Σερβία πληροφοριες για βελιγραδι

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
ΗΠΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Οπουδήποτε Πολυνησία
3 μέρες είναι μια χαρά. Τιμές πολύ φθηνότερες για φαγητό και μεταφορά απ' ό,τι στην Ελλάδα, υπολόγιζε το φαί κατά άτομο σε ταβέρνα περίπου 5-8 ευρώ κάθε μέρα, ανάλογα με το πού θα κάτσετε. Πάρε μια κάρτα ανάληψης και θα είσαι κουλ, στο κέντρο έχει παντού ΑΤΜ και μάλιστα πολλά είναι υποκαταστημάτων τραπεζών ελληνικής καταγωγής (ALPHA, Πειραιώς κλπ). Είσοδος στον ζωολογικό κήπο απ' ότι θυμάμαι κόστιζε περίπου 3 ευρώ το άτομο (ενήλικες) για το μουσείο του Τέσλα θα σε γελάσω επειδή όταν πήγα είχαν ημέρα ευρωπαϊκής κουλτούρας και όλα ήταν δωρεάν. Για ψώνια τώρα αν έχεις σκοπό να κάνεις δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο είναι φθηνότερα ή όχι. Το μόνο πράγμα που έχω ψωνίσει είναι βιβλία και αυτά ήταν μάλλον πολύ φθηνά επειδή ήταν σερβικές εκδόσεις. Νομίζω όμως ότι οι τιμές δεν παίζει να είναι πολύ χαμηλότερες από ότι εδώ, ίσως ελάχιστα.

Για καφεδάκι, φαί κλπ όμως είναι μια φθηνή πόλη για τα ελληνικά δεδομένα.
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
λοιπόοοοον.....

για να σου πω και καμία σοφή αφού είμαι από 'κει :D

Εννοείται, θα πας σε αυτά που ανέφερες... Αυτός που θα σε ξεναγήσει θα σε πάει και στην Σκαντάρλια, ένα όχι και τόσο μεγάλο, αλλά ωραίο παιζοδρομάκι με αρχητεκτονική αρχές 20ου αιώνα και με πολλές ταβέρνες, καθώς και ωραία ζωντανή, δημοτική μουσική που δένεται με την αστική κλάση του Βελιγραδίου πάλι από την ίδια περίοδο. Φαγητά τέλεια...κάτι που σίγουρα θα δοκιμάσεις είναι Καρατζορτζεβα (σνίτσελ ρολό με καϊμακ-γνωστό τυρί), αλλά εκτός τούτου, σου προτείνω να δοκιμάσεις το μενταλίον με μανιτάρια, πολυ ωραίο. Επίσης, σαν μια από τις εμπειρίες που μπορεις να συνδιάσεις με το φαγητό είναι και εστιατόριο στην Μπεογρατζανκα, δεν θυμάμαι σε ποίον όροφο είναι ακριβώς, αλλά την θέα την θυμάμαι....Μπεόγρατζανκα είναι το κτήριο στην κεντρική οδό που συνδέει το Ναό Αγ, Σάββα με το κέντρο, και θα το καταλάβεις, είναι ψηλό, νομίζω 22 ορόφους έχει....Στους πρώτους 6 βρίσκεται εμπορικό κέντρο, αλλά το Βελιγράδι, συγκρίνοντας με την Ελλάδα δεν είναι για ψώνια, θα το καταλάβεις (είναι το ίδιο ακριβό)....Αλλά δεν πειράζει για να βγείς έξω είναι πιο φθηνά οπότε καλά θα περάσετε. Στο ίδιο κτήριο είναι μία από τις μερίκες καφετέριες της αλυσίδας Greenet, προσωπικά αγαπημένη μου. Το άλλο μην fancy και εντελώς λαϊκο με την έννοια ότι μέσα δεν έχει αλλάξει χρόνια είναι η καφάνα Ζνακ πίτανια ("Ερωτηματικό") ή οποία είναι πλέον ή παλιότερη καφάνα (ταβέρνα) του Βελιγραδίου που λειτουργεί ακόμα, και υπάρχει από το 19ο αιώνα. Ενδιαφερον όνομα οφείλεται στην κοντινή εκκλησία (Σάμπορνα τσρκβα), καθώς και κτήριο του Πατριαρχείου που βρίσκεται κοντά, επειδή μετά από πολλά ονόματα που την είχανε αλλάξει, τελικά κατέλυξαν στο "Στην Σαμπορνά εκκλησία" κάτι που προκάλεσε κακές κριτικές των ιερών, και έτσι στο τέλος την έδωσαν όνομα "Ερωτηματικό" που έμεινε μεχρί σήμερα.

Ένα από τα μέρη που πρέπει να πάτε έιναι και η τεχνιτή λίμνη Αντα Τσιγγάνλια, που έγινε από το νησάκι που βρίσκεται στον ποταμό Σάββα το οποίο μέτα από τα δύο φράγματα που κτισικάν έγινε άλλη όχθη της λίμνης. Είναι "η θάλασσα του Βελιγραδίου" αφού τα καλοκαίρια καθημερινά φιλοξενεί 200 με 300 χιλιάδες κόσμο. Είναι και μεγάλο αθλητικό κεντρο, στην μέση του νησιού έχει πάρα πολλά γήπεδα για διάφορα αθλήματα. Μίνι ζωολογικός κήπος επίσης βρίσκεται μέσα νησιού με το όνομα Ada Safari... είναι καταπράσινο κάτι που θα σας ακολούθει στο Βελιγράδι. Γύρω όλης της λίμνης είναι αμέτριτες καφετέριες και εστιατόρια/ταβέρνες που λειτουργουν όλο τον χειμώνα μέρα-νύχτα ιδιαίτερα τελευταία 5-6 χρόνια που έγιναν ένας από τους αγαπημένους βραδινούς προορισμούς στο Βελιγράδι. Προσωπικά συστείνω το Sunset caffe που είναι και εστιατόριο, με τέλεια φαγητά, τεράστιες μερίδες, μέτριες τιμές. Κάθε βράδι έχει διαφορετική μπάντα με ζωντανή μουσική....από βιόλα, μεχρί κουβανέζικη, ρόκ, πόπ μουσική ανάλογα από την μέρα της εβδομάδας. Έχει και μεγάλο κήπο με καθήσματα κάτω απ'τα δένδρα, θέα λίμνη και μέγαλη παιδική χαρά. Σάββατα βράδι είναι τέλεια αν είσαι φαν της ροκ μουσικής με μία μπάντα που παίζει χρόνια εκεί (εκεί πήγανε σχεδόν όλα τα σαββατά μου) :pDouble trouble λέγεται.

Αν θέλεις και άλλα πράσινα, Κοσουτνιακ είναι μεγάλο πάρκο-δάσος μες'την πόλη και σαββατοκυριάτικος προορισμός που συνήθως γίνονται τα μπαρμπικιού και πικνίκ....από εκεί περνάς στην άλλη πλευρά του λόφου που θα σε πάει στην συνέχεια του δάσος με το όνομα Τόπτσιντερ που βρισκόταν το αρχοντικό μεγάλου ηγέτη Μίλος Ομπρενοβιτς συμαντικού για την Σέρβικη επανάσταση του 19ο αιώνα (άλλωστε συμαντικού και για Πα
νεπιστη.Αθήνας με μία μεγάλη δωρέα για να κτιστεί). Εκεί επίσης υπάρχει ωραίο εστιατόριο Μίλοσεβ κόνακ, με πολύ ωραιο περιβάλλον (δάσος). Σε εκείνο το μέρος είχανε μεταφερθεί και το παλίο συντριβάνη που θα δεις στο κέντρο μπροστά στο ξενοδοχίο Μόσχα, κατά την διάρκεια των έργων που γινόταν εκεί. Το συντριβάνη είναι από το 1866. Από το Τόπτσιντερ παίρνεται ανηφόρα και φθάνετε στο πολυτέλες μέρος του Βελιγραδίου που δεν είναι και μακρύα από το κέντρο, μόλις 2-3 χμ. Εκεί είναι όλες οι βίλες των δηπλοματικών, πολιτικών, ηγετών που πέρασαν στην ενδιαφερον ιστορία μας, καθώς και κάποιον πρεσβίων.... όλα μέσα στα πράσινα. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο εκεί είναι το παλάτι του βασιλεία, αλλά νομίζω είναι ανοιχτό για το κοινό από 1η Απριλίου κάθε χρόνο, και ΣαββΚα. Επίσης εκεί βρίσκεται και το Μουσίο 25η Μαϊου, που βρίσκεται και τάφος του Τίτο στο σπίτι των λουλουδιών (παράλογο αλλά επίσξς αξιοθέατο_, με προσοπικά αντικειμένα του κλπ... Κόντα είναι και γήπεδα της Ε.Αστερα (δλδ ναός) και της Παρτιζαν (άρα τπτ άλλο από ένα σπιρτόκουτο :D:bleh:, δεν αξίζει τον κόπο):haha:....πλάκα κάνω δεν ξέρω αν σας τραβάει ενδιαφέρον, αλλά καθώς η Ε.Αστερας πήρε το Ευροπαϊκο κύπελλο (τότε, σήμερα Champions League), στο μουσίο τους υπάρχει και το ίδιο κυπέλλο. Παραδίπλα βγαίνετε στον Νάο Αγ. Σάββα....ή αν δεν σας ενδιαφέρουν γήπεδα παίρνεται την οδό Κνέζα Μϊλοσα και μπαίνεται στο λεωφόρο (κεντρικό) που θα δείτε και "αξιοθέατα του βομβαρδιζμού":mad:).

Όσον αφορά καφετέριες...είναι πολλές...πιο γνωστές στην οδό Στραχινίτσα Μπάνα που είναι και η ελληνική Πρεσβεία...

Στην αρχή του γνωστού πεζοδρόμιου Κνέζ Μιχαϊλοβα βρίσκεται Πλατεία Δημοκρατίας τώρα Ελευθερίας, με το άγκαλμα του Κ.Μιχαϊλο :) το πιο γνωστό μέρος συνάντησης των κατοικών Βελιγραδίου. δίπλα είναι Εθνικό θέατρο και Εθνικό μουσίο που του κάνουν ανακαίνηση εδώ και 500 χρόνια :haha: (διάβασε-βλάκες). Θα συνεχίσετε στο πεζοδρόμιο -σπάνια περιοχή της παλιάς πόλης που δεν καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του 1941 και 1944. Άλλωστε, σε όλη την περιοχή της παλιάς πόλης που κατέχει μεγάλη έκταση όλο αριστερά και δεξία από το κεντρικό δρόμο και πεζοδρόμιο μέχρι τους ποταμόυς, στα αριστερά του Σάββα και στα δεξία του Δούναβη, θα δείτε παλία νεοκλασικά κτηρια (κάποια από αυτα παρόλο με ωραία αρχητεκτονική, σε χάλια παρατειμένη κατάσταση), και δίπλα τους ή άσχημα κτηριά του σοτσιαλιστικού στίλ κτίσμένα μετά το Β' πανκόσμιο, ή καινούργια μοδέρνα..γυάλινα δικίας μας εποχής. Πάντως ένα παράξενο σύνολο.
Στο τέλος του πεζοδρομίου αρχίζει το Καλεμεγκνταν...πανέμορφο πάρκο και κάστρο της πόλης, από το 2ο αιώ.π.Χ. .....Βόλτα, βόλτα και βόλτα...θα σας μαγέψει , είμαι σίγουρη. Αξίζει και το στρατιωτικό μουσείο μέσα, και μάλιστα ζωολγικός κήπος. Για να κάνετε break οπός δήποτε να καθησετε στην καφετέρια/ εστιατόριο Καλεμεγκντανσκα τεράσα...θα δείτε τους ποταμούς πως ενώονται, το ωραίο νησάκι μέσα Ράτνο όστρβο( Νησί του πολέμου) και κάτω δεξιά στην οχθη του Δούναβη ένα μικρό πήργο, κάποτε τουρκική φυλακή,που τον είχανε κρατούμενο και τον σκοτοσαν τον Ρίγα Φαιρέο. Τώρα είναι ένα μοδέρνο μουσείο που θα ήταν καλό να δείτε. Απέναντι είναι το Νεό Βελιγράδι με πολυκατοικίες και επμορικό κεντρο Βελιγραδλιου καθώς όλο και πιο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μετακομίζονται εκεί από το κεντρο της πόλης. Δύο μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα (πολυκαταστήματα) επίσης βρίσκονται στο Νέο Βελιγράδι- Usce και Delta City, αν θέλετε τα ψώνια.

Κατά το όλο μείκος των οχθών του Σάββα και Δούναβη βρίσκονται πάρα πολλά πλοτά..εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά (αυτό το τελευταίο δενεται με την συγχρονή λαϊκη μουσική...διάβασε σκυλάδικα), αλλά δεν είναι όλα ετσι.....υπάρχουν καλα μαγαζία και για μέρα και για νύχτα συν δεν θα σας πονέσει το κεφάλι;). Ωραίο είναι το Κόνομπα αν είστε για φαγητό. Επίσης το βράδι από το Yachting club φέυγει και ένα μικρό πλοίο που κάνει βόλτα στους ποταμούς...όχι κάτι σπουδέο σαν στην Βουδαπέστη, αλλά σίγουρα ενδιαφέρον. Είναι πόλλα και τα κλάμπ σε όλη την πόλη. αλλά αυτό αφήνο στο γούστο του ξεναγού σας.:)

Λίγο θα γυρίσω στο κέντρο και τελείωνω, υπέρβαλλα κιόλας...παράλληλα με το κεντρικό δρόμο κάπου στο ξενοδοχίο Μόσχα και αριστερά αν είστε γυρισμένοι πλάτη στον κέντρο, φεύγει ο δρόμος προς το Κοινοβούλιο ωραίο κτήριο, και απεναντί του το Δημαρχείο με ωραίο πάρκο-κήπο (κάποτε και έδω ήταν παλάτη ενός βασιλεία και κήπος του.... Ο δρόμος συνεχίζει στον Λεώφόρο του Βασιλεία Αλέξανδρου που αποτελεί την μεγαλύτερη οδό στο Βελιγράδι (7χμ), και Πανεπιστημιακό κέντρο αφου οι περισσότερες σχολές έδω βρίσκονται. Είναι και για ψώνια και μπορει να είναι πιο φθηνά.

Λάβετε όψην ότι στο Βελιγράδι από 11/11 πέρυσι υσχύει ο Νόμος απαγόρευσης καπνίζματος, αλλά ίδιος με το παλίο στην Ελλάδα (αν έχει πάνω από 70 τερτραγωνικά μπλα μπλα μπλα...) οπότε αν καπνίζετε να δειτε και αυτό.

Τέλεια να περάσετε και μην ξεχνάτε ότι το Βελιγράδι συμφωνα με το Lonley planet βγήκε πρώτη πόλη στον κόσμο για διασκέδαση πριν δύο χρόνια

περίφανη Βελιγραδιώτησα :p

Υ.Γ. Πιστεύω ότι αυτή την ημερομινία επιλέξατέ λόγω της αργίας, αλλά οφείλω να πω, ότι η πίο ωραία περιοδος για να επισκεφτει κανείς το Βελιγράδι είναι μέσα προς τέλος Απριλίου....ο καιρος είναι τέλειος, όλα ανθίζουν ....:D
Στο γυρισμό σας, μόλις περάσετε τα διόδια Βελιγραδίου, κάντε μία μικρή στάση να δείτε Αβαλα το βουνό του Βελιγρραδίου που βρίσκεται ανακτισμένη (πως να το ονομασο-κεραια...για τηλεοραση και τέτοια.....πολύ ψηλη, έχει απίστευτη θέα στο Βελιγράδη και την Βοϊβοδινα. την ίδια την έχουν βομβαρδήσει το 1999 για να μην μεταδίδι το σημα της Εθνικής τηλεόρασης...σαν το πέτυγχαν κιόλας :D) στην κοριφη του βουνού.

 
Last edited by a moderator:

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
μεχρί να φράψω την έκθεσή μου, βλέπω τα φιλαράκια σου πρότειναν αυτό που έχασα εγώ...:D
 

NOSTIMON HMAP

Member
Μηνύματα
219
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
ΙΤΑΛΙΑ?
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΛΟΦΟΝΤΕΝ
Και κάτι που δεν ανέφερε κανείς. Μεγάλος ο Άγιος Σάββας αλλά.... γιαπί. Όταν τον τελειώσουν , τον ζωγραφίσουν, τον επιπλώσουν θα βλέπεται.
 

elle81

Member
Μηνύματα
43
Likes
7
Ivana σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Οι συμφουρίτες πάντα βοηθούν και μάλιστα άμεσα αλλα οτι θα ειχα τόση αναλυτική και περιγραφική ξενάγηση και μάλιστα απο ντόπιο ήταν εντελώς αναπάντεχο για μένα. H απάντηση σου μάλιστα συνέπεσε με βραδινή επίσκεψη του πατερ φαμίλια οπότε και του διάβασα την απάντηση σου...Ενθουσιάστηκε απο το φορουμ και μάλλον ψήνετε να γίνει επίσημο μέλος :rolleyes: . ΄Οσο για την πρόταση σου για την τελευταία μας στάση μετα τα σύνορα νομίζω οτι την έχει βάλει ήδη στο πρόγραμμα.
 

elle81

Member
Μηνύματα
43
Likes
7
Και κάτι που δεν ανέφερε κανείς. Μεγάλος ο Άγιος Σάββας αλλά.... γιαπί. Όταν τον τελειώσουν , τον ζωγραφίσουν, τον επιπλώσουν θα βλέπεται.
Ούπς! αυτο δεν το διάβασα πουθενά...μμμ....ενα αξιοθέατο λιγότερο :( , περισσότερη ώρα για βόλτα :D.
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
χάρηκα αν βοήθησα και ότι απορία έχετε πείτε μου...

¨οσον αφορά το Ναό, δεν υπάρχει λόγος να μην πάτε, από μέσα δεν είναι τελειομένος, αλλά και μόνο να τον δείτε από έξω (και από μέσα μάλιστα επιτρέπεται εισοδος και υπάρχουν και λειτουργείες εδώ και χρόνια) είναι κάτι....είναι μεγαλύτερος και από την Αγ. Σοφία της Κοωνσταντινούπολης...

Ούτως ή άλλως έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν βλέπω να το δούμε εμείς σε αυτη την ζωή :D

και να σοβαρέψω...σε έναν ναό δεν πηγαίνεις μόνον και μόνο για αξιοθέατο....
 

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.053
Επόμενο Ταξίδι
ΗΠΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Οπουδήποτε Πολυνησία
Εμένα προσωπικά ο Αγ. Σάββας είναι από τα αγαπημένα μου κτίρια, και ας μην είναι τελειωμένος εσωτερικά. Όχι μόνο είναι εντυπωσιακότατος έξωτερικά, αλλά έχει και πολύ περιποιημένο όλο το γύρω χώρο, με συντριβάνι, δεντράκια, τη βιβλιοθήκη, ένα παρεκκλήσι. Τα Σαβ/ακα αν έχει καλό καιρό βλέπεις πολύ κόσμο να βολτάρει με τα κατοικίδια του και παιδιά να κάνουν πατίνια. Κάθε φορά που πηγαίνω στην πόλη μου αρέσει να περνάω μια βόλτα, χαλαρώνω εκεί πέρα με έναν παράξενο τρόπο.
 

NOSTIMON HMAP

Member
Μηνύματα
219
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
ΙΤΑΛΙΑ?
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΛΟΦΟΝΤΕΝ
είναι κάτι....είναι μεγαλύτερος και από την Αγ. Σοφία της Κοωνσταντινούπολης...
Βαρέθηκα να το λέω ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ........

και για κόψουμε την πλάκα, απλώς το ανέφερα ότι είναι ημιτελής γιατί κι εγώ περίμενα κάτι άλλο όταν τον επισκέφτηκα και όχι ότι αποτρέπω κάποιον να πάει να τον δεί.
Και φυσικά και ο περιβάλλων χώρος είναι ενδιαφέρων και χαλαρωτικός όπως και όλα τα πάρκα του Βελιγραδίου που τα ευχαριστιούνται με το παραπάνω οι Σέρβοι.
 

EIRHNH2

Member
Μηνύματα
1.293
Likes
1.358
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
ο κόσμος ΟΛΟΣ!!!!
εγω θα ελεγα να πατε και Νοβισαντ! Ειναι και αυτο πανεμοργο
 

elle81

Member
Μηνύματα
43
Likes
7
EIRHNH2 νομίζω οτι δεν θα προλάβουμε... Η αλήθεια είναι οτι προτιμώ να δω καλά μια πόλη παρα περισσότερες και απο λίγο . Αυτο μου έγινε μάθημα έπειτα απο μια εκδρομή που πήγα με το έτερον ήμιση Πράγα-Βιέννη-Βουδαπέστη σε 7 μέρες...ακόμα θυμάμαι την κούραση (που συνήθως συνεπάγεται και με εκνευρισμό :D) . Εκτοτε εχω πάρει την απόφαση όπου πηγαίνω να έχω τον χρόνο ωστέ να περπατάω με ηρεμία την πόλη και να μην είμαι με το ρολόι στο χέρι. Πάντως σκοπεύω να πάω και στο Νόβισαντ για τι άκουσα οτι είναι όμορφο επίσης. Συνεπώς θα ακολουθήσω την συμβουλή σου απλά με μιά μικρή χρονοκαθυστέρηση :haha:.Ευχαριστώ για την συμβουλή!
 

EIRHNH2

Member
Μηνύματα
1.293
Likes
1.358
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
ο κόσμος ΟΛΟΣ!!!!
μια ωριτσα ειναι και το προτεινα σαν ημερησια εκδρομη! Αλλα οκ, οτι θελει ο καθενας....
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.226
Μηνύματα
884.340
Μέλη
38.918
Νεότερο μέλος
Gvar

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom