Ιταλία ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ μια άλλη Ιταλία

aspa

Member
Μηνύματα
511
Likes
1.057
Επόμενο Ταξίδι
Ινδία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος του κοσμου

"Ο Νότος είναι μια άλλη χώρα". Αυτή η δήλωση δεν είναι πουθενά πιο αληθινή από ότι στην Ιταλία.

Σάββατο μεσημέρι η πτήση για την Νάπολη, χωρίς κανένα απρόοπτο.

Είχαμε νοικιάσει αυτοκίνητο στην autoeurope νομίζοντας τι πετύχαμε καλή τιμή αμ-δε, άλλα τόσα μας ζήτησαν στο αεροδρόμιο. Επιπλέον ασφάλιση, τέλη αεροδρομίου και υπηρεσιών ποσά που δεν τα έγραφε η κράτηση. Τα δώσαμε γιατί αλλιώς δεν παίρναμε αυτοκίνητο. Πληρώσαμε 154ε για 4 ημέρες στην autoeurope, με μεικτή ασφάλεια και εκεί μας πήραν άλλα 170ε. Πρώτη φορά μου συνέβη αυτό σε ενοικίαση αυτοκινήτου. Συναντήσαμε και άλλη μια παρέα Ελλήνων που έπαθαν το ίδιο. Δελεάζουν με οικονομικές προσφορές χωρίς να αναφέρουν όλες τις χρεώσεις. Ευτυχώς το αυτοκίνητο ήταν diesel και γλυτώσαμε αρκετά από τα καύσιμα. (1000 χιλ 75ευρώ ).

Το πάρκινγκ των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων είναι έξω από το αεροδρόμιο, σε ένα χώρο 10λεπτά περίπου με τα πόδια. Υπάρχει ένα βανάκι που σε μεταφέρει εκεί δωρεάν. Η στάση του είναι απέναντι από την έξοδο του αεροδρομίου μετά τα λεωφορεία.

Το πρόγραμμα έλεγε Ματέρα, μια πόλη 300 χιλ περίπου από την Νάπολη. Καλός ο δρόμος, τα διόδια στοιχίζουν 2,5ε .

Φθάσαμε το βραδάκι. Εύκολα βρήκαμε τον ξενοδόχο Φραντζέσκο, τον ζαχαροπλάστη με τα υπέροχα γλυκά, ο οποίος μας υποδέχτηκε σαν να είμαστε συγγενείς του από το εξωτερικό. Μας κέρασε καφέ παγωτό και πήγαμε μαζί να παρκάρουμε το αυτοκίνητο σε ασφαλή και δωρεάν χώρο έξω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Η συνεννόηση μαζί του .......αυτός Ιταλικά εμείς Αγγλικά και πολύ νοηματική. Στην προσπάθεια συνεννόησης βοηθούσε και ο μικρός γιος του που μάθαινε από το σχολείο τα πρώτα Αγγλικά και προσπαθούσε να τα εξασκήσει. Το όλο σκηνικό θύμιζε ταινία.


Το ξενοδοχείο, πολύ καλή επιλογή, ήταν πάνω από το ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πόλης, στεγαζόταν σε μια παλιά ανακαινισμένη κατοικία, τριών επιπέδων. Οι μυρωδιές από τα γλυκά έφταναν μέχρι πάνω.

Εκείνη την ώρα η Passeggiata είχε αρχίσει. Είναι η συνήθεια που έχουν όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, να περπατούν το απόγευμα πάνω κάτω στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Βλέπεις την μαμά τον μπαμπά και τα παιδάκια τους καλοντυμένους να περπατούν, να χαιρετούν τους γνωστούς τους, να κουβεντιάζουν, να το χαίρονται. Ο δρόμος μια ατελείωτη πασαρέλα.


Η πόλη Ματέρα βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι, όπου ρέει ο ποταμός Gravina. Είναι μια πόλη με υπόσκαφα σπίτια, κολλημένα το ένα με το άλλο. Κατοικίες λαξευμένες σε βράχο, το ένα πάνω στο άλλο.

Είναι ένας έξυπνος τρόπος και σχεδιασμός για εξοικονόμηση χώρου. Στέκεσαι στην αυλή ενός σπιτιού η οποία παράλληλα είναι και η οροφή του από κάτω. Χρησιμοποιήθηκε και για εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Τα σπίτια αυτά αποτελούν δύο συνοικίες κατά κάποιο τρόπο, που μπορείς να τις περπατήσεις, και να μελετήσεις από κοντά τον τρόπο κατασκευής τους.Στο 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, η φτώχεια έπληττετην Ματέρα, όπως και μεγάλο τμήμα της νότιας Ιταλίας. Οι άνθρωποι ζούσαν σε πέτρινα σπίτια, ενός δωματίου ακόμη και σε σπηλιές, χωρίς θέρμανση ή νερό, συχνά με τα γαϊδουράκια ή άλλα ζώα να μοιράζονται τον ίδιο χώρο. Η ελονοσία καραδοκούσε. Οι συνθήκες ήταν τόσο κακές που, το 1952 η κυβέρνηση της Ιταλίας ψήφισε ένα νόμο με τον οποίο αναγκάζει τους κατοίκους της Matera να φύγουν από τις παλιές γειτονιές τους και να πάνε σε νέα, σύγχρονα κτίρια. Αυτή η νέα “Matera” εξακολουθεί να υπάρχει έξω από το αρχαίοSassi, την παλιά πόλη, μέχρι το λόφο με το κάστρο και μετά από αυτό.Εκεί είναι όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Matera ζει σήμερα.Η επίσκεψη του χώρου, στο αρχαίο Sassi σε εντυπωσιάζει Τα πέτρινα σπιτάκια με τα λουλούδια, το κάστρο, οι εκκλησίες, τα στενά δρομάκια με τις στρογγυλές καμάρες. Όλα σε πάνε σε μια άλλη εποχή.

Το πιο εντυπωσιακό απ όλα η φωταγωγημένη όψη της πόλης το βράδυ. Αυτό δεν πρέπει να το χάσει κανείς επισκέπτης. Μια εικόνα χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μας.


Στην άκρη της παλιάς πόλης ( Sassi) βρίσκεται το Πάρκο της Ματέρα.Το πάρκο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά βραχώδη τοπία της Ιταλίας και περιέχει πολλές σπηλιές που έχουν στεγάσει διάφορα μοναστηριακούς οικισμούς και θρησκευτικές κοινότητες. Γίνονται αναφορές και στην προϊστορία. Έχει πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες λαξευμένες στο βράχο χαραγμένες με πολύχρωμες τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα. Το πάρκο είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η επίσκεψη μας στην πόλη ήταν σύντομη, το ταξίδι μας που μόλις άρχισε είχε βαρύ πρόγραμμα. Η πόλη μας εντυπωσίασε, ήταν ιδιαίτερη, γεμάτη ζωή. Οι άνθρωποι όπως και στις άλλες πόλεις του Ιταλικού Νότου, που επισκεφθήκαμε ήταν χαρούμενοι , γελαστοί, ευγενικοί γεμάτοι ζωή.

Προλάβαμε να δούμε το Sassi, τις εκκλησίες της παλιάς πόλης, τα μουσεία στον πεζόδρομο, το κάστρο που φυλάει την πόλη. Το Παλάτσο Lanfranchi με την υπέροχη θέα στο φωτισμένο Sassi, το Museo Nazionale d'Arte Moderna e Medievale della Regione Basilicata - ένα μουσείο τέχνης που ενσωματώνει την Πινακοθήκη Ντ'Ερίκο,τοCentro Κάρλο Λέβι,που περιέχει μεγάλο φάσμα έργων ζωγραφικής από καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα. Είναι ένα μέρος της σύγχρονης ιστορίας αυτής της περιοχής . Ηγλυπτοθήκη MUSMA (Museo della Scultura Contemporanea Matera), παρουσιάζει γλυπτική από τον δέκατο ένατο αιώνα και μετά.

Προλάβαμε να φάμε την πρώτη πίτσα του ταξιδιού, που μας άφησε και τις καλύτερες γευστικές αναμνήσεις.

Προτείνω σε όποιον πάει εκεί να φάει στο restorante Basilico στον πεζόδρομο, όπου οι ντόπιοι κάνουν ουρά για να βρουν τραπέζι. Πίτσες που τις ετοιμάζουν και τις ψήνουν μπροστά στα μάτια σου.

Προτείνω επίσης το ξενοδοχείο Affittacamere San Francesco (70ε) για την τοποθεσία του, την εγκαρδιότητα των ξενοδόχων, και το εξαιρετικό πρωινό, που περιελάμβανε ένα γλυκό από κάθε είδος που είχαν στο ψυγείο του ζαχαροπλαστείου και επιπλέον ένα μεγάλο ζεστό κρουασάν που έψηνε επί τόπου, με κρέμα η σοκολάτα.

Προτείνω και μια επίσκεψη στο κατάστημα με τα αλλαντικά και τα τοπικά προϊόντα στην κεντρική πλατεία, θα ξετρελαθείτε.

Αξιοποιήσαμε κάθε λεπτό του χρόνου που διαθέταμε, θέλαμε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Ξυπνήσαμε χαράματα και βγήκαμε στους έρημους δρόμους και στα σοκάκια. Η πόλη σε κρατάει, είναι όμορφη. Είδαμε αρκετά αξιοθέατα.

Έτσι τελείωσε η επίσκεψη σε μια ιδιαίτερη πόλη, με δικό της χαρακτήρα.

 
Last edited:

Journeyer

Member
Μηνύματα
10
Likes
28
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία-Γκάρντα-Δολομίτες
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βιετνάμ - Λάος - Καμπότζη
Τι ωραια που ξεκινησε η ιστορια σου! Περιμενω με αγωνια τη συνεχεια,οντας λατρης της Ιταλιας! :D
 

Samion

Member
Μηνύματα
9.199
Likes
6.530
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Τρέλανε με και βάλε με να ψάχνω τώρα πως γινεται χωρις αυτοκινητο....
Θα εκφρασω τις αμφιβολιες μου για οσα αναφερθηκαν στο συγκεκριμενο θεμα. Η Autoeurope ειναι ο μεσαζων με πολυ ξεκαθαρους ορους ενοικιασης. Οι οποιοι αναφερονται με σαφηνεια στις 3-4 σελιδες που πρεπει να τυπωνουμε και να εχουμε μαζι μας πλεον του βαουτσερ της κρατησης. Η εταιρεια ενοικιασεων λογικό ειναι να θελει τις τοπικες χρεωσεις, παντα αυτες προαιρετικες η τις ξερεις απο πριν οταν κλεινεις. Η πληρης ασφαλεια δεν ειναι υποχρεωτικη και η χρεωση αεροδρομιου αν υπαρχει αναφερεται παντα στο σαιτ της autoeurope. Δηλ νοικιαζεις αφοβα...
 

aspa

Member
Μηνύματα
511
Likes
1.057
Επόμενο Ταξίδι
Ινδία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος του κοσμου
Θα εκφρασω τις αμφιβολιες μου για οσα αναφερθηκαν στο συγκεκριμενο θεμα. Η Autoeurope ειναι ο μεσαζων με πολυ ξεκαθαρους ορους ενοικιασης. Οι οποιοι αναφερονται με σαφηνεια στις 3-4 σελιδες που πρεπει να τυπωνουμε και να εχουμε μαζι μας πλεον του βαουτσερ της κρατησης. Η εταιρεια ενοικιασεων λογικό ειναι να θελει τις τοπικες χρεωσεις, παντα αυτες προαιρετικες η τις ξερεις απο πριν οταν κλεινεις. Η πληρης ασφαλεια δεν ειναι υποχρεωτικη και η χρεωση αεροδρομιου αν υπαρχει αναφερεται παντα στο σαιτ της autoeurope. Δηλ νοικιαζεις αφοβα...

Δεν αναφέρονται πάντα, τουλάχιστον στην περίπτωσή μου. Πλήρωσα έχτρα ασφάλεια την οποία δεν δέχτηκαν. Με έβαλαν και ξαναπλήρωσα. Έχω επικοινωνία με την εταιρεία για αυτό. Όσο για τις χρεώσεις του αεροδρομίου δεν αναφέρονται στο συμβόλαιο. Βρήκαμε και άλλους 4 Έλληνες εκεί που έπαθαν το ίδιο. Έχει αναφερθεί και σε άλλο σημείο στο travelstories το ίδιο περιστατικό. Το διάβασα αλλά δεν πίστευα ότι θα συμβεί και σε μένα καλά να πάθω. Έχω νοικιάσει πολλές φορές στο εξωτερικό αυτοκίνητο, δεν μου έχει συμβεί το παραμικρό. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
 

aspa

Member
Μηνύματα
511
Likes
1.057
Επόμενο Ταξίδι
Ινδία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος του κοσμου
Συνεχίσαμε για το Λέτσε, με μια απαραίτητη στάση στο Alberobello.

Μετά από μια διαδρομή καλή και σύντομη, μπροστά μας εμφανίστηκε το χωριό των τρούλων το Alberobello.

Οι τρούλοι που διώχνουν το κακό.

Οι περιβόητοι Τρούλοι της Πούλιας βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλες τις επαρχίες της, από τα περίχωρα του Μπάρι και του Μπρίντιζι μέχρι τον Τάραντα, την πιο γνωστή ελληνική πόλη της Μάνια Γκρέτσια, με χαρακτηριστικότερο τόπο συγκέντρωσής τους το Aλμπερομπέλο, την ονομαζόμενη Πρωτεύουσα των Τρούλων.

Η ιστορία τους ξεκινά στα μέσα του 15ου αιώνα. Τότε το Βασίλειο της Νάπολη επέβαλε φορολογία σε κάθε νέο αστικό κέντρο που κατασκευαζόταν και κατ' επέκταση σε κάθε νέο σπίτι. Έτσι οι φτωχοί αγρότες της περιοχής, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία, δημιούργησαν πέτρινα, χαμηλά κτίρια χωρίς κονίαμα ώστε να είναι εύκολα κατεδαφίσιμα και να μη θεωρούνται κανονικά σπίτια αλλά «πρόχειρα» καταλύματα.


Περισσότερα από 1500 κτήρια της πόλης έχουν αυτούς τους κωνικούς τρούλους και η πόλη έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Βέβαια το χωριό είναι πολύ μα πολύ τουριστικό.

Η εκκλησία του χωριού, με τους τρούλους.
Ησυχάζει λίγο μόλις αναχωρήσουν τα αμέτρητα πούλμαν με τους τουρίστες. Ακριβό όπως όλα τα τουριστικά μέρη.

Είναι ένα χωριό λες και είναι βγαλμένο από παραμύθι, περιποιημένο και καθαρό.Οι περίεργες αυτές στέγες το κάνουν να φαίνεται διαφορετικό.

Περάσαμε ένα ευχάριστο πρωινό. Είδαμε ένα ιδιαίτερο χωριό, ένα εξαιρετικό αξιοθέατο της Ιταλίας.
 

Samion

Member
Μηνύματα
9.199
Likes
6.530
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
1.Πλήρωσα έχτρα ασφάλεια την οποία δεν δέχτηκαν.
2.Όσο για τις χρεώσεις του αεροδρομίου δεν αναφέρονται στο συμβόλαιο. .
Απαντησα μονο κ μονο λογω αναφορας ονοματος εταιρειας αλλιως εχει μικρη σημασια στην παρουσα ιστορια.
1.τα συμβολαια που συναπτεις ουσιαστικά ειναι 2 ανεξαρτητα μεταξύ τους. Αν πηρες πληρη ασφαλεια απο την autoeurope ορθως δεν εγινε δεκτη απο την εταιρεια ενοικιασεων. Στην περιπτωση αυτη πληρωνεις κανονικα σε περιπτωση ευθυνης σου και αποζημιωνεσαι απο την autoeurope μετα. Δεν κανεις 2η ασφάλεια.
2.δεν αναφερονται στο συμβολαιο αλλα στους ορους ενοικιασης που πρεπεινα τους κατεβαζουμε και να τους διαβαζουμε προσεκτικα πριν καν προχωρησουμε στην κρατηση.
Υποψη δεν αντιπαρατιθομαι μαζι σου, απλα προσπαθω να βοηθησω αναγνώστες μελλοντικους ενοικιαστες.
 

chris7

Member
Μηνύματα
2.245
Likes
4.756
Επόμενο Ταξίδι
Ντορτμουντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Πολύ ωραία ιστορία με πανέμορφες φωτογραφίες.
 

Samion

Member
Μηνύματα
9.199
Likes
6.530
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Μια ωραια ιστορια με πολυ ωραιες φωτο. Μπραβο που περασατε καλα. Λαικ δεν θα βαλω για... λογους αρχης μια και ειμαι καθετα αντιθετος στην πρωτη παραγραφο. Δεν ειναι μια αλλη χωρα φυσικα. Αστικος μυθος οπως και οι μαφιοζοι σικελοι, η αγροτικη Απουλια (ναι εχει γραφει κι αυτο για μια περιοχη υψηλα βιομηχανοποιημενη...), η ιταλικη κουζινα που εχει μονο πιτσομακαροναδες κλπ κλπ. Ξεκολληστε απο μυθους οταν ταξιδευετε και προσπαθηστε μονοι σας να δειτε τα πραγματα καθαρα.
 

aspa

Member
Μηνύματα
511
Likes
1.057
Επόμενο Ταξίδι
Ινδία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος του κοσμου
Samion
Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία.Έχω πάει στο Μιλάνο , στην Βενετία, στην Πάρμα , στην Κόμο στην Μπολόνια καθώς και σε άλλες πόλεις του βορρά. Φυσικά πολλές φορές στην Ρώμη. Στον νότο πήγα πρώτη φορά. Με την αφήγηση μου προσπάθησα να μεταδώσω τα συναισθήματα που μου δηνιούργησε η επαφή με τους Ιταλούς αυτών των περιοχών. Έχουν μια εγκαρδιότητα μια ευγένεια, μιά καλοσύνη. Είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν. Είναι με λίγα λόγια πιό απλοί. Αυτό δεν το είδα στην Ρώμη που προσπαθούν να σε ...γδάρουν.
Όσο για την κουζίνα τους εκτός από τις καταπληκτικές πίτσες περιλαμβάνει και θαλασσινά μιά και είναι στην θάλασσα, μύδια, αστακούς, ψάρια μαγειρεμένα με χίλιους δυό τρόπους. Επίσης έχει βουβαλίσιο προσιούτο και εξαιρετικά κρασιά όπως όλη η Ιταλία.
Σε κάθε μέρος επιλέγουμε τα δικά του τοπικά προιόντα.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.889
Μηνύματα
743.965
Μέλη
35.579
Νεότερο μέλος
MIX

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom