Ολλανδία Άμστερνταμ, είσαι μια κούκλα!!! (romantic+tita...γράφουν)

Rebequita

Member
Μηνύματα
408
Likes
156
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru
Πολυ ομορφη αφηγηση, θα την χρησιμοποιησω ως οδηγο οταν βρεθω στο Αμστερνταμ, οπως εκανα και με το αρθρο σου για τη Ρωμη. Θελουμε συνεχεια...
Να ρωτησω ποσες μερες εμεινες και αν ηταν αρκετες?
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
Πολυ ομορφη αφηγηση, θα την χρησιμοποιησω ως οδηγο οταν βρεθω στο Αμστερνταμ, οπως εκανα και με το αρθρο σου για τη Ρωμη. Θελουμε συνεχεια...
Να ρωτησω ποσες μερες εμεινες και αν ηταν αρκετες?
Χαίρομαι που βοηθήθηκες!τέσσερεις μέρες,(αλλά τη μισή ήμουν στο Leiden)είδα αρκετά πράγματα όπως θα κατάλαβες,αλλά σίγουρα μείνανε πολλά απ έξω...και όσον αφορά κάποια μουσεία που δεν πρόλαβα,εκκλησίες που λόγω ωραρίου τις έβρισκα κλειστές και θάθελα πολύ να δω το εσωτερικό τους,ζωολογ.κήπος και βοτανικοί κήποι που ναι μεν σαν περιοχή βρέθηκα προς τα κει αλλά ήθελε ώρες να μπω να βγω να τα δώ...εξαρτάται λοιπόν,σίγουρα έχω πράγματα να δώ και για την επόμενη φορά...:)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
tita kai romantic
ευχ για τις ιnfos. είχα κάνει μια ημερήσια εκεί με τρένο από το Ρότερνταμ. πράγματι είδα μια πόλη διαφορετική από το εμπορικό Ρότερνταμ που πολύ καλά γνώριζα. θυμάμαι έκανα μια βόλτα με το καραβάκι, κάπου μας έδειξαν ένα παλιό σπίτι δεν θυμάμαι τίνος ήταν, και ο περιορισμένος χρόνος μου ήταν βόλτα γύρω στο σταθμό. τώρα βλέπω ότι έπρεπε να είχα κάνει περισσότερες. αλλά αξίζει και μια επίσκεψη απ εδώ που μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες πόλεις.
όσο για την ευγένεια των κατοίκων συμφωνώ απόλυτα. ακόμα θυμάμαι την εντύπωση που μου έκανε καθώς και η εξυπηρέτηση, και ο πολιτισμός τους, η τάξη στα ΜΜΜ, κλπ. Ήταν δε και η πρώτη ευρωπαϊκή (πολιτισμένη) χώρα που πήγα στην καριέρα μου , η πρώτη σύγκριση με τη δική μας, αλλά και αργότερα πάντα υπερείχε ως προς τις υπόλοιπες της Ευρώπης.
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
:Dμόνο σε αυτό θα.."διαφωνήσω". Σαφώς είναι καλυτερα τα πράγματα από ό,τι στην Ελλάδα, αλλά εμένα να σου πω μου κακοφάνηκε όταν είδα ότι υπήρχε ένα κάποιο χάος σε σχέση με τη Γερμανία. Εδώ οι άνθρωποι δεν κάνουν ουρά στα δεξιά για να βγει ο κόσμος από αριστερά, περιμένοντας υπομονετικά, αλλά βοοουυυυρρρρ οποιος προλάβει. Καλά, μη φανταστεις όπως στην Ελλάδα, που θα σε σπρώξει ο άλλος, καμία σχέση. Ήσυχα μεν, αλλά όχι....στρατιωτάκια όπως in Germany! Ούτε θα δώσουν πάντα προτεραιότητα σε έγκυο, καροτσάκι, γυναίκα.
Αφού οι ξένοι συμφοιτητές μου, όταν μπαίνουμε στο λεωφορείο, μου δίνουν πάντα προτεραιότητα, και όταν λέω "δεν πειράζει, πέρνα", μου απαντούν:
-Α, εμείς δεν ειμαστε Ολλανδοί! Δίνουμε προτεραιότητα:D

Και μου φαινεται περιεργο το ότι δεν μπαίνουν σε μια σειρά, γιατι εδώ και τραμ να ειναι, λεωφορείο, ακόμα και μετρό, σε περιμένει αν δει ότι τρέχεις από μακριά. Χαλλλλαρά! Αφού γελάνε με τους τουρίστες που καμιά φορά τρέχουν και φωνάζουν "wait! wait!". Το θεωρούν φυσιολογικό, ότι αφού σε είδαν, θα σε περιμένουν. Μη σκας!
Αλλά ακόμα δεν μπορώ να συνηθίσω όταν μπαίνουν κάπως χύμα στο μετρό (στο τραμ αναγκαστικά υπάρχει ουρά, γιατί υπάρχουν μόνο 2 είσοδοι που ΔΕΝ ειναι ταυτόχρονα έξοδοι).
Να, κι αυτό ίσως έπρεπε να το βάλω στο προηγούμενο κείμενο...:rolleyes:

Α, και κάτι ακόμα. Ότι αρκετοί Ολλανδοί, δεν έχουν έτοιμη την OV-chipcard για να τη "χτυπήσουν" κατά την έξοδό τους από τα ΜΜΜ, οπότε καμιά φορά "κολλάς" επειδή ο άλλος ψάχνει τσέπες, τσάντες κλπ. Και αυτό ειναι κάτι που δεν έχω συνηθίσει ακόμα σε αυτούς. Αφού ξέρουν, αφού έχουν την κάρτα, γιατί δεν την έχουν έτοιμη; Μάλλον επειδή γενικώς δεν αγχωνονται. Όοοοποτε τη βρουν, θα βγουν :haha:
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
Κεφάλαιο 7ο(by romantic):...Πάσχα στο Αμστερνταμ;;
Αν βρεθείτε Πάσχα στο Αμστερνταμ δε θα το καταλάβετε παρά μόνο από τα βαμμένα παρδαλά αυγουλάκια του πρωινού στο ξενοδοχείο...,αυγά πράσινα,κίτρινα,μπλέ,με σχέδια,κάτι πουά!!..,φροντίστε λοιπόν για καλή παρέα για να φτιάξετε το εορταστικό κλίμα μεταξύ σας...όπως συνέβη στη δική μας περίπτωση.

Ευχαριστώ πολύ την φίλη τραβελστορίτισα Amantab για την πρόσκληση της να περάσουμε το Πάσχα παρέα στο Leiden,είχα έτσι την ευκαιρία να βρεθώ σ'ένα ελληνικό πασχαλινό τραπέζι με μιά παρέα γύρω στα 25 άτομα,οι περισσότεροι μεταπτυχιακοί σπουδαστές που ζούν εκεί καί κάποιοι φίλοι τους-επισκέπτες''τουρίστες"σαν κι εμένα ώστε να μην νοιώθω η μόνη "παρείσακτη"εκτός τόπου και κυρίως εκτός...χρόνων αχχ(καταλαβαίνετε..).
Πολύ φαγητό λοιπόν,πολύ τραγούδι,πολύ χορός και δίνω τη σκυτάλη στην καλή μου φίλη "tita"που την ευχαριστώ για όλα..για την αφήγηση της ιστορίας που αφορά το Leiden.

Eγώ εδώ θα κλείσω λέγοντας ότι στο Αμστερνταμ σίγουρα θα ξαναπάω!
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Πάσχα στο Leiden- το πρώτο μου Πάσχα στην Ολλανδία (by tita)

Βρισκόμαστε με την romantic woman στο σταθμό, και πάμε να βγάλουμε εισητήρια. Επειδή όμως ως γνωστόν, τα αυτόματα μηχανήματα δέχονται μόνο κέρματα ή κάρτα, αλλά όχι χαρτονομίσματα, πετάγομαι να κάνω ψιλά στο HEMA. Βέβαια, επειδή με είχε προειδοποιήσει η amantab ότι οι Ολλανδοί δεν σου κάνουν ψιλά, αγόρασα κάτι.

Έχοντας 40% έκπτωση στα τρένα και έχοντας τη δυνατότητα να συνταξιδεύουν μαζί μου άλλα 3 άτομα με την ίδια έκπτωση, βγάλαμε 2 εισητήρια με ημερήσια επιστροφή για 9.50 ευρώ περίπου ο καθένας. Παρόλο που υπάρχουν πολλά αυτόματα μηχανήματα, οι ουρές ήταν μεγάλες. Και όπως σημείωσαν κάποιοι, οι Ολλανδοί είναι ικανοί να πηγαίνουν πίσω από εκεί που υπάρχει ήδη ουρά και όχι στο πιο άδειο μηχάνημα. Ευτυχώς τη 2η φορά βρήκαμε ένα άδειο και το βγάλαμε τσακ μπαμ.

Είχαμε πάει νωρίς, βρήκαμε και την πλατφόρμα μας νωρίς, και ενώ λέγαμε να πάρουμε των 11.40, υπήρχε ήδη ένα τρένο που περίμενε για Leiden, οπότε ξεκινήσαμε από Αμστερνταμ 20λεπτά νωρίτερα, με ένα τρένο αρκετά γεμάτο, λόγω της ημέρα προφανώς, και πολλών ταξιδευτών που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο Schiphol. Ετσι κουβαληθηκαμε στην amantab αρκετά πριν το προγραμματισμένο :). Το ωραίο ήταν ότι για να είμαστε σίγουρες, ρωτήσαμε 4 άτομα για το αν πάει στο Leiden Centraal, αλλά κανείς δεν ήξερε! Τι στην ευχή, όλοι στο Schiphol πηγαίναν; καλό αυτό, θα άδειαζε και το τρένο στην πορεία.

Η διαδρομή, η κλασική ολλανδική, αλλά με μουντό καιρό: με μεγάλες πράσινες εκτάσεις, πού και πού προβατάκια να βόσκουν, κάπου στη διαδρομή ένας ανεμόμυλος, κτήρια διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν στο κέντρο της πόλης κλπ. Θυμηθήκαμε τότε και τη διαφωνία του φόρουμ, σχετικά με αυτά τα κτήρια.


Μετά από 33λεπτά φτάσαμε στο μουντό Leiden, και κατευθυνθήκαμε προς τη στάση των λεωφορείων, καθότι δεν είχαμε πάει με ποδήλατο. Τα λεωφορεία στην πόλη αυτή ήταν σαν ΚΤΕΛ απ'έξω, ακόμα και εκεί που κάναν 'πιατσα”. Πήγαμε να ρωτήσουμε κάτι οδηγούς αν μπορούμε να το πάμε ποδαράτα για την οδό που θέλαμε, αλλά μας απέτρεψαν. Ευγενικά και πολύ φιλικά, ο οδηγός, μας έδειξε πού να περιμένουμε και μας ενημέρωσε και για την τιμή του εισητηρίου. Φυσικά τα αγγλικά του άπταιστα, αλλά όταν το γύρισε στα ολλανδικά στους συναδέρφους του, εμένα μου θύμισε έναν καθηγητή που τον λέμε 'μπάρμπα” στη σχολή. Είναι σαν κάτι θείους από το χωριό, με περίεργη προφορά.

a2.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S7pPFeGM6TI_AAAAAAAAAf0_sGikNi41U7M_s320_IMGP1599.JPG

a1.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S7pPFLS0DYI_AAAAAAAAAfs_jP9JPS4o0fQ_s320_IMGP1600.JPG

Φτάσαμε όντως πολύ νωρίς στης amantab και οι κοπέλες μας καλωσόρισαν στο δωμάτιο, που ήδη το είχαν διαμορφώσει έτσι ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν το κόσμο για το πασχαλινό τραπέζι. Πιάσαμε την κουβέντα για το πώς βλέπει ο καθένας τους Ολλανδούς και τη χώρα τους, αναφέραμε χαρακτηριστικά περιστατικά της νοοτροπίας τους, εμείς που μένουμε εδώ γκρινιάξαμε λίγο, οι πιο..τουρίστες τα έβλεπαν μόνο θετικά τα πράγματα, αλλά τελικά τους πείσαμε (?) ότι δεν είναι όλα τόσο ρόδινα...

Όταν άρχισε ο κόσμος να έρχεται, τι να πω...άρχισαν τα φαγητά να βγαίνουν, να στρώνονται, να γεμίζουν οι καρέκλες, τα μάτια να γουρλώνουν με τις νοστιμιές που απλωνόντουσαν μπροστά μας, χαμόγελα, νέες γνωριμίες, χαρές...

Και ιδού οι αποδείξεις για το πόσο χρυσοχέρα είναι η Αμάντα αλλά και όλα τα κορίτσια!!!


a1.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S7pP6FrMQtI_AAAAAAAAAgU_Trgy8WrQGn4_s320_IMGP1602.JPG

a4.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S7pP5W0qU1I_AAAAAAAAAgM_449FmPUo4Lc_s320_IMGP1603.JPG

a3.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S7pP4xPvq6I_AAAAAAAAAgE_2xCx9E9pmMU_s320_IMGP1604.JPG

a1.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S7pP4pIG_ZI_AAAAAAAAAf8_lyGVGl78l14_s320_IMGP1605.JPG
(μιαμ μιαμ μιαμ..και ειχα να δω γεμιστα...πάνω από χρόνο!)

Η παρέα είχε πολλούς Κρητικούς και δη Χανιώτες. Γενικά, το 80% των Ελληνων που έχω γνωρίσει να μένει εδώ, ειναι από ή έχουν καταγωγή από Χανια! Παροικία! Το κλίμα ήταν καταπληκτικό, το καλό για εμένα ήταν ότι επιτέλους είχα γυναικοπαρέα (μια ζωή μονο με άντρες όπου κι αν πάω), το καλό για τα κορίτσια ότι υπήρχαν και άντρες (που αυτές αντιστοιχα είναι σε γυναικοκρατούμενη σχολή), το καλό για όλους ότι υπήρχε ανομοιογένεια, είχαμε γιατρό, ψυχολόγο, ηθοποιό, οικονομολόγο, γυμναστή, φυσικό...ξεχνάω κάποιον; και επίσης δεν ήταν όλοι φοιτητές που σπούδαζαν εδώ, αλλά και άτομα που είχαν έρθει για τουρισμό αυτές τις μέρες. Έτσι, είχαμε πολλά να πούμε. Οι μεν να λένε να λένε να λένε (λεμε, λεμε, λεμε) για τους Ολλανδούς και τα χούγια τους, και οι δε να απορούν μαζί μας και να λένε “μα εδώ ειναι παράδεισος! Τι λες τώρα!”, καθώς έβλεπαν μόνο τα θετικά της χώρας (να με συγχωρούν οι λάτρεις των Ολλανδών, αλλά θα επιμείνω ακόμα στην άποψή μου για μερικές τους συνήθειες).

Το γλέντι, το φαγητό, το ποτό, το τραγούδι, η συζήτηση, συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες. Εμείς φύγαμε σχετικά νωρίς, αλλά θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την amantab για την πρόσκληση και την όλη ταλαιπωρία που πέρασε με την συγκάτοικό της και τα υπόλοιπα κορίτσια, για να διοργανώσουν κάτι τέτοιο για 25 άτομα!

Επίσης που μου δόθηκε η ευκαιρία κι εμένα να περάσω το Πάσχα με Έλληνες, να το απολαύσω, να συζητήσω, να μάθω τα νέα της Ελλάδος και να συνειδητοποιήσω για άλλη μια φορά ότι η πατρίδα μου δεν μου λείπει σχεδόν καθόλου. Να γελάσω με την γκαντεμιά που ακολουθεί την Αμάντα και τα ταξίδια της (ειλικρινά δεν το περίμενα τόοοοσο πια!), να “θαυμάσω” το νέο ποδήλατο που απέκτησε ...”by doing it the Dutch way”, να γελάσω με άλλα ολλανδικά περιστατικά που έτυχαν στους νεοφερμένους μας (βλ. παρατήρηση που τους έγινε όταν συνομιλούσαν, έστω και σιγανά, εντός του τρένου, αλλά είχαν μπει στο βαγόνι “silence room” και δεν ήξεραν) κ.α.

Επίσης, να κάνω κουβέντα περί θεάτρου, που είχα να κάνω από πέρυσι τέτοιον καιρό, πριν φύγω στο εξωτερικό, που ήταν και η τελευταία φορά που πήγα θέατρο! Και για να κάνουμε και διαφήμιση, να πάτε να δείτε το “επικίνδυνες σχέσεις”, θέατρο Άλμα. Έτσι, για να στηρίξουμε και την ηθοποιό της παράστασης που ήταν μαζί μας την ημέρα του Πάσχα! Υπόσχομαι κι εγώ αν έρθω στην Ελλάδα τον Μάιο και πάω Αθήνα, να πάω να τη δω. Άλλωστε έχω ακουσει τα καλύτερα!

Σε επόμενη συνάντηση ελπίζω να μας τιμήσει με την παρουσία του και το άλλο μέλος του travelstories που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις 2 τελευταιες συναντήσεις μας, και έτσι να έχουμε πλήρη travelstorική συνάντηση των κατοίκων της Ολλανδίας!

Αυτό λοιπόν ήταν το πρώτο μου travelstorικό Πάσχα στην Ολλανδία. Για εμένα εκείνο το βράδυ δεν ακολούθησε κάτι ιδιαίτερο. Επιστροφή με το τρένο, συζήτηση, αναφορές σε άλλες συνήθειες Ολλανδών που όταν με ρωτάνε δεν μου έρχονται στο νου, αλλά όταν τα βλέπω τα θυμάμαι.


Και πάλι ευχαριστώ για την παρέα την διοργανώτρια και χρυσοχέρα Αμάντα και την romantic για τις υπέροχες βόλτες και συζητήσεις που κάναμε στο Άμστερνταμ τις τελευταίες μέρες! Μακάρι ο καιρός να ήταν καλύτερος και στο τέλος, να το απολαμβάναμε πιο πολύ, αλλά τι να κάνουμε. Είπαμε..Ολλανδία! Άντε, και την επόμενη φορά και με το άλλο μέλος του φόρουμ, που εκείνες τις μέρες ήταν άρρωστο και δεν μας τίμησε με την παρουσία του;)

a1.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_S8GaIZN0IFI_AAAAAAAAAkk_unL9xfFJnj0_s320_IMGP1636.JPG

Μπύρα 2Lt. Μάλλον δεν βρήκαμε πώς λειτουργεί, οπότε το έκοψαν και έγινε .."για ενδοφλέβια χρήση"!!!!
 

maιra1

Member
Μηνύματα
206
Likes
118
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Μπράβο κορίτσια!!! Απλά καταπληκτικές!!! Η καλύτερη ξενάγηση :clap::clap::clap: Ευχαριστούμε ......για τον ταξιδιωτικό οδηγό :)
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
Χαιρόμαστε που σας άρεσε!!!Να περάσετε κι εσείς όσοι πάτε τόσο όμορφα και να ρθείτε να μας ...συμπληρώσετε:)
 

Lalibela

Member
Μηνύματα
330
Likes
47
κατα πρωτον να ευχαριστησουμε θερμα για τις πληροφοριες και τις φωτογραφιες
και κατα δευτερον να απαιτησουμε κι αλλα πιπερατα σχολια για την καθημερινη ζωη των ολλανδων ...
τωρα μου λυθηκε η απορια τιτα γιατι η ολλανδη που ειχα απενατι μου πριν λιγες μερες εβλεπε τον ιταλο και τριβοταν στην κυριολεξια ....
θα παιξεις το οργανο σου σημερα για μενα ..ηταν η τελευταια θανατηφορα ερωτηση που του εκανε το ζωντοβολο ...
 

RTW

Member
Μηνύματα
75
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
Σικάγο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γύρος του κόσμου
'' Σε επόμενη συνάντηση ελπίζω να μας τιμήσει με την παρουσία του και το άλλο μέλος του travelstories που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις 2 τελευταιες συναντήσεις μας, και έτσι να έχουμε πλήρη travelstorική συνάντηση των κατοίκων της Ολλανδίας! ''

αχ, και γω το ελπίζω!!!!! - χαίρομαι που πέρασε ωραία η romantic woman εδώ στα μέρη μας:D
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
RTW νάσαι καλά να περνάς καλά για όσο διάστημα είσαι εκεί,κρίμα που δε βόλεψε να γνωριστούμε,ελπίζω σε μελλοντικό ταξίδι!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.580
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom