Ολλανδία Άμστερνταμ, είσαι μια κούκλα!!! (romantic+tita...γράφουν)

Μηνύματα
2.487
Likes
3.194
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ

Μιά πρώτη διαδρομή μπορεί να ξεκινήσει από το νοτιότερο και κεντρικότερο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης,λίγο πιο κάτω από την πλατεία Leidseplein για να...καταλήξει στον κεντρικό σταθμό.

Το πρώτο κανάλι που συναντάτε είναι το Singelgracht...,γραφικές γέφυρες,πάρκο με καφέ-αναψυκτήριο με θέα στο κανάλι,εκεί κοντά βρίσκεται και το καζίνο της πόλης και πολύ κοντά(λίγα μέτρα πριν την Leidseplein)σε μιά όμορφη πλατεία με συντριβάνια βλέπετε ένα κτίριο που μοιάζει με κάστρο,με πύργο,είναι χάρμα οφθαλμών!!Πρόκειται για το ξενοδοχείο American Hotel,στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το καφέ Americain το πιό "διάσημο"καφέ της πόλης(θα αναφερθώ λεπτομερώς σε άλλο κεφάλαιο),υπέροχο δείγμα Ολλανδικής αρχιτεκτονικής!
Προχωράτε και φτάνετε στην Leidseplein,πολυσύχναστη πλατεία με καφέ-ρεστωράν τριγύρω,όχι ιδιαίτερης ομορφιάς πάντως..,συνεχίζετε περπατώντας στην Leidsestraat,δρόμος που σφύζει από ζωή και διασχίζετε έτσι τα τρία μεγάλα κανάλια του Αμστερνταμ,το Prinsegracht,το Κeizersgracht και το Herengracht.
Kαθ'οδόν συναντάτε ένα επιβλητικό κτίριο(1891)μ'έναν πανέμορφο τρούλο,πρόκειται για το πολυόροφο κατάστημα Metz&Co.

Συνεχίζοντας ευθεία συναντάτε το κανάλι Singel,από κεί στρίβετε αριστερά και κατευθύνεστε σε μιά μικρή πλατεία την Spui,από τα πιό όμορφα μέρη της πόλης!!Κάποιες μέρες πετυχαίνετε εδώ εκθέσεις βιβλίου,άλλες (Κυριακή την πέτυχα)πάλι εκθέσεις με πίνακες ζωγραφικής και υπέροχα έργα μοντέρνας γλυπτικής κλπ.Ρωτώντας θα βρεθείτε σε μιά είσοδο απ'όπου περνάτε στο Begijnhof,μιά ήσυχη συνοικία,ένα συγκρότημα παλαιών κατοικιών γύρω από μια πράσινη έκταση που ιδρύθηκε αρχικά από μιά καθολική γυναικεία αδελφότητα το 1346...,σήμερα τα σπίτια κατοικούνται από απλούς ανθρώπους και η περιοχή μέχρις ενός σημείου είναι επισκέψιμη αρκεί ο επισκέπτης να σεβαστεί το χώρο και να κάνει ησυχία!
Ανάμεσα στα σπίτια βρίσκεται το παλαιότερο σπίτι του Αμστερνταμ,επίσης θα δείτε δύο εκκλησίες την Engelse Κerk τώρα πλέον προτεσταντική και το παρεκκλήσι του Begijnhof καθολική πολύ λιτή εκκλησία στο εσωτερικό της..

Γυρνώντας λίγο πρός τα πίσω οδό Singel και πηγαίνοντας προς τα δεξιά βρίσκεστε στην Bloemenmarkt,την περίφημη αγορά των λουλουδιών!!Εκεί κατακλύζεστε από αρώματα,χρώματα λουλουδιών..μαγεία!Τριγύρω οι εμπορικοί δρόμοι Rokin και Κalvestraat ...χαμός..συνεχίζετε αριστερά πρός πλατεία Dam και είστε στην καρδιά της πόλης!Μεγάλη πλατεία με το Βασιλικό Παλάτι να δεσπόζει προς τα αριστερά(η πρόσοψη του ήταν καλυμμένη λόγω εργασιών)και το εθνικό μνημείο πρός τα δεξιά ,έναν οβελίσκο προς τιμή των Ολλανδών που σκοτώθηκαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Τα βράδυα στην πλατεία όλο και θα πετύχετε κάποια συναυλία από πλανόδιους μουσικούς...όπως πετύχαμε κι εμείς ένα βράδυ από μιά εκπληκτική ταλαντούχα τραγουδίστρια που μας"μαγνήτισε"με την μελωδική της φωνή και το παρουσιαστικό της.

Συνεχίζετε πρός εκκλησία Oude Kerk,η παλαιότερη και σπουδαιότερη εκκλησία του Αμστερνταμ(αρχές 13ου αιώνα),το εσωτερικό της είναι άδειο!(Μετά την εικονομαχία και τη μεταβολή 1566,1578,με την εξέγερση των καλβινιστών εναντίον των καθολικών οι καλβινιστές μπήκαν στις καθολικές εκκλησίες,λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τους θρησκευτικούς θησαυρούς με αποτέλεσμα οι εκκλησίες να είναι"άδειες").Επιβλητικό το εκκλησιαστικό όργανο με αγάλματα και τα επίχρυσα σκαλίσματα,εντυπωσιακή η αψιδωτή ξύλινη οροφή,θαυμάσια βιτρώ στα παράθυρα,παρατηρείστε επίσης καπου στο κέντρο τα στηρίγματα των στασιδιών του 15ου αιώνα που είναι διακοσμημένα με σκαλιστές παραστάσεις..,σ 'ένα σημείο του ναού βλέπετε και την πλάκα(τάφος)της Σάσκια της πρώτης γυναίκας του Ρέμπραντ που θάφτηκε εκεί.Αξίζει το εισιτήριο των 5 ευρώ που πληρώνεις παρά το γεγονός ότι λόγω των εργασιών που γίνονται ένα τμήμα του ναού δεν μπορείς να το δείς καλά..

Πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκεται το μουσείο Αmstelkring,(εισιτήριο 6 ευρώ)είναι ένα υπέροχο σπίτι του 17ου αιώνα (ενός καθολικού εμπόρου),και σ αυτό μέσα γίνονται αρκετές εργασίες συντήρησης αλλά ωστόσο το βλέπεις όλο μιά χαρά).Αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον και έχει σημασία σ αυτό το σπίτι είναι η κρυμμένη μυστική εκκλησία στ'ανώτερα πατώματα,όπου οι ντόπιο καθολικοί τελούσαν τις λειτουργίες τους στην περίοδο της"μεταβολής"όταν οι προτεστάντες πήραν την εξουσία και δεν επέτρεπαν στους καθολικούς να πρεσβεύουν δημόσια τη θρησκεία τους.
Παρατηρείστε και το δωματιάκι,ένα μικρούτσικο δωματιάκι σα μικρή κουκέτα όπου έμενε ο εφημέριος(που ζούσε μαζί με την οικογένεια στο σπίτι),βρίσκεται σε μια γωνιά,πάνω στην στροφή!της σκάλας που οδηγεί στα πάνω πατώματα.

Βγαίνοντας από το μουσείο μπορείτε αν θέλετε να κατευθυνθείτε προς τον Κεντρικό Σταθμό,περπατώντας και κατά μήκος της Damrak...φαρδύ πεζοδρόμιο όπου γίνεται ο κακός χαμός από κόσμο,φαστφουντάδικα,μαγαζιά με σουβενίρ,ρεστωράν,μικρά μαγαζιά που πουλάν εισιτήρια για εκδρομές κλπ τουριστικοπανήγυρη θα το έλεγα...μια φορά περάστε να τη δείτε και μην ξαναπεράσετε...
Κι εδώ κλείνει ο πρώτος κύκλος γνωριμίας με την πόλη...
 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πραγματικα το ΑΜΣ ειναι υπεροχο, ελπιζω να περασατε καλα
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
410
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Κορίτσια, περιμένουμε να μας αφηγηθείτε τα καλύτερα!
Είναι και ο brother μου εκεί τώρα και τον περιμένω πως και πως επιστρέψει για να μου πει τις εντυπώσεις του.
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
εφη επισκεψη στο αμστερνταμ βλεπω, όπου συναντησες κ την tita, υποθετω απο τον τιτλο...
σιγουρα θα περασατε καλα...περιμενω να διαβασω τη συνεχεια κ τις εντυπωσεις σου...
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.194
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ελένη τελικά το φόρουμ είναι ευκαιρία να συναντούμε φίλους που βρίσκονται σε διάφορα μέρη..είναι κι αυτό ένα κίνητρο για ένα ταξίδι,
Μarydim πιστεύω κι ο αδελφός σου να σου πεί τα καλύτερα!
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
χαίρετε κι από μένα! επειδή μόλις επέστρεψα από 3ημερο στη Γερμανία (και φυσικά από τις πρώτες σελίδες που άνοιξα με την επιστροφή μου ήταν το travelstories, μαζι με αυτες που με καθοδηγουν ήδη στο επόμενό μου ταξίδι), θα δειξετε λιγη κατανοηση, και λογικα αυριο βραδυ, μετά τη σχολή, που θα εχω πιο πολύ μυαλό για Άσμστερνταμ και θα προσπαθώ να πνίξω τον πόνο μου (βλ αποχωρισμος απο Γερμανια ξανα :p), θα γράψω κι εγώ, θα βάλω και φωτός, θα πω και τα νέα. Τη μέρα του Πάσχα την έχω έτοιμη γραμμένη, αλλά θέλει κπ διορθώσεις. Αλλά λίγη υπομονή Έφη, γιατί τώρα ό,τι και να πω, εις βάρος του Άμστερνταμ θα είναι
(ε δεν γινεται, αλλα θα το σχολιασω: η διαφορά Ολλανδιας-Γερμανιας ειναι αισθητή ακομα και στις συνοριακές πόλεις/χωριά. υπέρ της Γερμανιας φυσικά!)
λοιπόν. ένα 24ωρο αποτοξινωση και μετά το μυαλό θα επιστέψει στην σκληρή πραγματικότητα....
μετα-πασχαλινές ευχές εδωσα; δεν έδωσα! χρονια πολλα σε ολους λοιπον!
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Αχ...το Άμστερνταμ είναι υπέροχο, ήσυχο και πολιτισμένο μέρος.Δε χόρταινα να κάνω βόλτες στα κανάλια και να χαζεύω τα υπέροχα σπίτια!Όσο για τα ποδήλατα...κόντεψε να με πατήσει ένα από αυτά...το οποίο σταμάτησε αφού πάτησε το μισό μου πόδι!Τόσο με μάγεψε αυτή η πόλη...Τις ημέρες του Πάσχα πήγατε;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.168
Μηνύματα
882.758
Μέλη
38.881
Νεότερο μέλος
Pavlosvalia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom