Σάο Τομέ & Πρίνσιπε São Tomé & Principe

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Για το Sao Tome & Principe ακουσα για πρωτη φορα πριν μερικα χρονια οταν ρωτησα εναν φιλο που ειχε γυρισει σε παρα πολλες χωρες ανα τον κοσμο ποιο ηταν το μερος που του εκανε περισσοτερη εντυπωση και το θεωρει το ομορφοτερο.
Οταν μου ειπε για τα συγκεκριμενα νησια η πρωτη μου κινηση ειναι να ψαξω στο χαρτη να δω που ειναι γιατι δεν ειχα ιδεα.Η αναζητηση με οδηγησε στη Δυτικη Αφρικη , στον κολπο της Νεας Γουινεας.

Λιγου μηνες πριν , επεσε στα χερια μου ενας τομος –ενθετο εφημεριδας - που λεγεται exotica και ειναι μια εκδοση του Γεωτροπιου , ισως καποιοι να το πηρατε επισης. Το βιβλιο (αναμεσα σε αλλους παραδεισους του κοσμου) αναφερεται στο Σαο Τομε περισσοτερο που ειναι το μεγαλυτερο του συμπλεγματος νησι , που ανακαλυφτηκε απο τους Πορτογαλους τη μερα της γιορτης του Αγιου Θωμα , εξ ου και το ονομα του.
Ειναι γνωστο και σαν ‘llha do Chocolate’ αφου τα παντα εδω κινουνται γυρω απο το κακαο.Διαβασα στο exotica οτι το ονομα ‘νησι της σοκολατας’ του δοθηκε οχι μονο γιατι βασικη καλλιεργεια στο νησι ειναι το κακαο , αλλα γιατι εδω υπαρχουν οι τελειες κλιματολογικες συνθηκες για να παραχθει η εκλεκτοτερη ποικιλια κακαο του κοσμου. Στο γεγονος συμβαλουν ακομα και τα φοινικοδεντρα που προσφερουν στα ευαισθητα κακαοδεντρα την προστασια που χρειαζονται απο την απευθειας εκθεση στον ηλιο.

Οκ σταματηστε με! Με τα κακαοδεντρα και τα φοινικοδεντρα και τους αναναδες..δε λεω αλλα για το Σαο Τομε , στο βιβλιο το νησι που οι περιηγητες βαφτισαν Perola do Equador –Μαργαριταρι του Ισημερινου πραγματικα εκθειαζεται!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ειπα δε θα μιλησω για το Sao Tome αλλα μπορω να μιλησω για το Principe το οποιο κατα τον φιλο Αλεξ ηταν πολυ πιο ομορφο.
Ο Αλεξ μιλουσε για δαση βροχης που βριθουν απο αγρια ζωη και πουλια , κρυσταλλινους καταρραχτες παρθενες παραλιες και τους πιο γελαστους κατοικους που εχει συναντησει.
Συγκεκριμενα μου γραφει: Μικρο το νησι σε μεγεθος αλλα του περισευει η ομορφια και η εκπληκτικη αγρια ζωη.

Πρωτευουσα ειναι το Σαν Αντονιο που μοιραζεται στην αγκαλια του καταπρασινου βουνου και της θαλασσας. Εχει πολλη φασαρια , χρωμα , αποικιακα κτιρια , ζεστη , ασφαλεια , υπεροχους ανθρωπους και το καλοσωρισμα το αναπνεεις ακομα και στην ατμοσφαιρα.

Η ανατολικη πλευρα του νησιου ειναι η πιο αποκρυμνη με κατακορυφους βραχους να ξεφυτρωνουν απο τη θαλασσα και φιλοξενουν πληθος τροπικων πουλιων που οι ντοπιοι με περηφανια τα λενε παραδεισενια πουλια του Principe.
Απο τα βραχια του Belo Monte οπου υπαρχει view point παιρνεις μια καλη γευση του νησιου απο ψηλα , με την Praia banana beach να απλωνει την μεταξενια παραλια της στα ποδια σου.
Αναμεσα στους μεγαλους γρανιτενιους βραχους υπαρχουν πολλες διαδοχικες παρθενες παραλιες – στυλ Σευχελλων – για εξερευνηση και ντοπια ψαροχωρια.
Το βραδυ ντοπιες μπαντες παιζουν στα υπαιθρια καφε και ολο και καποιο bbq οργανωνεται στις παραλιες απο τους ντοπιους.

Παλιες φυτιες (rocas) που ιδρυθηκαν απο Πορτογαλλους γαιοκτημονες στα τελη του προηγουμενου αιωνα και εκπληκτικα σπιτια των πλουσιων ιδιοκτητων των φυτειων που σημερα στεκουν ερειπωμενα να θυμιζουν το ενδοξο παρελθον , τοτε που τα νησια ηταν ο μεγαλυτερος παραγωγος κακαο του κοσμου.
Σημερα οι ντοπιοι ειναι παρα πολυ φτωχοι και ζουν απο τις φυτειες κακαο , ζαχαρης και καφε.
Στο ψαροχωρι Praia Adabe οι ντοπιοι επιδιορθωνουν μονοι τους τα κανω τους ενω εκατονταδες ψαρια στη σειρα ξεραινονται στον ηλιο και ταξινομουνται ανα μεγεθος αναμεσα στις ξυλινες καλυβες που ειναι παραταγμενες διπλα στο κυμα. Στη συνεχεια τα πιο πολλα φευγουν για τις αγορες του Σαο Τομε.

Στο βορειοτερο ακρο του Principe βρισκεται το νησακι Bom bom με το ομονυμο resort (για οσους ενδιαφερονται - Gts) και ενα καταπληκτικο ρεστωραν μπαρ στο τελος μιας ξυλινης πεζογεφυρας που περνα πανω απο το θαλασσιο καναλι που χωριζει τα νησια.
Το φαγητο ειναι καταπληκτικο , τα φρουτα και οι χυμοι φρεσκοτατα , οι παραλιες απο τις καλυτερες , οι υφαλοι για σνορκελιν και καταδυσεις εκτος πλανητη και οι κατοικοι φιλικοτατοι ειλικρινα.
 

Attachments

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
Τι μας κάνεις τώρα....κάτσε να δούμε πώς πάμε εκεί, ξεκινάω ψάξιμο!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.659
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom