Αυστρία Σλοβακία Na zdravie Bratislava

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.960
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland

Na zdravie Bratislava

  • Δηλαδή έτσι κενοί θα πάμε στα νησιά τον Αύγουστο, δε θα χωρέσουμε ένα ταξιδάκι ακόμα;
  • Πριν λίγες μέρες γυρίσαμε από Αβάνα, ήρθες Μονεμβασιά το Πάσχα, θα βρεθούμε σε λίγες μέρες στα Χανιά, δε σου φτάνουν;
  • Γιατί εσένα σου φτάνουν; Αφού ξέρω ότι το θέλεις, όπως ξέρω ότι έχεις και ρεπό του Αγ. Πνεύματος, βρίσκω και φθηνά εισιτήρια, κρίμα δεν είναι;
  • Να σου ….ήσω, αφού ξέρεις ότι μ’ αρέσουν αυτά, μπαίνω να κλείσω την επιστροφή…

Περίπου έτσι διαμορφώθηκε ο σύντομος κι εποικοδομητικός πάνω απ’ όλα τηλεφωνικός διάλογος, που σαν κατάληξη είχε τη κράτηση εισιτηρίου. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι αντιγραφή από κάποιον άλλο παρελθοντικό διάλογο, όπως μπορεί παράλληλα να γίνει και κουβέντα απ’ το μέλλον. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που αντίστοιχες «εμπνεύσεις» μας κινητοποιούν άμεσα, βάζοντας μας στη διαδικασία ψαξίματος και κράτησης εν τέλει των αεροπορικών εισιτηρίων.

Το κεφάλαιο Μπρατισλάβα δεν ήταν κάτι άγνωστο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους δυνητικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς μας, πέφτοντας μερικές φορές ως τότε σαν πρόταση σε ταξιδιωτικές συζητήσεις. Από τη μία ξέραμε ότι είναι μια πόλη που συγκεντρώνει έντονη φοιτητική ζωή, έχοντας μεταξύ άλλων λάβει υπόψιν τις εντυπώσεις ενός παλιόφιλου που τελείωσε εκεί τη φαρμακευτική και μου είχε μεταφέρει τα καλύτερα σχόλια.

Αφ’ ετέρου γνωρίζαμε επίσης ότι είναι ένας προορισμός που προτιμάται γενικότερα από ορδές βαρβάρων Ευρωπαίων τουριστών, θεωρώντας την ιδανική για ένα τριήμερο παρταρίσματος ή όπως λένε και οι παλαιότεροι στο χωριό μου «city break». Όχι ότι εμείς είμαστε τέτοιοι άνθρωποι, προς θεού…

Cover.jpg


Βέβαια οφείλω να πω ότι δεν ήταν μόνο αυτοί οι λόγοι, αλλά κι ένας αν μη τι άλλο περίεργος στόχος που είχαμε θέσει με αφορμή τα ταξίδια μας σε Βελιγράδι & Βουδαπέστη αντίστοιχα, του να ακολουθήσουμε το Δούναβη σε όσες πόλεις είναι αυτό εφικτό κι έχουν και κάποιο ενδιαφέρον, ξεκινώντας από τις πιο σημαντικές.

Είναι δεδομένο όμως ότι αργήσαμε (ως συνήθως) να τη πάμε και αυτή την εκδρομή, μιας και μάθαμε ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές είχαν πάρει την ανηφόρα και τα πράγματα ίσως δεν είναι όπως τα έχουμε στο μυαλό μας, φανερά επηρεασμένοι πάντοτε από τη ταινία «Eurotrip» που με όλη της την υπερβολή φυσικά δείχνει την εικόνα που περιμένει ο μέσος τουρίστας για τη πόλη. Γεγονός είναι πάντως πως από τότε που άλλαξε το νόμισμα και στη Σλοβακία, όλα πήραν νομοτελειακά την ανιούσα. Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…

Αρκετά όμως με τους προλόγους. Εξάλλου η απόφαση για τη συγγραφή και αυτής της ιστορίας πάρθηκε αστραπιαία, λειτουργώντας ως αντίβαρο ακόμα μια φορά στην έλλειψη ιστοριών από καινούρια ταξίδια, λόγω της κατάστασης που όλοι βιώνουμε.

Θα είναι μια ιστορία αρκετά σύντομη, χωρίς πολλές δραστηριότητες μιας και αυτό είχαμε ανάγκη τη δεδομένη στιγμή, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2018 δηλαδή στα τέλη του Μάη. Ξεκινάμε!

 
Last edited:

gkalla

Member
Μηνύματα
1.228
Likes
6.649
Επόμενο Ταξίδι
Γερμανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Θα είναι μια ιστορία αρκετά σύντομη, χωρίς πολλές δραστηριότητες
Δηλαδή δεν θα μάθουμε που έχει καλά μπαράκια, καλές μπύρες και άλλα αλκοολούχα;
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.960
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Αρχικός σχεδιασμός


Σχεδιασμός; Ποιος σχεδιασμός; Ας είμαστε σοβαροί.

Δεν υπήρξε το παραμικρό πρόγραμμα, παρά μόνο το «βλέποντας και κάνοντας», άντε και λίγο απ’ το τυπικό διάβασμα σχετικά με τη πόλη λίγες μέρες πριν αναχωρήσουμε.

Βλέπετε η αναζήτηση πληροφοριών επί μήνες για το προηγούμενο ταξίδι στη Κούβα μας είχε σχεδόν εξαντλήσει. Η αναζήτηση και το διάβασμα καθημερινά σχεδόν για καιρό μας είχε κουράσει, όσο δημιουργική και αν είναι μια τέτοια απασχόληση, με αποτέλεσμα να αφήσουμε και μία εκδρομή στο φλου, η οποία εξάλλου κλείστηκε με αυτό τον τρόπο.

Πάνω – κάτω ένα μήνα πριν το ταξίδι κάναμε τη πρώτη κράτηση, αυτή της επιστροφής, με τιμή ούτε 30 ευρώ, συμφωνώντας ότι για τη πτήση αναχώρησης θα περιμένουμε μήπως και βρούμε καλύτερη τιμή. Η καλύτερη τιμή ποτέ δεν ήρθε, και χωρίς να χολοσκάσουμε ιδιαίτερα κλείσαμε το εισιτήριο γύρω στα 55 ευρώ, ετοιμάζοντας έτσι μια ακόμα σύντομη απόδραση στην Ευρώπη για το τριήμερο 25 με 28 Μαΐου 2018, τριήμερο που συμπεριλάμβανε εκτός των άλλων και την αργία του Αγ. Πνεύματος όπως είπα και στο πρόλογο μου. Ιδανική ευκαιρία για ταξίδι.

Κάπου εκεί -έχοντας ως μόνο κριτήριο την εγγύτητα στη παλιά πόλη- αρχίσαμε και το ψάξιμο για διαμονή. Οι επιλογές ήταν αρκετές, εμείς όμως καταλήξαμε γι’ ακόμα μια φορά στη λύση του αυτόνομου διαμερίσματος μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.

map.jpg


Το διαμέρισμα με το όνομα «City center apartment» βρίσκονταν στην οδό Dunajská απέναντι από τη πολύ ωραία μπυραρία (που δυστυχώς τις πιο πολλές μέρες ήταν κλειστή) «Bratislavský meštiansky pivovar», μόλις 800 μέτρα από το κέντρο της παλιάς πόλης, κάτι που αποδείχτηκε ιδιαιτέρως χρήσιμο τις δύσκολες ώρες της επιστροφής μας.

Ο σπιτονοικοκύρης είχε επικοινωνήσει μαζί μας δίνοντας μας τις απαραίτητες οδηγίες, προκειμένου να βρεθούμε κοντά στο διαμέρισμα, βγάζοντας μας έτσι απ’ το κόπο να ψάξουμε ακόμα και τον τρόπο που θα φτάσουμε από το αεροδρόμιο στη πόλη.

Ήταν τόσο εύκολη και απρόβλεπτη εκδρομή, που δε περίμενα καν τις μέρες να περάσουν, μιας και μ’ αυτά και μ’ αυτά είχαν περάσει ήδη…
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.960
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Αναχώρηση, άφιξη & πρώτη γνωριμία.


Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και η Παρασκευή ηλιόλουστη, δίνοντας μου την ευκαιρία να φωτογραφηθώ γι’ ακόμα μια φορά μπροστά στο αεροσκάφος της Ryan, χαρούμενος για την εκκίνηση μιας ακόμα εκδρομής.

2018-05-25 12.55.43.jpg

(πόσο μου 'χουν λείψει αυτές οι φωτογραφίες)

Η πτήση ήταν ομαλότατη και η διάρκεια μιάμισης ώρας και κάτι ήταν αμελητέα. Η Μπρατισλάβα μας υποδέχτηκε με λίγη συννεφιά στην αρχή, αλλά πολύ καλό καιρό.

2018-05-25 13.55.09.jpg


Χωρίς να χάσουμε χρόνο επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο Νο 61 που φεύγει από τ’ αεροδρόμιο, φτάνοντας λίγη ώρα μετά στη στάση Zimný štadión όπου αλλάξαμε λεωφορείο επιβιβαζόμενοι στο 206 που θα μας πήγαινε ως το εμπορικό της παλιάς πόλης που ήταν το ραντεβού με το σπιτονοικοκύρη μας, έναν πολύ ευχάριστο τύπο μικρότερο από μας με ωραίο χιούμορ. Τελειώσαμε τα διαδικαστικά με το διαμέρισμα πολύ γρήγορα, βλέποντας λίγο μετά το δρόμο απ’ το παράθυρο μας και τη γειτονική μπυραρία:

IMG_4115.JPG


Αφού γεμίσαμε τις παγοθήκες και βάλαμε στο ψυγείο το μπουκαλάκι της βότκας που φροντίσαμε να προμηθευτούμε από τα Duty Free, ξεχυθήκαμε αμέσως στους δρόμους της Σλοβάκικης πρωτεύουσας:

IMG_4116.JPG


Οι εικόνες της κεντροευρωπαϊκής πόλης που μόλις είχαμε αρχίσει να βλέπουμε, ήταν όμορφες και καθ’ όλα τυπικές:

IMG_4117.JPG

IMG_4118.JPG


Η πρώτη στάση έγινε εφαρμόζοντας το σχέδιο «άντε πάμε να το δούμε αφού είμαστε δίπλα» και αφορούσε τη πασίγνωστη εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ, διαδεδομένη ως Μπλε εκκλησία:

IMG_4123.JPG


Η blue Church, είναι μια Ουγγρική σχισματική Καθολική εκκλησία που χτίστηκε το 1908, αν και μοιάζει αρκετά νεότερη είναι η αλήθεια:

IMG_4126.JPG

IMG_4127.JPG


Το κέντρο της μικρής όπως φαινόταν πόλης δεν απείχε παρά λίγα μόνο βήματα, έτσι περνώντας πάνω από τις γραμμές του τραμ:

IMG_4135.JPG


Βρεθήκαμε στο χαρακτηριστικό πλακόστρωτο του παλιού κέντρου:

IMG_4137.JPG


Δεν αργήσαμε καθόλου να βρεθούμε στη ξακουστή πλατεία ‘’ Primaciálne námestie’’ η οποία συγκέντρωνε εκείνη την ώρα αρκετό κόσμο, με κυριότερο αξιοθέατο της το ομώνυμο παλάτι:

IMG_4140.JPG

IMG_4153.JPG


Αλλά και τη Galéria mesta Bratislavy:

IMG_4161.JPG


Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στην ίδια ευθεία, εντυπωσιασμένοι με όσα βλέπαμε στο ιστορικό κέντρο, το οποίο έδινε την εντύπωση μιας τουριστικής μεν, προσεγμένης δε πόλης:

IMG_4166.JPG


Το σιντριβάνι ‘’Maximiliánova fontána’’ και τα γύρω καφέ είχαν εξίσου αρκετό κόσμο:

IMG_4168.JPG

IMG_4171.JPG


H ‘’Hlavné námestie’’ είναι βλέπετε η πιο γνωστή πλατεία του κέντρου, που φιλοξενεί εκτός των άλλων και το παλιό δημαρχείο:

IMG_4172.JPG


Αφού κάναμε στάση σε μια υπαίθρια αγορά για να δροσιστούμε με μια πρώτη μπύρα, προσπεράσαμε τα παραδοσιακά καφέ:

IMG_4174.JPG


Και τις βραδινές παμπ που μας περίμεναν καρτερικά:

IMG_4176.JPG


Αφήσαμε στην άκρη προσωρινά τη «Πύλη του Μιχαήλ» και την όμορφη περαντζάδα της:

IMG_4178.JPG


Κι ακολουθώντας τις στοές της παλιάς πόλης:

IMG_4184.JPG


Ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε:

IMG_4187.JPG


Στόχος μας ήταν ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Μπρατισλάβας, που θα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε με λίγο ακόμη περπάτημα. ;)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.960
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Στο κάστρο της Μπρατισλάβας (Bratislavský hrad)



Η ανηφορική διαδρομή μέσα απ’ τα πλακόστρωτα πάντα στενάκια είχε το ενδιαφέρον της:

IMG_4188.JPG
IMG_4191.JPG


Τα σκαλιά που συναντήσαμε λίγο πιο κάτω στους πρόποδες του μικρού λοφίσκου (λόφο των μικρών Καρπαθίων όπως ονομάζεται), έδιναν την εντύπωση ότι αφήναμε πίσω μας τη παλιά πόλη, κάτι που ίσχυε εν μέρει:

IMG_4192.JPG


Βγήκαμε στο δρόμο που οδηγούσε προς τη κορυφή:

IMG_4193.JPG


Περνώντας πάνω από μια πεζογέφυρα, βλέποντας στο βάθος τα «σημάδια» του Δούναβη:

IMG_4196.JPG


Η κλίση της διαδρομής έγινε ξαφνικά πιο απότομη, δίνοντας μας να καταλάβουμε ότι πλησιάζουμε:

IMG_4197.JPG


Κάτι που επαληθεύτηκε λίγα βήματα πιο πάνω, στην αρχή της σκάλας που οδηγούσε εντός του κάστρου:

IMG_4198.JPG


Δευτερόλεπτα μετά βρισκόμασταν μέσα στην αυλή του περίφημου τετράγωνου κτίσματος με τους τέσσερις γωνιακούς πύργους:

IMG_4199.JPG


Το κάστρο – ορόσημο της πόλης για αιώνες ιδρύθηκε το 10ο αιώνα και αποτέλεσε το πυρήνα ανάπτυξης της Μπρατισλάβας εξαιτίας της θέσης του.

Προχωρήσαμε στην εντυπωσιακή αυλή του:

IMG_4201.JPG


Κάνοντας το γύρο του τετραγώνου:

IMG_4204.JPG


Στο πρώτο όροφο στεγάζονται οι αίθουσες του Σλοβακικού κοινοβουλίου και του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας, του οποίου το κτίριο βρίσκεται δίπλα στο κάστρο:

IMG_4206.JPG


Επιτέλους ήμασταν σε θέση να χαζέψουμε προς το ποτάμι που μας είχε κατευθύνει ως εδώ, με τη θέα να είναι ιδιαίτερη προς τη μία:

IMG_4207.JPG


Αλλά και την άλλη κατεύθυνση:

IMG_4209.JPG


Κάναμε τη βόλτα μας βγάζοντας φωτογραφίες και ανεβοκατεβήκαμε στα επίπεδα της αυλής, συναντώντας παράλληλα ορδές Ασιατών, γεγονός πλέον εντελώς συνηθισμένο:

IMG_4214.JPG
IMG_4218.JPG


Αφού είδαμε το ωραίο άγαλμα του έφιππου ‘’Svatopluk I’’ με το σπαθί του:

IMG_4231.JPG


Προχωρήσαμε προς τη πιο γνωστή ίσως πύλη του κάστρου, τη πύλη του Λεοπόλδου (Leopoldova brána):

IMG_4233.JPG

IMG_4234.JPG


Στη πλευρά εκείνη μπορεί να συναντήσει κανείς και τους κήπους του κάστρου (Baroková záhrada) χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης:

IMG_4245.JPG

IMG_4246.JPG


Επίσης αυτή η άποψη του λόφου δίνει πολύ όμορφες εικόνες περισσότερο προς τη παλιά πόλη αλλά και μέρος του ποταμού:

IMG_4250.JPG


Η φασαρία και η βοή που ακούγαμε όμως προμήνυε κάτι καλό. Χωρίς να χάσουμε επιπλέον χρόνο κατεβήκαμε τα σκαλάκια μπαίνοντας στο μέρος του πάρκου με τις πολλές συνεχόμενες τέντες:

IMG_4252.JPG


Είχαμε κατέβει ένα επίπεδο –αν μπορώ να το θέσω έτσι- βλέποντας ακόμα πιο κοντά μας το ποτάμι και τη παλιά πόλη:

IMG_4256.JPG


Το ένστικτο μας ότι κάτι καλό συμβαίνει στο επιτόπιο πανηγυράκι που είχαμε βρει μπροστά μας, δικαιώθηκε απόλυτα μόλις πέσαμε πάνω στο επόμενο τροχόσπιτο:

IMG_4257.JPG


Με αστραπιαίες αιλουροειδείς κινήσεις βρεθήκαμε στη μικρή ουρά με τις βαρελίσιες. Ήταν ώρα άλλωστε για ξεκούραση μετά από τόσο κόπο. Δε παραλείψαμε βεβαίως τις γραφικότητες, βγαίνοντας εκτός των άλλων μια φωτογραφία με φόντο τη γέφυρα του Δούναβη και το UFO:

2018-05-25 19.14.52.jpg


Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στις παρυφές του λόφου και του κάστρου, διασκεδάζοντας με όσα βλέπαμε, καθώς τα σημεία με φαγητό διαδέχονταν το ένα το άλλο, όπως και αυτά με τη πώληση αλκοολούχων, οι μικρές μουσικές σκηνές κτλ. Προφανώς κάτι θα γιόρταζαν οι άνθρωποι, με το πολύ καλό καιρό να ναι σύμμαχος τους. Εμείς χαρήκαμε ιδιαίτερα πάντως για τη τύχη μας.

Βλέποντας από μακριά τις φωτιές φτάσαμε στο πιο ενδιαφέροντα πάγκο της περιοχής:

IMG_4258.JPG


Αφού συνειδητοποιήσαμε ότι πεινάμε, δε χάσαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά τοπικά και πολύ καυτερά εδέσματα, πληρώνοντας ένα καθόλου μικρό ποσό για τα δεδομένα της Μπρατισλάβας, παραπάνω από 30 ευρώ. Χαλάλι όμως για το όλο σκηνικό, να πίνουμε τις μπύρες μας και να τρώμε τα λουκάνικα μας καθισμένοι στο τραπέζι από το παρκάκι κάτω από το κάστρο της πόλης:

IMG_4271.JPG


Πήραμε το δρόμο της επιστροφής αφού πρώτα είδαμε τη ταμπέλα με τα σημεία και της ώρες ξενάγησης σε περίπτωση που χρειαζότανε:

IMG_4273.JPG


Κατεβαίνοντας περιμετρικά του λόφου, με ανεμπόδιστη πλέον θέα προς το ποτάμι:

IMG_4277.JPG
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
αλήθεια όλες αυτές τις φωτογραφίες σου μπροστά στα αεροπλάνα έτοιμα να απογειωθούν και να σε απογειώσουν, έχεις σκεφθεί πως να τις αξιοποιήσεις? ΄Ισως να τις κόλλαγες πάνω στον παγκόσμιο χάρτη. (μη με παίρνεις και πολύ στα σοβαρά!) ;)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.960
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
΄Ισως να τις κόλλαγες πάνω στον παγκόσμιο χάρτη. (μη με παίρνεις και πολύ στα σοβαρά!) ;)
Πολύ καλή ιδέα έχεις δώσει, κάτι που δεν είχα σκεφτεί έως τώρα! :)
Ελπίζω βέβαια να αυξηθούν οι χώρες γιατί έως στιγμής είναι απελπιστικά λίγες...
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.960
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Στη παλιά πόλη ως το ξημέρωμα



Προχωρήσαμε στο πολύ όμορφο πλακόστρωτο ξαναμπαίνοντας στο ιστορικό κέντρο:

IMG_4279.JPG


Ευρισκόμενοι μπροστά στο καθεδρικό ναό «St Martin's Cathedral» τον οποίο λίγη ώρα πριν βλέπαμε να ξεχωρίζει από ψηλά. Ήταν ομολογουμένως λιγότερο εντυπωσιακός από κοντά:

IMG_4281.JPG


Αφήναμε πίσω μας τη γέφυρα του Δούναβη με το τέρμα των λεωφορείων από κάτω της και το πολύ γνωστό UFO στην άλλη άκρη της:

IMG_4283.JPG


Μπαίνοντας στα ενδότερα του κέντρου:

IMG_4284.JPG


Και τα πολύ όμορφα δρομάκια του:

IMG_4288.JPG


Η Μπρατισλάβα έδινε την εντύπωση της πιο συμμαζεμένης πόλης, τουλάχιστον ως προς το κέντρο της, παρόλο που η εικόνα ήταν καθαρά τουριστική:

IMG_4291.JPG


Εκείνη την ώρα πολύς κόσμος έκανε τη βόλτα του, με τα καφέ και τις μπυραρίες να σφύζουν από ζωή:

IMG_4294.JPG

IMG_4298.JPG
IMG_4300.JPG


Δεν αργήσαμε να φτάσουμε στο διασημότερο σημείο του κέντρου, τη Πύλη του Μιχαήλ:

IMG_4305.JPG


Η πύλη (Michalská brána στα Σλοβάκικα) είναι το μόνο σημείο – πύλη των παλιών οχυρωμάτων της πόλης που απέμειναν άθικτα από το μεσαίωνα, αποτελώντας έτσι το παλιότερο κτίσμα της, κατασκευής γύρω στο 1300, μαζί με πολλές ανακατασκευές βεβαίως. Στη κορυφή του έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ και σήμερα στεγάζει την έκθεση όπλων του Μουσείου της Μπρατισλάβα.

IMG_4309.JPG


Εν αντιθέσει με τις περισσότερες πόλεις και τις αντίστοιχες ταμπέλες, στη Μπρατισλάβα και κάτω από τη πύλη του Μιχαήλ υπάρχει το ‘’Kilometre Zero’’ ,ένας κύκλος με τη μορφή πυξίδας ο οποίος έχοντας τη πόλη ως σημείο αναφοράς (δηλαδή μηδέν), παρουσιάζει τις αποστάσεις από άλλες πόλεις ανά τον κόσμο:

IMG_4317.JPG


Περιμετρικά συναντάει κανείς πολλά μπαράκια που πραγματικά δε ξέρει που να πρωτομπεί:

IMG_4318.JPG


Εμείς σταμπάραμε το Red Lion ένα ποδοσφαιρικό τύπου στέκι στο οποίο θα επανερχόμασταν και το βράδυ, δοκιμάζοντας στα γρήγορα μια από τις βαρελίσιες του.

red.jpg


Έτσι, χωρίς να χασομερήσουμε περισσότερο πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς το διαμέρισμα μας:

IMG_4328.JPG


Την ίδια ώρα που πολύς κόσμος κατέβαινε για τη βόλτα του, ως βράδυ Παρασκευής που ήταν:

IMG_4331.JPG

IMG_4332.JPG


Κάναμε μια στάση σε γειτονικό μας μάρκετ να ψωνίσουμε τα βασικά, μερικά σνακ και χυμούς για να πιούμε τη βότκα αλλά και νερό (παρόλο που ο ιδιοκτήτης μας διαβεβαίωσε ότι είναι πόσιμο) επιστρέφοντας προκειμένου να ξεκουραστούμε και να ετοιμαστούμε για το «απαιτητικό» βράδυ που μας περίμενε:

IMG_4334b.JPG


Απ’ ότι καταλαβαίνετε δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να βιαστούμε, μιας και η Μπρατισλάβα δεν είναι πόλη που κοιμάται νωρίς. Οπότε με την άνεση μας και μετά τις 12 ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Είδαμε από ένα όμορφο -αλλά υποτονικό εκείνη τη στιγμή- μπαράκι το οποίο μπήκε στα υπόψιν, περάσαμε από τη Maximiliánova fontána βλέποντας την με το βραδινό φωτισμό της:

IMG_4334c.JPG


Και βρεθήκαμε κυριολεκτικά μες το χαμό. Η πολύ δυνατή και καλή μουσική του ‘Barrock’’ μας τράβηξε σαν μαγνήτης, μαζί με τις μπύρες του αλλά και τη ξεχωριστή διακόσμηση του που μ’ έκανε να το αγαπήσω κατευθείαν:

IMG_4337 (1).jpg


Εξερευνήσαμε και τα ενδότερα, διαπιστώνοντας παράλληλα της πολύ χαμηλές τιμές στο αλκοόλ στη Σλοβάκικη πρωτεύουσα, κάτι που δε μας χάλασε φυσικά καθόλου. Μείναμε λίγη ώρα, πεταχτήκαμε στο Red Lion για μια ακόμα μπυρίτσα, αλλά και σε ένα διπλανό που τώρα μου διαφεύγει, στο οποίο ακούσαμε και Live rock μουσική, μας πέρασαν για Ρώσους (!!!), ποτιστήκαμε και μερικά σφηνάκια, για να γυρίσουμε εν τέλει ξανά στο φιλόξενο Barrock προκειμένου να τελειώσουμε τη νύχτα και να αποτελειώσουμε κι εμείς…

red2.jpg


Το εντυπωσιακότερο όλων και κλασσικό φαινόμενο βορειότερα της Ελλάδας αυτή την εποχή, είναι το πόσο νωρίς ξημέρωνε,

IMG_4337 (2).jpg


δίνοντας μια αίσθηση απογευματινής βόλτας, κάτι που μπορεί να πιστεύαμε αν δε βούιζε το κεφάλι απ’ τα ποτά…

IMG_4337 (3).jpg


Οι βόλτες στη πλατεία, και στα πολύ όμορφα σχεδόν άδεια στενάκια του κέντρου ήταν πολύ χρήσιμες για το φωτογραφικό μου καθήκον:

IMG_4337 (6).jpg

IMG_4337 (7).jpg
IMG_4337 (8).jpg


Είδαμε για πρώτη φορά και το πασίγνωστο ιδιαίτερο γλυπτό ‘’man at work’’ του χαμογελαστού εργάτη που βγαίνει από τον υπόνομο, γλυπτό που ενδεχομένως να μη προσέχαμε άλλες ώρες με περισσότερο κόσμο:

IMG_4337 (5).jpg


Την ακόρεστη πείνα του σουρωμένου, γιάτρεψε απέναντι το εξίσου γνωστό ‘’I Love Pizza’’ στην οδό Rybárska brána με τις ιδιαίτερες και αρκετές ακόμα κι εκείνη την ώρα γεύσεις του, κοντεύοντας σχεδόν να φάμε μέχρι και το χαρτί περιτυλίγματος.

red4.jpg
red3.jpg


Πως βρεθήκαμε και μπλέξαμε εκείνη την ώρα με μια παρέα Ελλήνων φοιτητών & φοιτητριών, για πιο λόγο ήπιαμε τελικά άλλη μια μπύρα συζητώντας μαζί τους, πως ένα μαγαζί στο κέντρο της Ευρώπης βρέθηκε να μιλάει μόνο Ελληνικά, είναι απορίες που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Τουλάχιστον όσα θυμόμαστε μετά από όλη αυτή τη κρεπάλη…

Ιδανικό κλείσιμο πρώτης μέρας δε νομίζετε;
 

Smaragda53

Member
Μηνύματα
985
Likes
2.068
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Πολυνησία
γλυκιά πόλη η Μπρατισλάβα, καθαρόαιμη πόλη κεντρικής Ευρώπης βέβαια
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.960
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Γύρω απ’ το ποτάμι «μας» (ημέρα δεύτερη)


Ακόμα ένα πρωινό Σαββάτου της ζωής μας που ξυπνάμε τάπα απ’ τα ξύδια χωρίς βιασύνη :cool: . Δε πιστεύω να περίμενε κανείς τίποτα καλύτερο, ακόμα κι αν ήμασταν σ’ εκδρομή. Έτσι είναι, όταν γυρίζεις ξημερώματα σε τέτοια κατάσταση, δε δικαιούσαι να έχεις απαιτήσεις απ’ τον εαυτό σου. Χωρίς να χρονοτριβούμε άλλο κι αφού ήπιαμε ένα γρήγορο καφέ, ξεχυθήκαμε σα σίφουνες στους δρόμους της πρωτεύουσας:

IMG_4341.JPG

IMG_4346.JPG


Με το μεσημέρι να πλησιάζει και τη ζέστη να έχει κάνει για τα καλά την εμφάνιση της, η απουσία ανθρώπων είναι κάτι που δε μας έκανε καμία εντύπωση:

IMG_4347.JPG

IMG_4358.JPG


Όλοι κοιτούσαν να βρουν ένα φιλόξενο σκιερό μέρος, όπως κάποιο πάρκο:

IMG_4359.JPG


Αρκετοί προτιμούσαν πάλι να κινηθούν με ποδήλατο, κάτι που είδαμε αρκετά συχνά όλες αυτές τις ημέρες.

IMG_4360.JPG


Διασχίσαμε τη λεωφόρο ‘’ Dostojevského rad’’ που προφανώς πήρε το όνομα της από το μεγάλο Ρώσο συγγραφέα και φιλόσοφο:

IMG_4361.JPG


Έχοντας κατεύθυνση το ποτάμι που (και) για χάρη του είχαμε φτάσει ως εδώ:

IMG_4362.JPG


Όντως ο περισσότερος κόσμος απολάμβανε την όμορφη βόλτα του στην όχθη του Δούναβη, όπως πολύ καλά είχαμε προβλέψει:

IMG_4365.JPG


Κινούμενοι με τα πόδια, όπως μας αρέσει δηλαδή σε κάθε τέτοια περίπτωση, περνούσαμε πάνω απ’ το ποτάμι μέσω της γέφυρας ‘’Starý Most’’ η οποία διαθέτει εκτός των άλλων και αρκετό χώρο για πεζούς:

IMG_4369.JPG


Σημεία θέασης προς τις όχθες:

IMG_4383.JPG


Αλλά και απέναντι στο κάστρο:

IMG_4386.JPG


Όπως και γραμμή διέλευσης του τραμ της πόλης:

IMG_4392.JPG


Δεν αργήσαμε να φτάσουμε στην απέναντι όχθη, σαφώς πιο εγκαταλελειμμένη από εκείνη που ερχόμασταν. Ένα μεγάλο πάρκινγκ από αυτοκίνητα αλλά και αυτοκινούμενα τροχόσπιτα (ωραία ιδέα η εκδρομή μ’ αυτό τον τρόπο), ξεδιπλώνονταν στα πόδια μας:

IMG_4394.JPG


Τα τοποθετημένα ποταμόπλοια στις όχθες μετατρεπόμενα σε υπαίθρια μπαράκια, μας θύμισαν πολύ έντονα τις αντίστοιχες εικόνες του Δούναβη στην εκδρομή μας προ διετίας στη πόλη του Βελιγραδίου:

IMG_4396.JPG


Είχε έρθει όμως η ώρα για τη πρώτη μας στάση, καθώς ο ήλιος πάνω απ’ τα κεφάλια μας παραδόξως ήταν έντονος. Δε μπήκαμε σε κάποιο από τα πλωτά, αλλά σε ένα πολύ ωραίο μπαράκι πρόχειρα κατασκευασμένο με το όνομα ‘Pod Mostom Tyršovo nábrežie’’ που έτυχε να βρεθεί μπροστά μας. Άλλο που δε θέλαμε βέβαια…

IMG_4396b.jpg


Πιάσαμε ένα φιλόξενο ξύλινο τραπέζι από τα πολλά διαθέσιμα, βλέποντας τον κόσμο να τσιμπάει πίνοντας μπυρίτσες τριγύρω μας. Ο Νίκος πετάχτηκε να φέρει δύο μεγάλες βαρελίσιες για να ξεδιψάσουμε, επιστρέφοντας με χαμόγελο λέγοντας μου:
  • Ακριβές φίλε, 2,40€ κόστος, χαχαχα
  • Έλα ρε εντάξει, για Μπρατισλάβα καλά είναι, ούτε τάλιρο οι δύο
  • Όχι, δε κατάλαβες. Δύο και σαράντα μαζί…
IMG_4396c.jpg


Προφανώς δε μείναμε στη μία γύρα (όχι ότι θα μέναμε), ωστόσο γι’ ακόμα μια φορά μέσα σ’ ένα 24ωρο πέφταμε «θύματα» στις ορέξεις των μπυραριών της πόλης. Να πούμε όχι; Δε γίνεται!

Αφού ξεδιψάσαμε συνεχίσαμε τη βόλτα μας παραλιακά, έχοντας θέα πάντα απέναντι το πολύ όμορφο κάστρο:

IMG_4397.JPG


Αντισταθήκαμε στη παρόρμηση να μπούμε στη πλωτή μπυραρία λίγα μέτρα πιο κάτω -ακόμα απορώ πως- συνεχίζοντας τη βόλτα μας:

IMG_4402.JPG

IMG_4404.JPG


Είχαμε πλησιάσει αρκετά το σημείο που κοιτούσαμε απέναντι το προηγούμενο απόγευμα:

IMG_4436.JPG


Ευρισκόμενοι κάτω ακριβώς από τα πιο γνωστά ίσως κτήρια της πόλης, το ‘’UFO restaurant’’ στο οποίο είχαμε αποφασίσει εξ αρχής να μη φερθούμε σαν βλαχοτουρίστες και να μην ανέβουμε:

IMG_4439.JPG


Αντ’ αυτού είδαμε το πολύ ωραίο γκράφιτι στη βάση του

IMG_4441.JPG


Περάσαμε κάτω ακριβώς από τη γέφυρα “Most SNP” (γέφυρα της Εθνικής Σλοβακικής Επανάστασης), που αρκετοί την αποκαλούν και γέφυρα UFO:

IMG_4442.JPG


Ανεβαίνοντας στο σημείο που προορίζεται για πεζούς και ποδηλάτες προκειμένου να περάσουμε απέναντι:

IMG_4454b.jpg


(Δε παραλείψαμε να βγούμε και μια φωτογραφία βέβαια με φόντο το κάστρο)

Καθώς από κείνο το σημείο νομίζω ήταν η καλύτερη λήψη προς αυτό:

IMG_4457.JPG


Αλλά και προς το υπόλοιπο ποτάμι και τα πλωτά καφέ/εστιατόρια του:

IMG_4458.JPG


Να ‘μαστε και πάλι σχεδόν στο χθεσινό σημείο λοιπόν, από άλλη βάση αυτή τη φορά:

IMG_4471.JPG
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.683
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom