alma viajer@
Member
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ένα ταξίδι στην Πορτογαλία ήταν επιθυμία μου πολλά χρόνια. Για κάποιο λόγο ο προορισμός αυτός ήταν πολύ ελκυστικός στα μάτια μου. Δε ξέρω γιατί. Είναι μια μεσογειακή χώρα με παρόμοια έκταση, πληθυσμό και οικονομία με τη δική μας. Βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό, κάτι που την κάνει πιο εξωτική στο μυαλό μου και ας είναι στην Ευρώπη. Τα πορτοκαλί τραμ μέσα από τα πλακόστρωτα στενάκια, οι 365 διαφορετικές συνταγές μπακαλιάρου, τα πλακάκια azulejos και τα μελαγχολικά fados συνέθεταν την εικόνα που είχα για αυτή τη χώρα στο μυαλό μου. Εγώ και ο συνοδοιπόρος μου στα ταξίδια επιθυμούσαμε ως προορισμό στο πρώτο μας ταξίδι στο εξωτερικό το 2023 την Λισαβόνα. Τελικά, προτιμήθηκε η Βαρκελώνη λόγω υψηλών τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια.
Ο περιορισμός αυτός όμως άρθηκε, όταν τον Σεπτέμβριο του 2025 η skyexpress έβγαλε προσφορές για Πορτογαλία και έτσι κλείσαμε εισιτήριο μετ επιστροφής για Λισαβόνα στις 30/11- 05/12/2025 στην εκπληκτική τιμή των 85, 27 ευρώ το άτομο! Αν με ρωτάτε θα έβαζα ακόμα δύο μέρες με επιστροφή από Πόρτο με +35 ευρώ ακόμα στο εισιτήριο, αλλά ο συνοδοιπόρος μου ανένδοτος. Πολύ μου στοίχισε αυτό να ξέρετε. Χάθηκε μια υπέροχη ευκαιρία για επίσκεψη στο Πόρτο. Όσο και να ήθελα να το στριμώξω στο συγκεκριμένο ταξίδι δε γινόταν. Απλά θα το αδικούσα. Δεν πειράζει. Ελπίζω κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον να καταφέρω να πάω.
Όσον αφορά το κατάλυμα, κλείσαμε για 5 βράδια δίκλινο δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο, στο The Central House Lisbon Baixa με 280 ευρώ. Το αναφέρω γιατί έχει και κοινόχρηστα δωμάτια. Ψάχνοντας για κατάλυμα συνειδητοποιήσαμε ότι φθηνά δωμάτια μπορεί να βρει κανείς εκτός ιστορικού κέντρου. Η αλήθεια είναι ότι γενικά και όσο το επιτρέπει η τσέπη μας προσπαθούμε να μένουμε όσο πιο κεντρικά γίνεται. Όμως, στο κέντρο- κέντρο της πόλης τα καταλύματα ήταν αρκετά ακριβά. Πραγματικά η ζήτηση για τη Λισαβόνα τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει κατακόρυφα. Σε πιο νορμάλ τιμές βρίσκαμε σε πιο “κακόφημες” συνοικίες. Κάποια στιγμή στην booking είδαμε το κατάλυμά μας σε πολύ καλή τιμή σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα στην γύρω περιοχή. Αυτό συνέβη γιατί ήταν προσφορά από συνεργαζόμενη με την Booking εταιρεία. Επίσης, δεν είχε δωρεάν ακύρωση. Αποφασίσαμε να το ρισκάρουμε και να κλείσουμε στο συγκεκριμένο κατάλυμα. Παίξαμε λίγο ριψοκίνδυνα. Δυο μέρες πριν το ταξίδι (άργησα και εγώ), έστειλα μέσω booking μήνυμα για την αναμενόμενη ώρα άφιξης στο κατάλυμα. Υπολογίζαμε γύρω στα μεσάνυχτα και ήθελα να τους ενημερώσω. Να μας περιμένουν, να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η booking απάντησε ότι δεν μπορεί να μεταβιβάσει το μήνυμα, αφού κλείσαμε προσφορά μέσω συνεργαζόμενης εταιρείας και να απευθυνθούμε απευθείας στο κατάλυμα. Οκ. Κανένα πρόβλημα. Στο site του καταλύματος είχε πλατφόρμα επικοινωνίας. Όσες φορές και αν προσπάθησα να στείλω μήνυμα μέσω της πλατφόρμας δεν τα κατάφερα. Δεν ξέρω αν έκανα κάτι λάθος. Σημασία έχει ότι δεν μπορούσα να το στείλω. Στα στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα δεν υπήρχε email…Πωω…Να ψάχνουμε όλα τα social media του καταλύματος κλπ. Βρήκαμε ένα mail κεντρικό για όλα τα παραρτήματα του ξενοδοχείου στις διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Στείλαμε. Απάντηση δεν πήραμε. Στο παρά πέντε βρήκα ένα email στο σάιτ τους ,στις συχνές ερωτήσεις για άκυρο πράγμα. Ευτυχώς, οι άνθρωποι μας απάντησαν άμεσα ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με την ώρα άφιξης. Έτσι, μας έφυγε το άγχος για το τι θα βρούμε βραδιάτικα στην Λισαβόνα και η σκέψη ότι κάναμε πατάτα που κλείσαμε μέσω τρίτων κατάλυμα. Τέλος καλό, όλα καλά. Για την ιστορία στο check out, μου έστειλαν με email έναν κωδικό για -30% έκπτωση στην επόμενη διαμονή μας εκεί, εφόσον κάνουμε την κράτηση μέσω της ιστοσελίδας τους. Πάμε όμως στο ταξίδι. Αρκετά με τα διαδικαστικά.
ΑΦΙΞΗ
Στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας φτάσαμε 22:30 το βράδυ. Είχανε στολίσει για τις γιορτές. Κατευθυνθήκαμε προς το μετρό. Ήταν ακριβώς απέξω. Δεν ταλαιπωρηθήκαμε καθόλου. Βγάλαμε εισιτήριο μονής διαδρομής και πήγαμε στην αποβάθρα μας. Το κατάλυμά μας βρισκόταν πολύ κοντά στην πλατεία Rossio, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να κάνουμε αλλαγή γραμμής. Δεν ήταν όμως μεγάλη η διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της πόλης. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Δεν ξέρω αν έτυχε μόνο σε εμάς, αλλά εντός του μετρό, όσες φορές το χρησιμοποιήσαμε, δεν λειτουργούσε κανένας ανελκυστήρας, ενώ δεν υπήρχαν ή δεν λειτουργούσαν οι κυλιόμενες σκάλες. Τσάμπα κόβαμε βόλτες εντός της αποβάθρας κατά την αλλαγή γραμμής, μπας και γλιτώσουμε το κουβάλημα των αποσκευών από τις σκάλες. Δεν είχαμε τίποτα βαρύ μαζί μας, αλλά έτσι και αλλιώς δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στις σκάλες! Πόσο λυπήθηκα έναν πατέρα που κουβαλούσε το καρότσι με το μωρό δεν περιγράφεται! Και κάπως έτσι, λίγο πριν τις 12, βγήκαμε από το μετρό της Rossio στην πλατεία Figueira, όπου αντικρύσαμε φωτισμένο το κάστρο του Αγίου Γεωργίου(Castelo de Sao Jorge) στην κορυφή του λόφου. Στην πλατεία υπήρχε χριστουγεννιάτικη αγορά που όμως τέτοια ώρα ήταν κλειστή. Ένα λεπτό αργότερα, είχαμε φτάσει στο κατάλυμά μας.
Στην reception κάναμε το τσεκ ιν, πληρώσαμε το φόρο διαμονής, μας έδωσαν τις απαραίτητες πληροφορίες και πήγαμε για ξεκούραση. Το δωμάτιο μας ήταν πολύ ωραίο. Ήταν αυτό που λέμε value for money για τις παροχές και την τοποθεσία του. Το δωμάτιο ήταν καινούργιο, καθαρό και είχε ακόμα και παροχές όπως Youtube και Netflix που δεν χρησιμοποιήσαμε. Στα θετικά, ότι μας άλλαζαν καθημερινά πετσέτες και υπήρχε υπηρεσία καθαριότητας. Επιπλέον, υπήρχε καθημερινά μπουφές πρωινού με επιπλέον 9€ /άτομο, αλλά δεν φάγαμε καθόλου στο κατάλυμα.
Τέλος πάντων, τακτοποιήθηκαμε και μείναμε στο δωμάτιο για ξεκούραση. Μας περίμενε δύσκολη ημέρα την επόμενη.