Πορτογαλία Bacalhao com batatas. Tην 25η στο Porto!

panagiotis.k

Member
Μηνύματα
205
Likes
725
Ότι πιο βολικό, αν και αρκετός κόσμος αρέσκεται στο παραδοσιακό τρόπο με τον έντυπο χάρτη!
Συμφωνώ ότι είναι πολύ βολικο!
Μιας και δε το έκανα ακόμη για όταν πάω αν δεν είναι κόπος και μπορεί να μου στείλει το δικό του κάποιος θα ήμουν ευγνώμων :xalara:
 

alvadi

Member
Μηνύματα
554
Likes
2.819
Επόμενο Ταξίδι
Μπέργκαμο
Ταξίδι-Όνειρο
Μεξικό
Την είχα δει με τα ίδια μου τα μάτια, ξεκινούσε Ιούνιο, δε ξέρω τι έγινε και δεν υφίσταται πλέον έχεις δίκιο, δε τη βρίσκω τώρα.
Ετσι μας την έκανε πέρυσι τον Σεπτεμβριο, είχαμε κλεισει με Aegean άφιξη στη Λισαβονα και επιστροφή από Porto και απλά ακύρωσαν εκείνη την περίοδο τον προορισμό του Πόρτο.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Φύγαμε για Πορτογαλία.



Επιτέλους καλοκαιρία! Η απρόσμενη ζέστη μετά από το πιο παγωμένο Μάρτη των τελευταίων ετών, μόνο καλούς οιωνούς μπορούσε να φέρει, την ώρα που βγήκα στο δρόμο λίγο μετά το τέλος των μαθητικών παρελάσεων. Αρκετά νωρίς για τα δεδομένα μου, έχοντας χρόνο όχι μόνο για να προλάβουμε άνετα τη πτήση αλλά και για καφεδάκι στο αεροδρόμιο. Το ίδιο άνετη και χωρίς καθυστερήσεις ήταν και η αναχώρηση λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι:

(αεροπλανική φωτογραφία για το καλό της εκδρομής :))
IMG_20220325_142423.jpg


Ηλιόλουστη η Θεσσαλονίκη ξοπίσω μας, σχεδόν ηλιόλουστη η Φρανκφούρτη μπροστά μας:

IMG_20220325_165242b.jpg


  • Έχουμε 4 ώρες σχεδόν στη διάθεση μας, τι κάνουμε, βγαίνουμε;
  • Όχι ρε, αφού στο είπα σίγουρα, σαν Gold έχω πρόσβαση στο lounge και μπορώ να πάρω ακόμα έναν μαζί μου, τι άγχεσαι;
Λάθος. Μεγάλο λάθος αγαπητή Star Aliance, δε κάνεις έτσι αφειδώς το ορίστε σε δύο τύπους σαν εμάς. Είναι γνωστό τι γίνεται όταν μπλέκουμε σε τέτοια μέρη…

Οι δροσερές Βαυαρικές μπύρες ήταν μόνο η αρχή, αλλάζοντας με ρυθμό τις χώρες, για γαλλικά κρασιά και σκωτσέζικα αποστάγματα. Θέλαμε και ιταλικό aperitif τρομάρα μας, μετά από ένα τριπλό εσπρέσο για να συνέλθουμε. Από το φαγητό πάντως δεν έμεινα ευχαριστημένος, δύο σούπες και μόνο λουκάνικα με ρύζι και πατάτες. Να το φτιάξουμε αυτό παιδιά έτσι; Την άλλη φορά που θα 'ρθω το θέλω καλύτερο.

IMG_20220325_192540b.jpg


Υπό αυτές τις ωραίες συνθήκες προχωρήσαμε όχι πολλή ώρα πριν προς το gate, για μια βραδινή πτήση 2 περίπου ωρών που με ζόρισε πολύ, καθώς ζήσαμε συνθήκες low cost με τη τάξη να μη μπορεί να επιβληθεί, τις μάσκες να μπαινοβγαίνουν και την αναχώρηση να καθυστερεί 30 λεπτά για να βολευτούν οι -υπερβολικές- χειραποσκευές όλων των επιβατών. Καλώς ήρθατε στη νέα πραγματικότητα:

IMG_20220325_193945.jpg
IMG_20220325_220717.jpg


Ευτυχώς η άφιξη δε καθυστέρησε παραπάνω από του αναμενομένου, σε ένα άδειο σχεδόν αεροδρόμιο χωρίς την υποψία του παραμικρού ελέγχου. Η ιδέα του transfer αποδείχτηκε σωτήρια, μιας και ο συνεπέστατος και πολύ φιλικός οδηγός μας περίμενε στην ώρα του, ξεκινώντας αμέσως για το διαμέρισμα μας σε ένα 20λεπτο δρομολόγιο:

IMG_20220325_222447.jpg


  • Καλώς ήρθατε στο Πόρτο, που έχουμε πολλές εκκλησίες, εκκλησίες και μερικές ακόμα εκκλησίες να δείτε! Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε «francesinha» είναι από τα πιο γνωστά μας πιάτα. Ψωμί, κρέας, λουκάνικο, τυρί, ξανά ψωμί, ξανά κρέας, ξανά λουκάνικο, πάλι τυρί από πάνω κι αυγό, και όλο αυτό μέσα σε σάλτσα μονολογούσε κι εξηγούσε με πολύ παραστατικό τρόπο όσο οδηγούσε κάνοντας μας να γελάσουμε δυνατά.
  • Ναι μην ανησυχείς, το έχουμε υπόψιν μας
  • Εσείς στην Ελλάδα έχετε παραδοσιακό πιάτο; Πως λέγεται, θέλω να το δοκιμάσω!
  • Musakas
  • Πως; (μετά τη 10η προσπάθεια). Καλά εντάξει, πάρε το κινητό μου και γράψε στην αναζήτηση να το κρατήσω.
Όχι μόνο μας άφησε σχεδόν πάνω στον ολιγόκοσμο εκείνη την ώρα πεζόδρομο της Santa Catarina, αλλά μας συνόδευσε μέχρι να σιγουρευτεί ότι είμαστε σωστά. Εύγε!

IMG_20220325_230036.jpg


Όπως είναι γνωστό πλέον, σε κούραση ωράρια και ταξίδια δε κωλώσαμε ποτέ, έτσι αφού παραλάβαμε το πολύ ωραίο δίχωρο δωμάτιο, κατηφορίσαμε σχεδόν αμέσως στη πόλη για να κυκλοφορήσουμε, με την ώρα Πορτογαλίας να δείχνει 23:30.
Ας πάρουμε μια μπύρα για το καλώς ήρθατε και συνεχίζουμε φίλε, πρότεινα μόλις φτάσαμε στο ψιλικατζίδικο απέναντι από τη πιο γνωστή πλατεία ίσως του Πόρτο, κάτω από το κτήριο Municipal και το πάρκο do Município που εν τέλει καθίσαμε να τις πιούμε, αγριεύοντας και σε κάτι πιτσιρικάδες που ήρθαν με ύφος να ζητήσουν τσιγάρο:

IMG_20220325_232620.jpg

IMG_20220325_232626.jpg


Είχα φροντίσει να δω που βρίσκεται συγκεντρωμένη η νυχτερινή ζωή του Πόρτο, κάτι που ωστόσο δε χρειαζόταν αν ακολουθούσες απλώς τη μάζα. Έτσι προχωρήσαμε περίπου 500 μέτρα ανεβαίνοντας τη πολυσύχναστη Elisio de Melo, αντικρύζοντας μια υπερβολική πολυκοσμία που δε περίμενα σε καμία περίπτωση να δω. Αφενός η επιπλέον άρση των μέτρων, αφετέρου ο πολύ καλός ανοιξιάτικος καιρός συνηγορούσαν σ’ αυτό:

IMG_20220325_234422.jpg


Δε χρειαζόταν σκέψη βεβαίως, επιλέγοντας το «HD Bar to Be Wild» με τις μουσικάρες του από …τζουκ μποξ παρακαλώ, πίνοντας μπύρες αναρωτώμενοι τι δουλειά έχει μια φριτέζα μέσα σ’ ένα μπαρ, απάντηση που μας έδωσε η διπλανή παρέα Γερμανών με τη πιατάρα τηγανιτών πατατών που έχωσε ανάμεσα στα Lemmy cocktail (μη ρωτήσει κανείς τι είναι, ντροπή) που έπινε:

IMG_20220326_010345b.jpg

Ωραίο μπαρ, που η σημαιάρα του Clansman σε κεντρικό σημείο το έκανε ωραιότερο!

Οι αντοχές μας μετά από όλα αυτά είχαν μειωθεί αισθητά, ωστόσο χωρούσε άλλη μία τελευταία, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε μέτρα μιας και λίγο πιο πάνω ήταν το γνωστό σιντριβάνι dos Leões αλλά και ο ναός do Carmo που είχα έτσι κι αλλιώς σημειωμένα στη λίστα μου. Καλό κι αυτό, μπαρότσαρκα και νυχτερινά αξιοθέατα:

IMG_20220326_011115.jpg


Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να συνεννοηθώ με τον μπάρμαν από το μπαρ της γωνίας, μιας και στην αρχή μου σέρβιρε αναψυκτικό cola (αν είναι δυνατόν, ποιος πίνει cola 2 τη νύχτα) που τον έβαλα εν τέλει να το χύσει, αντικαθιστώντας με δύο μεγάλες μπύρες. Τις ήπιαμε στη πλατεία και καθ’ οδόν, βλέποντας τον κόσμο να έχει γεμίσει ασφυκτικά πλέον τα απέναντι μπαράκια και το πεζοδρόμιο εκτός αυτών:

IMG_20220326_012942.jpg


Η ώρα κόντευε τρεις, ήμασταν όλη μέρα στο δρόμο κι έπρεπε να ανασυνταχθούμε. Το Πόρτο μας περίμενε!
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ρε είναι πολύ νωρίς



Το υπέροχο κλίμα της πόλης με χόρτασε ύπνο, αναγκάζοντας με να βγω πριν τις 9 το πρωί προς αναζήτηση σούπερ μάρκετ για νερό, μιας και η δίψα ήταν αλόγιστη. Ελάχιστος κόσμος στον πεζόδρομο της Santa Catarina εκείνη την ώρα, με τα καταστήματα να μην έχουν καλά – καλά ανοίξει:

DSC_3914.JPG


Ετοιμαστήκαμε και παραδόξως για τα δεδομένα μας στις 10 παρά ήμασταν και πάλι στο δρόμο, αναζητώντας καφεΐνη και φαγητό. Ευτυχώς είχα σταμπάρει τον υπέροχο φούρνο με τα πολλά και εκλεκτά εδέσματα, στον οποίο κάναμε αμέσως στάση:

DSC_3916b.JPG

(Πάνω δεξιά θα δείτε και τα περίφημα Nata, που όμως δε δοκιμάσαμε εκείνο το πρωί)

Ήπιαμε τον καφέ με γεύση χώμα αποφεύγοντας τα αρπακτικά περιστέρια, βλέποντας παράλληλα τον κόσμο να αρχίζει να αυξάνεται στο πολυσύχναστο πεζόδρομο.

DSC_3909.JPG

DSC_3919.JPG


Δε χρειάστηκαν παρά λίγα μόλις μέτρα προκειμένου να βγούμε στο πρώτο αξιοθέατο της ημέρας «Capela das Almas» με τα χαρακτηριστικά γαλάζια πλακίδια:

DSC_3924.JPG


Αρκετός κόσμος στο σημείο με φωτογραφικές και κινητά να παίρνουν φωτιά, δυσκολεύοντας με σε μια καλή λήψη:

DSC_3926.JPG


Αντ’ αυτού στη λιγότερο διάσημη «Capela de Fradelos» δεν υπήρχε ψυχή, μπαίνοντας και στον εσωτερικό της χώρο για μερικές στιγμές:

DSC_3929.JPG


Αναστροφή επιτόπου και περπάτημα στη κατηφόρα, βλέποντας παράλληλα και τις πρώτες εικόνες από τα όμορφα μαγαζάκια πώλησης τροφίμων της πόλης, με τις σαρδέλες, το μπακαλιάρο και το κρασί βέβαια να έχουν ξεχωριστή θέση στις βιτρίνες:

DSC_3940b.JPG


Το πάρκο «da Trindade» και η ομώνυμη εκκλησία, μου θύμισαν πολύ εικόνες που έχω δει μέσα από ιστορίες για τη Βραζιλία. Που να είχα πάει κιόλας!

DSC_3942.JPG

DSC_3943.JPG


Ακριβώς από κάτω βέβαια συναντά κανείς το πάρκο Município, που είδαμε αυτή τη φορά υπό το φως της ημέρας:

DSC_3961b.JPG


Αρκετός κόσμος στα μάλλον ελεύθερα τραπεζάκια του έπινε καφέ, εκμεταλλευόμενος το καλό καιρό, κάτι που δε φαίνεται από τις φωτογραφίες:

DSC_3955.JPG


Ακολουθήσαμε τη διαδρομή της προηγούμενης νύχτας, βλέποντας τελείως διαφορετικές εικόνες τη φορά αυτή, χωρίς να κυκλοφορεί ψυχή:

DSC_3963.JPG

DSC_3969.JPG


Όχι για πολύ όμως. Η τεράστια ουρά του επάνω τετραγώνου φανέρωνε κάτι καλό. Όντως εκεί βρίσκονταν το διάσημο βιβλιοπωλείο «Livraria Lello» που θέλαμε να δούμε, η κατάσταση που επικρατούσε όμως ήταν αποτρεπτική και δεν υπήρχε λόγος να χάσουμε τόσο χρόνο:

DSC_3972b.JPG

DSC_3975.JPG


Περάσαμε από την ανοικτή αγορά, είδαμε και με την ησυχία μας την Igreja do Carmo μπαίνοντας στο διπλανό παρκάκι, όπου επίσης υπήρχε ανοικτή αγορά:

DSC_4003.JPG

DSC_3978.JPG


Αντιστάθηκα με το ζόρι στη παρόρμηση ανίχνευσης βινυλίων, ένα ακόμη από τα χόμπι μου, προχωρώντας προς το τέλος του πάρκου και το πεζόδρομο:

DSC_3984.JPG

DSC_3986.JPG


Από κείνο το σημείο ξεκινάει ο πεζόδρομος de Cedofeita, κυρίως με καταστήματα εστίασης αλλά όχι μόνο, τον οποίο περπατήσαμε αρκετά:

DSC_3994b.JPG

DSC_3992.JPG


Στην επιστροφή μας βρήκαμε την ευκαιρία να δούμε και το πλαϊνό μέρος της εκκλησίας με τα γνωστά πλέον πλακίδια, περνώντας από την απέναντι πλευρά του δρόμου προς τους κήπους:

DSC_3998.JPG


Το καταπράσινο και πολύ ωραίο πάρκο «Jardim de João Chagas» στο κέντρο ουσιαστικά της πόλης έδινε σε πολύ κόσμο την ευκαιρία για περίπατο και καφέ:

DSC_4006.JPG

DSC_4004b.JPG


Το μικρό πάρκο είναι πλαισιωμένο από μεγάλης ομορφιάς κτήρια όπως αυτό του νοσοκομείου Santo António:

DSC_4007.JPG


Αλλά και των δικαστηρίων του Πόρτο, με τα χαρακτηριστικά αγάλματα να κοσμούν κάθε σημείο:

DSC_4013b.JPG


Απέναντι ακριβώς βρίσκεται και μια ακόμα πολύ γνωστή εκκλησία, η «dos Clérigos» με τον ομώνυμο πύργο της, ορατό από αρκετά σημεία της πόλης:

DSC_4015.JPG


Ένα μικρό κομμάτι πάρκου της πλατείας Praça de Lisboa συνεχίζει δίπλα από το πανεπιστήμιο της πόλης, ευρισκόμενο ουσιαστικά στη σκεπή των κτηρίων, κάτι πολύ εντυπωσιακό:

DSC_4022.JPG


  • Να ένα μαγαζάκι απέναντι, ας πάμε να πάρουμε δυο παγωμένες να κάνουμε ένα διάλειμμα.
  • Ρε Νίκο, είναι ακόμα νωρίς ρε μαλάκα
  • Να αλλά στην Ελλάδα είναι ήδη αργά το μεσημέρι, που το πας αυτό;
Φυσικά δε μπορώ να πω όχι σε τέτοιο πειστικό επιχείρημα, ούτε στο πέτρινο παγκάκι του ωραίου πάρκου που εν τω μεταξύ ήρθαν να μας πουλήσουν και 2 φορές φούντα. Γενικά είναι ένα συχνό φαινόμενο αυτό στο Πόρτο.

DSC_4025b.JPG


  • Πιάσε τη κατηφόρα εδώ απέναντι από το κέντρο φωτογραφίας (Portuguese Centre of Photography), έχω σημειωμένο το «Mosteiro de São Bento da Vitória» στην ομώνυμη οδό. Εκεί που πάει ο κόσμος:
DSC_4032.JPG


Βέβαια ο πολύς ο κόσμος δε πήγαινε γι’ αυτό το λόγο εκεί όπως ανακαλύψαμε, αλλά για ένα από τα γνωστά και πολλά σημεία θέασης της πόλης η Miradouros όπως αρέσκονται να τα ονομάζουν, κάτι που εγώ ήξερα σαν λέξη αλλά όχι τη σημασία της:

DSC_4037b.JPG


Στο «Miradouro da Vitória» ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα το ποτάμι και τη ξακουστή του γέφυρα, η πρώτη φορά που η πόλη για την οποία τόσος λόγος γίνεται και είχε αρχίσει να μου αρέσει επικίνδυνα, αποκαλύφθηκε:

DSC_4045.JPG


Αστικό τοπίο πιο μακριά, σπίτια και οινοποιεία με κεραμοσκεπές πιο κοντά μας, έχοντας ακριβώς απέναντι τους αμπελώνες του Πόρτο. Τι ομορφιά ήταν αυτή! Βρήκαμε ευκαιρία κι εμείς για μια πρώτη φωτογραφία:

DSC_4039.JPG

DSC_4048b (2).jpg


Όπως βρήκαμε ευκαιρία για ένα ακόμη διάλειμμα στο καφενείο – χρυσωρυχείο του παππού λίγο πιο πάνω που έκαναν όλοι στάση, είτε για σούπα, είτε για σνακ, είτε οι περισσότεροι για μπύρα.

DSC_4049.JPG


Εμείς δε θα κάναμε; ;) 🍻
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
13.020
Likes
40.996
Λυπαμαι που βλεπω τετοιο μουντο ουρανο. Το καλοκαιρι ειναι λουσμενο στο φως, τα χρωματα ειναι πολυ εντονοτερα.
Ελπιζω να βελτιωθηκε λιγο μετα.
 

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.838
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Έστω και συννεφιασμένο το Πόρτο είναι πολύ ωραίο , Γιάννη μας προκάλεσες άγρια με τα πεντανόστιμα σφολιατοειδή του Πόρτο !!!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Λυπαμαι που βλεπω τετοιο μουντο ουρανο. Το καλοκαιρι ειναι λουσμενο στο φως, τα χρωματα ειναι πολυ εντονοτερα.
Ελπιζω να βελτιωθηκε λιγο μετα.
Δεν είναι μουντάδα, είναι μια ωραιότατη συννεφιά, γι' αυτό γράφω ότι οι φωτογραφίες αδικούν ίσως την ημέρα, που είχε εξαιρετικό κλίμα και καιρό για περπάτημα. Συμφωνώ όμως και θα το δεις, η επόμενη μέρα με πλήρη ηλιοφάνεια είναι ακόμη καλύτερη!
Έστω και συννεφιασμένο το Πόρτο είναι πολύ ωραίο , Γιάννη μας προκάλεσες άγρια με τα πεντανόστιμα σφολιατοειδή του Πόρτο !!!
Και έπεται συνέχεια με τις Πορτογαλικές νοστιμιές. ;)
 

vikara

Member
Μηνύματα
475
Likes
4.029
Ταξίδι-Όνειρο
Νησί του Πάσχα
που εν τω μεταξύ ήρθαν να μας πουλήσουν και 2 φορές φούντα
:haha: Ψηλε να 'σαι καλά που διευκρινιζεις ότι είναι συχνό το φαινόμενο!Ήμασταν πριν την Πρωτοχρονιά στο Πόρτο και συνεχώς πλησίαζαν τον άντρα μου,τύποι ρωτωντας "χασσσις??",έτσι, με παχιά προφορα. "Που με καταλαβαίνουν ότι είμαι μερακλής?" με ρωτούσε αυτός και σκαγαμε στα γέλια :haha:
Πολύ χαίρομαι που γράφεις αυτήν την όμορφη ιστορία!Και εμείς ενθουσιάστηκαμε τόσο με το Πόρτο όσο και με τις υπόλοιπες πόλεις που επισκέφθηκαμε στην Πορτογαλία! Ελπίζω (αν και ξέρω ότι είσαι της μπύρας) να τιμήσατε το κρασί του Πόρτο που ήταν εκπληκτικό!
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
:haha: Ψηλε να 'σαι καλά που διευκρινιζεις ότι είναι συχνό το φαινόμενο!
Συχνό και κουραστικό φαινόμενο, σε σημείο αηδίας, μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.
Μέρα μεσημέρι τώρα κάτω από το καθεδρικό να κάνουν πρεζοdeals. Τι να πω, γελάμε αλλά μόνο αυτό δε θα έπρεπε να κάνουμε, είναι η κοινωνία που δημιουργήσαμε.
Μου το λέγανε για τη Πορτογαλία αλλά δε το περίμενα τόσο έντονα.
Πολύ χαίρομαι που γράφεις αυτήν την όμορφη ιστορία!Και εμείς ενθουσιάστηκαμε τόσο με το Πόρτο όσο και με τις υπόλοιπες πόλεις που επισκέφθηκαμε στην Πορτογαλία!
Σ' ευχαριστώ πολύ, ήταν μια καταπληκτική πόλη με τρομερή ποιότητα και θέλω να γράψω γι' αυτήν, όπως και να επισκεφτώ στο μέλλον άλλες Πορτογαλικές πόλεις. Από τη πρώτη εμπειρία μου στη χώρα ενθουσιάστηκα.
Ελπίζω (αν και ξέρω ότι είσαι της μπύρας)
Ποιος τα λέει αυτά; Φήμες!
Ολωνών είμαι. :haha:
να τιμήσατε το κρασί του Πόρτο που ήταν εκπληκτικό
Όχι μόνο αυτό αλλά και των γύρω περιοχών. Προσεχώς.;)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Πωπω θέλω να ξαναπάω!!! Αναμένουμε τη συνέχεια!
Υπάρχει κάποιος τελικά που να πήγε στο Πόρτο και να μη θέλει να το ξαναδεί; Δε νομίζω.
Η συνέχεια προσεχώς. :)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ιστορικού κέντρου συνέχεια


Η μέρα ήταν θαυμάσια με αρκετές διαθέσιμες ώρες μπροστά μας, η όρεξη μας για εξερεύνηση τεράστια και η εκδρομή όδευε εξαιρετικά. Επιστρέψαμε προς τον Torre dos Clérigos κατευθυνόμενοι ακόμα πιο κεντρικά:

DSC_4053.JPG


Υπό τον ήχο Πορτογαλικών και μαζί με πλήθος κόσμου ξεκινήσαμε να κατηφορίζουμε την ωραία διαδρομή


Το απότομο στενό της Rua da Assunção ενδείκνυται και για skaters που το κατεβαίνουν πολλές φορές χωρίς να νοιάζονται για τους τριγύρω:

DSC_4055.JPG


Δυστυχώς τα πολλά συνεχόμενα έργα και η κλειστή Liberty Plaza μας ανάγκασαν σε ένα γρήγορο πέρασμα και λίγες φωτογραφίες:

DSC_4058.JPG

DSC_4064.JPG


Δε μπήκαμε στο κεντρικό σταθμό στον οποίο θα επιστρέφαμε λίγο αργότερα, αντ’ αυτού ανεβήκαμε την απότομη ανηφόρα της οδού de 31 de Janeiro

DSC_4067.JPG

DSC_4069.JPG


Που εκτός των άλλων προσφέρει εξαιρετικές λήψεις:

DSC_4071.JPG

DSC_4074.JPG


Το τέλος του δρόμου οδηγεί σε ακόμα ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, την εκκλησία de Santo Ildefonso ,πόλο έλξης εκτός των άλλων και φωτογράφων:

DSC_4078.JPG


Προσπεράσαμε την ανοικτή αγορά με τα δερμάτινα είδη, τα όμορφα πάρκα και τα καφέ:

DSC_4080.JPG

DSC_4082.JPG

DSC_4083.JPG


Κατεβαίνοντας περιμετρικά του σταθμού, μέσα από γειτονιές που άλλοτε θύμιζαν έντονα ανατολή έχοντας αρκετά μαγαζάκια που δραστηριοποιούνται κυριότερα μετανάστες, άλλοτε Πορτογαλία με τα χαρακτηριστικά πλακίδια:

DSC_4086b.JPG


Ο σταθμός São Bento που βρίσκεται εν πλήρη λειτουργεία από το 19ο αιώνα, είναι ανοικτός εκτός από το προφανές της υπόθεσης και για τουριστικούς λόγους, μιας και αποτελεί ένα ακόμα κόσμημα της πόλης:

DSC_4092.JPG


Μπορεί τα δρομολόγια να διεξάγονται κανονικά:

DSC_4094.JPG


Ωστόσο το μεγαλύτερο πλήθος κόσμου συρρέει σ’ αυτόν για να απαθανατίσει το υπέροχο εσωτερικό του, διακοσμημένο με τοιχογραφίες από πλακίδια:

DSC_4097b.JPG


Ενθουσιασμένοι βγήκαμε στο περιβάλλοντα χώρο για τη συνέχεια του προγράμματος μας, ξεκινώντας και πάλι να ανεβαίνουμε στο μικρό ανηφορικό στενό παράλληλα με την Av. Dom Afonso Henriques, όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης:

DSC_4103.JPG


Με το Νίκο να προπορεύεται κι εμένα να μένω πίσω για φωτογραφικούς λόγους, φτάσαμε ως τη κορυφή του λόφου που φιλοξενείται ο περίφημος καθεδρικός ναός Sé do Porto, ορατός και αυτός από τα περισσότερα σημεία της πόλης:

DSC_4107.JPG

DSC_4111.JPG


Ένα εντυπωσιακό πραγματικά κτίσμα, περιστοιχιζόμενο από μουσεία, αγάλματα και κήπο:

DSC_4112.JPG


Παράλληλα όμως ένα ακόμα miradouro της υπέροχης πόλης, όσο κι αν η εικόνα ανταλλαγής πρέζας στο παράπηγμα κάτω δεξιά με τις λαμαρίνες μέρα μεσημέρι, δεν ήταν και η καλύτερη:

DSC_4114.JPG

DSC_4122.JPG


Δε χρειάζεται να αναλύσω πόσο σημαντικό μνημείο για τη πόλη είναι ο ρωμαιοκαθολικός αυτός ναός, που άρχισε να κατασκευάζεται το 12ο και τελείωσε το 17ο αιώνα παρακαλώ:

DSC_4131.JPG


Παρατηρήσαμε τις ετοιμασίες για τη βραδινή μάλλον συναυλία και κατεβήκαμε τα σκαλιά για να δούμε από κοντά τη πηγή «Chafariz do Pelicano» αλλά και την υπέροχη θέα:

DSC_4134.JPG

DSC_4135.JPG


Αυτή τη χαρακτηριστική, μοναδική θέα:

DSC_4137.JPG


Η κατεβασιά μας έγινε μέσα από πολύχρωμα και μικρά στενάκια που ευτυχώς δε χωράει όχημα, χαρακτηριστικά της περιοχής, ενισχύοντας το περί ανατολής αίσθημα μου για κάποιο λόγο:

DSC_4144b.JPG


Δε χρειάστηκαν και πολλά δευτερόλεπτα σκέψης φυσικά μέχρι να πιάσουμε δύο μαξιλάρια στα σκαλιά του «Cerca Velha» ,ζηλεύοντας για τις παγωμένες βαρελίσιες estrella που κατανάλωναν βορειοευρωπαίοι και Αμερικανοί πελάτες, μένοντας κι εμείς με το κοντομάνικο εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και τη καλοκαιρία της μέρας:

DSC_4148b.jpg


Εντάξει, μπορεί το καφέ να θυμίζει λίγο Ιταλία, μη μου πείτε ότι η γειτονιά όμως δε φέρνει λίγο σε Κωνσταντινούπολη, δε θα σας πιστέψω:

DSC_4150.JPG


Ίσως είναι και η προσπάθεια μου να κατατάξω κάπου στο μυαλό μου τη πορτογαλική αυτή πόλη, μιας και δεν έχω δει κάτι παρόμοιο,
σκεφτόμουν όσο προχωρούσαμε στα υπέροχα στενά της, κατεβαίνοντας αυτή τη φορά προς το ποτάμι:

DSC_4154.JPG


Ρε φίλε, τόσες ώρες στη Πορτογαλία και δεν ήπιαμε κρασί, απαράδεκτο. Μήπως να κάναμε λίγο εδώ δεξιά, είπα με περίσσιο θράσος όταν είδα το «The Wine Box», ένα πολύ όμορφο κατάστημα εξειδικευμένο στον οίνο. Βέβαια προτιμήσαμε όχι κάτι τοπικό, άλλα μια δροσερή ποικιλία της Coimbra στη λευκή εκδοχή, κάτι που μας δικαίωσε απόλυτα:

DSC_4160b.JPG


Από διάλειμμα σε διάλειμμα λοιπόν…
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.343
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom