Travel War Νεα Υορκη Vs Λονδινο

Νεα Υορκη Vs Λονδινο


  • Total voters
    124

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Συντάσσομαι κι εγώ με τη μειοψηφία..:bleh:πολύ Αμερική πλάκωσε...,είπα στον προηγούμενο "πολεμο"με το Βερολίνο ότι το Λονδίνο δεν είναι και πολύ του γούστου μου αλλά ...το προτιμώ,τόχω ζήσει!Ν.Υόρκη δεν έχω πάει...ούτε μου βγαίνει η επιθυμία να πάω...απ όσα διαβάζω..από φωτό,ιστορίες,ταινίες κλπ μπα μ αφήνει αδιάφορη....ψυχρή απόμακρη πόλη ...,έτσι απλά λοιπόν Λονδίνο!
Το να σε αφήνει αδιάφορη το δέχομαι και το σέβομαι, αλλά πίστεψέ με, αν ποτέ πας θα δεις ότι δεν είναι ψυχρή και απόμακρη.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Το να σε αφήνει αδιάφορη το δέχομαι και το σέβομαι, αλλά πίστεψέ με, αν ποτέ πας θα δεις ότι δεν είναι ψυχρή και απόμακρη.
Μην το δένεις και κόμπο... Δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα - ευτυχώς! Διαφορετικά, ο κόσμος θα ήταν αφόρητα βαρετός.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.513
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CUsers%5CA4C4%7E1%5CAppData%5CLocal%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια ή αντιπάθεια για καμία από τις δύο πόλεις, μου φαίνεται πως και οι δύο είναι πραγματικά άξιες επίσκεψης, αλλά δεν τις λατρεύω κιόλας, έχει και πιο ενδιαφέρουσες μητροπόλεις ο πλανήτης, οπότε χωρίς φόβο και πάθος θα τις βαθμολογήσω όπως κάνω και με τις χώρες, ανά κατηγορία:
<o:p> </o:p>
Αρχαιολογία-Ιστορία:<o:p></o:p>
Ε, καλά, τι να πούμε τώρα; Συγκρίνονται οι Μυκήνες με τον Βερόπουλο; 1-0 το Λονδίνο, εύκολα. Αν δεχόμουν τρίποντα, θα ήταν χλατσωτό. Μόνο τα μουσεία, τις εκκλησίες, τα παλάτια να πάρει κανείς, το Λονδίνο πετάει (κάποιος να στείλει τον υπεύθυνο του απαράδεκτου Ανθρωπολογικού της ΝΥ στο Μέξικο Σίτυ για μαθήματα…)
<o:p> </o:p>
Άνθρωποι:<o:p></o:p>
Οι Αμερικανοί γενικώς μου είναι συμπαθέστεροι ως άνθρωποι, αλλά οι Νεοϋορκέζοι όχι. Οι Άγγλοι γενικώς μου είναι αδιάφοροι, αλλά στο Λονδίνο βρίσκω πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους. Και οι δύο πόλεις είναι πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές, αλλά το Λονδίνο κερδίζει στα σημεία, είναι σαφώς πιο ιντελεκτουέλ. 2-0 για τα αγγλάκια.
<o:p> </o:p>
Φύση:<o:p></o:p>
Η Νέα Υόρκη έχει ένα υπερτιμημένο και βαρετό πάρκο, το Λονδίνο έχει περισσότερα, πιο ιστορικά και πιο… ρομαντικά, κι έχει ένα από τα ιστορικά ποτάμια της Ευρώπης με τόνους ιστορίας στις όχθες του. Επίσης, τα προάστια του Λονδίνου προσφέρουν πολύ περισσότερες δυνατότητες για ενδιαφέρουσες εκδρομές που συνδυάζουν αρχιτεκτονική, μπόλικη ιστορία και φύση. Λονδίνο 3-0.
<o:p> </o:p>
Φαγητό:<o:p></o:p>
Πολλές επιλογές και στις δύο πόλεις με τρομερή ποικιλία. Εθνική κουζίνα δεν έχει καμιά τους, αλλά με ethnic επιλογές για να τρως επί χρόνια, ποιος νοιάζεται; Ισοπαλία, 4-1.
<o:p> </o:p>
Μοναδικότητα:<o:p></o:p>
Η κατηγορία σημαίνει πως η πόλη προσφέρει κάτι που δεν μπορείς να το δεις κάπου αλλού. Τέτοιο πράγμα δεν έχει καμία από τις δύο πόλεις, η μια είναι μια σύγχρονη μητρόπολη κι η άλλη μια πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα με μεγάλες δόσεις ιστορίας σε κάθε της στενάκι, αλλά από αυτές που υπάρχουν κι αλλού στην Ευρώπη. Η επιφυλακτική ψήφος μου θα πάει στο Λονδίνο, υπό την έννοια πως η βαριά ιστορία της την κάνει πιο μοναδική από απλά ακόμη μια πολυπολιτισμική πόλη με ουρανοξύστες, businessmen και πολλές εθνικότητες. 5-1 το Λονδίνο. Ο Κουβανός Reinaldo Arenas (που έζησε στη Νέα Υόρκη) το είχε πει πολύ εύγλωττα (και παραφράζω, δεν έχω την ακριβή διατύπωση): Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη χωρίς προσωπικότητα, εκεί που σήμερα έχει ένα κλασικό κτίριο, αύριο χτίζεται ένα σούπερ μάρκετ και μεθαύριο ένα εμπορικό κέντρο. Η πόλη χτίζεται συνεχώς, αλλάζει, δε σέβεται την ιστορία της και επιβάλλει συνεχή κίνηση και στους πολίτες της: δεν υπάρχουν χώροι για να κάτσεις, να συζητήσεις, να περάσεις τη μέρα σου ρεμβάζοντας, να παρατηρήσεις και να σε παρατηρήσουν, όπως κάνεις στην Αβάνα. Ο χρόνος περνάει χωρίς να τον ζήσεις στη Νέα Υόρκη, είναι μια πόλη χωρίς προσωπικότητα και ανθρωπιά. Δεν μπορώ να με φανταστώ να ζω στη Νέα Υόρκη, τη βρίσκω άσχημη, θλιβερή και μέτρια πόλη, με ανθρώπους ρομπότ που πεθαίνουν από το άγχος τους όταν δεν τρέχουν να προλάβουν την ουρά τους. Το Λονδίνο δεν με ενθουσιάζει αλλά είναι λιγότερο εμπορικό, απάνθρωπο και δεν αποπνέει μια αίσθηση αμερικανιάς και αχταρμά, έχει προσωπικότητα.
<o:p> </o:p>
Ποικιλία:<o:p></o:p>
Έχει πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις και στις δύο. Θα δώσω την ψήφο μου στη Νέα Υόρκη διότι την έχω επισκεφθεί μόνο μια φορά και υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν έχω δει, όπως το Μπρονξ, που με ενδιαφέρει πολύ κι επειδή λόγω προσωπικού γούστου έχει λατίνικο στοιχείο που με ενδιαφέρει περισσότερο από το ινδικό ή το ευρωπαϊκό. Η Νέα Υόρκη –για μένα- έχει ακόμη πολλά να μου δώσει, δεν την έχω χορτάσει, στο Λονδίνο κι αν δεν ξαναπάω δε θα πάθω και τίποτε. 5-2.
<o:p> </o:p>
Αρχιτεκτονική:<o:p></o:p>
Καταλαβαίνω πως σε πολλούς αρέσουν οι ουρανοξύστες, αλλά εγώ τους βρίσκω βαρετούς, άσχημους και μου κρύβουν και τον ουρανό. Δεν έχουν ιστορία, «βάρος», «σημασία» και το Λονδίνο έχει πανέμορφα κτίρια, γεμάτα ιστορία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι και επισκέψιμα. Ανάμεσα στην βαριά ιστορία και τους άχαρους τόνους σιδεράτζας, ψηφίζω δαγκωτό Λονδίνο. Χωρίς καμία σκέψη 6-2.
<o:p> </o:p>
Ασφάλεια:<o:p></o:p>
Ασφαλείς και ανασφαλείς γειτονιές έχουν και οι δύο, άλλωστε μιλάμε για μεγαλουπόλεις. Θα δώσω τον πόντο μου στη Νέα Υόρκη διότι κατάφερε –σε σχετικά μικρό διάστημα- να αποτελέσει παράδειγμα καταπολέμησης της εγκληματικότητας και να μετατρέψει ορισμένες πρώην επικίνδυνες γειτονιές σε επισκέψιμες, πραγματικός άθλος. 6-3
<o:p> </o:p>
Αυθεντικότητα:<o:p></o:p>
Η Νέα Υόρκη έχει ορισμένες γειτονιές που είναι πολύ ενδιαφέρουσες, για παράδειγμα το Χάρλεμ για μένα είναι το highlight της όλης επίσκεψης στην πόλη. Δυστυχώς όμως έχει και πολλές –πάμπολλες- τουριστικές παγίδες με χαζά αξιοθέατα, τύπου Άγαλμα της Ελευθερίας, ψεύτικη Little Italy και τραγική Chinatown. Είναι μια πόλη χωρίς ιστορία (σε σχέση με το Λονδίνο πάντα), αλλά γεμάτη landmarks, που προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο, είναι από αυτές τις πόλεις που πας με τον οδηγό ανά χείρας, ticking off εμπορικά αξιοθέατα. Χάνει την ψήφο μου όχι διότι δεν έχει αυθεντικότητα, αλλά επειδή έχει και πάμπολλα «φτιαχτά» αξιοθέατα που έχουν χάσει την ιστορία τους ή… δεν την είχαν ποτέ. 7-3 το… ευρωπαϊκό Λονδίνο.
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
Κόστος:<o:p></o:p>
Προφανώς έχει να κάνει με το πώς ήταν οι ισοτιμίες όταν επισκέφθηκα και τις δύο πόλεις και το Λονδίνο έχει πολλά αξιοθέατα στο τσάμπα, αλλά η γενική μου αίσθηση είναι πως στη Νέα Υόρκη παίρνει κανείς value for money περισσότερο απ’ ό,τι στο Λονδίνο. Ακριβές και υπερτιμημένες και οι δύο, αλλά προτιμώ τη Νέα Υόρκη moneywise, έχει προσφορές στα πάντα από το φαγητό μέχρι… τα στριπτιζάδικα, στο Λονδίνο ένιωθα συνεχώς κι επανειλημμένως πως πλήρωνα τον κούκο αηδόνι. 7-4
<o:p> </o:p>
Συγκοινωνίες:<o:p></o:p>
Πολύ αποτελεσματικές και στις δύο πόλεις, αλλά στο Λονδίνο είναι καλύτερες, κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητας και των λεωφορείων, αλλά κι επειδή οι ταξιτζήδες ξέρουν τους δρόμους και… μιλούν και Αγγλικά. 8-4<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Καιρός:<o:p></o:p>
Μια φορά πήγα στη Νέα Υόρκη κι ο καιρός ήταν άψογος. Ξέρω πως μπορεί να πέσεις σε χιόνια, βροχές, κρύο κλπ, αλλά χειρότερα από τη… βαλκανίλα του Λονδίνου και τη γκριζίλα της Βρετανίας δεν μπορεί να είναι (και έτσι ήταν σχεδόν και στις πάνω από 10 φορές που πήγα). Πόντος για τη ΝΥ, 8-5<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
Ψυχαγωγία:<o:p></o:p>
Σε όλα πιο… ευρωπαϊκό το Λονδίνο, το οποίο και γνωρίζω καλύτερα, αλλά έχει εκπληκτική ροκ σκηνή, μπόλικη Τζαμάικα, αθλήματα που με ενδιαφέρουν περισσότερα, βιβλιοπωλεία που με πεθαίνουν στο περπάτημα, γωνιές όπου μπορείς να κάτσεις σε κάθε γειτονιά, την καλύτερη τηλεόραση στον κόσμο και περιοδικά κι εφημερίδες που κάνουν το πρωινό απόλαυση. Η Νέα Υόρκη το παίζει πιο wild (στην Αβάνα έχουν πάει; ), πιο trendy, πιο “in”, με γειτονιές που προσπαθούν να γίνουν the next best thing όταν εγώ ψάχνω το best… previous thing. Ανάμεσα σε ένα βρετανικό υπόγειο με μούχλα του 18<sup>ου</sup> αιώνα που παίζει ροκάκια του χθες και το (υποτίθεται) trendy lounge μπαράκι του Meatpacking με αρχιτεκτονική Γουόρχολ (έλεος) και έπιπλα Ινδονησίας να παίζει to τελευταίο χιτ του Jay-Z την ώρα που οι χαζοπλούσιοι πελάτες δέχονται να κάνουν τρίωρη ουρά μέχρι να πάρουν την έγκριση του γορίλα/πορτιέρη για να ακουμπήσουν τα 35$ επειδή το τάδε έντυπο είπε πως είναι «in», θα πάρω το πρώτο για υποκειμενικούς λόγους (και δεν αδικώ όποιον επιλέγει το αντίθετο, θέμα γούστου είναι). 9-5 το Λονδίνο διότι παρότι έχει κι αυτό πολλά ψώνια, έχει και ιστορία στην κουλτούρα, διαχρονική στο πέρασμα των δεκαετιών. Η Νέα Υόρκη έχει πολύ homework to do…. Ίσως σε 3-4 αιώνες να έχει το «ειδικό βάρος» που έχει μια πόλη σαν το Λονδίνο, προς το παρόν τη βρίσκω πιο δήθεν και σε αναζήτηση ταυτότητας, εν μέσω μιας εμπορευματοποίησης που με «κλωτσάει». Από τη φινέτσα μέχρι το κιτς υπάρχει πολύς δρόμος κι η ΝΥ είναι κάπου στη μέση, το Λονδίνο κάπως πιο κοντά στη φινέτσα, έστω και με αυτό το ανώμαλο βρετανικό γούστο.
<o:p> </o:p>
Νικητής –για μένα- το Λονδίνο, με τη λέξη «ιστορία» να είναι αυτή που του δίνει το πλεονέκτημα. Αξιόλογη η Νέα Υόρκη, χάρηκα που πήγα και μακάρι να με ξαναβγάλει ο δρόμος μου από εκεί. Επιμένω πως συγκριτικά με άλλες μεγαλουπόλεις (Ρώμη, Νάπολη, Μέξικο, Τόκυο, Πεκίνο, Παρίσι, Λίμα, Αβάνα, Εδιμβούργο, Σεβίλλη, Αντίς Αμπέμπα, Κωνσταντινούπολη, Κατμαντού κλπ κλπ) δεν μου κάνουν μεγάλη αίσθηση οι δύο διαγωνιζόμενες, κυρίως αισθητικά και ιστορικά.
<o:p> </o:p>
Αλλά είναι πόλεις που αξίζουν και μια και δυο και τρεις επισκέψεις. Περίμενα πως το Λονδίνο θα συγκέντρωνε κάπως περισσότερες προτιμήσεις από την… καμία που έχει μέχρι στιγμής, αλλά από τα όσα έχουν γραφεί στο φόρουμ η νίκη της ΝΥ ήταν αναμενόμενη.
<o:p> </o:p>
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Πάρα πολύ καλό το κείμενό σου Γιώργο, ευχαριστούμε :)

Έχω καναδυό ενστάσεις σε αυτά που γράφεις, όπως ας πούμε στο φαγητό. Κάποια άλλα είναι καθαρά προσωπικό γούστο οπότε πάω πάσο.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.956
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Θα διαφωνήσω κι εγώ με το Γιώργο.

Αρχαιολογία: Εδώ γελάμε και στις 2 περιπτώσεις. Και οι 2 πόλεις έχουν το (σχεδόν) τίποτα να επιδείξουν. Το μόνο που μπορεί να "μετρήσει" στην κατηγορία αυτή, είναι τα εκθέματα στο British Museum και στο Metropolitan Museum (και όχι του Natural History Museum, αν είναι αυτό που υποθέτω ανέφερες ως Ανθρωπολογικό - αλλά ξέχασα, στο Met δεν πήγες :)), αλλά και στο Brooklyn museum (εκεί ούτε κι εγώ έχω πάει). Υπάρχουν και κάτι ερείπεια που και οι 2 πόλεις χαακτηρίζουν αρχαιολογικά (τείχη στο City από τη μία, ερείπια του Ολλανδικού Rathuis από την άλλη), αλλά είναι ελάχιστης σημασίας και αξίας. Ισοπαλία για μένα 1-1.

Ιστορία: Το Λονδίνο έχει ιστορία. Σαφώς. Πόση από αυτή σώζεται και είναι διαθέσιμη στον επισκέπτη, είναι που δεν ξέρω. Το Λονδίνο είναι φυσικά ποιο παλιά πόλη. Όταν ιδρύθηκε το Nieuw Amsterdam το 1613, είχε είδει τελειώσει η Ελιζαμπεθιανή περίοδος για τη Βρετανία. Το Λονδίνο του 17ου αιώνα, όμως δεν υπάρχει πια, όπως δεν υπάρχει και η ΝΥ του 17ου αιώνα. Ούτε η Fleet Street ούτε τα Five points έχουν τη μορφή που είχαν. Και οι 2 πόλεις δεν έμμειναν κολημένες στο παρελθόν τους, αλλά εξελίχθηκαν. Οστόσο, το Λονδίνο, ως πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, έχει "ζήσει" πολλά παραπάνω. Και, υπέφερε και τους Ναζιστικούς Βομβαρδισμούς. Γι αυτό, οριακά παίρνει τον πόντο. 2-1 για το Λονδίνο.

Βιομηχανική Ιστορία: Μπορεί η Βιομηχανική επανάσταση να ξεκίνησε από τη Βόρεια Αγγλία, οστόσο το μέρος στο οποίο βλέπουμε τα αποτελέσματά της με πιο δραματικό τρόπο είναι η ΝΥ. Urbanization σε παγκόσμια κλίμακα, και παντού μνημεία που δίνουν τίτλο τιμής στην Ανθρώπινη προσπάθεια. Αυτό είναι εμφανές παντού. Από τη λύση του προβλήματος χώρου στο νησί Manhattan (δε χωράμε οριζοντίως? Κανένα πρόβλημα, θα χωρέσουμε κατακόρυφα), από το 100% τεχνητό Central Park, από το κατασκευασμένο με έρανο βάθρο του αγάλματος της Ελευθερίας, παντού. Ενώ στο Λονδίνο τα μεγαλειώδη κτήρια και μνημεία κτίστηκαν κατ' εντολή του μονάρχη (ή αργότερα του πρωθυπουργού), στη ΝΥ τον πρώτο λόγο έχει η ανθρώπινη πρωτοβουλία. 2-2.

Ρυμοτομία: Εδώ, το σύστημα των αριθμημένων οδών και λεωφόρων, παρότι ισχύει μόνο στο Manhattan και ούτε καν σε όλο, κλέβει την παράσταση. 2-3 για τη ΝΥ.

Αρχιτεκτόνική
(παραδοσιακή): Όσον αφορά την "παραδοσιακή" αρχιτεκτονική, το Λονδίνο κερδίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι το αγαπημένο στυλ κατοικίας των Αμερικανών σε ολόκληρη τη χώρα είναι τα "Βικτωριανά". 3-3.

Αρχιτεκτονική (κτήρια): Κτήρια - σταθμοί στην Αρχιτεκτονική ιστορία (κυρίως της μεταβιομηχανικής περιόδου), είναι όλα συγκεντρωμένα στη ΝΥ. Empire State, Flatiron, Chrysler, Woolworth, Metlife (το παλιό), New York Life κλπ, δινουν ένα πόντο στη ΝΥ. 3-4.

Αρχιτεκτονική (μοντέρνα): Ότι και να κάνει ο Sir Norman Foster, η πληθώρα των μοναδικών ουρανοξυστών που ακόμα κτίζονται, συγκεντρώνουν την αφρόκρεμα των αρχιτεκτόνων, δημιουργούν αρχιτεκτονικά ρεύματα κλπ, δίνει με χαρακτηριστική άνεση τον πόντο στη ΝΥ. Αν το Λονδίνο έχει ένα αυγό, η ΝΥ τα μετράει σε δωδεκάδες. 3-5.

Άνθρωποι: Έ όχι ρε Γιώργο και πιο Ιντελεκτουέλ οι Λονδρέζοι.. Δώστους μια Άρσεναλ και δυο μπυρόνια και τέλος... Πολυπολιτισιμές και πολυεθνικές οι πόλεις, αλλά οι Νεουορκέζοι είναι όλοι ένας κι ένας. 3-6.

Πάρκα: Το Central Park είναι μοναδικό, αλλά το Λονδίνο έχει μπόλικα πάρκα, μεταξύ των οποίων το Hyde Park. Αν το δεις ως "recreation", το Central Park είναι τόσο "diverse" που ικανοποιεί τον καθένα. Γι αυτό κατασκευάστηκε, άλλωστε. Αν το δείς ως φύση, το Λονδίνο κερδίζει. Ισοπαλία για μένα. 4-7.

Παραλίες/Θάλλασα: Το Coney Island μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο, αλλά τουλάχιστον είναι παραθαλάσσιο... 4-8.

Ποτάμια/Νερό: Το μέτωπο της ΝΥ προς τα 2 της μεγάλα ποτάμια (κατά πολύ φαρδύτερα από τον Τάμεση) είναι σε όλο το μήκος σχεδόν ανοικτό για περπάτημα, και διαμορφωμένο ως (συνεχόμενα) πάρκα αναψυχής. Χώροι αναψυχής πάνω στο νερό (South street seaport, chelsea piers, hudson river park, κλπ. Μέχρι και μόνιμα σταθμευμένο αεροπλανοφόρο-μουσείο υπάρχει για τον επισκέπτη). Μπορεί η θέα του Big Ben πάνω από τον Τάμεση να τον κάνει εντυπωσιακό, αλλά δεν αρκεί. 4-9.

Φαγητό: Η ΝΥ είναι σε μια χώρα/ήπειρο που σαφώς και έχει τοπική κουζίνα. Υλικά όπως Chili, barbecue sauce, Maple syrup, pankakes, coca-cola, κλπ, για να φέρω τα πρώτα παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό, προέρχονται (και) από κει. Έχει και ξεχωριστές συνήθειες σερβιρίσματος (π.χ. φαγητό στη μπάρα), αλλά πάνω από όλα είναι η πατρίδα της fusion μοντέρνας κουζίνας. Περισσότερα αστέρια Michelin θα βρεις εδώ παρά στο Παρίσι. Και παρότι στα κορυφαία εστιατόρια το Λονδίνο είναι κι αυτό πάρα πολύ καλό, ίσως Νο. 2 στον κόσμο, το Νο. 1 είναι εδώ. Και δεν είναι μόνο τα κορυφαία εστιατόρια, είναι και το τελευταίο diner στη ΝΥ που σκίζει. Και δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι και η εξυπηρέτηση. Στην τελευταία το μέτρο σύγρκισης για όλο τον κόσμο είναι η ΝΥ... 4-10.

Μοναδικότητα: Δεν ξέρω τι νόημα έχει το κριτήριο. Φταίει κάποιος που δεν είναι μοναδικός επειδή όλοι προσπαθούν να του μοιάσουν? Τα λόγια του Reinaldo Arenas δε θα τα σχολιάσω - το πρόβλημα προσαρμογής σε μια κατάσταση που αλλάζει - και είναι φυσικό να αλλάζει - είναι δικό του (και των ανθρώπων μιας κάποιας ηλικίας και πάνω). Πάντως χώροι για δραστηριότητες όπως περιγράφονται, υπάρχουν και με το παραπάνω. Από μαζί με τα παπούδια με το σκάκι στη Washington Square, τα πηγαδάκια στη Union Square, το Tompkins Square Park στο East Village και πολλά ακόμη.
Ως προς τη δυναμικότητα, εξίσου δυναμική είναι π.χ. και η Μαδρίτη. Αλλά γιατί να είναι κακό ότι μια πόλη είναι δυναμική?

Ποικιλία: Ακόμα κι ο Γιώργος ΝΥ ψήφισε. Να πώ κι άλλα? 4-11.

Ασφάλεια: Μια χαρά και οι 2 πόλεις. Τόσο απλά. Ισοπαλία. 5-12.

Αυθεντικότητα: Έχει ένα δίκιο ο Γιώργος. Κάπου στην Chinatown και στη Little Italy οι μετανάστες αντέγραψαν αυτό που ήξεραν από τις πατρίδες τους, και το προσάρμοσαν όχι στη νέα τους πατρίδα, αλλά στο απλώς πιο καταναλωτικό - αεριτζήδικο. Τα ιταλικά ristorante έγιναν πίτσα με το μέτρο, τα κινέζικα σερβίρουν τα φαγητά που έγιναν δημοφιλή από τα ντελιβεράδικα. Αλλά είναι αυτό αρκετό για να προσδιορίσει την αυθεντικότητα όλης της πόλης? Ούτε της ίδιας της γειτονιάς. Όταν στο Colombus park τα παιδιά που παίζουν μπάλα δε μιλάνε Αγγλικά, μάλλον η γειτονιά διατηρεί το χρώμα της. Εδώ και 100 χρόνια περίπου, οι τάσεις στις τέχνες, στη διασκέδαση, στην αρχιτεκτονική ξεκινούν από δω. Και το Λονδίνο είναι σε καλό επίπεδο (και εκεί υπάρχουν τα μη αυθεντικά πακιστανικά με το κιλό). Μικρό προβάδισμα της ΝΥ, αλλά θα ήταν άδικο να σπάσει την ισοπαλία. Πόντος και στους 2. 6-13.

Τέχνες (Εικαστικές): Τι να πούμε τι, κάντε μια βόλτα στις γκαλερί του Chelsea (αυτό στη ΝΥ) και θα πάρετε μια εικόνα του τι σημαίνει σήμερα παγκόσμια πρωτεύουσα, αυτού που πριν 100 χρόνια ήταν το Παρίσι. 6-14.

Τέχνες (Μουσική): Hands down, ο πόντος στο Λονδίνο, κι ας μην είναι καν η μουσική πρωτεύουσα της χώρας του. 7-14.

Τέχνες (Κλασσικές): Το Lincoln center, το Julliard school, είναι κορυφαία παγκοσμίως. 7-15.

Τέχνες (Σύγχρονο Θέατρο): Broadway vs. Shaftesbury Ave, Times Square vs. Leiceseter Square. Τα βαριά πυροβολικά του παγκόσμιου θεάτρου. Η σύγκριση για μένα είναι υπέρ της ΝΥ, αλλά το δείγμα μου είναι μικρό, μόλις 3 παραστάσεις σε κάθε μια πόλη. 7-16.

Τέχνες (Κλασσικό Θέατρο): Μια λέξη φτάνει. Shakespeare. 8-16.
Κόστος: Χ... μέσα και οι 2 πόλεις, όταν πήγα η ισοτιμία ήταν υπέρ της ΝΥ, σήμερα είναι μάλλον υπέρ του Λονδίνου. Ισοπαλία, 9-17.

Δημ. Συγκοινωνίες: Το tube και η Oyster κερδίζουν κατά κράτος το Subway και τη Metrocard. 10-17.

Ταξί: Λέγονται πολλά για τα ταξί στο Λονδίνο, αλλά η μόνη φορά που πήρα ταξί από αεροδρόμιο και να έχει πρόβλημα να βρεί τη διεύθυνση προορισμού μου ήταν από το το LCY για κάπου μέσα στο τρίωνο Picadilly-Leicester-Trafalgar. Ένας άλλος πάλι προσπάθησε να μου πουλήσει παραμύθι: Είναι off σήμερα το Heathrow express, κάτσε να σε πάω εγώ στο Αεροδρόμιο. Αντίθετα τα ταξί στη ΝΥ ήταν πάντα πεντακάθαρα, με σύστημα με οθόνες για την πληροφόρηση του επιβάτη, έδιναν πάντα ρέστα, και ήξεραν πάντα όλους τους δρόμους (και τα νούμερα: τους έλεγα 147 W 43rd street, και ήξεραν αυτόματα ανάμεσα σε ποιες κάθετες λεωφόρους ήταν). 10-18.

Καιρός: Και μόνο που μπαίνουν οι λέξεις καιρός και Λονδίνο στην ίδια πρόταση... 10-19.

Ψυχαγωγία: Ανάμεσα στο Pub, pub, pub και σε όλες τις επιλογές του πλανήτη μπορούμε να κάνουμε και σχόλια? Αμα θες μπαράκια με ροκάκια, πηγαίνεις στην παγκόσμια πρωτεύουσα, Williamsburg, ή απέναντι, στο East Village. Άμα θες συναυλίες, τι να λέμε, το Madisson Square Garden και το Radio City είναι μοναδικά, αλλά υπάρχουν ένα σωρό ακόμη. Να πούμε για Broadway shows? Να πούμε για όπερες? Για αθλητικούς αγώνες (όπου πηγαίνεις φυσικά άφοβα)? 10-20.

Έχει κι άλλα πολλά κριτήρια, φυσικά, αλλά έχει νόημα να συνεχίσω?
 

taver

Member
Μηνύματα
12.487
Likes
28.956
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Πολύ αργεί να πάρει θέση ο Traveller κι ανησυχώ... Είναι καλά?
 

mary_a

Member
Μηνύματα
1.180
Likes
110
Ταξίδι-Όνειρο
Route 66
Η ψηφος μου....δαγκωτο στη Νέα Υορκη..η πόλη απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!
 

kanaliotis

Member
Μηνύματα
143
Likes
58
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εννιά μέρες και σήμερα, για να το ταξιδάκι μου στη Ν.Υόρκη. θα ψηφίσω επιστέφοντας και ίσως έρθει η ώρα να προτημίσω μια άλλη πόλη εκτός του πολυαγαπημένου μου Λονδίνου. Θα δείξει... πάω πάντως με μια θετική ορμή με όλα αυτά που διάβασα στο forum. Προκαταβολικά...σας ευχαριστώ!
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Τι γίνεται πολύς κόσμος πάει ΝΥ βλέπω αυτές τις μέρες, πρέπει νάχω δει τουλάχιστον 4-5 μέλη που έγραψαν ότι οδεύουν κατά κείθε. :)
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Λονδίνο γιατί κάθε φορά νιώθω ότι επιστρέφω σπίτι μου.
 

spor_os

Administrator
Μηνύματα
1.951
Likes
617
Θέλω να καταγγείλω τον αντμιν για ασυμβίβαστο επί της ψηφοφορίας.
Επίσης πως είναι δυνατόν να έχει 60 μέλη το υπεργκρουπ του Λονδίνου και 52 το αντίστοιχο φτωχό γκρουπ της ΝΥ και εδώ να έχουμε τόσες λίγες ψήφους.
Παρακαλώ ΟΛΟΙ να διαβάσουν το κείμενο-ευαγγέλιο του Yorgos και να ρίξουν στο σωστό μέρος το κουκί τους.

Και φυσικά αναμένουμε το υπερατού μας.
Που είναι ο Traveller???
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.453
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom