erodios
Member
- Μηνύματα
- 144
- Likes
- 600
- Ταξίδι-Όνειρο
- Στο φεγγάρι της σκέψης
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Πρώτες πληροφορίες - Βίζα - Συνάλλαγμα
- 1η ημέρα: Από την Μπανγκόκ στο Σιέμ Ριπ
- Πρώτη βραδιά στην Pub Street
- 2η ημέρα: Επιτέλους στο Άνγκορ!
- Angkor Wat
- Ta Prohm Temple
- Angkor Thom
- Δεύτερη βραδιά στο Σιέμ Ριπ
- 3η ημέρα: Στο Κάμπονγκ Φλοκ της λίμνης Τόνλε
- 4η ημέρα: Αναχωρώντας από το Σιέμ Ριπ για το Πουκέτ
Ta Prohm Temple
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής μας στο μνημείο του Angkor Wat κινηθήκαμε προς την ανατολική δίοδο εξόδου από την υδάτινη τάφρο του. Πιο πέρα ήταν αραγμένα αρκετά τουκ τουκ και κάποια ταξί, αλλά εμείς είχαμε το δικό μας μεταφορικό μέσο, με το οποίο κατευθυνθήκαμε προς το συγκρότημα του ναού Ta Prohm.
Πλησιάζοντας στο Ta Prohm, εκτός από την πυκνή βλάστηση, τίποτα δεν προϊδέαζε αυτό που θα βλέπαμε. Γνώριζα ότι εκεί, όπως και σε κάποια άλλα μνημεία του Άνγκορ, είχαν γυριστεί ορισμένες σκηνές από την ταινία Lara Croft: Tomb Raider του 2001 με την Αντζελίνα Τζολί, της οποίας μερικά πλάνα μέσα στη ζούγκλα με είχαν πραγματικά εξιτάρει.
Όμως είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση του να βρίσκεσαι ο ίδιος μέσα σε αυτόν το χώρο. Ειδικά όταν μπαίνοντας, κάποιες από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζεις είναι τεράστιοι κορμοί δέντρων να ξεπηδούν από το πλακόστρωτο, με τις επιφανειακές τους ρίζες να απλώνονται πάνω στην ανθρώπινη κατασκευή, να ζουν δίπλα της ή να την αγκαλιάζουν ασφυκτικά.
Ο ναός χτίστηκε προς το τέλος του 12ου αι. ως βουδιστικός. Μετά την πτώση τής αυτοκρατορίας των Χμερ τον 15ο αιώνα, εγκαταλείφθηκε και χωρίς συντήρηση συνέχισε από τότε να συνυπάρχει με τη ζούγκλα. Σε κάποια σημεία του δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις πού τελειώνει η ανθρώπινη δημιουργία και πού αρχίζει το μεγαλείο της φύσης.
Σε άλλα σημεία τα κτήρια και οι κορμοί των δέντρων διαχωρίζονται πιο εύκολα και είναι μάλλον πιο επιβλητικά. Σε ένα από αυτά φωτογραφηθήκαμε όλοι μαζί από τον ξεναγό μας, ο οποίος επέμενε να βρίσκεται πίσω από την κάμερα.
Όπως ήδη ανέφερα, ήμαστε ένα πολύ όμορφο μικρό γκρουπ των δέκα ατόμων, που είχαμε επίσης την ευκαιρία στη διάρκεια της περιήγησής μας να συζητήσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα. Μάλιστα με το ένα από τα ζευγάρια τού γκρουπ έτυχε να αναχωρούμε μαζί από το Σιέμ Ριπ, έχοντας το Πουκέτ σαν επόμενο κοινό προορισμό μας.
Εκτός από εμάς πάντως και άλλα γκρουπ ή μεμονωμένα άτομα πόζαραν στα συγκεκριμένα σημεία, τα οποία σε καλούσαν από μακριά να φωτογραφηθείς.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των μνημείων τού συγκροτήματος και της υποχρεωτικής συμβίωσής τους με τη φύση είναι πως τα περισσότερα από αυτά δεν βρίσκονται πια σε καλή κατάσταση. Έτσι σε ορισμένα μόνο μπορέσαμε να μπούμε μέσα για να δούμε και το εσωτερικό τους.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να καθαριστούν τα μνημεία και να αποκατασταθούν, παρόλο που εγώ τα προτιμώ στην τωρινή τους κατάσταση. Βέβαια, η εγωιστική διάθεσή μου δεν υποστηρίζει τη συντήρηση ούτε εξασφαλίζει τη διατήρησή τους.
Ευτυχώς όμως οι επιθυμίες μου δεν εισακούγονται! Η στήλη στη φωτογραφία, που βρίσκεται στο Ta Prohm και αναγράφει APSARA, δεν έχει σχέση με τη θεότητα ή τον καμποτζιανό χορό. Είναι το ακρωνύμιο του “The Authority for the Protection of the Site and Management of the Region of Angkor”, που ιδρύθηκε το 1995 για την προστασία και τη διαχείριση της περιοχής.
Όταν τελείωσε η περιήγησή μας στο συγκρότημα, πήγαμε για φαγητό σε έναν χώρο εστιατορίου και υπαίθριας αγοράς της περιοχής, αλλά και για να πάρουμε την αναγκαία ανάσα μετά από αρκετό περπάτημα. Το γεύμα ήταν κλασικά νουντλς και σπρινγκ ρολς, ακολουθούμενα από ένα πιο κλασικό και τονωτικό τσάι.
Αποχωρήσαμε από το Ta Prohm για τον επόμενο προορισμό μας με έντονες τις εντυπώσεις. Οι εικόνες του συγκροτήματος, όπως είναι τώρα μέσα στη φύση, σίγουρα θα έμεναν στη σκέψη μας σαν ξεχωριστές.
Last edited: