maltakias
Member
- Μηνύματα
- 2.538
- Likes
- 3.231
- Επόμενο Ταξίδι
- Όπου λάχει
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού
Πολλά έχουν γραφτεί και πολλοί έχουν "σκοτωθεί" σε αυτό το φόρουμ,κι όχι μόνο,γύρω από την Ιταλική γαστρονομία.
Θα ακούσω πολλά γι'αυτά που θα πω αλλά δεν θα αλλάξουν ούτε ελάχιστα την άποψή μου που προέρχεται από καθαρά προσωπική εμπειρία.
Ξεκινώντας από το γενικό πριν πάω στο ειδικό,πρέπει να σας πω ότι η έννοια του Primo-Secondo πιάτου δεν είναι απλώς μια έννοια αλλά ένα γεγονός.Αν δεν φας και τα δύο,ειδικά ύστερα από μια κουραστική μέρα,δεν παίζει να χορτάσεις.
Ύστερα έρχεται η ποικιλία.Σχεδόν όλα τα μαγαζιά σε όλη την Τοσκάνη έχουν περίπου τα ίδια πρώτα (pasta κατά κύριο λόγο) με μόνη διαφορά την κρασάτη σάλτσα τους που αλλάζει ανάλογα με τον τοπικό οίνο συνήθως,και σχεδόν πανομοιότυπα δεύτερα (κυρίως κρέας).Εντάξει αντιλαμβάνομαι ότι ένα σωστό μαγαζί δεν μπορεί να έχει 10 σελίδες κατάλογο,γιατί κατά κανόνα θα είναι μπάχαλο,αλλά κι αυτό καταντάει σκάνδαλο.
Ας περάσω στη γεύση.Δεν με ενθουσίασε πραγματικά τίποτα.Έκατσα απ'το πιο κυριλέ μέχρι το πιο ταβερνέ.Μάλλον το τελευταίο είχε ένα ενδιαφέρον αλλά και πάλι ΔΕΝ.Αποκορύφωμα ήταν η Bistecca alla Fiorentina (T-bone steak με ιταλική προφορά
).Γνώριζα καλά ότι σερβίρεται rare αλλά οι τύποι,μάλλον γιατί έψαχναν να σχολάσουν,την έφεραν κυριολεκτικά ωμή.Ήταν τέτοιο το σοκ που ξέχασα και να την φωτογραφίσω.Από τις σπάνιες φορές στη ζωή μου που επέστρεψα κρέας για ψήσιμο.Τώρα μη μου την πέσουν όλοι οι "ειδήμονες" ξέρουν κι άλλοι να τρώνε,αλλά αυτό ήταν κοροϊδία.
:::
:::
:::
Μιας και ανέφερα το ωράριο,μην δοκιμάσετε να πάτε για φαΐ μετά τις 22:00 εκτός από ΠαρασκευοΣάββατο που βγαίνουν λίγο πιο αργά οι Ιταλοί.Επίσης μην δοκιμάσετε να φάτε πρίν τις 19:00,μάλλον δεν θα βρείτε και να θέλετε.Μιλάω για δείπνο πάντα.Εντάξει και στην Ελλάδα δυσκολεύεσαι να φας απόγευμα αλλά τουλάχιστον μπορείς να φας μέχρι τις 1:00 το βράδυ.
Διόλου ευκαταφρόνητο είναι το κόστος του φαγητού σας και καλά θα κάνετε να το έχετε προϋπολογισμένο.4 άτομα με ένα μπουκάλι κρασί πάντα,δεν πέσαμε ποτέ κάτω απ'τα 120?-140?.Μόνο όταν φάγαμε pizza στην Μάντοβα.Μονίμως ξεχνάγαμε το έξτρα κόστος των συνοδευτικών.Α,ναι τα contorni χρεώνονται επιπλέον και αποτελούν ξεχωριστό πιάτο.Παίρνετε ακριβώς ότι παραγγέλνετε σε ένα κυρίως πιάτο.
Η Τοσκάνη παραδοσιακά φημίζεται για το αγριογούρουνό της και υπάρχουν κάποια πιάτα της που το χρησιμοποιούν.Τις τελευταίες δεκαετίες βέβαια γίνεται εκτενής εκκαθάριση του πληθυσμού τους λόγω των καταστροφών που προξενούν στις καλλιέργειες,γι'αυτό και αμφιβάλλω κατά πόσο "άγριο" ήταν στην πραγματικότητα το γεύμα σας όσο ζούσε.
:::
Επειδή δεν θα μπορούσαν όλα να είναι μέτρια θα σας προτείνω το μαγαζί που ξεχώρισα ανάμεσα σε όλα.Φλωρεντία,σε ένα στενάκι του δρόμου που κατηφορίζει από το Duomo προς την Piazza della Signoria (via dei Tavolini,18) θα βρείτε την καταπληκτική Cantinetta dei Verrazzano.Ένας παραδοσιακός φούρνος που σερβίρει φρέσκα γλυκά και καφέ.Το μυστικό όμως βρίσκεται στην δεύτερη αίθουσα του όπου όσοι τυχεροί χωράνε σε 5-6 τραπέζια,μπορούν να γευτούν την καλύτερη focaccia της πόλης συντροφιά με τα κρασιά του οίκου Castello di Verrazzano στον οποίο και ανήκει το μαγαζί.Μέσα σε μια μοναδική ατμόσφαιρα και με πολύ φιλικό προσωπικό,το μέρος είναι ιδανικό αν θέλετε να χαλαρώσετε λιγάκι το μεσημέρι τσιμπώντας κάτι ελαφρύ μετά από μια ξεθεωτική πρωινή βόλτα.
:::
:::
:::
Θα ακούσω πολλά γι'αυτά που θα πω αλλά δεν θα αλλάξουν ούτε ελάχιστα την άποψή μου που προέρχεται από καθαρά προσωπική εμπειρία.
Ξεκινώντας από το γενικό πριν πάω στο ειδικό,πρέπει να σας πω ότι η έννοια του Primo-Secondo πιάτου δεν είναι απλώς μια έννοια αλλά ένα γεγονός.Αν δεν φας και τα δύο,ειδικά ύστερα από μια κουραστική μέρα,δεν παίζει να χορτάσεις.
Ύστερα έρχεται η ποικιλία.Σχεδόν όλα τα μαγαζιά σε όλη την Τοσκάνη έχουν περίπου τα ίδια πρώτα (pasta κατά κύριο λόγο) με μόνη διαφορά την κρασάτη σάλτσα τους που αλλάζει ανάλογα με τον τοπικό οίνο συνήθως,και σχεδόν πανομοιότυπα δεύτερα (κυρίως κρέας).Εντάξει αντιλαμβάνομαι ότι ένα σωστό μαγαζί δεν μπορεί να έχει 10 σελίδες κατάλογο,γιατί κατά κανόνα θα είναι μπάχαλο,αλλά κι αυτό καταντάει σκάνδαλο.
Ας περάσω στη γεύση.Δεν με ενθουσίασε πραγματικά τίποτα.Έκατσα απ'το πιο κυριλέ μέχρι το πιο ταβερνέ.Μάλλον το τελευταίο είχε ένα ενδιαφέρον αλλά και πάλι ΔΕΝ.Αποκορύφωμα ήταν η Bistecca alla Fiorentina (T-bone steak με ιταλική προφορά





Μιας και ανέφερα το ωράριο,μην δοκιμάσετε να πάτε για φαΐ μετά τις 22:00 εκτός από ΠαρασκευοΣάββατο που βγαίνουν λίγο πιο αργά οι Ιταλοί.Επίσης μην δοκιμάσετε να φάτε πρίν τις 19:00,μάλλον δεν θα βρείτε και να θέλετε.Μιλάω για δείπνο πάντα.Εντάξει και στην Ελλάδα δυσκολεύεσαι να φας απόγευμα αλλά τουλάχιστον μπορείς να φας μέχρι τις 1:00 το βράδυ.
Διόλου ευκαταφρόνητο είναι το κόστος του φαγητού σας και καλά θα κάνετε να το έχετε προϋπολογισμένο.4 άτομα με ένα μπουκάλι κρασί πάντα,δεν πέσαμε ποτέ κάτω απ'τα 120?-140?.Μόνο όταν φάγαμε pizza στην Μάντοβα.Μονίμως ξεχνάγαμε το έξτρα κόστος των συνοδευτικών.Α,ναι τα contorni χρεώνονται επιπλέον και αποτελούν ξεχωριστό πιάτο.Παίρνετε ακριβώς ότι παραγγέλνετε σε ένα κυρίως πιάτο.
Η Τοσκάνη παραδοσιακά φημίζεται για το αγριογούρουνό της και υπάρχουν κάποια πιάτα της που το χρησιμοποιούν.Τις τελευταίες δεκαετίες βέβαια γίνεται εκτενής εκκαθάριση του πληθυσμού τους λόγω των καταστροφών που προξενούν στις καλλιέργειες,γι'αυτό και αμφιβάλλω κατά πόσο "άγριο" ήταν στην πραγματικότητα το γεύμα σας όσο ζούσε.


Επειδή δεν θα μπορούσαν όλα να είναι μέτρια θα σας προτείνω το μαγαζί που ξεχώρισα ανάμεσα σε όλα.Φλωρεντία,σε ένα στενάκι του δρόμου που κατηφορίζει από το Duomo προς την Piazza della Signoria (via dei Tavolini,18) θα βρείτε την καταπληκτική Cantinetta dei Verrazzano.Ένας παραδοσιακός φούρνος που σερβίρει φρέσκα γλυκά και καφέ.Το μυστικό όμως βρίσκεται στην δεύτερη αίθουσα του όπου όσοι τυχεροί χωράνε σε 5-6 τραπέζια,μπορούν να γευτούν την καλύτερη focaccia της πόλης συντροφιά με τα κρασιά του οίκου Castello di Verrazzano στον οποίο και ανήκει το μαγαζί.Μέσα σε μια μοναδική ατμόσφαιρα και με πολύ φιλικό προσωπικό,το μέρος είναι ιδανικό αν θέλετε να χαλαρώσετε λιγάκι το μεσημέρι τσιμπώντας κάτι ελαφρύ μετά από μια ξεθεωτική πρωινή βόλτα.




Attachments
-
139,9 KB Προβολές: 80
Last edited by a moderator: