Ολλανδία Άμστερνταμ, είσαι μια κούκλα!!! (romantic+tita...γράφουν)

Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ

Δεύτερη πιό μικρή διαδρομή πάλι με αφετηρία την Leidseplein είναι πρός τ'αριστερά προς συνοικία Jordaan η οποία χτίσθηκε αρχικά για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης...Σήμερα είναι μια περιοχή με καφέ,γκαλερί,συναντάτε κι εδώ τα κανάλια...,περπατώντας κατά μήκος της Prinsengracht θα συναντήσετε την Westerkerk, από τις πρώτες ολλανδικές προτεσταντικές εκκλησίες που χτίσθηκαν μετά την μεταβολή και έχει τον ψηλότερο πύργο της πόλης.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το σπίτι της Αννας Φράνκ.

Αλλη περιπατητική διαδρομή ξεκινά από την συνοικία των μουσείων!με τα πιό γνωστά φυσικά το μουσείο Van Gogh και το Rijksmuseum.Δυστυχώς για το πρώτο οι ουρές μεγάλες...πάνω από μία ώρα αναμονή!,μάλλον καλύτερα να πάτε προς το κλείσιμο(ανοιχτό από τις 10 πμ έως τις 6μμ,ταμείο έως 5.30)μετά τις 3,και σίγουρα όχι Σάββατο ή Κυριακή(Παρασκευή είναι μέχρι τις 9μμ).Κόστος 14 ευρώ αλλά αξίζει,φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Van Gogh αλλά βέβαια υπάρχουν πίνακες και άλλων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα.
Η όλη περιοχή τριγύρω πολύ όμορφη και για βόλτα!ένα μεγάλο πάρκο με δέντρα ολόγυρα και στη μέση ένα συντριβάνι(ήταν κενό ίσως λόγω εργασιών,ελπίζω να λειτουργήσει σύντομα),πολλά καφέ και καντίνες γύρω γύρω με τραπεζάκια και καρέκλες προς το πάρκο..

Αφού τελειώσετε με τα μουσεία πάρτε το δρόμο πίσω από το Rijksmuseum,βγείτε στη λεωφόρο Stadhuderstade,λίγο δεξιά και περάστε απέναντι.Βρίσκεστε μπροστά στο κανάλι Singelgracht,παρατηρείστε τα υπέροχα αρχοντικά σπίτια,περάστε τη γέφυρα και θα βρεθείτε πιστεύω στην ωραιότερη περιοχή του Αμστερνταμ!Χαθείτε στους δρόμους και στα σοκάκια που είναι γεμάτα από μικρά καταστήματα με αντίκες-συλλεκτικά αντικείμενα,σουβενίρ,καφέ-ρεστωράν...και αναζητείστε την οδό Reguliers Gracht!Περπατήστε την πέρα ως πέρα και θάχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε 7 τοξοειδείς γέφυρες σε παράλληλο σχηματισμό!!!Ψάξτε για το μουσείο Van Loon,εκεί κοντά στις όχθες του καναλιού Keizersgracht.(εισιτήριο 7 ευρώ).Πρόκειται για ένα σπίτι του 18ου αιώνα της αριστοκρατικής οικογένειας Van Loon,σε δύο ορόφους και ισόγειο,εντυπωσιακή η σκάλα,το μπρούτζινο σκαλιστό κιγκλίδωμα,οικογενειακά πορτρέτα σ'όλο το σπίτι,βαρειά επίπλωση αντίκες παντού,ενδιαφέρον το "βαμμένο"δωμάτιο,ένα δωμάτιο με ταπετσαρίες σε έντονους χρωματισμούς με παραστάσεις,κτίρια,ανθρώπινες μορφές..
Από το ισόγειο υπάρχει πόρτα που οδηγεί στους πολύ ωραίους κήπους με δέντρα,παρτέρια κλπ αλλά δυστυχώς στην πόρτα υπάρχει μια σχετική προειδοποίηση γραμμένη στ'αγγλικά που λέει ..προσοχή!τα σκαλοπάτια είναι γλυστερά..και ό,τι κι αν συμβεί είναι υπ ευθύνει σας...ε αντε τώρα μετά απ αυτό βγές στον κήπο(κι έτυχε να βρέχει κι όλας...),απολαμβάνετε τα του κήπου και γενικά όλη την ιστορία του σπιτιού από το σχετικο βίντεο που προβάλλεται σε μιά τηλεόραση,εκεί στον ισόγειο χώρο.

Ξανά πίσω στην Reguliers και βγαίνετε κατ'ευθείαν στην Rembandt plein πολύ όμορφη πλατεία με πάρκο στη μέση και γύρω γύρω καφετέριες και ρεστωράν..
Απο κεί πηγαίνετε προς Munttoren,είναι ένας πύργος που το κάτω μέρος του είναι ό,τι έχει απομείνει από μιά πύλη του μεσαιωνικού τείχους της πόλης.Συνεχίστε ακολουθώντας την όμορφη διαδρομή δίπλα από το κανάλι και πηγαίνετε προς Nieuwmarkt,μιά πλατεία όπου κάθε Σάββατο γίνεται η λαική τους αγορά με τρόφιμα,γλυκά,φρούτα αχχχ!είναι πολύ ωραία αν την πετύχετε,τρελλαίνεται κανείας από τα καλούδια που βλέπει..θέλεις να τα πάρεις και να τα φας όλα!(και να φαντασθείτε ότι η πλατεία αυτή υπήρξε...κάποτε χώρος δημόσιων εκτελέσεων).
Στην άκρη δε της πλατείας κολλητά προς το κανάλι υπάρχει χώρος με"καναπέδες"και κάτι στρόγγυλους πάγκους ανισουψείς σε άκρως μοντέρνο σχεδιασμό από πλάκες χρωματιστές και ξύλο,όπου κάθεσαι,ξεκουράζεσαι και απολαμβάνεις!
Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το Waag(1488)το οποίο τον 17οαιώνα έγινε ζυγιστήριο εμπορευμάτων..,όμορφο κτίριο με πυργίσκους..,εκεί βρίσκεται το ομώνυμο καφέ-εστιατόριο.

Συνεχίζετε και φτάνετε στον Montelbanstoren στίς όχθες του καναλιού Oudeschans,έναν πύργο που χρονολογείται από το 1512!,εντυπωσιακό το κωδωνοστάσιο που προστέθηκε πολύ αργότερα.Απο κεί ξανά πίσω προς Niewmarkt και μπαίνετε στη συνοικία των κόκκινων φαναριών.Στα στενά σοκκάκια της περιοχής γίνεται το αδιαχώρητο από κόσμο,πολύ "tourist trap"θα τη χαρακτήριζα,εκεί βλέπεις τα πάντα απο ταμπέλα με erotic museum!μέχρι μαγαζιά που πουλάν τα πάνταααα και τα καλά κορίτσια γδυμένα να ποζάρουν στις πόρτες των σπιτιών..

Αξίζει να ψάξετε στην περιοχή και να βρείτέ την Zuiderkerk(1603)που μαζί με την Westerkerk υπήρξαν οι πρώτες ολλανδικές προτεσταντικές εκκλησίες..
Η συγκεκριμένη σταμάτησε να λειτουργεί ως εκκλησία το 1929,πλέον είναι κέντρο αστικής πληροφόρησης.Το κτίριο απ έξω είναι πολύ εντυπωσιακό με το κωδωνοστάσιο του,τους πυργίσκους,τα ρολόγια,όπως "ιδιαίτερος"είναι και ο περιβάλλων χώρος,η μικρή πλατεία όπου γύρω γύρω βλέπεις κτίσματα που θυμίζουν δικές μας πολυκατοικίες με ημικυκλικά μπαλκόνια...
 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πραγματικα το ΑΜΣ ειναι υπεροχο, ελπιζω να περασατε καλα
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
408
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Κορίτσια, περιμένουμε να μας αφηγηθείτε τα καλύτερα!
Είναι και ο brother μου εκεί τώρα και τον περιμένω πως και πως επιστρέψει για να μου πει τις εντυπώσεις του.
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική
εφη επισκεψη στο αμστερνταμ βλεπω, όπου συναντησες κ την tita, υποθετω απο τον τιτλο...
σιγουρα θα περασατε καλα...περιμενω να διαβασω τη συνεχεια κ τις εντυπωσεις σου...
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ελένη τελικά το φόρουμ είναι ευκαιρία να συναντούμε φίλους που βρίσκονται σε διάφορα μέρη..είναι κι αυτό ένα κίνητρο για ένα ταξίδι,
Μarydim πιστεύω κι ο αδελφός σου να σου πεί τα καλύτερα!
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
χαίρετε κι από μένα! επειδή μόλις επέστρεψα από 3ημερο στη Γερμανία (και φυσικά από τις πρώτες σελίδες που άνοιξα με την επιστροφή μου ήταν το travelstories, μαζι με αυτες που με καθοδηγουν ήδη στο επόμενό μου ταξίδι), θα δειξετε λιγη κατανοηση, και λογικα αυριο βραδυ, μετά τη σχολή, που θα εχω πιο πολύ μυαλό για Άσμστερνταμ και θα προσπαθώ να πνίξω τον πόνο μου (βλ αποχωρισμος απο Γερμανια ξανα :p), θα γράψω κι εγώ, θα βάλω και φωτός, θα πω και τα νέα. Τη μέρα του Πάσχα την έχω έτοιμη γραμμένη, αλλά θέλει κπ διορθώσεις. Αλλά λίγη υπομονή Έφη, γιατί τώρα ό,τι και να πω, εις βάρος του Άμστερνταμ θα είναι
(ε δεν γινεται, αλλα θα το σχολιασω: η διαφορά Ολλανδιας-Γερμανιας ειναι αισθητή ακομα και στις συνοριακές πόλεις/χωριά. υπέρ της Γερμανιας φυσικά!)
λοιπόν. ένα 24ωρο αποτοξινωση και μετά το μυαλό θα επιστέψει στην σκληρή πραγματικότητα....
μετα-πασχαλινές ευχές εδωσα; δεν έδωσα! χρονια πολλα σε ολους λοιπον!
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κίνα, Ιαπωνία
Αχ...το Άμστερνταμ είναι υπέροχο, ήσυχο και πολιτισμένο μέρος.Δε χόρταινα να κάνω βόλτες στα κανάλια και να χαζεύω τα υπέροχα σπίτια!Όσο για τα ποδήλατα...κόντεψε να με πατήσει ένα από αυτά...το οποίο σταμάτησε αφού πάτησε το μισό μου πόδι!Τόσο με μάγεψε αυτή η πόλη...Τις ημέρες του Πάσχα πήγατε;
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.743
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom