Το παπί της μεγάλης φυγής

andeli

Member
Μηνύματα
26
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Σιβηρία - Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Πάρκο Darien Gap Παναμάς
Περιεχόμενα
  1. Κεφάλαιο 1
  2. ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ
  3. ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
  4. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
  5. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  6. ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ (ΤΑΥΡΩΠΟΥ η ΜΕΓΔΟΒΑ)
  7. ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ….. ΣΤΟΝ ΚΟΖΙΑΚΑ
  8. ΟΙ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ (ΜΕΤΕΩΡΑ)
  9. ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Συνεχίζοντας την περιπλάνηση μου - με το ακούραστο και υπομονετικό παπί -ακολουθούμε πίσω τον δρόμο [B]Τρικάλων - Ιωαννίνων[/B] και φτάνουμε στη γέφυρα στη θέση [I]«Χάνι Μουργκάνη»[/I] και ακολουθώντας τις ταμπέλες πηγαίνουμε προς [B]Γρεβενά[/B] περνώντας από την οροσειρά των Χασίων και μετά από 27 χλμ. στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας τις ταμπέλες προς [B]Δεσκάτη[/B] ... και φτάνουμε στην [B]Ελασσόνα[/B
  10. ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  11. ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
  12. πόμενος σταθμός είναι οι Σέρρες (45.000 κατ.).][B]ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:[/B
  13. ΔΡΑΜΑ και πέριξ] [B]ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:[/B] μέσα στην πόλη το [B]“Νησάκι”[/B
  14. ΚΑΒΑΛΑ]Στην[B] Καβάλα[/B
  15. ΞΑΝΘΗ][B]ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:[/B
  16. ΑΠΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ] [B]ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:[/B] Παλιά Πόλη και Αγορά, Αρμένικη γειτονιά ο Τενεκέ Μαχαλάς, το εντυπωσιακό Εσκί Τζαμί, το Αλσος με το ζωολογικό κήπο… Επόμενος σταθμός η [B]Αλεξανδρούπολη[/B], με τον περίφημο φάρο στο λιμάνι της, από όπου θα αποφασίσουμε πίνοντας τον καφέ μας αν θα ανηφορίσουμε Βόρεια προς τον [B]Εβρο[/B], με τα πανέμορφα τοπία, το [B]Διδυμότειχο[/B] με τα ιστορικά μνημεία, τα δάση της [B]Δαδιάς[/B], την [B]Ορεστειάδα[/B] και το [B]Σουφλί[/B] (οι φαντάροι ξέρουν) ή προς το Νότο στο πανέμορφο καταπράσινο νησί της [B]Σαμοθράκης[/B] με τους υπέροχους καταρράκτες γιά κολύμπι και τα δύο τεράστια “παρθένα”κοινοτικά campings.[chapter]ΣΤΑ ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ[/chapter
  17. ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΔΟΙΡΑΝΗ] Η[I] [B]λίμνη της Δοϊράνης[/B][/I
  18. ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ
  19. ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  20. ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΓΙΑΝΝΕΝΑ) & ΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ][B]Ιωάννινα [/B](Γιάννενα), διαμονή στο κοινοτικό camping δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα. Δύο ημέρες είναι αρκετές για να γνωρίσουμε την πόλη των Ιωαννίνων, το νησάκι της Κυρά Φροσύνης, [B]το σπήλαιο του Περάματος[/B], το νέο [B]Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων[/B
  21. ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ & ΤΟΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ]Αφήνοντας πίσω την οροσειρά της Βόρειας Πίνδου και τα Γιάννενα ακολουθούμε τον Ε90 - Ε92 και δίπλα σε μια υπέροχη διαδρομή του [I]ποταμού Θύαμη[/I] φτάνουμε στο λιμάνι της [B]Ηγουμενίτσας[/B] την οποία προσπερνάμε μάλλον αδιάφορα και φτάνουμε στο μοναδικό τοπίο της [B]Πάργας.[/B
  22. ΛΕΥΚΑΔΑ & ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  23. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ …. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
  24. ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ … ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το τοπίο γαληνεύει λίγο πιο κάτω μόλις αντικρίσουμε το γαλάζιο της λίμνης Πλαστήρα που ξεχωρίζει ανάμεσα από τα έλατα. Μια στάση για ένα τσιγάρο και μια φωτογραφία είναι υποχρεωτική. (καλό είναι να ελέγξουμε τα καύσιμά μας)Σημαντική λεπτομέρεια : αν δεν έχετε ξαναέρθει στην περιοχή, χρειάζεται προσοχή και κυρίως να μην σας πιάσει η νύχτα. Θα πρέπει να έχετε αρκετά καύσιμα ( δεν υπάρχουν βενζινάδικα ) και να υπολογίζεται ότι αν χάσετε τον προσανατολισμό σας θα χάσετε και την ψυχραιμία σας και κατʼ επέκταση την κρίση σας για σωστές αποφάσεις με δυσάρεστες συνέπειες.
Ας δούμε λίγο την ιστορία της λίμνης. Όταν το 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας ο περίφημος « Μαύρος Καβαλάρης » συνέλαβε την ιδέα της τεχνητής λίμνης Ταυρωπού, σίγουρα δεν θα είχε φανταστεί ότι θα γεννιόταν ένα από τα εντυπωσιακότερα τοπία των Ελληνικών βουνών. ( που έκανε πραγματικότητα η Δ.Ε.Η. το 1958 πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του. )

Το αποτέλεσμα, καταπράσινες κοιλάδες, πυκνά δάση, μικρά νοικοκυρεμένα χωριά, αμέτρητες βουνοκορφές ( συχνά χιονισμένες ) και το υπέροχο γαλάζιο της λίμνης που μέσα του αντικατοπτρίζονται τα ψηλά έλατα και τα πλατάνια, μας δείχνουν μια άλλη ομορφιά που συναντάμε μόνο σε κάποια γνωστά θέρετρα των Άλπεων ή σε μαγευτικά φιόρδ του βορρά. Κι όμως αυτός ο παράδεισος απέχει μόνο .... 25 χλμ. από την πρωτεύουσα του κάμπου, την Καρδίτσα ... !!
Ξεκινώντας λοιπόν νωρίς το πρωί από την πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου με τσουχτερό κρύο και υγρασία ( ακόμη και τώρα το καλοκαίρι ) μας καλημερίζει ο ήλιος που γλυκοχαράζει ανάμεσα από τα κατάφυτα βουνά. Το λαμπερό κοκκινωπό φως γλιστρά και καθρεπτίζεται στην επιφάνεια της λίμνης.
Κάποια περίεργα σύννεφα τρεμοπαίζουν αχνίζοντας πάνω από το παγωμένο νερό της λίμνης προσθέτοντας μια δόση μυστηρίου στο ήδη μαγευτικό τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας. (Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την λίμνη Πλαστήρα, όμως πάντα έχω την αίσθηση ότι έρχομαι για πρώτη φορά.!)

Αυτή την φορά λοιπόν καθισμένος όχι και στην τόσο άνετη σέλα του παπιού μου θα την εξερευνούσα πάνω σε δύο τροχούς, ίσως από μια άλλη οπτική γωνία σίγουρα με πιο αργούς ρυθμούς και ανακαλύπτοντας τοποθεσίες που άλλες φορές προσπερνούσα γρήγορα με κάποια άλλη μεγάλη μοτοσικλέτα. πριν μερικά χρόνια η ανάβαση για την λίμνη άρχιζε από το χωριό Μητρόπολη, περνούσε από τις ορεινές κοινότητες Μεσενικόλας και Μορφοβούνι για να καταλήξει στο πρώτο χωριό του οροπεδίου της Νεβρόπολης, το καταπράσινο Κρυονέρι.
Η εξαιρετικά γραφική αυτή διαδρομή αν και κουραστική λόγω των πολλών και ανεπάλληλων στροφών, σήμερα δεν χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα λόγω ότι έχει γίνει ο νέος δρόμος που παρακάμπτει τα παραπάνω χωριά, αλλά ανεβάζει γρήγορα, άνετα και με ασφάλεια στα υψίπεδα της λίμνης (υψομ. 750 - 900 μ.)
Γύρω από την λίμνη υπάρχουν αρκετοί χωματόδρομοι με ομαλές κλίσεις και ελάχιστες δυσκολίες. Ακολουθώντας τους χωρίς ιδιαίτερο κόπο θα βρεθούμε κοντά σε εκπληκτικά παραλίμνια τοπία όπου μπορούμε να στήσουμε το αντίσκηνό μας.
Αν κάνουμε τον γύρο της λίμνης ο ασφάλτινος δρόμος θα μας φέρει κοντά σε υπέροχα σημεία της λίμνης και γραφικά χωριά σε υψόμετρα από 750 - 900 μ.
Το Κρυονέρι λοιπόν είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε κοντά στην λίμνη. από εδώ η λίμνη απέχει μόλις 3 χλμ. ενώ ένας καλός χωματόδρομος θα μας βγάλει στο σημείο όπου ένας μικρός χείμαρρος ενώνει τα καθαρά κρύα νερά του με την απέραντη λίμνη.

Το τοπίο είναι πανέμορφο και οι γύρω βουνοκορφές των Αγράφων «αγκαλιάζουν» κυριολεκτικά την λίμνη. Αν είστε τυχεροί ίσως δείτε και κάποια άλογα να βόσκουν αμέριμνα στο γρασίδι.

Μετά το Κρυονέρι η άσφαλτος συνεχίζει μέχρι τα Καλύβια Πεζούλας. Σε κάποιο σημείο υπάρχει μια διασταύρωση αριστερά και ένας καλοπατημένος χωματόδρομος θα σας οδηγήσει στις Δημοτικές εγκαταστάσεις με χώρους αναψυχής που έχουν δημιουργηθεί στην ακρολιμνιά. από εδώ όπως και από τα άλλα χωριά της περιοχής μπορούμε να αγοράσουμε ντόπιο κρασί, τσίπουρο και αν βρούμε, τα περίφημα λουκάνικα με ... πράσο !!
Μια άλλη διασταύρωση (δεξιά) θα μας φέρει κοντά σε δύο πολύ ορεινά χωριά, την Νεράιδα και το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό της Φυλακτής (υψομ. 1.100 μ.) όπου υπάρχει και ο ομώνυμος ξενώνας. (τηλ. 2441- 02850).

Επόμενο παραλίμνιο χωριό είναι το Νεοχώρι, ένας γραφικός οικισμός που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε ένα κατάφυτο βουνό με έλατα, καστανιές, βελανιδιές ....
Στο χωριό υπάρχει ίσως ο ωραιότερος κοινοτικός ξενώνας της ευρύτερης περιοχής « το Αγνάντι » σε υψόμ. 1.050 μ. με δωμάτια που τα μπαλκόνια τους έχουν θέα την λίμνη προς βορρά και νότο. (τηλ. Ξενώνα Νεοχωρίου « το Αγνάντι » 2441-093190, 2441-093191 ). εδώ θα βρείτε και εστιατόριο.

Μετά το Νεοχώρι ο δρόμος συνεχίζει προς Μπελοκομύτη. Η διαδρομή αυτή θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς η θέα από τα ανεπαλληλα φιόρδ της λίμνης είναι φανταστική, ενώ οι πινακίδες του δασαρχείου θα σας κατατοπίσουν για εκτός δρόμου διαδρομές.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια διαφορετική εμπειρία πάνω σε δύο τροχούς ενός καθαρόαιμου mountainbike και έχετε σχετικά καλή φυσική κατάσταση, σταματήστε δεξιά στο παλιό πέτρινο οίκημα όπου στεγάζεται το γραφείο Tavropos Mountain Sport Center στο χωριό Καλύβια Πεζούλας. Εδώ θα βρείτε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο για να πιείτε βαρελίσια μπύρα, ντόπιο κρασί, τσίπουρο ( διπλής απόσταξης !! ) και να δοκιμάσετε ζεστές παραδοσιακές πίτες και λουκάνικα με πράσο.
Εκείνο που σας εντυπωσιάσει με το ποδήλατο μέσα στα στενά μονοπάτια (εδώ δεν πάει η μηχανή σας) είναι το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον της λίμνης Πλαστήρα και γενικότερα των Αγράφων.
Για εσάς που σας αρέσει η ιδέα της περιήγησης με το ποδήλατο και θέλετε να μείνετε μια μέρα παραπάνω το γραφείο Tavropos Mountain Sport Center θα φροντίσει να σας εξασφαλίσει κατάλυμα σε κάποιο ξενώνα από τους πολλούς της περιοχής.

Από το Μπελοκομύτη αξίζει να ανηφορίσουμε προς τον οικισμό Καρίτσα και να επισκεφθούμε το μοναστήρι της Παναγίας της Πελεκητής που βρίσκεται κτισμένο σε υψόμ. 1.400 μ. ακολουθώντας τις ταμπέλες που θα βρείτε και χωρίς να σας πτοήσουν τα λίγα χιλιόμετρα χωματόδρομος γιατί το τοπίο θα σας αποζημιώσει.
Επιστρέφοντας στο δρόμο γύρω από την λίμνη μετά από λίγο θα φτάσουμε στο φράγμα. Εδώ θα διαβάσουμε μια πινακίδα που μας ενημερώνει ότι:

.... στη θέση αυτή ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας το έτος 1925 συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής φράγματος για την δημιουργία της τεχνητής λίμνης Ταυρωπού το έτος 1959.​

Η έμπνευσης του Νικ. Πλαστήρα έγινε πραγματικότητα έξη χρόνια μετά τον θάνατό του.​

από τότε η τεχνητή λίμνη δίνει κάθε χρόνο στο εθνικό σύστημα της ΔΕΗ τριακόσια εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος και τα νερά της κάνουν ευφορότερα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ...​

Αφού βγάλουμε τις σχετικές φωτογραφίες συνεχίζουμε την πορεία μας για τον γύρο της λίμνης και συναντάμε τη Μούχα, ένα μικρό, ήσυχο χωριό πνιγμένο κυριολεκτικά στα έλατα και τις καστανιές. Μετά από 8 χλμ. συναντάμε μια διασταύρωση και τον ξενώνα της Καστανιάς. (Η ταμπέλα μας δείχνει ότι Ι. Μ. Κορώνης είναι 14 χλμ. και η Ι.Μ. Πελεκητής 20 χλμ)
Από εδώ πηγαίνοντας δεξιά σε μια καλή άσφαλτο, μετά από λίγα χιλιόμετρα θα κατηφορίσουμε προς τον κάμπο της Καρδίτσας. (Προσοχή τον χειμώνα στην ομίχλη και στους πλάγιους ανέμους.) Αν πάμε ευθεία θα πάμε στο χωριό της Καστανιάς (1χλμ.) και από εκεί ξανά προς Καρδίτσα ή Καταφύγι (αφού περάσουμε από το καινούργιο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944). Αν πάρουμε τον αριστερό δρόμο θα συναντήσουμε μετά από 6 χιλιόμετρα το χωριό Λαμπερό (υψομ. 850 μ.) ένα χωριό που σιγά - σιγά εγκαταλείπεται λόγω των κατολισθήσεων στην περιοχή.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω συναντάμε μια διασταύρωση για το μοναστήρι της Πέτρας (15ος αιώνας) που αυτή την περίοδο γίνεται συντήρηση. Ο χωματόδρομος είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, εκτός και αν έχει βρέξει γιατί η λάσπη είναι αρκετή.
Ιδιαίτερη προσοχή θέλει στα μισά της διαδρομής γιατί θα σας καλωσορίσουν 6 - 7 τσοπανόσκυλα όχι με τις καλύτερες διαθέσεις. Συνεχίζοντας από το μοναστήρι (6 χλμ.) σε ένα καινούργιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο φτάνουμε στο χωριό Καταφύγι (Αφού πρώτα Έχουμε σταματήσει για νερό στην κρύα πηγή) και από εκεί στην Καρδίτσα. (ο πιο σύντομος δρόμος). Προσοχή ξανά στα τσοπανόσκυλα κοντά στο γεφυράκι με τον μικρό καταρράκτη.
Αν από την προηγούμενη διασταύρωση συνεχίζουμε ευθεία θα συναντήσουμε τον οικισμό του Αγ. Αθανασίου, την πλαζ του Λαμπερού !!! το Τσαρδάκι και λίγο πιο κάτω την ονομαστή Ι. Μ. Κορώνας κοντά στο χωριό Μοσχάτο (που διαθέτει και κοινοτικό ξενώνα).
Το μοναστήρι της Κορώνας βρίσκεται 20 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας σε ύψος 750 μ. είναι εντυπωσιακό σε μορφή φρουρίου κρυμμένο σε ένα δάσος από βελανιδιές και καστανιές και κοιτά από ψηλά τα καμποχώρια της Θεσσαλικής πεδιάδας.
Είχε αρχίσει πια να σουρουπώνει και αφήνοντας πίσω τα υπέροχα χρώματα του ηλιοβασιλέματος στα βουνά των Αγράφων, επέστρεφα για ξεκούραση στο σπίτι των γνωστών που θα με φιλοξενούσαν σε ένα μικρό χωριό το Ρίζωμα (κοντά στην πόλη των Τρικάλων). Άλλωστε η επόμενη ημέρα θα ήταν αρκετά δύσκολη.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Ο υμνος του καθε δικυκληστη.
Adeli ειμαι σιγουρος οτι δεν θα το ξεχασεις ποτε.
Πραγματικα ενας αθλος,μεσα σε πανεμορφα ελληνικα τοπια με φοβερη αφηγηση.!!
 

andeli

Member
Μηνύματα
26
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Σιβηρία - Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Πάρκο Darien Gap Παναμάς
Ο υμνος του καθε δικυκληστη.
Adeli ειμαι σιγουρος οτι δεν θα το ξεχασεις ποτε.
Πραγματικα ενας αθλος,μεσα σε πανεμορφα ελληνικα τοπια με φοβερη αφηγηση.!!
ευχαριστω καλέ μου φίλε για τα καλά σου λόγια, πραγματι ηταν ενα απο τα πολλά τρελά και ανευ λογου ταξιδια που κανω σχεδόν μονο με δικυκλα τα τελευταια 25 χρόνια.

ευχαριστω

ΟΧΙ ΣΤΑ ΞΥΔΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
Αναβοσβήνοντας τα φωτα

Αντωνόπουλος Ηλίας - Andeli :D
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Ηλία, τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω το καταπληκτικό αυτό κείμενό σου.
Τι αφήγηση, τι περιγραφή, τι εικόνες
Να είσαι καλά να μας ταξιδεύεις.
Μπράβο σου
 

andeli

Member
Μηνύματα
26
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Οδικώς Σιβηρία - Κίνα
Ταξίδι-Όνειρο
Πάρκο Darien Gap Παναμάς
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Καλησπέρα, σε όλες και όλους

Γύρισα εχτές το βράδυ μετά από απουσία αρκετών ημερών και διαβάζοντας τα μηνύματα του ανακάλυψα ότι είμαι ο τυχερός του τρίτου διαγωνισμούς Ταξιδιωτικής Ιστορίας.
Πραγματικά χαίρομαι που κέρδισα και ευχαριστώ τους φίλους που με ψηφίσαν.

Σας ευχαριστώ μεσα απο την καρδιά μου. Συντομα και άλλες ιστορίες

Ηλίας - Αντέλι
 
Last edited by a moderator:

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.968
Likes
9.384
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Εμεις ευχαριστουμε για το ομορφο οδοιπορικο! Συγχαρητηρια και παλι και περιμενουμε κι αλλες ιστοριες!
 

pepes1gr

Member
Μηνύματα
27
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Υγεία να έχουμε και λεφτά
Καλά φίλε είσαι τρομερός.
Χαρά στο κουράγιο σου.
Τρομερά τοπία ειδικά στα βουνά της Πίνδου (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας....).
Πιστεύω ότι η εκδρομή θα σου μείνει για πάντα αξέχαστη.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.831
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom