taver
Member
- Μηνύματα
- 12.691
- Likes
- 30.254
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen






Είδαμε κάποιες καλλιέργειες ακόμα, και γρήγορα μπήκαμε στο λεωφορείο. Προορισμός μας, η πόλη Nampho. Είναι μια από τις σχετικά μεγάλες πόλεις της χώρας, με γύρω στις 400 χιλιάδες κατοίκους. Μια παραθαλάσσια πόλη, που τη μέρα αυτή, ημέρα εθνικής εορτής για την απελευθέρωση της χώρας, είχε φορέσει τα γιορτινά της. Αλλά κατά τα άλλα, η εικόνα της πόλης ήταν ίδια με τις υπόλοιπες πόλεις που επισκεφθήκαμε. Απέραντες πολυκατοικίες, φαρδιοί δρόμοι, μηδέν αυτοκίνητα, αγάλματα και εικόνες του ηγέτη, κλπ.
Η πόλη αυτή, είναι γνωστή στον έξω κόσμο κυρίως για το φράγμα της. Το απαύγασμα της Βορειοκορεατικής κατασκευαστικής τεχνολογίας που έχει κατασκευαστεί εδώ, πήρε 5 χρόνια να φτιαχτεί, από το 1981 ως το 1986, καταναλώνοντας όλους τους πόρους της χώρας στην πορεία, με αποτέλεσμα έναν ακόμα από τους πολλούς λιμούς που έπληξαν τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι κόστισε κάπου 4 δις δολάρια, όταν το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας είναι (σήμερα) 12,4 δις δολάρια… Ο Σκοπός του φράγματος, που έχει μήκος 8 χιλιόμετρα περίπου, είναι ο διαχωρισμός των νερών του ποταμού Taedong (το ίδιο ποτάμι που περνάει κι από την Pyongyang) από τη θάλασσα, αποτρέποντας τις εισροές θαλασσινού νερού στο ποτάμι και στις αρδεύσεις, αλλά και κρατώντας σταθερά υψηλό το επίπεδο των νερών του ποταμού, για πλευστότητα.












Το κέντρο επισκεπτών του φράγματος είναι κατασκευασμένο πάνω σε ένα (φυσικό) νησί στο μέσο περίπου του φράγματος. Φτάσαμε εκεί, από ένα δρόμο που περνούσε πρώτα δίπλα από απέραντες εκτάσεις γεμάτες αλυκές, και μετά πάνω από το ίδιο το φράγμα. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση, ανεβήκαμε στην ταράτσα του κέντρου επισκεπτών, που μας παρείχε πανοραμική θέα στο φράγμα. Α, όχι μόνο στο φράγμα, είδαμε και μια Βορειοκορεατική παραλία από κει!



Ώρα για γεύμα, που θα μας το προσφέρει ένα τοπικό εστιατόριο, στο κέντρο της πόλης. Το μενού είχε ψάρι, κάτι μάλλον ταιριαστό με το – σχεδόν – παραθαλάσσιο μέρος. Και δεν ήταν κακό… Αλλά δεν περιλάμβανε γλυκό. Άλλο που δε θέλαμε, βγαίνοντας από το εστιατόριο, είδαμε ένα μαγαζί. Κι αρχίσαμε την κλάψα «θέλω παγωτό, θέλω παγωτό». Η συνοδός μας τελικά υπέκυψε, μας πήγε στο μαγαζί, και μας διευκόλυνε με τα χρήματα για να αγοράσουμε παγωτά, καθώς το μαγαζί δε δεχόταν συνάλλαγμα. Όσο γινόντουσαν αυτά, εγώ φωτογράφησα και το εσωτερικό του μαγαζιού, που θύμιζε άλλη εποχή, κάτι σαν Ελληνικό επαρχιακό μπακάλικο από τα 60's, που πουλούσε από τρόφιμα, καθαριστικά, μέχρι ρούχα.. (όχι, δυστυχώς δε μπορώ να τις ανεβάσω εδώ).