Βολιβία Περού Απο το Ικίτος του Περού στο Δρόμο Του Θανάτου της Βολιβίας

nikosfan

Member
Μηνύματα
24
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ισλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδία για μήνες

Τρίτη εντύπωση: Η αγορά και η πόλη του Μπελέν(Belen). Πλησιάζοντας στην κεντρική αγορά της πόλης στο προάστιο Belen νοιώθεις την κοσμοσυρροή από τα τρίκυκλα τα μηχανάκια και τους πεζούς που κατευθύνονται προς τα εκεί. Ένα τεράστιο τμήμα της αγοράς σκεπασμένο και άλλο ένα τεράστιο με πάγκους στους δρόμους συνθέτουν μια εικόνα πρωτοφανή για τη ζωντάνια, το συνωστισμό και τα προιόντα της. Φρούτα εξωτικά , λαχανικά, άνθη, σπόρια, κρεμμύδια, σκόρδα, και ανάμεσα τους πάγκοι-πρόχειρα εστιατόρια, γυναίκες που μαγειρεύουν ή φτιάχνουν επιδέξια γλυκά και μαρένγκα, άλλες που φτιάχνουν τσιγάρα, πάγκοι με κρέατα , μπριζόλες φιλέτα και κοτόπουλα, κάμπιες που τρώγονται σαν εκλεκτοί μεζέδες ψάρια κάθε λογής από τον Αμαζόνιο σε σωρούς και όλα αυτά εκτεθειμένα σε κοινή θέα και στις περιχαρείς μύγες, απλωμένα πάνω στους πρόχειρους πάγκους των δρόμων χωρίς ψύξη ή προστασία, σου προκαλούν αποστροφή από το να τα αγοράσεις από τους κατά τα άλλα συμπαθέστατους και καλόκαρδους αυτούς ανθρώπους με τα σκαμμένα από τη ζωή πρόσωπα.

Βγήκαμε από την αγορά και κατευθυνθήκαμε πίσω από το λόφο. Χαμηλά στο επίπεδο του ποταμού απλώνεται η πόλη με το απίστευτο θέαμα των ξύλινων σπιτιών μέσα στο νερό. Πάνω από 10 χιλιάδες ψυχές ζουν εδώ. Τα σπίτια στηριγμένα σε ξύλινους πασσάλους μέσα στο νερό συνιστούν το σκηνικό μιας νερόπολης. Νοικιάζουμε μια βάρκα και γυρνάμε στους υδάτινους δρόμους της. Παιδιά ξεπροβάλουν τα κεφαλάκια τους από την ανοιχτή πόρτα της καλύβας τους, τα χαιρετάμε , μας ανταποδίδουν με χαμόγελο, γυναίκες πλένουν ρούχα στη λεκάνη με το νερό του ποταμού, άλλες τα πιάτα και τις κατσαρόλες τους. Μερικά σπίτια διαθέτουν και τουαλέτα σε επιπλέοντα σανίδια με τέσσερα όρθια πασσαλάκια και γύρω τους ένα κομμάτι νάυλον και αποχέτευση στο νερό της λίμνης.

Η πόλη σ΄ αυτή την κατάσταση λειτουργεί κανονικά. Υπάρχουν καλύβες- μπακάλικα, είδαμε βενζινάδικο, σχολείο, εκκλησία, συνεργείο επισκευής για τις βάρκες. Τα νερά έχουν βάθος 2-3 μέτρα το χειμώνα με τις πολλές βροχές και χαμηλώνουν πολύ ή και αποσύρονται από την περισσότερη περιοχή το καλοκαίρι. Εικόνες απίστευτες, ένοιωθα τυχερός που γνώρισα έστω για λίγο τέτοιες πρωτόγνωρες εμπειρίες, ένα τρόπο ζωής αδιανόητο για ένα Ευρωπαίο, άνθρωποι, σε απίστευτες συνθήκες διαβίωσης που όμως μας δέχονταν χαμογελαστοί, αξιοπρεπείς, χωρίς ζήλια ή φθόνο εμάς τους καλοντυμένους και καλοζωισμένους . Μου ήρθε στο νου την ώρα τούτη της περιήγησης το τετράστιχο του Παλαμά: «Στην εργατιά στη αγροτιά…». Εφυγα από την πόλη Belen με μια υπόσχεση προς αυτούς τους ανθρώπους πως θα τους κρατώ για πάντα στη σκέψη μου.

Οι επόμενες ξεναγήσεις στο Ικίτος άλλαξαν σκηνικό. Πήγαμε στο ζωολογικό πάρκο κυρίως για να δούμε τα ρόζ δελφίνια που ζούν στον Αμαζόνιο.. Ένα τέτοιο ζευγάρι μας είπαν ότι διατηρείται στο πάρκο. Όταν φτάσαμε εκεί μας πληροφόρησε ο φύλακας ότι το ένα δυστυχώς πέθανε. Το άλλο που είδαμε όμως δεν ήταν και τόσο ρόζ μάλλον γκριζο, που μου προκάλεσε οίκτο, ένα μοναδικό δελφίνι στη μοναξιά του μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή σίγουρα θα φύγει κι αυτό σύντομα. Ισως το πιο ενδιαφέρον ήταν τα δένδρα που περπατούν. Δένδρα με πολλές ρίζες έξω από το χώμα που σχηματίζουν ένα κώνο. Οι νέες ρίζες που βγάζει το δένδρο είναι λίγο πιο μακριά από τον κορμό του δένδρου , οι παλιές ξεραίνονται και έτσι ολόκληρο το δένδρο μετακινείται λίγο. Η επίσκεψη μας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων ήταν πιο ενδιαφέρουσα.

Το Ιδρυμα έχει ως σκοπό τη διατήρηση του οικοσύστήματος του Αμαζονίου που κινδυνεύει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Είδαμε ένα είδος μεγάλου ψαριού που κοντεύει να εξαφανιστεί από την υπεραλίευση. Οι βιολόγοι προσπαθούν να το πολλαπλασιάζουν και στη συνέχεια το ελευθερώνουν στο ποτάμι, παράλληλα με εκστρατείες ενημέρωσης των ψαράδων να μην το κυνηγούν. Αν και η οργάνωση του Ινστιτούτου είναι ακόμη φτωχική είναι μια καλή αρχή.

Με την επίσκεψη στο Ινστιτούτο τέλειωσε το ταξίδι στον Αμαζόνιο. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο αργά το βράδυ για την αεροπορική επιστροφή στη Λίμα. Χαιρετιστήκαμε με τη Μόνοικα τη δραστήρια και εγκάρδια φίλη με την υπόσχεση πως θα είμαστε σε επαφή ξέροντας πως ίσως δεν θα ξαναιδωθούμε . Εφυγα από το Ικίτος που μου χάρισε απίστευτες εκόνες και εμπειρίες όσο ελάχιστα μέρη στον κόσμο.
 
Last edited by a moderator:

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Oυφ το διάβασα μονορούφι!!!Είσαι χείμμαρος και μου κάνει εντύπωση που θυμάσαι ακόμη μικρές λεπτομέρειες και τις διηγήσε σα μυθιστόρημα.Περιμένω τη διαδρομή στη Βολιβία...
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.023
Likes
1.567
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Γειά σου Νίκο. Μετά κοντά τρία χρόνια απουσίας από το forum, επανέρχεσαι με ένα ενδιαφέρον ταξίδι που έκανες παρέα με τον συμπατριώτη μου Δημήτρη. Θα περιμένω την περιγραφή από Βολιβία (τρύπα στο χάρτη μου της Ν.Α.).
 

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
Υπέροχο ταξίδι, εμπειρία ζωής :clap: Αν μπορείς πρόσθεσε και φωτογραφίες για να απολαύσουμε και μεις το ταξίδι σου :)
 

esere2

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Ευχαριστούμε Νίκο για την υπέροχη περιγραφή.
Τον Απρίλιο σχεδιάζω ταξίδι στο Περού θα μπορούσες να μου δώσεις περισσότερες πληροφορίες ευχαριστώ.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.506
Likes
7.698
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
.. ευχαριστω ..με ταξιδεψες παλι εκει....
 

esere2

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Χαίρομαι, θα ανεβάσω φωτογραφίες μόλις επιστρέψω.
Επαναλαμβάνω την ερώτηση νομίζω δεν εκφράστηκα σωστά.
Νίκο θα ήθελες να με βοηθήσεις με λεπτομέρειες όπως πως θα βρω την κοπέλα που αναφέρεις στο Ικιτος (Μονοικα) για να μείνουμε εκεί.
Ευχαριστώ και πάλι για την καταπληκτική σου αναλυτική περιγραφή.:p
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.346
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μου έφτιαξες πανέμορφες εικόνες , ευχαριστώ :D
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
καταπληκτική περιγραφή!!! αν όμως έβαζες και μερικές φωτο θα ήταν εξαίσια.... Δέντρα που περπατούν;;;;; :roll:
 

nikosfan

Member
Μηνύματα
24
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ισλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδία για μήνες
-Ζητώ συγγνώμη αγαπητοί φίλοι, λόγοι προσωπικοί με κράτησαν για πάνω από ένα χρόνο μακριά από οποιαδήποτε επαφή με το forum . Τώρα πρέπει να βρω το χρόνο να συμπληρώσω την αφήγηση μου με Βολιβία και εκπληκτικές φωτογραφίες. Πιστέψτε με δεν έχουν καθόλου μπαγιατέψει!

-Αγαπητέ esere 2, βλέπω πολύ αργά, μόλις σήμερα την ερώτηση σου για το ξενοδοχείο. Ελπίζβω να πέρασες υπέροχα. Τώρα ίσως έχει νόημα μόνο για κάποιυς άλλους: "Nativa Apartments Hotel"-Iquitos
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.158
Μηνύματα
882.422
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom