taver
Member
- Μηνύματα
- 12.691
- Likes
- 30.254
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen

(μηδέν αυτοκίνητα, αλλά όλοι χρησιμοποιούν τις υπόγειες διαβάσεις)

(η όπερα της Pyongyang)

(κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός)

(Koryo Hotel)
Ξανά στο λεωφορείο και στο μποτιλιάρισμα της Pyongyang, και πλέον είναι η ώρα να κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο μας. Θα μείνουμε στο Koryo Hotel. Είναι το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της πόλης. Στην πράξη, στην πόλη λειτουργούν όλα κι όλα δυο ξενοδοχεία που δέχονται ξένους επισκέπτες. Τα περισσότερα γκρουπ πηγαίνουν στο Yanggakdo, ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται σε ένα νησάκι στη μέση του ποταμού που διασχίζει την Pyongyang. To Koryo, φιλοξενεί συνήθως ξένους διπλωμάτες, απεσταλμένους κλπ. Αποτελείται από δυο πύργους, 45 ορόφων ο καθένας, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται 2 revolving restaurants (πως τα λένε στα Ελληνικά; Στριφογυριζόμενα εστιατόρια


(Θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου)
Είχαμε λίγο χρόνο ως το βραδινό. Ευκαιρία να δούμε λίγη Βορειοκορεάτικη τηλεόραση… Ανοίγουμε λοιπόν το δέκτη, και τυχαίνουμε σε ένα κανάλι που δείχνει τα κατορθώματα του ηγέτη. «Βαριέμαι», είπα στο συγκάτοικο, «δεν το αλλάζεις να δούμε τίποτε άλλο;» Είχα αφοσιωθεί να ανοίγω τη βαλίτσα μου, όταν μετά από λίγο παρατήρησα ότι βλέπαμε ακόμα το ίδιο κανάλι. «Βάλε ρε συ κάτι άλλο», επανέλαβα. «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο», ήταν η αποστομωτική απάντηση. «Η Τηλεόραση έχει ένα και μόνο ένα κανάλι…». Ένα κανάλι, που εναλλάσει το πρόγραμμά του ανάμεσα στα κατορθώματα του ηγέτη, και σε ταινίες προπαγάνδας. Όπως διαπιστώσαμε αργότερα, σε άλλα δωμάτια υπήρχαν και δορυφορικά κανάλια, όπως π.χ. BBC World, απλά στο δικό μας το σύστημα είχε βλάβη. Ο κόσμος, όμως, στη χώρα, βλέπει αυτό το ένα κανάλι που βλέπαμε κι εμείς. Αν διαθέτει τηλεόραση και ρεύμα, δηλαδή).
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πήγαμε για βραδινό σε ένα από τα εστιατόρια του ξενοδοχείου. Όχι από τα στριφογυριστά, ένα άλλο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω κατά πόσον ήταν του ξενοδοχείου, γιατί η είσοδός του ήταν χωριστή (ναι, μας άφησαν να περπατήσουμε μόνοι μας στο δρόμο, από τη μια πόρτα μέχρι την άλλη, στο ίδιο τετράγωνο…). Το δείπνο ήταν πλούσιο σε ποσότητα, αλλά φτωχικό σε σύνθεση. Αρκετά λαχανικά, αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι κρέας (μια κοτολέτα ή κάτι τέτοιο). Ευκαιρία για κουβέντα, ανταλλαγή εντυπώσεων για τα όσα είδαμε/ακούσαμε/μάθαμε σήμερα. Ευτυχώς, η σύνθεση του γκρουπ βοηθούσε. Σε τέτοια, σχετικά ακριβά ταξίδια, κανείς πηγαίνει είτε επειδή ο προορισμός τον ενδιαφέρει πραγματικά, είτε επειδή είναι συνταξιούχος με λεφτά και λίστες χωρών προς επίσκεψη. Εμείς, ευτυχώς, ανήκαμε όλοι σχεδόν στην πρώτη κατηγορία, όλοι με αρκετά ταξίδια στο ενεργητικό μας, και διαβασμένοι για τη χώρα, το καθεστώς της, και το τι θα συναντούσαμε. Οπότε, και οι συζητήσεις στο φαγητό είχαν την αξία τους, όσον αφορά στην ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων κλπ.
Μετά το φαγητό, οι περισσότεροι επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο. Ένας, όμως (και μάλιστα ο γηραιότερος του γκρουπ) ξεστράτισε, και πήγε μια βόλτα ένα τετράγωνο πιο πέρα, στην πλατεία μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί, ένα σωρό Κορεάτες είχαν συγκεντρωθεί μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη, και παρακολουθούσαν μια προβολή ταινίας. Όταν οι συνοδοί μας ανακάλυψαν το ξεστράτισμα, τον μάζεψαν, και τον επανέφεραν. Η επίσημη δικαιολογία δεν είναι πως απαγορεύεται, αλλά πως δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί οι ντόπιοι δεν είναι μαθημένοι στους τουρίστες. Με τη σειρά μας, προβοκάροντας, αρχίσαμε ένας-ένας να ζητάμε άδεια για μια αντίστοιχη βόλτα. Το αποτέλεσμα ήταν πως αφενός μεν δεν υπήρχε περίπτωση να μας αφήσουν να πάμε μόνοι μας, αφετέρου αναγκάστηκαν να μας υποσχεθούν ότι θα μας πάνε εκείνες βραδινή βόλτα μια άλλη μέρα, μετά το τέλος του επίσημου προγράμματος.

(Μικροζυθοποιεία στο lobby του ξενοδοχείου)
Μετά από όλα αυτά, και με το ρολόι να δείχνει ακόμα 21:30, ήμασταν μαντρωμένοι στο ξενοδοχείο. Το αποτέλεσμα; Μαζευτήκαμε όλοι στο Lobby, εκεί που οι ταμπέλες έδειχναν «Draft Beer». Καθίσαμε σε ένα τραπέζι, και ρωτήσαμε για τις μπύρες του μαγαζιού. Έχουν είτε εισαγόμενη Γερμανική «Bavaria» (κάποιος να τους ενημερώσει, Ολλανδική είναι η Bavaria…), είτε μπύρα που τη φτιάχνουν επί τόπου. «Τι εννοείτε επί τόπου;» ρώτησα με αφέλεια, και η σερβιτόρα όλο καμάρι μου έδειξε τα καζάνια στο βάθος, πίσω από το μπαρ. «A, τόσο επιτόπου…». Να πίνεται άραγε; Παραγγείλαμε δυο ποτήρια, μια lager και μια μαύρη. Και δώσαμε στον Ιρλανδό της παρέας να δοκιμάσει. Έκαστος στο είδος του…
Η μπύρα προέκυψε φοβερή, και γρήγορα αρχίσαμε να παραγγέλλουμε ποσότητες. Περίεργο, πως γίνεται να φτιάχνουν τόσο καλές μπύρες; Την απάντηση, τη βρήκα αφού επέστρεψα. Το 2000, ο τότε ηγέτης (συγνώμη, «ο ηγέτης» σκέτο. Παρότι μακαρίτης, είναι ακόμα ο Ηγέτης) αγόρασε μια ολόκληρη παραδοσιακή βιομηχανία μπύρας από την Αγγλία, την Ushers, και τη μετέφερε όπως ήταν έξω από την Pyongyang. Τώρα, παράγεται εκεί η μπύρα Taedonggang. Φαίνεται πως η μπύρα έχει γίνει το ποτό που προτιμούν οι ΒορειοΚορεάτες (ή τουλάχιστον οι πιο προνομιούχοι από αυτούς), και το καθεστώς είναι διατεθειμένο να κάνει πολλά για να είναι καλή η μπύρα που πίνει ο λαός…
Μετά τις μπύρες, ώρα για ύπνο. Το πρωί, είχαμε αναχώρηση 07:30 αυστηρά…