travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.968
- Likes
- 17.262
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Ζανζιβάρη: πρώτη όμορφη αλλά και επεισοδιακή μέρα
- Βόλτα με βάρκα
- Κυριακή. Αλλαγή σκηνικού. Παραλία Bwejuu.
- Βόλτα σε τοπικό σχολείο και σε παραλίες.
- The Rock. Κοράλλια και παλίρροιες.
- Ταξίδι για το σαφάρι. Αρούσα.
- Σαφάρι, πρώτη μέρα: Νγκόρονγκορο
- Δεύτερη μέρα με σαφάρι στο Σερεγκέτι.
- Bίντεο
- Σαφάρι και επιστροφή στην Αρούσα.
- Βόλτα στην Αρούσα και επιστροφή στη Ζανζιβάρη. Stone Town.
- Βίντεο
- Stone town, φάρμα, Prison Island. Αναχώρηση.
Ζανζιβάρη: πρώτη όμορφη αλλά και επεισοδιακή μέρα
Μετά την πρώτη μέρα που πέρασε καταπληκτικά, αφού είδαμε και τη Ντόχα αντί να περιμένουμε με τις ώρες στο αεροδρόμιο, προσγειωθήκαμε στη Ζανζιβάρη. Στο αεροδρόμιο βάλαμε τα καλοκαιρινά μας και ήμασταν ανάλαφροι.
Εκεί μας περίμενε κάποιος από ένα ντόπιο σχολείο (το επισκεφτήκαμε λίγες μέρες αργότερα) και του δώσαμε κάποια πράγματα για τα παιδιά. Εμείς κρατούσαμε μια τσάντα με πολλά ρούχα από τα εγγόνια μας και λίγα παιγνίδια. Άλλοι ταξιδιώτες έφεραν τα δικά τους. Το είχε συνεννοηθεί ο οργανωτής του ταξιδιού από Ελλάδα φυσικά και εμείς τα δώσαμε για να τα προσφέρουν στα φτωχά παιδιά που υπάρχουν σε αυτό το σχολείο και το οποίο διευθύνει (?) ένας Έλληνας. Τον οργανωτή του ταξιδιού από τώρα και τούδε θα τον αναφέρω ως αρχηγό, αν και καλύτερος θα ήταν ο όρος συντονιστής.
Στο αεροδρόμιο επίσης παραλάβαμε και τα τρία αυτοκίνητα για τα 14 άτομα, τα οποία όμως ήταν αρκετά για μας, διότι ήταν δύο μεγάλα Van οκτώ ατόμων και ένα μικρό Suzuki. Θα μας ήταν αρκετά και μόνο τα δυο πρώτα. Αν έρχονταν όμως και οι υπόλοιποι, που είχαν τον κορωνοϊό, θα ήμασταν στριμωγμένοι. Γι αυτό είχε ενοικιαστεί και το μικρό Suzuki, στο οποίο όμως χώρεσαν πέντε άτομα (πολλά), αφού ήταν και παρέα. Οι οδηγοί ήταν από τους ταξιδιώτες.
Οι δυο οδηγοί (εκτός του αρχηγού) οδηγούσαν πρώτη φορά αυτοκίνητο με δεξί τιμόνι, άρα οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Ευτυχώς τα αμάξια ήταν αυτόματα. Έχω οδηγήσει μερικές φορές κι εγώ και γνωρίζω. Ήταν δύσκολα τα πράγματα γιατί ήμασταν στην Αφρική που οδηγούν λίγο όπως νάναι.
Όταν ξεκίνησε ο δικός μας ο οδηγός την οδήγηση, εγώ άρχισα να τον φοβάμαι γιατί ενώ στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ καλός, εκεί είχε πρόβλημα. Πηγαίναμε και τα τρία αυτοκίνητα μαζί. Η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη και εδώ στην Αφρική οδηγούν όπως οδηγούν κανονικά σε όλη την Αφρική: πολύ επικίνδυνα. Εγώ συνέχεια έλεγα στον οδηγό μας ότι δεν έχει καλή αίσθηση του χώρου και ότι πήγαινε πολύ αριστερά και κινδύνευε να τρακάρει αυτά τα οχήματα ή οτιδήποτε ήταν στο αριστερό του πλευρό.
