go2dbeach
Member
- Μηνύματα
- 6.032
- Likes
- 9.900
- Επόμενο Ταξίδι
- Λατινική Αμερική
- Ταξίδι-Όνειρο
- Λατινική Αμερική

Playa Dominicus ονομάζεται η πιο εντυπωσιακή παραλία της νοτίου ακτογραμμής με τιρκουάζ νερά, λευκή φίνα άμμο και φοβερή βλάστηση να την πλαισιώνει. Το κακό είναι οτι μεγάλο κομμάτι της έχουν καταλάβει μεγάλα ξενοδοχεία που έχουν τοποθετήσει φύλακες στην παραλία και σε ενημερώνουν οτι δε μπορείς να καθίσεις στις ξαπλώστρες πλην του κομματιού που παραμένει δημόσιο. Φυσικά μπορείς να περπατήσεις παραλιακά και να βουτήξεις σε όποιο σημείο θέλεις, αλλά όλο αυτό με τα ξενοδοχεία είναι εκνευριστικό. Δυστυχώς θυμόμουν το μέρος όπως ήταν τότε, όταν είχα πρωτοέρθει, που δεν υπήρχε καν δρόμος, ούτε όλα αυτά τα ξενοδοχεία. Tροπικό δάσος κυριαρχούσε στο τοπίο και η παραλία πνιγόταν στους φοίνικες.

Αν δεν έχουν διαλύσει το σύμπαν οι αλυσίδες ξενοδοχείων είναι γιατί από κει και πέρα η περιοχή είναι προστατευόμενη, μέρος του εθνικού πάρκου del este, ή Cotubanama όπως το λένε σήμερα προς τιμήν του αρχηγού των Τάινο που αντιστάθηκε στους Ισπανούς κατακτητές. Σήμερα αντιστέκεται στους κάθε εθνικότητας κατακτητές που το πολιορκούν και αν τελικά ο αρχηγός -πολεμιστής Cotubanama έχασε και σκοτώθηκε,εύχομαι το ομώνυμο εθνικό πάρκο να τα καταφέρει να μείνει ανεξάρτητο και οι κάθε λογής κονκισταδόρες να μην πατήσουν άλλο από τα εδάφη του. Ήδη τείνει να γίνει μικρογραφία της παραλίας Bavaro αφού εδώ βρίσκονται τα μεγαλύτερα ριζορτ (καμιά δεκαριά όλα κι όλα για την ώρα) της περιοχής και ήδη κάποιοι τη λένε zona hotelera de Bayahibe.

Η Dominicus απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το Bayahibe και καθώς πλησιάζεις υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου έξω από τα μεγάλα ξενοδοχεία μαγαζιά, σούπερ μάρκετ κλπ.. Ο δρόμος σταματάει σε ένα πάρκινγκ, συνεχίζεις με τα πόδια και κατεβαίνεις στο δημόσιο κομμάτι της δημόσιας παραλίας, όπου μπορείς να νοικιάσεις ομπρέλα και ξαπλώστρες, να ψωνίσεις σε κάποιο από τα παραλιακά μαγαζιά σουβενίρ, είδη λαικής τέχνης, καπέλο, παρεό, αντιηλιακό και να φας σε κάποιο από τα μαγαζιά.

Από την είσοδο καταλαβαίνεις οτι ήρθες σε ένα πανέμορφο μέρος:

Είναι το σημείο που μαζεύονται οι ντόπιοι, περάσαμε από εδώ καθημερινή και όλα ήταν ήσυχα, λίγος κόσμος ακόμα και στο δημόσιο κομμάτι

μέχρι που ξαναήρθαμε Κυριακή τη μέρα που φεύγαμε και δεν έπεφτε καρφίτσα!

Η Κυριακή είναι οικογενειακή παραλιο-μέρα για τους ντόπιους. Είχαν κατέβει όλοι οικογενειακώς με τις κατσαρόλες τους και τα ηχεία τους - όλοι έχουν ένα ηχείο σε μέγεθος τουλάχιστον κομοδίνου με τη μουσική να παίζει στη δυνατότερη ένταση!

Κάποιοι μαγείρευαν επί τόπου, άλλοι έμπαιναν στη θάλασσα και έβγαιναν με ψάρια που κατέληγαν στα κάρβουνα, πωλητές ζωσμένοι με δεκάδες πολύχρωμα φουσκωτά και σωσίβια, κεφάλια με δεκάδες καπέλα προς πώληση φορεμένα το ένα πάνω στο άλλο - γέλια, πειράγματα, φαγητό και μουσική...ήταν τόσο τσίρκο η κατάσταση που μου φαινόταν έξοχο, υπέροχο, μοναδικό!

Όπως είπα πιο πέρα ξεκινούν τα ξενοδοχεία, αλλά μπορείς να πας και να καθίσεις στην πετσέτα σου, να κολυμπήσεις, να βγάλεις τις φωτογραφίες σου, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα.

Απλά δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις ξαπλώστρες που ανήκουν στα ξενοδοχεία. Σήμα κατατεθέν της παραλίας είναι το ¨"el Faro de Bayahibe", που ανήκει στο ξενοδοχείο Iberostar hacienda dominicus.

Ένας λευκός-μπλε ριγέ κύλινδρος με κεραμιδένια οροφή να θυμίζει φάρο και στη βάση του να λειτουργεί καφέ-μπαρ, και όλο αυτό τοποθετημένο σε μια κατάλευκη παραλία με φόντο τιρκουάζ νερά....καταλαβαίνετε τι γίνεται. Μέχρι aerobic στη σκιά του φάρου!

Δεν είναι αληθινός φάρος φυσικά, ούτε ανεβαίνεις πάνω, αλλά όλοι περνούν από κει για φωτο καθώς και στην ξύλινη εξέδρα που μπαίνει στη θάλασσα για αρκετά μέτρα καταλήγοντας σε ένα κιόσκι, ότι πρέπει για φωτογραφίες.

Από εδώ φαίνονται και οι μπάλες που έχουν βυθίσει εδώ και λειτουργούν σαν τεχνητός ύφαλος αλλά και κυμματοθαύστης για την προστασία της παραλίας.

Περιττό να μιλήσω για τα υπέροχα νερά της καραιβικής, την άμμο και την απίστευτη ομορφιά της φύσης που βλέπεις κολυμπώντας!
Όλα αυτά τα βλέπεις και κατά την επιστροφή από το νησί Σαόνα αφού τα σκάφη περνούν από κοντινή απόσταση από την ακτή.

Και οι δύο βασικές παραλίες της περιοχής, Bayahibe και Dominicus έχουν αυτό το διάφανο τυρκουάζ χρώμα της καραιβικής και δεν επηρεάζονται από το πρόβλημα με τα φύκια σχεδόν καθόλου λόγω των ρευμάτων ακόμα και όταν άλλες περιοχές του νησιού και γενικά της καραιβικής δέχονται τεράστιες μάζες.
Last edited: