alma viajer@
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 1Η ΜΕΡΑ- Κέντρο Λισαβόνας (Rοssio- Baixa-Chiado-Bairro Alto-Wonderland Lisboa)
- 2Η ΗΜΕΡΑ ( Miradouros Senhora do Monte and da Graça, Castelo de S. Jorge, Alfama, Πάρκο των Εθνών, Ενυδρείο)
- 3Η ΗΜΕΡΑ (Σίντρα- National Palace of Pena- Quinta da Regaleira- Cabo da Roca-Cascais-Fado house)
- 4η ΗΜΕΡΑ- Έβορα (Evora)
- 5Η ΗΜΕΡΑ- Belem- (Bairro Alto & Alfama ξανά )
- ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τι να πει κανείς για την Λισαβόνα; Έχει χαρακτηριστεί «Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων - εξερευνητών» και «Πριγκίπισσα του Ωκεανού». Ακόμη, αναφέρεται ως «Πόλη του Οδυσσέα», διότι η αρχαία ιστορία της πόλης καλύπτεται από διάφορους μύθους, μεταξύ των οποίων φέρεται να ιδρύθηκε από τον Οδυσσέα, του οποίου το λατινικό όνομά είναι "Ulysses". Αυτό συνάγεται εκ του αρχαίου ιστορικού ονόματός της, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, που ήταν Ulissipo, ή Olissipo.
Αυτή λοιπόν η πόλη που έχει κτιστεί από την αρχαιότητα, έχει κρατήσει την απλότητα και την αυθεντικότητά της. Δεν φαίνεται να έχει χάσει, ούτε αλλοιώσει τον χαρακτήρα της παρά την ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτή λοιπόν η αυθεντικότητα είναι που με κέρδισε σε αυτό το ταξίδι! Στην πτήση της επιστροφής ακούσαμε μια παρέα να συγκρίνει (αν μπορεί να υπάρξει τέτοια σύγκριση) τη Λισαβόνα με την Βαρκελώνη. Σε κάποιους άρεσε περισσότερο η μία και σε άλλους η άλλη. Ακούγοντας τη συζήτηση μπήκαμε και εμείς στο τρυπάκι. Εμένα μου άρεσε περισσότερο η Λισαβόνα και στον φίλο μου η Βαρκελώνη. Οι πόλεις αυτές βέβαια δεν θα έλεγα ότι έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του άρεσε η πόλη. Ίσα ίσα !!!
Η Λισαβόνα είναι μια πόλη που δεν θα τους κερδίσει όλους. Δεν μπορεί να αρέσει σε όλους. Γιατί υπάρχει κόσμος που θέλει το καινούργιο, το μοντέρνο, το πρακτικό. Αν και η ιστορία της ξεκινά από την αρχαιότητα δεν έχει μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και πομπώδη άχαστα μνημεία και μουσεία. Έχει δυσκολίες στην εξερεύνηση της, λόγω του γεγονότος ότι είναι κτισμένη πάνω σε 7 λόφους. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά της! Το πλήθος των miradouros που σε καλούν να δεις την πόλη από ψηλά, να δεις τις κεραμοσκεπές των σπιτιών και τον Τάγο που εκβάλλει στον Ατλαντικό. Να ακούσεις τα συναισθηματικά φορτισμένα fados και να κάνεις βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα διάσημα τραμ της πόλης. Γιατί στη Λισαβόνα δεν πας για τα αξιοθέατά της, αλλά για την εξερεύνηση της ίδιας της πόλης και της αύρας που εκπέμπει! Δεν με κέρδισε μόνο η Λισαβόνα, με κέρδισαν όλα όσα είδα στη χώρα, καθώς και οι άνθρωποί της. Έχουμε κοινά σαν λαοί. Επικοινωνιακοί, πρόθυμοι, φιλόξενοι! Θέλω σίγουρα να επισκεφθώ το Πόρτο και άλλες πόλεις της χώρας κάποια στιγμή. Όσο για τους Πορτογάλους έχω να πω ότι εμφανισιακά είναι μέτριοι. Δεν είδα κάτι ιδιαίτερο, ούτε στους άντρες, ούτε στις γυναίκες.
Όσον αφορά τις τιμές όπως έγραψα και πιο πάνω πλέον στα αεροπορικά δεν υπάρχει το μονοπώλιο της Aegean, ενώ στα καταλύματα θέλει ψάξιμο, γιατί τα καταλύματα στο κέντρο έχουν πάρει την ανηφόρα. Εκτός κέντρου μπορεί κάποιος να βρει καλές τιμές. Όσον αφορά τις τιμές για φαγητό τα πράγματα είναι τσιμπημένα. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το βασικό μενού έχει ψάρια και θαλασσινά. Εμείς δεν πήγαμε σε ακριβά εστιατόρια, αλλά και εκεί που πηγαίναμε δεν παίρναμε τα πιο ακριβά πιάτα. Επομένως, δεν πληρώσαμε κάτι υπερβολικό και φάγαμε καλά. Όσον αφορά, τα αρτοποιήματα για πρωινό κλπ οι τιμές μου φάνηκαν καλύτερες από Ελλάδα. Για ψώνια προτείνω μόνο μεγάλα supermarkets και όχι μικρά παντοπωλεία, γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές. Το uber όπως έγραψα μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Ο καιρός ήταν πολύ καλύτερος από αυτόν που περίμενα. Είχα διαβάσει για τον βροχερό καιρό του χειμώνα στην χώρα και ιδιαίτερα στην Λισαβόνα και για αυτό ήθελα να κάνουμε το ταξίδι αυτό τον Οκτώβρη. Δεν εισακούστηκα. Δεν μας βγήκε σε κακό. Το διάστημα του ταξιδιού έριξε μόνο δυο 5-10λεπτες μπόρες και ήπιες βροχούλες κυρίως τις βραδινές ώρες. Μόνο η τελευταία ημέρα ήταν βροχερή. Όχι όπως στην Ελλάδα, αλλά στο Λονδίνο. Ανεπαίσθητη βροχή ή βροχή που σε κάνει να ανοίξεις ομπρέλα και μετά από 10 λεπτά σταματάει. Τις μέρες που περπατούσαμε στον ήλιο, κρατούσαμε το μπουφάν στο χέρι. Γενικά δεν είχε κρύο, αλλά ευχάριστες θερμοκρασίες. Έτσι, εφόσον ζεσταινόμουν Δεκέμβρη μήνα στην Λισαβόνα, δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα επισκεφτεί κάποιος τη χώρα το καλοκαίρι. Θα ταλαιπωρηθεί και από τη ζέστη και από τον υπερτουρισμό.
Συνολικά, όλο το ταξίδι μου βγήκε στα 585 ευρώ, ενώ ο συνταξιδιώτης μου χάλασε κανά 50αρι παραπάνω. Πραγματικά, δεν το πιστεύαμε ότι χαλάσαμε μόνο τόσα. Το 2023 μόνο τα αεροπορικά ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να κάνουμε αυτό το ταξίδι. Σταθήκαμε πολύ τυχεροί με τα αεροπορικά και τη διαμονή. Σήμερα ίσως να μην έκλεινα δωμάτιο χωρίς δωρεάν ακύρωση ή μέσω τρίτων, γιατί καρδοχτυπήσαμε λίγο, αλλά τέλος καλό όλα καλά.
Η Πορτογαλία είναι μάγισσα και πλανεύτρα! Προσωπικά θα επιδιώξω να ξαναπάω και να επισκεφτώ και άλλα μέρη τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας! ΤΕΛΟΣ