Πολωνία Bydgoszcz i Poznań, όπως λέμε Wódki i Piwa

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!

Λίγο Bydgoszcz ακόμα!

Η μέρα ξεκίνησε με ωραίο καφέ κι εξαιρετικό καιρό σχετικά νωρίς, θέλοντας να εκμεταλλευτώ τις ώρες που είχα διαθέσιμες ακόμη στη μικρή αυτή πόλη. Ευκαιρία να τη δω ακόμη καλύτερα και να την περπατήσω όπως της έπρεπε, αρχής γενομένης από την οδό Dluga και την κεντρική πλατεία Stary Rynek όπου έφτασα για να δω το μνημείο «Walki i Męczeństwa Ziemi Bydgoskiej» που ανεγέρθηκε το 1969 τιμώντας τους ντόπιους που θανατώθηκαν από τους ναζί στρατιώτες.

DSC_0266.JPG

DSC_0277.JPG

Ο σημαιοστολισμός της πλατείας και το στήσιμο μιας εξέδρας έδειχνε ότι κάποια τελετή επρόκειτο να διεξαχθεί εκεί, δεν έμεινα όμως περισσότερο για να το διαπιστώσω, συνεχίζοντας την πορεία μου πάνω απ’ τη γέφυρα προς το νησί Mill ή «Wyspa Młyńska» αν προτιμάτε στα Πολωνικά, έχοντας όμως κάνει μια στάση πρώτα στον καθεδρικό «Marcina i Mikołaja» της πόλης:

DSC_0282.JPG

DSC_0289.JPG

Η παρουσία στρατιωτών με κατεύθυνση την πλατεία αποδείκνυε όντως το εθιμοτυπικό της ημέρας, την ώρα που παράλληλα ανακάλυπτα το πάρκο «Skwer na Wyspie Młyńskiej» όπου μια ανοικτή αγορά με πολλές τέντες με τράβηξε κατευθείαν:

DSC_0294.JPG

DSC_0298.JPG

Αμέτρητα φαγητά αλμυρά και γλυκά, ντόπια προϊόντα και φυσικά μπύρες από τις μικροζυθοποιίες της περιοχής ήταν στρωμένα μπροστά στα πόδια μου, προσπερνώντας όμως σχετικά γρήγορα καθώς η ώρα δεν ήταν ούτε 11, με τους Πολωνούς βεβαίως να μη πτοούνται καθόλου, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Σε άλλη περίπτωση που ήμουν με παρέα στο ταξίδι θα επέστρεφα σίγουρα αργότερα:

DSC_0297.JPG

DSC_0299.JPG

Διάσημα κτήρια όπως αυτό της Πινακοθήκης-γκαλερί αλλά και εστιατόρια αλλά και μικρότερα παρκάκια πλαισιώνουν τα λίγα τετραγωνικά μέτρα του νησιού, με την πρόσβαση στο νερό να γίνεται από πολλαπλές πλευρές:

DSC_0305.JPG

DSC_0306.JPG

Σ' αυτό το σημείο άλλωστε μπορείς να νοικιάσεις βάρκα ή αυτά τα ιδιότυπα ποδήλατα για να κάνεις τη βόλτα σου στο ποτάμι, ανάμεσα σε κλασσικά αλλά και πολλά καινούργια, ιδιαίτερα κτήρια:

DSC_0311.JPG

DSC_0314.JPG

Ένα εξ’ αυτών είναι και το μεγάλο κτήριο της όπερας «Opera Nova» ,μία εκ των δέκα στη χώρα της Πολωνίας, που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το 2006:

DSC_0317.JPG

Μια μεγάλη πείνα με κυρίευσε την ώρα που ανέβαινα την οδό Gdańska, γεγονός που με οδήγησε στην αγορά κολατσιού από ένα κατάστημα Żabka (από τα αμέτρητα που υπάρχουν σε κάθε Πολωνική πόλη), τρώγοντας το με όρεξη στο πολύ ωραίο πάρκο «Kazimierza Wielkiego» με τα σιντριβάνια και τις λιμνούλες του:

DSC_0321.JPG

DSC_0327.JPG

Κάπου εκεί ήταν που αποφάσισα να αλλάξω το εισιτήριο επιστροφής μου στο Πόζναν κάνοντας το νωρίτερα, μιας και είχα δει τα περισσότερα απ’ όσα είχα τσεκάρει και η flixbus μου έδινε τη δυνατότητα. Για το λόγο αυτό κατέβηκα ξανά προς το ιστορικό κέντρο και τη γέφυρα Jerzego, προκειμένου να κάνω και μια βόλτα ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, παρατηρώντας καλύτερα και τα κτήρια που περιστοιχίζουν την περιοχή όπως αυτό της κεντρικής τράπεζας στα δεξιά:

DSC_0336.JPG

Συνηθισμένος πλέον στα της χώρας δε μου έκανε καμία εντύπωση το αιωρούμενο άγαλμα όπως και τα υπόλοιπα όμορφα γλυπτά περιμετρικά της γέφυρας, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι σύνηθες στις περισσότερες Πολωνικές πόλεις που έχω επισκεφτεί:

DSC_0338.JPG

DSC_0340.JPG

DSC_0342.JPG

Ακόμη ένα κτίσμα που ξεχωρίζει στην όχθη του Brda είναι αυτό του ταχυδρομείου το οποίο και χρήζει αναφοράς, την ίδια ώρα που αρκετοί ντόπιοι και μη περίμεναν το καραβάκι της δημόσιας συγκοινωνίας:

DSC_0347.JPG

DSC_0352.JPG

Για μένα βέβαια ήταν ώρα για λίγο ακόμη περπάτημα, ίσως και σε αναζήτηση δροσιάς, έχοντας παραλάβει και το σακίδιο μου από το χώρο υποδοχής όπου το είχα αφήσει. Εντύπωση μου έκαναν οι μεταλλικές πλάκες στο πεζοδρόμιο τιμώντας σημαίνουσες προσωπικότητες της πόλης:

DSC_0369.JPG

DSC_0372.JPG

Χρωστούσα σίγουρα μία επίσκεψη στον ναό «św. Andrzeja Boboli» που είναι ορατός από πολλά σημεία στην ανατολική πλευρά του κέντρου, ένα εντυπωσιακό κτίσμα τελικής κατασκευής του 1903, το οποίο φρόντισα να δω κι εσωτερικά:

DSC_0377.JPG

DSC_0384.JPG

Κατά την επιστροφή μου στην πλατεία συνέπεσα στη λήξη των εκδηλώσεων, βλέποντας όμως αρκετό κόσμο στημένο κάτω από ένα κτήριο με τα κινητά και τις φωτογραφικές στο χέρι λες και κάτι περίμενε από το κλειστό παράθυρο, πράγμα που δε μπόρεσα να καταλάβω και να προσδιορίσω:

DSC_0390.JPG

Δε βαριέσαι, εγώ είχα σκάσει με τα πήγαινε – έλα μεσημεριάτικα, είχα κι ένα μισάωρο να σκοτώσω ψωνίζοντας αναμνηστικά αλλά και μια απαραίτητη βαρελίσια:

DSC_0392.JPG

Ήταν ο καλύτερος τρόπος να πάρω δυνάμεις για τα δυόμισι χιλιόμετρα περπατήματος που μεσολαβούσαν μέχρι τη γνωστή γέφυρα «Uniwersytecki» ,κάτω από την οποία φιλοξενούνταν ο σταθμός λεωφορείων της πόλης.

DSC_0409.JPG

Εκεί θα περίμενα κι εγώ το δικό μου.
Bydgoszcz τέλος! ;)

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αργεντινή,Χιλή,Ουρουγουάη
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
γιατί να δεις μόνο μία και όχι δύο
Ορθότατα! Όσο πιο πολλές τόσο πιο καλά.

σε μια –σύντομη υπόσχομαι- ιστοριούλα
Σύντομη; Γιατί σύντομη; Δεν θα περιγράψεις όλα τα μπαράκια και μπυραρίες αυτών των 2 πόλεων;
Όχι τίποτα άλλο, δεν έχω πάει σε καμιά από τις 2 και περιμένω εκτεταμένη πληροφορία...

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ορθότατα! Όσο πιο πολλές τόσο πιο καλά.
Βολεύουν οι μετακινήσεις παρόλο που φαίνονται μακρινές οι αποστάσεις, βολεύουν οι πτήσεις, η μορφολογία, όλα μαζί, είναι πλέον πολλοστή φορά που ταξιδεύω κατ' αυτό τον τρόπο στην Πολωνία και μου βγαίνει. :)
Σύντομη; Γιατί σύντομη;
Γιατί πρέπει, υπάρχουν κι άλλες ιστορίες στα σκαριά. :cool:
Δεν θα περιγράψεις όλα τα μπαράκια και μπυραρίες αυτών των 2 πόλεων;
Εννοείται αυτό, πότε σας άφησα παραπονεμένους;

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Έχω αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην Πολωνία, έχω ήδη γράψει αρκετές ιστορίες γι’ αυτήν που ακόμα μία ίσως να μη κάνει τη διαφορά.
Για μένα κάνει τη διαφορά γιατί φέτος επισκέφτηκα τη Πολωνία και με άρεσε πολύ πολύ :clap: Πλέον διαβάζω για την Πολωνία με άλλη ματιά!

Γιατί πρέπει, υπάρχουν κι άλλες ιστορίες στα σκαριά. :cool:
Που αλλού πήγες; Καλύτερα απο τη Πολωνία δλδ; Έχω χάσει τη μπάλα με εσένα πλέον :haha:

ΥΓ
Γιατί καταστρέφεις τις φωτογραφίες;

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Για μένα κάνει τη διαφορά γιατί φέτος επισκέφτηκα τη Πολωνία και με άρεσε πολύ πολύ :clap: Πλέον διαβάζω για την Πολωνία με άλλη ματιά!
Η καλύτερη χώρα!
Που αλλού πήγες; Καλύτερα απο τη Πολωνία δλδ; Έχω χάσει τη μπάλα με εσένα πλέον :haha:
Κάτι Λιθουανίες και κάτι Μολδαβίες, έχει πράμα το μενού. :D
Γιατί καταστρέφεις τις φωτογραφίες;
Μη με κατηγορείτε ρε, μόνο αυτές του προλόγου για το εφέ, τις άλλες τις αφήνω κανονικά όπως είναι. :haha:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Προετοιμασία & σχεδιασμός

Τι κι αν λέω εδώ και καιρό ότι πρέπει να ξεκινάμε από τις διαμονές, εμένα το μόνο που μ’ ένοιαζε ήταν το αεροπορικό, κυνηγώντας το για μήνες με την προσδοκία της καλύτερης τιμής. Τα υπόλοιπα θα τα έβρισκα, δε με άγχωναν.

Έτσι, κάνοντας κράτηση για τα δύο σκέλη ξεχωριστά λίγο πριν το τέλος του 2024 βάσει κάποιων προσφορών της Ryan, πλήρωσα το ποσό περίπου των 90€ συνολικά, που ενδεχομένως να ήταν χαμηλότερο αν περίμενα κι άλλο, δεν ήθελα όμως να το ρισκάρω λόγω της ιδιαίτερης ημερομηνίας διεξαγωγής του ταξιδιού, 1-4 του Μάη.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκα και με τις κρατήσεις δωματίων, αφού πρώτα βέβαια κάηκα με τους πιθανούς προορισμούς από/προς Πόζναν, κατασταλάζοντας τελικά στην πόλη του Μπίντγκοστς. Ίσως βιάστηκα μιας και το τίμημα ήταν υψηλό για Πολωνία κοστίζοντας 160€ περίπου για τρία βράδια, ήταν όμως και το solo ταξίδι που ανέβαζε το κόστος. Softly Residence για μια νύχτα στην πρώτη, Stare Miasto Old Town για δυο νύχτες στη δεύτερη, με το πλεονέκτημα της εξαιρετικής τοποθεσίας σε σχέση με τα σημεία ενδιαφέροντος να υφίσταται και στα δύο.

map4.jpg map3.jpg

Αυτό που μου έλειπε για να ολοκληρωθεί το παζλ ήταν η μετακίνηση μεταξύ των πόλεων, για την οποία είχα δύο επιλογές και θα αποφάσιζα βάσει του τι με βόλευε από πλευράς ωραρίων πτήσης και διαμονών. Τελικά χρησιμοποίησα και τις δύο.

Αρχικά το τρένο από το Πόζναν προς το Μπίντγκοστς μέσω της επίσημης εφαρμογής «PKP INTERCITY» του Πολωνικού σιδηροδρόμου, ένα μήνα πριν το ταξίδι μόλις άνοιξε η διαθεσιμότητα σε κόστος περί των 14€ για μονή διαδρομή. Η επιστροφή θα διεξαγόταν μέσω του αγαπημένου Flixbus την επόμενη, με κόστος 6,90€

ticket.jpg ticket2.jpg

Αυτά τα ολίγα παρέα με την κατάρτιση του κλασσικού ηλεκτρονικού χάρτη μου στον οποίο τσέκαρα όλα όσα είχα σκοπό να επισκεφτώ εν’ όψει του επικείμενου τριημέρου.

map1.jpg
map2.jpg

Εξάλλου πήγαινα σε γνωστά λημέρια…:cool:

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Αν ειχε ακριβη μπυρα, θα εβλεπες πιο καθαρα την αληθεια :D
Εμένα δεν μου φάνηκε και τόσο φθηνή η μπύρα, τουλάχιστον στη Βαρσοβία. Ίδιες τιμές με Ελλάδα βρήκα.

paefstra

Member
Εμένα δεν μου φάνηκε και τόσο φθηνή η μπύρα, τουλάχιστον στη Βαρσοβία. Ίδιες τιμές με Ελλάδα βρήκα.
Εχουν αλλαξει πολλα μου φαινεται. Ακριβως πριν σκασει ο κοβιντ μειναμε σε δικλινο ibis στη Βαρσοβια με 20 (ολογραφως εικοσι) ευρω/νυχτα. Τωρα διαβαζω για 50ρικα και βαλε που εδωσε ο @psilos3 στην επαρχια και εχω μεινει καγκελο.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.127
Μέλη
39.879
Νεότερο μέλος
Kyriaki1963

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom