Γενικά Οδηγός: Υγρά στη χειραποσκευή

HummingBird

Member
Μηνύματα
582
Likes
825
Ως γνωστόν, για όποιον ταξιδεύει με χειραποσκευή και θέλει να μεταφέρει υγρά, υπάρχουν περιορισμοί, κυρίως ως προς την ποσότητα.
Σκέφτηκα να γράψω έναν, ας πούμε, οδηγό, για όποιον πελαγώνει με το θέμα των υγρών στη χειραποσκευή, βασιζόμενη στις δικές μου εμπειρίες, ελπίζοντας να βοηθήσω όποιον το χρειάζεται.
  • Κάθε επιβάτης μπορεί να μεταφέρει μαζί του υγρά σε συσκευασίες όχι μεγαλύτερες των 100ml, οι οποίες πρέπει να χωράνε άνετα σε ειδικό επανασφραγιζόμενο διαφανές σακουλάκι χωρητικότητας ενός λίτρου. Κάθε επιβάτης δικαιούται μόνο ένα τέτοιο σακουλάκι.
  • Υγρό είναι οτιδήποτε δεν είναι στερεό ή αέριο. Τα αεροζόλ είναι υγρά, το ίδιο και τα τζελ, οι κρέμες. Επίσης υγρό μπορεί να είναι κάτι ανάλογα με τη θερμοκρασία, να είναι δηλαδή στερεό από μια θερμοκρασία και κάτω, και υγρό από μια θερμοκρασία και πάνω. Ακόμη υπάρχουν αντικείμενα που θεωρούνται υγρά, πχ το κραγιόν, επειδή είναι κρεμώδες.
  • Αυτό που έχει σημασία είναι η συσκευασία να μην είναι μεγαλύτερη των 100 ml. Δεν ενδιαφέρει το περιεχόμενο. Αν δηλαδή έχετε μια συσκευασία των 200 ml η οποία έχει τη μισή ποσότητα μέσα, θα κατασχεθεί.
  • Το σακουλάκι είναι χωρητικότητας ενός λίτρου, που σημαίνει ότι αν το γεμίσετε με νερό χύμα, θα χωρέσει ένα λίτρο νερό. Δεν σημαίνει ότι χωράει υγρά στις συσκευασίες τους που αθροιστικά είναι ένα λίτρο. Πρέπει να υπολογίσετε ότι οι συσκευασίες καταλαμβάνουν κάποιο χώρο. Πειραματίστηκα προσπαθώντας να δω πόσες συσκευασίες χωράνε σε ένα συνηθισμένο σακουλάκι που βρίσκει κανείς σε αεροδρόμια, κατάφερα να χωρέσω 6 στρογγυλές απλές (χωρίς ογκώδη καπάκια) συσκευασίες των 100 ml.
  • Βολεύουν περισσότερο οι φλατ συσκευασίες, λιγότερο οι στρογγυλές. Αν έχετε στρογγυλές, βάλτε στα κενά που δημιουργούνται ανάμεσά τους, λεπτές συσκευασίες, πχ για γυναίκες μάσκαρα, κονσίλερ, λιπ γκλος, κραγιόν κτλ. Παίξτε τέτρις δηλαδή.
  • Άδειες συσκευασίες διαφόρων χωρητικοτήτων, μπουκαλάκια, βαζάκια κτλ, υπάρχουν σε καταστήματα καλλυντικών, φαρμακεία, πολυκαταστήματα, online shops.
  • Καλό είναι να κρατάτε δείγματα που βρίσκετε σε περιοδικά ή σας δίνουν σε καταστήματα. Αν θέλετε χρησιμοποιείτε τα δείγματα και τα γεμίζετε με ό,τι θέλετε εσείς όταν αδειάσουν.
  • Σωληναριάκια γεμίζουν κι αυτά με την κατάλληλη τεχνική, πχ σύριγγα αν είναι λεπτό το στόμιο. Εγώ γεμίζω οδοντοκρεμάκια (χρησιμοποιώ συγεκριμένη οδοντόκρεμα και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε δείγμα βρίσκω συχνά σε περιοδικά). Ενώνω τα στόμια του μικρού άδειου οδοντοκρεμακίου και της μεγάλης οδοντόκρεμας, προσέχω να εφαρμόζουν καλά, και ζουλάω τη μεγάλη. Καλό είναι η μεγάλη οδοντόκρεμα να έχει πολλή ποσότητα μέσα, είναι πιο εύκολο έτσι. Επίσης καλό είναι το στόμιο του μικρού να είναι ίδιο ή μεγαλύτερο από το στόμιο της μεγάλης οδοντόκρεμας. Αλλιώς προετοιμαστείτε για διαρροή. Στο youtube υπάρχουν βίντεο με πατέντες που σε βοηθάνε να γεμίζεις σωληναριάκια.
  • Επίσης προσέχετε τις ποσότητες, κανείς δεν χρησιμοποιεί 100 ml σαμπουάν μέσα σε μια εβδομάδα. 30 ml φτάνουν (και ίσως περισσεύουν, μπορείτε να το δοκιμάσετε στην καθημερινότητά σας για να δείτε πόσο χρειάζεστε για χ χρονικό διάστημα).
  • Αντηλιακό σώματος, επειδή δύσκολα βρίσκετε 100 ml, κι αν βρείτε συνήθως είναι πανάκριβα, και δεν κρατούν με σωστή χρήση πάνω από 4 μέρες, καλύτερα να αγοράζετε στον προορισμό.
  • Κάποια προϊόντα βγαίνουν και σε μικρότερες συσκευασίες, πχ αφρός ξυρίσματος, εκτός από τη μεγάλη συσκευασία, υπάρχει και σε 90 ml.
  • Καλό είναι να μην μεταφέρετε συσκευασίες που έχουν το σηματάκι του εύφλεκτου στη συσκευασία, δεν επιτρέπονται.
  • Προσωπικά προτιμώ να αντικαθιστώ ό,τι υγρό μπορώ με αντίστοιχο στερεό, και για να μην αγχώνομαι με το σακουλάκι, αλλά και για να αποφεύγω τυχόν διαρροές.
  1. Σαμπουάν μπορείτε να αντικαταστήσετε με στερεό. Έχει τη μορφή σαπουνιού. Στερεά σαμπουάν έχει η Lush (βρετανική εταιρία), δυστυχώς δεν τα βρίσκουμε Ελλάδα. Στερεά σαμπουάν στην Ελλάδα έχει η Fresh Line, δεν έχω δοκιμάσει. Τα Lush που έχω δοκιμάσει, είναι καλά, κάνουν πολύ αφρό, υπάρχουν για διάφορους τύπους μαλλιών, στην Αγγλία κοστίζουν 5,5 λίρες, υπόλοιπη Ευρώπη 8κάτι ευρώ, Β.Αμερική 10-12 δολάρια και σύμφωνα με την εταιρία κρατάνε για 80 χρήσεις.
  2. Αφρόλουτρο το αντικαθιστάτε με σαπούνι.
  3. Αποσμητικό με στερεό αποσμητικό, κρύσταλλο. Υπάρχουν και τα στικ αλλά δεν τα δέχονται πάντα στην ασφάλεια του αεροδρομίου. Τον κρύσταλλο τον δέχονται. Είναι ένα πράγμα σαν γυαλί, το χρησιμοποιείτε σε βρεγμένο δέρμα, ή βρέχετε τον κρύσταλλο. Σκοτώνει τις μυρωδιές εξουδετερώνοντας τα βακτήρια που τις προκαλούν. Είναι άοσμο αλλά υπάρχει και με άρωμα. Εγώ το βρίσκω αρκετά καλό, δεν ξέρω σε πολύ έντονη εφίδρωση τι κάνει. Το κακό είναι ότι είναι κάπως βαρύ, αυτό που έχω είναι 120 γραμμάρια. Επίσης πρέπει να προσέχετε μην σας πέσει, γιατί θα σπάσει. Το βρίσκετε σε φαρμακεία, κάνει κατά μέσο όρο 10 ευρώ και υποτίθεται πως με καθημερινή χρήση κρατάει ένα χρόνο. Το δικό μου το χρησιμοποιώ καθημερινά εδώ και 7 μήνες, ούτε καν λιγουλάκι δεν έχει κατέβει. Απειροελάχιστα. Το βλέπω να μου κρατάει καμιά πενταετία. Τόση είναι και η διάρκεια ζωής του, πριν λήξει.
  4. Υπάρχει και στερεή οδοντόκρεμα (η Lush τη βγάζει), είναι σε μορφή καραμελίτσας σαν τις tic tac, σε κουτάκι με αρκετά μέσα, αλλά δεν έχει φθόριο.
Αυτά σε γενικές γραμμές.
Θα μου πείτε γιατί τόσο άγχος με τα υγρά. Γιατί γυναίκα είμαι, τι να κάνω :p Ως γυναίκα, κουβαλάω ένα δυο πράγματα παραπάνω. Και ταξιδεύω μόνο με χειραποσκευή πάντα.
Και μιας και το ανέφερα, και αυτό που θα πω αφορά τις γυναίκες (κυρίως), αν πάτε κάπου για 5 μέρες, δεν υπάρχει λόγος να πάρετε φορητό σπα και ινστιτούτο αισθητικής μαζί σας. Διακοπές είναι, εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσει να παλεύω με μάσκες και σκραμπ και σέρουμ και λάδια και λοσιόν και ω ντε παρφάμ και ω μον ντιέ. Αυτή είναι η άποψή μου βέβαια, η καθεμιά γνωρίζει καλύτερα για τον εαυτό της.

Αν θέλετε σχολιάστε, προσθέστε, διορθώστε.

(Βέβαια, υπάρχει συζήτηση για τερματισμό των περιορισμών στα υγρά στο (κοντινό?) μέλλον http://articles.latimes.com/2013/nov/10/business/la-fi-mo-liquid-ban-at-european-airports-20131108 οπότε και δεν θα έχουν κανένα νόημα αυτά που γράφω παραπάνω).
 
Last edited:

sofianaxos

Member
Μηνύματα
792
Likes
273
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
πολύ ωραία τα λες! Πέρα από τα μπουκαλάκια των 100 ml που βρίσκεις στα φαρμακεία, υπάρχουν και μικρότερης χωρητικότητας απ ότι κατάλαβα? Και αυτά πάλι στα φαρμακεία τα βρίσκεις?
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ονειρεμένο Ταξίδι
παντου
Θα βρεις μικρά μπουκάλα και στα h&m, jumbo,sephora και αλλού.
 

HummingBird

Member
Μηνύματα
582
Likes
825
Αγοράζω από mac μπουκαλάκια των 30 και των 50 ml. Της mac μου φαίνονται αρκετά ανθεκτικά, είναι κάπως ακριβά όμως 5,5 ευρώ για δύο μπουκαλάκια.
Έχει και στο sephora 30 και 40 ml, το 30ml έχει και αντλία spray.
Στα jumbo έχει 60 και 80 ml, ένα έχει και αντλία.
Θα πας Αγγλία νομίζω ε; Έχει αρκετά άδεια μπουκαλάκια στα Boots.
 

elinaa

Member
Μηνύματα
103
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Αγγλια-Ουαλία, Νορβηγια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λαπωνία, Καραιβική
παιδια..σκονη επιτρεπεται? γιατι θελω να παρω μαζι μου μια πρωτεινη
 

Panos84

Member
Μηνύματα
185
Likes
68
Ονειρεμένο Ταξίδι
Los Santos, San Andreas
Το μικρό πλαστικό μπουκαλάκι των υγρών φακών επαφής (60 ml) επιτρέπεται στην χειραποσκευή;

 

ioanna balla

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
565
Επόμενο Ταξίδι
geneva!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
αμερική
Εγω το θέμα το έιχα με την λάκ!!
Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια τώρα την final net που ειναι σε υγρή μορφή και όχι σπρέι ...είναι όμως 125 ml..δεν περνάει!!
Τι κάνω όμως...αδειάζω το περιεχόμενο σε μπουκαλάκι των 100 ml και παίρνω άδεια την αρχική συσκευασία...οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά!!
Και μάλιστα την χωρίζω στα δύο...το μπουκάλι χωρις το καπάκι που πετάει το υγρό στην δική μου βαλίτσα και το καπάκι στην βαλίτσα του mr!!
 

elinaa

Member
Μηνύματα
103
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Αγγλια-Ουαλία, Νορβηγια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λαπωνία, Καραιβική
ξερετε αν περναει η σκονη ? (π.χ. πρωτεινη?)
 

HummingBird

Member
Μηνύματα
582
Likes
825
ξερετε αν περναει η σκονη ? (π.χ. πρωτεινη?)
Ναι, γιατί όχι; Μπορεί βέβαια να έχεις μια κάποια καθυστέρηση στον έλεγχο επειδή είναι σκόνη. Λογικά ίσως να θέλουν να την κοιτάξουν λίγο παραπάνω. Έχω ακούσει να έχουν καθυστερήσει γυναίκα επειδή κουβαλούσε πούδρα (μακιγιάζ) σε σκόνη (τύπου loose powder). Αλλά δεν θα έχεις πρόβλημα, περνάει.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.569
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom