Γαλλία Απόβαση στη Νορμανδία

pinelopi

Member
Μηνύματα
265
Likes
43
Επόμενο Ταξίδι
Βρεττάνη , Λίγηρας
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού..αρκεί να φεύγω

Απόβαση στη Νορμανδία

«Που λες να πάμε φέτος πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές;» ρώτησα τον καλό μου κάπου τον Φεβρουάριο. « Για ψάξ’ το να δεις τι θα βρεις από εισιτήρια και βλέπουμε. Μία Γαλλία βέβαια θα την ήθελα…» Και όπως καταλαβαίνετε η επιθυμία του …διαταγή. Βέβαια βοήθησε πολύ και η Αεροπορία Αιγαίου με τις προσφορές εκείνης της εποχής . Αθήνα – Παρίσι λιγότερο από 150? το άτομο . Έχοντας λοιπόν τα εισιτήρια για Παρίσι αρχίσαμε τα προς τα πού να πάμε… Δεν το κουράσαμε πολύ καθώς ο ωκεανός μας καλούσε πολύ δυνατά και αποφασίσαμε τελικά Νορμανδία , Βρετάνη. Γρήγορα βέβαια αντιληφθήκαμε ότι οι ημέρες (6 όλες κι όλες μαζί με την άφιξη και αναχώρηση) που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν πολύ λίγες και για τις δύο περιοχές οπότε και καταλήξαμε στο να περιοριστούμε μόνο στη Νορμανδία για να μπορέσουμε να την ευχαριστηθούμε και να τη δούμε όσο το δυνατό καλύτερα. Ακουμπήσαμε βέβαια και λίγο Βρετάνη με την επίσκεψη στο Mont Saint Michel και στο Saint-malo .
Με μία πρώτη προσέγγιση σκεφθήκαμε να αλλάζουμε καταλύματα . Κατόπιν όμως ωριμότερης σκέψης ( και λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπ΄όψιν τις υποδείξεις σας…ειδικά mary_a σε ευχαριστώ πολύ) καταλήξαμε στο να μείνουμε τα 3 πρώτα βράδια στην περιοχή Calvados που είναι περίπου στο κέντρο της Νορμανδίας και να δούμε το δεξί της κομμάτι και στη συνέχεια τα επόμενα 2 βράδια να μείνουμε κοντά προς το Mont Saint Michel στα όρια με τη Βρετάνη.
Ξεκίνησα λοιπόν την έρευνα για να επιλέξω τη διαμονή μας. Το σίγουρο ήταν ένα . Θα μέναμε στην εξοχή και όχι σε κάποια πόλη . Στη Γαλλία λοιπόν υπάρχει το αντίστοιχο των Αγγλικών B&B. Είναι τα Chambres d’ hotes. Όπου δείτε αυτήν την επιγραφή νοικιάζουν δωμάτια με πρωϊνό . Μπορεί να είναι από πολύ φθηνά έως και πανάκριβα αν το οίκημα είναι κάποιος πύργος. Εμείς που δεν θέλαμε να χάσουμε χρόνο ψάχνοντας δεξιά και αριστερά τα είχαμε κλείσει από πριν. Το πρώτο λοιπόν όπως είπα ήταν στην περιοχή Calvados . Δίπλα σε ένα πολύ όμορφο χωριό , το Pon’t L’Eveque , και πολύ κοντά ( στα 15- 20 χλμ.) από την Dauville , Τrouville sur mer , Honfleur… Ως θέση νομίζω ότι είναι πολύ βολική και για κάποιον που δεν θέλει να αλλάξει διανυκτέρευση και προτιμά να κάνει διάφορες ημερήσιες εκδρομές.
To πρώτο «σπίτι» μας λοιπόν ήταν το Pieure de Boutefol (Chambres d'h) και είχαμε το δωμάτιο “Automn”. Τρίκλινο με πρωϊνό ( όχι σπουδαίο όμως ) στα 94? . Πολύ ατμοσφαιρικό όλο το οίκημα , σαν σκηνικό θεάτρου , γεμάτο αντίκες με μια καταπληκτική αλέα να σε οδηγεί στην κύρια είσοδο και κήπους ολόγυρα. Εμένα που μου αρέσουν πολύ τα παλιά πράγματα και έπιπλα με τρέλανε…Αφήστε που ήταν και του στυλ «τώρα θα βρούμε το πτώμα στη βιβλιοθήκη και θα εμφανισθεί ο Πουαρό» ή « το φάντασμα πότε βγαίνει;». Αν με ρωτήσετε αν το συνιστώ ….με επιφύλαξη , γιατί ήταν πολύ ειδική κατάσταση και σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει το τόσο παλιό και διαφορετικό…εμάς πάντως μας άρεσε πάρα πολύ .
Φθάνοντας λοιπόν στο Charles de Gaulle χωρίς καθυστέρηση και παραλαμβάνοντας το αυτοκίνητό χωρίς κανένα κώλυμα , ξεκινάμε όλο ενθουσιασμό για τη Νορμανδία σχεδιάζοντας ότι θα έχουμε φθάσει κατά τις 9.30 το βράδυ και θα πάμε για φαγητό στην Trouvillle για να γευτούμε τα θαλασσινά τους…Έλα όμως που αλλιώς τα σχεδιάζαμε , αλλιώς μας ήρθαν….Για κάποιο λόγο που δεν ξέρω γινόταν ο χαμός στα περίχωρα του Παρισιού. Όλη η αστυνομία ήταν στους δρόμους έχοντας κλείσει ακριβώς αυτές τις οδικές αρτηρίες που το GPS μας έδειχνε ότι έπρεπε να πάρουμε , με αποτέλεσμα να μας οδηγούν αλλού για αλλού…Οι ουρές των αυτοκινήτων απίστευτες .Να μην τα πολυλογώ , φάγαμε ένα τετράωρο πήξιμο γύρω γύρω από το Παρίσι και καταλήξαμε να φθάσουμε επιτέλους για ύπνο στις 1 το νύχτα. Πάει και η Trouville πάνε και τα θαλασσινά………
 

Attachments

Last edited by a moderator:

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Το πρώτο σας "σπίτι" φαίνεται μια χαρά και κάτι μου λέει ότι η Νορμανδία θα μας ξετρελάνει απ' όσα θα μας αφηγηθείς!
Ταξίδεψέ μας, λοιπόν...


 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ωραιος προορισμος! Κοριτσια και εγω στο στασιδι! Αναμενω συνεχεια...
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
καλή αρχή .......super καλό το πρώτο σπίτι
άλλη μια θέση στο στασίδι εδώθει ..........
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Καλέ χωράω κι εγώ?

Μπράβο pinelopi καλή αρχή οι μαργαρίτες τελικά φέρνουν έμπνευση!
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
Aχ Πηνελόπη και μένα μου άρεσε πολύ αυτό το κατύλυμα που διαλέξατε....και με την περιγραφή σου με έβαλες κατ'ευθείαν στο κλίμα.....
 

pinelopi

Member
Μηνύματα
265
Likes
43
Επόμενο Ταξίδι
Βρεττάνη , Λίγηρας
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού..αρκεί να φεύγω
Μετά από ένα λυτρωτικό ύπνο , το πρωϊ ξυπνήσαμε με μία βελτιωμένη σαφώς διάθεση. Ανοίγοντας τα παράθυρα αντικρίσαμε στο φως της ημέρας το πόσο πνιγμένο ήταν το σπίτι στο πράσινο. Πανύψηλα φουντωτά δέντρα , τεράστιοι θάμνοι , λουλούδια παντού…Βέβαια ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και έτοιμος για βροχή, αλλά δεν πτοηθήκαμε. Άλλωστε μετά τη χθεσινοβραδυνή ταλαιπωρία , τίποτα δεν ήταν χειρότερο.
Κατεβήκαμε στην τραπεζαρία όπου γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι πήραμε το πρωϊνό μας ( όπως είπα όχι κάτι ιδιαίτερο, τα βασικά ..μόνο οι μαρμελάδες ήταν χειροποίητες..) και ξεκινήσαμε για την πρώτη μας ημέρα στη Νορμανδία. Σήμερα το πρόγραμμα έλεγε περιοχή Εvreux και κεντρικά της περιοχής Sein - maritime . Μέσα από το φόρουμ βρήκα ένα site το Les plus beaux villages de France - Site officiel ( δεν θυμάμαι ποιος το ανέφερε αλλά τον ευχαριστώ πολύ) όπου επιλέγεις την περιοχή και σου βγάζει τα ωραιότερα χωριά . Πραγματικά τα χωριά που επισκεφθήκαμε ήταν σκέτες κούκλες . Ξεκινήσαμε λοιπόν από το χωριό μας , το Pon’t L’Eveque ( αφού βέβαια εφοδιαστήκαμε με όλα τα απαραίτητα φαγώσιμα από την αγορά του χωριού .Εδώ θα πρέπει να πω για τους λάτρεις των γαλλικών τυριών ότι στο συγκεκριμένο χωριό και γενικά σε όλη την περιοχή του Calvados , παράγεται ένα ονομαστό τυρί , το Pon’t L’Eveque. Τύπος τυριού και όχι μάρκα , από το οποίο και πήρε το όνομά του το χωριό. Πολύ λιπαρό με βελούδινη υφή και εξαιρετική …. μυρωδιά. Λίγο το αφήσαμε στο αυτοκίνητο και όταν ανοίξαμε τις πόρτες μύριζε σαν …στρατιωτικός κοιτώνας ) κατευθυνόμενοι στην ουσία πίσω προς την κατεύθυνση του Παρισιού, μέσα όμως από ήσυχους αγροτικούς δρόμους , με πρώτη στάση ένα από τα les-plus-beaux-villages-de-france , το Le Bec- Hellouin. Πανέμορφο μικρό γραφικό χωριό με ένα πολύ ωραίο Αβαείο , που φυσικά αξίζει κανείς να το επισκεφθεί. Όλα τα σπίτια παλιά και καινούρια ήταν χτισμένα με την χαρακτηριστική Νορμανδική τεχνοτροπία με τα δοκάρια. Κάθετοι και διαγώνιοι σκουρόχρωμοι δοκοί , κάνουν τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά τα σπίτια …ριγέ .Βέβαια εδώ θα πρέπει να πω ότι αυτή η τεχνοτροπία είναι χαρακτηριστική της ανατολικής πλευράς της Νορμανδίας καθώς εδώ τα δάση είναι πολύ περισσότερα . Από τα δυτικά και όσο πλησιάζουμε προς τη Βρετάνη , αλλάζει το στυλ. Ήταν αρκετά νωρίς και δεν είχαμε όρεξη για καφέ , αν βρεθείτε όμως εκεί και θέλετε να καθήσετε για φαγητό ή καφέ ή και να κοιμηθείτε επίσης , υπάρχει το L’ Auberge de l’ Abbaye (AUBERGE DE L'ABBAYE).
Συνεχίζουμε λοιπόν παίρνοντας τώρα αναγκαστικά την κεντρική οδική αρτηρία για να φθάσουμε στο Giverny. To Giverny είναι το χωριό όπου έζησε για πάνω από 40 χρόνια ο μεγάλος Ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος Κλοντ Μονε. Εκεί είχε το σπίτι με τους φημισμένους κήπους του που τον ενέπνευσαν για πολλά από τα διάσημα έργα του . Στο χωριό αυτό θα επισκεφθεί κάποιος το σπίτι και το Μουσείο Μονέ. Εμείς σταθήκαμε πολύ τυχεροί καθώς την εποχή που πήγαμε , λειτουργούσε η έκθεση «Νύμφες» με αυθεντικά έργα του Μονέ που είχαν μεταφερθεί από Μουσείο του Παρισιού για να εκτεθούν στο Giverny για 2 μήνες.
Στο σπίτι δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μπούμε καθώς οι ουρά ήταν τεράστια( θα πρέπει να πάει κανείς πριν την 10.00 το πρωϊ που ανοίγει αν θέλει να μην ταλαιπωρηθεί στην ουρά) και ήταν και αδύνατο να περιμένουμε γιατί έβρεχε( σε όλο το ταξίδι έβρεξε μόνο κανένα δίωρο και ήταν ακριβώς όσο ήμασταν στο Giverny ).Ξέχασα να πω ότι πηγαίνοντας για το Giverny αξίζει μία στάση στο Vernon.
Είναι ένα ωραιότατο χωριό( μάλλον σε κωμόπολη μου κάνει) στις όχθες του Σηκουάνα .Καντε μία βόλτα στο κέντρο της και επισκεφθείτε τον παλιό μύλο που δεσπόζει πάνω στο ποτάμι και είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού.
Στη συνέχεια αφήνουμε το Κλώντ Μονέ και το χωριό του για να συνεχίσουμε για Ρουέν που ήταν και ο τελικός μας προορισμός. Όχι όμως από την εθνική οδό. Η κατεύθυνση στο GPS έλεγε Les Andelys και μετά Lions les forets. Χωριά χαρακτηριστικά της περιοχής . Το Lions le foret δε , είχε μία τόσο παλιά και γραφική σκεπαστή αγορά όπου έχουν γυριστεί διάφορες ταινίες εποχής. Πραγματικά ήταν όπως έλεγε και ο οδηγός , σαν σκηνικό .

Συνεχίζουμε λοιπόν για Ρουέν . Εδώ να επισημάνω για τους φίλους των αντικών ότι πολύ συχνά στο δρόμο έβρισκες παλαιοπωλεία . Άλλα ήταν κανονικά μαγαζιά και άλλες φορές έμπαινες σε αγροικίες που σε κάποιο στάβλο ή αποθήκη πουλούσαν διάφορα παλιά πράγματα.( όχι παλιοπράγματα., κάθε άλλο …, έπιπλα , διακοσμητικά , φωτιστικά , γκραβούρες..). Διάθεση για ψάξιμο να είχες…Συνήθως πάνω στο δρόμο υπήρχαν επιγραφές «Antiquitees» ή «Brocage» (αν και τα γαλλικά δεν είναι το δυνατό μου σημείο, νομίζω ότι δεν τα γράφω λάθος) που σε καθοδηγούσαν σε εσωτερικές αυλές αγροικιών για ατελείωτο ψάξιμο . Όλα αυτά βέβαια μόνο αν κινηθεί κανείς στο επαρχιακό δίκτυο.
Φθάνουμε τελικά στη Ρουέν νωρίς το απογευματάκι. Πρώτη επίσκεψη στον καθεδρικό ναό. Καθώς προχωρούσαμε ακούγαμε όλο και δυνατότερα μουσική κάθε άλλο παρά θρησκευτική .Φθάνοντας στην είσοδο του ναού , είδαμε και την πηγή της μουσικής. Τρελό Gay Parade Music festival …..Άντρες και γυναίκες ντυμένοι με φτερά και πούπουλα να χορεύουν και να τραγουδούν… το απόλυτο αλλαλούμ στην είσοδο του καθεδρικού ναού.
Η μουσική και η διάθεσή τους σε παρέσυρε ..Για την εκκλησία πηγαίναμε , σε πάρτυ καταλήξαμε…Ξέχασα να πω ότι το συγκεκριμένο ΠΣΚ που ήμασταν εκεί (19-21 Ιουνίου) κάθε χρόνο γίνεται η Γιορτή της Μουσικής. Είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν χρόνια από τον τότε Yπουργό πολιτισμού Ζακ Λάνγκ που πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της Γαλλίας και υιοθετήθηκε από πολλές άλλες χώρες . Γι’αυτό και το τριήμερο αυτό όπου και να πηγαίναμε συναντούσαμε φεστιβάλ και γιορτές.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.488
Likes
7.991
Πολύ όμορφες περιγραφές! Πρέπει να είναι κουκλίστικα τα χωριά που είδες...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ασε και τα Σοδομα και Γομορα εξω απο τον καθεδρικο... :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.440
Μέλη
38.896
Νεότερο μέλος
η μεγάλη η ζωή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom