Σρι Λάνκα Σρι-Λάνκα: Αναζητώντας εσπρέσο στη χώρα του τσαγιού.

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα

Ο LP περιγραφει το Galle στη νοτια ακτη του νησιου ως την πιο hip πολη που σε λιγα χρονια καποιοι θα λενε "α, επρεπε να την εβλεπες προτου την ανακαλυψουν ολοι.." και σε λιγο σ'αυτους τους καποιους θα ανηκουμε κι εμεις. Το προηγουμενο βραδυ στο δρομο για το ναο προσπαθησαμε να ανακαλυψουμε το σταθμο του τραινου με διαλογους καθυστερημενων. Εμεις : -"Beruwala station?", αυτοι: -"Aluthgama station", να επιμενουμε εμεις: -"Μα οχι, Berwala station" τιποτα αυτοι. Κατσε να δοκιμασουμε το αλλο -"Bentota station?", -"Aluthgama station" ξανα αυτοι, βρε κολλημα.. ασε δεν ξερουν η θελουν να μας πουλησουν κανα ταξι, θα ρωτησουμε αλλους. Μερικους αλλους αργοτερα, το παιρνουμε αποφαση- δεν μπορει να ειναι συνεννοημενοι, λες να μην εχει σταθμο τραινου εδω κοντα η να μη λειτουργει? Η Aluthgama, οπως ξεστραβωθηκαμε αργοτερα,
ειναι η διπλανη πολη, μας χωριζει ενα γεφυρακι αλλα που να τρεχουμε μες στη νυχτα.. το βρισκουμε το πρωι. Η αληθεια ειναι πως απο τη μερα που χωρισαμε με τους του γκρουποι ρυθμοι μας θυμιζαν μαλλον τους τυπους που πετανε φελλους στη διαφημιση του Jack Daniel's: ταχυτητα, οργανωση και λοιπες ταξιδιωτικες αρετες ειχαν παει περιπατο.

Πρωι-πρωι λοιπον ειμαστε στο σταθμο και με το εξωφρενικο ποσο των 94ων ρουπιων βγαζουμε δυο εισητηρια για το Galle (η ισοτιμια ηταν 1 προς 139). Θα φτασουμε κατα τις δεκα, δεκα και μιση. Στην πλατφορμα μας πλησιαζει ενας μεσηλικας, περιποιημενος και κοστουματος και μας πιανει την κουβεντα. "Μμμ, στο Galle αυτες τις ημερες με τις εκρηξεις δεν ανοιγουν τις πυλες της πολης πριν τις δωδεκα. Δουλευω στην ταδε υπηρεσια εκει και μας εστειλαν την οδηγια την προηγουμενη βδομαδα." Ωστε ειναι πρωινοι τυποι οι δικοι σας βομβιστες, γιατι σε εμας στην Ελλαδα δουλευουν με ευελικτο ωραριο. Περιμενουμε να μας προτεινει την εναλλακτικη του- μια βολτα με το τουκ-τουκ του κουμπαρου του, ας πουμε, η επισκεψη στην αντικερι της συνυφαδας του αλλα αυτος μας καλημεριζει και φευγει. Σε δυο- τρια λεπτα ενας νεαρος περπαταει διπλα μας, μουρμουριζει ενα "don't believe him" μεσα απο τα δοντια του και φευγει χωρις να μας κοιταξει.

Το ξυλινο τραινο μπαινει στην πλατφορμα κι εμεις στο βαγονι μας. Η διαδρομη ειναι παραλληλη της ακτογραμμης κι εγκαρσια των οικισμων. Περναμε μεσα απο τις αυλες των σπιτιων τους, τα πιτσιρικια παιζουν διπλα στις ραγες, οι μαμαδες τους περιμενουν να περασει το τραινο για να πανε να μαζεψουν τα ρουχα απο το ποταμι, πλακα εχει. Στο σταθμο της Hikkaduwa εχουν στησει το τραινο που παρεσυρε το τσουναμι κι αυτο δεν εχει πλακα. Η οροφη του και τα πλαινα τοιχωματα ειναι σα να επεσε απο μεγαλο υψομετρο κι οσο κατεβαινουμε πιο νοτια οι εικονες της καταστροφης ειναι πιο εντονες. Πανυψηλοι φοινικες πεσμενοι στην παραλια, τσιγκινες στεγες μαζι με μπαζα και ογκωδη επιπλα πεταμενα διπλα σε παραγκες και τα πιτσιρικια παντου, να παιζουν κυνηγι θησαυρου και να ξετρυπωνουν μεσα απο τα χαλασματα.

Στο σταθμο του Galle τσεκαρουμε τα δρομολογια της επιστροφης ενω καμια εικοσαρια τουκτουκτζηδες αγωνιζονται ποιος θα μας πρωτοπαρει. Η πυλη της πολης στο μεταξυ φαινεται στα 300-500 μερα και τους πειθουμε πως δεν πασχουμε απο εγκεφαλικη παραλυση και πως μπορουμε να περπατησουμε ως εκει. Ασε που ειναι και ανοιχτη, παρα τις προειδοποιησεις του φαρσερ της πλατφορμας. Το οχυρο ειναι χτισμενο σε ενα κομματι γης που μπαινει στη θαλασσα κι εκει παραμενει η παλια πολη - η καινουρια ειναι ανευ ενδιαφεροντος. Εχετε επισκεφθει ποτε ενα μερος που να νιωθετε τη χαρα της ελαφροτητας στον αερα? Η εχετε παιξει εκεινο το παιχνιδι :"αν ητανε τι θα'τανε"? λοιπον αν το galle ητανε τραγουδι θα'τανε αυτο:

Στο Galle προσαραξαν Πορτογαλοι το 1505, τους αρεσε και εχτισαν ενα φρουριο με προμαχωνες και ψηλα τειχη αλλα το 1640 ηρθαν οι Ολλανδοι, τους αρεσε κι αυτων (το χωριο-οχι το φρουριο), κι ετσι το γκρεμισαν (το φρουριο- οχι το χωριο) και το ξαναφτιαξαν απο την αρχη. Για καμμια 200ρια χρονια ηταν το βασικο λιμανι του νησιου μεχρι να φτιαξουν οι Βρεταννοι μεγαλυτερο στο Colombo. Περπαταμε πανω στα χορταριασμενα τειχη του φρουριου και χαζευουμε τον ωκεανο, τα ψαροπουλια και τις μεγαλες σαυρες που λιαζονται. Κατω απο τον καταλευκο φαρο μια παρεα αγοριων πιτσιλιεται στη μικρη παραλια και τα μεγαλυτερα κανουν βουτιες απο τα βραχια. Η πολη εχει λευκα μονωροφα η διωροφα κτιρια κι εναν αερα ραστωνης. Περπαταμε χωρις σχεδιο και βρισκουμε την εκκλησια των Ρεφορμιστων που το πατωμα της αποτελειται απο ταφοπλακες (!) και το Historical Mansion- μια ανακαινισμενη ολλανδικη κατοικια με εσωτερικη αυλη και εκθεματα- εμπορευματα. Πορσελανες, κοσμηματα και παλια αντικειμενα καθημερινης χρησης, ολα προς πωληση. Συνεχιζουμε τη βολτα χωρις να εχουμε συναντησει τουριστες, τουκτουκτζηδες η πλανοδιους, σα να εχει ασυλια αυτο το μερος.

Ο ηλιος καιει ομως και απο μια σκιερη βεραντα ακουγεται μουσικη. Το Galle Fort Hotel ειναι ενα απο τα ομορφοτερα και πιο φροντισμενα boutique ξενοδοχεια που εχω δει και για μενα το πιο αγαπημενο. Οχι αδικα.. υστερα απο δεκα ημερες βασανιστηριων με θλιβερα υποκαταστατα , μπαινουμε σε ενα εξαιρετικου σχεδιασμου, σκουροχρωμο μπαρ που μυριζει καφε!! Καθομαστε στην εξωτερικη βεραντα με τα ξυλινα ανοιχτοχρωμα στορια και με βαθια συγκινηση παραγγελνουμε δυο εσπρεσσο και κατι να τσιμπησουμε. Σαφως ο ακριβοτερος λογαριασμος που πληρωσαμε στο νησι για παραγγελια πολυ μοκροτερη των οσων συνηθιζαμε αλλα και διπλασιος να ηταν παλι θα το αξιζε. Μην το ξεχειλωνω ομως αλλο, αν θελετε ριξτε μια ματια:
Boutique Hotels Sri Lanka | Galle Fort Hotel in Sri Lanka
 

Attachments

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
ωραία, πολύ ωραια!
ειδικα αυτο με τους μεγαλυτερους Βουδες κάθε είδους, μου άρεσε πολύ!
 

joss

Member
Μηνύματα
524
Likes
155
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολλα...
Δυστυχως αυτη η απεραντη φτωχια της Σρι Λανκα που βλεπεις παντου στους δρομους μολις βγεις απο το Κολομπο σε στιγματιζει σαν να εχεις και εσυ μερος της ευθυνης γι αυτο. Ειδικα τα παιδακια που παιζουν μεσα στις ακαθαρσιες και η υγιεινη στα υπαιθρια κρεοπωλια και μαναβικα σε κανει να ανρωτιεσαι. "μα καλα πως ζουνε αυτοι?". Βεβαια θα απαντησουν οι ειδικοι της Ινδιας οτι δεν εχεις δει τιποτα σε σχεση με αυτα που βλεπουν τα ματια του ταξιδιωτη στην Ινδια. Σωστο!

Παντως παρα τη φτωχια τους προσπαθουν να επιβιωσουν και οταν μπρορουν σκανε και κανενα χαμογελο. Τωρα μαλιστα που σταματησε και η καταρα του πολεμου στα βορεια ελπιζω να ξαναπαω και να περασω ακομη καλυτερα χωρις τοσες πολλους οπλισμενους στρατιωτες γυρω γυρω.

Οσο για τον εσπρεσσο, αν και φανατικος του ειδους (μιας και δεν μπορω να πω οτι ηπια και κανενα εσπρεσσο της προκοπης εκει) αρκεστηκα στο "καλυτερο τσαι του κοσμου" οπως λενε οι ντοπιοι. Δεν τους χαλασα το χατηρι και επινα τσαι αντι εσπρεσσο. Ηταν πολυ καλο και ελαφρυ.
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
δεν θα το πιστέψεις,αλλά ο Άγιος πάνω στην ώρα σε έβαλε να γράψεις αυτή την ιστορία!!!για συνέχισε και αν μπορείς καμιά πληροφορία για το πρακτορείο,τα ξενοδοχεία κτλ. θα ήταν ευπρόσδεκτη!!!
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.054
Likes
7.810
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
cocobill, πολύ όμορφα την ξεκίνησες την ιστορία, μ' αρέσει το λεπτό σου χιούμορ, θα παρακολουθήσω μ' ενδιαφέρον την εξέλιξη. Από τότε που πήγα εγώ (προ - τσουνάμι εποχή και εμπόλεμη περίοδος), το μόνο που μπόρεσα να δώ ότι άλλαξε ήταν το... αεροδρόμιο (το νέο δεν έχει καμμία σχέση με το παλιό).... και οι τιμές, βέβαια.

Tip για όσους ακολουθήσουν τη διαδρομή: Στο αεροδρόμιο, με το που φτάνεις, το "μηχανηματάκι" που έχουν στα δεξιά στο διάδρομο που ακολουθείς για να φτάσεις στο immigration και σου σερβίρει καφέ ... ο υπάλληλος, έναντι ενός δολλαρίου, είναι μια πολύ καλή επιλογή, ο καφές είναι δυνατός (ότι πρέπει δηλαδή) και πολύ καλύτερος από κάτι "εσπρέσσο" που πληρώνουμε χρυσούς σε πολλά επώνυμα μαγαζιά! :D
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Θέλω και γω να μπω στο πουλμανάκι σας και να σας ακολουθώ σε αυτά τα όμορφα τοπία!Βέβαια τα 9 χιλ. σε μισή ώρα είναι πολύ, αλλά θα το αντέξω!
 

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Να μπεις, να μπεις, Giristroula, εδω το μοτο ειναι "What's the rush?"

Joss, δε με συγκλονισε η φτωχεια στο νησι, ισως επειδη δεν ειδα τις χαοτικες διαφορες μεταξυ τους οπως στην Ταιλανδη που κατω απο τις υπερσυγχρονες κατασκευες υπηρχαν παραγκες. Δε με ενοχλει να βλεπω παιδακια να παιζουν στα χωματα- μου αρεσει κιολας γιατι κι εγω με χωμα μεγαλωσα.

Κριμα, Babaduma, δεν το ηξερα το τιπ στο αεροδρομιο και την πρωτη μερα ημασταν σα ζομπι...
 

Stavros_GG

Member
Μηνύματα
39
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
Παρισι-Λονδινο
Ταξίδι-Όνειρο
Περιπλους της Ευρωπης!
σαν να εχεις και εσυ μερος της ευθυνης γι αυτο.
Εδω που τα λεμε εχουμε, δεν εχουμε? Σκεφτηκα οτι οι κατοικοι του ανεπτυγμενου κοσμου ειναι γυρω στο 1 δις (Ευρωπη, ΗΠΑ, Ρωσσια, Ιαπωνια και κατι ξεμπαρκοι). Οι κατοικοι χωρων στις οποιες παραγονται τα προϊοντα που καταναλωνουμε ειναι γυρω στα 3 δις. Αρα ο καθενας μας εχει 3 προσωπικους Ασιατες που τους πληρωνει 3Ε τη μερα...
 

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Anel, το ταξιδι εγινε πριν τρια-τεσσερα χρονια οποτε δεν θα'ναι μαλλον χρησιμες οι πληροφοριες για τιμες και πρακτορεια. Το πρωτο ξενοδοχειο που μειναμε ηταν το Amaya Lake. http://www.AmayaLake-SriLanka.com Μακρια μεν απο την πολη αλλα σε πενταμορφη τοποθεσια.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.054
Likes
7.810
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Anel, το ταξιδι εγινε πριν τρια-τεσσερα χρονια οποτε δεν θα'ναι μαλλον χρησιμες οι πληροφοριες για τιμες και πρακτορεια.
Χμμμ...

Άρα, το tip ούτως ή άλλως μάλλον δε θα σας ήταν χρήσιμο. Κι εγώ νόμισα ότι φέτος πήγατε, πριν 3-4 χρόνια μπορεί να μην ίσχυε.

Κρίσιμη ερώτηση 1: Στο καινούργιο ή στο παλιό αεροδρόμιο του Κολόμπο?
Κρίσιμη ερώτηση 2: (Αφορά και την ANEL η απάντηση) Θυμάσαι αν είδες στο αεροδρόμιο, όταν φτάσατε, να υπήρχαν stands (booths) με γραφεία πρακτορείων ταξιδίων? Για να κανονίζουν εκδρομές, διαμονές, μετακινήσεις, κλπ.?
 

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Babaduma, το αεροδρομιο ηταν το Bandaranaike - καμια 30ρια χιλιομετρα βορεια του Κολομπο κι αν ητανε καινουριο τοτε το'κρυβε καλα. Στην επιστροφη φαγαμε αρκετη καθυστερηση και χαζευοντας ειδαμε κιοσκια με τουριστικες πληροφοριες και προσφορες για ξενοδοχεια, βανακια προς ενοικιαση και λοιπα. Θα προσπαθησω να βρω τα τεφτερια μου με ντοκουμεντα για πιο συγκεκριμενες πληροφοριες.
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Εγώ όμως πιάστηκα να περιμένω μέσα στο παμπάλαιο πούλμαν...πότε θα ξεκινήσουμε;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.222
Μηνύματα
884.163
Μέλη
38.913
Νεότερο μέλος
PanagiotisCPC

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom