Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα, pura vida!

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική

Το αεροπλάνο της American Airlines πλησιάζει το αεροδρόμιο του San Jose κι εγώ που για μια ακόμη φορά κάθομαι στο παράθυρο, χαζεύω το ατελείωτο πράσινο που απλώνεται προς πάσα κατεύθυνση καλύπτοντας τα πάντα. Σε λίγο από κάτω τα σπίτια έχουν αρχίσει να πυκνώνουν καθώς έχουμε μπει στην περιοχή της Alajuela.
flight1.jpg

Το αεροδρόμιο Juan Santamaria βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Alajuela παρά στην πρωτεύουσα κι έχοντας κανονίσει να φύγουμε αμέσως για La Fortuna, αυτό σημαίνει ότι δε θα δω το San Jose. Για να πας στη La Fortuna υπάρχει και η εναλλακτική του αεροδρομίου της Liberia που απέχει την ίδια περίπου ώρα με αυτό του San Jose, αλλά ο λόγος που επέλεξα το δεύτερο ήταν καθαρά οι πιο φθηνές (και περισσότερες) πτήσεις που έβρισκα από Μαϊάμι.

Καθαρίζουμε πολύ γρήγορα στο αεροδρόμιο και αφού έχουμε μόνο δυο σακίδια χωρίς άλλες αποσκευές, βγαίνουμε στη ζέστη της Κόστα Ρίκα. Ένα πλήθος από ταξιτζήδες περιμένει και μας καλεί για κούρσα προς San Jose. Εμείς θέλουμε να πάμε κατευθείαν προς την περιοχή του ηφαιστείου Arenal. Έχω κανονίσει τη μεταφορά μας με την εταιρεία Morpho vans και δύο μέρες πριν από το ταξίδι μου έστειλαν mail να μην ανησυχώ ακόμα κι αν καθυστερήσει η πτήση μου, θα είναι εκεί. Η πτήση μας καθυστέρησε μια ώρα να φύγει από το Μαϊάμι, αλλά όντως ο οδηγός μας περιμένει, μας οδηγεί στο δροσερό βαν και ξεκινάμε αμέσως. Δε μιλάει καλά αγγλικά και ανακουφίζεται που μιλάω εγώ ισπανικά.
Μας δείχνει στο βάθος δεξιά το Poas, ένα άλλο πολύ γνωστό ηφαίστειο της χώρας, μας δίνει πληροφορίες για τις φυτείες ανανά απ΄όπου περνάμε (έχω αγάπη για τους ανανάδες) και και περνάμε από αρκετές αφού η Κόστα Ρίκα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ανανά παγκοσμίως. Ο ανανάς είναι ο χρυσός της Κόστα Ρίκα και φαίνεται οτι ήρθα στη σωστή χώρα! Μας μιλάει για τις πόλεις Athenas και Grecia ότι έχουν το καλύτερο κλίμα σε όλη τη χώρα και είναι πανέμορφες και καθαρές που προτιμούνται από ξένους για εγκατάσταση μετά τη σύνταξη. Μας λέει ότι η πόλη Grecia πήρε το όνομά της από τη χώρα μας που όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Τούρκους ξεκίνησε από την αρχή, έτσι και οι κάτοικοι της πόλης την ονόμασαν Grecia ως συμβολισμό της νέας τους αρχής. Αν και κάποιοι λένε ότι υπήρχε στην περιοχή μια φάρμα με το όνομα Grecia και από εκεί βαφτίστηκε και η πόλη. Η δεύτερη εκδοχή μου φαίνεται πιο πιθανή, αλλά πάλι ποιος ξέρει.
Ο τύπος είναι τόσο φιλικός, ευχάριστος και με διάθεση να μας γεμίσει πληροφορίες μιλώντας με αγάπη για τη χώρα του. Είναι η καλύτερη εισαγωγή που θα μπορούσαμε να έχουμε- γενικά οι ticos μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση- και είμαι ήδη κατενθουσιασμένη με το bienvenidos! Η διαδρομή είναι περίπου 3,5 ώρες και ακολουθήσαμε αυτή που πάει μέσω San Ramon. Ο δρόμος είναι μια χαρά και η φύση που περνάει έξω από το παράθυρό μας εξαιρετική!
Το τοπίο είναι πανέμορφο και όσο πλησιάζουμε στη La Fortuna γίνεται όλο και καλύτερο. Ελαφριά ομίχλη αιωρείται πάνω από τα βουνά προσπαθώντας να κρύψει το πράσινο που ξεχειλίζει από παντού. Ο Κολόμβος ονόμασε τη χώρα πλούσια ακτή, όχι για την ομορφιά της όπως λένε πολλοί, αλλά γιατί πίστευε ότι θα βρει εδώ χρυσό αφού είδε τους ιθαγενείς να φορούν χρυσά κοσμήματα. Χρυσός δε βρέθηκε ποτέ αλλά η μικρή αυτή χώρα διαθέτει έναν πραγματικό θησαυρό, την απίστευτη φύση της. Οι ticos έχουν αντιληφθεί τον εξωπραγματικό φυσικό τους πλούτο και φροντίζουν με μια εξαιρετική γκάμα από εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές να τον διαφυλάξουν όσο καλύτερα γίνεται.
Το 25% της χώρας είναι προστατευόμενες περιοχές και έχει 26 εθνικά πάρκα το ένα καλύτερο από το άλλο που να μην ξέρεις ποιο να επισκεφτείς. Μετά από πολύ ψάξιμο και σύμφωνα με τις δραστηριότητες που θέλαμε να κάνουμε, καταλήξαμε στην περιοχή της La Fortuna και το Arenal national park με το ομώνυμο ηφαίστειο. Και νομίζω ότι είναι από εκείνα τα λίγα μέρη στον κόσμο που θα μπορούσες να πεις οτι η φύση κάνει φιγούρα!
tabacon.jpg


 
Last edited:

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Ωχωχ!! Ιστορία από @go2dbeach , συντονιζόμαστε για 75 κεφάλαια με παραλίες και πλατσουρίσματα :D
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.632
Και νομίζω ότι είναι από εκείνα τα λίγα μέρη στον κόσμο που θα μπορούσες να πεις οτι η φύση κάνει φιγούρα!
Όταν ο Θεός έχει κέφια!!!!!!!!!!!
Θα κρατήσω την φωτό για να φτιάχνομαι!!!
 
Μηνύματα
768
Likes
603
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου μακριά
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λος Ρόκες
Ωραία ξεκινήσαμε...
 

NightcoreKing

Member
Μηνύματα
241
Likes
566
Επόμενο Ταξίδι
Άγνωστο_Καλοκαίρι :P
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Ζηλανδια!
Και να σου οι παραλίες, και να σου τα ποτάμια και να σου ή φύση .. Αναμένω Κόστα... Ρρρρικα!!! :D
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ο κύριος προορισμός μας ήταν ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα μπήκε σφήνα για λίγες μέρες. Οπότε δε θα'ναι πολλά τα κεφάλαια μη φοβάστε :bleh: ούτε παραλίες έχει :shock:. Πλατσουρίσματα ε ναι έχει κάτι λίγα!
Panpan αυτή τη φωτο είχα με το που άνοιγα το κινητό μου και να σου πω από κοντά ήταν ακόμα πιο όμορφα!
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.632
Την έβαλα κι εγώ σαν ταπετσαρία στο κινητό.Έτσι για να 'φτιαχνομαι'. :)
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Η La Fortuna είναι μια αγροτική περιοχή που η εγγύτητα της στο ηφαίστειο Arenal και στα γεωλογικά θαύματα που το περιβάλλουν, την έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή ειδικά στους τύπους που ψάχνουν περιπέτεια και δραστηριότητες. Αυτή τη φορά ταξιδεύω εγώ και ο go2 junior και έχοντας υπόψιν μου ότι πρόκειται για ένα νεαρό 24 χρονών, του έχω ετοιμάσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω πλήρως- τουλάχιστον έτσι νόμιζα!
Με την είσοδό μας στην πόλη, το ηφαίστειο τραβάει αμέσως την προσοχή μας καθώς υψώνεται αγέρωχο και λίγο απειλητικό αν και δείχνει να κοιμάται, αλλά όχι σε βαθύ ύπνο. Η κορυφή του κρύβεται στα σύννεφα και είναι ορατό από παντού, θυμίζοντας οτι είναι ο μεγάλος σταρ της περιοχής.
la fortuna.jpg

Φτάνουμε στο Arenal Bungalows το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη 10 λεπτά με ταξί, στην κορυφή ενός λοφίσκου. Κάθε bungalow είναι απλό αλλά μεγάλο και άνετο με ότι χρειάζεσαι και το κυριότερο η μια πλευρά του δωματίου είναι όλη τζαμαρία και με το που τραβάς τις κουρτίνες, ένα γιγάντιο ηφαίστειο υψώνεται έξω από το παράθυρό σου. Είναι τόσο κοντά που αν κάνει καμιά πλάκα και εκραγεί, θα είμαι από τους πρώτους που θα αποδημήσουν σε τόπο χλοερό και ιδιαιτέρως θερμό..
IMG_20190312_124219.jpg

Αφήνουμε τα πράγματά μας και πηγαίνουμε να γνωρίσουμε τη Λα Φορτούνα. Μικρή και χαλαρή πόλη στα πόδια του ηφαιστείου με αρκετές επιλογές για φαγητό και ξενοδοχεία οικονομικά αν δε σε ενδιαφέρει να έχεις από το μπαλκόνι σου πολύ εντυπωσιακή και κοντινή θέα στο ηφαίστειο.
Η Φορτούνα έχει τα πάντα. Μικρά πολύχρωμα μαγαζιά με σουβενίρ, εστιατόρια, μπαράκια και τουριστικά γραφεία, σούπερ μάρκετ να ψωνίσεις υπό τους ρυθμούς σάλσα, και μια πολύχρωμη πλατεία με την εκκλησία La fortuna de San Carlos στη σκιά του ηφαιστείου. Η πόλη διαθέτει περίπου 100 εστιατόρια, από μικρά οικογενειακά, μέχρι στιλάτα μαγαζιά, οπότε σίγουρα βρίσκεις κάτι που να ικανοποιεί και τον ουρανίσκο αλλά και την τσέπη σου. Πηγαίνουμε για φαγητό σε ντόπιο μαγαζί τις λεγόμενες sodas, μικρά οικογενειακά παραδοσιακά φαγάδικα. Σερβίρουν αυθεντικές, τοπικές νοστιμιές και το κυριότερο σε πολύ καλές τιμές.
soda.jpg

Γενικά η περιοχή είναι ακριβή όπως και όλη η Κόστα Ρίκα και οι sodas είναι οικονομική λύση για φαγητό και η καλύτερη επιλογή για να γευτείς ντόπια φαγητά όπως το casado και φυσικά το gallo pinto. Η φράση "mas tico que el gallo pinto" δηλαδή πιο κοσταρικανό και από το gallo pinto, χρησιμοποιείται για να δείξει οτι κάποιος ή κάτι είναι κοσταρικανό μέχρι το κόκκαλο και το νόημα είναι οτι τίποτα δεν είναι πιο κοσταρικανό από το συγκεκριμένο πιάτο. Αν ποτέ πάτε στη Νικαράγουα, φροντίστε να μάθετε τη φράση αυτή "mas tico que el gallo pinto" και να τη λέτε παντού - αστειεύομαι, μην το κάνετε!
Το παραδοσιακό αυτό φαγητό που είναι ρύζι με φασόλια και τρώγεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (κυρίως όμως για πρωινό), οι ticos θεωρούν δικό τους παρά τη διαμάχη που έχουν με τη Νικαράγουα για την πατρότητά του.
Ticos και nicas έχουν γίνει εφιάλτης για το βιβλίο γκίνες αφού κάθε τόσο οι μεν φτιάχνουν το μεγαλύτερο gallo pinto και οι δε απαντούν με ένα μεγαλύτερο που ταίζουν περισσότερα άτομα και η βεντέτα συνεχίζεται. Το βιβλίο γκίνες αφού έγραψε και έσβησε και ξανάγραψε το νέο ρεκόρ, εδώ και μερικά χρόνια έπαψε να ασχολείται μαζί τους.

Το βράδυ επιστρέψαμε στο bungalow με ταξί αφού αν δεν νοικιάσεις αυτοκίνητο είναι ο μόνος τρόπος μετακίνησης με την κάθε διαδρομή να κοστίζει 10$. Ήταν η μόνη φορά που καλέσαμε ταξί, αφού από αύριο είχαμε κανονίσει εκδρομές. Το bungalow είναι ξύλινο και οι σανίδες έχουν κενά...ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Όποιο ζωάκι ήθελε και χωρούσε να μπει, έμπαινε χωρίς να ρωτήσει. Το βράδυ άνοιξαν οι ουρανοί και με τις πρώτες βροντές, νόμιζα ότι εξερράγη το ηφαίστειο! Όλο το βράδυ η βροχή ήταν απίστευτα δυνατή, τόσο που νόμιζα ότι θα γκρεμίσει την οροφή της ξύλινης καμπίνας μας.
 
Last edited:

turms

Member
Μηνύματα
2.067
Likes
2.823
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκι στην Παταγονια
foto?
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Βρε καλώς την ! Χρόνια και ζαμάνια !
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.661
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom