travelbreak
Member
- Μηνύματα
- 1.968
- Likes
- 17.262
- Επόμενο Ταξίδι
- ???
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Ζανζιβάρη: πρώτη όμορφη αλλά και επεισοδιακή μέρα
- Βόλτα με βάρκα
- Κυριακή. Αλλαγή σκηνικού. Παραλία Bwejuu.
- Βόλτα σε τοπικό σχολείο και σε παραλίες.
- The Rock. Κοράλλια και παλίρροιες.
- Ταξίδι για το σαφάρι. Αρούσα.
- Σαφάρι, πρώτη μέρα: Νγκόρονγκορο
- Δεύτερη μέρα με σαφάρι στο Σερεγκέτι.
- Bίντεο
- Σαφάρι και επιστροφή στην Αρούσα.
- Βόλτα στην Αρούσα και επιστροφή στη Ζανζιβάρη. Stone Town.
- Βίντεο
- Stone town, φάρμα, Prison Island. Αναχώρηση.
Βόλτα σε τοπικό σχολείο και σε παραλίες.
Το ξενοδοχείο που μέναμε ήταν στην παραλία Bwejuu και δεν κατάφερα ποτέ να μάθω καλά πως προφέρεται αυτή η παραλία και το ομώνυμο χωριό. Βέβαια όταν λέμε παραλία μιλάμε για μία παραλία που μπορεί να είναι και πάνω από 15 χιλιόμετρα από όσο βλέπαμε. Γιατί δεν τη βλέπαμε όλη. Σίγουρα ήταν μία τεράστια παραλία, που διακοπτόταν από λίγα βράχια στο μήκος της. Στο πλάτος από την τελευταία ιδιοκτησία μέχρι τη θάλασσα μπορεί να υπάρχει ένα μήκος όταν είναι τραβηγμένη προς τα έξω η θάλασσα 20 μέτρα. Αλλά όταν με την άμπωτη τραβηχτεί προς τα μέσα το πλάτος της θα είναι και 50 μέτρα. Η υψομετρική διαφορά πρέπει να είναι όπως και στην προηγούμενη παραλία δηλαδή περίπου δύο με τρία μέτρα.
Σε αυτή την τεράστια παραλία υπάρχουν διάσπαρτα ξενοδοχεία και λίγα (σκέτα) εστιατόρια. Υπάρχουν κάποια που είναι μόνο για ντόπιους, δηλαδή είναι πολύ φτωχικά, χωρίς πολλές καρέκλες και λοιπά. Τα άλλα που είναι για τουρίστες είναι καλύτερα. Όμως τα πολύ καλά εστιατόρια ήταν εκείνα που βρισκόταν μέσα στα ξενοδοχεία και ήταν πολύ ακριβά.
Το πρωί και το μεσημέρι η παραλία, που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του νησιού, ήταν σχετικά άδεια από κόσμο. Πολύ λίγοι βρίσκονταν εκεί. Μερικοί τουρίστες έβγαιναν, όχι για να κολυμπήσουν, γιατί τα νερά είναι πολύ ρηχά και δεν είναι καθόλου για να κάνεις μπάνιο, αλλά πήγαιναν για να κάνουν θαλάσσια σπορ. Ειδικά το Kite Board, αυτό με το πανί και με την σανίδα, που τους φυσάει ο άνεμος και ο αθλητής πλανάρει πάνω στην θάλασσα. Από αυτούς βλέπεις πάρα πολλούς, ειδικά μετά το μεσημέρι και ακόμα περισσότερους λίγο πριν βραδιάσει που έχει λίγο δροσιά. Υπάρχει ένα μέρος στην παραλία με μήκος περίπου 1 με 2 χλμ που μπορεί να συνωστίζονται ακόμα και 200 από αυτούς. Βέβαια έχουν πάρα πολύ χώρο για να κάνουν τα κόλπα τους, διότι η απόσταση της παραλίας από τον κοραλλιογενή ύφαλο, πρέπει να είναι γύρω στα 2 με 3 χλμ. Τον ύφαλο τον ξεχωρίζεις από τα κύματα του Ινδικού Ωκεανού που σπάνε πάνω σε αυτόν.
