Triplover
Member
- Μηνύματα
- 1.218
- Likes
- 4.211
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Λίγα λόγια για την Νέα Υόρκη
- Βασικές πληροφορίες για το ταξίδι
- Ταξίδι & Άφιξη
- Lower Manhattan (Μέρος α’)
- Liberty Island, Ellis Island & Lower Manhattan (Μέρος β’)
- Lower Manhattan (Μέρος γ’)
- World Trade Center (Μέρος α’)
- World Trade Center (Μέρος β’) & Rockefeller Center
- Upper East Side (Μέρος α’)
- Upper East Side (Μέρος β’), Morningside Heights & Roosevelt Island Tramway
- Midtown (Μέρος α’)
- Tudor City & Midtown East (Μέρος α’)
- Midtown East (Μέρος β’)
- Upper Midtown
- Bryant Park, Times Square & Theater District
- High Line
- Meatpacking District, Chelsea, Greenwich Village & Soho
- Little Italy, Chinatown & Civic Center
- Harlem & Upper West Side
- Βοστόνη - Downtown Crossing, Theater District, Chinatown, Financial District & Waterfront (Μέρος α’)
- Βοστόνη - Waterfront (Μέρος β’) & Downtown
- Βοστόνη - Fenway/Kenmore, Harvard & Mid Cambridge
- Βοστόνη – MIT, East Cambridge & αγώνας ΝΒΑ
- Ουάσιγκτον - Ronald Reagan Airport, Arlington & National Mall (Μέρος α’)
- Ουάσιγκτον - National Mall (Μέρος β’)
- Ουάσιγκτον - National Mall (Μέρος γ’), Penn Quarter, Downtown & Foggy Bottom
- Ουάσιγκτον - National Mall (Μέρος δ’) & Capitol Hill
- Ουάσιγκτον - ΝοΜΑ, Chinatown & Penn Quarter
- Φιλαδέλφεια – 30th Station, Logan Square & Philadelphia Museum of Art (Μέρος α΄)
- Φιλαδέλφεια – Philadelphia Museum of Art & Logan Square (Μέρος β’)
- Φιλαδέλφεια – City Center, Chinatown & Old City
- Hunters Point & Ed Koch Queensboro Bridge
- Upper East Side & Central Park
- Upper West Side, Upper Midtown, MoMA & Astoria
- Civic Center, Brooklyn Bridge & Brooklyn
- Garment District, Flatiron District, Gramercy, East Village, NoHo & Williamsburg
- Jersey Gardens και επιστροφή
- Επίλογος
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας.
Three Discs, One Lacking (1968)
Είναι σύγχρονη τέχνη γατάκια. Μαγεία και όνειρο στη τομή των Benjamin Franklin Parkway και Cherry St.
Στεγάζεται στο υπέροχο Furness-Hewitt Βuilding (1871-76), που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Frank Furness and George Hewitt, εξ ου και το όνομα. Θεωρείται ένα από τα πιο έξοχα δείγματα βικτωριανής αρχιτεκτονικής στις Η.Π.Α.
Le Méridien Philadelphia (1898)
Liberty Title & Trust Building (1929)
Στο βάθος ορθώνεται το Δημαρχείο της Φιλαδέλφεια.
Arch Street United Methodist Church (1864-70)
Παρατηρούμε στο ναό τη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, σύμβολο των ομοφυλοφύλων.
Στα αριστερά εμφανίζεται ο Μασωνικός Ναός, ενώ στα δεξιά είναι το Δημαρχείο.
Ο ναός χρησιμοποιείται και ως μουσείο και βιβλιοθήκη. Κτίστηκε το 1868-73. Δεν μπήκαμε μέσα. Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του στο ίντερνετ είναι εντυπωσιακές.
Έχουμε φτάσει στη Thomas Paine Plaza, που είναι γεμάτη διάφορα έργα τέχνης.
Ακολουθούν μερικά από τα κτήρια που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας.
Στη Φιλαδέλφεια υπάρχουν και ουρανοξύστες. Μπορεί να μην συναντάμε τα ύψη της Νέας Υόρκης, ωστόσο είναι αρκετά αξιόλογοι αισθητικά.
Στα αριστερά της παρακάτω φωτογραφίας εμφανίζεται ο 48όροφος ουρανοξύστης της Ritz-Carlton, που προσφέρει πολυτελή διαμερίσματα. Είναι το ψηλότερο κτήριο κατοικιών της Φιλαδέλφεια. Κτίστηκε το 2006-09 και κόστισε περίπου 285$ εκατ. Στα δεξιά βλέπουμε το Centre Square Βuilding (1973), που είναι περισσότερο γνωστό για ένα ενδιαφέρον έργο που βρίσκεται στη πλατεία του, το Μανταλάκι (1976) του Claes Oldenburg.
Στο βάθος φαίνεται το εντυπωσιακό κτήριο του δημαρχείου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1871 και ολοκληρώθηκε 30 χρόνια αργότερα. Φιλοδοξία των κατασκευαστών του ήταν να γίνει το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, αλλά ατύχησε με την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και του Washington Monument της πρωτεύουσας. Έχει σχεδόν 700 δωμάτια και είναι το μεγαλύτερο δημοτικό κτήριο στις Η.Π.Α. Πέρα από τις δημαρχιακές αρχές, εδράζει και δικαστικές αίθουσες. Στην κορυφή του πύργου βρίσκεται το βάρους 27 τόνων άγαλμα του ιδρυτή της πόλης, William Penn. Με ύψος 11,3m είναι το ψηλότερο άγαλμα πάνω σε κτήριο στο κόσμο.
Ο χώρος στη συγκεκριμένη πλευρά του δημαρχείο ονομάζεται Dilworth Park.
Στη πλατεία βρίσκεται μία ακόμα εκδοχή του Έρωτα του Robert Indiana (1976).
Μερικές λεπτομέρειες από την πλούσια εξωτερική διακόσμηση του δημαρχείου
Market Street National Bank (1933)
Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της Art Deco αρχιτεκτονικής των δεκαετιών του 20 και του 30. Έχουμε δει κάμποσα παρόμοια στη Νέα Υόρκη. Σήμερα στεγάζει το πολυτελές ξενοδοχείο της αλυσίδας Marriott, Residence Inn.
Παικτούρα ατελείωτη ο Wanamaker
PSFS Building (1931)
Θεωρείται ο πρώτος ουρανοξύστης στις Η.Π.Α. στο αρχιτεκτονικό ρυθμό International Style. Κατασκευάστηκε για λογαριασμό της τράπεζας Philadelphia Saving Fund Society. Σήμερα στεγάζει το Loews Philadelphia Hotel.
Περνάει η ώρα.
Στη πίσω πλευρά του ξενοδοχείο Marriot
Δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε την Chinatown. Ε μετά το υπέροχο nudo στην Ουάσιγκτον, οι Κινέζοι έχουν εξελιχθεί στην αδυναμία μας. Πρέπει να φάμε λίγο νούντο να στρώσουμε. Μα έλα όμως που δεν ψήνονταν τα παιδιά.
Η γειτονιά της Chinatown εκτείνεται από την Vine St μέχρι την Arch St και από τη North Franklin St μέχρι τη North 7th St και τη North Broad St. Το 1871 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στη περιοχή και ήταν πλυντήριο. Από τη δεκαετία του 1960 αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός της κοινότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2000 από τους 1.362 κατοίκους τις περιχής, οι 1.085 είναι ασιατικής καταγωγής. Τα φερόμενα εισοδήματά τους είναι αισθητά χαμηλότερα από τους μέσους όρους της πόλης. Από τις βόλτες που έκανα και στις υπόλοιπες Chinatown, έχω την αίσθηση ότι τα επίπεδα φοροδιαφυγής στις περιοχές αυτές είναι σίγουρα αυξημένα και συνεπώς, μάλλον οι εισοδηματικές διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο εμφανίζονται. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τους 4.000 ασιάτες της ευρύτερης περιοχής, το 70% περίπου, δεν έχει επαρκή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Σας περιέγραψα σε προηγούμενα σημεία τις δυσκολίες συνεννόησης που αντιμετωπίσαμε. Οι κοινότητες αυτές είναι αρκετές απομονωμένες και η αφομοίωσή τους πολύ αργή.
Έξω από την αστυνομική διεύθυνση της Φιλαδέλφεια, βρίσκεται αυτό το άγαλμα του αστυνομικού με το κοριτσάκι στην αγκαλιά. Ονομάζεται “A Friend” και έχει δημιουργηθεί από τον αμερικανό γλύπτη Charles Cropper Parks.
Elfreth's Alley
Είναι ένας παραδοσιακός μικρός πεζόδρομος, που χαρακτηρίζεται ως ο παλαιότερος δρόμος κατοικιών της χώρας. Έχει 32 σπίτια κατά μήκος του, κτισμένα από το 1728 έως και 1836. Πήρε το όνομα από τον Jeremiah Elfreth, σιδηρουργό κάτοικο του δρόμου τον 18ο αιώνα.
Πόση γκρίνια άκουσα για την ένταξη του συγκεκριμένου δρόμου στο πρόγραμμα;;; «Καλά, τόση απόσταση για να ‘ρθούμε στα λαδάδικα της Φιλαδέλφεια;» Εγώ πάντως γούσταρα. Όβερ.
Αυτό θεωρείται το σπίτι της. Πάντως, οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν ανακριβείς τις πληροφορίες για το ράψιμο της πρώτης σημαίας και για τη σημερινή θέση του σπιτιού.
Απέναντι υπάρχει ένα κατάστημα, στο οποίο βρίσκεις ό,τι σημαία μπορείς να φανταστείς. Συνεχίζουμε.
Το αρχικό άγαλμα δημιουργήθηκε από τον ντόπιο γλύπτη Reginald E. Beauchamp, ο οποίος ως υλικό χρησιμοποίησε τα 80.000 περίπου κέρματα του ενός cent (penny), που συγκεντρώθηκαν από σχολεία της περιοχής. Έτσι, του δώθηκε το παρατσούκλι Penny Benny. Το 1996 απομακρύνθηκε λόγω φθοράς και αντικαταστάθηκε από πανομοιότυπο.
Η ιδέα αυτή τη φορά ήταν, αντί για νομίσματα, να χρησιμοποιηθούν κλειδιά. Συγκεντρώθηκαν 1.000 κλειδιά από παιδάκια της περιοχής, καθώς επίσης και 1,5 εκατ cent, δηλαδή 15.000$. Το υπόλοιπο κόστος καλύφθηκε από την Πυροσβεστική. Το άγαλμα παραδώθηκε το 2007.
Μιας και μιλάμε για κέρματα, να και το μεγαλύτερο νομισματοκοπείο της χώρας.
Το National Constitution Center είναι ένα μουσείο – χώρος διαλόγου για θέματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα των Η.Π.Α. Άνοιξε το 2003, ενώ το κτήριο έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Pei Cobb Freed & Partners του σινοαμερικανού Pei.
Το δεξιό φέρει το όνομα του πολιτικού William J. Green, που διατέλεσε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το κόμμα των Δημοκρατικών. Στεγάζει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες του FBI. Στα αριστερά του βρίσκεται το James A. Byrne United States Courthouse. Ο James Byrne ήταν και αυτός μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το κόμμα των Δημοκρατικών. Κτίστηκε το 1975 και, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, εδράζει δικαστικές υπηρεσίες.
Γύρω από το Independence National Historical Park είναι συγκεντρωμένα διάφορα ιστορικά κτήρια.
Philadelphia Bourse (αριστερά) και Kimpton Hotel Monaco Philadelphia
Το Philadelphia Bourse ήταν Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων και λειτούργησε από το 1891 μέχρι τη δεκαετία του 1960. Σήμερα είναι εμπορικό κέντρο.
Απέναντι βρίσκεται το Liberty Bell Center. Είναι ένας χώρος, αφιερωμένος στο Liberty Bell, στη καμπάνα της Ελευθερίας δηλαδή. Κατασκευάστηκε το 1752, ζυγίζει σχεδόν ένα τόνο και αποτελεί σύμβολο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Αρχικός λόγος δημιουργίας της ήταν η ειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση εκτάκτου κινδύνου.
Δυστυχώς η ώρα είχε περάσει και το μουσείο ήταν κλειστό. Η εικόνα είναι από το παράθυρο του κτηρίου.
Στην είσοδο του κτηρίου στέκει το άγαλμα του George Washington.
Όπως φαίνεται και στην τελευταία φωτογραφία, η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη.
Στο πάρκο μια παρέα νέων έπαιζε ράγκμπι. Ο ήλιος είχε δύσει και σαν να είχαμε αρχίσει να νιώθουμε λίγο το κρύο. Πού είσαι παραδεισένια Ουάσιγκτον;;;
Δίπλα στο Independence Hall βρίσκεται το Old City Hall. Κτίστηκε για να στεγάσει το Δημαρχείο, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι το 1800, που το τελευταίο μεταφέρθηκε στη νέα πρωτεύουσα της χώρας. Στη συνέχεια αποτέλεσε το Δημαρχείο.
Signer's Garden
Το άγαλμα του «Υπογράφοντα» δημιουργήθηκε από τον Έλληνα Ευάγγελο Φρουδάκη και αναπαριστά τον George Clymer, έναν από τους Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους. Ο Clymer πολιτευόταν στη Πενσυλβάνια και υπέγραψε τόσο την Διακήρυξη, όσο και το Σύνταγμα.
Πίσω από το άγαλμα είναι η βιβλιοθήκη της American Philosophical Society (https://amphilsoc.org), ενός ερευνητικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1743 και ήταν από τους πρώτους στο είδος του στη χώρα. Ένας από τους ιδρυτές του ήταν ο Benjamin Franklin, ενώ εξέχοντα μέλη του διετέλεσαν οι George Washington, John Adams, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton, James Madison και ο Alexander von Humboldt.
Aριστερά το Philosophical Hall και δεξιά το Old City Hall
Το Philosophical Hall κτίστηκε το 1785 – 89 για να στεγάσει τη Κοινότητα. Από το 2001 λειτουργεί ως μουσείο της Φιλοσοφικής Κοινότητας (American Philosophical Society).
Ακριβώς απέναντι βρίσκονται αυτά τα όμορφα κτήρια.
Benjamin Franklin Hall (1855)
Η Farmers' and Mechanics' Bank ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα της πόλης στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και εδώ βρισκόταν η έδρα της. Η πρόσοψή της είναι από μάρμαρο. Το κτήριο αγοράστηκε από την American Philosophical Society το 1981 και μετονομάστηκε σε Benjamin Franklin Hall.
Second Bank of the United States (1818 – 24)
Ήταν η δεύτερη Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. Διατήρησε αυτό το ρόλο για 20 χρόνια από το 1816 μέχρι το 1836. Μόνο το 20% της τράπεζας ανήκε στο Δημόσιο. Έδινε λόγο στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Κογκρέσο, έχοντας υπό την επίβλεψή της 25 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα. Το κτήριο είναι ένα εξαίρετο δείγμα Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής σχεδιασμένο από τον William Strickland, έναν από τους πρώτους εκπροσώπους της νεοκλασικισμού στις Η.Π.Α.
Η First National Bank ήταν η πρώτη Κεντρική Τράπεζα, που ιδρύθηκε μετά τις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν τον Εμφύλιο Πόλεμο και επίσης η πρώτη ιδιωτική τράπεζα, που εξέδιδε χαρτονομίσματα του δημοσίου. Τη δεκαετία του 1990 πέρασε στα χέρια της Chemical Heritage Foundation και σήμερα στεγάζει μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της χημείας (https://www.chemheritage.org/).
Το ψηλό κτήριο πίσω από το μουσείο είναι το United States Custom House. Το 17όροφο Art Deco κτήριο, που καταλαμβάνει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, κτίστηκε το 1932 – 34, δίνοντας πνοή στην οικονομία της πόλης στη καρδιά του Μεγάλου Κραχ.
Ο Alexander Hamilton αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Οικονομικών του νεοϊδρυθέντος κράτους, προχώρησε στη δημιουργία Κεντρικής Τράπεζας πιστεύοντας ότι θα τον βοηθούσε στη σταθεροποίηση του δανεισμού του δημοσίου και στον καλύτερο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πρώτη Κεντρική Τράπεζα ήταν η Bank of North America και την ακολούθησε το 1791 η First Bank of the United States. Η κατασκευή του εντυπωσιακού νεοκλασικού ολοκληρώθηκε το 1795.
Το 1811 τερματίστηκε η λειτουργία της ως Κεντρική Τράπεζα, ρόλος που ανέλαβε η γειτονική Second Bank of the United States. Το κτήριο πέρασε στα χέρια του πάμπλουτου γαλλικής καταγωγής τραπεζίτη Stephen Girard, ο οποίος ίδρυσε την Girard’s Bank.
Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το Merchant Exchange Building. Είναι το παλαιότερο κτήριο χρηματιστηρίου της χώρας. Το 1831 μία ομάδα επιφανών επιχειρηματιών της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Stephen Girard, ανέθεσε στον αρχιτέκτονα William Strickland την κατασκευή ενός κτηρίου για το εμπόριο. Ο Strickland ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής της. Ήταν τόσο έντονη η επιρροή του νεοκλασικισμού στην αρχιτεκτονική της περιόδου, που υπήρξε δημοσίευμα σε εφημερίδα της πόλης ότι η «Φιλαδέλφεια είναι η Αθήνα της Αμερικής».
Κάναμε ένα απολογισμό του ξενιτεμού μας από τη βάση μας, τη Νέα Υόρκη. Επισκεφτήκαμε υπέροχες πόλεις, ζήσαμε το χιόνι και τον ήλιο, γνωρίσαμε ανθρώπους, είδαμε κτήρια και μουσεία, φάγαμε νούντο, νιώσουμε την αφροαμερικανική αγάπη από τους τύπους της Megabus.
Έχουμε δύο μέρες ακόμα. Γεμάτες. Πού θα πάμε για ψώνια; Θέλουμε και τρέιλερ, λέει ο Κώστας, στο εμπορικό. Εμένα λίγο με ενδιέφεραν τα τρακτέρ και τα τρενάκια. Απολάμβανα τις υπέροχες αμερικάνικες μπύρες. Ξέρετε, η Αμερική είναι ο παράδεισος της ποιοτικής μπύρας.
Πέρασε η ώρα. Πήραμε το μετρό με προορισμό το σταθμό των τρένων. Εγώ συγχώνεψα τη χειραποσκευή μου με την βαλίτσα με τον κίνδυνο να ξαναπληρώσω χαράτσι. Μπήκαμε στο λεωφορείο. Δεν ασχολήθηκαν οι άνθρωποι με τις βαλίτσες. Δεν είπαν τίποτες στον Κώστα. Σε κανά δίωρο φτάσαμε στη Νέα Υόρκη. Μπήκαμε στο βρωμερό μετρό, που ανάβλυζε διάφορα αρώματα εξωτικών χόρτων και τραβήξαμε για το hostel.
Embassy Suites by Hilton
Σε μία μικρή πλατεία, ανάμεσα στην εκκλησία και στους ουρανοξύστες της προηγούμενης φωτογραφίας, βρίσκεται το μνημείο του Πολωνού αστρονόμου Κοπέρνικου, προσφορά πολωνοαμερικανών στην επέτειο 500 ετών από τη γέννηση του μεγάλου επιστήμονα (1472).Three Discs, One Lacking (1968)
Cherry St στο ύψος της N Mole St
Pennsylvania Academy of the Fine Arts
Το Pennsylvania Academy of the Fine Arts (https://www.pafa.org/) είναι Σχολή Καλών Τεχνών και μουσείο τέχνης. Ιδρύθηκε το 1805 και είναι το παλαιότερο μουσείο και σχολή Καλών Τεχνών στις Η.Π.Α.Pennsylvania Academy of the Fine Arts
Στεγάζεται στο υπέροχο Furness-Hewitt Βuilding (1871-76), που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Frank Furness and George Hewitt, εξ ου και το όνομα. Θεωρείται ένα από τα πιο έξοχα δείγματα βικτωριανής αρχιτεκτονικής στις Η.Π.Α.
Le Méridien Philadelphia (1898)
Liberty Title & Trust Building (1929)
Arch Street United Methodist Church (1864-70)
Στα αριστερά εμφανίζεται ο Μασωνικός Ναός, ενώ στα δεξιά είναι το Δημαρχείο.
Ο ναός χρησιμοποιείται και ως μουσείο και βιβλιοθήκη. Κτίστηκε το 1868-73. Δεν μπήκαμε μέσα. Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του στο ίντερνετ είναι εντυπωσιακές.
Ακολουθούν μερικά από τα κτήρια που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας.
Από αριστερά Liberty Title & Trust Building, Arch Street United Methodist Church και Masonic Temple
Στα αριστερά φαίνεται το ξενοδοχείο Le Méridien.Στη Φιλαδέλφεια υπάρχουν και ουρανοξύστες. Μπορεί να μην συναντάμε τα ύψη της Νέας Υόρκης, ωστόσο είναι αρκετά αξιόλογοι αισθητικά.
Στα αριστερά της παρακάτω φωτογραφίας εμφανίζεται ο 48όροφος ουρανοξύστης της Ritz-Carlton, που προσφέρει πολυτελή διαμερίσματα. Είναι το ψηλότερο κτήριο κατοικιών της Φιλαδέλφεια. Κτίστηκε το 2006-09 και κόστισε περίπου 285$ εκατ. Στα δεξιά βλέπουμε το Centre Square Βuilding (1973), που είναι περισσότερο γνωστό για ένα ενδιαφέρον έργο που βρίσκεται στη πλατεία του, το Μανταλάκι (1976) του Claes Oldenburg.
Ritz-Carlton και Centre Square Βuilding
Government of the People του Jacques Lipchitz (1976)
Το γλυπτό είναι ένα συνονθύλευμα ανθρωπίνων χεριών και ποδιών.Government of the People του Jacques Lipchitz (1976)
Στο βάθος φαίνεται το εντυπωσιακό κτήριο του δημαρχείου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1871 και ολοκληρώθηκε 30 χρόνια αργότερα. Φιλοδοξία των κατασκευαστών του ήταν να γίνει το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, αλλά ατύχησε με την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και του Washington Monument της πρωτεύουσας. Έχει σχεδόν 700 δωμάτια και είναι το μεγαλύτερο δημοτικό κτήριο στις Η.Π.Α. Πέρα από τις δημαρχιακές αρχές, εδράζει και δικαστικές αίθουσες. Στην κορυφή του πύργου βρίσκεται το βάρους 27 τόνων άγαλμα του ιδρυτή της πόλης, William Penn. Με ύψος 11,3m είναι το ψηλότερο άγαλμα πάνω σε κτήριο στο κόσμο.
Ο χώρος στη συγκεκριμένη πλευρά του δημαρχείο ονομάζεται Dilworth Park.
Στη πλατεία βρίσκεται μία ακόμα εκδοχή του Έρωτα του Robert Indiana (1976).
Μερικές λεπτομέρειες από την πλούσια εξωτερική διακόσμηση του δημαρχείου
Market Street National Bank (1933)
Παικτούρα ατελείωτη ο Wanamaker
PSFS Building (1931)
Στη πίσω πλευρά του ξενοδοχείο Marriot
Trocadero Theatre (1870)
Άνοιξε τις πύλες του ως Arch Street Opera House και με το πέρασμα του χρόνου υπέστη τροποποιήσεις τόσο ως προς το κτήριο όσο και το όνομα. Φιλοξενούνται διαφόρων ειδών συναυλίες από ροκ έως και hip hop.Η γειτονιά της Chinatown εκτείνεται από την Vine St μέχρι την Arch St και από τη North Franklin St μέχρι τη North 7th St και τη North Broad St. Το 1871 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στη περιοχή και ήταν πλυντήριο. Από τη δεκαετία του 1960 αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός της κοινότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2000 από τους 1.362 κατοίκους τις περιχής, οι 1.085 είναι ασιατικής καταγωγής. Τα φερόμενα εισοδήματά τους είναι αισθητά χαμηλότερα από τους μέσους όρους της πόλης. Από τις βόλτες που έκανα και στις υπόλοιπες Chinatown, έχω την αίσθηση ότι τα επίπεδα φοροδιαφυγής στις περιοχές αυτές είναι σίγουρα αυξημένα και συνεπώς, μάλλον οι εισοδηματικές διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο εμφανίζονται. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από τους 4.000 ασιάτες της ευρύτερης περιοχής, το 70% περίπου, δεν έχει επαρκή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Σας περιέγραψα σε προηγούμενα σημεία τις δυσκολίες συνεννόησης που αντιμετωπίσαμε. Οι κοινότητες αυτές είναι αρκετές απομονωμένες και η αφομοίωσή τους πολύ αργή.
Friendship Gate (1984)
Είναι η πρώτη παρόμοια πύλη που κτίστηκε στις Η.Π.Α. από καλλιτέχνες από τη Κίνα. Ζυγίζει 88 τόνους και είναι πλούσια διακοσμένη με μυθικές φιγούρες και ζώα.Elfreth's Alley
Πόση γκρίνια άκουσα για την ένταξη του συγκεκριμένου δρόμου στο πρόγραμμα;;; «Καλά, τόση απόσταση για να ‘ρθούμε στα λαδάδικα της Φιλαδέλφεια;» Εγώ πάντως γούσταρα. Όβερ.
Arch St στο ύψος της Little Boys Ct
Betsy Ross House (1740)
Η μοδίστρα και αλανιάρα Betsy Ross (1752-1836) λέγεται ότι ήταν αυτή που έραψε και παρουσιάσε τη σημερινή εκδοχή της αμερικανικής σημαίας στον George Washington. Έκανε έναν αρραβώνα και τρεις γάμους το κορίτσι.Betsy Ross House (1740)
Απέναντι υπάρχει ένα κατάστημα, στο οποίο βρίσκεις ό,τι σημαία μπορείς να φανταστείς. Συνεχίζουμε.
Corn Exchange National Bank & Trust Company Building (1902)
Το Stephen Girard Park είναι ένα μικρό πάρκο, που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και συντηρείται από το Πυροσβεστικό τμήμα, που βρίσκεται στην μία του πλευρά. Ονομάστηκε προς τιμή του τραπεζίτη Stephen Girard, ο οποίος έκανε μεγάλη δωρεά για βελτίωση του πάρκου και άλλων δημοσίων χώρων της πόλης.Το αρχικό άγαλμα δημιουργήθηκε από τον ντόπιο γλύπτη Reginald E. Beauchamp, ο οποίος ως υλικό χρησιμοποίησε τα 80.000 περίπου κέρματα του ενός cent (penny), που συγκεντρώθηκαν από σχολεία της περιοχής. Έτσι, του δώθηκε το παρατσούκλι Penny Benny. Το 1996 απομακρύνθηκε λόγω φθοράς και αντικαταστάθηκε από πανομοιότυπο.
Μιας και μιλάμε για κέρματα, να και το μεγαλύτερο νομισματοκοπείο της χώρας.
United States Mint (1969)
Παράγει μόνο κέρματα. Το πρώτο νομισματοκοπείο των Η.Π.Α. ήταν αυτό της Φιλαδέλφεια και ιδρύθηκε το 1792. Σήμερα υπάρχουν τρία ακόμη νομισματοκοπεία - στο Denver, στο San Francisco και στο West Point.Το National Constitution Center είναι ένα μουσείο – χώρος διαλόγου για θέματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα των Η.Π.Α. Άνοιξε το 2003, ενώ το κτήριο έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Pei Cobb Freed & Partners του σινοαμερικανού Pei.
National Constitution Center
Από την άλλη πλευρά της Arch St βρίσκονται διάφορα κυβερνητικά κτήρια.Το δεξιό φέρει το όνομα του πολιτικού William J. Green, που διατέλεσε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το κόμμα των Δημοκρατικών. Στεγάζει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες του FBI. Στα αριστερά του βρίσκεται το James A. Byrne United States Courthouse. Ο James Byrne ήταν και αυτός μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το κόμμα των Δημοκρατικών. Κτίστηκε το 1975 και, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, εδράζει δικαστικές υπηρεσίες.
Γύρω από το Independence National Historical Park είναι συγκεντρωμένα διάφορα ιστορικά κτήρια.
Philadelphia Bourse (αριστερά) και Kimpton Hotel Monaco Philadelphia
Απέναντι βρίσκεται το Liberty Bell Center. Είναι ένας χώρος, αφιερωμένος στο Liberty Bell, στη καμπάνα της Ελευθερίας δηλαδή. Κατασκευάστηκε το 1752, ζυγίζει σχεδόν ένα τόνο και αποτελεί σύμβολο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Αρχικός λόγος δημιουργίας της ήταν η ειδοποίηση του πληθυσμού σε περίπτωση εκτάκτου κινδύνου.
Independence Hall
Το Independence Hall (https://www.nps.gov/inde/planyourvisit/independencehall.htm) είναι ένα κτήριο ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας για το αμερικανικό κράτος. Είναι αυτό στο οποίο έγιναν οι διαβουλεύσεις και διατυπώθηκαν η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (1776) και το Σύνταγμα (1789). Κτίστηκε το 1732 – 51 και αποτέλεσε την έδρα της κυβέρνησης της πολιτείας. Τα περισσότερα μέρη του κτηρίου έχουν γκρεμιστεί και έχουν ξαναφτιαχτεί. Τέλος, στο Hall ιδρύθηκε το 1915 ο “League to Enforce Peace”, προάγγελος του Ο.Η.Ε., με αποστολή την επιβολή της ειρήνης με τη χρήση οικονομικών και στρατιωτικών μέσων.Στην είσοδο του κτηρίου στέκει το άγαλμα του George Washington.
Όπως φαίνεται και στην τελευταία φωτογραφία, η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη.
Στο πάρκο μια παρέα νέων έπαιζε ράγκμπι. Ο ήλιος είχε δύσει και σαν να είχαμε αρχίσει να νιώθουμε λίγο το κρύο. Πού είσαι παραδεισένια Ουάσιγκτον;;;
Δίπλα στο Independence Hall βρίσκεται το Old City Hall. Κτίστηκε για να στεγάσει το Δημαρχείο, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι το 1800, που το τελευταίο μεταφέρθηκε στη νέα πρωτεύουσα της χώρας. Στη συνέχεια αποτέλεσε το Δημαρχείο.
Old City Hall (1790 – 91)
Δίπλα στο παλιό δημαρχείο βρίσκεται ένας κήπος αφιερωμένος σε όσους οραματίστηκαν και αγωνίστηκαν για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και του Συντάγματος.Signer's Garden
Το άγαλμα του «Υπογράφοντα» δημιουργήθηκε από τον Έλληνα Ευάγγελο Φρουδάκη και αναπαριστά τον George Clymer, έναν από τους Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους. Ο Clymer πολιτευόταν στη Πενσυλβάνια και υπέγραψε τόσο την Διακήρυξη, όσο και το Σύνταγμα.
Πίσω από το άγαλμα είναι η βιβλιοθήκη της American Philosophical Society (https://amphilsoc.org), ενός ερευνητικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1743 και ήταν από τους πρώτους στο είδος του στη χώρα. Ένας από τους ιδρυτές του ήταν ο Benjamin Franklin, ενώ εξέχοντα μέλη του διετέλεσαν οι George Washington, John Adams, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton, James Madison και ο Alexander von Humboldt.
Aριστερά το Philosophical Hall και δεξιά το Old City Hall
Το Philosophical Hall κτίστηκε το 1785 – 89 για να στεγάσει τη Κοινότητα. Από το 2001 λειτουργεί ως μουσείο της Φιλοσοφικής Κοινότητας (American Philosophical Society).
Ακριβώς απέναντι βρίσκονται αυτά τα όμορφα κτήρια.
Benjamin Franklin Hall (1855)
Η Farmers' and Mechanics' Bank ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα της πόλης στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και εδώ βρισκόταν η έδρα της. Η πρόσοψή της είναι από μάρμαρο. Το κτήριο αγοράστηκε από την American Philosophical Society το 1981 και μετονομάστηκε σε Benjamin Franklin Hall.
Bank Building (1857)
Πολλά μαζεμένα κτήρια τραπεζών το ένα δίπλα στο άλλο. Ήταν η έδρα της Philadelphia National Bank, η οποία στις αρχές του 20ου αιώνα εξαγόρασε την Farmers' and Mechanics' Bank. Σήμερα αποτελεί συγκρότημα διαμερισμάτων.Second Bank of the United States (1818 – 24)
Η First National Bank ήταν η πρώτη Κεντρική Τράπεζα, που ιδρύθηκε μετά τις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν τον Εμφύλιο Πόλεμο και επίσης η πρώτη ιδιωτική τράπεζα, που εξέδιδε χαρτονομίσματα του δημοσίου. Τη δεκαετία του 1990 πέρασε στα χέρια της Chemical Heritage Foundation και σήμερα στεγάζει μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της χημείας (https://www.chemheritage.org/).
First National Bank
National Liberty Museum
Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται ένα κτήριο στο οποίο γινόντουσαν εργασίες. Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε το 2012 και το 2017 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό ως μουσείο της Αμερικανικής Επανάστασης (https://www.amrevmuseum.org/).National Liberty Museum
Το ψηλό κτήριο πίσω από το μουσείο είναι το United States Custom House. Το 17όροφο Art Deco κτήριο, που καταλαμβάνει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, κτίστηκε το 1932 – 34, δίνοντας πνοή στην οικονομία της πόλης στη καρδιά του Μεγάλου Κραχ.
Ο Alexander Hamilton αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Οικονομικών του νεοϊδρυθέντος κράτους, προχώρησε στη δημιουργία Κεντρικής Τράπεζας πιστεύοντας ότι θα τον βοηθούσε στη σταθεροποίηση του δανεισμού του δημοσίου και στον καλύτερο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πρώτη Κεντρική Τράπεζα ήταν η Bank of North America και την ακολούθησε το 1791 η First Bank of the United States. Η κατασκευή του εντυπωσιακού νεοκλασικού ολοκληρώθηκε το 1795.
First Bank of the United States
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Φιλαδέλφεια αυτή τη περίοδο ήταν μία από τις μεγαλύτερες αγγλοσαξωνικές πόλεις του κόσμου και πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών (1790 – 1800).Το 1811 τερματίστηκε η λειτουργία της ως Κεντρική Τράπεζα, ρόλος που ανέλαβε η γειτονική Second Bank of the United States. Το κτήριο πέρασε στα χέρια του πάμπλουτου γαλλικής καταγωγής τραπεζίτη Stephen Girard, ο οποίος ίδρυσε την Girard’s Bank.
Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το Merchant Exchange Building. Είναι το παλαιότερο κτήριο χρηματιστηρίου της χώρας. Το 1831 μία ομάδα επιφανών επιχειρηματιών της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Stephen Girard, ανέθεσε στον αρχιτέκτονα William Strickland την κατασκευή ενός κτηρίου για το εμπόριο. Ο Strickland ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής της. Ήταν τόσο έντονη η επιρροή του νεοκλασικισμού στην αρχιτεκτονική της περιόδου, που υπήρξε δημοσίευμα σε εφημερίδα της πόλης ότι η «Φιλαδέλφεια είναι η Αθήνα της Αμερικής».
Merchant Exchange Building (1832 – 34)
Θα μπορούσα να γυρίζω ακόμα με τις ώρες σε αυτή την υπέροχη πόλη. Ωστόσο η ώρα περνούσε. Το πρόγραμμα είχε βγει. Και τα παιδιά ζητούσαν καφεδάκι. Βγαίνοντας στη Chestnut, πέφτει το μάτι σε ένα μαγαζάκι με το όνομα Little Lion. Ένας υπέροχος χώρος. Χτύπησα κανά δύο τρεις μπυρίτσες.Κάναμε ένα απολογισμό του ξενιτεμού μας από τη βάση μας, τη Νέα Υόρκη. Επισκεφτήκαμε υπέροχες πόλεις, ζήσαμε το χιόνι και τον ήλιο, γνωρίσαμε ανθρώπους, είδαμε κτήρια και μουσεία, φάγαμε νούντο, νιώσουμε την αφροαμερικανική αγάπη από τους τύπους της Megabus.
Έχουμε δύο μέρες ακόμα. Γεμάτες. Πού θα πάμε για ψώνια; Θέλουμε και τρέιλερ, λέει ο Κώστας, στο εμπορικό. Εμένα λίγο με ενδιέφεραν τα τρακτέρ και τα τρενάκια. Απολάμβανα τις υπέροχες αμερικάνικες μπύρες. Ξέρετε, η Αμερική είναι ο παράδεισος της ποιοτικής μπύρας.
Πέρασε η ώρα. Πήραμε το μετρό με προορισμό το σταθμό των τρένων. Εγώ συγχώνεψα τη χειραποσκευή μου με την βαλίτσα με τον κίνδυνο να ξαναπληρώσω χαράτσι. Μπήκαμε στο λεωφορείο. Δεν ασχολήθηκαν οι άνθρωποι με τις βαλίτσες. Δεν είπαν τίποτες στον Κώστα. Σε κανά δίωρο φτάσαμε στη Νέα Υόρκη. Μπήκαμε στο βρωμερό μετρό, που ανάβλυζε διάφορα αρώματα εξωτικών χόρτων και τραβήξαμε για το hostel.