Το είπα αρκετές φορές. Η Ντίνα μου είπε να σταματήσω, γιατί γίνομαι εκνευριστικός. Ο οδηγός με διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πρόβλημα και το ελέγχει. Μου λέει ότι έτσι οδηγεί και στην Ελλάδα. Την επόμενη στιγμή τράκαρε ένα τρίκυκλο που ήταν παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου. Ευτυχώς μέσα στο τρίκυκλο δεν υπήρχε κανένας και έτσι δεν υπήρξε τραυματισμός. Το θέμα είναι ότι ήρθε η αστυνομία και μας πήραν όλους σε ένα αστυνομικό τμήμα της περιοχής Μαλίντι, λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νησιού. Το δικό μας όχημα είχε αρκετά προβλήματα στην αριστερή πλευρά που καθόμουν. Όμως δεν είχε πρόβλημα στη μετακίνηση και μπορούσε να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα. Μαζί μας μπήκε μια αστυνομικός που με την οδήγηση του οδηγού έπαθε σοκ και συνέχεια στρίγκλιζε, γιατί φοβόταν μήπως τρακάρουμε πάλι. Μαζί ήρθε και το τρίκυκλο με τον οδηγό του. Οι υπόλοιποι της παρέας συνέχισαν και πήγαν προς την παραλία που είχαμε κλείσει ξενοδοχείο.
Μετά από αρκετή ώρα στο αστυνομικό τμήμα ήρθαν και δύο εκπρόσωποι της εταιρείας ενοικιάσεως, οι οποίοι μας είπαν ότι εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε όλα τα έξοδα του τρίκυκλου, αλλά δεν θα πληρώσουμε τίποτα για το δικό μας όχημα. Αυτό είναι τελείως τρελό, αφού σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Ευτυχώς πάντως που το τρίκυκλο δεν είχε μεγάλες ζημιές, γιατί αν είχαμε κάνει μία ζημιά, ας πούμε πέντε χιλιάδων ευρώ, θα έπρεπε να την πληρώσουμε εμείς. Η ζημιά ήταν περίπου 150 δολάρια και συμφωνήσαμε το ίδιο βράδυ να τα πληρώσουμε όλοι μαζί, περίπου 10 δολάρια ο καθένας.
Το θέμα είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είχαμε ασφάλιση για τις ζημιές που θα προκαλέσουμε σε κάποιον άλλον. Το καλό ήταν ότι τουλάχιστον δεν θα πληρώναμε τίποτε για το αυτοκίνητο το δικό μας. Και στη συνέχεια δεν είχαμε άλλα ατυχήματα. Η διαδικασία μπορεί να έγινε στην αστυνομία, αλλά η αστυνομία εδώ, αφού τα βρήκαμε μεταξύ μας, δεν έδωσε συνέχεια στο συμβάν. Η εταιρεία ενοικιάσεως μας έφερε ένα καινούργιο αυτοκίνητο και συνεχίσαμε το δρόμο μας.
Από το αεροδρόμιο θα έπρεπε να πάμε στην παραλία Nungwi που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από εκεί και βρίσκεται στο πιο βόρειο μέρος του νησιού Unguja (Ζανζιβάρη). Και ενώ τα άλλα δύο οχήματα είχαν φτάσει πολύ νωρίς εκεί, εμείς φτάσαμε μετά τις 12:00 και πολύ κουρασμένοι. Συν το ότι σταματήσαμε να βάλουμε βενζίνη στο καινούργιο αυτοκίνητο και μετά δεν έπαιρνε μπροστά. Ευτυχώς στο βενζινάδικο κάποιος κάτι έκανε στη μπαταρία και πήρε. Φύγαμε, αλλά στο δρόμο μας σταμάτησαν κάποιοι αστυνομικοί που θέλανε ντε και καλά να μας δώσουν κλήση γιατί δήθεν τρέχαμε γρήγορα. Με 73 λέγανε χλμ την ώρα. Πράγμα αδύνατον στην κατάσταση που ήμασταν. Ευτυχώς κατάλαβαν ότι δεν είχαμε σκοπό να τους δώσουμε χρήματα και μας άφησαν και φύγαμε. Ειδικά όταν τους είπα για το ατύχημα, μας κοίταξαν με οίκτο. Τους είπαμε ότι δώσαμε και ένα σκασμό χρήματα και όλα τέλειωσαν καλά. Ευτυχώς στη Τανζανία όλοι μιλούν αγγλικά, και μπορούμε να επικοινωνούμε.
Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε αργά στο ξενοδοχείο που θα μέναμε δυο βράδια. Μέσα στη ζέστη και στον ιδρώτα μάθαμε ότι οι άλλοι της παρέας είχαν πάει ήδη για μπάνιο. Αφού τακτοποιηθήκαμε με τη Ντίνα σε ένα ευρύχωρο αλλά φτωχικό δωμάτιο, πήγαμε και εμείς με τα πόδια σε μία πολύ όμορφη παραλία που είναι πολύ κοντά. Όμως η θάλασσα ήταν τραβηγμένη από την άμπωτη και δεν μπορούσες να κολυμπήσεις εύκολα. Γι αυτό δεν κολυμπήσαμε. Δεν βρήκαμε κανένα από τους άλλους. Δεν είχα βάλει και κάρτα SIM στο τηλέφωνο για να επικοινωνώ μαζί τους. Οι περισσότεροι από την παρέα είχαν βάλει. Εγώ σκέφτηκα ότι θα το έκανα αργότερα. Δεν το κατάφερα ποτέ, αν και προσπάθησα εκεί την ίδια μέρα, αλλά δεν κατάφεραν να με συνδέσουν, και τα παράτησα. Βέβαια, κάθε που ήμασταν στο ξενοδοχείο ή σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο είχαμε wifi και βλέπαμε αλλά και στέλναμε μηνύματα. Το βράδυ που ήρθε με την παλίρροια το νερό έξω θα ήταν πιο καλά για μπάνιο αλλά δεν είχα διάθεση πλέον για κολύμπι.
Η ίδια παραλία με πλημμυρίδα:
Με την Ντίνα κάναμε μία μικρή βόλτα κάτω από τον καυτό ήλιο και αργότερα καθίσαμε σε ένα από τα ωραία μπαρ που έχει η περιοχή για να πιούμε μία μπίρα. Για το βράδυ είχαμε κανονίσει με την παρέα να καθίσουμε στην παραλία να δούμε το ηλιοβασίλεμα και να φάμε στη παραλία. Τελικά δεν άξιζε το ηλιοβασίλεμα, γιατί είχε αρκετά σύννεφα και το φαγητό ήταν μέτριο, αλλά η παρέα είχε όρεξη και έτσι πέρασε ευχάριστα η βραδιά. Όταν φτάσαμε στο τραπέζι (μερικά τραπέζια στη σειρά μάλλον), που είχε προετοιμάσει σε ένα μαγαζί μέσα στην θάλασσα ο αρχηγός, ήταν εκεί μόνο δυο άτομα. Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται και οι υπόλοιποι. Μετά από μια ώρα είχαν έρθει οι μισοί από την ομάδα. Μετά από άλλη μια ώρα είχαν έρθει και μερικοί ακόμα. Στις τρεις ώρες είχαν έρθει σχεδόν όλοι. Αυτό το στυλ είχε το γκρουπ: Είπαμε να πάμε για φαγητό στις 18:30 και κάποιοι ήρθαν όταν οι πρώτοι τέλειωναν το φαγητό τους και ο τελευταίος ήρθε όταν εμείς με τη Ντίνα είχαμε φύγει. Εκείνοι που άργησαν το έκαναν γιατί ξεκουράζονταν. Κάπως έτσι έγινε σε όλο το ταξίδι. Ο καθένας έκανε του κεφαλιού του.
Στην παραλία είχε πολύ κόσμο, αλλά το ενδιαφέρον για μας ήταν οι Μασάι που είχαν έρθει στο νησί για δουλειά.
Η πρώτη μέρα στη Ζανζιβάρη βέβαια αποδείχτηκε λίγο επεισοδιακή και ευτυχώς δεν είχαμε πολλά χιλιόμετρα οδήγησης στο νησί. Ο οδηγός μας μετά το ατύχημα ήταν πολύ πιο προσεκτικός και με άκουγε χωρίς να παραπονιέται όταν του έκανα υποδείξεις στην οδήγηση. Το δωμάτιο στο ξενοδοχείο ήταν μετριότατο, χωρίς ιδιαίτερες παροχές ακόμα και σε βασικά πράγματα. Και το χειρότερο είναι ότι έκανε συχνές διακοπές το ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φορτίσουμε κάποια μηχανήματα που έχουμε. Ευτυχώς το βράδυ μετά τις 11:00 ήρθε το ρεύμα και ήταν μέχρι το πρωί μία χαρά. Αργότερα μάθαμε ότι η διακοπή οφειλόταν σε εργασίες. Και πράγματι δεν είχαμε άλλες διακοπές ρεύματος σε όλο το ταξίδι.
Οι περισσότεροι στην παρέα, λόγω ηλικίας, δεν έχουν μάθει να προγραμματίζουν και έτσι όταν τους ρωτούσαμε τι θα κάνουν την επόμενη μέρα που ήταν ελεύθερη, έλεγαν θα ξυπνήσουμε και θα δούμε. Εμείς όμως είχαμε αποφασίσει και κλείσαμε μία μικρή κρουαζιέρα τεσσάρων ωρών το πρωί για να πάμε να δούμε δελφίνια και να κάνουμε παρατήρηση βυθού (snorkeling).
Στον επόμενο χάρτη φαίνονται τα πιο σημαντικά σημεία που επισκεφτήκαμε στο νησί Unguja:
Μετά την πρώτη μέρα που πέρασε καταπληκτικά, αφού είδαμε και τη Ντόχα αντί να περιμένουμε με τις ώρες στο αεροδρόμιο, προσγειωθήκαμε στη Ζανζιβάρη. Στο αεροδρόμιο βάλαμε τα καλοκαιρινά μας και ήμασταν ανάλαφροι.
Εκεί μας περίμενε κάποιος από ένα ντόπιο σχολείο (το επισκεφτήκαμε λίγες μέρες αργότερα) και του δώσαμε κάποια πράγματα για τα παιδιά. Εμείς κρατούσαμε μια τσάντα με πολλά ρούχα από τα εγγόνια μας και λίγα παιγνίδια. Άλλοι ταξιδιώτες έφεραν τα δικά τους. Το είχε συνεννοηθεί ο οργανωτής του ταξιδιού από Ελλάδα φυσικά και εμείς τα δώσαμε για να τα προσφέρουν στα φτωχά παιδιά που υπάρχουν σε αυτό το σχολείο και το οποίο διευθύνει (?) ένας Έλληνας. Τον οργανωτή του ταξιδιού από τώρα και τούδε θα τον αναφέρω ως αρχηγό, αν και καλύτερος θα ήταν ο όρος συντονιστής.
Στο αεροδρόμιο επίσης παραλάβαμε και τα τρία αυτοκίνητα για τα 14 άτομα, τα οποία όμως ήταν αρκετά για μας, διότι ήταν δύο μεγάλα Van οκτώ ατόμων και ένα μικρό Suzuki. Θα μας ήταν αρκετά και μόνο τα δυο πρώτα. Αν έρχονταν όμως και οι υπόλοιποι, που είχαν τον κορωνοϊό, θα ήμασταν στριμωγμένοι. Γι αυτό είχε ενοικιαστεί και το μικρό Suzuki, στο οποίο όμως χώρεσαν πέντε άτομα (πολλά), αφού ήταν και παρέα. Οι οδηγοί ήταν από τους ταξιδιώτες.
Οι δυο οδηγοί (εκτός του αρχηγού) οδηγούσαν πρώτη φορά αυτοκίνητο με δεξί τιμόνι, άρα οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Ευτυχώς τα αμάξια ήταν αυτόματα. Έχω οδηγήσει μερικές φορές κι εγώ και γνωρίζω. Ήταν δύσκολα τα πράγματα γιατί ήμασταν στην Αφρική που οδηγούν λίγο όπως νάναι.
Όταν ξεκίνησε ο δικός μας ο οδηγός την οδήγηση, εγώ άρχισα να τον φοβάμαι γιατί ενώ στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ καλός, εκεί είχε πρόβλημα. Πηγαίναμε και τα τρία αυτοκίνητα μαζί. Η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη και εδώ στην Αφρική οδηγούν όπως οδηγούν κανονικά σε όλη την Αφρική: πολύ επικίνδυνα. Εγώ συνέχεια έλεγα στον οδηγό μας ότι δεν έχει καλή αίσθηση του χώρου και ότι πήγαινε πολύ αριστερά και κινδύνευε να τρακάρει αυτά τα οχήματα ή οτιδήποτε ήταν στο αριστερό του πλευρό.
Το είπα αρκετές φορές. Η Ντίνα μου είπε να σταματήσω, γιατί γίνομαι εκνευριστικός. Ο οδηγός με διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πρόβλημα και το ελέγχει. Μου λέει ότι έτσι οδηγεί και στην Ελλάδα. Την επόμενη στιγμή τράκαρε ένα τρίκυκλο που ήταν παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου. Ευτυχώς μέσα στο τρίκυκλο δεν υπήρχε κανένας και έτσι δεν υπήρξε τραυματισμός. Το θέμα είναι ότι ήρθε η αστυνομία και μας πήραν όλους σε ένα αστυνομικό τμήμα της περιοχής Μαλίντι, λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νησιού. Το δικό μας όχημα είχε αρκετά προβλήματα στην αριστερή πλευρά που καθόμουν. Όμως δεν είχε πρόβλημα στη μετακίνηση και μπορούσε να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα. Μαζί μας μπήκε μια αστυνομικός που με την οδήγηση του οδηγού έπαθε σοκ και συνέχεια στρίγκλιζε, γιατί φοβόταν μήπως τρακάρουμε πάλι. Μαζί ήρθε και το τρίκυκλο με τον οδηγό του. Οι υπόλοιποι της παρέας συνέχισαν και πήγαν προς την παραλία που είχαμε κλείσει ξενοδοχείο.
Μετά από αρκετή ώρα στο αστυνομικό τμήμα ήρθαν και δύο εκπρόσωποι της εταιρείας ενοικιάσεως, οι οποίοι μας είπαν ότι εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε όλα τα έξοδα του τρίκυκλου, αλλά δεν θα πληρώσουμε τίποτα για το δικό μας όχημα. Αυτό είναι τελείως τρελό, αφού σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Ευτυχώς πάντως που το τρίκυκλο δεν είχε μεγάλες ζημιές, γιατί αν είχαμε κάνει μία ζημιά, ας πούμε πέντε χιλιάδων ευρώ, θα έπρεπε να την πληρώσουμε εμείς. Η ζημιά ήταν περίπου 150 δολάρια και συμφωνήσαμε το ίδιο βράδυ να τα πληρώσουμε όλοι μαζί, περίπου 10 δολάρια ο καθένας.
Το θέμα είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είχαμε ασφάλιση για τις ζημιές που θα προκαλέσουμε σε κάποιον άλλον. Το καλό ήταν ότι τουλάχιστον δεν θα πληρώναμε τίποτε για το αυτοκίνητο το δικό μας. Και στη συνέχεια δεν είχαμε άλλα ατυχήματα. Η διαδικασία μπορεί να έγινε στην αστυνομία, αλλά η αστυνομία εδώ, αφού τα βρήκαμε μεταξύ μας, δεν έδωσε συνέχεια στο συμβάν. Η εταιρεία ενοικιάσεως μας έφερε ένα καινούργιο αυτοκίνητο και συνεχίσαμε το δρόμο μας.
Από το αεροδρόμιο θα έπρεπε να πάμε στην παραλία Nungwi που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από εκεί και βρίσκεται στο πιο βόρειο μέρος του νησιού Unguja (Ζανζιβάρη). Και ενώ τα άλλα δύο οχήματα είχαν φτάσει πολύ νωρίς εκεί, εμείς φτάσαμε μετά τις 12:00 και πολύ κουρασμένοι. Συν το ότι σταματήσαμε να βάλουμε βενζίνη στο καινούργιο αυτοκίνητο και μετά δεν έπαιρνε μπροστά. Ευτυχώς στο βενζινάδικο κάποιος κάτι έκανε στη μπαταρία και πήρε. Φύγαμε, αλλά στο δρόμο μας σταμάτησαν κάποιοι αστυνομικοί που θέλανε ντε και καλά να μας δώσουν κλήση γιατί δήθεν τρέχαμε γρήγορα. Με 73 λέγανε χλμ την ώρα. Πράγμα αδύνατον στην κατάσταση που ήμασταν. Ευτυχώς κατάλαβαν ότι δεν είχαμε σκοπό να τους δώσουμε χρήματα και μας άφησαν και φύγαμε. Ειδικά όταν τους είπα για το ατύχημα, μας κοίταξαν με οίκτο. Τους είπαμε ότι δώσαμε και ένα σκασμό χρήματα και όλα τέλειωσαν καλά. Ευτυχώς στη Τανζανία όλοι μιλούν αγγλικά, και μπορούμε να επικοινωνούμε.
Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε αργά στο ξενοδοχείο που θα μέναμε δυο βράδια. Μέσα στη ζέστη και στον ιδρώτα μάθαμε ότι οι άλλοι της παρέας είχαν πάει ήδη για μπάνιο. Αφού τακτοποιηθήκαμε με τη Ντίνα σε ένα ευρύχωρο αλλά φτωχικό δωμάτιο, πήγαμε και εμείς με τα πόδια σε μία πολύ όμορφη παραλία που είναι πολύ κοντά. Όμως η θάλασσα ήταν τραβηγμένη από την άμπωτη και δεν μπορούσες να κολυμπήσεις εύκολα. Γι αυτό δεν κολυμπήσαμε. Δεν βρήκαμε κανένα από τους άλλους. Δεν είχα βάλει και κάρτα SIM στο τηλέφωνο για να επικοινωνώ μαζί τους. Οι περισσότεροι από την παρέα είχαν βάλει. Εγώ σκέφτηκα ότι θα το έκανα αργότερα. Δεν το κατάφερα ποτέ, αν και προσπάθησα εκεί την ίδια μέρα, αλλά δεν κατάφεραν να με συνδέσουν, και τα παράτησα. Βέβαια, κάθε που ήμασταν στο ξενοδοχείο ή σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο είχαμε wifi και βλέπαμε αλλά και στέλναμε μηνύματα. Το βράδυ που ήρθε με την παλίρροια το νερό έξω θα ήταν πιο καλά για μπάνιο αλλά δεν είχα διάθεση πλέον για κολύμπι.

Η ίδια παραλία με πλημμυρίδα:


Με την Ντίνα κάναμε μία μικρή βόλτα κάτω από τον καυτό ήλιο και αργότερα καθίσαμε σε ένα από τα ωραία μπαρ που έχει η περιοχή για να πιούμε μία μπίρα. Για το βράδυ είχαμε κανονίσει με την παρέα να καθίσουμε στην παραλία να δούμε το ηλιοβασίλεμα και να φάμε στη παραλία. Τελικά δεν άξιζε το ηλιοβασίλεμα, γιατί είχε αρκετά σύννεφα και το φαγητό ήταν μέτριο, αλλά η παρέα είχε όρεξη και έτσι πέρασε ευχάριστα η βραδιά. Όταν φτάσαμε στο τραπέζι (μερικά τραπέζια στη σειρά μάλλον), που είχε προετοιμάσει σε ένα μαγαζί μέσα στην θάλασσα ο αρχηγός, ήταν εκεί μόνο δυο άτομα. Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται και οι υπόλοιποι. Μετά από μια ώρα είχαν έρθει οι μισοί από την ομάδα. Μετά από άλλη μια ώρα είχαν έρθει και μερικοί ακόμα. Στις τρεις ώρες είχαν έρθει σχεδόν όλοι. Αυτό το στυλ είχε το γκρουπ: Είπαμε να πάμε για φαγητό στις 18:30 και κάποιοι ήρθαν όταν οι πρώτοι τέλειωναν το φαγητό τους και ο τελευταίος ήρθε όταν εμείς με τη Ντίνα είχαμε φύγει. Εκείνοι που άργησαν το έκαναν γιατί ξεκουράζονταν. Κάπως έτσι έγινε σε όλο το ταξίδι. Ο καθένας έκανε του κεφαλιού του.




Στην παραλία είχε πολύ κόσμο, αλλά το ενδιαφέρον για μας ήταν οι Μασάι που είχαν έρθει στο νησί για δουλειά.

Η πρώτη μέρα στη Ζανζιβάρη βέβαια αποδείχτηκε λίγο επεισοδιακή και ευτυχώς δεν είχαμε πολλά χιλιόμετρα οδήγησης στο νησί. Ο οδηγός μας μετά το ατύχημα ήταν πολύ πιο προσεκτικός και με άκουγε χωρίς να παραπονιέται όταν του έκανα υποδείξεις στην οδήγηση. Το δωμάτιο στο ξενοδοχείο ήταν μετριότατο, χωρίς ιδιαίτερες παροχές ακόμα και σε βασικά πράγματα. Και το χειρότερο είναι ότι έκανε συχνές διακοπές το ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φορτίσουμε κάποια μηχανήματα που έχουμε. Ευτυχώς το βράδυ μετά τις 11:00 ήρθε το ρεύμα και ήταν μέχρι το πρωί μία χαρά. Αργότερα μάθαμε ότι η διακοπή οφειλόταν σε εργασίες. Και πράγματι δεν είχαμε άλλες διακοπές ρεύματος σε όλο το ταξίδι.
Οι περισσότεροι στην παρέα, λόγω ηλικίας, δεν έχουν μάθει να προγραμματίζουν και έτσι όταν τους ρωτούσαμε τι θα κάνουν την επόμενη μέρα που ήταν ελεύθερη, έλεγαν θα ξυπνήσουμε και θα δούμε. Εμείς όμως είχαμε αποφασίσει και κλείσαμε μία μικρή κρουαζιέρα τεσσάρων ωρών το πρωί για να πάμε να δούμε δελφίνια και να κάνουμε παρατήρηση βυθού (snorkeling).
Στον επόμενο χάρτη φαίνονται τα πιο σημαντικά σημεία που επισκεφτήκαμε στο νησί Unguja:
