Τουρκία Μόνος και άγρυπνος στην Κωνσταντινούπολη

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
2.207

Ημέρα 3η

O φόβος έχει να κάνει σχεδόν πάντα με αυτό που περιμένεις να έρθει και όχι με το τώρα. Είχε ξεπεραστεί σχεδόν ολοκληρωτικά ο φόβος για αυτό το ταξίδι αλλά το ότι ξυπνούσα το πρωί μόνος σε μια ξένη χώρα και σε μια γιγαντιαία πόλη γνωρίζοντας ελάχιστες λέξεις για να συνεννοηθώ, μου δημιουργούσε μια ηδονιστική αβεβαιότητα. Αποδεσμευμένος από συμβάσεις και γνώριμα περιβάλλοντα που σου δίνουν μια ψυχική ασφάλεια αλλά και σε αποχαυνώνουν.

Χρησιμοποιώντας τα μεταφορικά μέσα έφτασα στο Κabatas για να διανύσω από εκεί μια επίπεδη διαδρομή 4 χιλιομέτρων με τα πόδια μέχρι το τζαμί Οrtakoy, ατενίζοντας συνεχώς δίπλα μου τον Βόσπορο. Πέρασα έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας και από το Ντολμά Μπαχτσέ. Ισχύει και εδώ λογικά το ότι μπορείς να πας μέχρι την πρώτη αυλή άνευ εισιτηρίου αλλά η μεγάλη αναμονή για αυτό με έκανε να συνεχίσω και να θαυμάσω το παλάτι από έξω.


IMG_20220519_115335-01.jpeg



IMG_20220519_120507-01.jpeg



IMG_20220519_120049-01.jpeg



IMG_20220519_130940-01.jpeg



Μπήκα στην περιοχή Μπεσίκτας που έχει έναν αέρα πιο Ευρωπαϊκό με αρκετούς τουρίστες. Και εδώ ανηφόρες οπότε κινήθηκα λίγο συντηρητικά.


IMG_20220519_122343-01.jpeg



IMG_20220519_122820-01.jpeg



Σταμάτησα σε έναν φούρνο για να πάρω κάτι σαν κουλούρι με παστά ελιάς μέσα. To λεγόμενο άτσμα. Ο υπάλληλος που μου το έδωσε, είπε κάτι στον ταμία και αυτός μου το χρέωσε στην διπλάσια τιμή από αυτήν που έγραφε στον αναρτημένο κατάλογο. Η διαφορά ήταν αστεία. Αυτή την συμπεριφορά την συνάντησα και σε άλλα μέρη που είχαν και γραμμένες τις τιμές μάλιστα. Του το έδωσα πίσω και πήρα τα χρήματα. Το αγόρασα παρεμπιπτόντως αργότερα από αλλού και ήταν υπέροχο.

Στο παραμυθένιο τζαμί Ortakoy πλήθη στριμώχνονταν για μια φωτογραφία μπροστά του με την θάλασσα και την γέφυρα που ενώνει τις δύο ηπείρους από δίπλα.


IMG_20220519_132710-01.jpg



Εδώ υπάρχει σε πολλούς υπαίθριους πάγκους και μαγαζιά το φημισμένο kumpir. Μια πατάτα ψημένη σε φούρνο όπου κάνουν πουρέ το εσωτερικό της μαζί με τυρί και από πάνω μπορείς να διαλέξεις να βάλεις μια ποικιλία από σαλάτες. Η τιμή ήταν παντού 60 λίρες και αναγράφονταν. Δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι τρώγανε πάνω στα πεζούλια όταν με τα ίδια χρήματα μπορούσες να κάτσεις σε μαγαζί. Χορταστικό το kumpir σαν γεύμα αλλά γευστικά χαμηλότερο των προσδοκιών.


IMG_20220519_135753-01.jpeg



Είχα δει στον χάρτη πως από το Οrtakoy υπάρχει ένα καραβάκι που σε πάει στο Uskudar στην Ασιατική μεριά. Μου είπε κάποιος ότι θα έπρεπε να πάω με λεωφορείο μέχρι το Besiktas για να το πάρω από εκεί. Καθότι δεν έβλεπα καθόλου κίνηση στο πορθμείο τον πίστεψα, έφυγα με ένα λεωφορείο που έγραφε πάνω Besiktas και ύστερα επιβιβάστηκα στο καραβάκι για την απέναντι πλευρά.

Ήταν ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ και όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς ήταν δωρεάν. Το κατάλαβα από την κάρτα που το υπόλοιπο παρέμενε σταθερά το ίδιο.

Από το λιμάνι του Uskudar ανέβηκα στο metro που ήταν πραγματικό metro εδώ πέρα και κατέβηκα στην στάση Κisikli για να καλύψω μια ανηφορική διαδρομή ενός χιλιομέτρου προκειμένου να φτάσω στο Çamlıca Hill. Ένα πάρκο πάνω σε έναν λόφο που έχει απεριόριστη θέα τόσο προς την Ευρωπαϊκή αλλά και Ασιατική πλευρά. Ίσως το καλύτερο σημείο για να δεις από ψηλά την πόλη σε όλη την έκταση της.


IMG_20220519_154907-01.jpeg



Προσεγμένο μέρος που πηγαίνουν οικογένειες για πικ νικ και εδώ. Ατένισα με γουρλωμένα μάτια μια ευμεγέθης περιοχή με ουρανοξύστες της Ασιατικής πλευράς που δεν γνώριζα ότι υπήρχε.


IMG_20220519_155703-01.jpeg



Γύρισα προς την στάση και πήγα πάλι προς το πορθμείο. Δεν περίμενα να προλάβω να έρθω προς αυτήν την πλευρά οπότε δεν είχε γίνει αρκετή έρευνα για το ποια είναι τα καλύτερα αξιοθέατα. Κινούμουν κυρίως από ένστικτο. Άξιος μεγάλης προσοχής ήταν ένας ουρανοξύστης με ελικοειδές σχήμα.


IMG_20220519_162501-01.jpeg



Βόλταρα αρχικά μακριά από την πολυκοσμία στην βόρεια ανηφορική πλευρά και τα στενά.


IMG_20220519_173334-01.jpeg



IMG_20220519_173945-01.jpeg



IMG_20220519_174035-01.jpeg



Στον παραλιακό δρόμο αμέτρητοι άνθρωποι περπατούσαν με γοργό βήμα σαν να ήθελαν όλοι να προλάβουν να πάνε κάπου. Πολύ περισσότερες οι μαντίλες στα γυναικεία κεφάλια και λιγότεροι τουρίστες. Έφτασα μέχρι τον πύργο του Λέαντρου όπου έκανα μια στάση για ξεκούραση.


IMG_20220519_182553-01.jpeg



IMG_20220519_182610-01.jpeg



Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δύο γραμμών του metro πήγα στο Kadikoy. Το μόνο που γνώριζα ήταν ο σταθμός τραίνων Haydarpasa που έγιναν κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας Πολίτικης Kουζίνας. Μεγάλο όνειρο να τον δω αλλά ήταν κλειστός για εργασίες συντήρησης. Ήθελα να μάθω όμως μέχρι που μπορώ να φτάσω. Ατένιζα από μακριά έναν αστυνομικό σε ένα εξωτερικό φυλάκιο και καθώς κατευθυνόμουν προς τα εκεί περπατούσε δίπλα μου και ένας κύριος με το παιδί του. Τουλάχιστον δεν ήμουν μόνος. Ο κύριος έκανε μια μικρή συζήτηση στα Τουρκικά με τον αστυνομικό και χωρίς να καταλάβω τι λέγανε αντιλήφθηκα ότι του έκανε χάρη και τον άφησε να περάσει σε αντίθεση με εμένα. Τις επόμενες ημέρες μετάνιωνα που ρώτησα απλά αν είναι κλειστά και δεν παρακάλεσα να μπω μέσα λέγοντας ότι είχα έρθει από Ελλάδα για αυτό.

Έκανα περιπάτους στα σοκάκια από την βόρεια πλευρά του λιμανιού και μετά από την νότια εισχωρώντας στο εσωτερικό της περιοχής και ακολουθώντας την γραμμή του τραμ.

Ευχάριστη έκπληξη το Κadikoy και γεμάτη από εναλλακτικές χιπστεροκαφετέριες με χαλαρό κλίμα. Πρόσεξα ένα μαγαζί που λεγόταν mulayim που σερβίριζε ένα γεμιστό μπισκότο με σοκολάτα. Καθώς δεν είχα ίντερνετ στο κινητό οι πολλοί ντόπιοι πελάτες ήταν η καλύτερη λίστα κριτικών. Αυτό το μπισκότο μαζί με παγωτό ντοντουρμά που κόστιζε γύρω στο 1 ευρώ πρόσφερε μια αναζωογονητική ένεση.

Πρόσεξα στον χάρτη μεταφορών ότι ένα τραίνο περνούσε κάτω από τον Βόσπορο και σύνδεε τις δύο πλευρές. Δεν είχα διαβάσει για αυτό και είχα μια ελαφριά δυσπιστία για το αν υπάρχει δημόσιο μεταφορικό μέσο στην Κωσταντινούπολη που να περνά μέσα από το νερό. Τελικά όντως υπήρχε και βρέθηκα έτσι απέναντι.


IMG_20220519_205038-01.jpg



Άλλαξα άλλες δύο γραμμές για να πάω προς το Balkan Lokantasi να φάω τον μουσακά με την τεράστια στρώση κρέμας που είχα δει στην βιτρίνα του από ότι θυμόμουν... και που τον είχα λαχταρήσει σαν έγκυος. Απορούσα πραγματικά με την ευκολία που άλλαζα τις γραμμές των τραίνων σε ένα μέρος που αρχικά πίστευα ότι θα χάνομαι συνεχώς. Αρκετές φορές μπορούμε να διαψεύσουμε στην πράξη έναν από τους πιο κακούς κριτικούς για εμάς ενίοτε. Τον εαυτό μας. Το εστιατόριο είχε κλείσει και χρησιμοποίησα τις συγκοινωνίες για να πάω στο διαμέρισμα.

 

Attachments

Last edited:

Hayate

Member
Μηνύματα
842
Likes
5.130
Επόμενο Ταξίδι
Oπου δεν κανονιζουμε..
Ταξίδι-Όνειρο
Hokkaido χειμωνα
Πάρα πολύ πολύ όμορφη αρχή...
Για την απατη με τους λούστρους τι παιζει πλάκα πλάκα??
 

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
2.207
Ευχαριστώ πολύ! Να ξεκαθαρίσω καταρχάς από την αρχή πως δεν πάω να το παίξω ειδικός για την Κωσταντινούπολη με μια φορά που πήγα σε ένα forum που υπάρχουν άτομα που έχουν πάει δεκάδες φορές:):haha:

Έχω διαβάσει πολλά για τους λούστρους. Αρκετοί από αυτούς βρίσκουν αφορμές για να σου πιάσουν συζήτηση και στο τέλος σου ζητάνε χρήματα με διάφορους τρόπους και για διάφορες αιτίες. Δεν μπορώ να βρω τώρα την σελίδα που τα έγραφε. Το πιο γνωστό κόλπο πάντως είναι πως αφήνουν την βούρτσα να πέσει ενώ προχωράνε και όταν πας να τους την δώσεις προθυμοποιούνται να σου γυαλίσουν τα παπούτσια δήθεν από ευγνωμοσύνη και μετά σου ζητάνε ένα μεγάλο ποσό. Το αναφέρει εδώ μια ντόπια στο 2:19

Δεν λέω ότι είναι όλοι έτσι βέβαια
 
Last edited:

vasiliss

Member
Μηνύματα
920
Likes
8.357
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Το πιο γνωστό κόλπο πάντως είναι πως αφήνουν την βούρτσα να πέσει ενώ προχωράνε και όταν πας να τους την δώσεις προθυμοποιούνται να σου γυαλίσουν τα παπούτσια δήθεν από ευγνωμοσύνη και μετά σου ζητάνε ένα μεγάλο ποσό.
Δεν το γνώριζα, αλλά μάλλον αυτό πήγε να μας συμβεί στην γέφυρα του Γαλατά τον Αύγουστο.

Από έναν λούστρο έπεσε ή βούρτσα, του φωνάξαμε να την πάρει, μας χιλιοευχαρίστησε και έκανε κίνηση να μας γυαλίσει τα παπούτσια, από ευγνωμοσύνη.
Αλλά για καλή μας τύχη, και κακή δική του, όλοι φορούσαμε πάνινα παπούτσια. :)
 

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
2.207
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ :)
Θα προσπαθήσω να είναι και η συνέχεια ανάλογη και σίγουρα εκτός πεπατημένης μιας και άφησα από έξω αξιοθέατα που είναι στο top10 και επισκέφτηκα αλλά λιγότερο δημοφιλή.
Το κόλπο με την βούρτσα πάντως δεν είναι τίποτα σε σχέση με κάποιο άλλο που διάβασα από πολύ κόσμο σε σχόλια στο YouTube ότι την έχει πατήσει. Δεν έχει να κάνει με τούς λούστρους. Θα γράψω για αυτό στο κατάλληλο σημείο της ιστορίας
 

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.839
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Πολύ όμορφη ιστορία , η Κωνσταντινούπολη έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά , οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές !!! Μπράβο για τη τόλμη και την οργάνωση !!! Οι γάτες εκεί είναι εξοικειωμένες με τους ανθρώπους !!!
 

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
2.207
Αχ σε ευχαριστώ! Πόσο χαίρομαι που άρεσε σε αρκετά άτομα. Αν και αγχώθηκα λίγο για να μην απογοητεύσω στην συνέχεια :)

Σχετικά με τις φωτογραφίες τώρα, αυτές που έχω ανεβάσει από το balat είναι εμπνεόμενες από μια σελίδα που ανήκει σε έναν μόνιμο κάτοικο της περιοχής
Balat İstanbul (@balat.ist) • Instagram photos and videos
που ανεβάζει τα καλύτερα και γράφει και σε ποιους δρόμους είναι.
Οπότε πήγα για στοχευμένη φωτογράφιση μέσω τσεκαρισματος από το googlemap πριν :)
 

MVSylvia

Member
Μηνύματα
595
Likes
2.406
Αν και αγχώθηκα λίγο για να μην απογοητεύσω στην συνέχεια :)
Γραφεις με απιστευτη ειλικρινια και θαρρος να εισαι ευαλωτος οταν εκφραζεσαι (ειδα φοβο, ειδα ανασφαλεια, ειδα τολμη κ αποφασιστικοτητα, γενικα συναισθημα), μεταφερεις την εμπειρια σου ενσωματωμενη στο συναισθηματικο σου πλαισιο κ αυτο πιστεψε με, δεν μπορει να απογοητευσει. Εμενα προσωπικα αυτες ειναι οι αγαπημενες μου ιστοριες (πληροφοριες βρισκεις διαμαντια κ στα τοπικ εκτος ιστοριων), αυτες που διηγουνται ενα ταξιδι οχι ως ενα μεμονωμενο γεγονος αλλα ως κομματι της προσωπικης πορειας του καθενος. Κ εσυ κανεις ακριβως αυτο.
 

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
2.207
Με ενθάρρυνε πολύ το σχόλιο σου. Σε ευχαριστώ.

Στις προηγούμενες ιστορίες μου δεν είχα καταγράψει πολύ τα συναισθήματα μου. Ένας λόγος ήταν και η ταπεινότητα. Δεν ήθελα να στρέψω δηλαδή την προσοχή στον εαυτό μου υπερβολικά. Σε αυτήν την ιστορία όμως πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερο η καταγραφή τών συναισθημάτων.
Όταν διαβάζω δηλαδή για ένα μοναχικό ταξίδι με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να δω και πώς ένιωθε αυτός που το έκανε καθώς και κάποια ελαττώματα του και λάθη του. Είναι πιο εφικτή η εμπειρία της εξομοίωσης μέσα από την ανάγνωση έτσι για εμένα και μου δίνει κίνητρο ίσως για να φανταστώ ότι θα κάνω κάτι παρόμοιο. Οπότε έτσι θα συνεχίσει η ιστορία :)
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.572
Likes
12.779
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Στις προηγούμενες ιστορίες μου δεν είχα καταγράψει πολύ τα συναισθήματα μου. Ένας λόγος ήταν και η ταπεινότητα. Δεν ήθελα να στρέψω δηλαδή την προσοχή στον εαυτό μου υπερβολικά. Σε αυτήν την ιστορία όμως πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερο η καταγραφή τών συναισθημάτων
Εγώ διαφωνώ. Πάντα προτιμώ τις ιστορίες που καταγράφουν και συναίσθημα, που μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε και μερικά πράγματα για το συγγραφέα. Ταυτίζομαι περισσότερο.
Το ίδιο γράφω και γω (στο άλλο άκρο ίσως αλλά έτσι μου βγαίνει) πάντως για μένα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το "πάντρεμα" των τουριστικών πληροφοριών μέσα από τη ματιά του κάθε φορά ταξιδιώτη/ταξιδευτή/τουρίστα (άλλη πονεμένη ιστορία αυτό!).

Συγχαρητήρια, διαβάζω την ιστορία σου μια και ελπίζω πολύ σύντομα θα ξαναβρεθώ στην αγαπημένη μου Πόλη.
 

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
2.207
Σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να ξαναπάς στην πόλη όσο πιο σύντομα γίνεται.

Πολύ όμορφο αυτό το πάντρεμα που αναφέρεις. Ζαναζείς έτσι ένα ταξίδι σε ένα μέρος που έχεις πάει ήδη η ταξιδεύεις εκεί που δεν μπόρεσες να πας ακόμη.

Ένας αναγνώστης ζει χιλιάδες ζωές πριν πεθάνει. . . Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει ποτέ ζει μόνο μία "- George R.R. Martin
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
883.979
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom