Σουηδία Στοκχόλμη – Τέσσερις ημέρες, τέσσερις εποχές

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ονειρεμένο Ταξίδι
γύρος του κόσμου

Τα εισιτήρια αγοράστηκαν αρχές Ιανουαρίου με αφορμή μια από τις συχνές προσφορές της Lufthansa. 453 ευρώπουλα για δύο άτομα, καθόλου άσχημα για Στοκχόλμη.

Δεύτερο βήμα να βρούμε ξενοδοχείο, πράγμα το οποίο δεν αποδείχθηκε και πολύ εύκολο. Οι τιμές στα ύψη, τα ας πούμε πιο οικονομικά bed&breakfast είτε δεν ήταν σε πολύ κεντρικά σημεία, είτε δε βόλευαν οι ώρες του check-in που στα περισσότερα ήταν μέχρι τις 22:00. Βλέπετε, η άφιξή μας ήταν πολύ αργά το βράδυ, οπότε θέλαμε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ταλαιπωρία και το άσκοπο χάσιμο χρόνου.

Με τα πολλά και αφού μετρήσαμε τα υπέρ και κατά της κάθε περίπτωσης, καταλήξαμε στο Freys (Boutique Hotel Central Stockholm - Freys Hotel Stockholm) και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Ακριβώς απέναντι από την έξοδο του arlanda express και δυό βήματα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Με πολύ καλό πρωινό, σούπερ καθαριότητα, μάλλον υπερβολική ζέστη (η οποία προσωπικά δε με χάλασε κιόλας) και πολύ ευγενικό προσωπικό.

Λόγω του ότι φθάναμε πολύ αργά, για τη μεταφορά μας από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης προτιμήσαμε το λεωφορείο (Flygbussarna - Flygbussarna) και όχι το arlanda express, του οποίου το πρότελευταίο δρομολόγιο κινδυνεύαμε να μην το προλάβουμε και για το τελευταίο θα έπρεπε να περιμένουμε αρκετή ώρα. Άλλωστε και η διαφορά της τιμής ήταν τεράστια.

Η γενική προετοιμασία του ταξιδιού λόγω διαφόρων υποχρεώσεων και αλλαγών στην καθημερινότητά μας, αυτή τη φορά ήταν αρκετά πιο χαλαρή και με πιο αργούς ρυθμούς. Και με αυτή τη χαλαρή διάθεση, καταλήξαμε το φετινό Πάσχα στη Στοκχόλμη.
 

Attachments

fenia42

Member
Μηνύματα
3.844
Likes
14.004
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Αχ, φέρε μου φρέσκα νέα για την αγαπημένη μου πόλη ...
 

sakaflias

Member
Μηνύματα
127
Likes
34
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΕΝΥΑ
Ακουμε για Πασχα στη Σουηδία....θελουμε και φωτογραφιες....
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ονειρεμένο Ταξίδι
γύρος του κόσμου
Φωτογραφίες έχουν ήδη ανέβει στη gallery: anny Gallery - Η φωτογραφική Gallery του TravelStories
Στη συνέχεια θα μπουν και στην ιστορία. :D

Επιπλέον φωτογραφίες υπάρχουν και στην υπογραφή μου. Η λέξη Stockholm είναι link.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.711
Likes
14.769
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
anny,άντε βρε κορίτσι μου,μην αργεις με τη συνέχεια,δε βλέπεις ότι καιγόμασται.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ονειρεμένο Ταξίδι
γύρος του κόσμου
Υπομονή, το απόγευμα μετά τις μπύρες και τα κεμπάπ. Κλείσε εσύ προς το παρόν τα εισιτήρια και έρχεται η συνέχεια.... :haha:
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.711
Likes
14.769
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
Υπομονή, το απόγευμα μετά τις μπύρες και τα κεμπάπ. Κλείσε εσύ προς το παρόν τα εισιτήρια και έρχεται η συνέχεια.... :haha:

αντε μπράβο,να συντονιστούμε,πάω και εγώ για τσίπουρο. :haha::haha:
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ονειρεμένο Ταξίδι
γύρος του κόσμου
1η ημέρα

Ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί, παρόλη την κούραση και την ταλαιπωρία της προηγούμενης ημέρας, χαρούμενοι και έτοιμοι για νέες περιπέτειες.

Το πρωινό πλούσιο. «Μα ποιοί τρώνε αυτά τα ομολογουμένως συμπαθέστατα λουκάνικα και τραγανιστά μπέικον πρωινιάτικα;», αναρωτήθηκα. Εγώ άντε ναψιλοτσιμπήσω κάτι ελαφρύ μαζί με τον καφέ. Πού να φανταστώ ότι για τις επόμενες μέρες θα ντερλίκωνα κι εγώ τα πάντα...

Ο καιρός τυπικός φθινοπωρινός. Συννεφιασμένος, βαρύς αλλά όμως και αρκετά ψυχρός. Πρώτη μας κίνηση, να τραβήξουμε λίγες κορώνες από ΑΤΜ, πράγμα το οποίο δεν ήταν τελικά και τόσο απαραίτητο, αφού όλες τις συναλλαγές, ακόμα και τις πιο απλές και καθημερινές, μπορείς να τις κάνεις άνετα με πιστωτική κάρτα.

Είχαμε προαποφασίσει ότι δεν θα αγοράζαμε τη Stockholm Card γιατί δεν είχαμε σκοπό να επισκεφθούμε πολλά μουσεία, οπότε η τριήμερη κάρτα για τα ΜΜΜ ήταν η καλύτερη επιλογή για την περίπτωσή μας. (αναλυτικές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κάρτα μπορείτε να βρείτε εδώ: Visitor tickets – AB Storstockholms Lokaltrafik)

Και ξεκινήσαμε φυσικά για μια πρώτη γνωριμία με την παλιά πόλη, ή αλλιώς Gamla Stan.

Είχαμε ακούσει ότι τα σοκάκια της συνήθως έχουν πολύ κόσμο. Ευτυχώς επειδή ήταν αρκετά νωρίς και δεν είχαν ανοίξει ακόμα τα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, η κίνηση ήταν ελάχιστη. Έτσι μπορέσαμε να πάρουμε μια πρώτη ευχάριστη γεύση από την κουκλίστικη αυτή περιοχή και να τραβήξουμε τις πρώτες συννεφιασμένες φωτογραφίες.

Δυστυχώς ο καιρός άρχισε να βαραίνει κι άλλο και οι πρώτες ψιχάλες ξεκίνησαν.
Άρα, είχε έρθει λοιπόν νωρίτερα η ώρα της επίσκεψης σε κλειστούς χώρους.

Με το μετρό κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή Ostermalm και την κλειστή αγορά Ostermalms Saluhall (http://www.ostermalmshallen.se/en/) . Μια πανέμορφη αγορά, με πολλά μαγαζάκια τροφίμων, τα περισσότερα από τα οποία είχαν και τραπεζάκια όπου μπορούσες να φας. Οι βιτρίνες και οι πάγκοι ήταν γεμάτοι με απίστευτα καλούδια που το μάτι δε χόρταινε. Τυράκια, αλλαντικά, ψαρικά, όστρακα, φρούτα, γλυκά και πολλά άλλα.



Στη συνέχεια και αφού ο καιρός συνέχιζε στο ίδιο μοτίβο, αποφασίσαμε να πάμε στο Vasa Museum (The Vasa Museum ), το οποίο ήταν και το μόνο μουσείο που είχαμε στο πρόγραμμά μας εξ’αρχής.

Το συγκεκριμένο μουσείο έχει ένα μόνο κύριο έκθεμα. Ένα ξύλινο πλοίο του 17ου αιώνα, το οποίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι μέσα στη λάσπη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 κάποιος ερευνητής ξεκίνησε να το ψάχνει, μέχρι που το 1956 το ανακάλυψε και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανέλκυσή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1961. Μαζί με το πλοίο, βρέθηκαν και πολλά αντικείμενα που υπήρχαν πάνω σε αυτό και τα οποία εκτίθενται φυσικά και αυτά στο μουσείο. Υπάρχει επίσης και μια μικρή αίθουσα, στην οποία προβάλλεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που εξηγεί αναλυτικά την ιστορία του πλοίου.

Το πλοίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό και σίγουρα αξίζει η επίσκεψη ακόμα και για ανθρώπους που δεν είναι και πολύ φαν των μουσείων.



Βγαίνοντας από το μουσείο, η βροχή καλά κρατούσε. Οπότε, μετά από μια μικρή βόλτα στο νησάκι Djurgarden κάτω από τις ομπρέλες μας, αποφασίσαμε να τσιμπίσουμε κάτι πρόχειρο και να ξεκουραστούμε, με την ελπίδα ότι η βροχή κάποια στιγμή το απόγευμα θα σταματούσε.

Φρούδες ελπίδες. Το απόγευμα η βροχή ήταν ακόμα πιο δυνατή, άρα η ποδαράτη βόλτα δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή. Αποφασίσαμε λοιπόν για να περάσει η ώρα, να πάμε στο Ice Bar (ICEBAR STOCKHOLM by ICEHOTEL - the world’s first permanent ice bar - Nordic Sea Hotel Stockholm), το οποίο βρίσκεται μέσα στο Nordic Sea Hotel και απέναντι από το ξενοδοχείο μας. Αν είναι tourist trap? Φυσικά και είναι. Αλλά, αν σας περισσεύει χρόνος και κάποιες κορώνες ή βρίσκεστε σε μια φάση σαν τη δική μας, έχει σίγουρα την πλάκα του.



Μετά από το ice bar και με τη βροχή να συνεχίζει ακάθεκτη, πήραμε την απόφαση να κάνουμε μια βραδυνή βολτίτσα προς το Sodermalm. Παρά την κακοκαιρία, κυκλοφορούσε αρκετός κόσμος και τα εστιατόρια και μπαράκια ήταν γεμάτα. Κάποια στιγμή όπως περπατάγαμε, η βροχή μου φάνηκε κάπως διαφορετική. Κοίταζα και ξανακοίταζα και δεν τολμούσα να πιστέψω αυτό που νόμιζα ότι συμβαίνει. Μέχρι που άκουσα τον άντρα μου να λέει: «Χιονίζει, ή είναι η ιδέα μου;» Καμία ιδέα μας δεν ήταν. Η βροχή είχε μετατραπεί σε ελαφριά χιονόπτωση.

Μετά λοιπόν και από αυτή την εξέλιξη και αφού η ώρα είχε ήδη περάσει, ο δρόμος μας οδήγησε σε ένα συμπαθητικό εστιατόριο για να πνίξουμε τον πόνο μας στα στέικς και τις μπύρες.

Στο τέλος της βραδιάς, αφού γυρίσαμε στο ξενοδοχείο, ο νυχτερινός ρεσεψιονίστ ο οποίος γνώριζε την καταγωγή μας, μας υποδέχθηκε ζητώντας μας συγγνώμη για τον «ανοιξιάτικο» καιρό τους.
 

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
Όμορφη η Στοκχόλμη, όμορφες και οι φωτογραφίες σου! :) Ενδιαφέρον και το ice bar. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου έχει κολλήσει να πιω ένα ποτάκι σε ένα τέτοιο μπαρ, αν και κρυουλιάρα...:rolleyes: Αναμένουμε τη συνέχεια :)
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Αυτές οι λεπτομέρειες για τον καιρό είναι μαχαιριά στην καρδιά καθώς σε 1 μήνα μετακομίζω στη Στοκχόλμη. Ας επικεντρωθούμε στις αγορές τροφίμων, την κουκλίστικη gamla stan και τα υπέροχα πάρκα!:) Όπως και να'χει ανυπομονώ anny για τη συνέχεια της, όπως πάντα, υπέροχης περιγραφής σου!
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ονειρεμένο Ταξίδι
γύρος του κόσμου
Μετακομίζεις στη Στοκχόλμη?? :shock: Μια χαρά σε βρίσκω.

Τον καιρό μπορεί και να τον συνηθίσεις. Το πολύ φως το καλοκαίρι και το λίγο φως το χειμώνα όμως? Νομίζω ότι αυτό με το λίγο φως είναι το πιο δύσκολο απ'όλα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.672
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom