go2dbeach
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Λατινική Αμερική
- Ταξίδι-Όνειρο
- Λατινική Αμερική

Ξημέρωσε μια υπέροχη μέρα στη χερσόνησο Σαμάνα, στα αγαπημένα μέρη!
Το πρώτο βράδυ στη Villa Colette ήταν βασανιστικό. Όλη νύχτα ήμουν καθιστή στη μέση του κρεβατιού, τυλιγμένη με την κουνουπιέρα που κρεμόταν από τον ανεμιστήρα οροφής, αλλά ήταν μικρή, δεν κάλυπτε όλο το κρεβάτι. Με τρόμο έβλεπα δεκάδες κουνούπια σε μέγεθος τίγρεως να πετούν προς πάσα κατεύθυνση. Κάποια με θράσσος κάθονταν πάνω στην κουνουπιέρα περιμένοντας το θύμα να κάνει το λάθος...να αποκοιμηθεί και να ανοίξει μια χαραμάδα...Τα ξημερώματα το λάθος έγινε. Αποκαμωμένη έσβησα το φως, έκλεισα για λίγο τα μάτια μου και έγειρα, αλλά μαζί τράβηξα και την κουνουπιέρα που ξεκόλoύσε σιγά σιγά από τον ανεμιστήρα, κάπου μπλέχτηκε και στριφογυρνούσε μαζί του, τυλίχτηκε σαν φίδι και έπεσε πάνω μου. Ξύπνησα ουρλιάζοντας και βρέθηκα να παλεύω στο σκοτάδι με το τούλινο φίδι που στιφογύριζε με τον ανεμιστήρα και κοπανιόταν πάνω στο κρεβάτι σαν κάτι ζωντανό.Μέχρι να ανάψω το φως και να καταλάβω τι έγινε, κόντεψα να κατεβάσω τον ανεμιστήρα, γιατί το χτύπησα αρκετές φορές...το φίδι!
Τι σόου έδωσα πρωινιάτικα!
Οι υπόλοιποι δεν είχαν δει κουνούπι για δείγμα γιατί απλά είχαν ψεκάσει πριν πάνε για ύπνο (όσο εγώ έπινα ρούμια στην πισίνα), άναψαν και φιδάκι στο παράθυρο (απόψε θα άναβα βόα), γέλασαν πολύ με τη σκηνή πάλης με το φίδι. Τα επόμενα βράδια ήταν πολύ καλύτερα. Βοήθησε το οτι συνέχισα να πίνω τα ρούμια μου, αφού ψεκάσω παντού.
Στην playa Ballenas ημερώνει νωρίς, αλλά η απέναντι καλύβα κοιμάται ακόμα.

Σήμερα θα αράξουμε στη δική μας παραλία, κι εγώ ανυπομονώ να δω γνώριμα μέρη.
Η Villa Colette είναι πανέμορφη, κόστιζε 100e τη βραδιά, ήμασταν 5 φίλοι από 20e καθένας. Εδώ μαγειρέψαμε κάποιες φορές, έχει ακόμα και bbq, εξωτερική ντουζιέρα να ξεπλυθείς μετά τη θάλασσα, και μεγάλο πέτρινο γωνιακό καναπέ με μαξιλάρες όπου και αράζαμε τα βράδια και πίναμε τα ρούμια μας! Η παραλία ήταν δίπλα μας, και κατεβαίναμε από το πανέμορφο μονοπάτι με καφέ dominicano που φτιάχναμε κάθε πρωί.

Πλατιά, μεγαλειώδης παραλία με λευκή άμμο, με τους κοκοφοίνικες της, τα διαυγή νερά και τρεις βραχονησίδες στα ανοιχτά, να θυμίζουν την πλάτη φάλαινας που εξέχει από το νερό, εξ ου και το όνομα "παραλία οι φάλαινες" (las ballenas).

Η περιοχή είναι μόλις 10 λεπτά πολύ ευχάριστο περπάτημα από το κέντρο του Λας Τερρένας. Έχει μικρά ξενοδοχεία και βίλες σαν τη δική μας, μπαρ και εστιατόρια με τραπεζάκια στην άμμο.

Τα νερά κρυστάλλινα, διαυγή και σχετικά ήρεμα, άφθονη σκιά από τους φοίνικες, οπότε όπου κι αν πηγαίναμε κατά τη διάρκεια της μέρας, αυτή ξεκινούσε και τελείωνε με μια βουτιά εδώ.....

Η παραλία ξεκινούσε στα ανατολικά με το χωριό των ψαράδων (Pueblo de los pescadores), μια σειρά από casitas που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι ψαράδες σαν βάση για το καθημερινό ψάρεμα και έγινε η αρχή του χωριού. Με τα χρόνια και αφού μειώθηκε το ψάρεμα και αυξήθηκε ο τουρισμός, τα σπιτάκια βάφτηκαν παστέλ, έγιναν γοητευτικά μπαράκια και φαγάδικα με τις ξύλινες βεράντες τους πάνω στο νερό και το Pueblo de los pescadores μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για φαγητό και ποτό. Όλα αυτά μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο που έκλεισα τα αεροπορικά μου. Το χωριό κάηκε ολοσχερώς, για δεύτερη φορά..Ήταν από τα πράγματα που με στενοχώρησαν σε αυτό το ταξίδι, να βλέπω τα αποκαΐδια και να θυμάμαι πώς ήταν το μέρος αυτό το 2003..
Όσο ήμουν εκεί το Μάρτιο, διάβασα οτι αποφασίστηκε να ξαναδώσουν στο Λας Τερρένας το ιστορικό σύμβολο της πόλης του, και θα ξαναφτιάξουν το χωριό με κάποιες αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο ατύχημα.

Όσο προχωράς προς τα δυτικά, τόσο πιο απαλή, μεταξένια γίνεται η άμμος και επειδή καταλήγεις σε έναν προστατευμένο όρμο, τα νερά είναι ήρεμα, ακίνητα σχεδόν, ενώ η ίδια ησυχία επικρατεί και στο δρόμο. Υπάρχουν λιγότερα κτίσματα μέσα στο δάσος και περισσότερη ζούγκλα. Σειρές από ψηλούς κοκοφοίνικες καταλήγουν στην παραλία και στολίζουν την ακτογραμμή.

Στο δυτικό της άκρο η παραλία καταλήγει σε ένα μικρό ποτάμι το Rio Marico που πέφτει στη θάλασσα και λόγω αυτού παλιά η παραλία λεγόταν playa Marico. Ντόπιοι και επισκέπτες άρχισαν να τη λένε Ballenas λόγω των βραχονησίδων. Πήγα μέχρι εκεί με τα πόδια για να θυμηθώ τα μέρη που είχα βρεθεί πριν από χρόνια.
Αντιγράφω κάποιες φράσεις από την τότε ιστορία: "Συνεχισαμε λοιπον μεχρι το τελος του χωματοδρομου και πανω στη στροφη συναντηθηκαμε με ενα ποταμακι που το περνουσες πανω απο μια ξυλινη γεφυρα φιαγμενη απο 8 προχειροδεμενους κορμους που φαινοταν ετοιμορροποι."
Φωτο 2003:

Φωτο 2022 έχει χτιστεί και κάτι:

Σήμερα ο δρόμος έχει επίστρωση και η γέφυρα δεν είναι πια κορμοί, έγιναν μπετον. Ο δρόμος συνεχίζει έως το Loma Cercada, το ξενοδοχείο στη ζούγκλα που είχα μείνει τότε και τη laguna Marico απ'όπου ξεκινάει και το ποταμάκι.
Τότε στην εκβολή του ποταμού έκαναν μπάνιο κάθε μέρα και έπαιζαν πιτσιρίκια, ενώ έξω είχε παλάπες και ξαπλώστρες.
Φωτο 2003:

Φωτο 2022:

Σήμερα το ποτάμι είναι όχι ακριβώς βρώμικο, αλλά έχει στάσιμα νερά, δεν υπάρχει ροή προς τη θάλασσα, αλλά ίσως παίζει ρόλο και η εποχή, τότε είχα έρθει Οκτώβριο που έχει περισσότερες βροχές.
Κάπου εδώ ο δρόμος τελειώνει, διακλαδίζεται απλώς προς κάποια λιγοστά ξενοδοχεία μέσα στη ζούγκλα, όπως η ανηφόρα εδώ που οδηγεί στο Loma Bonita, ένα συγκρότημα που φαίνεται και από την παραλία.

Φαίνεται εδώ:

Η παραλία έχει μήκος περίπου 2 χιλιόμετρα και όσο πλησιάζεις το κέντρο του Λας Τερρένας πυκνώνουν τα ξενοδοχεία, τα μπαρ, τα μηχανάκια και οι γουρούνες συνεπώς και ο θόρυβος. Όσο πας προς το τέλος της παραλίας, το ποτάμι και το αδιοέξοδο, η κίνηση σε αυτό το κομμάτι της playa las ballenas είναι πολύ μικρή.

Είναι ιδανικό το μέρος για περπάτημα είτε στην αμμουδιά, είτε στο δρόμο περπατώντας κάτω από μια αψίδα δέντρων και χαζεύοντας τα λιγοστά παραλιακά μαγαζιά και τα πανέμορφα σπίτια μέσα στους κήπους.
Τα ηλιοβασιλέματα είναι φανταστικά στην παραλία

και τα βράδια μαγικά με τα αστέρια να λάμπουν πιο φωτεινά από τα φώτα των beach bar που σε καλούν για ποτάκι στην άμμο!

Last edited: