Για ποιον/ποιους λόγους δεν είναι δημοφιλή κάποια νησιά;

Nikos86

Member
Μηνύματα
549
Likes
4.018
Ταξίδι-Όνειρο
Στον χρονο!
Σίγουρα δεν υπάρχει εγγυημένο αποτέλεσμα αλλά νομίζω ότι είναι μιά προσπάθεια που αξίζει να γίνει. Δεν πας να ανταγωνιστείς ευθέως το βαρύ πυροβολικό όπως Τοσκάνη κλπ γιατί πολύ απλά δεν μπορείς αλλά να δώσεις μία εναλλακτική σε συνδιυασμό με ελληνικό καλοκαίρι τύπου <<ήλιος, κρασί , θάλασσα και το αγόρι μου>>. Στην αρχή τουλάχιστον διότι ο οινικός τουρισμός δεν έχει εποχή. Αν πετύχει αυτό μπορεί να συμπαρασύρει και άλλους τομείς όπως την εστίαση η να αναδειχθούν και οι ομορφιές του νησιού.
Αλλά όλα αυτά είναι απλώς κουβέντα που κάνουμε. Σκέψου να πηγαίνεις τώρα στην Σάμο και αντί από την στιγμή που πατάς το πόδι σου στο νησί, να ζαλίζεσαι από την διαφήμιση για το κρασί τους, να το έχει ο κόσμος τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι....
Μην ανησυχείς που δεν έχεις πάει ακόμη Σάμο. Πιστεύω θα βρεις ευκαιρία μελλοντικά με αφορμή κάποια από τις πολλές οινικές εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί όλο τον χρόνο...:cool::):cool::rolleyes:

Εεεε καλα να γινει, δεν ειπα να μην γινει! Και ας μην γινει μονο με σποτακι διαφημισης κρασιου αλλα ας κατακλυσουν τα σαμιωτικα κρασια τα ραφια των ευρωπαικων σουπερμαρκετ! Τι καλυτερη διαφημιση απο την ιδια την εξαγωγη του προιοντος! Και ναι θελω να παω Σαμο κι ας μην ειναι και καλοκαιρι, δεν με νοιαζει! Αλλα ο αλλος απο Ιταλια, Αγγλια, Γερμανια, Σουηδια, Ρωσια δεν ερχεται σε ελληνικο νησι αν δεν ειναι καλοκαιρι. Ξερεις ποσες προσπαθειες εχουν γινει στο νησι μου να εχουμε και χειμερινο τουρισμο, παρα πολλες ειδικα παλαιοτερα! Μερικοι πιο παλιοι ακομα νομιζουν πως Ροδος μπορει να εχει και χειμερινο τουρισμο, βεβαια οι προσπαθειες εχουν εγκαταλειφθει! Εεε δεν γινεται δυστυχως, ας ειμαστε ρεαλιστες. Ας μεγαλωσουμε την καλοκαιρινη σεζον ή ας την κανουμε να δουλευει ολη οπως ο Αυγουστος και αριστα θα ειναι, πιστεψε με. Τα ελληνικα νησια πουλανε ηλιο θαλασσα και καποια απο αυτα υψηλου επιπεδου τουριστικες υπηρεσιες οπως ειπε η Αλμα! Για αλλες εποχες του χρονου που ο αλλος (ευρωπαιος) τις διακοπες δεν τις εχει στο μυαλο του ως αραγμα σε παραλια αλλα για sightseeing, εχει αλλες επιλογες καλυτερες. Και εμενα που διπλα μου ειναι τα ελληνικα νησια τον χειμωνα μεχρι στιγμης προτιμουσα να παω σε ευρωπαικη πρωτευουσα απ' οτι σε ελληνικο νησι! Γιατι να διαλεξει ο Βερολινεζος π.χ. Γεναρη να ερθει Σαμο ή Ροδο απ' οτι Παρισι ή Ρωμη ή Λονδινο ή ... Στο λεω επειδη μιλησαμε για ανταγωνιστικο πλεονεκτημα και το μοναδικο ανταγωνιστικο πλεονεκτημα των ελληνικων νησιων ειναι η θαλασσα και ο ηλιος αρα καλοκαιρι! Χειμωνα δεν μπορεις να ανταγωνιστεις τους αλλους ευρωπαικους προορισμους! Μακαρι να μπορουσες λες εγω να μην θελω! Οποτε η Σαμος πρεπει να βρει ενα ανταγωνιστικο πλεονεκτημα σε σχεση με τα αλλα ελληνικα νησια για καλοκαιρι! Και αυτο το ανταγωνιστικο πλεονεκτημα αν ειναι κατι τοσο εξειδικευμενο οσο ο οινοτουρισμος ειναι δυσκολο να αποδωσει καρπους στο αμεσο μελλον! Περα απο την προσπαθεια που θα χρειαστει να καταβληθει για την προωθηση του που εγω σου λεω και ετοιμη να ειναι απο αυριο η Σαμος για αυτον τον τουρισμο δεν θα αποδωσει πολλα πραγματα. Τωρα αν σε μια δεκαετια ή εικοσαετια γινει ο οινοτουρισμος τρεντ και λαβει μαζικες διαστασεις παω πασο!

Για το κατα ποσο ειναι σοβαρο ανταγωνιστικο πλεονεκτημα ειναι οι ενστασεις μου κατα τ' αλλα δεν λεω πως δεν χρειαζεται να γινει προσπαθεια, ολα δινουν αξια σε ενα τουριστικο προιον! Καλα ναι κουβεντα κανουμε δεν διαφωνω μαζι σου απλα προσθετω προβληματισμους!
 
Last edited:

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ουάου, πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις!
Μπορεί να έχει ωραίες παραλίες αλλά σε ποιά θέση θα τοποθετούσατε την Σάμο στο θέμα: παραλίες σε ελληνικό νησί??? Πιθανολογώ όχι στα κορυφαία. Πιθανότερα κάπου προς την μέση.
Προφανώς, αλλά και πάλι θα ήταν λανθασμένη άποψη. Διότι οι περισσότεροι δεν έχουν έρθει ποτέ, άρα δεν μπορούν να βαθμολογήσουν. Είμαι 100% σίγουρος ότι αν πατάγαμε ένα κουμπί και όσοι επισκέπτονται τις Κυκλάδες επισκέπτονταν την Σάμο, και τους ξαναρωτούσαμε για τις παραλίες, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Υπέρ της Σάμου εννοώ.

Πόσοι αρχαιολογικοί τόποι όμως στην χώρα θεωρούνται πιο σημαντικοί??? Αρκετοί.
Πρόσεξε. Αρχαιολογικοί τόποι σε νησί που να θεωρούνται πιο σημαντικοί. Δε νομίζω ότι είναι αρκετοί. Γιατί προφανώς η Σάμος δε θέλει να κοντράρει τους Δελφούς πχ.

ΤΙ υποδομές έχει από πλευράς ξενοδοχείων???
Είναι το Καρλόβασι το μοναδικό παραθαλλάσιο μέρος στην Ελλάδα χωρίς παραλιακή τουριστική ζώνη η υπάρχει και άλλο???
Σωστό το πρώτο, πολυτελή ξενοδοχεία είναι ελάχιστα. Οι κλίνες πάντως την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθει.
Όσον αφορά το Καρλόβασι έχεις δίκιο, αλλά το Καρλόβασι όπως είπα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα τουριστικό. Τουριστικά στη Σάμο είναι το Πυθαγόρειο, το Ηραίον, το Κοκκάρι, ακόμα και τα Βοτσαλάκια και το Βαθύ. Αν τα έχεις επισκεφθεί, ξέρεις ότι έχουν αυτό που λες.

Αυτά που έφαγα στο Καρλοβάσι και όχι μόνο εγώ ήταν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πολύ κάτω του μετρίου.
Εδώ νομίζω ότι έπεσες θύμα του ότι δεν γνώριζες. Όπως σε όλα τα μέρη, έτσι και εδώ υπάρχουν αυτά που ούτε εμείς πάμε! Είμαι 100% σίγουρος ότι αν ήσουν μαζί μου, θα έτρωγες πολύ καλά σε πολλά μέρη του νησιού. Θα μου πεις τώρα "τι θα κάνουν οι τουρίστες, θα ψάχνουν?". Ισχύει, αλλά και εγώ σε πολλά μέρη του πλανήτη δεν έψαξα και την πάτησα, ενώ άλλες φορές με λίγο ψάξιμο ξετρύπωσα διαμαντάκια.

Για ότι λες για τα κρασιά θα συμφωνήσω. Δεν γίνεται η κατάλληλη εκμετάλλευση.

@Nikos86 μάρκετινγκ σίγουρα δεν έχουμε, ούτε και υπομονή. Μπορεί όντως να μην ερχόταν αρχικά πολύς κόσμος, αλλά σιγά σιγά θα μπορούσαμε να χτίσουμε κάτι καλό που να γίνει και γνωστό και να προσελκύουμε "καλό" κόσμο, και ας μην είναι και χιλιάδες.

Δεν ξερω καν αν κανουν σοβαρες εξαγωγες
Από όσο ξέρω μια πολύ μεγάλη ποσότητα έπαιρνε κάθε χρόνο ο Μεταξάς, και πλέον η εταιρεία που τον έχει αγοράσει, νομίζω μια γαλλική, καθώς και μία Ιταλική. Αυτές οι δύο ξένες εταιρείες λοιπόν αγοράζουν ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μας. Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, επειδή έχω ρωτήσει φίλους σε άλλα μέρη της χώρας, μπορούν να βρουν 2-3 ετικέτες όλες και όλες των κρασιών μας, και αυτά στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Άρα μην παίρνετε και όρκο ότι και οι Έλληνες γνωρίζουν τα σαμιώτικα κρασιά. Κρητικοί με έχουν ρωτήσει "έχετε καλά κρασιά στη Σάμο? Πρώτη φορά το ακούμε".
Εδώ και μερικά χρόνια, καταργήθηκε η αναγκαστικότητα, οπότε δημιουργήθηκαν 2-3 νέα ιδιωτικά οινοποιία (ενώ μέχρι τότε υπήρχε μόνο η Ένωση οιν/κων συνεταιρισμών), που από όσο ξέρω κάνουνε εξαγωγές.

Απο εκει ειμαι μισος σε καταγωγη ουτε υποδομες εχει παρολο που το νησι θα μπορουσε να εχει και τον διπλασιο κοσμο αν ηθελε.
Έλα ρε μισοπατριώτη. Ισχύει ότι αν θέλαμε θα μπορούσαμε. Καταλήγω μάλλον ότι δε θέλουμε!
 
Μηνύματα
417
Likes
1.368
Ταξίδι-Όνειρο
ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Δυστυχως και το λεω δυστυχως γιατι η χωρα μας ειναι πανεμορφη εχει συνδυαστει με την περιοδο του καλοκαιριου για τους περισσοτερους αν οχι για ολους σχεδον.Με ελαχιστες εξαιρεσεις την περιοχη των Μετεωρων παραδειγμα .
.Αλλα απο οτι ειδα μιλαμε για νησια κυριως ακομα και ο οινοτουρισμος να αναπτυχθει ακομα περισσοτερο στη Σαμο και να διαφημιστει ακομα περισσοτερο απο οτι λεμε δυσκολα θα ερθει καποιος Γεναρη μηνα .Παλι καλοκαιρι θα ερχεται η πλειοψηφια.Εδω καλα καλα οι Ελληνες δεν θα παμε τετοια εποχη και λογω καιρου και για τους προφανεις λογους με καλοκαιρι το εχουμε συνδυασει.

Εχουμε εξαιρετικα κρασια ομως στην ενδοχωρα Ναουσα,Νεμεα με υπεργραφικοτατα γυρω χωρια που οπως και το Πηλιο ή τα ζαγοροχωρια με την Ζιτσα για παραδειγμα να συγκινησουν τον επισκεπτη και να δουν την αυθεντικη Ελλαδα και οχι μονο των νησιων.Αυτα τα μερη εχουν τουρισμο αλλα κυριως εσωτερικο τον χειμωνα .Ολα αυτα θεμα διαφημισης και προωθησης ειναι.Εχουν Αλπεις οκ δεν χρειαζεται να ερθουν για σκι εδω.Δεν νομιζω ομως οτι ενας ταξιδιωτης δεν θα περναγε ομορφα αν ερχοταν χειμωνα στα Ζαγοροχωρια ή στο Πηλιο ,δοκιμαζοντας τοπικη κουζινα.Εξαιρετικα και τα ιταλικα χωρια δεν λεω αλλα υπεργραφικοτατα και εντελως αλλα τοπια και αυθεντικα τα δικα μας και ιδανικα για εναλλακτικο roadtrip.Θα μπορουσαμε πολλοι ανετα πιστευω να ειμασταν για ολες τις εποχες
 

zade

Member
Μηνύματα
160
Likes
696
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου...
Κάτι πάντως που δεν βλέπω να αναφέρεται , ή έστω δεν αναφέρεται επαρκώς , είναι οι προσφυγικές ροές.

Δυστυχώς αλλά είναι κάτι που πλήττει την εικόνα του νησιού. Οποιουδήποτε νησιού , όχι μόνο της Σάμου, της Χίου ή οπουδήποτε αλλού. Καταννοώ ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει βαθύ ιδεολογικό πρόσημο, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όταν πηγαίνουν διακοπές, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν είναι βάρκες στην ακτή με πρόσφυγες. Δεν έχει σημασία αν τους συμπονάμε ή αν "άνθρωποι είναι και αυτοί" , είναι γεγονός ότι η τουριστική εικόνα τραυματίζεται.
Ο κόσμος πάει να κάνει διακοπές, όχι να του μαυρίσει η ψυχή. Όσο σκληρό ή απάνθρωπο αν θεωρείται κάτι τέτοιο, είναι η πραγματικότητα.

Στην σημερινή τουριστική βιομηχανία (και αν επεκταθούμε μπορούμε να βάλουμε οτιδήποτε αντί της λέξης "τουριστική") , που οι ανθρώπινες ζωές έχουν λιγότερη αξία από το "image" που πάμε να πουλήσουμε, οι προσφυγικές ροές χαλάνε την εικόνα.

Προσέξτε, δεν σχολιάζω αυτή την στιγμή την ηθική του ζητήματος, αλλά μιλάω με καθαρά τουριστικούς όρους.

Δεν είναι δυνατόν πας να πουλήσεις στον ξένο Ελληνικό ήλιο/ θάλασσα/ κλπ και να σκάει μύτη ο πρόσφυγας/λαθρομετανάστης/κακόμοιρος της ζωής και να περιμένεις ότι και ο τουρίστας θα το αντιμετωπίσει με συμπόνοια και αγαπη.

Όταν πήγα στην Σάμο, (που παρεμπιπτόντως πέρασα παααρα πολύ καλά, απείρως καλύτερα από την πολυδιαφημισμένη μα απίστευτα δήθεν Ικαρία που πήγα αμέσως μετά) σχεδόν κάθε μέρα έβλεπα βάρκα/σωσίβια στην ακτή ή άκουγα από κουβέντες ντόπιων για άφιξη προσφύγων. Μετά από ένα σημείο, όσο συνειδητοποιημένος και να είσαι, παθαίνεις αυτό που ονομάζεται "κόπωση συμπόνοιας". Πολύ απλά κουράζεσαι να συμπονάς και ξεκινάς είτε να γίνεσαι απαθής (το καλό σενάριο) είτε να αντιπαθείς ( το κακό σενάριο).

Πολλές φορές άκουσα από δήθεν φιλάνθρωπους Γάλλους αλλά και Έλληνες "τι θέλουν αυτοί εδώ" και διάφορα άλλα συναφή. Όλα αυτά είναι αρνητική διαφήμιση.
 

thanos75

Member
Μηνύματα
1.371
Likes
3.428
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
(Μερικοι πιο παλιοι ακομα νομιζουν πως Ροδος μπορει να εχει και χειμερινο τουρισμο, βεβαια οι προσπαθειες εχουν εγκαταλειφθει)
Ταπεινή μου γνώμη είναι πως η Ρόδος ειδικά με τα τόσα αξιοθέατα και τις τόσες ομορφιές θα μπορούσε να ελκύει κόσμο όλο τον χρόνο. Έχοντας βρεθεί χειμώνα στο νησί (ως φαντάρος), πραγματικά ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί π.χ η παλιά πόλη δεν έχει μια σχετική ζωντάνια (που θα έπρεπε να έχει) όλο το χρόνο. Έχω την αίσθηση πως κάποιοι στο νησί έχουν μάλλον στρεβλες αντιλήψεις για την ανάπτυξη της πόλης τους. Ας πάνε μια βόλτα στην - ομοίως ιπποτικη και γραφική (Και μάλιστα μικρότερη πληθυσμιακά) - Βαλετα της Μάλτας (ή και σε κάποια ιταλική πόλη) το Δεκέμβριο και το Γεναρη και θα πάρουν καλές ιδέες.
Ως προς τον οινοτουρισμό και τη Σάμο που συζητάμε, να αναφέρω πως τα οφέλη μιας τέτοιας προβολής μπορουν να ξεπεράσουν την στενα τουριστική διάσταση. Όταν για παράδειγμα πολλοί όταν επιστρέφουν στις πόλεις τους και με αφορμή μια γιορτή (Π.χ Χριστούγεννα, γενέθλια) αναζητούν σε μια κάβα κρασί συγκεκριμένης ετικέτας, κτήματος κλπ (Το έχω δει με τα μάτια μου για πολλά κρασιά από διάφορες περιοχές της χώρας μας), αυτό δεν είναι ένα όφελος και για τον παραγωγό του κρασιού σε ένα συγκεκριμένο τόπο; Φυσικά και ναι. Νομίζω πώς αυτή η προσπάθεια αξίζει γενικότερα να γίνει από τους Σαμιωτες
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.150
Likes
5.408
Για το κατα ποσο ειναι σοβαρο ανταγωνιστικο πλεονεκτημα ειναι οι ενστασεις μου κατα τ' αλλα δεν λεω πως δεν χρειαζεται να γινει προσπαθεια, ολα δινουν αξια σε ενα τουριστικο προιον!
Κοίτα. Είναι το μόνο σημείο όπου το νησί έχει ελάχιστο ανταγωνισμό στην Ελλάδα αλλά στέκεται άνετα και στο εξωτερικό διότι τα γλυκά κρασιά δεν είναι γενικώς πάρα πολλά.
Από εκεί και πέρα είναι μέχρι που μπορείς να φθάσεις. Δες το παράδειγμα της Καλύμνου.
Τι έχει το νησί εν αφθονία??? Βράχια. Εξαιρετικά βράχια για αναρρίχηση. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε παγκοσμίου φήμης αναρριχητικός προορισμός. Οι αναρριχητές ούτε παρα πολλοί είναι ούτε κουβαλάνε το μεγαλύτερο πορτοφόλι. Όμως αυτούς μπορείς να έχεις. Τους θέλεις??? Φαντάζομαι καταλαβαίνεις το πνεύμα μου.
Αντίστοιχα και οι οινόφιλοι. Δεν είναι η πλειοψηφία αλλά μιά σημαντική μειοψηφία. Κουβαλάνε μεγαλύτερο πορτοφόλι και αν τους θέλεις κάνεις μιά προσπάθεια να τους προσελκύσεις.
Καταλαβαίνω την οπτική σου. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για μιά δεύτερη Ρόδο για να στοχεύουμε στην προσέλκυση μαζικού τουρισμού και να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα.
Πρόσεξε. Αρχαιολογικοί τόποι σε νησί που να θεωρούνται πιο σημαντικοί. Δε νομίζω ότι είναι αρκετοί.
Ακόμη και αν βάλεις αυτόν τον περιορισμό, πάλι δεν είσαι στους πρώτους διότι τυχαίνει οι πιο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι να είναι σε νησιά που μάλλον δεν μπορείς να ανταγωνιστείς και στους υπόλοιπους τομείς.
Κρήτη, Ρόδος ,Δήλος(δηλαδή Μύκονος ), Κως,Νάξος .

Εδώ νομίζω ότι έπεσες θύμα του ότι δεν γνώριζες. Όπως σε όλα τα μέρη, έτσι και εδώ υπάρχουν αυτά που ούτε εμείς πάμε! Είμαι 100% σίγουρος ότι αν ήσουν μαζί μου, θα έτρωγες πολύ καλά σε πολλά μέρη του νησιού.
Το φαγητό μπορεί να μην είναι απαραίτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επιλογή ενός προορισμού αλλά αν για να φάω κάτι ποιοτικά απλώς αποδεκτό χρειάζεται να κάνω έρευνα η να γνωρίζω ντόπιους τότε δεν έχω μόνο εγώ πρόβλημα ,θεωρώ ότι έχει και ο προορισμός. Φιλικά το λέω. Δείτε το το θέμα του φαγητού.
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κάτι πάντως που δεν βλέπω να αναφέρεται , ή έστω δεν αναφέρεται επαρκώς , είναι οι προσφυγικές ροές.
Όντως αναφέρεται λίγο. Και είναι λογικό γιατί συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή η Χίος και η Σάμος για παράδειγμα και προ προσφυγικού δεν "βουλιάζανε" από τουρίστες, εγχώριους ή μη.
Εννοείται ότι πρόκειται όμως για αποτρεπτικό παράγοντα, βλέποντάς το καθαρά από τουριστική - οικονομική σκοπιά.
Βέβαια μη γελιόμαστε, το έχω αναφέρει και πιο πάνω, πολύς κόσμος βγάζει λεφτά από το προσφυγικό. Καλώς ή κακώς είναι μια πολύ μεγάλη πηγή εσόδων, κυρίως για την άλλη μεριά του νησιού. Πάρα πολύς κόσμος έχει βρει δουλειά, έρημα ξενοδοχεία νοικιάζουν στο προσωπικό που έχει έρθει (γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, στη Frontex, πολύς κόσμος), όλοι αυτοί τρώνε, πίνουν καφέ (τα ντελίβερι ανεβαίνουν στο ΚΥΤ Σάμου άπειρες φορές μέσα στη μέρα, τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν παραπάνω (και με μετανάστες), τα ταξί επίσης, και πολλά άλλα.
Τα αρνητικά είναι προφανή βέβαια.

Ακόμη και αν βάλεις αυτόν τον περιορισμό, πάλι δεν είσαι στους πρώτους διότι τυχαίνει οι πιο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι να είναι σε νησιά που μάλλον δεν μπορείς να ανταγωνιστείς και στους υπόλοιπους τομείς.
Εδώ θα διαφωνήσω. Οι αρχαιολογικοί χώροι που αναφέρεις, προφανώς και είναι τοπ, αλλά συγνώμη το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ο Κούρος και ο ναός της Ήρας είναι καρά σούπερ αξιοθέατα, αν είσαι φαν των αρχαίων, και σε άλλα μέρη που θα τα πλάσαραν πιο σωστά, θα γίνονταν ουρές. Βάζω και στοίχημα. Είναι άλλο, να μην είναι ωραία, ή να μην έχουν κάποιο ενδιαφέρον, και άλλο να μην τα ξέρουν καν. Όποιος δει από κοντά τον Κούρο, ή διασχίσει όλο το Ευπαλίνειο θα πάθει πλάκα, σας το υπογράφω (και υπογραμμίζω προφανώς). :)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.334
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Έχω την αίσθηση πως κάποιοι στο νησί έχουν μάλλον στρεβλες αντιλήψεις για την ανάπτυξη της πόλης τους. Ας πάνε μια βόλτα στην - ομοίως ιπποτικη και γραφική...
Εδω θα μας βοηθήσει σίγουρα ο @Nikos86 ωστόσο θα παραθέσω τη δική μου πρόσφατη εμπειρία.
Τέλη Αυγούστο κι ενώ κλείνουν τα μπαρ στις 12 (😡😠) κατη φορίζω στη πλατεία Ιπποκράτους, παίρνω μια μπύρα και κάθομαι τη πίνω στο συντριβάνι. Εκείνη την ώρα περνάει με τρομερή ταχύτητα ανάμεσα απ' το κόσμο μια Ροδίτισα με μηχανάκι, και ακούει τα «γαλλικά» απ΄ όλους τους παρευρισκόμενους.
Πιάνω τη κουβέντα με δυο ντόπιους μεγαλύερους σε ηλικία, ρωτώντας τους γεμάτος απορία πως γίνεται καταμεσής του καλοκαιριού να μην απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων στη παλιά πόλη.
Μου λένε, αντέδρασαν οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης, δε θέλει κανείς.
Πραγματικά είναι πέρα από εκνευριστικό γεγονός, απορίας άξιο.
Δε γίνεται αυτό το ΣΤΟΛΙΔΙ να μετατρέπεται σε αυτοκινητόδρομο και παρκινγκ.\
Δε γίνεται να κάνεις ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα απ' τα αυτοκίνητα για να βγεις στην Ιπποτών και στη πόλη του παλατιού. Τραγωδία...
Δε προβληματίζει κανέναν ντόπιο αυτό, απορώ πραγματικά.
 

Nikos86

Member
Μηνύματα
549
Likes
4.018
Ταξίδι-Όνειρο
Στον χρονο!
Προς @STKF εντάξει αν μιλάμε για τέτοια μεγέθη συμφωνώ 100 τοις εκατό! Εγώ νομίζω ότι λέγαμε αν και πως η Σάμος μπορεί να γίνει Κως ή Ρόδος!

Προς @psilos3 Δεν το κάνουν μόνο οι κάτοικοι το κάνουν και αυτοί που έρχονται για ποτό. Εντάξει το καλοκαίρι γράφουν και δεν γίνεται τόσο όσο παλαιότερα αλλά γίνεται! Τον χειμώνα επιτρέπεται! Για τους κατοίκους επιτρέπεται όλο τον χρόνο! Ναι ενοχλούνται και οι ντόπιοι φυσικά αλλά το κάνουν όπως σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμαστε αλλά τα κάνουμε κιόλας αυτά για τα οποία διαμαρτυρόμαστε! Τώρα το μηχανάκι αν είναι και κάτοικος εμένα δεν με ενοχλεί και τοσο! Η πλειοψηφία των κατοίκων στην Παλιά Πόλη είναι τα πιο λαΐκα στρώματα που δεν έχουν επωφεληθεί καθόλου από τον τουρισμό! Σου λέει ακούμε την νύχτα τις μουσικές και την βαβούρα σας και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε έξω από το σπίτι μας γιατί γίνεται το πατείς με πατώ σε θα παρκάρουμε και κανένα χιλιόμετρο μακριά από τα σπίτια μας για να μην σας ενοχλούμε? Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο αλλά σου λέω πως σκέφτονται! Πάντως μην νομίζεις δεν είναι τόσο πολλοί οι κάτοικοι ώστε να γίνεται χαμός από αυτοκίνητα και μηχανάκια, αν δεν το κάνουν οι υπολοιποι που πάνε βόλτα και μένουν σε άλλες γειτονιές μια χαρά είναι, σε ανεκτά επίπεδα!
 

tsampi90

Member
Μηνύματα
331
Likes
1.750
@psilos3 @Nikos86 άλλο ένα .. πονεμένο θέμα που απασχολεί το νησί. Από τη μια οι μόνιμοι κάτοικοι που κάπως πρέπει να μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από τις οικίες τους και από την άλλη μια παλιά πόλη ασύγκριτης ομορφιάς που ο επισκέπτης δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά.
Το συγκεκριμένο δεν θα έλεγα ότι είναι ενδεικτικό της συμπεριφοράς όλων των κατοίκων της παλιάς πόλης. Είναι ενδεικτικό όμως κακής οδηγικής συμπεριφορας γενικώς. Αν ήταν μόνιμη κάτοικος (που αμφιβάλλω) θα μπορούσε να πηγαίνει πιο σιγά. Έτσι ούτε εσύ θα παρατηρούσες κάτι , ούτε θα σου προκαλούσε αίσθηση.
Πάντως η παρατήρηση σου είναι εύστοχη γιατί κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να προβάλλουν το νησί τους και το κάθε νησί,πόλη,περιοχή και κάποιοι άλλοι με τη συμπεριφορά τους μειώνουν τον τόπο τους.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.731
Likes
15.120
Να προσθέσω κάτι. Συμφωνώ ότι το μάρκετινγκ παίζει σημαντικό ρόλο. Το έχουν κάνει πολλά μέρη ανα τον κόσμο και έχει πετύχει.
Το θέμα όμως είναι: Τι είδους τουρισμό θέλει ένα νησί να προσελκύσει; Μαζικό με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτός έχει; Λίγο και υψηλών εισοδημάτων που πάει σε καταλύματα παγκοσμίου φήμης;
Μεσαία τάξη; Όλων των ειδών;
Για μένα η Μύκονος είναι κλασσικό παράδειγμα που έφερε κόσμο κυρίως λόγο μάρκετινγκ. Όχι πως δεν έχει καλές παραλίες. Όχι πως δεν έχει γραφικά μέρη. Αλλά αυτός ο χαμός δεν θα γινόταν αν δεν είχε γίνει αυτό που είναι σήμερα με φήμη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου με πανάκριβες μπουτίκ και εστιατόρια που μπαίνεις δύσκολα και σε πολλά από αυτά σου λένε σε 2 ώρες να έχεις τελειώσει το φαγητό, γιατί περιμένουν και άλλοι.
Είναι όμως αυτό το ευκταίο για όλα τα νησιά; Για μένα δεν είναι και για πολλά άλλα νησιά επίσης δεν είναι, σύμφωνα με τους ντόπιους..
Ούτε μου αρέσει πολύ να βλέπω ένα μικρό νησί σαν τα Κουφονήσια να γίνεται μια μικρή Μύκονος κατά κάποια έννοια.
Πέρυσι όποτε περνούσα από περίπτερο έβλεπα εξώφυλλα τύπου: "Στα Κουφονήσια ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ, στα Κουφονήσια ο Τομ Χάνκς κλπ...."
Καλός ο τουρισμός αλλά ειδικά σε ένα μικρό νησί που μετά δεν βρίσκεις που να βάλεις την ψάθα σου,κάποιοι απωθούνται όσο πανέμορφες παραλίες και προσεγμένους οικισμούς κι αν έχει.

Προσωπικά είμαι υπέρ της επιμήκυνσης της σεζόν. Όχι μόνο σε νησιά που το κάνουν ήδη καθώς έχουν υπερκορεστεί το καλοκαίρι, όπως η Μύκονος που υπάρχουν μαγαζιά που μένουν μέχρι Νοέμβρη ανοιχτά, ούτε η Σαντορίνη που λόγω φήμης, τοπίου και κορυφαίων ξενοδοχείων δέχεται ούτως ή άλλως κόσμο όλες τις εποχές, αλλά και αλλού.
Οι καλύτερες διακοπές μου είναι σχεδόν πάντα Σεπτέμβρη. Και συχνά τέλη Σεπτέμβρη. Παντού καλύτερες τιμές, λίγος κόσμος, ανοιχτά μαγαζιά. Αν κάποιος δεν έχει παιδιά που πρέπει να πάνε σχολείο και μπορεί γιατί όχι; Η Χίος -αν εξαιρέσεις τις κρύες θάλασσες- είναι παράδεισος το Σεπτέμβρη. Η Σίφνος έχει και ζεστή θάλασσα Σεπτέμβρη.

Για τη φήμη από στόμα σε στόμα που ανέφερε κάποιος σίγουρα παίζει ρόλο μέχρι ενός ορίου.
Έχω πάει στα περισσότερα ελληνικά νησιά και σχεδόν όλοι οι φίλοι, Έλληνες και ξένοι, με ρωτούν πάντα τη γνώμη μου για ένα μέρος πριν επιλέξουν. Κι εγώ ρωτώ τους γνώστες αν πάω σε ένα μέρος πρώτη φορά.Ειδικά αν ξέρω πως συμπίπτουν τα γούστα μας.

Άλλωστε ακόμα κι ο ίδιος άνθρωπος μπορεί ανάλογα την διάθεση, την φάση στην οποία βρίσκεται, την ηλικία και ένα σωρό άλλους λόγους να ζητά κάτι διαφορετικό κάθε φορά.
Έχω περάσει υπέροχα και στη δημοφιλέστατη Σαντορίνη και στο όμορφο, γαλήνιο και σε πολλούς ελάχιστα γνωστό νησάκι Μαράθι και στα μικρά αλλά ιστορικά και με ωραίες παραλίες Ψαρά!

Το βασικό είναι να βρεθεί ακριβώς τι είδους τουρισμό θα στοχεύσει κανείς. Στα πολύ μικρά νησιά ο μαζικός τουρισμός δεν είναι η βέλτιστη λύση.
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.328
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Να προσθέσω κάτι. Συμφωνώ ότι το μάρκετινγκ παίζει σημαντικό ρόλο. Το έχουν κάνει πολλά μέρη ανα τον κόσμο και έχει πετύχει.
Το θέμα όμως είναι: Τι είδους τουρισμό θέλει ένα νησί να προσελκύσει; Μαζικό με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτός έχει; Λίγο και υψηλών εισοδημάτων που πάει σε καταλύματα παγκοσμίου φήμης;
Μεσαία τάξη; Όλων των ειδών;
Για μένα η Μύκονος είναι κλασσικό παράδειγμα που έφερε κόσμο κυρίως λόγο μάρκετινγκ. Όχι πως δεν έχει καλές παραλίες. Όχι πως δεν έχει γραφικά μέρη. Αλλά αυτός ο χαμός δεν θα γινόταν αν δεν είχε γίνει αυτό που είναι σήμερα με φήμη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου με πανάκριβες μπουτίκ και εστιατόρια που μπαίνεις δύσκολα και σε πολλά από αυτά σου λένε σε 2 ώρες να έχεις τελειώσει το φαγητό, γιατί περιμένουν και άλλοι.
Είναι όμως αυτό το ευκταίο για όλα τα νησιά; Για μένα δεν είναι και για πολλά άλλα νησιά επίσης δεν είναι, σύμφωνα με τους ντόπιους..
Ούτε μου αρέσει πολύ να βλέπω ένα μικρό νησί σαν τα Κουφονήσια να γίνεται μια μικρή Μύκονος κατά κάποια έννοια.
Πέρυσι όποτε περνούσα από περίπτερο έβλεπα εξώφυλλα τύπου: "Στα Κουφονήσια ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ, στα Κουφονήσια ο Τομ Χάνκς κλπ...."
Καλός ο τουρισμός αλλά ειδικά σε ένα μικρό νησί που μετά δεν βρίσκεις που να βάλεις την ψάθα σου,κάποιοι απωθούνται όσο πανέμορφες παραλίες και προσεγμένους οικισμούς κι αν έχει.

Προσωπικά είμαι υπέρ της επιμήκυνσης της σεζόν. Όχι μόνο σε νησιά που το κάνουν ήδη καθώς έχουν υπερκορεστεί το καλοκαίρι, όπως η Μύκονος που υπάρχουν μαγαζιά που μένουν μέχρι Νοέμβρη ανοιχτά, ούτε η Σαντορίνη που λόγω φήμης, τοπίου και κορυφαίων ξενοδοχείων δέχεται ούτως ή άλλως κόσμο όλες τις εποχές, αλλά και αλλού.
Οι καλύτερες διακοπές μου είναι σχεδόν πάντα Σεπτέμβρη. Και συχνά τέλη Σεπτέμβρη. Παντού καλύτερες τιμές, λίγος κόσμος, ανοιχτά μαγαζιά. Αν κάποιος δεν έχει παιδιά που πρέπει να πάνε σχολείο και μπορεί γιατί όχι; Η Χίος -αν εξαιρέσεις τις κρύες θάλασσες- είναι παράδεισος το Σεπτέμβρη. Η Σίφνος έχει και ζεστή θάλασσα Σεπτέμβρη.

Για τη φήμη από στόμα σε στόμα που ανέφερε κάποιος σίγουρα παίζει ρόλο μέχρι ενός ορίου.
Έχω πάει στα περισσότερα ελληνικά νησιά και σχεδόν όλοι οι φίλοι, Έλληνες και ξένοι, με ρωτούν πάντα τη γνώμη μου για ένα μέρος πριν επιλέξουν. Κι εγώ ρωτώ τους γνώστες αν πάω σε ένα μέρος πρώτη φορά.Ειδικά αν ξέρω πως συμπίπτουν τα γούστα μας.

Άλλωστε ακόμα κι ο ίδιος άνθρωπος μπορεί ανάλογα την διάθεση, την φάση στην οποία βρίσκεται, την ηλικία και ένα σωρό άλλους λόγους να ζητά κάτι διαφορετικό κάθε φορά.
Έχω περάσει υπέροχα και στη δημοφιλέστατη Σαντορίνη και στο όμορφο, γαλήνιο και σε πολλούς ελάχιστα γνωστό νησάκι Μαράθι και στα μικρά αλλά ιστορικά και με ωραίες παραλίες Ψαρά!

Το βασικό είναι να βρεθεί ακριβώς τι είδους τουρισμό θα στοχεύσει κανείς. Στα πολύ μικρά νησιά ο μαζικός τουρισμός δεν είναι η βέλτιστη λύση.
Well done!

Νομίζω ότι το ανέφερα και εγώ, συγκεκριμένα για τη Σάμο, ότι ούτε εμείς οι ίδιοι έχουμε αποφασίσει ποιους θέλουμε. Μάλλον λίγα από όλα. Στο μόνο που συμφωνούμε μεταξύ μας είναι ότι δεν θέλουμε να γίνουμε Μύκονος.

Τώρα, για το πού μπορείς να περάσεις καλά, μπορείς παντού. Ανεξαρτήτου δημοφιλίας. Και εγώ έχω περάσει πολύ καλά σε μέρος με απίστευτο χαμό, αλλά έχω περάσει και πολύ καλά σε νησί που είμασταν μόνοι μας. Τρανό παράδειγμα οι Λειψοί το καλοκαίρι.


Δεν πιστεύω όμως ότι μπορούν να γίνουν τρομερές αλλαγές στα στάτους κάποιων νησιών. Αδυνατώ να πιστέψω ότι έστω και μετά από πολλά χρόνια η Σάμος ή η Λήμνος θα είναι στην κατηγορία της Πάρου πχ, ή Σύρος θα φτάσει σε επίπεδα Λέρου.
Να εστιάσεις κάπου, και να ανεβάσεις τα νούμερά σου λίγο είναι εφικτό πιστεύω. Κοσμογονικές αλλαγές κομματάκι δύσκολο.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.225
Μηνύματα
884.332
Μέλη
38.917
Νεότερο μέλος
drsofika

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom