gmavro75
Member
- Μηνύματα
- 438
- Likes
- 567
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ταξίδι στο χρόνο
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Κεφάλαιο 2ο][B
- Κεφάλαιο 3ο][B
- Κεφάλαιο 4ο][B
- Κεφάλαιο 5ο][B
- Κεφάλαιο 6ο][B
- Κεφάλαιο 7ο][B
- Κεφάλαιο 8ο][B
- Κεφάλαιο 9ο][B
- Κεφάλαιο 10ο][B
- Κεφάλαιο 11ο][B
- Κεφάλαιο 12ο][B
- Επίλογος][I] «-Τι έκανες πάλι; Ούρλιαξε. Αυτή τη φορά θα σε σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια!!! Καλά, τη μάνα σου δε τη σκέφτεσαι καθόλου; [/I
19/6/2010, Σάββατο
Το Κάστρο των ιπποτών (Crack de Chevalier), Αλέππο[/B]
Ξύπνησα πολύ νωρίς γιατί ήθελα να προλάβω μια βόλτα στην παλιά, σκεπαστή αγορά της Χομς. Αυτή τη φορά οι πόρτες ήταν ανοιχτές, αλλά ο κόσμος δεν είχε αρχίσει να εισρέει, πολλά μαγαζιά δεν είχαν ανοίξει ακόμα ενώ κάποιοι μαγαζάτορες ετοιμάζονταν σιγά-σιγά. Άλλη ατμόσφαιρα, στην πρωινή γαλήνη με αχτίδες φωτός να μπαίνουν από τα λίγα παράθυρα της οροφής, διάδρομοι, και στενάκια, γυναικείες μορφές με τσαντόρ, ντυμένες από την κορυφή ως τα νύχια, ζευγάρια όμορφα μάτια, πλησιάζουν, κοιτάνε, και μετά χάνονται στην γωνία, η ζωή άρχιζε νωχελικά στο souq της Χομς.
Δυτικά της Χομς, κάπου 60 χιλιόμετρα, βρίσκεται το μεγαλύτερο Σταυροφορικό οχυρό και ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα του κόσμου. Το κάστρο των Ιπποτών ή Krak des Chevaliers, σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου 650 μέτρων, ατενίζει τα εύφορα εδάφη ως το Λίβανο. Το κάστρο ουσιαστικά χτίστηκε από τους Σταυροφόρους, πάνω σε οχυρό που προϋπήρχε από το 1031 μ.Χ., και στη μορφή που το θαυμάζουμε σήμερα επεκτάθηκε από το 1150 μέχρι το 1250 όταν και είχε δοθεί στους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Στην ακμή του φιλοξενούσε δυο χιλιάδες άτομα φρουρά και έχει τη φήμη του κάστρου που δεν κατακτήθηκε ποτέ, μιας ακόμα και ο ατρόμητος Σαλαντίν δεν κατάφερε να το πάρει κατά την πολιορκία του, το 1188. Ουσιαστικά, εγκαταλείφτηκε από τους Χριστιανούς Ιππότες το 1271, όταν οι σταυροφόροι είχαν ήδη χάσει όλες τις γύρω περιοχές από τους Μουσουλμάνους, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ. Οι διακόσιοι εναπομείναντες ιππότες διαπραγματεύτηκαν την προστατευμένη μετάβασή τους στην Τρίπολη του Λιβάνου ώστε από κει να φύγουν με καράβια για τη Ρόδο, τα μάζεψαν, ο τελευταίος έκλεισε τη πόρτα και γεια σας. Άλλη εκδοχή θέλει τον Μαμελούκο Σουλτάνο της Αιγύπτου Baibars, τον κατακτητή του οχυρού, να το κέρδισε πλαστογραφώντας μια επιστολή προς τους ιππότες από τον Κόμη της Τρίπολης και καλά, που τους διέταζε να παραδοθούν. Το κάστρο, που έχει χαρακτηριστεί από τον T.E. Lawrence ως το «πιο αξιοθαύμαστο κάστρο στο κόσμο», πράγματι είναι τουλάχιστον… αξιοθαύμαστο και δικαίως αποτελεί ακόμα ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στα εξωτερικά του τείχη τα οποία έχουν πάχος 30 μέτρα, στέκουν 13 πύργοι. Μόλις διασχίσεις την τάφρο που χωρίζει τα εξωτερικά τείχη με το εσωτερικό, βρίσκεσαι σε ένα σκηνικό που νομίζεις ότι είναι βγαλμένο από το Χόλυγουντ, τόσο αυθεντικό είναι που μοιάζει ψεύτικο. Γοτθική αρχιτεκτονική ανακατεμένη με Αραβικά στοιχεία… Οι τεράστιες αίθουσες με τις αψιδωτές οροφές, ο στάβλος που λένε ότι χώραγε 1000 άλογα, τα λουτρά, ο ναός, οι φαρδιές πέτρινες σκάλες είναι μερικά από τα θαυμαστά κτίσματα του οχυρού. Και το καλύτερο άραγμα, στην κορυφή ενός πύργου με αγνάντι γύρω-γύρω, το μισό πλανήτη και βάλε, που λέει ο λόγος δηλαδή…
Η επόμενη στάση μας θα ήταν και η τελευταία στην Συρία, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, το Αλέππο. Στη διαδρομή σταματήσαμε στη Χάμα όπου θαυμάσαμε τους αρχαίους νερόμυλους κάποιοι από αυτούς με 20 μέτρα διάμετρο, αρδευτικά έργα που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκαν στην καλλιέργεια των εύφορων εδαφών της περιοχής, που ακόμα και σήμερα συμβάλλει στην γεωργική παραγωγή της χώρας. Φυσικά οι τροχοί στις μέρες μας είναι αξιοθέατο και ένα καλό σημείο για τους ντόπιους πιτσιρικάδες, για βουτιές στα νερά του ποταμού Οράντη. Άλλες δυο ώρες βόρια πορεία και φτάσαμε στο Αλέππο, στο ξενοδοχείο Al-Seyahi. Αποχαιρετήσαμε το Sami, τον Ιορδανό οδηγό μας ο οποίος πήρε το δρόμο του γυρισμού για Αμμάν, κανονίσαμε στη reception του ξενοδοχείου δυο ταξί για την επόμενη μέρα, με προορισμό την Αντιόχεια της Τουρκίας και μετά βουρ στα σοκάκια και στο χαμό του παραδοσιακού Αλέππο.
Άλλη μια πόλη που κρατάει το χρώμα της Μέσης Ανατολής, σα να μην πέρασε ο χρόνος από δω, μας υποδέχτηκε, μια πόλη που σίγουρα θέλει δυο τουλάχιστον μέρες μιας και συναγωνίζεται τη Δαμασκό σε ατμόσφαιρα και ομορφιά και επίσης διεκδικεί τον τίτλο της πιο αρχαίας πόλης του κόσμου από την πρωτεύουσα αφού έχει καταγεγραμμένη ιστορία από το 18ο αιώνα π.Χ. Η κατάκτησή του από τους Χετταίους τον 17ο αιώνα άλλαξε την κοινή του πορεία στην ιστορία με την υπόλοιπη Συρία. Η ακμή της πόλης ήρθε με την πτώση της Παλμύρας, οπότε και αναδείχτηκε σε σημαντικό εμπορικό κόμβο μεταξύ Μεσογείου και Ασίας. Εμείς δυστυχώς, είχαμε μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή μας, και οι βόλτες μας επικεντρώθηκαν στη σκεπαστή της αγορά, μια από τις πιο όμορφες της Μέσης Ανατολής, ένας λαβύρινθος από στενάκια, όπου βλέπεις να εμπορεύονται τα πάντα από μπαχάρια, υφάσματα, χρυσό, πολύτιμους λίθους μέχρι ιπτάμενα χαλιά και μαγικά λυχνάρια με το τζίνι μέσα, και στην παλιά πόλη και το μεγαλειώδες οχυρό της, ένα κομψοτέχνημα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Ομορφιά και πόλεμος, δημιουργία και θάνατος, ευαισθησία και δύναμη… Η Μέση Ανατολή… Η κλίση των κατοίκων της στο εμπόριο, τα γεμάτα ζωή souq και η ταραχώδης ιστορία της άρχισαν να αποκτούν μια ενότητα στο κεφάλι μου. Πάντα ήταν σημαντικό πέρασμα, πότε για τους δρόμους του μεταξιού, πότε για τους δρόμους των μπαχαρικών, του χρυσού, των πολύτιμων λίθων, σήμερα για τους δρόμους της ενέργειας… πάντα βρισκόταν ανάμεσα σε λαμπρούς πολιτισμούς χωρίς ποτέ να είναι το κέντρο, η κοιτίδα ενός από αυτούς. Μια λωρίδα γης που χώριζε όλο το γνωστό κόσμο της μακρινής ανατολής και τα εμπορεύματα από τα λιμάνια της Μεσογείου. Χώματα, που η κάθε μια από αυτές τις αυτοκρατορίες στην ιστορία του ανθρώπου ήθελε να ελέγχει, όπως και στις μέρες μας… Πόσοι Θεοί χρησιμοποιήθηκαν, πόσα λόγια προφητών διαστρεβλώθηκαν, και πόσοι άνθρωποι έζησαν και επέβαλαν τη φρίκη και τη δυστυχία για τον πλούτο και την δύναμη των εξουσιαστών τους. Πόσα φρικαλέα μέσα δεν άγιασαν οι σκοτεινοί σκοποί… Τι παράξενο είδος είμαστε, έτοιμοι να δημιουργήσουμε ή να καταστραφούμε, δυο χέρια ικανά για τέχνη ή φόνο, τι είδος αλήθεια… ένας εγκέφαλος ικανός για επιλογή φαινομενικά αντίθετων φύσεων, και τι παράξενα ακραίες επιλογές που κάνουμε… Λες και είμαστε η αδύναμη συνισταμένη δυο ισχυρών, αντίθετων συνιστωσών, ένα αθροιστικό ελάχιστο δυο ετερόσημων απείρων, οι ανισόρροποι σχοινοβάτες μιας ενδογονιδιακής σχιζοφρένειας. Και τότε άρχισαν οι Ιμάμηδες την βραδινή τους προσευχή, ύμνοι από όλη την πόλη έφτασαν στην κορυφή του λόφου, κάτω από το όμορφο πολεμικό κάστρο, μια δοξασία ντόλμπι σαράουντ για τους Θεούς που δίχασε η ανθρώπινη φύση…
Φαγητό στο δρόμο, καφενές, κουβέντα και πλακίτσα και μετά ύπνος, γιατί η επόμενη μέρα θα άρχιζε από νωρίς και θα τελείωνε αργά, πολλά χιλιόμετρα πιο πέρα… ένας καλός ύπνος είναι απαραίτητος. Ένας καλός ύπνος μου έκατσε μετά από τρία κεφάλαια…
«Ο Μωυσής ευφράνθηκε το κρέμασμα των όλων από τα χείλη του με μια ακόμα παύση.
-Πρέπει να ξενερώσουμε του Νεογήινους! Να ζήσουν το πιο μαζικό χανγκόβερ στη ιστορία του σύμπαντος. Ξέρετε πως είναι, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, κατάθλιψη, ενοχικές επιθέσεις σκέψεων, κρίσεις πανικού, αμηχανία, αντικοινωνικότητα! Απευθυνόταν στη Φωτεινή και το Λάμπη. Ξέρανε. Συνέχισε: Το υπερόπλο κατάργησης τις αλκοολικής συνιστώσας του DNA των Νεογήινων είναι το Φραπέ! Και συγκεκριμένα το Θες Καφέ Φραπέ! Με ένα καφεδάκι πικρό, έξτρα δυνατό θα συνέλθουν σε χρόνο μηδέν.
Τότε, λίγο αργά είναι η αλήθεια, ο Λάμπης σκέφτηκε πως η ιστορία ήταν λίγο περίεργη, ένοιωσε σαν ήρωας σε ταινία, που ήταν λάθος, γιατί ήταν ήρωας σε ιστορία σε φόρουμ. Μήπως είχε μπλέξει με τρελούς; Μήπως είχε μπλέξει; Αμφισβήτησε, άνθρωπος ήταν και αυτός... ακούστηκε ένας κόκορας να κικιρικίζει, στο Παγκράτι!;;!
-Πώς θα τους κάνουμε όλους να πιούν φραπέ; ρώτησε.
-Δε θα τον πιούνε. Θα προκαλέσουμε μια βιοχημική αντίδραση και η συγκεκριμένου τύπου καφεΐνη θα παραχθεί από το σώμα τους, αυτόματα και στην ποσότητα που πρέπει.
-Α! ναι. Μάλιστα... φοβερό σχέδιο πρέπει να πω κύρ Μωυσή... αλλά να εγώ έχω κάτι δουλειές τώρα, και καλύτερα να συνεχίσουμε μια άλλη φορά... θα σας τηλεφωνήσω... μη χαθούμε κι όλας... και έκανε να φύγει. Και πάλι κικιρίκου...
-Στάσου! Η Φωτεινή τον έκανε και στάθηκε... τι κόμματος!
-Μας νομίζεις για τρελούς. Μην κρίνεις για να μη κριθείς, πέταξε και ο Χριστός μια παλιά ατάκα. Περίμενε να τελειώσουμε πρώτα...
Περίμενε. Είχε έναν τρόπο να πείθει Αυτός ο Κύριος… Και η Φωτεινή έναν άλλο...
Ο Χριστός πήρε το λόγο. Είπαμε, φλογερός ομιλητής.
-Έχω κατασκευάσει τη μεγαλύτερη οθόνη Μανιακής Εξημέρωσης που έχει υπάρξει ποτέ! Πήρα μια 42άρα πλάσμα και με τεχνικές που είχα εφαρμόσει στον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ιχθύων, πολλαπλασίασα τις ίντσες και το resolution. Μιλάμε για μια οθόνη χιλιάδων ιντσών φουλ χάι ντεφινίσιον ντόλμπι σαράουντ με αντίθεση ένα δισεκατομμύριο προς ένα με τουρμποανυψωτήρες και ψεκαστήρες chemitrails!!! Θα την τουρμποανυψώσουμε αρκετά ψηλά, εκεί που θα την βλέπουν όλοι και τότε θα παίξουμε ένα κλιπάκι που θα τους λειώσει τον εγκέφαλο. Και μετά, τα έχω κανονίσει και αυτά εγώ, θα τους ψεκάσουμε με chemitrails ο δεκτικός εγκέφαλός τους θα δώσει τις σωστές λανθασμένες εντολές και θα παραχθεί καφεΐνη τύπου Θες Καφέ Φραπέ από το συκώτι τους!
-Μπορείς να κάνεις τέτοια πράγματα με μια Πεταοθόνη; Ξαναμφισβήτησε ο Λάμπης. Και ο κόκορας του Παγκρατίου κικίριξε τρίτη φορά.
-Έχει ήδη συμβεί στη HellAssκαι με δεκατεσσάρες, τον αποστόμωσε.
-Και αρκεί μια δόση καφέ για πάντα; Δεν αμφισβήτησε, ήθελε να μάθει…
-Μετά θα κλειστούν σπίτια τους, και θα βάλουν τηλεόραση. Έχουμε ετοιμάσει μια βιντεολούπα διάρκειας μιας σεζόν που θα την επαναλαμβάνουμε για πάντα με ριάλιτι σόου όλη μέρα και ημίωρα διαλλείματα με ειδήσεις, δηλαδή διαρκής αποβλάκωση και ξαφνικές, στοχευμένες επιθέσεις τρόμου στα αποβλακωμένα μυαλά. Αυτό θα τους διατηρήσει κλεισμένους στα σπίτια τους, ξενέρωτους, φοβισμένους και ανίκανους να αντιδράσουν…
Τα πράγματα άρχισαν να δείχνουν λογικά και πάλι...
-Και εγώ που χρειάζομαι; Ρώτησε ο Λάμπης.
-Πρέπει να μας φτιάξεις τη μουσική για το κλιπάκι. Ένα τζινγκλάκι σα διαφημιστικό αλλά μεστό σε νοήματα, φανερά και κρυφά, πολύπλοκα απλό...
Λεπτομέρεια: Ο Λάμπης ήταν freelancer. Έγραφε τζινγκλάκια για διαφημίσεις.
-Και θα το ερμηνεύσει ο πιο μεγάλος καλλιτέχνης όλων των εποχών. Ο άνθρωπος που σε κάθε του λέξη λιποθυμούν εκατοντάδες, ο άντρας που κολάζει και straight, ο πιο επιδραστικός ερμηνευτής που γνώρισε η Γη! Ο Σάκης Κουβάς!
Ο Σάκης ήταν ένας κουβάς γεμάτος ταλέντα. Το σόου του ήταν ένας καλοζυγισμένος αχταρμάς, χορευτικού θεάματος, αντρικού στριπτίζ, γυμναστικών επιδείξεων και ακροβατικών. Και λίγο τραγούδι... Το σόου που έκανε με την Άννα Βρύση ήταν το πιο πετυχημένο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς. Φοβερό ντουέτο η Βρύση και ο Κουβάς. Ωραίος ο Κουβάς!
-Και πως θα δεχτεί ο Σάκης να συμμετάσχει σε όλο αυτό;
-Αυτό άστο πάνω μου, και ότι άλλο θέλεις επίσης, είπε ναζιάρικα η Φωτεινή, μάλλον επειδή είχε καταλάβει πόσο όμορφη ήταν... Δουλεύω σε ένα κανάλι στο σόου του Ανδρέα Κουτσουράκι Τοσοδά.
Ο Ανδρέας Κουτσουράκης Τοσοδάς...! Αποτυχημένος Κουδουνιστής, Μαθηματικός, Μουσικός... κι όλα αυτά πριν καλά-καλά κλείσει τα σαράντα! Ιδανικός για να γεμίζει τηλεοπτικές ώρες με ενδιαφέροντα κενά! Ο πιο επιτυχημένος παρουσιαστής χαζομάρας! Σε λίγα χρόνια θα είχε αποτύχει και σε αυτό αλλά ας μη το κάνουμε θέμα τώρα...
Η Φωτεινή συνέχισε:
-Κανονίζω τους καλεσμένους. Θα καλέσω τον Σάκη και θα του κάνω μια πρόταση για διαφημιστικό για τον Θες Καφέ Φραπέ που δε θα μπορέσει να αρνηθεί... θα του τάξω πολλά χρήματα!
-Και τα λεφτά που θα τα βρούμε; Το λόττο θα κερδίσουμε; Ρώτησε ο Λάμπης
Οι προφήτες κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και ξέσπασαν σε γέλια.
-Έχω ένα feeling ότι θα βγει το 33, είπε ο Χριστός, με κυνηγάει αυτό το νούμερο, και πάλι ξέσπασαν σε γέλια. Και μετά ηρέμισαν. Η Φωτεινή συνέχισε:
-Έχει και μια ροπή στις διαφημίσεις, τον έχει κουράσει και η συνεργασία του με την Βοκλόποφον... Τον Κουβά τον έχω στο χέρι!
Η παρουσίαση είχε ολοκληρωθεί. Τα φώτα ξανάναψαν. Ο Τζίμης Μωάμεθ Πανούσης ξανακοίταξε μέσα στο κολάν του.
Η απόφαση είχε ληφθεί. Το σχέδιο ήταν καθαγιασμένα σατανικό...
-Ώρα για βασική εκπαίδευση φώναξε ο Μπομπ Μωυσής Μάρλει... Πρέπει να νοιώσουμε όπως νοιώθουνε οι Νεογήινοι, να σκεφτούμε τόσο χαζά όπως σκέφτονται και να αποβλακωθούμε τόσο δημιουργικά όπως αποβλακώνονται. Πρέπει να γίνουμε σαν αυτούς!
Και ένα κασόνι με ουίσκια έσκασε στο τραπέζι... Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην... είπε ο Τζίμης Μωάμεθ Πανούσης.
-Καλά κράτα σημειώσεις πρότεινε ο Μπομπ Μάρλει Μωυσής...
Το τι ακολούθησε, δε λέγεται...»
Το Κάστρο των ιπποτών (Crack de Chevalier), Αλέππο[/B]
Ξύπνησα πολύ νωρίς γιατί ήθελα να προλάβω μια βόλτα στην παλιά, σκεπαστή αγορά της Χομς. Αυτή τη φορά οι πόρτες ήταν ανοιχτές, αλλά ο κόσμος δεν είχε αρχίσει να εισρέει, πολλά μαγαζιά δεν είχαν ανοίξει ακόμα ενώ κάποιοι μαγαζάτορες ετοιμάζονταν σιγά-σιγά. Άλλη ατμόσφαιρα, στην πρωινή γαλήνη με αχτίδες φωτός να μπαίνουν από τα λίγα παράθυρα της οροφής, διάδρομοι, και στενάκια, γυναικείες μορφές με τσαντόρ, ντυμένες από την κορυφή ως τα νύχια, ζευγάρια όμορφα μάτια, πλησιάζουν, κοιτάνε, και μετά χάνονται στην γωνία, η ζωή άρχιζε νωχελικά στο souq της Χομς.
Δυτικά της Χομς, κάπου 60 χιλιόμετρα, βρίσκεται το μεγαλύτερο Σταυροφορικό οχυρό και ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα του κόσμου. Το κάστρο των Ιπποτών ή Krak des Chevaliers, σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου 650 μέτρων, ατενίζει τα εύφορα εδάφη ως το Λίβανο. Το κάστρο ουσιαστικά χτίστηκε από τους Σταυροφόρους, πάνω σε οχυρό που προϋπήρχε από το 1031 μ.Χ., και στη μορφή που το θαυμάζουμε σήμερα επεκτάθηκε από το 1150 μέχρι το 1250 όταν και είχε δοθεί στους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Στην ακμή του φιλοξενούσε δυο χιλιάδες άτομα φρουρά και έχει τη φήμη του κάστρου που δεν κατακτήθηκε ποτέ, μιας ακόμα και ο ατρόμητος Σαλαντίν δεν κατάφερε να το πάρει κατά την πολιορκία του, το 1188. Ουσιαστικά, εγκαταλείφτηκε από τους Χριστιανούς Ιππότες το 1271, όταν οι σταυροφόροι είχαν ήδη χάσει όλες τις γύρω περιοχές από τους Μουσουλμάνους, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ. Οι διακόσιοι εναπομείναντες ιππότες διαπραγματεύτηκαν την προστατευμένη μετάβασή τους στην Τρίπολη του Λιβάνου ώστε από κει να φύγουν με καράβια για τη Ρόδο, τα μάζεψαν, ο τελευταίος έκλεισε τη πόρτα και γεια σας. Άλλη εκδοχή θέλει τον Μαμελούκο Σουλτάνο της Αιγύπτου Baibars, τον κατακτητή του οχυρού, να το κέρδισε πλαστογραφώντας μια επιστολή προς τους ιππότες από τον Κόμη της Τρίπολης και καλά, που τους διέταζε να παραδοθούν. Το κάστρο, που έχει χαρακτηριστεί από τον T.E. Lawrence ως το «πιο αξιοθαύμαστο κάστρο στο κόσμο», πράγματι είναι τουλάχιστον… αξιοθαύμαστο και δικαίως αποτελεί ακόμα ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στα εξωτερικά του τείχη τα οποία έχουν πάχος 30 μέτρα, στέκουν 13 πύργοι. Μόλις διασχίσεις την τάφρο που χωρίζει τα εξωτερικά τείχη με το εσωτερικό, βρίσκεσαι σε ένα σκηνικό που νομίζεις ότι είναι βγαλμένο από το Χόλυγουντ, τόσο αυθεντικό είναι που μοιάζει ψεύτικο. Γοτθική αρχιτεκτονική ανακατεμένη με Αραβικά στοιχεία… Οι τεράστιες αίθουσες με τις αψιδωτές οροφές, ο στάβλος που λένε ότι χώραγε 1000 άλογα, τα λουτρά, ο ναός, οι φαρδιές πέτρινες σκάλες είναι μερικά από τα θαυμαστά κτίσματα του οχυρού. Και το καλύτερο άραγμα, στην κορυφή ενός πύργου με αγνάντι γύρω-γύρω, το μισό πλανήτη και βάλε, που λέει ο λόγος δηλαδή…
Η επόμενη στάση μας θα ήταν και η τελευταία στην Συρία, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, το Αλέππο. Στη διαδρομή σταματήσαμε στη Χάμα όπου θαυμάσαμε τους αρχαίους νερόμυλους κάποιοι από αυτούς με 20 μέτρα διάμετρο, αρδευτικά έργα που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκαν στην καλλιέργεια των εύφορων εδαφών της περιοχής, που ακόμα και σήμερα συμβάλλει στην γεωργική παραγωγή της χώρας. Φυσικά οι τροχοί στις μέρες μας είναι αξιοθέατο και ένα καλό σημείο για τους ντόπιους πιτσιρικάδες, για βουτιές στα νερά του ποταμού Οράντη. Άλλες δυο ώρες βόρια πορεία και φτάσαμε στο Αλέππο, στο ξενοδοχείο Al-Seyahi. Αποχαιρετήσαμε το Sami, τον Ιορδανό οδηγό μας ο οποίος πήρε το δρόμο του γυρισμού για Αμμάν, κανονίσαμε στη reception του ξενοδοχείου δυο ταξί για την επόμενη μέρα, με προορισμό την Αντιόχεια της Τουρκίας και μετά βουρ στα σοκάκια και στο χαμό του παραδοσιακού Αλέππο.
Άλλη μια πόλη που κρατάει το χρώμα της Μέσης Ανατολής, σα να μην πέρασε ο χρόνος από δω, μας υποδέχτηκε, μια πόλη που σίγουρα θέλει δυο τουλάχιστον μέρες μιας και συναγωνίζεται τη Δαμασκό σε ατμόσφαιρα και ομορφιά και επίσης διεκδικεί τον τίτλο της πιο αρχαίας πόλης του κόσμου από την πρωτεύουσα αφού έχει καταγεγραμμένη ιστορία από το 18ο αιώνα π.Χ. Η κατάκτησή του από τους Χετταίους τον 17ο αιώνα άλλαξε την κοινή του πορεία στην ιστορία με την υπόλοιπη Συρία. Η ακμή της πόλης ήρθε με την πτώση της Παλμύρας, οπότε και αναδείχτηκε σε σημαντικό εμπορικό κόμβο μεταξύ Μεσογείου και Ασίας. Εμείς δυστυχώς, είχαμε μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή μας, και οι βόλτες μας επικεντρώθηκαν στη σκεπαστή της αγορά, μια από τις πιο όμορφες της Μέσης Ανατολής, ένας λαβύρινθος από στενάκια, όπου βλέπεις να εμπορεύονται τα πάντα από μπαχάρια, υφάσματα, χρυσό, πολύτιμους λίθους μέχρι ιπτάμενα χαλιά και μαγικά λυχνάρια με το τζίνι μέσα, και στην παλιά πόλη και το μεγαλειώδες οχυρό της, ένα κομψοτέχνημα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Ομορφιά και πόλεμος, δημιουργία και θάνατος, ευαισθησία και δύναμη… Η Μέση Ανατολή… Η κλίση των κατοίκων της στο εμπόριο, τα γεμάτα ζωή souq και η ταραχώδης ιστορία της άρχισαν να αποκτούν μια ενότητα στο κεφάλι μου. Πάντα ήταν σημαντικό πέρασμα, πότε για τους δρόμους του μεταξιού, πότε για τους δρόμους των μπαχαρικών, του χρυσού, των πολύτιμων λίθων, σήμερα για τους δρόμους της ενέργειας… πάντα βρισκόταν ανάμεσα σε λαμπρούς πολιτισμούς χωρίς ποτέ να είναι το κέντρο, η κοιτίδα ενός από αυτούς. Μια λωρίδα γης που χώριζε όλο το γνωστό κόσμο της μακρινής ανατολής και τα εμπορεύματα από τα λιμάνια της Μεσογείου. Χώματα, που η κάθε μια από αυτές τις αυτοκρατορίες στην ιστορία του ανθρώπου ήθελε να ελέγχει, όπως και στις μέρες μας… Πόσοι Θεοί χρησιμοποιήθηκαν, πόσα λόγια προφητών διαστρεβλώθηκαν, και πόσοι άνθρωποι έζησαν και επέβαλαν τη φρίκη και τη δυστυχία για τον πλούτο και την δύναμη των εξουσιαστών τους. Πόσα φρικαλέα μέσα δεν άγιασαν οι σκοτεινοί σκοποί… Τι παράξενο είδος είμαστε, έτοιμοι να δημιουργήσουμε ή να καταστραφούμε, δυο χέρια ικανά για τέχνη ή φόνο, τι είδος αλήθεια… ένας εγκέφαλος ικανός για επιλογή φαινομενικά αντίθετων φύσεων, και τι παράξενα ακραίες επιλογές που κάνουμε… Λες και είμαστε η αδύναμη συνισταμένη δυο ισχυρών, αντίθετων συνιστωσών, ένα αθροιστικό ελάχιστο δυο ετερόσημων απείρων, οι ανισόρροποι σχοινοβάτες μιας ενδογονιδιακής σχιζοφρένειας. Και τότε άρχισαν οι Ιμάμηδες την βραδινή τους προσευχή, ύμνοι από όλη την πόλη έφτασαν στην κορυφή του λόφου, κάτω από το όμορφο πολεμικό κάστρο, μια δοξασία ντόλμπι σαράουντ για τους Θεούς που δίχασε η ανθρώπινη φύση…
Φαγητό στο δρόμο, καφενές, κουβέντα και πλακίτσα και μετά ύπνος, γιατί η επόμενη μέρα θα άρχιζε από νωρίς και θα τελείωνε αργά, πολλά χιλιόμετρα πιο πέρα… ένας καλός ύπνος είναι απαραίτητος. Ένας καλός ύπνος μου έκατσε μετά από τρία κεφάλαια…
«Ο Μωυσής ευφράνθηκε το κρέμασμα των όλων από τα χείλη του με μια ακόμα παύση.
-Πρέπει να ξενερώσουμε του Νεογήινους! Να ζήσουν το πιο μαζικό χανγκόβερ στη ιστορία του σύμπαντος. Ξέρετε πως είναι, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, κατάθλιψη, ενοχικές επιθέσεις σκέψεων, κρίσεις πανικού, αμηχανία, αντικοινωνικότητα! Απευθυνόταν στη Φωτεινή και το Λάμπη. Ξέρανε. Συνέχισε: Το υπερόπλο κατάργησης τις αλκοολικής συνιστώσας του DNA των Νεογήινων είναι το Φραπέ! Και συγκεκριμένα το Θες Καφέ Φραπέ! Με ένα καφεδάκι πικρό, έξτρα δυνατό θα συνέλθουν σε χρόνο μηδέν.
Τότε, λίγο αργά είναι η αλήθεια, ο Λάμπης σκέφτηκε πως η ιστορία ήταν λίγο περίεργη, ένοιωσε σαν ήρωας σε ταινία, που ήταν λάθος, γιατί ήταν ήρωας σε ιστορία σε φόρουμ. Μήπως είχε μπλέξει με τρελούς; Μήπως είχε μπλέξει; Αμφισβήτησε, άνθρωπος ήταν και αυτός... ακούστηκε ένας κόκορας να κικιρικίζει, στο Παγκράτι!;;!
-Πώς θα τους κάνουμε όλους να πιούν φραπέ; ρώτησε.
-Δε θα τον πιούνε. Θα προκαλέσουμε μια βιοχημική αντίδραση και η συγκεκριμένου τύπου καφεΐνη θα παραχθεί από το σώμα τους, αυτόματα και στην ποσότητα που πρέπει.
-Α! ναι. Μάλιστα... φοβερό σχέδιο πρέπει να πω κύρ Μωυσή... αλλά να εγώ έχω κάτι δουλειές τώρα, και καλύτερα να συνεχίσουμε μια άλλη φορά... θα σας τηλεφωνήσω... μη χαθούμε κι όλας... και έκανε να φύγει. Και πάλι κικιρίκου...
-Στάσου! Η Φωτεινή τον έκανε και στάθηκε... τι κόμματος!
-Μας νομίζεις για τρελούς. Μην κρίνεις για να μη κριθείς, πέταξε και ο Χριστός μια παλιά ατάκα. Περίμενε να τελειώσουμε πρώτα...
Περίμενε. Είχε έναν τρόπο να πείθει Αυτός ο Κύριος… Και η Φωτεινή έναν άλλο...
Ο Χριστός πήρε το λόγο. Είπαμε, φλογερός ομιλητής.
-Έχω κατασκευάσει τη μεγαλύτερη οθόνη Μανιακής Εξημέρωσης που έχει υπάρξει ποτέ! Πήρα μια 42άρα πλάσμα και με τεχνικές που είχα εφαρμόσει στον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ιχθύων, πολλαπλασίασα τις ίντσες και το resolution. Μιλάμε για μια οθόνη χιλιάδων ιντσών φουλ χάι ντεφινίσιον ντόλμπι σαράουντ με αντίθεση ένα δισεκατομμύριο προς ένα με τουρμποανυψωτήρες και ψεκαστήρες chemitrails!!! Θα την τουρμποανυψώσουμε αρκετά ψηλά, εκεί που θα την βλέπουν όλοι και τότε θα παίξουμε ένα κλιπάκι που θα τους λειώσει τον εγκέφαλο. Και μετά, τα έχω κανονίσει και αυτά εγώ, θα τους ψεκάσουμε με chemitrails ο δεκτικός εγκέφαλός τους θα δώσει τις σωστές λανθασμένες εντολές και θα παραχθεί καφεΐνη τύπου Θες Καφέ Φραπέ από το συκώτι τους!
-Μπορείς να κάνεις τέτοια πράγματα με μια Πεταοθόνη; Ξαναμφισβήτησε ο Λάμπης. Και ο κόκορας του Παγκρατίου κικίριξε τρίτη φορά.
-Έχει ήδη συμβεί στη HellAssκαι με δεκατεσσάρες, τον αποστόμωσε.
-Και αρκεί μια δόση καφέ για πάντα; Δεν αμφισβήτησε, ήθελε να μάθει…
-Μετά θα κλειστούν σπίτια τους, και θα βάλουν τηλεόραση. Έχουμε ετοιμάσει μια βιντεολούπα διάρκειας μιας σεζόν που θα την επαναλαμβάνουμε για πάντα με ριάλιτι σόου όλη μέρα και ημίωρα διαλλείματα με ειδήσεις, δηλαδή διαρκής αποβλάκωση και ξαφνικές, στοχευμένες επιθέσεις τρόμου στα αποβλακωμένα μυαλά. Αυτό θα τους διατηρήσει κλεισμένους στα σπίτια τους, ξενέρωτους, φοβισμένους και ανίκανους να αντιδράσουν…
Τα πράγματα άρχισαν να δείχνουν λογικά και πάλι...
-Και εγώ που χρειάζομαι; Ρώτησε ο Λάμπης.
-Πρέπει να μας φτιάξεις τη μουσική για το κλιπάκι. Ένα τζινγκλάκι σα διαφημιστικό αλλά μεστό σε νοήματα, φανερά και κρυφά, πολύπλοκα απλό...
Λεπτομέρεια: Ο Λάμπης ήταν freelancer. Έγραφε τζινγκλάκια για διαφημίσεις.
-Και θα το ερμηνεύσει ο πιο μεγάλος καλλιτέχνης όλων των εποχών. Ο άνθρωπος που σε κάθε του λέξη λιποθυμούν εκατοντάδες, ο άντρας που κολάζει και straight, ο πιο επιδραστικός ερμηνευτής που γνώρισε η Γη! Ο Σάκης Κουβάς!
Ο Σάκης ήταν ένας κουβάς γεμάτος ταλέντα. Το σόου του ήταν ένας καλοζυγισμένος αχταρμάς, χορευτικού θεάματος, αντρικού στριπτίζ, γυμναστικών επιδείξεων και ακροβατικών. Και λίγο τραγούδι... Το σόου που έκανε με την Άννα Βρύση ήταν το πιο πετυχημένο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς. Φοβερό ντουέτο η Βρύση και ο Κουβάς. Ωραίος ο Κουβάς!
-Και πως θα δεχτεί ο Σάκης να συμμετάσχει σε όλο αυτό;
-Αυτό άστο πάνω μου, και ότι άλλο θέλεις επίσης, είπε ναζιάρικα η Φωτεινή, μάλλον επειδή είχε καταλάβει πόσο όμορφη ήταν... Δουλεύω σε ένα κανάλι στο σόου του Ανδρέα Κουτσουράκι Τοσοδά.
Ο Ανδρέας Κουτσουράκης Τοσοδάς...! Αποτυχημένος Κουδουνιστής, Μαθηματικός, Μουσικός... κι όλα αυτά πριν καλά-καλά κλείσει τα σαράντα! Ιδανικός για να γεμίζει τηλεοπτικές ώρες με ενδιαφέροντα κενά! Ο πιο επιτυχημένος παρουσιαστής χαζομάρας! Σε λίγα χρόνια θα είχε αποτύχει και σε αυτό αλλά ας μη το κάνουμε θέμα τώρα...
Η Φωτεινή συνέχισε:
-Κανονίζω τους καλεσμένους. Θα καλέσω τον Σάκη και θα του κάνω μια πρόταση για διαφημιστικό για τον Θες Καφέ Φραπέ που δε θα μπορέσει να αρνηθεί... θα του τάξω πολλά χρήματα!
-Και τα λεφτά που θα τα βρούμε; Το λόττο θα κερδίσουμε; Ρώτησε ο Λάμπης
Οι προφήτες κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και ξέσπασαν σε γέλια.
-Έχω ένα feeling ότι θα βγει το 33, είπε ο Χριστός, με κυνηγάει αυτό το νούμερο, και πάλι ξέσπασαν σε γέλια. Και μετά ηρέμισαν. Η Φωτεινή συνέχισε:
-Έχει και μια ροπή στις διαφημίσεις, τον έχει κουράσει και η συνεργασία του με την Βοκλόποφον... Τον Κουβά τον έχω στο χέρι!
Η παρουσίαση είχε ολοκληρωθεί. Τα φώτα ξανάναψαν. Ο Τζίμης Μωάμεθ Πανούσης ξανακοίταξε μέσα στο κολάν του.
Η απόφαση είχε ληφθεί. Το σχέδιο ήταν καθαγιασμένα σατανικό...
-Ώρα για βασική εκπαίδευση φώναξε ο Μπομπ Μωυσής Μάρλει... Πρέπει να νοιώσουμε όπως νοιώθουνε οι Νεογήινοι, να σκεφτούμε τόσο χαζά όπως σκέφτονται και να αποβλακωθούμε τόσο δημιουργικά όπως αποβλακώνονται. Πρέπει να γίνουμε σαν αυτούς!
Και ένα κασόνι με ουίσκια έσκασε στο τραπέζι... Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην... είπε ο Τζίμης Μωάμεθ Πανούσης.
-Καλά κράτα σημειώσεις πρότεινε ο Μπομπ Μάρλει Μωυσής...
Το τι ακολούθησε, δε λέγεται...»
Attachments
-
44,8 KB Προβολές: 98