HKLEOPATRA
Member
- Μηνύματα
- 354
- Likes
- 1.472
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Το επόμενο !!!!
Ημέρα 6η
Η ξενάγηση ξεκίνησε στην συνοικία Art Nouveau (Jugendstil). Αυτό που κάνει τη Ρίγα να ξεχωρίζει είναι η αρτ νουβό αρχιτεκτονική της. Έξω από την παλιά πόλη και σε πολύ κοντινή απόσταση μπορεί κανείς να θαυμάζει το ωραιότερο στυλ αρτ νουβό, σύμφωνα με την UNESCO , γνωστό και ως Jugendstil. Το Jugendstil δίνει έμφαση στο επιτηδευμένο, με πολύχρωμα πλακάκια και κεραμίδια στα κτίρια και μεγάλες γκροτέσκες φιγούρες, τέρατα, αγάλματα και λουλούδια. Το τόσο έντονο εξωτερικό περίβλημα των κτιρίων έρχεται σε αντίθεση με το συνήθως λιτό εσωτερικό τους. Την αρτ νουβό αισθητική μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στις οδούς Elizabetes iela και Alberta iela, όπου τα περισσότερα κτίρια είναι σχεδιασμένα στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Άιζενστάιν πατέρα του διάσημου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν. Η συνοικία είναι πολύ ευχάριστη για περπάτημα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και σημαντικά αξιοθέατα στη Ρίγα.
το λεωφορείο μας πήρε από την συνοικία Art Nouveau και μας άφησε ξανά στο ξενοδοχείο μας για να ξεκινήσουμε την ξενάγηση της παλιά πόλης. Επισκεφτήκαμε τον ορθόδοξη εκκλησία της γέννησης του Χριστού που ήταν δίπλα στο ξενοδοχείο μας και που βλέπαμε το προηγούμενο βράδυ από το μπαρ του ξενοδοχείου μας . Η είσοδος στο ναό ήταν δωρεάν. Επιτρεπόταν η είσοδος με ενδυμασία που δεν προκαλεί.
Η μεγάλη αυτή λεωφόρος η Brivibas Iela που περνά μπροστά από το ξενοδοχείο μας και τον ναό είναι αυτή που οδηγεί και στην παλιά πόλη. Στα όρια ακριβώς νέας και παλιάς πόλης δεσπόζει το Μνημείο της Ελευθερίας (Brivibas Piemineklis)στην πλατεία της λεωφόρου Ελευθερίας. Είναι το υψηλότερο ορόσημο της Ρίγα και συμβολίζει την ανεξαρτησίας της Λετονίας. Κατασκευασμένο από γρανίτη, τραβερτίνη και χαλκό, ολοκληρώθηκε το 1935 και φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο γλύπτη Karlis Zale. Στην κορυφή του μνημείου βρίσκεται μια γυναικεία μορφή, η Milda, που συμβολίζει την ενότητα της χώρας. Τα τρία αστέρια που κρατά στα υψωμένα χέρια της αναφέρονται στις τρεις ιστορικές περιοχές της Λετονίας (Kurzeme, Latgale, Vidzeme). Φρουρείται καθόλη την διάρκεια της ημέρας από δύο στρατιώτες οι οποίοι αλλάζουν κάθε μισή ώρα.
Λόγω της στρατηγικής της θέσης η Ρίγα ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σημαντικά εμπορικά λιμάνια της περιοχής και για το λόγο αυτό ήταν πολλές φορές μήλο της έριδος μεταξύ, Πολωνών, Σουηδών και Ρώσων. Αυτός ήταν και ο λόγος που μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα, περίπου 7,5 αιώνες μετά την ίδρυσή της, κατάφερε να αναπνεύσει λίγο αέρα ελευθερίας, όταν το 1918 η Λετονία ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά ανεξάρτητο κράτος. Το 1941, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Ρίγα, αλλά τρία χρόνια αργότερα τα ηνία της πόλης ανέλαβαν οι Ρώσοι, που παρέμειναν μέχρι την οριστική ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1991. Στην πλατεία υπήρχαν φωτογραφίες από την αλυσίδα ανθρώπων που είχε δημιουργηθεί το 1989 του γνωστού "Δρόμου της Βαλτικής" όπως περιέγραψα και στο κεφάλαιο του Βίλνιους.
Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Daugava και συνιστά ένα πραγματικό έργο τέχνης. Το 1997 δικαίως η UNESCO την συμπεριλάβει στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στα επόμενα μέτρα βλέπαμε τις πρώτες μας εικόνες από το ιστορικό κέντρο της Ρίγας, την πλατεία Livu .
Σχετικά καινούργια (χτίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο), είναι φημισμένη για τα πολύ καλά διατηρημένα νεοκλασικά κτίρια της, τα υπαίθρια καφέ, τα παραδοσιακά εστιατόρια και τους γραφικούς μικροπωλητές. Το χειμώνα, αυτή η πλατεία της Παλιάς Πόλης προσφέρει παγοδρόμιο. Αυτό είναι το μέρος στη Ρίγα που δεν κοιμάται ποτέ - όπως στο τραγούδι για τη Νέα Υόρκη. Η πλατεία Līvu είναι το κέντρο της νεανικής ζωής της Ρίγας.
Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι στην πλατεία αυτή ήταν κάποτε ποτάμι, μια ναυτιλιακή διαδρομή για τη μεταφορά σιτηρών Λετονίας έως τον 16ο αιώνα. Το καλοκαίρι, η πλατεία διαθέτει υπαίθριες καφετέριες και όμορφα παρτέρια που έχουν σχεδιαστεί σαν κύματα για να θυμίζουν το χαμένο ποτάμι που υπήρχε εκεί κάποτε η Ρίγα.
Το 1950 δημιουργήθηκε μια πλατεία με την ονομασία Philharmonic Square, φέρνοντας νέα χαρακτηριστικά στην αρχιτεκτονική της πόλης. Η αίθουσα συναυλιών της Λετονικής Φιλαρμονικής είναι γνωστή από το 1941 ως το Μέγαρο Guild Hall που φιλοξενεί επίσης μουσικές παραστάσεις. Η πλατεία Līvu περιβάλλεται επίσης από το Small Guild Hall. Εκεί παρακολουθήσαμε το απόγευμα δωρεάν κονσέρτο που γίνονται ανά μια ώρα.
Εικόνες απο τα κτίρια γύρω από την πλατεία livu
το πιο γνωστό όμως κτίριο στην πλατεία Livu είναι " σπίτι με τις γάτες "(Kaķu nams) στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το αγαλματίδιο μιας μαύρης γάτας . Ο μύθος λέει πως όλα ξεκίνησαν επειδή ο Λετονός έμπορος ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν είχε δικαίωμα να συμμετέχει στη συντεχνία που στεγαζόταν εκεί, καθώς σε αυτήν επιτρέπονταν μόνο Γερμανοί. Θέλοντας να διαμαρτυρηθεί, τοποθέτησε το συγκεκριμένο άγαλμα στην οροφή του κτιρίου με την ουρά της στραμμένη στο κτίριο της συντεχνίας που τον απέκλεισε. Μετά από αυτήν του την κίνηση έγινε αποδεκτός από την συντεχνία (Hansa).
Να πω εδώ δύο λόγια για την Hansa μια που η σημασία της ήταν τεράστια εκείνη την εποχή. Ο όρος Hansa σημαίνει στα παλιά Γερμανικά Ένωση. Με αυτό το όνομα σύντομα εμφανίστηκαν διάφοροι συνασπισμοί πόλεων με κύριο σκοπό τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στο χώρο της Βόρειας Θάλασσας. Κυρίως όμως ο όρος αυτός αναφέρεται στην Χανσεατική Ένωση, δηλαδή την ένωση των γερμανικών πόλεων της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας (Γερμανική Χάνσα), που ήταν η μεγαλύτερη από αυτές τις ενώσεις. Προς τιμή της μάλιστα ο γερμανικός εθνικός αερομεταφορέας ονομάζεται LUFTHANSA. Η ένωση αυτή υπήρχε από τα μέσα του 12ου αιώνα. Η χρυσή εποχή ήταν τον 15ο αιώνας όπου είχε καταφέρει να ιδρύσει παροικίες εμπόρων σε όλες τις πολιτείες της Βόρειας θάλασσας και της Βαλτικής. Προϋπόθεση για συμμετοχή στην Ένωση ήταν η γερμανική καταγωγή, η υπαγωγή στον γερμανικό νόμο και η κατάρτιση στην τέχνη του εμπορίου. Σε αντάλλαγμα εξασφάλιζε στα μέλη της υποστήριξη τόσο στις εμπορικές τους επιχειρήσεις, όσο και στις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Πολλά μαγαζιά σε Ρίγα και Ταλίν έχουν το όνομα Hansa.
Κατευθυνθήκαμε στην πλατεία του Καθεδρικού ναού (Doma laukums). Η λέξη laukums σημαίνει πλατεία στα Λατινικά. Η πλατεία αυτή που είναι η μεγαλύτερη στην Παλιά Πόλη. Θεωρείται η καρδιά της πόλης καθώς όλες οι δραστηριότητες συναντώνται εδώ. Σε αυτήν καταλήγουν επτά από τους βασικότερους δρόμους της παλιάς πόλης.
- Pils iela, που συνδέει την πλατεία απευθείας με το κάστρο του Προέδρου. ένας από τους πιο κινηματογραφικούς δρόμους της Ρίγας
- Rozena iela, από τους πιο στενούς δρόμους της πόλης.
-Tirgonu iela - ο δρόμος με τα ωραία μεσαιωνικά κτίρια.
-Skunu iela - ο πιο σημαντικός κάθετος δρόμος στην παλιά πόλη.
-Jekaba iela – ο δρόμος που οδηγεί προς το κοινοβούλιο της Λετονίας
-Herdera laukums – ο δρόμος που οδηγεί στην πανέμορφη μικρή πλατεία
-Zirgu iela - ένας δρόμος προς το διάσημο σπίτι με μαύρη γάτα στην κορυφή.
Η πλατεία περιστοιχίζεται από κτίρια του 19ου και 20ου αιώνα, και είναι γεμάτη από καφετέριες και εστιατόρια.
Μερικά από αυτά είναι το πρώτο κτίριο σε στιλ εκλεκτισμού της Ρίγας - το Riga Bourse House (αρχιτέκτονας Harald Bose) - στη γωνία της Jēkaba iela Ιδρύθηκε το 1920 και περιέχει την πιο εκτενή συλλογή της παγκόσμιας τέχνης στη Λετονία από την αρχαία αιγυπτιακή και Μέσης Ανατολής τέχνη που χρονολογείται από το 5000 π.Χ. έως σήμερα
και το κτίριο κτίριο σε στιλ νεοκλασικισμού με το όμορφο μπαλκόνι της Riga Commercial Bank που στεγάζει τώρα το Λετονικό ραδιόφωνο.
Το κτίριο φυσικά που κλέβει τις εντυπώσεις είναι ο Καθεδρικός ναός . Ο προτεσταντικός καθεδρικός της Ρίγας είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική εκκλησία στην Βαλτική. Κατασκευάστηκε το 1211 από τον επίσκοπο Αλβέρτο της Ρίγας και διαθέτει ένα εντυπωσιακό όργανο που κατασκευάστηκε το 1884. Στο καθεδρικό ναό μπορείς μάλιστα να παρακολουθήσεις κονσέρτο με 10 ευρώ
στρίψαμε την Jekaba iela για να κατευθυνθούμε στην οδό Maza Pils και στα “Τρία Αδέρφια ή αλλιώς Τhree Brothers. Πρόκειται για ένα χαριτωμένο σύμπλεγμα τριών κτιρίων που, σύμφωνα με τον μύθο, οικοδομήθηκαν από μέλη της ίδιας οικογένειας. Στον αριθμό 17 βρίσκεται το παλαιότερο (15ος αιώνας), το διπλανό, που στεγάζει το Μουσείο Αρχιτεκτονικής, είναι του 17ου αιώνα και το τρίτο του 18ου αιώνα . Στο σημείο αυτό μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Δυο μουσικοί στεκόταν μπροστά στα κτίρια και μόλις αντιλήφθησαν ότι είμαστε έλληνες άρχισαν να παίζουν "τα παιδιά του Πειραιά". Ξέρω τουριστικό αλλά με συγκίνησε.....
Κάναμε μια μικρή στάση για καφέ σε ένα μαγαζί ακριβώς μπροστά από τον καθεδρικό ναό και μετά συνεχίσαμε την βόλτα μας στα πανέμορφα γραφικά στενά της πόλης.
Τυχαία βρήκαμε μπροστά μας ένα μαγαζί που μου έκανε μεγάλη εντύπωση η όψη του και μπήκαμε μέσα . Το εσωτερικό του ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό. Το εστιατόριο ROZENGRĀLS βρίσκεται στο κέντρο της Παλιάς Ρίγας στην οδό Rozena. Ο χώρος αυτός υπάρχει από το 1293 και θεωρείται ότι είναι το παλιότερο κελάρι στην πόλη!! Στο μεγαλύτερο δωμάτιο του εστιατορίου είχε ύψος 4 μέτρα και η αίθουσα αυτή ήταν και η πιο εντυπωσιακή!!! Ήταν ένα μεσαιωνικό ατμοσφαιρικό εστιατόριο με χαμηλό φωτισμό , μουσική της εποχής του μεσαίωνα . Προχωρώντας ακόμη πιο μέσα διαπιστώσαμε ότι ήταν ένα δαιδαλώδες τούνελ που δημιουργούσε μικρές μικρές υπόγειες αίθουσες για φαγητό. Το προσωπικό ήταν ντυμένο με ρούχα εποχής. Αν και ήταν πολύ όμορφο δεν μας τραβούσε να καθίσουμε γιατί η μέρα έξω ήταν υπέροχη και ήταν δύσκολο να κλειστείς με αυτόν τον καιρό μέσα. Ίσως αν ήταν βράδυ και με παρέα να ήταν αλλιώς.
Η ξενάγηση ξεκίνησε στην συνοικία Art Nouveau (Jugendstil). Αυτό που κάνει τη Ρίγα να ξεχωρίζει είναι η αρτ νουβό αρχιτεκτονική της. Έξω από την παλιά πόλη και σε πολύ κοντινή απόσταση μπορεί κανείς να θαυμάζει το ωραιότερο στυλ αρτ νουβό, σύμφωνα με την UNESCO , γνωστό και ως Jugendstil. Το Jugendstil δίνει έμφαση στο επιτηδευμένο, με πολύχρωμα πλακάκια και κεραμίδια στα κτίρια και μεγάλες γκροτέσκες φιγούρες, τέρατα, αγάλματα και λουλούδια. Το τόσο έντονο εξωτερικό περίβλημα των κτιρίων έρχεται σε αντίθεση με το συνήθως λιτό εσωτερικό τους. Την αρτ νουβό αισθητική μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στις οδούς Elizabetes iela και Alberta iela, όπου τα περισσότερα κτίρια είναι σχεδιασμένα στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Άιζενστάιν πατέρα του διάσημου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν. Η συνοικία είναι πολύ ευχάριστη για περπάτημα και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και σημαντικά αξιοθέατα στη Ρίγα.











το λεωφορείο μας πήρε από την συνοικία Art Nouveau και μας άφησε ξανά στο ξενοδοχείο μας για να ξεκινήσουμε την ξενάγηση της παλιά πόλης. Επισκεφτήκαμε τον ορθόδοξη εκκλησία της γέννησης του Χριστού που ήταν δίπλα στο ξενοδοχείο μας και που βλέπαμε το προηγούμενο βράδυ από το μπαρ του ξενοδοχείου μας . Η είσοδος στο ναό ήταν δωρεάν. Επιτρεπόταν η είσοδος με ενδυμασία που δεν προκαλεί.


Η μεγάλη αυτή λεωφόρος η Brivibas Iela που περνά μπροστά από το ξενοδοχείο μας και τον ναό είναι αυτή που οδηγεί και στην παλιά πόλη. Στα όρια ακριβώς νέας και παλιάς πόλης δεσπόζει το Μνημείο της Ελευθερίας (Brivibas Piemineklis)στην πλατεία της λεωφόρου Ελευθερίας. Είναι το υψηλότερο ορόσημο της Ρίγα και συμβολίζει την ανεξαρτησίας της Λετονίας. Κατασκευασμένο από γρανίτη, τραβερτίνη και χαλκό, ολοκληρώθηκε το 1935 και φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο γλύπτη Karlis Zale. Στην κορυφή του μνημείου βρίσκεται μια γυναικεία μορφή, η Milda, που συμβολίζει την ενότητα της χώρας. Τα τρία αστέρια που κρατά στα υψωμένα χέρια της αναφέρονται στις τρεις ιστορικές περιοχές της Λετονίας (Kurzeme, Latgale, Vidzeme). Φρουρείται καθόλη την διάρκεια της ημέρας από δύο στρατιώτες οι οποίοι αλλάζουν κάθε μισή ώρα.



Λόγω της στρατηγικής της θέσης η Ρίγα ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σημαντικά εμπορικά λιμάνια της περιοχής και για το λόγο αυτό ήταν πολλές φορές μήλο της έριδος μεταξύ, Πολωνών, Σουηδών και Ρώσων. Αυτός ήταν και ο λόγος που μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα, περίπου 7,5 αιώνες μετά την ίδρυσή της, κατάφερε να αναπνεύσει λίγο αέρα ελευθερίας, όταν το 1918 η Λετονία ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά ανεξάρτητο κράτος. Το 1941, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Ρίγα, αλλά τρία χρόνια αργότερα τα ηνία της πόλης ανέλαβαν οι Ρώσοι, που παρέμειναν μέχρι την οριστική ανεξαρτητοποίηση της χώρας, το 1991. Στην πλατεία υπήρχαν φωτογραφίες από την αλυσίδα ανθρώπων που είχε δημιουργηθεί το 1989 του γνωστού "Δρόμου της Βαλτικής" όπως περιέγραψα και στο κεφάλαιο του Βίλνιους.




Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Daugava και συνιστά ένα πραγματικό έργο τέχνης. Το 1997 δικαίως η UNESCO την συμπεριλάβει στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στα επόμενα μέτρα βλέπαμε τις πρώτες μας εικόνες από το ιστορικό κέντρο της Ρίγας, την πλατεία Livu .
Σχετικά καινούργια (χτίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο), είναι φημισμένη για τα πολύ καλά διατηρημένα νεοκλασικά κτίρια της, τα υπαίθρια καφέ, τα παραδοσιακά εστιατόρια και τους γραφικούς μικροπωλητές. Το χειμώνα, αυτή η πλατεία της Παλιάς Πόλης προσφέρει παγοδρόμιο. Αυτό είναι το μέρος στη Ρίγα που δεν κοιμάται ποτέ - όπως στο τραγούδι για τη Νέα Υόρκη. Η πλατεία Līvu είναι το κέντρο της νεανικής ζωής της Ρίγας.




Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι στην πλατεία αυτή ήταν κάποτε ποτάμι, μια ναυτιλιακή διαδρομή για τη μεταφορά σιτηρών Λετονίας έως τον 16ο αιώνα. Το καλοκαίρι, η πλατεία διαθέτει υπαίθριες καφετέριες και όμορφα παρτέρια που έχουν σχεδιαστεί σαν κύματα για να θυμίζουν το χαμένο ποτάμι που υπήρχε εκεί κάποτε η Ρίγα.

Το 1950 δημιουργήθηκε μια πλατεία με την ονομασία Philharmonic Square, φέρνοντας νέα χαρακτηριστικά στην αρχιτεκτονική της πόλης. Η αίθουσα συναυλιών της Λετονικής Φιλαρμονικής είναι γνωστή από το 1941 ως το Μέγαρο Guild Hall που φιλοξενεί επίσης μουσικές παραστάσεις. Η πλατεία Līvu περιβάλλεται επίσης από το Small Guild Hall. Εκεί παρακολουθήσαμε το απόγευμα δωρεάν κονσέρτο που γίνονται ανά μια ώρα.




Εικόνες απο τα κτίρια γύρω από την πλατεία livu



το πιο γνωστό όμως κτίριο στην πλατεία Livu είναι " σπίτι με τις γάτες "(Kaķu nams) στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το αγαλματίδιο μιας μαύρης γάτας . Ο μύθος λέει πως όλα ξεκίνησαν επειδή ο Λετονός έμπορος ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν είχε δικαίωμα να συμμετέχει στη συντεχνία που στεγαζόταν εκεί, καθώς σε αυτήν επιτρέπονταν μόνο Γερμανοί. Θέλοντας να διαμαρτυρηθεί, τοποθέτησε το συγκεκριμένο άγαλμα στην οροφή του κτιρίου με την ουρά της στραμμένη στο κτίριο της συντεχνίας που τον απέκλεισε. Μετά από αυτήν του την κίνηση έγινε αποδεκτός από την συντεχνία (Hansa).

Να πω εδώ δύο λόγια για την Hansa μια που η σημασία της ήταν τεράστια εκείνη την εποχή. Ο όρος Hansa σημαίνει στα παλιά Γερμανικά Ένωση. Με αυτό το όνομα σύντομα εμφανίστηκαν διάφοροι συνασπισμοί πόλεων με κύριο σκοπό τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στο χώρο της Βόρειας Θάλασσας. Κυρίως όμως ο όρος αυτός αναφέρεται στην Χανσεατική Ένωση, δηλαδή την ένωση των γερμανικών πόλεων της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας (Γερμανική Χάνσα), που ήταν η μεγαλύτερη από αυτές τις ενώσεις. Προς τιμή της μάλιστα ο γερμανικός εθνικός αερομεταφορέας ονομάζεται LUFTHANSA. Η ένωση αυτή υπήρχε από τα μέσα του 12ου αιώνα. Η χρυσή εποχή ήταν τον 15ο αιώνας όπου είχε καταφέρει να ιδρύσει παροικίες εμπόρων σε όλες τις πολιτείες της Βόρειας θάλασσας και της Βαλτικής. Προϋπόθεση για συμμετοχή στην Ένωση ήταν η γερμανική καταγωγή, η υπαγωγή στον γερμανικό νόμο και η κατάρτιση στην τέχνη του εμπορίου. Σε αντάλλαγμα εξασφάλιζε στα μέλη της υποστήριξη τόσο στις εμπορικές τους επιχειρήσεις, όσο και στις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Πολλά μαγαζιά σε Ρίγα και Ταλίν έχουν το όνομα Hansa.
Κατευθυνθήκαμε στην πλατεία του Καθεδρικού ναού (Doma laukums). Η λέξη laukums σημαίνει πλατεία στα Λατινικά. Η πλατεία αυτή που είναι η μεγαλύτερη στην Παλιά Πόλη. Θεωρείται η καρδιά της πόλης καθώς όλες οι δραστηριότητες συναντώνται εδώ. Σε αυτήν καταλήγουν επτά από τους βασικότερους δρόμους της παλιάς πόλης.
- Pils iela, που συνδέει την πλατεία απευθείας με το κάστρο του Προέδρου. ένας από τους πιο κινηματογραφικούς δρόμους της Ρίγας
- Rozena iela, από τους πιο στενούς δρόμους της πόλης.
-Tirgonu iela - ο δρόμος με τα ωραία μεσαιωνικά κτίρια.
-Skunu iela - ο πιο σημαντικός κάθετος δρόμος στην παλιά πόλη.
-Jekaba iela – ο δρόμος που οδηγεί προς το κοινοβούλιο της Λετονίας
-Herdera laukums – ο δρόμος που οδηγεί στην πανέμορφη μικρή πλατεία
-Zirgu iela - ένας δρόμος προς το διάσημο σπίτι με μαύρη γάτα στην κορυφή.
Η πλατεία περιστοιχίζεται από κτίρια του 19ου και 20ου αιώνα, και είναι γεμάτη από καφετέριες και εστιατόρια.

Μερικά από αυτά είναι το πρώτο κτίριο σε στιλ εκλεκτισμού της Ρίγας - το Riga Bourse House (αρχιτέκτονας Harald Bose) - στη γωνία της Jēkaba iela Ιδρύθηκε το 1920 και περιέχει την πιο εκτενή συλλογή της παγκόσμιας τέχνης στη Λετονία από την αρχαία αιγυπτιακή και Μέσης Ανατολής τέχνη που χρονολογείται από το 5000 π.Χ. έως σήμερα

και το κτίριο κτίριο σε στιλ νεοκλασικισμού με το όμορφο μπαλκόνι της Riga Commercial Bank που στεγάζει τώρα το Λετονικό ραδιόφωνο.


Το κτίριο φυσικά που κλέβει τις εντυπώσεις είναι ο Καθεδρικός ναός . Ο προτεσταντικός καθεδρικός της Ρίγας είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική εκκλησία στην Βαλτική. Κατασκευάστηκε το 1211 από τον επίσκοπο Αλβέρτο της Ρίγας και διαθέτει ένα εντυπωσιακό όργανο που κατασκευάστηκε το 1884. Στο καθεδρικό ναό μπορείς μάλιστα να παρακολουθήσεις κονσέρτο με 10 ευρώ


στρίψαμε την Jekaba iela για να κατευθυνθούμε στην οδό Maza Pils και στα “Τρία Αδέρφια ή αλλιώς Τhree Brothers. Πρόκειται για ένα χαριτωμένο σύμπλεγμα τριών κτιρίων που, σύμφωνα με τον μύθο, οικοδομήθηκαν από μέλη της ίδιας οικογένειας. Στον αριθμό 17 βρίσκεται το παλαιότερο (15ος αιώνας), το διπλανό, που στεγάζει το Μουσείο Αρχιτεκτονικής, είναι του 17ου αιώνα και το τρίτο του 18ου αιώνα . Στο σημείο αυτό μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Δυο μουσικοί στεκόταν μπροστά στα κτίρια και μόλις αντιλήφθησαν ότι είμαστε έλληνες άρχισαν να παίζουν "τα παιδιά του Πειραιά". Ξέρω τουριστικό αλλά με συγκίνησε.....



Κάναμε μια μικρή στάση για καφέ σε ένα μαγαζί ακριβώς μπροστά από τον καθεδρικό ναό και μετά συνεχίσαμε την βόλτα μας στα πανέμορφα γραφικά στενά της πόλης.
Τυχαία βρήκαμε μπροστά μας ένα μαγαζί που μου έκανε μεγάλη εντύπωση η όψη του και μπήκαμε μέσα . Το εσωτερικό του ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό. Το εστιατόριο ROZENGRĀLS βρίσκεται στο κέντρο της Παλιάς Ρίγας στην οδό Rozena. Ο χώρος αυτός υπάρχει από το 1293 και θεωρείται ότι είναι το παλιότερο κελάρι στην πόλη!! Στο μεγαλύτερο δωμάτιο του εστιατορίου είχε ύψος 4 μέτρα και η αίθουσα αυτή ήταν και η πιο εντυπωσιακή!!! Ήταν ένα μεσαιωνικό ατμοσφαιρικό εστιατόριο με χαμηλό φωτισμό , μουσική της εποχής του μεσαίωνα . Προχωρώντας ακόμη πιο μέσα διαπιστώσαμε ότι ήταν ένα δαιδαλώδες τούνελ που δημιουργούσε μικρές μικρές υπόγειες αίθουσες για φαγητό. Το προσωπικό ήταν ντυμένο με ρούχα εποχής. Αν και ήταν πολύ όμορφο δεν μας τραβούσε να καθίσουμε γιατί η μέρα έξω ήταν υπέροχη και ήταν δύσκολο να κλειστείς με αυτόν τον καιρό μέσα. Ίσως αν ήταν βράδυ και με παρέα να ήταν αλλιώς.





Last edited by a moderator: