erodios
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Στο φεγγάρι της σκέψης
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Πρώτες πληροφορίες - Βίζα - Συνάλλαγμα
- 1η ημέρα: Από την Μπανγκόκ στο Σιέμ Ριπ
- Πρώτη βραδιά στην Pub Street
- 2η ημέρα: Επιτέλους στο Άνγκορ!
- Angkor Wat
- Ta Prohm Temple
- Angkor Thom
- Δεύτερη βραδιά στο Σιέμ Ριπ
- 3η ημέρα: Στο Κάμπονγκ Φλοκ της λίμνης Τόνλε
- 4η ημέρα: Αναχωρώντας από το Σιέμ Ριπ για το Πουκέτ
2η ημέρα: Επιτέλους στο Άνγκορ!
Οργάνωση επίσκεψης
Η ημέρα για την οποία είχα έρθει στην Καμπότζη είχε φτάσει. Σήμερα θα επισκεπτόμουν το Άνγκορ, αυτήν την ιστορική πόλη-περιοχή, που κέντριζε ανέκαθεν τη φαντασία μου. Άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 9ου αι. και θα γινόταν στους 11ο-13ο αι. μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου. Παρέμεινε η πρωτεύουσα και το σημαντικότερο κέντρο των Χμερ μέχρι τον 15ο αι., ώσπου λεηλατήθηκε, παράκμασε, και ξεχασμένο καλύφθηκε από την ζούγκλα για περίπου πεντακόσια χρόνια μέχρι που η γαλλική σκαπάνη το έφερε ξανά στο προσκήνιο.
Σε αυτήν την περιοχή βρίσκεται το Άνγκορ Βατ, που καταλαμβάνει 1,62 τ.χμ. και αναφέρεται ως το μεγαλύτερο σε έκταση θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο! Δεν είναι όμως το μοναδικό μνημείο στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλα σπουδαία συμπλέγματα, όπως τα Άνγκορ Τομ, Μπαγιόν, Μπαφούν, Μπακένγκ, Τα Προμ και τόσα άλλα, πολλά από τα οποία είναι σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Γι' αυτό στον αρχικό σχεδιασμό μου ήθελα να αφιερώσω δύο ημέρες στο Άνγκορ. Ας όψεται όμως, όπως είπαμε στην αρχή, ο Μπο!
Βασικά αφού θα βρισκόμουν στην περιοχή, δεν ήθελα να μην πάω και στη λίμνη Τόνλε, την οποία κανονικά σχεδίαζα να επισκεφτώ την ημέρα της αναχώρησής μου. Κάτι που με την απόσταση όμως του νέου αεροδρομίου θα ήταν παρακινδυνευμένο να γίνει και έτσι η περιήγηση στο Άνγκορ περιορίστηκε στη μία ημέρα.
Μετά την προσαρμογή του χρόνου τής επίσκεψης στο Άνγκορ, έπρεπε να καταλήξω στο πακέτο τής εκδρομής μου. Η αναζήτηση στις πλατφόρμες “πήρε φωτιά”! Διάβαζα σχόλια για την εξαιρετική εμπειρία της θέασης της ανατολής στο Άνγκορ Βατ. Όμως εγώ δεν είχα καμία διάθεση να ξυπνήσω αξημέρωτα και να ξεκινήσω την εκδρομή μου στις 4:30 π.μ. για να δω την ανατολή στο Άνγκορ Βατ.
Επίσης είχα βρει κάποια αρνητικά σχόλια που με προβλημάτισαν για το απογευματινό γκρουπ που συνδυάζεται με τη δύση του ήλιου. Αυτό το είχα σαν δεύτερη επιλογή και ίσως να άξιζε τον κόπο, αλλά τελικά προτίμησα την ημερήσια ξενάγηση. Εξάλλου δύση του ήλιου είχα δει δύο μέρες πριν στον ποταμό Τσάο Πράγια, με φόντο μνημεία της Αγιουτάγια, και επρόκειτο να δω και την επόμενη ημέρα στην Τόνλε Σαπ. Βέβαια, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, αλλά... Να επισημάνω ότι η Αγιουτάγια είναι πόλη και αρχαιολογικό πάρκο στην Ταϊλάνδη, υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλείου της και ήταν αυτή που κατέλυσε το Άνγκορ στα 1431.
Πάντως δεν μετάνιωσα για την τελική επιλογή μου. Ήμασταν ένα πολύ ωραίο μικρό γκρουπ των 10 ατόμων, ενώ επίσης ο ξεναγός μας ο Σαρουόν ήταν πολύ καλός με γνώσεις και διάθεση να μας μιλήσει για όλα αυτά που αντικρίζαμε.
Μετά την παραλαβή των ατόμων τού γκρουπ από τα ξενοδοχεία, το βανάκι τής περιήγησής μας κατευθύνθηκε προς το Άνγκορ Βατ. Η απόσταση από το δικό μου ξενοδοχείο ήταν πολύ μικρή στα 7 χμ. και έτσι μετά από λίγο είχαμε φτάσει στον προορισμό μας. Είχα ήδη εκδώσει ηλεκτρονικά το εισιτήριο εισόδου μιας ημέρας στα 37$ (το εισιτήριο των 3 ημερών κοστίζει 62$ και των 7 ημερών 72$) και ήμουν έτοιμος για την περιήγηση (Angkor Enterprise).
Δεν ξέρω όμως αν πρέπει να συνεχίσω την εξιστόρησή μου τόσο αναλυτικά. Όχι δηλαδή πως δεν έχω πια τη διάθεση για περιγραφή, αλλά οι εικόνες του τοπίου και των μνημείων από εδώ και πέρα πιθανόν μόνο με φωτογραφίες μπορούν να αποτυπωθούν. Λέω πιθανόν, επειδή ούτε οι ερασιτεχνικές φωτογραφίες τού κινητού μου δεν μπορούν να αποδώσουν το βάθος, το χρώμα και την αίσθηση του χώρου. Κάτι που βέβαια είναι γνωστό στους ερασιτέχνες φωτογράφους-ταξιδιώτες του φόρουμ.
Για παράδειγμα πώς θα μπορούσα με το κινητό μου να κάνω τη λήψη του παρακάτω πλάνου, που βρήκα στο διαδίκτυο και απεικονίζει το σύμπλεγμα του Άνγκορ Βατ από ψηλά, προκαλώντας τη διάθεσή σου να το εξερευνήσεις;
by Kanako
Επίσης αναρτώ ένα σχεδιάγραμμα, στο οποίο εμφανίζονται τα κύρια και σχετικά κοντινά μνημεία τής περιοχής, με χρωματική επισήμανση αυτών που επισκέφτηκα και θα περιγράψω στη συνέχεια. Στο σχεδιάγραμμα αποτυπώνεται και ο ποταμός Σιέμ Ριπ, που συνεχίζει την πορεία του, διαρρέει τη σύγχρονη πόλη και εκβάλλει στη λίμνη Τόνλε.
Last edited: