travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.968
- Likes
- 17.262
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
30/12/2017 Μετά από ένα καλό ύπνο ξεκούρασης στη Μελβούρνη, σηκωθήκαμε και έπρεπε να δούμε πως θα πηγαίναμε στην πόλη. Είχαμε τρομάξει την προηγούμενη βραδιά με τους δαιδαλώδεις δρόμους και ρωτήσαμε στη ρεσεψιόν αν υπήρχε εύκολος τρόπος πρόσβασης στο κέντρο. Μας πρότεινε να περπατήσουμε μέχρι το τρένο για 15 λεπτά και να πάμε με αυτό. Δε θα χάναμε τέτοια ευκαιρία! Εντάξει, δώδεκα δολάρια το εισιτήριο, δεν το λες και φτηνό ούτε και μέτριου κόστους. Μάλλον πανάκριβο. Εμείς εκεί ούτε που ρωτήσαμε την τιμή πριν το αγοράσουμε. Τα πήραμε και σε μισή ώρα ήμασταν μια στάση πριν το σημείο που θέλαμε. Δεν κάναμε λάθος, αλλά είχαμε μπει στο τρένο χωρίς να ακυρώσουμε τα εισιτήρια. Μόλις τα αγοράσαμε μας λέει η ταμίας να τρέξουμε να το προλάβουμε και στη βιασύνη μας δεν ρωτήσαμε τι γίνεται με την ακύρωση. Μια στάση λοιπόν πριν την έξοδό μας βλέπουμε στο διπλανό βαγόνι από το τζάμι μια ομάδα ελεγκτών, οπότε με γοργά βήματα κατεβήκαμε.
Ήμασταν στο κέντρο της πόλης στο σταθμό Parliament. Ησυχία και ασφάλεια. 08:30 και η πόλη σχεδόν κοιμόταν. Ελάχιστοι στους δρόμους λόγω Σαββάτου και μεταξύ αυτών και εμείς με τα μικρά σακίδια στους ώμους και τις μηχανές ανά χείρας. Το εισιτήριο του τρένου που είχαμε ίσχυε για όλα τα μέσα μεταφοράς σε μεγάλη έκταση και για 24 ώρες. Μια χαρά. Είχαμε 7-8 ώρες να δούμε όσα μπορούσαμε γιατί στις πέντε είχαμε αναχώρηση για το νησί με τους πιγκουίνους.
Η πρώτη εντύπωση από τη Μελβούρνη καλή, αφού ήμασταν μέσα σε πάρκο με καλαίσθητη διακόσμηση και τα κτήρια τριγύρω ήταν όμορφα. Βαδίσαμε προς το καυτό κέντρο της πόλης: Flinders St. Πολύ όμορφα. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται τα τεράστιου ύψους κτήρια αντιλαμβάνεσαι πως έχουν μια ιδιαιτερότητα. Κάθε ένα είναι ξεχωριστό και φαίνεται ότι διαγωνίζονται στο να επιδείξουν το καθένα τη μεγαλύτερη παραξενιά. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι πραγματικότητα.
Οι βόλτες μας περιστράφηκαν κοντά στο ποτάμι Yarra και στα Docklands. Εμβληματικό σημείο ο σιδηροδρομικός σταθμός Flinders Station. Ο καιρός ήταν νεφελώδεις και αργότερα έπιασε και ψιλόβροχο, συνηθισμένο πλέον για μας σε αυτό το ταξίδι. Εμείς περπατούσαμε ασταμάτητα στους πολύ όμορφα στολισμένους για τις γιορτές των Χριστουγέννων δρόμους και καταστήματα. Federation Square, Chinatown, Town Hall, Queen Victoria Market, Docklands, Crown Entertainment Complex, King’s Domain και καταλήξαμε στο Shrine of Remembrance. Όλα αυτά με τα πόδια εκτός από δυο φορές που χρησιμοποιήσαμε τραμ και λεωφορείο. Περάσαμε και από την περιοχή των ελληνικών καταστημάτων, δίπλα στην Chinatown, αλλά δεν είδαμε σχεδόν τίποτα ελληνικό έκτος από το Goody’s. Στην περιοχή που διαμένουν οι συμπατριώτες μας δεν προλάβαμε να πάμε.
Να και τα ψητά!
Ο χορός των υπέροχων ουρανοξυστών συνεχίστηκε στα Docklands, όπου τους έβλεπες και νόμιζες ότι ήταν έτοιμοι να πέσουν ή είχαν περίεργα παράθυρα. Σε όλη τη χώρα τα μεγάλα κτήρια έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα αλλά στη Μελβούρνη νομίζω ότι το δείχνουν σε όλο τους το μεγαλείο.
Προσέξτε στο κτήριο στο κέντρο της φωτογραφίας, τη μορφή που σχηματίζουν τα παράθυρα και τα μπαλκόνια.
Κρίμα που έπρεπε να φύγουμε για τους πιγκουίνους. Στις 17:00 αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο για να δούμε μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αυτών των ζώων. Και μαζί με αυτά και κοάλα και φώκιες.
Μετά από δυο ώρες οδήγηση περάσαμε τη γέφυρα του νησιού Phillip Island και κατευθυνθήκαμε για το περίφημο Penguin Parade. Κάπου εκεί είδαμε το σήμα να αναβοσβήνει στην μεγάλη πινακίδα: Penguin Parade Tickets sold out. Ε όχι ρε παιδιά. Σε ολόκληρη παραλία έχει Tickets sold out!!! Είναι δυνατόν; Οδηγήσαμε 150 χιλιόμετρα μέχρι εδώ για να μας πούνε πως τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν; Ανοίγω τον οδηγό του Lonely Planet και διαβάζω φωναχτά όλο το κείμενο που αναφέρεται στους πιγκουίνους. Πουθενά δεν αναφέρει να φροντίσουμε για εισιτήρια. Τι να πεις! Κρίμα! Αν είχαμε πάει την προηγούμενη θα ξέραμε και ίσως είχαμε το χρόνο να βρούμε εισιτήρια. Σίγουρα θα τον είχαμε γιατί το μεσημέρι στη Μελβούρνη για να βολιδοσκοπήσω την κατάσταση, ρώτησα σε ένα γραφείο που έκανε ημερήσιες εκδρομές και μου είπαν αν ήθελα να κλείσω για την ίδια μέρα το απόγευμα μεταφορά και είσοδο. Βέβαια το εισιτήριο ήταν τσουχτερό: ξεκινούσε από τα 140 δολάρια. Ούτε εκεί όμως μου έδωσαν να καταλάβω ότι οι θέσεις ήταν περιορισμένες.
Πήγαμε λοιπόν σε μια παραλία και παρακολουθούσαμε τους κολυμβητές με τις ιστιοσανίδες να παλεύουν με τα κύματα. Ωραίο ήταν αλλά είχαμε βαρεθεί να τα βλέπουμε αυτά. Και λίγο παρακάτω είδαμε ένα κοπάδι με καγκουρό να βόσκει. Γυρίσαμε ψόφιοι στο ξενοδοχείο μας. Πάντως αυτές οι ατυχίες δε με νοιάζουν. Είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τη μια βλέπεις κάτι που δεν περίμενες και την άλλη χάνεις κάτι άλλο. Ένας φίλος πήγε στη Νάζκα του Περού και λόγω του αέρα δεν πέταξε με το αεροπλανάκι! Συμβαίνουν.
Στα δωμάτια τα βράδια δεν βάζουμε ούτε ψύξη αλλά ούτε και θέρμανση. Το βράδυ που πέφτουμε κάνει ζέστη και λες ότι ένα σεντόνι είναι αρκετό, αλλά το πρωί τραβάς πάνω σου την κουβέρτα. Τώρα τι καλοκαίρι είναι αυτό δεν το έχω καταλάβει. Και όταν γυρίσαμε πίσω στην Ελλάδα μαθαίνω ότι είχε καύσωνα στην Μελβούρνη και στη μισή Αυστραλία. Εμείς τσάμπα κρατούσαμε μέχρι εδώ τα κοντά παντελονάκια. Λέγαμε να κάνουμε και κανένα μπάνιο στον Ειρηνικό αλλά με τέτοιο καιρό δε μας έκανε καρδιά. Ίσως στο Σύδνεϋ στην παραλία Bondi αν είχαμε χρόνο να βουτούσαμε. Σχεδόν πουθενά αλλού δεν έκανε καιρό για μπάνιο. Βέβαια οι δυο φίλοι μας είναι χειμερινοί κολυμβητές και δεν θα είχαν πρόβλημα, αλλά ήταν και το ζήτημα του χρόνου που μας κυνηγούσε.
31/12/2017 Παραμονή Πρωτοχρονιάς κι εμείς ξανά στο δρόμο πρωί-πρωί. Σήμερα είχαμε να κάνουμε τον περίφημο Great Ocean Road. Είναι ο παραλιακός δρόμος που πηγαίνει νότια-νοτιοδυτικά της Μελβούρνης και αρχίζει κάπου εκατό χιλιόμετρα από αυτήν. Δεν είναι σαφές το σημείο έναρξης αλλά γενικά λένε ότι αρχίζει από το Torquay (100 χιλιόμετρα από Μελβούρνη) και τελειώνει στο Warrnambool (όπου και είχαμε κανονίσει για να κοιμηθούμε) καλύπτοντας μια απόσταση 250 χιλιομέτρων. Είχαμε σκοπό να το απολαύσουμε, και έτσι έγινε. Ήταν η πιο απολαυστική διαδρομή του ταξιδιού. Δεν περίμενα ότι θα είχε τόσο ενδιαφέρον. Λέω: κάτι βράχια στη θάλασσα είναι. Έχουμε ξαναδεί. Όχι. Είναι ένα υπέροχο θέαμα και ευτυχώς το χαρήκαμε χωρίς περικοπές. Αργά το απόγευμα πήρα τηλέφωνο στο ξενοδοχείο και τους είπα ότι θα καθυστερήσουμε (είχαν check in το αργότερο μέχρι τις 21:00) και έτσι είδαμε όσα περισσότερα γινόταν.
Αρχικά ο αυτοκινητόδρομος ήταν με το γνωστό χαλαρωτικό του στυλ: ήρεμα πράγματα, δένδρα και σχετικά πυκνή βλάστηση δεξιά-αριστερά, ωραίες κατοικίες κοντά στις πόλεις, παραλίες με σέρφερ. Κάναμε μικρές παρακάμψεις για να δούμε παραλίες όπως οι πιο γνωστές: Bells Beach, Anglesea, Lorne, Apollo Beach, Johanna, Princetown. Κάπου-κάπου βγαίναμε σε κάποια ακτή με όχι και τόσο μεγάλα βράχια. Σε όλο το ταξίδι η θάλασσα μας τραβούσε. Όπου ξέραμε ότι από πίσω ή στο βάθος ή με λίγο περπάτημα θα δούμε το πέλαγος ή μάλλον τον ωκεανό, τρέχαμε να δούμε. Σίγουρα ήταν όμορφα αλλά όταν το δεις και μια δεκαριά φορές ξέρεις τι θα δεις. Κι’ όμως ξαναπάς!
Στο Great Ocean Road κάθε τόσο πηγαίναμε να δούμε την περιοχή της θάλασσας και τα ωραία άρχισαν από τον φάρο που βρίσκεται στο Cape Otway: λίγο περπάτημα στο μονοπάτι και μετά ο φάρος με την απόκρημνη ακτή. Όμορφα, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Είδαμε και τον πρώτο βράχο κοντά στην ακτή. Ένα στρουμπουλό κατασκεύασμα της φύσης που δεν προδιέθετε για κάτι καλό. Όμως ο ωκεανός ήταν όνειρο με τα τεράστια κύματα να έρχονται από το πουθενά.
Με τις τόσες στάσεις που κάναμε η ώρα για τα βράχια των Δώδεκα Αποστόλων πήγε πολύ αργά, μετά τις τέσσερις. Είχαν όμως πολύ ενδιαφέρον αυτά που βλέπαμε ως τότε. Για τους 12 Αποστόλους παρκάραμε αρχικά το αυτοκίνητο στο Κέντρο Επισκεπτών και περπατήσαμε προς το κεντρικό σημείο παρατήρησης των βράχων. Ήταν μια απόλαυση τα υπερμεγέθη βράχια στη θάλασσα που τα έδερναν τα κύματα. Φωτογραφίες από όλες τις μεριές. Και όχι μόνο εκεί: είχε και άλλα σημεία με υπέροχα επίσης βράχια. Μπορώ να πω ότι τα είδαμε, αν όχι όλα τα περισσότερα, που είχε μέχρι το Warrnambool. Να και μερικά ονόματα: London Bridge, Bay of Islands, The Arch, Shipwrecked και ένα σωρό άλλα.
Κάπου εδώ ανάμεσα στα τεράστια βράχια και τα κύματα είδαμε μερικούς τουρίστες να κοιτάζουν κατακόρυφα προς τα κάτω προς τη θάλασσα. Κοιτάμε και εμείς και βλέπουμε ένα «χαμένο πιγκουίνο», έρημο και μόνο να ξεροσταλιάζει. Λέμε: χάθηκε ο καημένος και δεν πήγε με τους υπόλοιπους στο Phillip Island. Όσο ασήμαντο και να φαίνεται αυτό το γεγονός, σημάδεψε την ιστορία μου. Είναι ο πιγκουίνος που φαίνεται στη φωτογραφία στην αρχή της ιστορίας. Επίσης στο σημερινό «επισόδειο» είχαμε και την αποικία των πιγκουίνων που χάσαμε στο Phillip Island. Άρα δεύτερος λογος για τον τίτλο μας.
Ήταν η σημερινή μέρα μια υπέροχη τουριστική παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ευτυχώς η κοπέλα του ξενοδοχείου μας περίμενε μέχρι τις 21:45 που φτάσαμε. Ίσως είχε κανονίσει να πάει κάπου να διασκεδάσει, μέρα που ήταν.
Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια βγήκαμε μια βόλτα να δούμε πως γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους. Τίποτα ιδιαίτερο: είχαν ρίξει μερικά πυροτεχνήματα την ώρα που φτάναμε στην πόλη (των 30.000 κατοίκων) και αυτό ήταν όλο. Στο κέντρο της είδαμε μόνο σε δυο μαγαζιά να έχει ουρά για να μπουν μέσα. Πιστεύω ότι περίμεναν να βγουν οι απογευματινοί για να αδειάσουν θέσεις. Και περίμεναν πάνω από πενήντα άτομα στο ένα από τα μαγαζιά. Σε δυο εστιατόρια επίσης είδαμε μερικούς θαμώνες. Πήγαμε κι εμείς στα δωμάτιά μας να κοιμηθούμε. Τι να κάναμε; Άντε και καλή χρονιά. Πάντως ο χρόνος έκλεισε με μια υπέροχη ταξιδιωτική μέρα.
Έχω εδώ ένα μικρό βίντεο που τραβήξαμε στον Great Ocean Road.




Ήμασταν στο κέντρο της πόλης στο σταθμό Parliament. Ησυχία και ασφάλεια. 08:30 και η πόλη σχεδόν κοιμόταν. Ελάχιστοι στους δρόμους λόγω Σαββάτου και μεταξύ αυτών και εμείς με τα μικρά σακίδια στους ώμους και τις μηχανές ανά χείρας. Το εισιτήριο του τρένου που είχαμε ίσχυε για όλα τα μέσα μεταφοράς σε μεγάλη έκταση και για 24 ώρες. Μια χαρά. Είχαμε 7-8 ώρες να δούμε όσα μπορούσαμε γιατί στις πέντε είχαμε αναχώρηση για το νησί με τους πιγκουίνους.
Η πρώτη εντύπωση από τη Μελβούρνη καλή, αφού ήμασταν μέσα σε πάρκο με καλαίσθητη διακόσμηση και τα κτήρια τριγύρω ήταν όμορφα. Βαδίσαμε προς το καυτό κέντρο της πόλης: Flinders St. Πολύ όμορφα. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται τα τεράστιου ύψους κτήρια αντιλαμβάνεσαι πως έχουν μια ιδιαιτερότητα. Κάθε ένα είναι ξεχωριστό και φαίνεται ότι διαγωνίζονται στο να επιδείξουν το καθένα τη μεγαλύτερη παραξενιά. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι πραγματικότητα.




Οι βόλτες μας περιστράφηκαν κοντά στο ποτάμι Yarra και στα Docklands. Εμβληματικό σημείο ο σιδηροδρομικός σταθμός Flinders Station. Ο καιρός ήταν νεφελώδεις και αργότερα έπιασε και ψιλόβροχο, συνηθισμένο πλέον για μας σε αυτό το ταξίδι. Εμείς περπατούσαμε ασταμάτητα στους πολύ όμορφα στολισμένους για τις γιορτές των Χριστουγέννων δρόμους και καταστήματα. Federation Square, Chinatown, Town Hall, Queen Victoria Market, Docklands, Crown Entertainment Complex, King’s Domain και καταλήξαμε στο Shrine of Remembrance. Όλα αυτά με τα πόδια εκτός από δυο φορές που χρησιμοποιήσαμε τραμ και λεωφορείο. Περάσαμε και από την περιοχή των ελληνικών καταστημάτων, δίπλα στην Chinatown, αλλά δεν είδαμε σχεδόν τίποτα ελληνικό έκτος από το Goody’s. Στην περιοχή που διαμένουν οι συμπατριώτες μας δεν προλάβαμε να πάμε.

Να και τα ψητά!

Ο χορός των υπέροχων ουρανοξυστών συνεχίστηκε στα Docklands, όπου τους έβλεπες και νόμιζες ότι ήταν έτοιμοι να πέσουν ή είχαν περίεργα παράθυρα. Σε όλη τη χώρα τα μεγάλα κτήρια έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα αλλά στη Μελβούρνη νομίζω ότι το δείχνουν σε όλο τους το μεγαλείο.

Προσέξτε στο κτήριο στο κέντρο της φωτογραφίας, τη μορφή που σχηματίζουν τα παράθυρα και τα μπαλκόνια.


Κρίμα που έπρεπε να φύγουμε για τους πιγκουίνους. Στις 17:00 αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο για να δούμε μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αυτών των ζώων. Και μαζί με αυτά και κοάλα και φώκιες.
Μετά από δυο ώρες οδήγηση περάσαμε τη γέφυρα του νησιού Phillip Island και κατευθυνθήκαμε για το περίφημο Penguin Parade. Κάπου εκεί είδαμε το σήμα να αναβοσβήνει στην μεγάλη πινακίδα: Penguin Parade Tickets sold out. Ε όχι ρε παιδιά. Σε ολόκληρη παραλία έχει Tickets sold out!!! Είναι δυνατόν; Οδηγήσαμε 150 χιλιόμετρα μέχρι εδώ για να μας πούνε πως τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν; Ανοίγω τον οδηγό του Lonely Planet και διαβάζω φωναχτά όλο το κείμενο που αναφέρεται στους πιγκουίνους. Πουθενά δεν αναφέρει να φροντίσουμε για εισιτήρια. Τι να πεις! Κρίμα! Αν είχαμε πάει την προηγούμενη θα ξέραμε και ίσως είχαμε το χρόνο να βρούμε εισιτήρια. Σίγουρα θα τον είχαμε γιατί το μεσημέρι στη Μελβούρνη για να βολιδοσκοπήσω την κατάσταση, ρώτησα σε ένα γραφείο που έκανε ημερήσιες εκδρομές και μου είπαν αν ήθελα να κλείσω για την ίδια μέρα το απόγευμα μεταφορά και είσοδο. Βέβαια το εισιτήριο ήταν τσουχτερό: ξεκινούσε από τα 140 δολάρια. Ούτε εκεί όμως μου έδωσαν να καταλάβω ότι οι θέσεις ήταν περιορισμένες.

Πήγαμε λοιπόν σε μια παραλία και παρακολουθούσαμε τους κολυμβητές με τις ιστιοσανίδες να παλεύουν με τα κύματα. Ωραίο ήταν αλλά είχαμε βαρεθεί να τα βλέπουμε αυτά. Και λίγο παρακάτω είδαμε ένα κοπάδι με καγκουρό να βόσκει. Γυρίσαμε ψόφιοι στο ξενοδοχείο μας. Πάντως αυτές οι ατυχίες δε με νοιάζουν. Είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τη μια βλέπεις κάτι που δεν περίμενες και την άλλη χάνεις κάτι άλλο. Ένας φίλος πήγε στη Νάζκα του Περού και λόγω του αέρα δεν πέταξε με το αεροπλανάκι! Συμβαίνουν.
Στα δωμάτια τα βράδια δεν βάζουμε ούτε ψύξη αλλά ούτε και θέρμανση. Το βράδυ που πέφτουμε κάνει ζέστη και λες ότι ένα σεντόνι είναι αρκετό, αλλά το πρωί τραβάς πάνω σου την κουβέρτα. Τώρα τι καλοκαίρι είναι αυτό δεν το έχω καταλάβει. Και όταν γυρίσαμε πίσω στην Ελλάδα μαθαίνω ότι είχε καύσωνα στην Μελβούρνη και στη μισή Αυστραλία. Εμείς τσάμπα κρατούσαμε μέχρι εδώ τα κοντά παντελονάκια. Λέγαμε να κάνουμε και κανένα μπάνιο στον Ειρηνικό αλλά με τέτοιο καιρό δε μας έκανε καρδιά. Ίσως στο Σύδνεϋ στην παραλία Bondi αν είχαμε χρόνο να βουτούσαμε. Σχεδόν πουθενά αλλού δεν έκανε καιρό για μπάνιο. Βέβαια οι δυο φίλοι μας είναι χειμερινοί κολυμβητές και δεν θα είχαν πρόβλημα, αλλά ήταν και το ζήτημα του χρόνου που μας κυνηγούσε.
31/12/2017 Παραμονή Πρωτοχρονιάς κι εμείς ξανά στο δρόμο πρωί-πρωί. Σήμερα είχαμε να κάνουμε τον περίφημο Great Ocean Road. Είναι ο παραλιακός δρόμος που πηγαίνει νότια-νοτιοδυτικά της Μελβούρνης και αρχίζει κάπου εκατό χιλιόμετρα από αυτήν. Δεν είναι σαφές το σημείο έναρξης αλλά γενικά λένε ότι αρχίζει από το Torquay (100 χιλιόμετρα από Μελβούρνη) και τελειώνει στο Warrnambool (όπου και είχαμε κανονίσει για να κοιμηθούμε) καλύπτοντας μια απόσταση 250 χιλιομέτρων. Είχαμε σκοπό να το απολαύσουμε, και έτσι έγινε. Ήταν η πιο απολαυστική διαδρομή του ταξιδιού. Δεν περίμενα ότι θα είχε τόσο ενδιαφέρον. Λέω: κάτι βράχια στη θάλασσα είναι. Έχουμε ξαναδεί. Όχι. Είναι ένα υπέροχο θέαμα και ευτυχώς το χαρήκαμε χωρίς περικοπές. Αργά το απόγευμα πήρα τηλέφωνο στο ξενοδοχείο και τους είπα ότι θα καθυστερήσουμε (είχαν check in το αργότερο μέχρι τις 21:00) και έτσι είδαμε όσα περισσότερα γινόταν.


Αρχικά ο αυτοκινητόδρομος ήταν με το γνωστό χαλαρωτικό του στυλ: ήρεμα πράγματα, δένδρα και σχετικά πυκνή βλάστηση δεξιά-αριστερά, ωραίες κατοικίες κοντά στις πόλεις, παραλίες με σέρφερ. Κάναμε μικρές παρακάμψεις για να δούμε παραλίες όπως οι πιο γνωστές: Bells Beach, Anglesea, Lorne, Apollo Beach, Johanna, Princetown. Κάπου-κάπου βγαίναμε σε κάποια ακτή με όχι και τόσο μεγάλα βράχια. Σε όλο το ταξίδι η θάλασσα μας τραβούσε. Όπου ξέραμε ότι από πίσω ή στο βάθος ή με λίγο περπάτημα θα δούμε το πέλαγος ή μάλλον τον ωκεανό, τρέχαμε να δούμε. Σίγουρα ήταν όμορφα αλλά όταν το δεις και μια δεκαριά φορές ξέρεις τι θα δεις. Κι’ όμως ξαναπάς!
Στο Great Ocean Road κάθε τόσο πηγαίναμε να δούμε την περιοχή της θάλασσας και τα ωραία άρχισαν από τον φάρο που βρίσκεται στο Cape Otway: λίγο περπάτημα στο μονοπάτι και μετά ο φάρος με την απόκρημνη ακτή. Όμορφα, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Είδαμε και τον πρώτο βράχο κοντά στην ακτή. Ένα στρουμπουλό κατασκεύασμα της φύσης που δεν προδιέθετε για κάτι καλό. Όμως ο ωκεανός ήταν όνειρο με τα τεράστια κύματα να έρχονται από το πουθενά.





Με τις τόσες στάσεις που κάναμε η ώρα για τα βράχια των Δώδεκα Αποστόλων πήγε πολύ αργά, μετά τις τέσσερις. Είχαν όμως πολύ ενδιαφέρον αυτά που βλέπαμε ως τότε. Για τους 12 Αποστόλους παρκάραμε αρχικά το αυτοκίνητο στο Κέντρο Επισκεπτών και περπατήσαμε προς το κεντρικό σημείο παρατήρησης των βράχων. Ήταν μια απόλαυση τα υπερμεγέθη βράχια στη θάλασσα που τα έδερναν τα κύματα. Φωτογραφίες από όλες τις μεριές. Και όχι μόνο εκεί: είχε και άλλα σημεία με υπέροχα επίσης βράχια. Μπορώ να πω ότι τα είδαμε, αν όχι όλα τα περισσότερα, που είχε μέχρι το Warrnambool. Να και μερικά ονόματα: London Bridge, Bay of Islands, The Arch, Shipwrecked και ένα σωρό άλλα.









Κάπου εδώ ανάμεσα στα τεράστια βράχια και τα κύματα είδαμε μερικούς τουρίστες να κοιτάζουν κατακόρυφα προς τα κάτω προς τη θάλασσα. Κοιτάμε και εμείς και βλέπουμε ένα «χαμένο πιγκουίνο», έρημο και μόνο να ξεροσταλιάζει. Λέμε: χάθηκε ο καημένος και δεν πήγε με τους υπόλοιπους στο Phillip Island. Όσο ασήμαντο και να φαίνεται αυτό το γεγονός, σημάδεψε την ιστορία μου. Είναι ο πιγκουίνος που φαίνεται στη φωτογραφία στην αρχή της ιστορίας. Επίσης στο σημερινό «επισόδειο» είχαμε και την αποικία των πιγκουίνων που χάσαμε στο Phillip Island. Άρα δεύτερος λογος για τον τίτλο μας.





Ήταν η σημερινή μέρα μια υπέροχη τουριστική παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ευτυχώς η κοπέλα του ξενοδοχείου μας περίμενε μέχρι τις 21:45 που φτάσαμε. Ίσως είχε κανονίσει να πάει κάπου να διασκεδάσει, μέρα που ήταν.
Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια βγήκαμε μια βόλτα να δούμε πως γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους. Τίποτα ιδιαίτερο: είχαν ρίξει μερικά πυροτεχνήματα την ώρα που φτάναμε στην πόλη (των 30.000 κατοίκων) και αυτό ήταν όλο. Στο κέντρο της είδαμε μόνο σε δυο μαγαζιά να έχει ουρά για να μπουν μέσα. Πιστεύω ότι περίμεναν να βγουν οι απογευματινοί για να αδειάσουν θέσεις. Και περίμεναν πάνω από πενήντα άτομα στο ένα από τα μαγαζιά. Σε δυο εστιατόρια επίσης είδαμε μερικούς θαμώνες. Πήγαμε κι εμείς στα δωμάτιά μας να κοιμηθούμε. Τι να κάναμε; Άντε και καλή χρονιά. Πάντως ο χρόνος έκλεισε με μια υπέροχη ταξιδιωτική μέρα.

Έχω εδώ ένα μικρό βίντεο που τραβήξαμε στον Great Ocean Road.