Ισλανδία Στην Ισλανδία της φωτιάς και του πάγου

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει

Πλήρεις ικανοποίησης ότι είχαμε δει δια ζώσης το βόρειο σέλας, συνεχίσαμε την επόμενη μέρα το οδοιπορικό ανατολικότερα στις νότιες ακτές του νησιού. Για λόγους οικονομίας χρόνου δεν επισκεφθήκαμε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής καθώς θα τα εντάσσαμε στο πρόγραμμά μας τη μέρα της επιστροφής στο Reykjavik.

Αρχικά η πορεία από το ξενοδοχείο μας έγινε μέσα σε μια έρημη επίπεδη περιοχή που διασχίζεται από αρκετούς ποταμούς προερχόμενους από τον παγετώνα Μýrdalsjökull. O παγετώνας αυτός είναι ο 4ος μεγαλύτερος της Ισλανδίας με έκταση 700 τετρ.χλμ. Αυτό όμως που του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία, και ειδικά μετά τις πρόσφατες εκρήξεις, είναι ότι κρύβει στα σπλάχνα του το ηφαίστειο Katla. Το Katla αργά ή γρήγορα αναμένεται να κάνει το μπαμ, οπόταν περισσότερη τέφρα αναμένεται να σκεπάσει την Ευρώπη (και έτσι με βλέπω με κανό να πηγαίνω στο Μπαλί). Το απεύχομαι βέβαια ως μέλος ταξιδιωτικού φόρουμ. Αν τώρα ήμουν σε φόρουμ ηφαιστειολόγων τα αντίθετα θα έγραφα. :twisted:
Σ’αυτή την επίπεδη περιοχή υπάρχει ένα ταπεινό λοφάκι, το Laufskálavarða, που είναι γεμάτο από μικρούς σωρούς λιθαριών. Εδώ κάθε ταξιδιώτης που περνά πρώτη φορά, βάζει κι αυτός το δικό του λιθαράκι για να’χει καλό δρόμο. Ως λάτρεις των τοπικών παραδόσεων αφήσαμε κι εμείς τις κοτρώνες μας
acache.virtualtourist.com_4797882_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Σαν βρεθείτε κι εσείς στο Laufskálavarða, αφήστε το λιθαράκι σας

Στη συνέχεια κάναμε μια σύντομη παράκαμψη 3.5 χλμ από την εθνική σε χωματόδρομο, για να επισκεφθούμε το γραφικό φαράγγι Fjaðrárgljufur. Αν και υπάρχει η δυνατότητα να περπατήσει κανείς εντός του φαραγγιού, προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι στη κορυφή του απολαμβάνοντας την θέα εκ των άνω. Βέβαια φύσαγε ένας δαιμονισμένος αέρας που καθιστούσε τη χρήση ομπρέλας άσκοπη μέσα στο ψιλόβροχο, αλλά μασάει η γελάδα ταραμά;;; Εμείς απτόητοι μπροστά στο μεγαλείο της ισλανδικής φύσης. Πήραν φωτιά οι ψηφιακές:lol:
acache.virtualtourist.com_4797897_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

To φαράγγι Fjaðrárgljufur

Στάση για την δημοφιλή πλέον για τα στομάχια μας ισλανδοαρνόσουπα στον σημαντικότερο οικισμό της περιοχής το Kirkjubæjarklaustur (όποιος το πει με τη πρώτη κερδίζει γλειφιτζούρι :LOL:). Τώρα σημαντικός οικισμός τρόπος του λέγειν, καμιά 300αριά ψυχές ζουν εκεί, αλλά είπαμε στην Ισλανδία είμαστε και τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Εντούτοις απ’όλα τα καλά είχαν, μέχρι και εκκλησία σε μοντέρνες αρχιτεκτονικές γραμμές! Για τη χώνεψη βολτάραμε στο μικρό καταρράκτη έξω από τη πόλη μέσα σε οργιώδες πράσινο (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την Ισλανδία).

Με σταθερή πορεία ανατολικά, φτάσαμε σχεδόν τους πρόποδες του παγετώνα Vatnajökull. Είναι ο μεγαλύτερος στο νησί, μια σταλιά…. μόλις 8,100 τετρ.χλμ. (κάτι σαν όλη την Κρήτη για να καταλαβαινόμαστε). Εκεί ξεκίνησε ο καταιγισμός εικόνων που ξεφεύγουν πια από τις στεγνές περιγραφές των οδηγών κι αναδεικνύουν το τραχύ πρόσωπο της παγωμένης Ισλανδίας.

Πρώτα η φάρμα Foss που μοιάζει να λούζεται κάτω από τον ομώνυμο καταρράκτη και μετά το αμφιθεατρικό Νúpsstaður, μια μικρή φάρμα με 3 παραδοσιακά σπιτάκια και δίπλα το εκκλησάκι του Aϊ Νικόλα του 19ου αιώνα με σκεπή από τύρφη. Η ματιά του επισκέπτη χάνεται προς το βράχο Lómagnúpur, τη πλατειά κοιλάδα χαρακωμένη από τους παγετωνικούς ποταμούς και στο βάθος τη θάλασσα.
acache.virtualtourist.com_4797913_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Νúpsstaður: Ο Αϊ Νικόλας κι ο βράχος Lómagnúpur

Ο εντυπωσιακός βράχος Lómagnúpur, ύψους 688 μέτρων κυριαρχεί στο τοπίο. Από κεί σύμφωνα με τη παράδοση της σάγκα βγήκε ένας γίγαντας χτυπώντας τη γη με το ατσάλινο κοντάρι του και προφητεύοντας εκδίκηση για το κάψιμο του σολομώντειου δικηγόρου Njáll Þorgeirsson το 10ο αιώνα. Είναι ένας από προστάτες γίγαντες της Ισλανδίας, γι’αυτό και αναπαριστάται στοεθνόσημο της χώρας.
acache.virtualtourist.com_4797915_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Lómagnúpur

Κι αφού τον απολαύσαμε από όλες τις οπτικές γωνίες, πίσω από το βράχο…. απλώθηκε στα μάτια μας το απόκοσμο Skeiðarársandur. Mια επίπεδη έρημος 600 τετρ.χλμ (ίση με τη Κέρκυρα) κατάμαυρης ιλύος! Σαν εκρήγνυνται τα ηφαίστεια, μια απίστευτη ποσότητα και δύναμη νερού από το λιώσιμο του παγετώνα (μεγαλύτερη του Αμαζονίου!!) διαλύει τα πάντα στο διάβα της κουβαλώντας μαύρη λάσπη, άμμο και χαλίκι μέχρι τη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο που μας είχαν προειδοποιήσει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα όταν διασχίσουμε τη περιοχή αυτή. Ένα τοπίο υποβλητικό, μια ιδεατή κόλαση του Δάντη.
acache.virtualtourist.com_4797918_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Skeiðarársandur και στο βάθος ο παγετώνας

Στο βάθος βουνά και γλώσσες παγετώνα ξεχύνονται στις πλαγιές. Κι εκεί στη μέση του πουθενά, να στέκει απομεινάρι μια ατσαλένια γέφυρα που διέλυσε στο διάβα της το αφηνιασμένο παγετωνικό ποτάμι, θυμίζοντάς μας πόσο μικροί είμαστε μπροστά στη δύναμη της φύσης.
acache.virtualtourist.com_4797916_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Οι παγετώνες στο πέρασμά μας
acache.virtualtourist.com_4798157_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Χαλαρά πρόβατα υπό το άγρυπνο μάτι του παγετώνα

Τίποτα μέσα σ’αυτό το τοπίο δεν σε προετοιμάζει για τη γλυκιά ηρεμία του εθνικού πάρκου Skaftafell. Του πιο αγαπημένου πάρκου των Ισλανδών κι όχι άδικα. Πουθενά αλλού δεν συνυπάρχει ένα πανέμορφο δάσος με κοκκινοπορτοκαλοχρυσαφένια χρώματα, μικρά γαλήνια ποταμάκια, πολύβουους καταρράκτες σε συνδυασμό με παγετώνες, χιονοσκεπείς κορφές και μια αχανή θάλασσα ηφαιστειακής ερήμου σκαμμένης από εκατοντάδες ποτάμια. Κάναμε μια σύντομη περιήγηση στο πάρκο απολαμβάνοντας τη θέα, προς αναζήτηση του περιβόητου καταρράκτη Svartifoss του οποίου οι πλαγιές σχηματίζονται από κολώνες βασάλτη. Δυστυχώς κακός υπολογισμός της διαδρομής, μας οδήγησε σε λάθος καταρράκτη τον οποίο εμείς βαφτίσαμε Svartifoss. Πλήρως ικανοποιημένοι από την επίσκεψή μας στο πάρκο, αποχωρήσαμε.Εκ των υστέρων βέβαια διαπιστώσαμε το λάθος μας και δαγκωνόμασταν από το κακό μας που δεν περπατήσαμε λίγα χιλιόμετρα ακόμα για να τον αποθανατίσουμε.
acache.virtualtourist.com_4797929_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

acache.virtualtourist.com_4797928_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

acache.virtualtourist.com_4797930_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Εικόνες από το εθνικό πάρκο Skaftafell

Παράκαμψη σε βατό χωματόδρομο μας οδήγησε πλάι στο παγετώνα Svinafellsjökull. Ήταν η πρώτη μας επαφή σε τόσο μικρή απόσταση από έναν παγετώνα. Αν είχαμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό θα μπορούσαμε να περπατήσουμε πάνω του. Περιοριστήκαμε όμως να χαζεύουμε τα κύματα του πάγου και τις γαλαζωπές αντανακλάσεις του στις σχισμές. Όσο βέβαια μας επέτρεπε το πολικό ψύχος που κατέβαινε κατά ριπές από τη καρδιά του παγετώνα και μας πάγωνε στη κυριολεξία.
acache.virtualtourist.com_4797934_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Το Yaris μας κι ο παγετώνας

Στο δρόμο μας προς τη λίμνη Jökulsárlón που είναι ένα από τα highlights του ισλανδικού νότου είδαμε μια ταμπέλα για παράκαμψη σε χωματόδρομο προς Fjallsárlón που άγνωστο ακόμα γιατί, μας κίνησε τη περιέργεια και είπαμε να την ακολουθήσουμε. Κι αν η περιέργεια σκότωσε τη γάτα, στη δική μας περίπτωση βγήκε σε καλό γιατί βρεθήκαμε ξαφνικά ολομόναχοι σε ένα εξωπραγματικό τοπίο… Μέσα από τα βουνά ένας χείμαρρος του παγετώνα Vatnajökull καταλήγει σε μια λίμνη με διάσπαρτα παγόβουνα. Το θέαμα μας έκοψε την ανάσα.
acache.virtualtourist.com_4797953_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Λίμνη Fjallsárlón

Μαγεμένοι επιστρέψαμε στην εθνική, περνώντας και φωτογραφίζοντας την «σταρ» λίμνη Jökulsárlón (θα γράψω και γι'αυτή αναλυτικότερα).
acache.virtualtourist.com_4797956_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Λίμνη Jökulsárlón

Καταλήξαμε αργά το απόγευμα στο κατάλυμά μας (Skálafell I in Suðursveit).
Έπρεπε την επομένη να πάρουμε το πικρό δρόμο της επιστροφής πίσω στο Reykjavik, με μια εκ νέου επίσκεψη στις λίμνες που δεν τις χορτάσαμε και στα υπόλοιπα αξιοθέατα που είχαμε αφήσει σε εκκρεμότητα κατά μήκος της διαδρομής.
Στην αγροτουριστική φάρμα που καταλύσαμε απολαύσαμε και το δείπνο μας με σπιτικό φαγάκι (δεν θυμάμαι αν η αγαπημένη μας ισλανδοαρνόσουπα περιλαμβανόταν στο μενού….)
 

Attachments

Last edited by a moderator:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Υπέροχες φωτογραφίες! Και πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό!
 

malysa

Member
Μηνύματα
1.046
Likes
1.825
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ονειρεμένο Ταξίδι
3η βραχονησίδα αριστερά
Τι καλά!
Ταξιδιωτική ιστορία σε μια χώρα, που πάντα ήθελα να πάω :clap:

Βρε Hydronetta μου σοβαρολογείς ότι αυτή ήταν η θέα από το ξενοδοχείο σας
(Eyjafjörður) !!!

Αντε πες μας κι αλλα ωραία να μας τρελλάνεις:shock: χιονισμένα τοπία περιμένουμε και παγωμένες εικόνες :clap:
Τελεία για άλλη μια φορά:shock:
 
Last edited by a moderator:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Τι καλά!
Ταξιδιωτική ιστορία σε μια χώρα, που πάντα ήθελα να πάω :clap:

Βρε Hydronetta μου σοβαρολογείς ότι αυτή ήταν η θέα από το ξενοδοχείο σας
(Eyjafjörður) !!!
Σου ετοιμάζω και καλύτερη φωτό :D για να ζηλέψεις περισσότερο. Αυτή είναι ζουμ, την έχω και σε πιο ευρυγώνιο. Αξίζει ένα ταξίδι η Ισλανδία, είναι διαφορετική... και δαγκώνομαι που δεν είμαι εκεί για να δω το ηφαίστειο να ξερνάει τέφρα
 
Last edited by a moderator:

malysa

Member
Μηνύματα
1.046
Likes
1.825
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ονειρεμένο Ταξίδι
3η βραχονησίδα αριστερά
Σου ετοιμάζω και καλύτερη φωτό :D για να ζηλέψεις περισσότερο. Αυτή είναι ζουμ, την έχω και σε πιο ευρυγώνιο. Αξίζει ένα ταξίδι η Ισλανδία, είναι διαφορετική... και δαγκώνομαι που δεν είμαι εκεί για να δω το ηφαίστειο να ξερνάει τέφρα
Aσε που και το καλοκαίρι, όλο και κανένα ηφαιστειακι αναμένεται να δούμε :haha::haha:
.... χωρίς χιόνια όμως ... χιχιχι
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Aσε που και το καλοκαίρι, όλο και κανένα ηφαιστειακι αναμένεται να δούμε :haha::haha:
.... χωρίς χιόνια όμως ... χιχιχι
Και θα έχεις την ευκαιρία να το απολαύσεις 24 ώρες το 24ωρο με τον ήλιο του μεσονυχτίου:D
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Πολύ ωραίες φωτο...απολαμβάνω την περιγραφή σου :)
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
Η πρώτη μας στάση ήταν στις θερμές πηγές Deildartunguhver, που τροφοδοτούν με γεωθερμική ενέργεια τις γειτονικές πόλεις του Borganes και Akranes. Η θερμοκρασία του νερού είναι 100ο C και η ροή 200 λίτρα ανά δευτερόλεπτο. Δίπλα στις πηγές μπορούσες να αγοράσεις και ντοματούλες καλλιεργημένες στα γεωθερμικά θερμοκήπια. Κι όταν λέμε «αγοράσεις», έριχνες τον οβολό σου κι έπαιρνες τις ντομάτες, απουσία
πωλητή!!
[/quote]

Ορίστε και οι ντοματούλες!!!

HPIM0077 (2).JPG
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
.


Αρχικά λοιπόν το μικρό μας γκρουπ ακολούθησε διαδρομή από το Reykjavik προς τον ισλανδικό βορρά, με οδηγό-ξεναγό τον Þór που οδηγούσε ένα θηριώδες 4X4 minivan (η ρόδα του στο ύψος μου έφτανε στο στήθος!!).
Ορίστε και το θηριώδες!

HPIM0072.JPG
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
Η πρώτη μας στάση ήταν στις θερμές πηγές Deildartunguhver, που τροφοδοτούν με γεωθερμική ενέργεια τις γειτονικές πόλεις του Borganes και Akranes. Η θερμοκρασία του νερού είναι 100ο C και η ροή 200 λίτρα ανά δευτερόλεπτο.
HPIM0076.JPG
.....................
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
αααχχχ...απλά με πεθαίνεις....
περιμενω τη συνεχεια
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
όμορφες εικόνες και περιγραφή για ένα μέρος μακρυνό και τόσο παγωμένο για τα δικά μας δεδομένα. Περιμένω αγωνιωδώς τη συνέχεια.. αχ και να'ξερες πόσο στοιχίζει στην κολλητή μου αυτό που δεν θα πετάξει αύριο για Λονδίνο λόγω της φωτο σου......
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.624
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom