Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κροατία Μαυροβούνιο Κροατία - Βοσνία - Μαυροβούνιο: Μέρη γνωστά και άγνωστα για πολλούς σε ένα ταξίδι.. διαφορετικό..

mariaj

Member
Μηνύματα
319
Likes
414
Ταξίδι-Όνειρο
Bali

Κεφάλαιο Ενδέκατο:

Το πρωί ξυπνήσαμε, μαζέψαμε και πάλι τα πράγματά μας γιατί θα αλλάζαμε ξανά ξενοδοχείο και φύγαμε από το Split με κατεύθυνση τις Λίμνες Plitvice. Οι Λίμνες ήταν ένα από τα top αξιοθέατα που θέλαμε να επισκεφθούμε στο ταξίδι μας, και πώς να μην ήταν άλλωστε αφού είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα τις Κροατίας και φιγουράρουν σε όλα τα πακέτα των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Το Εθνικό Πάρκο των Λιμνών Plitvice λέγεται ότι είναι ένα από τα ωραιότερα παγκοσμίως και το διαπιστώσαμε και οι ίδιοι κατά την επίσκεψή μας εκεί.

Η απόσταση από το Split μέχρι τις λίμες ήταν αρκετά μεγάλη και φτάσαμε γύρω στις 12 το μεσημέρι. Η ουρά αναμονής για τα εισιτήρια ήταν μεγάλη και χάσαμε μισή ωρίτσα κι εκεί. Είχαμε προγραμματίσει να ξεκινήσουμε με τις μικρές λίμνες και μετά να πηγαίναμε και στην μεγάλη αλλά ο χρόνος αποδείχτηκε λίγος και ο καιρός το πήγαινε για βροχή, έτσι περιοριστήκαμε μόνο στις μικρές λίμνες.

Αρχικά μπήκαμε στο πάρκο και περπατήσαμε μέχρι να φτάσουμε στην μικρή ξύλινη προβλήτα από όπου έφευγε το καραβάκι που πήγαινε στις μικρές και μεγάλες λίμνες. Όταν ήρθε η σειρά μας και χωράγαμε κι εμείς στο καραβάκι μπήκαμε και περάσαμε απέναντι που ξεκινούσε το μονοπάτι. Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε σιγά σιγά το μονοπάτι και δεν ξέραμε που να πρωτοκοιτάξουμε και τι να πρωτοφωτογραφίσουμε. Περνούσαμε δίπλα από μικρές λιμνούλες με υπέροχα χρώματα και κάποια πεσμένα δέντρα μέσα.







Δεξιά και αριστερά μας κυλούσαν πολλά μικρά ρυάκια και η φύση σε όλο τον χώρο ήταν ανέγγιχτη. Το μόνο πράγμα στο οποίο είχε βάλει το χέρι του άνθρωπος ήταν τα ξύλινα μονοπάτια και οι πινακίδες προς αυτά. Όλος ο υπόλοιπος τόπος τριγύρω ήταν απόλυτα φυσικός, τα δέντρα, τα ρυάκια, οι λίμνες, το χορτάρι, τα πάντα.. Περπατήσαμε για λίγη ώρα μέχρι που φτάσαμε σε ένα πιο ανοιχτό σημείο και περπατούσαμε πια δίπλα σε μεγάλες λίμνες









και καταρράκτες άλλους μικρότερους








και άλλους μεγαλύτερους.









Όση ώρα περπατούσαμε και όπου κι αν κοιτάζαμε η φύση μας αποζημίωνε, ήταν πραγματικά πανέμορφο τοπίο και δεν το χορταίναμε με τίποτα. Ακολουθήσαμε όλη την διαδρομή των μονοπατιών στις μικρές λίμνες και αφού η ώρα είχε πάει γύρω στις 4 το απόγευμα είπαμε να πάρουμε τον δρόμο του γυρισμού. Καταλήξαμε στο σημείο που είχαμε πάρει αρχικά το πλοιαράκι για να μας γυρίσει πίσω αυτή τη φορά, αλλά περίπου 600 μέτρα πριν η ουρά ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να περιμένουμε γύρω στα 3 τέταρτα για να μπούμε και να περάσουμε απέναντι. Ήταν η μοναδική φορά στη ζωή μας που δεν μας ένοιαζε το ότι περιμέναμε σε ουρά γιατί απλά απολαμβάναμε το τοπίο που και παραπάνω ώρα να ήταν δεν θα μας χάλαγε. Όταν γυρίσαμε πίσω κοντά στα εκδοτήρια των εισιτηρίων υπήρχαν 1-2 εστιατόρια και κάτσαμε να φάμε κάτι στα γρήγορα.

Φύγαμε υπό βροχή με προορισμό το Trogir που θα διανυκτερεύαμε απόψε, το τελευταίο βράδυ του ταξιδιού μας. Ο μόνος λόγος που αλλάξαμε ξενοδοχείο ήταν γιατί στο Trogir υπήρχαν πιο οικονομικά καταλύματα σε σχέση με το Split και αφού είχαμε αμάξι δεν μας ένοιαζαν οι συχνές μετακινήσεις. Κάναμε μία ενδιάμεση στάση στο Sibenik που θέλαμε να δούμε, αλλά είχε νυχτώσει και κάναμε μόνο μία πολύ μικρή βόλτα κοντά στο σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Δεν πήγαμε στο κέντρο της πόλης αλλά απ’ότι είχα δει είναι όμορφη και γραφική πόλη αν τη δεις πρωί.




Φύγαμε και προχωρήσαμε προς το Trogir και μπαίνοντας στην πόλη είδαμε ότι γινόταν κάτι σαν τα δικά μας πανηγύρια καθώς ήταν παραμονή 15Αύγουστου αλλά λόγω κούρασης πήγαμε κατ’ ευθείαν στο δωμάτιό μας. Ήμασταν πολύ κουρασμένοι και δεν είχαμε ακόμα συνειδητοποιήσει ότι αυτό το ταξίδι έφτανε στο τέλος του, θέλαμε μόνο να ξεκουραστούμε. Την επομένη το πρωί που γινόταν η αναχώρηση το καταλάβαμε μια και καλή..

Κεφάλαιο Δωδέκατο – Επίλογος:

Ξυπνάμε λοιπόν και η πρώτη μου σκέψη ήταν ‘ωχ φεύγουμε’. Πώς να μαζέψω τα πράγματά μου για τελευταία φορά; Πώς να δεχτώ ότι το ταξίδι μας είχε φτάσει στο τέλος του; Με έπιασε μελαγχολία. Αφήσαμε το δωμάτιο και πήγαμε με τα πόδια στην παλιά πόλη του Trogir για να την δούμε λίγο μιας και το προηγούμενο βράδυ δεν είχαμε προλάβει. Περπατήσαμε κατά μήκος του όμορφου παραλιακού δρόμου και φτάσαμε μέχρι το Κάστρο Καμερλένγκο. Μπήκαμε μέσα στην παλιά πόλη και χαζέψαμε στα γραφικά σοκάκια της. Είναι πολύ όμορφη πόλη και πολύ γραφική, με τα σπίτια, τις εκκλησίες της.. Ακόμα ήταν αρκετά πρωί και δεν κυκλοφορούσε πολύς κόσμος. Ακούγονταν μόνο οι καμπάνες των εκκλησιών που γιόρταζαν για τον 15Αύγουστο. Η ώρα πέρασε και έπρεπε να φύγουμε. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο μας πήραμε το αμάξι και φύγαμε κατ’ευθείαν για το αεροδρόμιο του Dubrovnik.




Κάστρο Καμερλένγκο



Η διαδρομή από το Trogir μέχρι το Dubrovnik ήταν πολύ ωραία, σε όλο τον δρόμο βλέπαμε θάλασσα και περνούσαμε από μικρές παραθαλάσσιες πόλεις. Θέλαμε να επισκεφτούμε κάποιες από αυτές αλλά ο χρόνος δεν το επέτρεπε. Η μόνη μας στάση ήταν στο Dubrovnik, είχαμε ένα τεταρτάκι περιθώριο και φτάνοντας εκεί λέμε, αφού είμαστε εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουμε μία τελευταία βόλτα στην Stradun.. Περπατήσαμε για μία ακόμα φορά αυτή την πανέμορφη πόλη και φύγαμε για το αεροδρόμιο. Παραδώσαμε το αυτοκίνητο και πήγαμε για το check-in. Μπαίνοντας στο αεροπλάνο καταλάβαμε ότι το ταξίδι αυτό είχε πλέον τελειώσει.

Αυτό το ταξίδι μας ήταν το καλύτερο που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Γυρίσαμε γεμάτοι καινούργιες εικόνες και συναισθήματα που μας συντροφεύουν ακόμα και θα μας συντροφεύουν για πολύ περισσότερο. Ανακαλύψαμε και είδαμε από κοντά μέρη που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν, ζήσαμε πολλές ωραίες στιγμές, στιγμές ευτυχίας. Γιατί τι άλλο να ζητήσει κανείς όταν βρίσκεται σε ένα πανέμορφο μέρος αγκαλιά με τον άνθρωπό του.. Ήταν το πρώτο μας ταξίδι που περιελάμβανε και οδικό ταξίδι μαζί και όλα είχαν πάει μια χαρά. Καταλάβαμε ότι με τα οδικά ταξίδια και σαν ανεξάρτητοι ταξιδιώτες που πάντα πάμε, μπορείς να δεις πολλά παραπάνω μέρη και να κάνεις πολύ όμορφες διαδρομές που κανένα ταξιδιωτικό γραφείο δεν θα σε πάει ποτέ και θέλουμε να το ξανακάνουμε και σε άλλες χώρες. Με πολύ καλή οργάνωση και προετοιμασία μπορεί να βγει ένα θαυμάσιο ταξίδι. Κάποια στιγμή θέλουμε να επιστρέψουμε οδικώς σε αυτά τα υπέροχα μέρη και να γυρίσουμε παραπάνω την Κροατία κυρίως που αφήσαμε ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω το μέλος galat για την πολύ καλή ιστορία του ‘βαλκανικό τουρλού’ από την οποία εμπνευστήκαμε και εμείς το δικό μας ταξίδι και αποφασίσαμε να κινηθούμε και εκτός Κροατίας, σε Βοσνία και Μαυροβούνιο. Ελπίζω και η δική μου ιστορία με τη σειρά της να δώσει καινούργιες ιδέες για μέρη που δεν έχουν αναφερθεί ξανά και αξίζουν σε όσους σκοπεύουν να επισκεφτούν αυτές τις χώρες.

Λίγες Πληροφορίες -Tips

- Φαγητό: Και στις 3 χώρες δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το φαγητό, μοιάζουν αρκετά οι κουζίνες τους με την δικιά μας. Βρίσκαμε παντού πίτσα, κυρίως στην Κροατία, κοτόπουλο φιλέτο και πολύ κεμπάπ, cevapcici στην δική τους γλώσσα. Δοκιμάσαμε και ένα ωραίο λευκό τυρί στο Sarajevo που ονομαζόταν Travnik και προερχόταν από το ομώνυμο χωριό. Στην Βοσνία και το Μαυροβούνιο υπάρχουν πάρα πολλοί φούρνοι, pekara, που θα βρείτε ψωμί και τυρόπιτες, σπανακόπιτες και πολλά άλλα. Όταν τους ρωτούσαμε για τις τυρόπιτες μας έλεγαν παντού ότι ήταν τοπικό φαγητό. Που να ήξεραν ότι είμαστε από Ελλάδα και το έχουμε κι εμείς αυτό το ‘τοπικό’. Ακόμα και λουκουμάδες βρήκαμε και φάγαμε στο Split, ‘τοπικοί’ και αυτοί! Από εστιατόρια δεν έχω να σας προτείνω πολλά καθώς δεν φάγαμε σε κάποιο πολύ ιδιαίτερο, παντού ήταν ωραίο φαγητό και νορμάλ οι τιμές. Αυτό που σας προτείνω μόνο και αξίζει με χίλια είναι το εστιατόριο Dubravka, στο Dubrovnik, δίπλα από την πύλη Pile στην οδό Brsalje 1. Έχει καταπληκτική θέα προς το φρούριο Lawrence και τα τείχη της πόλης, καλό σέρβις, καλό φαγητό, ζωντανή μουσική και πολύ προσιτές τιμές. Το καλύτερο είναι να βρείτε τραπέζι έξω-έξω για καλύτερη θέα και ενδείκνυται για μία ρομαντική βραδιά με το έτερον ήμισυ.

-Για να ταξιδέψετε και στις 3 χώρες (Κροατία- Βοσνία- Μαυροβούνιο) αρκούν οι αστυνομικές ταυτότητες νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.

-Νόμισμα: Κροατία- Το νόμισμα της Κροατίας είναι το Kuna(HRK). 1E~=7,65Kn.

Όπως σε όλα τα αεροδρόμια καλό είναι να αποφεύγετε τα ανταλλακτήρια έτσι και σε αυτό του Dubrovnik. Εμείς φτάναμε βράδυ και επειδή δεν ξέραμε αν θα βρούμε μέσα στην πόλη ανοιχτό ανταλλακτήριο, κάναμε εκεί συνάλλαγμα και χάσαμε πολλά στην ισοτιμία. Υπάρχουν ανταλλακτήρια στην Stradun με πολύ καλή ισοτιμία που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά και atm για να κάνετε συνάλλαγμα, οπότε αποφύγετε τα ανταλλακτήρια του αεροδρομίου.

Βοσνία- Το νόμισμα της Βοσνίας είναι το Βοσνιακό Μάρκο(ΒΑΜ). 1Ε~=2 BAM. Μπαίνοντας στην Βοσνία από το Μαυροβούνιο, σε όλα τα μέρη που αναφέρω στην ιστορία μου ότι πήγαμε μέχρι να φτάσουμε στο Mostar, δεν βρήκαμε πουθενά ανταλλακτήριο ή atm, μάλλον γιατί ήταν πολύ μικρές πόλεις. Παρόλα αυτά όταν αγοράζαμε κάτι ή έπρεπε να πληρώσουμε κάποια είσοδο δεχόντουσαν ευρώ και μάλιστα μας έδιναν ρέστα στο ίδιο νόμισμα και όχι στο δικό τους. Στο Mostar και στο Sarajevo υπήρχαν atmπου μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα.

Μαυροβούνιο- Το Μαυροβούνιο χρησιμοποιεί ευρώ και δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποιο συνάλλαγμα εκεί.

-Ενοικίαση αυτοκινήτου: Το δικό μας αμάξι το νοικιάσαμε στο αεροδρόμιο του Dubrovnik από την uniline που είναι αντιπρόσωπος της europcar στην Κροατία. Η κράτηση είχε γίνει από το internet και τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για ενοικίαση αυτοκινήτου στην Κροατία είναι: νέου τύπου δίπλωμα(κάρτα), πιστωτική κάρτα ή αν δεν έχετε η μόνη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από τις χρωστικές είναι η debit card της alpha bank με ανάγλυφα γράμματα που την δέχονται παντού για ενοικίαση. Εμείς δεν μπορούσαμε να βγάλουμε πιστωτική και με την κάρτα που αναφέρω κάναμε μια χαρά τη δουλειά μας. Για να ταξιδέψετε εκτός συνόρων της Κροατίας θα σας ζητηθεί να πληρώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για να αγοράσετε μία ασφάλεια που θα σας καλύπτει και εκεί, κάτι σαν την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου.

-Βενζίνη: Παντού η τιμή της βενζίνης ήταν φθηνότερη από την Ελλάδα. Στην Κροατία γύρω στο 1,45-1,50 το λίτρο, στην Βοσνία γύρω στο 1,30-1,35 και στο Μαυροβούνιο γύρω στο 1,40-1,45.

-Parking: Το parking ήταν φθηνό παντού ακόμα και στα πιο τουριστικά μέρη, ξεκινούσε από 0,50 cent την ώρα και έφτανε το πιο ακριβό στο 1-1,20 ευρώ την ώρα. Βέβαια αν δεν έχει Parking το ξενοδοχείο σας θα σας βγει ένας λογαριασμός γι’αυτό να κλείνετε πάντα με δικό του Parking. Είδαμε διάφορους τύπους parking, αλλού ήταν ένας άνθρωπος και σου έδινε χαρτάκι με την ώρα που πάρκαρες και τον πλήρωνες φεύγοντας ανάλογα με την ώρα που είχες μείνει στο μέρος, αλλού είχε παρκόμετρο που πάταγες ένα κουμπί, έπαιρνες το χαρτάκι με την ώρα που μπήκες στον χώρο και πλήρωνες φεύγοντας στο μηχάνημα, και αλλού αγόραζες από σούπερ μάρκετ μία κάρτα, σημείωνες μήνα, μέρα και ώρα που πάρκαρες, πλήρωνες στην αρχή και έπρεπε να έχεις την κάρτα σε εμφανές σημείο στο αμάξι για να φαίνεται ότι έχεις πληρώσει και να μην σε γράψουν οι υπεύθυνοι. Κάποιους τρόπους δεν τους είχαμε ξανασυναντήσει αλλά αν ρωτήσετε θα σας βοηθήσουν όλοι.

-Διόδια: Στο Μαυροβούνιο και την Βοσνία δεν πληρώσαμε πουθενά απολύτως διόδια. Είχα διαβάσει ότι μπαίνοντας στο Μαυροβούνιο σου ζητάνε να πληρώσεις στα σύνορα 10Ε κάτι σαν φόρο ρύπανσης αλλά δεν μας ζητήθηκε τίποτα τέτοιο. Στην Κροατία έχουν ένα πολύ ωραίο και δίκαιο σύστημα διοδίων που πληρώνεις ανάλογα με τα πόσα χλμ οδήγησες σε εθνική οδό. Δηλαδή, συναντάς τα πρώτα διόδια στα οποία πατάς ένα κουμπί και παίρνεις ένα χαρτάκι με την ώρα και το σημείο που μπήκες στην εθνική οδό, αν βγεις από την εθνική μέσα σε χρονικό διάστημα 15 λεπτών τότε δεν πληρώνεις τίποτα, αλλιώς συνεχίζεις και κοντά στην έξοδο που είναι να βγεις υπάρχουν πάλι διόδια που είναι υπάλληλος και πληρώνεις ανάλογα με τα πόσα χλμ έχεις διανύσει μέσα στην εθνική. Όσα περισσότερα, τόσο μεγαλύτερο και το ποσό.

-Οδικό δίκτυο: Στην Κροατία το οδικό δίκτυο ήταν πολύ καλό σε όλα τα σημεία. Στο Μαυροβούνιο οι δρόμοι που περνούσαν από τα παραλιακά μέρη ήταν καλοί αλλά όσο ανέβαινες προς τα βουνά γίνονταν στενοί και με πολλές στροφές. Οι ντόπιοι οδηγούσαν με μεγάλη ταχύτητα γι’αυτό εσείς να είστε προσεκτικοί. Στη Βοσνία οι δρόμοι ήταν καλοί. Και στις 3 χώρες υπήρχε πολύ καλή σήμανση με πινακίδες και όρια ταχύτητας, που για εμάς που έχουμε μάθει να τρέχουμε σαν τους τρελούς μπορεί να μην είναι φυσιολογικά αλλά ίσως γι’αυτό στα 2.500χλμ που κάναμε δεν συναντήσαμε ούτε ένα τροχαίο ατύχημα. Τροχαία συναντήσαμε σε Κροατία και Βοσνία αλλά δεν μας σταμάτησαν ποτέ. Αν ακολουθείτε τα όρια ταχύτητας δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

-Ντόπιοι: Οι Κροάτες και οι Βόσνιοι μας φάνηκαν αρκετά ζεστοί σαν άνθρωποι, οι Μαυροβούνιοι πάλι κάπως κρύοι. Όπου κι αν ζητήσαμε βοήθεια πάντως όλοι ήταν εξυπηρετικοί. Από άποψη ασφάλειας, πουθενά δεν συναντήσαμε πρόβλημα. Και οι 3 χώρες είναι πολύ ασφαλείς για τους ταξιδιώτες, αν και ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν αυτές τις χώρες όχι και τόσο ασφαλείς λόγο της πρόσφατης ιστορίας τους από τους πολέμους.

-Αξιοθέατα: Κροατία- Στο Dubrovnik συμφέρει να αγοράσετε την Dubrovnik Card. Ανάλογα με τις μέρες που θα μείνετε έχει ημερήσια, 3 ημερών και εβδομαδιαία. Εμείς είχαμε πάρει την 3 ημερών με 162Kn. Η τιμή αυτή είναι για κράτηση από το internet με 10% έκπτωση. Περιλαμβάνει 10 επιβιβάσεις στα λεωφορεία της πόλης, είσοδο στα τείχη της πόλης και το φρούριο Lawrence, είσοδο στο ναυτικό μουσείο, είσοδο στο Rector’sPalace και στο εθνογραφικό μουσείο. Περιλαμβάνει και κάποια άλλα αξιοθέατα αλλά αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα που πρέπει να επισκεφτείτε.

Είναι ακριβή η κάρτα αλλά σας συμφέρει αν δείτε τις τιμές των αξιοθέατων μεμονωμένες. Επίσης περιλαμβάνει έναν χάρτη με όλα τα αξιοθέατα της πόλης καθώς και ένα βιβλιαράκι με πληροφορίες, τιμές και ώρες λειτουργίας.

-Κάντε μία βόλτα με μία από τις πολλές glass boats που υπάρχουν στο παλιό λιμάνι του Dubrovnik και απολαύστε την πανέμορφη πόλη από μία άλλη οπτική γωνία.

-Πάρτε το τελεφερίκ και ανεβείτε στο λόφο Srd πίσω από το Dubrovnik. Επιλέξτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να δείτε την πόλη με όμορφα χρώματα αλλά και φωτισμένη. Εκεί κοντά είναι και το Μουσείο με την έκθεση Dubrovnik during the homeland Warπου αξίζει πολύ την επίσκεψή σας.

-Στο Split επισκεφθείτε το Ανάκτορο του Διοκλητιανού. Υπάρχουν εισιτήρια με διαφορετικές τιμές ανάλογα με το τι θέλετε να δείτε.

-Επισκεφθείτε τις Λίμνες Plitivice. Γνωστές σε όλους και πανέμορφες. Ώρες λειτουργίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο 8π.μ. – ηλιοβασίλεμα.

Βοσνία- KraviceFalls. Βρίσκονται κοντά στο χωριό Studenci. Δεν υπάρχει τιμή εισόδου, μόνο μία μικρή χρέωση για το parking του αυτοκινήτου.

-Blagaj Tekke. Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Τιμή εισόδου περίπου 1,60Ε

-Επισκεφθείτε το Pocitelj, περπατήστε στα πέτρινα δρομάκια του και νιώστε την μεσαιωνική ατμόσφαιρα αυτού του όμορφου χωριού.

-Mostar: Τζαμί Koski Mehmed Pasha- Ώρες λειτουργίας 9π.μ.- 10μ.μ. Ανεβείτε και στον μιναρέ για να θαυμάσετε την θέα της πόλης από ψηλά.

-Travnik: Φρούριο- Ώρες λειτουργίας: 8π.μ.-8μ.μ. Τιμή εισόδου: 1,50ΚΜ

-Jajce: Φρούριο- Ώρες λειτουργίας: 9π.μ.-7μ.μ. Τιμή εισόδου περίπου 1,50Ε

Κατακόμβες: Ώρες λειτουργίας: 9π.μ.-7μ.μ. Τιμή εισόδου 1ΚΜ

-Επισκεφθείτε τους παλιούς νερόμυλους της λίμνης Pliva κοντά στο Jajce.

Μαυροβούνιο: HercegNovi- Φρούριο Kanli Kula: Τιμή εισόδου 1Ε.

Φρούριο Forte Mare: Τιμή εισόδου 1Ε

-Risan: Ρωμαϊκά Ψηφιδωτά- Τιμή Εισόδου 2Ε

-Perast: Ανεβείτε στο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου για όμορφη θέα. Τιμή εισόδου 1Ε.

Μουσείο του Perast: Ώρες λειτουργίας Καθημερινές 9π.μ. – 7μ.μ., Κυριακές 9π.μ.-2μ.μ. Τιμή εισόδου περίπου 2,50Ε.

-Kotοr: Αν αντέχετε το περπάτημα αξίζει να περπατήσετε τα τείχη της πόλης μέχρι το φρούριο για να απολαύσετε την πανέμορφη θέα που προσφέρει σε ολόκληρο τον κόλπο. Τιμή εισόδου 3Ε.

-Αν έχετε ανάγκη από ηρεμία, νοικιάστε ένα καγιάκ στη Rijeka Crnojevica και κάντε βόλτα στη λίμνη Skadar, το μέρος με την φύση τριγύρω προσφέρετε για ηρεμία και χαλάρωση.

-Budva: Φρούριο- Τιμή εισόδου 2Ε.

-Μονή Ostrog: Ώρες Λειτουργίας 6π.μ. – 5μ.μ. Ελεύθερη είσοδος.

-Κάντε μία βόλτα μέχρι την Tara Bridge για να απολαύσετε την φύση και το πανέμορφο σκηνικό που συνθέτει με το ομώνυμο φαράγγι.

-Επισκεφθείτε την Μαύρη λίμνη του Εθνικού Πάρκου Durmitor. Εκεί μπορείτε να κάνετε μία ωραία βαρκάδα ή και μία αναζωογονητική βουτιά στα παγωμένα νερά της. Τιμή Εισόδου στη λίμνη 3Ε.

-Διαμονή: Από τα ξενοδοχεία στα οποία μείναμε σας προτείνω το Apartments Magdalena στο Split, τα δωμάτια βρίσκονται σε ένα πέτρινο γραφικό σπίτι της περιοχής και είναι πλήρως ανακαινισμένα και εξοπλισμένα. Βρίσκεται λίγα λεπτά με τα πόδια μακριά από το Ανάκτορο του Διοκλητιανού και το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν έχει δικό του parking. Προτείνω το Downtown Apartments στο Sarajevo, τα δωμάτια που ενοικιάζονται βρίσκονται σε ένα κτίριο που μένει και η κυρία που τα νοικιάζει. Είναι κοντά με τα πόδια στην παλιά πόλη και έχει χώρο στάθμευσης. Προτείνω το Rooms Carija στο Trogir, άνετο δωμάτιο σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την παλιά πόλη και δικό του parking. Τέλος προτείνω το Apartments Lucic στο Dubrovnik, είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές και τα δωμάτια δεν είναι μεγάλα αλλά έχει μεγάλο ατού το ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Stradun. Επίσης αν θέλετε να κλείσετε εκεί ζητήστε του να σας κρατήσει συγκεκριμένο δωμάτιο από αυτά που δείχνουν οι φωτογραφίες του booking γιατί εμάς μας έδωσε ένα που δεν ήταν το ίδιο ωραίο και απογοητευτήκαμε.

Υγ1. Οι ώρες λειτουργίας των αξιοθέατων που αναφέρω είναι για τους καλοκαιρινούς μήνες που τα επισκεφθήκαμε εμείς. Τον χειμώνα μάλλον ισχύουν διαφορετικά ωράρια.

Υγ2. Όσοι θέλετε να επισκεφθείτε αυτά τα μέρη και ψάχνετε πληροφορίες, ευχαρίστως να βοηθήσω αν μπορώ. Για τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω πληροφορίες για όλα αυτά τα μέρη γιατί δεν κυκλοφορούν ταξιδιωτικοί οδηγοί και μάλιστα στα ελληνικά, έτσι έκατσα και μετέφρασα τις πληροφορίες που βρήκα στο internet και έκανα τους δικούς μου οδηγούς για τα μέρη που ήθελα να επισκεφτώ. Αν δεν βρίσκετε τις πληροφορίες που θέλετε ρωτήστε εδώ και ίσως γνωρίζω κάτι.

ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!
 
Last edited by a moderator:

Kanel28

Moderator
Μηνύματα
1.431
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
Εδιμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Αχ τι ωραία, Κροατία-Μαυροβούνιο είναι στους top προορισμούς που θέλω να επισκεφθώ. Είμαι πολύ περίεργη να δω και τα χωριουδάκια της Βοσνίας :)
 

mariaj

Member
Μηνύματα
319
Likes
414
Ταξίδι-Όνειρο
Bali
Αχ τι ωραία, Κροατία-Μαυροβούνιο είναι στους top προορισμούς που θέλω να επισκεφθώ. Είμαι πολύ περίεργη να δω και τα χωριουδάκια της Βοσνίας :)
Είναι πολύ όμορφα μέρη, κι εγώ που δεν τα είχα στους άμεσους στόχους μου με εντυπωσίασαν! Τα χωριουδάκια μη φανταστείς ότι ήταν πολύ μικρά, αλλά ήταν πολύ γραφικά, εμένα μου άρεσαν, και λόγω του ότι είχαν περάσει στα χέρια των τούρκων κατά την οθωμανική κυριαρχία μου θύμιζαν πολύ τα σπίτια, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, την Τουρκία που θέλω πολύ να επισκευτώ κάποια στιγμή όχι αυθημερόν όπως μέχρι στιγμής αλλά σε ένα μεγαλύτερο ταξίδι.
 

mariaj

Member
Μηνύματα
319
Likes
414
Ταξίδι-Όνειρο
Bali
Κεφάλαιο Δεύτερο:

Το πρωί σηκωθήκαμε ξεκούραστοι για να αρχίσουμε να εξερευνούμε περισσότερο την πόλη. Το πρόγραμμα είχε για σήμερα μπόλικα αξιοθέατα γι'αυτό και πήγαμε πρώτα να πάρουμε τις Dubrovnik Cards που θα μας έδιναν σε πιο συμφέρουσα τιμή διάφορα αξιοθέατα και τα ΜΜΜ. Ξεκινήσαμε από τον κίονα του Ορλάντο, τον πύργο του ρολογιού και την λότζια της Καμπάνας που χρονολογείται από το 1480. Μπήκαμε στο Μέγαρο Sponza το οποίο σήμερα φιλοξενεί τα κρατικά αρχεία αλλά σε μία αίθουσα στο ισόγειο του Μεγάρου υπάρχει το Memorial Room of the Defenders of Dubrovnik, είναι μία αίθουσα με φωτογραφίες πολλών ανδρών που έχασαν τη ζωή τους κατά τον πόλεμο και μία οθόνη δείχνει βίντεο από εκείνη την εποχή, αρκετά συγκινητική στιγμή, αξίζει μία επίσκεψη και η είσοδος είναι δωρεάν. Έπειτα πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου που είχαμε δει και το προηγούμενο βράδυ φωταγωγημένη. Ο Άγιος Βλάσιος είναι ο πολιούχος άγιος του Dubrovnik και γι'αυτό θα δείτε μικρά αγάλματά του πάνω σε διάφορα κτίρια της παλιάς πόλης.

Κίονας του Ορλάντο
aimageshack.us_scaled_large_823_nwsp.jpg


Λότζια της Καμπάνας
aimageshack.us_scaled_large_10_ez1o.jpg


Memorial Room of the Defenders of Dubrovnik
aimageshack.us_scaled_large_208_8wos.jpg


aimageshack.us_scaled_large_163_spsf.jpg


aimageshack.us_scaled_large_96_dqao.jpg


aimageshack.us_scaled_large_24_ild1.jpg


Στη συνέχεια πήγαμε στο Rector's Palace, είναι ένα πραγματικό ανάκτορο στις αίθουσες του οποίου φιλοξενούνται τμήματα του Cultural Historical Museum, έχει μία υπέροχη εσωτερική αυλή με κίονες και σκάλες γύρω -γύρω στην οποία είναι και ο μόνος χώρος που μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες καθώς μέσα στις αίθουσες απαγορεύεται. Αξίζει πολύ μία επίσκεψη εδώ και η τιμή περιλαμβάνεται στην Dubrovnik Card. Έξω από το Rector's Palace βρίσκεται και η μικρή κρήνη του Ονόφριο του 1438. Κάναμε μία βόλτα μέχρι το φρούριο του Αγίου Ιωάννη και μετά γυρίσαμε πίσω για να πάμε στην εκκλησία St Ignatius Loyola, μία πολύ όμορφη εκκλησία και ακόμα πιο όμορφα τα σκαλιά που ανεβαίνεις για να φτάσεις σε αυτήν, κάπου είχα διαβάσει ότι μοιάζουν με τα Spanish Steps της Ρώμης και πραγματικά έτσι ήταν. Όταν έφτασε μεσημεράκι, κάτσαμε για φαγητό και γυρίσαμε στο δωμάτιο για μπάνιο και ξεκούραση.

Rector's Palace
aimageshack.us_scaled_large_30_2nv.JPG


aimageshack.us_scaled_large_13_e8oy.jpg


aimageshack.us_scaled_large_6_0nzz.jpg


aimageshack.us_scaled_large_546_t6dz.jpg


aimageshack.us_scaled_large_834_rgd3.jpg


St. Ignatius Loyola
aimageshack.us_scaled_large_33_pw.JPG


aimageshack.us_scaled_large_268_g95.JPG


aimageshack.us_scaled_large_826_c8bj.jpg


Το απόγευμα κάναμε μία βόλτα με τα πόδια προς την παραλία Βanje Beach που βρίσκεται έξω από τα τείχη της πόλης προς την μεριά της πύλης Ploce. Είναι μία πολύ όμορφη παραλία από άποψη τοποθεσίας, το νερό είχε όμορφο χρώμα και δεν φαινόταν να έχει βράχια μέσα, εμείς δεν κάναμε μπάνιο, αλλά την χαζέψαμε από πάνω. Την μισή την εκμεταλλεύεται ένα Beach bar που είναι εκεί και έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες να νοικιάσεις και η άλλη μισή δεν είναι οργανωμένη και μπορείς να πας δωρεάν. Εμείς πήγαμε επίτηδες αργά το απόγευμα όταν είχε αρχίσει να πέφτει ο ήλιος και ήταν πανέμορφα, τόσο ο ορίζοντας όσο και η θέα των τειχών της πόλης. Το πρόγραμμα είχε για την συνέχεια τις υπόλοιπες περιοχές του Dubrovnik που εκτός από την παλιά πόλη είναι η περιοχή Gruz που είναι το λιμάνι και η Lapad. Πήραμε από την στάση των λεωφορείων που βρίσκεται έξω από την πύλη Pile το λεωφορείο για Gruz. Στην Gruz είναι το καινούργιο λιμάνι του Dubrovnik που δένουν όλα τα κρουαζιερόπλοια και τα σκάφη, κάποια από τα οποία λειτουργούν σαν μπαρ που γίνονται λιάρδα οι Αμερικάνοι. Κάναμε απλά μία βόλτα κατά μήκος του λιμανιού, είδαμε μία όμορφη εκκλησούλα στην απέναντι πλευρά του δρόμου καθώς και κάποια παλιά σπίτια που είχαν εμφανή τα σημάδια του βομβαρδισμού και πήραμε το λεωφορείο πίσω για Dubrovnik. Aπο εκεί πήραμε καπάκι το λεωφορείο για Lapad και αυτό γιατί τα δρομολόγια είναι συχνά και οι αποστάσεις αρκετά μικρές. Το θέμα είναι ότι όταν φτάσαμε στην Lapad δεν ξέραμε που να κατέβουμε ακριβώς και κατεβήκαμε στην τερματικό σταθμό. Απ'όλη τη διαδρομή και τις στάσεις που έκανε το λεωφορείο μέχρι τον τερματικό καταλάβαμε ότι το μόνο που υπήρχε εκεί ήταν ξενοδοχεία. Συνοψίζοντας για αυτές τις δύο περιοχές να πω ότι το Gruz είναι ωραίο για μία βόλτα ίσως και για να κάτσεις να φας κάτι εκεί και μάλλον πρωί, το βράδυ δεν υπήρχε πάρα πολύς κόσμος, επίσης βολεύει αν ψάχνεις για ένα πιο οικονομικό δωμάτιο σε σχέση με την παλιά πόλη μιας και έχει πολύ βολική συγκοινωνία προς τα εκεί. Η Lapad τώρα βολεύει από άποψη ξενοδοχείου για τον ίδιο ακριβώς λόγο με το Gruz και απ' ότι είχα δει πριν το ταξίδι πρέπει να έχει αξιόλογες παραλίες αυτή η περιοχή αλλά μάλλον τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω από αυτό. Στη συνέχεια γυρίσαμε και πάλι στην παλιά πόλη, κάτσαμε να φάμε σε ένα απ'τα πολλά σοκάκια της πόλης, κάναμε μία ακόμα βόλτα, χαζέψαμε και απόψε μία άλλη μπάντα και γυρίσαμε στο δωμάτιό μας. Τέλος δεύτερης μέρας.
aimageshack.us_scaled_large_534_e4ap.jpg


aimageshack.us_scaled_large_809_9x1i.jpg


aimageshack.us_scaled_large_855_gnjq.jpg


Gruz
aimageshack.us_scaled_large_834_lw5x.jpg


aimageshack.us_scaled_large_842_fnbc.jpg


Stradun
aimageshack.us_scaled_large_822_oa56.jpg
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Πολύ ωραία αφήγηση για προορισμούς που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα!Περιμένω τη συνέχεια...
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.094
Likes
23.915
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πολύ ωραία αφήγηση για προορισμούς που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα!Περιμένω τη συνέχεια...
Συμφωνώ απόλυτα, απλά θα πρόσθετα ότι και οι φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες.
 

mariaj

Member
Μηνύματα
319
Likes
414
Ταξίδι-Όνειρο
Bali
Κεφάλαιο Τρίτο:

Σήμερα ήταν η τρίτη και τελευταία μας μέρα στο Dubrovnik αλλά στο πρόγραμμα είχαμε πράγματα που θα μας χάριζαν τις ωραιότερες εικόνες από όλες αυτές που είχαμε δει τις δύο προηγούμενες μέρες. Ξεκινάμε λοιπόν να κάνουμε τον γύρο των τειχών της πόλης, των οποίων η τιμή περιλαμβάνεται στην Dubrovnik Card. Τα τείχη είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, χτίστηκαν το 10ο και 13ο αιώνα και το μήκος τους με τους προμαχώνες φτάνει τα 1.940 μέτρα. Μπήκαμε από την είσοδο δίπλα στην Pile Gate και μόλις ξεκινήσαμε να περπατάμε κατά μήκος των τειχών είδαμε εικόνες που θα έμεναν για πολύ καιρό ακόμα στο μυαλό μας! Η θέα προς την Αδριατική, την παλιά πόλη και το απέναντι νησάκι Lokrum ήταν φανταστική!! Δεν χορταίναμε να χαζεύουμε και εννοείται η φωτογραφική δεν σταματούσε στιγμή..

aimageshack.us_scaled_large_407_9g8w.jpg


aimageshack.us_scaled_large_547_leho.jpg


aimageshack.us_scaled_large_266_zftb.jpg


aimageshack.us_scaled_large_62_dhdi.jpg


aimageshack.us_scaled_large_600_8ye9.jpg


aimageshack.us_scaled_large_844_3w1m.jpg


aimageshack.us_scaled_large_594_oghx.jpg


Επόμενη στάση μας ήταν το Ναυτικό Μουσείο του Dubrovnik που στεγάζεται στο Φρούριο του Αγίου Ιωάννη και περιγράφει τη ναυτική ιστορία της πόλης μέσα από μακέτες πλοίων, γκραβούρες, ημερολόγια και πορτρέτα. Μας άρεσε πάρα πολύ αυτό το μουσείο και η τιμή περιλαμβάνεται στην Dubrovnik Card. Πολύ κοντά σε αυτό το μουσείο ήταν και η Dulcic-Masle-Pulitica Gallery που περιελάμβανε έργα αυτών των τριών καλλιτεχνών. Εκεί πήγαμε μόνο και μόνο από περιέργεια και επειδή ήταν δωρεάν με την Dubrovnik Card, καθώς εμείς δεν είμαστε των Gallery γενικά και γι’αυτό κάτσαμε μόνο κάνα 5λεπτο μέσα και δεν ενθουσιαστήκαμε κιόλας. Μετά ακολούθησε το Rupe Ethnographic Museum στο οποίο χάσαμε τα περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα εκθέματα καθώς στο ισόγειο καθώς έμπαινες υπήρχαν μόνο ξύλινα παιχνίδια κτλ από παλιότερες εποχές στο Dubrovnik. Προφανώς λοιπόν υπήρχαν κάπου σκάλες που οδηγούσαν και στα υπόλοιπα εκθέματα με στολές, εργαλεία, φωτογραφίες κτλ αλλά δεν τις είδαμε κάπου και ούτε οι κοπέλες που έκοβαν τα εισιτήρια μας το είπαν, όπως μας ενημέρωναν στα άλλα μουσεία που υπήρχαν και άλλοι όροφοι, άρα λέμε δεν θα υπάρχει κάτι άλλο. Τέλος πάντων ξενερώσαμε όταν μετά είδαμε ότι στο βιβλιαράκι που είχε μαζί η Dubrovnik Card έδειχνε ένα σωρό άλλα εκθέματα τα οποία δεν είδαμε.. Και αυτό το μουσείο είναι δωρεάν με την κάρτα. Περάσαμε έξω από τον καθεδρικό της πόλης και είπαμε ότι θα επιστρέψουμε αργότερα αφού βλέπαμε κάποια άλλα πράγματα αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε τελικά. Αξίζει όμως μία επίσκεψη για όποιον πάει εκεί καθώς στην αγία τράπεζα του ναού δεσπόζει η ¨Κοίμηση¨ του Τιτσιάνο.

O Καθεδρικός Ναός του Dubrovnik
aimageshack.us_scaled_large_266_xtkq.jpg


Έπειτα πήγαμε σε ένα άλλο μουσείο που περιελάμβανε η κάρτα και ήταν το σπίτι του Marin Drzik, ενός γνωστού Κροάτη συγγραφέα έργων που έγραψε πολλά θεατρικά έργα. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για τον συγγραφέα και τα έργα του καθώς και το δωμάτιό του που ήταν σε αυτό το κτίριο. Ωραίο ήταν για μια βόλτα αλλά τίποτα το ιδιαίτερο.

aimageshack.us_scaled_large_845_x0j6.jpg


aimageshack.us_scaled_large_842_wshy.jpg




Ακολούθησε το Μοναστήρι των Δομινικανών που άξιζε πολύ τόσο η εκκλησία όσο και το μουσείο του μοναστηριού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια συλλογή έργων από την ¨Σχολή του Dubrovnik¨. Το μουσείο στεγάζεται σε αίθουσες γύρο από το γοτθικό περιστύλιο που στο κέντρο του υπάρχει ένας μικρός κήπος και ήταν αυτό που μας άρεσε περισσότερο απ’όλα! Το μοναστήρι ξεκίνησε να χτίζεται το 1315 αλλά μετά το σεισμό του 1667 ξαναχτίστηκε.

aimageshack.us_scaled_large_841_89zj.jpg


aimageshack.us_scaled_large_594_553i.jpg


aimageshack.us_scaled_large_209_gjz2.jpg



Μετά πήγαμε στην έκθεση φωτογραφιών War Photo Limited για την οποία είχα διαβάσει πολύ καλά σχόλια και όντως άξιζε. Όλος ο χώρος είχε φωτογραφίες από την περίοδο του πολέμου στο Dubrovnik κυρίως, αλλά και σε άλλες κοντινές πόλεις. Συγκινητικές φωτογραφίες από το τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι, στρατιώτες και μη. Σε έναν άλλο όροφο του κτιρίου η έκθεση είχε φωτογραφίες πολέμου, και όχι μόνο, από χώρες τις Αφρικής και άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες και σε πολύ καλή ανάλυση. Επόμενο αξιοθέατο που επισκεφθήκαμε ήταν το Μοναστήρι των Φραγκισκανών που ξεκίνησε να χτίζεται το 1317, και αυτό όπως και το μοναστήρι τον Δομινικανών ξαναχτίστηκε μετά το σεισμό του 1667. Το μοναστήρι έχει ένα πολύ όμορφο περιστύλιο, ένα μουσείο καθώς και ένα φαρμακείο που λειτουργούσε από το 1317 αλλά δυστυχώς όλα αυτά ήταν κλειστά όταν πήγαμε, αν και ήταν οι ώρες λειτουργίας τους. Μετά από όλα αυτά πήγαμε να φάμε κάτι και πριν πάμε για λίγη ξεκούραση μας έμενε ένα τελευταίο αξιοθέατο που είχαμε στο πρόγραμμα και δεν θέλαμε να παραλείψουμε. Αυτό ήταν το Fort Lawrence το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τα τείχη της πόλης προς τη μεριά της Pile Gate. Για να φτάσουμε στο φρούριο περάσαμε μέσα από κάποιες όμορφες γειτονίες, πολύ γραφικές. Σε αυτό το φρούριο έχουν γίνει γυρίσματα της σειράς Game of Thrones, για όποιον την ξέρει, και ήταν ένας από τους λόγους που πήγαμε. Και από αυτό το φρούριο η θέα ήταν πολύ όμορφη και η τιμή περιλαμβάνεται στην Dubrovnik Card.

Fort Lawrence
aimageshack.us_scaled_large_593_hq7q.jpg


aimageshack.us_scaled_large_22_8hpn.jpg


aimageshack.us_scaled_large_29_71iu.jpg


aimageshack.us_scaled_large_59_nk66.jpg




Το απόγευμα είχαμε στο πρόγραμμα εξίσου όμορφα πράγματα με το πρωί. Στο παλιό λιμάνι του Dubrovnik που βρίσκεται στην παλιά πόλη υπάρχουν πολλές βάρκες που τις λένε glass boat καθώς ο πάτος της βάρκας έχει γυαλί για να βλέπεις τον βυθό της θάλασσας. Εμείς κλείσαμε εισιτήρια απλά για την βόλτα που θα μας πήγαινε κατά μήκος των τειχών και θα μας πέρναγε μπροστά από το νησί Lokrum. Υπήρχαν και άλλα δρομολόγια με διαφορετικές τιμές που έκαναν τον γύρω του νησιού Lokrum ή σε άφηναν σε κάποια πιο ήσυχη παραλία της πόλης και ερχόντουσαν μετά από κάποια ώρα να σε ξαναπάρουν. Ήταν πολύ όμορφη βόλτα καθώς ήταν και απόγευμα και δεν μας κούραζε ο ήλιος. Περάσαμε από κάποιες ωραίες παραλίες και η μία μάλιστα είχε πίσω της μία μεγάλη σπηλιά που μπορούσες να κάτσεις. Ο οδηγός της βάρκας σταμάτησε μπροστά στο νησάκι Lokrum και πήγαινε πολύ αργά για να μπορέσουμε να δούμε τον βυθό της θάλασσας από το τζάμι, είδαμε μόνο λίγα ψαράκια και φύκια τίποτα άλλο. Άλλωστε μόνο για την βόλτα το επιλέξαμε κι εμείς.


aimageshack.us_scaled_large_32_fkju.JPG


aimageshack.us_scaled_large_35_cchx.jpg


aimageshack.us_scaled_large_855_y9t9.jpg


aimageshack.us_scaled_large_32_p82.JPG


aimageshack.us_scaled_large_10_i5e7.jpg


Μετά από την βόλτα με τη βάρκα πήγαμε στο τελεφερίκ που θα μας πήγαινε στο όρος Srd το οποίο έχει ύψος 413 μέτρα.Η θέα από εκεί σου κόβει την ανάσα..

aimageshack.us_scaled_large_513_t0n7.jpg


aimageshack.us_scaled_large_21_b7rt.jpg


Πάνω στο βουνό στέκει το Fort Imperial του 1810 που δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση αλλά στo εσωτερικό του στεγάζεται το ωραιότερο ίσως και πιο ενδιαφέρον μουσείο που είδαμε αυτές τις μέρες στο Dubrovnik και είναι το Museum of Croatian War of Independence. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν ενθύμια από τον πόλεμο, όπλα, παράσημα, σημαίες, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πόλη. Αυτό που είδαμε τελευταίο και μας τράβηξε πιο πολύ την προσοχή ήταν μία οθόνη που έδειχνε βίντεο από τον πόλεμο, περιττό να πω ότι εκείνη την ώρα νιώθαμε πολύ περίεργα συναισθήματα και πολύσυγκίνηση. Είναι περίεργο να ακούς τις σειρήνες του πολέμου που μόλις ήχησαν και να βλέπεις τον κόσμο που έμεινε στην πόλη του να τρέχει για να σωθεί. Είδαμε πολλά σημεία που είχαμε δει κι εμείς εκείνες τις μέρες από κοντά να βομβαρδίζονται και βέβαια σήμερα τίποτα δεν σου δίνει να καταλάβεις το τι είχαν υποστεί εκείνα τα κτίρια. Το χαζεύαμε για αρκετή ώρα και μακάρι να είχαμε περισσότερη αλλά θέλαμε να προλάβουμε να δούμε το ηλιοβασίλεμα από ψηλά.

aimageshack.us_scaled_large_560_9cei.jpg


aimageshack.us_scaled_large_42_l4i6.jpg


aimageshack.us_scaled_large_191_xqx3.jpg


aimageshack.us_scaled_large_10_i8do.jpg


aimageshack.us_scaled_large_600_8e16.jpg


aimageshack.us_scaled_large_855_h2f2.jpg



Όταν βγήκαμε από το μουσείο ο ήλιος είχε αρχίσει να πέφτει αρκετά και να δίνει πολύ όμορφα χρώματα στον ουρανό, η πόλη είχε αρχίσει να ανάβει τα φώτα της και η όλη εικόνα ήταν πραγματικά φανταστική. Γι’αυτό άλλωστε είχαμε επιλέξει εκείνη την ώρα για να ανέβουμε έτσι ώστε να δούμε την πόλη και μέρα αλλά και φωτισμένη.

aimageshack.us_scaled_large_546_6bib.jpg


aimageshack.us_scaled_large_51_44vd.jpg


aimageshack.us_scaled_large_585_3cjc.jpg


aimageshack.us_scaled_large_199_ekcf.JPG


aimageshack.us_scaled_large_35_7qkz.jpg


aimageshack.us_scaled_large_834_h4g5.jpg


Δεν χορταίναμε την θέα από ψηλά αλλά όταν νύχτωσε εντελώς πια είπαμε να φύγουμε για να κάνουμε την τελευταία βόλτα μας σε αυτή την πανέμορφη πόλη. Όταν κατεβήκαμε απ’το τελεφερίκ κάτσαμε κάπου να φάμε, μετά πήραμε ένα παγωτό στο χέρι κάνοντας την βόλτα μας, αγοράσαμε τα τελευταία αναμνηστικά μας και γυρίσαμε στο δωμάτιο μιας και σχεδόν όλη μέρα σήμερα ήμασταν στο πόδι και είχαμε ανάγκη από ξεκούραση. Το μυαλό ήταν γεμάτο όμορφες εικόνες από την σημερινή, και όχι μόνο, μέρα. Από τη μία δεν θέλαμε να φύγουμε από αυτή την κουκλίστικη πόλη και από την άλλη ήμασταν περίεργοι τι άλλες εικόνες είχε να μας χαρίσει αυτό το ταξίδι στη συνέχεια. Με αυτές τις σκέψεις πέσαμε για ύπνο καθώς την επόμενη μέρα είχαμε πρωινό ξύπνημα.


aimageshack.us_scaled_large_13_1idl.jpg
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.094
Likes
23.915
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Ένα απλό "like" δεν είναι αρκετό για αυτές τις καταπληκτικές φωτογραφίες.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
συμφωνώ απόλυτα με τους από πάνω,οι φωτογραφίες τα ....σπάνε. :)
 

mariaj

Member
Μηνύματα
319
Likes
414
Ταξίδι-Όνειρο
Bali
Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μία τρέλα με τις φωτογραφίες, βγάζουμε άπειρες σε κάθε ταξίδι μας. Το ωραίο είναι ότι και σε αυτό το ταξίδι δεν χρειάστηκε να ψάξουμε ή να στήσουμε την φωτογραφική μας για να βρούμε ένα σημείο που θα μας χάριζε μία ωραία φωτό. Όπου κι αν την είχαμε στραμμένη, ακόμα και περπατώντας που βγάζαμε ήταν τελικά ωραίες οι φωτογραφίες..:)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.441
Μέλη
38.896
Νεότερο μέλος
η μεγάλη η ζωή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom