Με λενε ΕΡΣΗ και ειμαι καλα! /Προσπαθειες απεξαρτησης

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
micmic,τα είπες όλα... μπράβο για την εμπεριστατωμένη σου ανάλυση!
μόνο μια ένσταση έχω:αλλάζει κάτι που τα είπες...κάθε κίνηση αλλάζει το τοπίο στη σκακιέρα(έστω κι αν δεν φαίνεται με τη 1η ματιά!)..
να υποθέσω πως αυτόματα κατατάσσομαι στους αιθεροβάμονες???:haha:
 

taver

Member
Μηνύματα
12.477
Likes
28.937
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Παραλείπω λίγο τις αμπλοφιλοσοφίες περί forum του micmic (την κατηγορία "ξερόλας" ξέχασες, παρεμπιπτόντως - αλήθεια, σε ποια κατηγορία κατατάσσεις τον εαυτό σου?), για να εστιάσω στις άλλες αμπελοφιλοσοφίες του και να αντιπαραθέσω τις δικές μου..

Η άποψή μου είναι ότι πως ο αριθμός των ταξιδιών δεν λέει και πολλά πράγματα για το τί έχει αποκομίσει κάποιος από αυτά τα ταξίδια (όπως δηλώνει και η υπογραφή μου). Υποτίθεται ότι τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντές μας, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που στόκοι γεννήθηκαν και στόκοι θα πεθάνουν (πολυταξιδεμένοι μεν, στόκοι δε).
Εδώ αγγίζεις ένα θέμα. Το αν κάποιος αποκομίζει εμπειρίες από τα ταξίδια του ή όχι είναι όντως πολύ σχετικό. Το τι προλαβαίνει να δει κάποιος όταν διανύει 1400+ χιλιόμετρα την ημέρα και τι εμπειρίες θα αποκομίσει από το ταξίδι, είναι συζητήσιμο. Όπως και οι εμπειρίες κάποιου που πάει π.χ. στο Παρίσι ή στη Ρίγα και ακολουθεί ένα ξεναγό με ομπρελίτσα που υποτίθεται του κάνει ξενάγηση στην πόλη μέσα σε 3-4 ώρες. Και ναι, η ικανότητα του καθενός σε παρατήρηση και ανάλυση διαφέρει, αλλά όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν και αντικειμενικά όρια στο έυρος αυτών των εμπειριών.

Είναι δεδομένο ότι τον άλλο απέναντί σου δεν τον ξέρεις. Δε μπορείς να ξέρεις αν είναι και σε ποιο βαθμό "στόκος" ή όχι. Ας υποθέσουμε ότι κάτι σε κάνει να πιστεύεις ότι εσύ είσαι λιγότερο στόκος από τους άλλους και αποκομίζεις εμπειρίες πιο εύκολα. Με την ίδια ευκολία που το ισχυρίζεσαι (ή το αφήνεις να υπονοείται) αυτό σε ένα forum, μπορεί να το κάνει και οποιοσδήποτε άλλος. Με τη μακρόχρονη παρατήρηση κάποιου, ίσως κάτι να μπορεσεις να καταλάβεις...

Την πρώτη φορά που βγαίνεις από τα σύνορα, παθαίνεις ένα πολιτισμικό σοκ. Προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι από αυτούς που γνώριζες, και ότι πράγματα καταστάσεις και συνήθειες που θεωρούσες δεδομένα, δεν είναι. Το καλντερίμι και τα κτήρια στην Πράγα σου φαίνονται ένας θεϊκός άλλος κόσμος. Μετά από 10+ μεσαιωνικές πόλεις, το ίδιο μέρος (η Πράγα σ' αυτό το παράδειγμα), σου φαίνεται ένα φτιαχτό κατασκεύασμα που είναι περισσότερο κατασκευασμένη τουριστική ντίσνεϋλαντ παρά αληθινό.

Επομένως, αν πρέπει να βάλεις ένα αντικειμενικό μέτρο της συσσωρευμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας, ο αριθμός των ταξιδιών πρέπει να είναι αυτό, ακόμα κι αν δε σημαίνει και πολλά.

Επίσης ο αριθμός των ταξιδιών δεν δηλώνει σχεδόν τίποτα για το τί έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί κάποιος. Ίσως να έχει αποκομίσει εκπληκτικές εμπειρίες αλλά ως δάσκαλος-αφηγητής να είναι χάλια. Υπάρχουν trip reports σε μέρη μαγευτικά τα οποία είναι πιο βαρετά κι απ'τον τηλεφωνικό κατάλογο. Από την άλλη, κάποιος μπορεί να έχει τέτοιο ταλέντο στο γράψιμο και τόσο ριζοσπαστική ματιά, που να γράψει ένα υπέροχο trip report για τη διαδρομή Αμπελόκηποι - Παγκράτι.

Ύστερα παίζουν κι άλλα ρόλο: Κάποιοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στο να δίνουν χρηστικές πληροφορίες ενώ άλλοι μπορεί να μεταφέρουν καλύτερα την ατμόσφαιρα ενός μέρους. Κάποιοι έχουν καλή μνήμη ενώ άλλοι δεν θυμούνται τίποτα. Υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν παρα-ταξιδέψει. Σε κάποιο φόρουμ είχα γνωρίσει κάποιον ο οποίος είχε ως στόχο να πάει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Του έλειπαν ακόμα καμμιά δεκαριά. Όπως ομολογούσε κι ο ίδιος, τα είχε πλέον τόσο μπλεγμένα στο μυαλό του που δε θυμόταν τί έζησε πού, και ακόμα δε θυμόταν αν κάποιες χώρες του άρεσαν ή όχι. Επίσης είναι (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι) προφανές ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν τεράστια εμπειρία από ένα μέρος, κι ας μην έχουν πάει πουθενά αλλού στη ζωή τους. Ακόμα, άλλα πράγματα μαθαίνεις από κάποιον που έζησε ως μόνιμος κάτοικος π.χ. στην Αυστραλία πριν 10 χρόνια, και άλλα από κάποιον που πήγε στην Αυστραλία πριν ένα μήνα ως τουρίστας.
Εδώ δεν έχεις άδικο. Κάποιοι έχουν αναμφισβήτητα τεράστιο συγγραφικό ταλέντο. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν. Ας μιλήσω για τον εαυτό μου να μη θίξω κανένα άλλο. Εγώ όταν κάποτε συνειδητοποίησα ότι δεν έχω, επέλεξα την πρώτη δέσμη τότε, και πέρασα στη σχολή που ήθελα με το χαμηλότερο βαθμό στο μάθημα της έκθεσης με τον οποίο είχε περάσει ποτέ φοιτητής στη συγκεκριμένη σχολή. Αλλά προσπαθώ όσο μπορώ έκτοτε να βελτιωθώ.

Όλα αυτά όμως ΔΕ σημαίνουν κάτι για τις (ταξιδιωτικές ή άλλες) εμπειρίες που έχει συσσωρεύσει ο καθένας, και για το βάθος το οποίο μπορεί να κρύβει πίσω της μια κουβέντα του.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον το πώς κάποιοι περιμένουν να συμπίπτουν οι γνώμες σχετικά με το τί αξίζει και τί όχι, τη στιγμή κατά την οποία ακόμα και ένα ζευγάρι μπορεί να πάει κάπου και όταν επιστρέψουν ο ένας εκ των δύο να είναι ενθουσιασμένος ενώ ο άλλος απογοητευμένος.
Το έγραψα και παραπάνω. Ασφαλώς και το γούστο διαφέρει. Είναι όμως μόνο θέμα γούστου? Εγώ π.χ., χωρίς να είμαι πολυταξιδεμένος, βλέπω πολλές φορές ανθρώπους που κάνουν ίδια λάθη που έκανα κι εγώ στα πρώτα μου ταξιδιωτικά μου βήματα. Συνήθως όταν τους τα επισημαίνω, ακολουθεί θύελλα από διάφορους ξερόλες. Και θα ήθελα να υπάρχουν και πολυταξιδεμένοι εδώ γύρω, που θα εντοπίσουν και αντίστοιχα δικά μου λάθη.
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Τώρα βέβαια θα μου πείτε, και με το δίκιο σας: "και που τα έγραψες αυτά, αλλάζει κάτι;". Όχι βέβαια. Για να τα διαβάζω εγώ τα έγραψα :D

Αγαπητέ μου μια χαρά τα έγραψες... το ίδιο όμως λίγο πολύ ισχύει για όλους μας, τα γράφουμε για να τα διαβάζουμε μόνοι μας χωρίς φυσικά να αλλάζει κάτι μια που όπως σωστά είπες το φόρουμ είναι σαν τον στρατό και την κοινωνία γενικότερα, συναντάς κάθε καρυδιάς καρύδι... για όλους τους λόγους που ανέφερες εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι ο ιδιοκτήτης ενός εμπορικού φόρουμ, ούτε θα μπορούσα φυσικά να γινόμουν ένας καλός μοντερέιτορ... πάντα θαυμάζω την ψυχραιμία, την υπομονή και την διπλωματία του Δευκ... είναι προσόντα που δεν έχω στο ελάχιστο...

Ένα φόρουμ απολύτως του γούστου μου μάλλον θα ήταν ένα ελιτίστικο πραγματικά ταξιδιωτικό όμως κλαμπ, που ο χαβαλές θα περιοριζόταν σε ένα κουτσουρεμένο σόσιαλ, οι "νέοι" θα άκουγαν και θα είχαν πραγματικές γόνιμες απορίες χωρίς να αναλώνονταν σε χιλιοειπομένα κλισέ και οι "πολυταξιδεμένοι" θα είχαν πραγματικές γνώσεις και δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να τις μεταλαμπαδέψουν στους υπόλοιπους...ασφαλώς ούτε η ταξιδιωτική πλάκα, ούτε τα πειράγματα, αλλά ούτε και οι ψιλές θα έλειπαν αλλά όλα αυτά πάντα σύμφωνα με το ταξιδιωτικό μέτρο... φανταστείτε ένα φόρουμ γεμάτο με Γιώργους, Έρσες, Ρόζες, Samion, travelladict και αρκετούς άλλους που ξεχνάω, που χωρίς ίχνος κομπλεξισμού θα απαντούσε στην όποια σοβαρή απορία θα είχε το κάθε μέλος...πόσο θα ανέβαινε το ταξιδιωτικό επίπεδο, πόσες γνώσεις θα κερδίζαμε όλοι μας...ανταυτού στο όνομα της ταξιδιωτικής Δημοκρατίας διαβάζω και ξαναδιαβάζω χιλιοαπαντημένες βλακώδεις απορίες για το τι θα κάνω στην μητέρα των πόλεων την Πράγα, βαριέμαι όταν βλέπω κλισαρισμένες απαντήσεις φασόν για το πρέπει να δω στη Ρώμη και το Παρίσι και εκνευρίζομαι με αυτούς που ποστάρουν σε κάθε τόπικ, υποτίθεται για να βοηθήσουν, χωρίς να έχουν καμιά επίγνωση της ταξιδιωτικής τους ασχετοσύνης... αλλά είπαμε το δικό μου ουτοπικό φόρουμ θα απευθύνονταν σε αυτούς που πραγματικά είχαν ταξιδιωτικές απορίες και ήθελαν να μάθουν να ταξιδεύουν και όχι στον κάθε χαβαλέ πικραμένο που ρωτάει που είναι τα καλά στοκατζίδικα στο Μιλάνο για να ψωνίσει...

Αυτά τα ολίγα...
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Εσυ traveller μιλάς για κάτι εντελώς ιδανικό !!
σίγουρα αυτοι που θα γραφτούν και θα ευδοκιμήσουν στο φόρουμ σου θα είναι λίγοι.
Μου φαίνεται πολύ αποστειρωμένο....
άστα να πανε στο διάολο..δεν με βλεπω εκεί μέσα!!
το πολύ πολύ να ρίχνω κανένα σφουγγαρισματάκι απ έξω!! :D
 

travelina

Member
Μηνύματα
425
Likes
818
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία [√]
micmic, πολύ καλή ανάλυση!
Τις περισσότερες κατηγορίες τις συναντάς και στον πραγματικό κόσμο, αναρωτιέμαι όμως τι γίνεται με τα sockpuppets. Τι να κάνουν άραγε στον έξω κόσμο, πως συμπεριφέρονται; Και μη μου πείτε ότι βρίσκονται όλοι σε ίδρυμα...
...
Υπάρχουν ακόμα τα "sockpuppets". Εκείνοι που μπαίνουν στο φόρουμ με δύο ή περισσότερους λογαριασμούς, π.χ. με άλλον από το σπίτι και με άλλον από τη δουλειά. Πολλές φορές το ένα nickname χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώνει τα γραφόμενα του άλλου, αλλά κάποιες φορές μπορεί και να δημιουργούν τεχνητές εντάσεις μεταξύ των δύο. Υπάρχουν πολλών ειδών βλάβες....
 

micmic

Member
Μηνύματα
178
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βotswana
Ταξίδι-Όνειρο
Trans-African Highways
Οι "χαρακτήρες" που περιέγραψα πριν είναι περισσότερο καρικατούρες με ορισμένα υπερτονισμένα στοιχεία, και οπωσδήποτε η λίστα απέχει πολύ από το να είναι πλήρης. Αυτά στα οποία αναφέρθηκα είναι απλώς κάποια χαρακτηριστικά που συχνά είναι πηγή παρεξηγήσεων ή προβλημάτων, είτε εσκεμμένα είτε όχι. Και προφανώς δεν αναφέρθηκα καθόλου σε "θετικούς" τύπους μελών, π.χ. αυτούς που επιδεικνύουν τεράστια υπομονή στο να απαντούν ακόμα και την πιο χαζή ή χιλιοαπαντημένη ερώτηση με ευγένεια, ή εκείνους που έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να αποφεύγουν τους τσακωμούς και οι οποίοι όχι μόνο δεν αγνοούν ένα "επιθετικό" ποστ αλλά έχουν και τον τρόπο να μετατρέπουν τον επιτιθέμενο σε φίλο. Οι περισσότεροι από μας έχουν σε κάποιο βαθμό ένα συνδυασμό από θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, οπότε η κατηγοριοποίηση είναι πολύ πιο δύσκολη στην πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι (λίγοι) στους οποίους κάποιο χαρακτηριστικό υπερέχει τόσο πολύ που γίνονται όντως καρικατούρες :D

Επίσης είναι αλήθεια ότι ένα φόρουμ με μεγάλη κίνηση δεν είναι παρά μια μικρογραφία της κοινωνίας (ειδικά όταν το θέμα του είναι τόσο ευρείας αποδοχής όσο είναι τα ταξίδια). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι συμπεριφορές των μελών είναι ίδιες σ'ένα φόρουμ και "face to face". Στο ίντερνετ πολλοί μιλάνε με τρόπο που δεν θα μιλούσαν ποτέ κατά πρόσωπο. Για παράδειγμα, η κάλυψη της οθόνης και της ανωνυμίας δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να είναι πολύ αγενείς και απότομοι. Αν φερόντουσαν με τον ίδιο τρόπο στις καθημερινές τους σχέσεις, θα περνούσαν τον περισσότερο καιρό τους στα νοσοκομεία. (Κάτι ανάλογο, σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και με την οδήγηση: Βλέπεις μειλίχιους και πράους ανθρώπους να μεταμορφώνονται σε υστερικούς ψυχοπαθείς μέσα στο αυτοκίνητο). Υπάρχουν και κάποιοι (λιγότεροι), που συμπεριφέρονται καλύτερα στο ίντερνετ απ'ότι εκτός - έχουν μια ευκαιρία να σκεφτούν και να ηρεμήσουν πριν απαντήσουν. Επίσης υπάρχουν και αρκετοί που δημιουργούν ιντερνετικές περσόνες τελείως διαφορετικές από αυτό που πραγματικά είναι (πολλές φορές αυτό γίνεται ασυναίσθητα). Είναι επομένως πολύ συνηθισμένο σε συναντήσεις μελών ενός φόρουμ κάποια άτομα να μας φαίνονται τελείως διαφορετικά από την εικόνα που είχαμε γι'αυτά online. Δεν φταίει μόνο η απομακρυσμένη επικοινωνία γι'αυτό: Πολλές φορές οι συμπεριφορές οι ίδιες είναι τελείως διαφορετικές online και offline.

Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι το υγιές είναι κάποιος να παραμένει σε ένα φόρουμ επειδή τα θετικά που αποκομίζει είναι περισσότερα από τα αρνητικά, αλλά πολλές φορές βλέποντας ορισμένα άτομα δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν να περνάνε καλά όταν τσακώνονται τόσο συχνά ή απαξιώνουν συνεχώς το ίδιο το φόρουμ στο οποίο έχουν -και συνεχίζουν να δημιουργούν- τόσα πολλά posts. Αν εξαιρέσουμε εκείνους που σκόπιμα δημιουργούν εντάσεις, υπάρχουν απ'ότι φαίνεται και κάποιοι οι οποίοι έχουν απλά παγιδευτεί σε μια συνήθεια η οποία δεν τους προσφέρει πλέον κάτι θετικό. Ίσως αυτοί να πρέπει να ξανασκεφτούν και να ξανα-αξιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους συνεχίζουν να αφιερώνουν χρόνο σε ένα φόρουμ που μάλλον τους δημιουργεί παρά τους αφαιρεί εντάσεις. Και ειδικά όταν πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό φόρουμ, είναι μάλλον οξύμωρο κάποιος να το επισκέπτεται και να εκνευρίζεται αντί να χαλαρώνει.
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Eγώ που ξεχαλαρώνω εντελώς σε αυτο το φόρουμ τι τύπος ειμαι βρε micmic :D
 

micmic

Member
Μηνύματα
178
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βotswana
Ταξίδι-Όνειρο
Trans-African Highways
Ως νέος δεν σε ξέρω ακόμα καλά, αλλά πάντως υπάρχουν και οι τύποι που αψηφούν κάθε είδους κατηγοριοποίηση. Είναι αυτό που λέμε "η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά" :D
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Ως νέος δεν σε ξέρω ακόμα καλά, αλλά πάντως υπάρχουν και οι τύποι που αψηφούν κάθε είδους κατηγοριοποίηση. Είναι αυτό που λέμε "η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά" :D

Θεός!!!
πέτυχες διάνα το ψυχογραφημα!!:D
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.659
Likes
50.481
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Αχά.


. .
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.038
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Σε ένα φόρουμ που ήμουν moderator παλιότερα, και στο οποίο ο administrator τσαντιζόταν πολύ με τους νέους που ρωτούσαν τα ίδια και τα ίδια χωρίς να κάνουν search, του είχα προτείνει και είχε υλοποιήσει μια πολύ απλή ιδέα:...
Ξέχασες όμως να συμπεριλάβεις τη σημαντικότερη κατ'εμέ ομάδα, τους moderators... άτομα που ίσως να μην έχουν την κοινωνική αναγνώριση που θα επιθυμούσαν στη ζωή τους και μέσω του moderating έχουν βρει ένα τρόπο να ασκούν και αυτοί ένα ίχνος εξουσίας (ίσως και να μας τονίζουν ότι κάποτε ήταν moderators ώστε να αποκτήσει η άποψή τους μεγαλύτερη βαρύτητα στον ψεύτικο διαδικτυακό χώρο που συνομιλούμε)...
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.302
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Ξέχασες όμως να συμπεριλάβεις τη σημαντικότερη κατ'εμέ ομάδα, τους moderators... άτομα που ίσως να μην έχουν την κοινωνική αναγνώριση που θα επιθυμούσαν στη ζωή τους και μέσω του moderating έχουν βρει ένα τρόπο να ασκούν και αυτοί ένα ίχνος εξουσίας (ίσως και να μας τονίζουν ότι κάποτε ήταν moderators ώστε να αποκτήσει η άποψή τους μεγαλύτερη βαρύτητα στον ψεύτικο διαδικτυακό χώρο που συνομιλούμε)...
Κάτω τα χέρια απο τον Micmic και απο την καλύβα μου!!
υπογραφή
Μπαρμπα Θωμάς
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.769
Μέλη
38.882
Νεότερο μέλος
aggelostzava

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom