Triplover
Member
- Μηνύματα
- 1.218
- Likes
- 4.211
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Λίγα λόγια για την Νέα Υόρκη
- Βασικές πληροφορίες για το ταξίδι
- Ταξίδι & Άφιξη
- Lower Manhattan (Μέρος α’)
- Liberty Island, Ellis Island & Lower Manhattan (Μέρος β’)
- Lower Manhattan (Μέρος γ’)
- World Trade Center (Μέρος α’)
- World Trade Center (Μέρος β’) & Rockefeller Center
- Upper East Side (Μέρος α’)
- Upper East Side (Μέρος β’), Morningside Heights & Roosevelt Island Tramway
- Midtown (Μέρος α’)
- Tudor City & Midtown East (Μέρος α’)
- Midtown East (Μέρος β’)
- Upper Midtown
- Bryant Park, Times Square & Theater District
- High Line
- Meatpacking District, Chelsea, Greenwich Village & Soho
- Little Italy, Chinatown & Civic Center
- Harlem & Upper West Side
- Βοστόνη - Downtown Crossing, Theater District, Chinatown, Financial District & Waterfront (Μέρος α’)
- Βοστόνη - Waterfront (Μέρος β’) & Downtown
- Βοστόνη - Fenway/Kenmore, Harvard & Mid Cambridge
- Βοστόνη – MIT, East Cambridge & αγώνας ΝΒΑ
- Ουάσιγκτον - Ronald Reagan Airport, Arlington & National Mall (Μέρος α’)
- Ουάσιγκτον - National Mall (Μέρος β’)
- Ουάσιγκτον - National Mall (Μέρος γ’), Penn Quarter, Downtown & Foggy Bottom
- Ουάσιγκτον - National Mall (Μέρος δ’) & Capitol Hill
- Ουάσιγκτον - ΝοΜΑ, Chinatown & Penn Quarter
- Φιλαδέλφεια – 30th Station, Logan Square & Philadelphia Museum of Art (Μέρος α΄)
- Φιλαδέλφεια – Philadelphia Museum of Art & Logan Square (Μέρος β’)
- Φιλαδέλφεια – City Center, Chinatown & Old City
- Hunters Point & Ed Koch Queensboro Bridge
- Upper East Side & Central Park
- Upper West Side, Upper Midtown, MoMA & Astoria
- Civic Center, Brooklyn Bridge & Brooklyn
- Garment District, Flatiron District, Gramercy, East Village, NoHo & Williamsburg
- Jersey Gardens και επιστροφή
- Επίλογος
Διασχίζοντας την Meatpacking District φτάσαμε στην κλειστή Chelsea Market.
Η αγορά στεγάζεται στο εργοστάσιο της πρώην Nabisco (National Biscuit Company). Σε αυτόν εδώ το χώρο παρήχθη για πρώτα φορά το δημοφιλές μπισκότο Oreo.
Καλύτερα χρώματα και αρώματα από ένα κατάστημα μπαχαρικών πού θα βρεις;
Τσιμπήσαμε κατι τίς από ένα φούρνο και μία μπανάνα, και ξεχυθήκαμε και πάλι στους δρόμους της πόλης.
Gansevoort St & W 13th St
Hudson St & Horatio St
Φτάνουμε στην Abingdon Square Park, ένα μικρό παρκάκι, στην οποία υπάρχει μνημείο προς τιμήν των ανδρών της περιοχής που συμμετείχαν στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμo.
Δίπλα βρίσκεται το Sheridan Square, στην οποία δεσπόζει το άγαλμα του στρατηγού Philip Henry Sheridan.
Έχουμε βγει στην 6th Ave.
Το άσπρο νεοκλασικό είναι η St. Joseph's Church, ενώ στο βάθος αριστερά διακρίνεται ο One World Trade Center.
Εκεί που βγάζαμε φωτογραφίες βλέπω κόσμο έξω από ένα μαγαζί με το όνομα 99 Cents Fresh Pizza και στον αριθμό 388 της 6th Ave. Μαγαζάκια με ντόπιο κόσμο σε τουριστικές πόλεις πάντα μου άρεσαν. Πέρα από την ποιότητα, δίνουν και μία πιο γνήσια εικόνα του τόπου. Κατασπάραξα κανά δυο πιτσούλες, πήρα δυνάμεις και συνεχίζουμε.
6th Ave & W 9th St
Jefferson Market Library
Μια βιβλιοθήκη, που θα έβαζα στοίχημα βλέποντάς την, ότι είναι εκκλησία. Κατασκευάστηκε το 1877 ως δικαστικό μέγαρο και λειτούργησε ως το 1945. Το 1961 η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ανέλαβε το κτήριο που είχε παρακμάσει. Μετά από ανακαίνιση κόστους 1,4 εκατ δολαρίων, άνοιξε τις πύλες του το 1967 ως παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.
Ωραία λεπτομέρεια από τη πρόσοψη ενός κτηρίου στη 5th Ave, σχεδιασμένου από τον Emery Roth και κτισμένου το 1922.
The First Presbyterian Church
Ο νεογοτθικός ναός κτίστηκε το 1844 – 2, ενώ τμήματα προστέθηκαν το 1893-4.
Στη τομή των 5th Ave & 14th St βρίσκεται το New School University Center. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2014 σε σχέδια του γραφείου Skidmore, Owings and Merrill (SOM).
Ένα δρόμο πιο κάτω βρίσκεται η Επισκοπική Εκκλησία της Αναλήψεως (Church of the Ascension). Ο νεογοτθικός ναός κτίστηκε το 1840–41, ενώ αργότερα προστέθηκαν διάφορα ακόμα τμήματα.
One 5th Ave (1927)
Έχουμε φτάσει στη Washington Square.
Στη συγκεκριμένη πλατεία του 1871 δεσπόζει η ομώνυμη αψίδα. Η τελευταία κατασκευάστηκε το 1892 σε σχέδια του Stanford White της McKim, Mead & White, προς τιμήν του πρώτου προέδρου των Η.Π.Α. George Washington. Όπως και η γνήσια καμάρα, έτσι και αυτή, είναι δημοφιλές σημείο συνάντησης.
Η άλλη πλευρά της αψίδας
Στο κέντρο της φωτογραφίας φαίνεται το συντριβάνι στο οποίο νερό δεν είχε, αλλά χρησίμευε ως παγκάκι. Ενώ ο Γιάννης και ο Σταύρος έμειναν στο κέντρο της πλατείας, εγώ με τον Κώστα κάναμε μια μικρή γύρα. Στη νότια άκρη του άκρου μια μουσικός έπαιζε υπέροχα τραγουδάκια.
Το 1888 ο δημοφιλής και δραστήριος βαπτιστής κληρικός Edward Judson, με την οικονομική υποστήριξη του John D. Rockefeller και άλλων επιφανών βαπτιστών, ξεκίνησε την ανοικοδόμηση ναού στη νότια πλευρά του πάρκου. Ο ναός περατώθηκε μετά από 5 χρόνια από τον Stanford White (McKim, Mead & White). To 1896 κτίστηκε και ο πύργος από την ίδια εταιρία.
Η πλειονότητα των κτηρίων που περιβάλλουν την πλατεία ανήκουν στο New York University. Για αυτό στη πλατεία υπάρχει πολύς νέος κόσμος.
Φεύγουμε από Washington Square με μια τελευταία φωτογραφία ενός αγάλματος αφιερωμένου στον στρατηγό Giuseppe Garibaldi (1807–1882). Ο Garibaldi υπήρξε από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ένωση της Ιταλίας. Πέρασε μέρος της ζωής του στη Νέα Υόρκη όταν ήταν σε εξορία.
Είμαστε στη γωνία Washington Square East & Washington Place.
Κτήριο του New York University
Το New York University είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ιδρύθηκε το 1831 και είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στο κόσμο. Ιδρυτής του ήταν ο πρώην υπουργός οικονομικών Albert Gallatin, ο οποίος εξελέγει πρώτος πρύτανης.
Σε αυτό το κτήριο στις 25 Μαρτίου του 1911 εξελίχθηκε μια τραγωδία που έμελε να σταθεί η αιτία για να αλλάξουν πολλά σε θέματα εργασιακής ασφαλείας στις Η.Π.Α. Στη βιοτεχνία Triangle Shirtwaist, που στεγαζόταν στους πάνω ορόφους του τότε Asch Building, ξέσπασε φωτιά. Οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένοι. Ήταν πάγια τακτική των βιοτεχνιών της εποχής για να περιορίσουν τις κλοπές και τη λούφα. Σκοτώθηκαν 146 άνθρωποι, 123 γυναίκες και 23 άνδρες, η πλειονότητα αυτών μετανάστες ηλικίας 16-23. Πολλοί πέθαναν πηδώντας από τα παράθυρα.
Το κτήριο αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Frederick Brown και το 1929 δωρήθηκε στο πανεπιστήμιο.
Εδώ στεγάζεται ένα από τα πιο φημισμένα τμήματα μαθηματικών στο κόσμο, το Courant Institute.
Και εδώ ένα από τα κορυφαία Business Schools, το Stern School of Business.
Να και το τμήμα οικονομικών επιστημών.
Mercer House (Mercer St & W 4th St)
Βγαίνουμε στη Lafayette St και στον αριθμό 380 βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά καφέ – ζαχαροπλατεία της πόλης, το Lafayette Grand Café & Bakery.
Θυμήθηκα τις μεθυστικές γεύσεις των boulangerie kai pattiserie του Παρισιού. Δεν ήταν δυνατόν να αντισταθώ σε μερικά makaron. Αν και λίγο φαρμακείο, αλλά χαλάλι του. Πάντως, είναι ένας εξαιρετικός χώρος για χαλάρωση με ένα καφέ και φυσικά γλυκάκι. Εμείς, γνωστοί ταλιμπάν, μέρα μεσημέρι να πιούμε σε ταξίδι στο εξωτερικό κάφε, δεν υπάρχει περίπτωση.
Αυτό το ωραίο λευκό κτήριο στη μέση της φωτογραφίας είναι το Robbins & Appleton Building. Κτίστηκε το 1879-1880 και βρίσκεται στο αριθμό 1-5 της Bond Street.
Βλεπετε τη πινακίδα ΝΟΗΟ; Άραγε τι σημαίνει; Και τι σχέση έχει με το SOHO; NOHO σημαίνει North of Houston Street, βόρεια της οδού Χιούστον και SOHO, south of Houston Street.
652 Broadway (1908)
648 Broadway (1898) και Bleecker Tower (1890)
Η πλευρά του Bleecker Tower στη Bleecker St
Bayard-Condict Building (65 Bleecker St)
Είναι ένα πανέμορφο κτήριο με εκπληκτικές διακοσμητικές λεπτομέρειες. Κτίστηκε το 1897-99 και ήταν ένα από τα πρώτα ψηλά κτήρια με ατσάλινο σκελετό.
Cable Building
Το Cable Building, που βρίσκεται στην 611 Broadway, κτίστηκε το 1894 σε ρυθμό Beaux Arts. Σχεδιασμένο από τον Stanford White της McKim, Mead & White, ονομάστηκε έτσι διότι στέγαζε μια εταιρία που δραστηριοπιούνταν στα τραμ της εποχής. Αποκαλούνταν cable cars, γιατί έπαιρναν ρεύμα από καλώδια στο δρόμο.
Puck Building
To Puck Building κτίστηκε σε δύο στάδια, το 1885-6 και 1892-3 για να αποτελέσει την έδρα του περιοδικού Puck. Το 1983-4 και 1995 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης. Άλλαξε διάφορα χέρια. Από το 2004 ανήκει στο New York University και στεγάζει το Wagner Graduate School of Public Service και το τμήμα Κοινωνιολογίας.
Είμαστε στη Houston St και κατευθυνόμαστε νότια. Έχουμε πια μπει στο SOHO. Μια υπέροχη περιοχή με έντονη καλλιτεχνική χροιά.
Και ποιος σας είπε ότι κατεστραμμένοι βάνδαλοι ευδοκιμούν μόνο στην Ελλάδα;
560 Broadway (1900)
109 Prince Street (1882-83)
Ψάχνοντας για πληροφορίες για το ταξίδι, είχα βρει ένα παράξενο «αξιοθέατο». Το χάρτη του μετρό της πόλης αποτυπωμένο στο πεζοδρόμιο της Greene Street στον αριθμό 110. Σχεδιάστηκε το 1985 από τη νεαρή Βελγίδα Françoise Schein.
Μερικές εικόνες ακόμα από τη γραφική Greene St
Θα ήθελα να αναφέρω ότι σε αυτή τη περιοχή τα σκαλοπάτια εξωτερικά των κτηρίων ήταν αναλογικά περισσότερα, όπως επίσης ο αριθμός των ουρανοξυστών περιορισμένος.
Τρία χρόνια μετά την κατασκευή του πωλήθηκε στον James B. Haggin. Έτσι προκύπτουν τα δύο εναλλακτικά του ονόματα. Από το 1985 έχει μετατραπεί σε κατοικίες. Η διακόσμηση των πάνω ορόφων του είναι λεπτομερέστατη και εντυπωσιακή.
Δεν την λες και άσχημη τη Mustang
E.V. Haughwout Building
Το πενταόροφο E.V. Haughwout Building κτίστηκε το 1857 για να φιλοξενήσει το εμπορικό κέντρο του ομώνυμου επιχειρηματία. Πέρα από την αισθητική του, είναι γνωστό ως το πρώτο κτήριο στο οποίο τοποθετήθηκε επιτυχώς ανελκυστήρας για το κοινό (1857).
Συνεχίσαμε στη Broome St μέχρι την Centre St.
Αμέσως μετά, σε ένα πάρκιγκ στη Broome St
Chelsea Market
Πάντα μου άρεσαν οι αγορές, γιατί νομίζω ότι εκεί βρίσκεις τον πραγματικό παλμό της πόλης. Θυμάμαι τον πρώτο καιρό που πήγα στα Χανιά, κατέβαινα στη λαϊκή και απολάμβανα τις φωνές, τη προφορά, τα τρικ των πωλητών.
Καλύτερα χρώματα και αρώματα από ένα κατάστημα μπαχαρικών πού θα βρεις;
Gansevoort St & W 13th St
Hudson St & Horatio St
Abingdon Square Park
Απέναντι ακριβώς βρίσκεται η Bleecker Playground. Ξεχωρίζει ένα ωραίο άγαλμα του Chaim Gross με το όνομα The Family, που αναπαριστά μια 5μελή οικογένεια.
The Family
Προχωράμε και φτάνουμε σε λίγο στο Christopher Park. Είναι ένα παρκάκι στο οποίο υπάρχει το μνημείο Gay Liberation. Δημιουργήθηκε το 1992 και αποτελείται από δύο ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Αφού βγάλαμε μερικές φωτογραφίες, ανέφερα στα παιδιά τι αναπαριστούν τα αγάλματα. Περιττό να αναφέρω ότι δέχτηκα μερικά μπινελίκια. Φωτογραφίες με σκέτα τα αγάλματα δεν έχω. Η συγκεκριμένη είναι από τη σελίδα http://www.panoramio.com/photo/87420829.
Sheridan Square
Βολτάρουμε στο Village District και προσπερνάμε την Gay Street.
Εκεί που βγάζαμε φωτογραφίες βλέπω κόσμο έξω από ένα μαγαζί με το όνομα 99 Cents Fresh Pizza και στον αριθμό 388 της 6th Ave. Μαγαζάκια με ντόπιο κόσμο σε τουριστικές πόλεις πάντα μου άρεσαν. Πέρα από την ποιότητα, δίνουν και μία πιο γνήσια εικόνα του τόπου. Κατασπάραξα κανά δυο πιτσούλες, πήρα δυνάμεις και συνεχίζουμε.
6th Ave & W 9th St
Jefferson Market Library
The First Presbyterian Church
Ο νεογοτθικός ναός κτίστηκε το 1844 – 2, ενώ τμήματα προστέθηκαν το 1893-4.
Church of the Ascension
Συνεχίζοντας στη 5th Ave, μπροστά μας ορθώνεται ο One 5th Ave. Ένας από τους πρώτους Art Deco ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.
One 5th Ave (1927)
Η άλλη πλευρά της αψίδας
Η πλειονότητα των κτηρίων που περιβάλλουν την πλατεία ανήκουν στο New York University. Για αυτό στη πλατεία υπάρχει πολύς νέος κόσμος.
Κτήριο του New York University
Και εδώ ένα από τα κορυφαία Business Schools, το Stern School of Business.
Mercer House (Mercer St & W 4th St)
Βρισκόμαστε στη τομή των Broadway και 4th St. Στα αριστερά τα κόκκινα κτήρια είναι το Hebrew Union College και στο βάθος το τμήμα Φυσικής.
700 Broadway (1906)
Ο λόγος που εντάσσεται η συγκεκριμένη φωτογραφία στην ιστορία, δεν είναι τόσο η αισθητική του κτηρίου, αλλά η παρουσίαση των εξωτερικών μεταλλικών σκαλοπατιών. Για λόγους πυροπροστασίας έχει θεσπιστεί το συγκεκριμένο μέτρο.
Βγαίνουμε στη Lafayette St και στον αριθμό 380 βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά καφέ – ζαχαροπλατεία της πόλης, το Lafayette Grand Café & Bakery.
Αυτό το ωραίο λευκό κτήριο στη μέση της φωτογραφίας είναι το Robbins & Appleton Building. Κτίστηκε το 1879-1880 και βρίσκεται στο αριθμό 1-5 της Bond Street.
Να και ένα φτωχοπαίδι
643 - 665 Broadway
Απέναντι βρίσκονται αυτά τα κτήρια, ηλικίας τουλάχιστον ενός αιώνα.643 - 665 Broadway
652 Broadway (1908)
648 Broadway (1898) και Bleecker Tower (1890)
Η πλευρά του Bleecker Tower στη Bleecker St
Bayard-Condict Building (65 Bleecker St)
Cable Building
Puck Building
Είμαστε στη Houston St και κατευθυνόμαστε νότια. Έχουμε πια μπει στο SOHO. Μια υπέροχη περιοχή με έντονη καλλιτεχνική χροιά.
Και ποιος σας είπε ότι κατεστραμμένοι βάνδαλοι ευδοκιμούν μόνο στην Ελλάδα;
560 Broadway (1900)
109 Prince Street (1882-83)
Μερικές εικόνες ακόμα από τη γραφική Greene St
Broome St
Haggin Building ή Silk Exchange Building (1896)
Στο βάθος βλέπετε το υπέροχο 487 Broadway ή αλλιώς Haggin Building ή Silk Exchange Building. Μόλις κατασκευάστηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα νοικιάστηκαν τα διαθέσιμα γραφεία, τα περισσότερα εξ αυτών σε εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του μεταξιού.Haggin Building ή Silk Exchange Building (1896)
Δεν την λες και άσχημη τη Mustang
E.V. Haughwout Building
Συνεχίσαμε στη Broome St μέχρι την Centre St.
New York City Police Headquarters
Το πρώην αρχηγείο της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης κτίστηκε το 1905-1909, και μέχρι το 1973 χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία. Από το 1988 έχει μετατραπεί σε πολυτελή διαμερίσματα.
Αμέσως μετά, σε ένα πάρκιγκ στη Broome St