Έχω ξαναπεί ότι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που υπάρχουν στην παραλία είναι σχετικά αραιά και δεν έχουν καμία σχέση με την πυκνότητα της προηγούμενης παραλίας που ήμασταν. Το ζήτημα είναι ότι πίσω από αυτά τα ξενοδοχεία υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται ένα ολόκληρο μουσουλμανικό χωριό, το οποίο ζει μέσα στη μιζέρια. Εννοώ ότι είναι μέσα σε χωματόδρομους και βρώμικες γειτονιές οι άνθρωποι. Ίσως περνούν μία χαρά στα σπίτια τους, όπως είδαμε κάνοντας λίγες βόλτες για να τραβήξουμε φωτογραφίες. Βέβαια στις φωτογραφίες, ειδικά οι γυναίκες δεν είναι δεκτικές. Οι υπόλοιποι δεν έχουν συνήθως πρόβλημα, ούτε καν οι Μασάι.
Από αυτούς τους Μασαί έβλεπες πάρα πολλούς στο νησί και αναρωτιέται κανένας, που βρέθηκαν σε ένα νησί από την Ηπειρωτική χώρα. Την απορία μας την έλυσε ένας από αυτούς, ο οποίος είπε ότι πήγαιναν εκεί για μερικούς μήνες να δουλέψουν. Φαντάζομαι ότι έρχονται και κάποιοι και μένουν μόνιμα, γιατί μπορεί να τους αρέσει περισσότερο. Αυτό σημαίνει αλλοτρίωση γι αυτούς βέβαια.
Επίσης βλέπεις μερικούς από αυτούς να κάνουν παρέα με τουρίστριες, είτε μικρής είτε μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε καταλαβαίνω ότι υπάρχει εδώ και ο σεξουαλικός τουρισμός. Και όχι μόνο από αυτό το γεγονός, αλλά και από το ότι είδαμε πάρα πολλά ζευγάρια με μεγάλους κυρίους να έχουν μικρές μαύρες παρέα. Αλλά και ακριβώς το αντίθετο: λευκές ηλικιωμένες γυναίκες να έχουν παρέα κάποιους νέγρους με τεράστια γυμνασμένα σώματα.
Το απόγευμα στην παραλία κατέβαιναν κυρίως οι ντόπιοι. Έβλεπες να έρχονται παιδιά με τις μητέρες τους και έφηβοι, και άλλοι να παίζουν μπάλα και άλλοι να κάθονται να κοιτάνε τους περαστικούς. Τότε αρχίζουν και οι βόλτες για τους τουρίστες που έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν κάποια μικροπράγματα που πουλάνε οι Μασάι, απλωμένα πάνω σε ένα πανί στην άμμο. Είναι κάποια ξύλινα συνήθως και βραχιόλια. Υπάρχουν και ελάχιστα μαγαζιά που μπορείς να αγοράσεις κάτι περισσότερο, όπως μία μάσκα ή ένα φόρεμα.
Ας έρθουμε όμως στη μέρα μας, όπου έχουμε ξυπνήσει με μία τουαλέτα που να τρέχει ελάχιστο έως καθόλου νερό στις βρύσες της.
Το πρωινό τελείωσε για όλους περίπου στις 9:30, γιατί κάποια άτομα αργούν πάρα πολύ να ξυπνήσουν. Τελικά φύγαμε λίγο πριν τις δέκα με στόχο να έχουμε φτάσει στις 10:00 σε ένα σχολείο που είναι μικρά παιδάκια μέχρι 6 ετών τα οποία φροντίζουν εθελοντές. Είναι ένας οργανισμός (CR HOPE Foundation) που έφτιαξε με χορηγίες ένας Έλληνας ο οποίος ζει νομίζω στο Ντουμπάι. Στο σχολείο αν και μας περίμεναν νωρίτερα, εμείς φτάσαμε λίγο πριν τις 11:00, γιατί ήταν μακριά και με κακούς δρόμους.
Τότε βγήκαν έξω τα παιδάκια να παίξουν μαζί μας και να βγάλουμε φωτογραφίες. Εκεί μείναμε περισσότερο από μία ώρα, με το μισό χρόνο να είναι με τα παιδάκια. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον όλο αυτό για τους περισσότερους, αλλά εμένα δεν με συγκινούν, όπως συγκίνησε κάποιες κοπέλες από το γκρουπ. Εκτός από το παιγνίδι με τα παιδιά μείναμε κι άλλο να δούμε το χώρο και να μιλήσουμε με κάποιους από τους εθελοντές.
Ευτυχώς όταν αποφασίσαμε να φύγουμε, είπαν να μας πάνε σε ένα μαγαζί που είχαν στο κοντινό χωριό για να ψωνίσουμε και να ενισχύσουμε την κοινότητά τους. Και λέω ευτυχώς γιατί το χωριό εκεί είχε μία πολύ όμορφη παραλία. Η θάλασσα δεν είχε τραβηχτεί και ήταν πάνω στην πλημμυρίδα και βλέπαμε ωραίες εικόνες με καθαρή θάλασσα και βαρκούλες. Επίσης ήταν θετικό που δεν υπήρχαν πολλοί τουρίστες και τα μαγαζιά ήταν κυρίως για τους ντόπιους και όχι τουριστικά. Ήταν όμορφη αυτή η μικρή βόλτα στο χωριό.
Μετά πήραμε το δρόμο για να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο. Το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένο μερικοί να κάνουν μασάζ σε μια άλλη παραλία, την Jambiani. Εμείς με τη Ντίνα, προτιμήσαμε να κατεβούμε σε αυτό το χωριό να το δούμε πριν πάμε στο ξενοδοχείο. Αυτό είναι ανάμεσα στον κεντρικό δρόμο που απέχει 500 μέτρα από τη θάλασσα και στη σειρά των ξενοδοχείων που βρίσκονται στην παραλία. Άρα είναι πάνω σε μία λωρίδα περίπου 400 μέτρων, μπορεί και λιγότερο. Είδαμε πάλι τους γνωστούς μαχαλάδες με τους χωματόδρομους αλλά και αυτοκίνητα να περνάνε για να πάνε στα ξενοδοχεία ή και μέσα στο χωριό. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ο κεντρικός δρόμος που απέχει από την κοντινή παραλία. Στην παραλία φαίνονται τα κρεβάτια που σημαίνει ξενοδοχεία. Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα. Φαίνονται στο χάρτη οι δρόμοι. Κάπως έτσι ήταν όλη η περιοχή αυτή σε μήκος 15 ή και 20 χιλιομέτρων.
Φτάσαμε στη θάλασσα και είδαμε το ίδιο στυλ παραλίας που είχαμε και στο δικό μας ξενοδοχείο. Η θάλασσα ήταν τραβηγμένη και συνέχιζε να τραβιέται προς τα μέσα, δηλαδή υπήρχε η άμπωτης. Νομίζω όμως ότι η εικόνα που είχαμε εκεί ήταν πιο όμορφη από την περιοχή του ξενοδοχείου μας, γιατί η θάλασσα που είχε τραβηχτεί άφηνε να φανούν κάποια βράχια, όχι τόσο ψηλά, αλλά στο επίπεδο της θάλασσας. Επίσης έβλεπες τις βάρκες οι οποίες ήταν πάνω στον άδειο από νερό βυθό καθισμένες και όταν ερχόταν η θάλασσα θα ανέβαιναν και θα επέπλεαν.
Ήταν πολύ όμορφη αυτή η εικόνα. Όπως είπα, γενικά μέχρι το μεσημέρι, δεν υπήρχε πολύς κόσμος. Ο ήλιος ήταν καυτός. Εδώ οι θερμοκρασίες ήταν λίγο πάνω από τους 30 βαθμούς, αλλά η ζέστη δεν είναι αποπνικτική, ούτε ιδρώνεις πολύ εύκολα. Ίσως δεν έχει πολύ υγρασία. Περπατήσαμε με την Ντίνα προς το βορρά για περίπου 2 χιλιόμετρα. Το διαλέξαμε γιατί προς τα εκεί μας άρεσε περισσότερο. Σταματήσαμε σε ένα σημείο να πιούμε μία μπύρα. Είχε ένα ωραίο μπαρ που έβλεπες κατευθείαν τη θάλασσα και δεν ανήκε σε ξενοδοχείο. Τα εστιατόρια και μπαρ των ξενοδοχείων συνήθως είναι τραβηγμένα αρκετά πίσω από τα σύνορα με την παραλία.
Η παραλία ήταν πανέμορφη και οι εικόνες ανεπανάληπτες. Δε θα είχαμε πρόβλημα να πηγαίναμε μέχρι το ξενοδοχείο μας με τα πόδια (υπολόγισα ότι θα ήταν περίπου 1,5 ώρα) αλλά η μέρα είχε προχωρήσει και σκεφτήκαμε ότι θα μας έπιανε το σκοτάδι.
Το εικονιζόμενο παρακάτω ήταν για καφέ ή μπύρα. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο να μείνουμε.
Εκεί που ήπιαμε τις μπύρες, είχαμε wifi και επικοινώνησα μαζί με τους άλλους, που ήδη είχαν φτάσει εκεί, για να γυρίσουμε όλοι μαζί στο ξενοδοχείο. Τελικά με αυτούς που θα έκαναν μασάζ, είχαν έρθει όλοι για να φάνε ή για να κάνουν βόλτα. Κατάφερα και τους βρήκα στην παραλία, περπατώντας άλλα δύο χιλιόμετρα από το μπαρ που καθόμασταν.
Εκείνοι δεν ήξεραν πότε θα επέστρεφαν κι εγώ με την Ντίνα φύγαμε και πήγαμε στον κεντρικό δρόμο όπου σταμάτησε ένας ντόπιος, χωρίς να είναι ταξιτζής, και μας πήγε στο ξενοδοχείο. Του πληρώσαμε 4 ευρώ.
Η υπόλοιπη παρέα έφτασε στο ξενοδοχείο λίγο μετά από εμάς. Εμείς με το λιγοστό νερό που είχαμε στην τουαλέτα κάναμε το μπάνιο μας και ένα ευχάριστο που είχαμε ήταν ότι είχε έρθει ένας υδραυλικός και διόρθωσε το καζανάκι. Όποτε δεν ήμασταν αναγκασμένοι να ρίχνουμε το νερό με τον κουβά που είχαμε πάρει. Κατά τις 20:00 κατεβήκαμε κάτω, εκεί που μαζευόμασταν, και βρήκαμε την παρέα να κάθεται. Άλλοι πηγαινοέρχονταν, άλλοι έκαναν μπάνιο και συζητήσαμε λίγο για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Θα πηγαίναμε στην παραλία με το εστιατόριο The Rock, δέκα χλμ βορειότερα από εκεί, αλλά κανείς δεν ήξερε το πότε. Θα το βλέπαμε το πρωί.
Εμείς τότε πήγαμε στο εστιατόριο που είχαμε πάει και την προηγούμενη για να φάμε το σχετικά ακριβό φαγητό. Ήταν αρκετά όμορφο, γιατί πρώτον ήταν σε ένα ξενοδοχείο και έβλεπες μία πισίνα, έβλεπες μερικές παρέες να κάθονται στον ίδιο χώρο με εμάς και είχε φως και ζωντάνια. Και το καλύτερο, πληρώναμε με την κάρτα revolut, οπότε δεν είχα ανάγκη από συνάλλαγμα ακόμα. Αυτό ήταν πολύ καλό. Γενικά δεν κρατούσα και πολλά μετρητά στο ταξίδι αυτό.
Μετά το φαγητό κάναμε μία μικρή βόλτα στην παραλία για μισή ωρίτσα, μέσα στη νύχτα βλέποντας τα άστρα. Δεν είχε πολλά φώτα από τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία εκεί.
Το ξενοδοχείο που μέναμε ήταν στην παραλία Bwejuu και δεν κατάφερα ποτέ να μάθω καλά πως προφέρεται αυτή η παραλία και το ομώνυμο χωριό. Βέβαια όταν λέμε παραλία μιλάμε για μία παραλία που μπορεί να είναι και πάνω από 15 χιλιόμετρα από όσο βλέπαμε. Γιατί δεν τη βλέπαμε όλη. Σίγουρα ήταν μία τεράστια παραλία, που διακοπτόταν από λίγα βράχια στο μήκος της. Στο πλάτος από την τελευταία ιδιοκτησία μέχρι τη θάλασσα μπορεί να υπάρχει ένα μήκος όταν είναι τραβηγμένη προς τα έξω η θάλασσα 20 μέτρα. Αλλά όταν με την άμπωτη τραβηχτεί προς τα μέσα το πλάτος της θα είναι και 50 μέτρα. Η υψομετρική διαφορά πρέπει να είναι όπως και στην προηγούμενη παραλία δηλαδή περίπου δύο με τρία μέτρα.
Σε αυτή την τεράστια παραλία υπάρχουν διάσπαρτα ξενοδοχεία και λίγα (σκέτα) εστιατόρια. Υπάρχουν κάποια που είναι μόνο για ντόπιους, δηλαδή είναι πολύ φτωχικά, χωρίς πολλές καρέκλες και λοιπά. Τα άλλα που είναι για τουρίστες είναι καλύτερα. Όμως τα πολύ καλά εστιατόρια ήταν εκείνα που βρισκόταν μέσα στα ξενοδοχεία και ήταν πολύ ακριβά.
Το πρωί και το μεσημέρι η παραλία, που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά του νησιού, ήταν σχετικά άδεια από κόσμο. Πολύ λίγοι βρίσκονταν εκεί. Μερικοί τουρίστες έβγαιναν, όχι για να κολυμπήσουν, γιατί τα νερά είναι πολύ ρηχά και δεν είναι καθόλου για να κάνεις μπάνιο, αλλά πήγαιναν για να κάνουν θαλάσσια σπορ. Ειδικά το Kite Board, αυτό με το πανί και με την σανίδα, που τους φυσάει ο άνεμος και ο αθλητής πλανάρει πάνω στην θάλασσα. Από αυτούς βλέπεις πάρα πολλούς, ειδικά μετά το μεσημέρι και ακόμα περισσότερους λίγο πριν βραδιάσει που έχει λίγο δροσιά. Υπάρχει ένα μέρος στην παραλία με μήκος περίπου 1 με 2 χλμ που μπορεί να συνωστίζονται ακόμα και 200 από αυτούς. Βέβαια έχουν πάρα πολύ χώρο για να κάνουν τα κόλπα τους, διότι η απόσταση της παραλίας από τον κοραλλιογενή ύφαλο, πρέπει να είναι γύρω στα 2 με 3 χλμ. Τον ύφαλο τον ξεχωρίζεις από τα κύματα του Ινδικού Ωκεανού που σπάνε πάνω σε αυτόν.


Έχω ξαναπεί ότι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που υπάρχουν στην παραλία είναι σχετικά αραιά και δεν έχουν καμία σχέση με την πυκνότητα της προηγούμενης παραλίας που ήμασταν. Το ζήτημα είναι ότι πίσω από αυτά τα ξενοδοχεία υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται ένα ολόκληρο μουσουλμανικό χωριό, το οποίο ζει μέσα στη μιζέρια. Εννοώ ότι είναι μέσα σε χωματόδρομους και βρώμικες γειτονιές οι άνθρωποι. Ίσως περνούν μία χαρά στα σπίτια τους, όπως είδαμε κάνοντας λίγες βόλτες για να τραβήξουμε φωτογραφίες. Βέβαια στις φωτογραφίες, ειδικά οι γυναίκες δεν είναι δεκτικές. Οι υπόλοιποι δεν έχουν συνήθως πρόβλημα, ούτε καν οι Μασάι.
Από αυτούς τους Μασαί έβλεπες πάρα πολλούς στο νησί και αναρωτιέται κανένας, που βρέθηκαν σε ένα νησί από την Ηπειρωτική χώρα. Την απορία μας την έλυσε ένας από αυτούς, ο οποίος είπε ότι πήγαιναν εκεί για μερικούς μήνες να δουλέψουν. Φαντάζομαι ότι έρχονται και κάποιοι και μένουν μόνιμα, γιατί μπορεί να τους αρέσει περισσότερο. Αυτό σημαίνει αλλοτρίωση γι αυτούς βέβαια.
Επίσης βλέπεις μερικούς από αυτούς να κάνουν παρέα με τουρίστριες, είτε μικρής είτε μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε καταλαβαίνω ότι υπάρχει εδώ και ο σεξουαλικός τουρισμός. Και όχι μόνο από αυτό το γεγονός, αλλά και από το ότι είδαμε πάρα πολλά ζευγάρια με μεγάλους κυρίους να έχουν μικρές μαύρες παρέα. Αλλά και ακριβώς το αντίθετο: λευκές ηλικιωμένες γυναίκες να έχουν παρέα κάποιους νέγρους με τεράστια γυμνασμένα σώματα.
Το απόγευμα στην παραλία κατέβαιναν κυρίως οι ντόπιοι. Έβλεπες να έρχονται παιδιά με τις μητέρες τους και έφηβοι, και άλλοι να παίζουν μπάλα και άλλοι να κάθονται να κοιτάνε τους περαστικούς. Τότε αρχίζουν και οι βόλτες για τους τουρίστες που έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν κάποια μικροπράγματα που πουλάνε οι Μασάι, απλωμένα πάνω σε ένα πανί στην άμμο. Είναι κάποια ξύλινα συνήθως και βραχιόλια. Υπάρχουν και ελάχιστα μαγαζιά που μπορείς να αγοράσεις κάτι περισσότερο, όπως μία μάσκα ή ένα φόρεμα.
Ας έρθουμε όμως στη μέρα μας, όπου έχουμε ξυπνήσει με μία τουαλέτα που να τρέχει ελάχιστο έως καθόλου νερό στις βρύσες της.
Το πρωινό τελείωσε για όλους περίπου στις 9:30, γιατί κάποια άτομα αργούν πάρα πολύ να ξυπνήσουν. Τελικά φύγαμε λίγο πριν τις δέκα με στόχο να έχουμε φτάσει στις 10:00 σε ένα σχολείο που είναι μικρά παιδάκια μέχρι 6 ετών τα οποία φροντίζουν εθελοντές. Είναι ένας οργανισμός (CR HOPE Foundation) που έφτιαξε με χορηγίες ένας Έλληνας ο οποίος ζει νομίζω στο Ντουμπάι. Στο σχολείο αν και μας περίμεναν νωρίτερα, εμείς φτάσαμε λίγο πριν τις 11:00, γιατί ήταν μακριά και με κακούς δρόμους.



Τότε βγήκαν έξω τα παιδάκια να παίξουν μαζί μας και να βγάλουμε φωτογραφίες. Εκεί μείναμε περισσότερο από μία ώρα, με το μισό χρόνο να είναι με τα παιδάκια. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον όλο αυτό για τους περισσότερους, αλλά εμένα δεν με συγκινούν, όπως συγκίνησε κάποιες κοπέλες από το γκρουπ. Εκτός από το παιγνίδι με τα παιδιά μείναμε κι άλλο να δούμε το χώρο και να μιλήσουμε με κάποιους από τους εθελοντές.
Ευτυχώς όταν αποφασίσαμε να φύγουμε, είπαν να μας πάνε σε ένα μαγαζί που είχαν στο κοντινό χωριό για να ψωνίσουμε και να ενισχύσουμε την κοινότητά τους. Και λέω ευτυχώς γιατί το χωριό εκεί είχε μία πολύ όμορφη παραλία. Η θάλασσα δεν είχε τραβηχτεί και ήταν πάνω στην πλημμυρίδα και βλέπαμε ωραίες εικόνες με καθαρή θάλασσα και βαρκούλες. Επίσης ήταν θετικό που δεν υπήρχαν πολλοί τουρίστες και τα μαγαζιά ήταν κυρίως για τους ντόπιους και όχι τουριστικά. Ήταν όμορφη αυτή η μικρή βόλτα στο χωριό.


Μετά πήραμε το δρόμο για να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο. Το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένο μερικοί να κάνουν μασάζ σε μια άλλη παραλία, την Jambiani. Εμείς με τη Ντίνα, προτιμήσαμε να κατεβούμε σε αυτό το χωριό να το δούμε πριν πάμε στο ξενοδοχείο. Αυτό είναι ανάμεσα στον κεντρικό δρόμο που απέχει 500 μέτρα από τη θάλασσα και στη σειρά των ξενοδοχείων που βρίσκονται στην παραλία. Άρα είναι πάνω σε μία λωρίδα περίπου 400 μέτρων, μπορεί και λιγότερο. Είδαμε πάλι τους γνωστούς μαχαλάδες με τους χωματόδρομους αλλά και αυτοκίνητα να περνάνε για να πάνε στα ξενοδοχεία ή και μέσα στο χωριό. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ο κεντρικός δρόμος που απέχει από την κοντινή παραλία. Στην παραλία φαίνονται τα κρεβάτια που σημαίνει ξενοδοχεία. Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα. Φαίνονται στο χάρτη οι δρόμοι. Κάπως έτσι ήταν όλη η περιοχή αυτή σε μήκος 15 ή και 20 χιλιομέτρων.




Φτάσαμε στη θάλασσα και είδαμε το ίδιο στυλ παραλίας που είχαμε και στο δικό μας ξενοδοχείο. Η θάλασσα ήταν τραβηγμένη και συνέχιζε να τραβιέται προς τα μέσα, δηλαδή υπήρχε η άμπωτης. Νομίζω όμως ότι η εικόνα που είχαμε εκεί ήταν πιο όμορφη από την περιοχή του ξενοδοχείου μας, γιατί η θάλασσα που είχε τραβηχτεί άφηνε να φανούν κάποια βράχια, όχι τόσο ψηλά, αλλά στο επίπεδο της θάλασσας. Επίσης έβλεπες τις βάρκες οι οποίες ήταν πάνω στον άδειο από νερό βυθό καθισμένες και όταν ερχόταν η θάλασσα θα ανέβαιναν και θα επέπλεαν.




Ήταν πολύ όμορφη αυτή η εικόνα. Όπως είπα, γενικά μέχρι το μεσημέρι, δεν υπήρχε πολύς κόσμος. Ο ήλιος ήταν καυτός. Εδώ οι θερμοκρασίες ήταν λίγο πάνω από τους 30 βαθμούς, αλλά η ζέστη δεν είναι αποπνικτική, ούτε ιδρώνεις πολύ εύκολα. Ίσως δεν έχει πολύ υγρασία. Περπατήσαμε με την Ντίνα προς το βορρά για περίπου 2 χιλιόμετρα. Το διαλέξαμε γιατί προς τα εκεί μας άρεσε περισσότερο. Σταματήσαμε σε ένα σημείο να πιούμε μία μπύρα. Είχε ένα ωραίο μπαρ που έβλεπες κατευθείαν τη θάλασσα και δεν ανήκε σε ξενοδοχείο. Τα εστιατόρια και μπαρ των ξενοδοχείων συνήθως είναι τραβηγμένα αρκετά πίσω από τα σύνορα με την παραλία.






Η παραλία ήταν πανέμορφη και οι εικόνες ανεπανάληπτες. Δε θα είχαμε πρόβλημα να πηγαίναμε μέχρι το ξενοδοχείο μας με τα πόδια (υπολόγισα ότι θα ήταν περίπου 1,5 ώρα) αλλά η μέρα είχε προχωρήσει και σκεφτήκαμε ότι θα μας έπιανε το σκοτάδι.

Το εικονιζόμενο παρακάτω ήταν για καφέ ή μπύρα. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο να μείνουμε.



Εκεί που ήπιαμε τις μπύρες, είχαμε wifi και επικοινώνησα μαζί με τους άλλους, που ήδη είχαν φτάσει εκεί, για να γυρίσουμε όλοι μαζί στο ξενοδοχείο. Τελικά με αυτούς που θα έκαναν μασάζ, είχαν έρθει όλοι για να φάνε ή για να κάνουν βόλτα. Κατάφερα και τους βρήκα στην παραλία, περπατώντας άλλα δύο χιλιόμετρα από το μπαρ που καθόμασταν.
Εκείνοι δεν ήξεραν πότε θα επέστρεφαν κι εγώ με την Ντίνα φύγαμε και πήγαμε στον κεντρικό δρόμο όπου σταμάτησε ένας ντόπιος, χωρίς να είναι ταξιτζής, και μας πήγε στο ξενοδοχείο. Του πληρώσαμε 4 ευρώ.
Η υπόλοιπη παρέα έφτασε στο ξενοδοχείο λίγο μετά από εμάς. Εμείς με το λιγοστό νερό που είχαμε στην τουαλέτα κάναμε το μπάνιο μας και ένα ευχάριστο που είχαμε ήταν ότι είχε έρθει ένας υδραυλικός και διόρθωσε το καζανάκι. Όποτε δεν ήμασταν αναγκασμένοι να ρίχνουμε το νερό με τον κουβά που είχαμε πάρει. Κατά τις 20:00 κατεβήκαμε κάτω, εκεί που μαζευόμασταν, και βρήκαμε την παρέα να κάθεται. Άλλοι πηγαινοέρχονταν, άλλοι έκαναν μπάνιο και συζητήσαμε λίγο για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Θα πηγαίναμε στην παραλία με το εστιατόριο The Rock, δέκα χλμ βορειότερα από εκεί, αλλά κανείς δεν ήξερε το πότε. Θα το βλέπαμε το πρωί.

Εμείς τότε πήγαμε στο εστιατόριο που είχαμε πάει και την προηγούμενη για να φάμε το σχετικά ακριβό φαγητό. Ήταν αρκετά όμορφο, γιατί πρώτον ήταν σε ένα ξενοδοχείο και έβλεπες μία πισίνα, έβλεπες μερικές παρέες να κάθονται στον ίδιο χώρο με εμάς και είχε φως και ζωντάνια. Και το καλύτερο, πληρώναμε με την κάρτα revolut, οπότε δεν είχα ανάγκη από συνάλλαγμα ακόμα. Αυτό ήταν πολύ καλό. Γενικά δεν κρατούσα και πολλά μετρητά στο ταξίδι αυτό.
Μετά το φαγητό κάναμε μία μικρή βόλτα στην παραλία για μισή ωρίτσα, μέσα στη νύχτα βλέποντας τα άστρα. Δεν είχε πολλά φώτα από τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία εκεί.