Σουηδία Στοκχόλμη – Τέσσερις ημέρες, τέσσερις εποχές

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου

3η ημέρα

Και ξημέρωσε η Κυριακή. Η μέρα από νωρίς φαινόταν να είναι καλή. Με κάποια σύννεφα μεν, αλλά και με ήλιο ανάμεσά τους.

Ξεκινήσαμε νωρίς. Αυτή τη φορά όμως από το σημείο που ενώνεται το νησί Djurgarden, με την υπόλοιπη πόλη. Περπατήσαμε για λίγο στην άκρη του νησιού για να αγναντέψουμε την απέναντι πλευρά και συνεχίσαμε κατά μήκος της οδού Strandvagen στη μαρίνα, δίπλα στα αραγμένα σκάφη.



Η μέρα εξελισσόταν πολύ καλά. Ο ήλιος όλο και ζέσταινε και πολλοί κάτοικοι δεν έχασαν την ευκαιρία να βγάλουν βόλτα τα παιδιά ή τα σκυλιά τους για να απολαύσουν την όμορφη λιακάδα. Αυτά τα μικρά Σουηδάκια, τί απίστευτες φάτσες που είναι!!

Ο δρόμος μακρύς και η βόλτα πολύ ευχάριστη. «Μα πού ζουν οι άνθρωποι….», σκεφτόμουν κάθε τρεις και λίγο.

Μετά από αρκετή ώρα, φτάσαμε στη γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι Skeppsholmen ή αλλιώς το νησί των μουσείων. Εκεί βρίσκονται κάποια από τα μουσεία της πόλης, όπως το Moderna Museet και το Östasiatiska Muséet (East-Asian museum) . Δεν πήγαμε σε κανένα από αυτά, αλλά προτιμήσαμε να συνεχίσουμε να χαζεύουμε το υπέροχο και γαλήνιο τοπίο.

Αφού χόρτασε το μάτι , ξαναπεράσαμε στην απέναντι πλευρά για να συνεχίσουμε προς τη Gamla Stan, κάνοντας μια στάση στην πλατεία-πάρκο Kungstradgarden όπου με μεγάλη μας έκπληξη βρεθήκαμε ξαφνικά σε άλλη εποχή, μιας και πέσαμε πάνω σε ένα υπαίθριο παζάρι όπου όλοι οι μικροπωλητές πίσω από τους πάγκους ήταν ντυμένοι βίκινγκς !



Και η βόλτα συνεχίστηκε. Μετά από λίγο, φτάσαμε στην κεντρική πύλη της GamlaStan και μπήκαμε και εμείς μαζί με τον πολύ κόσμο στα στενά της. Άντε, να τη δούμε και με λιακάδα.

Η παλιά πόλη είναι μικρή. Με όχι πολύ περπάτημα, μπορείς να δεις σχεδόν κάθε δρομάκι και κάθε της κτίριο. Μπορείς τη μια στιγμή να είσαι στα πλακόστρωτα στενάκια της και την άλλη στιγμή να βρίσκεσαι στη μαρίνα και να αγναντεύεις τα απέναντι νησιά.

Μετά από μια σύντομη στάση σε ιρλανδική παμπ για να ξεδιψάσουμε, ο δρόμος μας οδήγησε προς το Slussen.

Επειδή όμως η λιακάδα είχε κρατήσει αρκετά και φαίνεται δεν έπρεπε να κακομαθαίνουμε, απειλητικά μαύρα σύννεφα έκαναν σιγά σιγά έντονη την παρουσία τους.






Ήταν ήδη αρκετά αργά το μεσημέρι και τα στομάχια μας άρχισαν να διαμαρτύρονται.Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τη «βρώμικη» λύση της περιοχής, η οποία θεωρείται εξαιρετική.

Καντίνα Nystekt Strömming (Stockholm Cheap Eat: Fried herring on hard bread | Budget Travel Tips – EuroCheapo) λοιπόν και wrap με τηγανιτή ρέγγα, πουρέ πατάτας, φρέσκο κρεμμυδάκι και δεν ξέρω τί άλλο είχε μέσα. Νοστιμότατο και χορταστικό. Οι περισσότεροι που έτρωγαν στου πάγκους δίπλα στην καντίνα είδαμε ότι προτιμούσαν είτε αυτό το wrap, είτε ένα πιάτο με τηγανιτή ρέγγα πάνω σε ψημένο ψωμάκι.

Με την ευκαιρία αυτή, να πω ότι στις αρκετές βόλτες που κάναμε, είδαμε ότι υπάρχουν πολλές καντίνες με πρόχειρο φαγητό (ρέγγα, hotdog, έθνικ νοστιμιές κ.α.), οι οποίες είναι μια καλή και φθηνή λύση. Δέχονται και πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες.

Άλλη οικονομική λύση για τις καθημερινές (Δευτέρα με Παρασκευή) και μόνο μεσημέρι, είναι τα εστιατόρια που σερβίρουν μενού «Dagens Ratt» (ή Dagens Lunch ή Lunch of the Day) και τα προτιμούν και αρκετοί ντόπιοι στα μεσημεριανά διαλείμματα από την εργασία τους.


Η μπόρα τελικά δεν άργησε και πολύ να ξεσπάσει. Όμως, δε μας χάλασε ιδιαίτερα το πρόγραμμά μας γιατί ευτυχώς, κράτησε λίγο. Ίσα – ίσα για να μας ξεβολέψει. Να φάμε γρήγορα την τελευταία μας μπουκιά και να τρέξουμε στον κοντινό σταθμό μετρό για να προστατευτούμε.

Σε λίγη ώρα, τα σύννεφα άρχισαν να διαλύονται και ο ήλιος ξαναβγήκε ακόμα πιο λαμπερός. Άρα, ήταν η ώρα για φωτογραφίες από το Montelius Vagen με πραγματικό φως αυτή τη φορά.



Επιστροφή προς τη Gamla Stan και κατεύθυνση από την άλλη πλευρά, στο Δημαρχείο, για να το ξαναδούμε και αυτό και τη γύρω περιοχή με φως και ήλιο.



Στο μόνο θέμα που δε σταθήκαμε τυχεροί σε αυτό το ταξίδι, είναι το γεγονός ότι ο πύργος του Δημαρχείου ο οποίος προσφέρει μάλλον την καλύτερη θέα της πόλης από ψηλά, μένει κλειστός κατά τους μήνες Οκτώβριο με Απρίλιο . Οπότε, για λίγες μόνο ημέρες νωρίτερα, δεν καταφέραμε να διαπιστώσουμε αν πράγματι χάσαμε την καλύτερη θέα της πόλης.

Και είχε έρθει πλέον η ώρα των σταθμών μετρό. Τί σημαίνει αυτό;
Πολλοί σταθμοί του μετρό στη Στοκχόλμη είναι περίεργα διαμορφωμένοι και ζωγραφισμένοι. Είναι στην ουσία έργα μοντέρνας τέχνης και σίγουρα αξίζει μια βόλτα σε μερικούς από αυτούς.

Ορίστε και μια φωτογραφία από τον μάλλον εντυπωσιακότερο σταθμό Solna Centrum.



Η μέρα μας ήταν ήδη αρκετά κουραστική και μεγάλη, οπότε λίγη χαλάρωση και ανασυγκρότηση δυνάμεων στο ξενοδοχείο ήταν άκρως απαραίτητη.

Πολύ αργά το απόγευμα ξαναβγήκαμε με χαλαρούς ρυθμούς για να απολαύσουμε την ηρεμία της πόλης. Περπατήσαμε τον ήσυχο εκείνη την ώρα κεντρικό εμπορικό πεζόδρόμο Drottninggatan μέχρι τη Gamla Stan και βρεθήκαμε μέσα σε μια απίστευτη ομίχλη, που σε έκανε να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε άλλες εποχές. Παλιά ψηλά κτίρια δεξιά και αριστερά, στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τρούλοι εκκλησιών να βγαίνουν ξαφνικά μέσα από την ομίχλη. Στη μαρίνα που κατεβήκαμε τα πλοία και τα σκάφη ήταν χαμένα σε ένα πυκνό πέπλο ομίχλης, δίνοντάς μας κάποιες από τις ομορφότερες εικόνες της εκδρομής.

Ακολούθησε βραδυνό φαγάκι και μπυρίτσες στο Sodermalm και μιας που ήταν το τελευταίο μας βράδυ στη Στοκχόλμη, γυρίσαμε με το μετρό μέχρι το Slussenκαι μετά με τα πόδια στο ξενοδοχείο, διασχίζοντας για άλλη μια φορά τη Gamla Stan. Η ομίχλη ήταν ακόμα πάνω από την πόλη, οπότε σίγουρα δεν υπήρχε καλύτερη βραδυνή εικόνα από αυτή, για να μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.



 

Attachments

fenia42

Member
Μηνύματα
3.869
Likes
14.288
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Αχ, φέρε μου φρέσκα νέα για την αγαπημένη μου πόλη ...
 

sakaflias

Member
Μηνύματα
128
Likes
34
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΕΝΥΑ
Ακουμε για Πασχα στη Σουηδία....θελουμε και φωτογραφιες....
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Φωτογραφίες έχουν ήδη ανέβει στη gallery: anny Gallery - Η φωτογραφική Gallery του TravelStories
Στη συνέχεια θα μπουν και στην ιστορία. :D

Επιπλέον φωτογραφίες υπάρχουν και στην υπογραφή μου. Η λέξη Stockholm είναι link.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.716
Likes
14.802
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
anny,άντε βρε κορίτσι μου,μην αργεις με τη συνέχεια,δε βλέπεις ότι καιγόμασται.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Υπομονή, το απόγευμα μετά τις μπύρες και τα κεμπάπ. Κλείσε εσύ προς το παρόν τα εισιτήρια και έρχεται η συνέχεια.... :haha:
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.716
Likes
14.802
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
Υπομονή, το απόγευμα μετά τις μπύρες και τα κεμπάπ. Κλείσε εσύ προς το παρόν τα εισιτήρια και έρχεται η συνέχεια.... :haha:

αντε μπράβο,να συντονιστούμε,πάω και εγώ για τσίπουρο. :haha::haha:
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
1η ημέρα

Ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί, παρόλη την κούραση και την ταλαιπωρία της προηγούμενης ημέρας, χαρούμενοι και έτοιμοι για νέες περιπέτειες.

Το πρωινό πλούσιο. «Μα ποιοί τρώνε αυτά τα ομολογουμένως συμπαθέστατα λουκάνικα και τραγανιστά μπέικον πρωινιάτικα;», αναρωτήθηκα. Εγώ άντε ναψιλοτσιμπήσω κάτι ελαφρύ μαζί με τον καφέ. Πού να φανταστώ ότι για τις επόμενες μέρες θα ντερλίκωνα κι εγώ τα πάντα...

Ο καιρός τυπικός φθινοπωρινός. Συννεφιασμένος, βαρύς αλλά όμως και αρκετά ψυχρός. Πρώτη μας κίνηση, να τραβήξουμε λίγες κορώνες από ΑΤΜ, πράγμα το οποίο δεν ήταν τελικά και τόσο απαραίτητο, αφού όλες τις συναλλαγές, ακόμα και τις πιο απλές και καθημερινές, μπορείς να τις κάνεις άνετα με πιστωτική κάρτα.

Είχαμε προαποφασίσει ότι δεν θα αγοράζαμε τη Stockholm Card γιατί δεν είχαμε σκοπό να επισκεφθούμε πολλά μουσεία, οπότε η τριήμερη κάρτα για τα ΜΜΜ ήταν η καλύτερη επιλογή για την περίπτωσή μας. (αναλυτικές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κάρτα μπορείτε να βρείτε εδώ: Visitor tickets – AB Storstockholms Lokaltrafik)

Και ξεκινήσαμε φυσικά για μια πρώτη γνωριμία με την παλιά πόλη, ή αλλιώς Gamla Stan.

Είχαμε ακούσει ότι τα σοκάκια της συνήθως έχουν πολύ κόσμο. Ευτυχώς επειδή ήταν αρκετά νωρίς και δεν είχαν ανοίξει ακόμα τα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, η κίνηση ήταν ελάχιστη. Έτσι μπορέσαμε να πάρουμε μια πρώτη ευχάριστη γεύση από την κουκλίστικη αυτή περιοχή και να τραβήξουμε τις πρώτες συννεφιασμένες φωτογραφίες.

Δυστυχώς ο καιρός άρχισε να βαραίνει κι άλλο και οι πρώτες ψιχάλες ξεκίνησαν.
Άρα, είχε έρθει λοιπόν νωρίτερα η ώρα της επίσκεψης σε κλειστούς χώρους.

Με το μετρό κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή Ostermalm και την κλειστή αγορά Ostermalms Saluhall (http://www.ostermalmshallen.se/en/) . Μια πανέμορφη αγορά, με πολλά μαγαζάκια τροφίμων, τα περισσότερα από τα οποία είχαν και τραπεζάκια όπου μπορούσες να φας. Οι βιτρίνες και οι πάγκοι ήταν γεμάτοι με απίστευτα καλούδια που το μάτι δε χόρταινε. Τυράκια, αλλαντικά, ψαρικά, όστρακα, φρούτα, γλυκά και πολλά άλλα.



Στη συνέχεια και αφού ο καιρός συνέχιζε στο ίδιο μοτίβο, αποφασίσαμε να πάμε στο Vasa Museum (The Vasa Museum ), το οποίο ήταν και το μόνο μουσείο που είχαμε στο πρόγραμμά μας εξ’αρχής.

Το συγκεκριμένο μουσείο έχει ένα μόνο κύριο έκθεμα. Ένα ξύλινο πλοίο του 17ου αιώνα, το οποίο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι μέσα στη λάσπη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 κάποιος ερευνητής ξεκίνησε να το ψάχνει, μέχρι που το 1956 το ανακάλυψε και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανέλκυσή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1961. Μαζί με το πλοίο, βρέθηκαν και πολλά αντικείμενα που υπήρχαν πάνω σε αυτό και τα οποία εκτίθενται φυσικά και αυτά στο μουσείο. Υπάρχει επίσης και μια μικρή αίθουσα, στην οποία προβάλλεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που εξηγεί αναλυτικά την ιστορία του πλοίου.

Το πλοίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό και σίγουρα αξίζει η επίσκεψη ακόμα και για ανθρώπους που δεν είναι και πολύ φαν των μουσείων.



Βγαίνοντας από το μουσείο, η βροχή καλά κρατούσε. Οπότε, μετά από μια μικρή βόλτα στο νησάκι Djurgarden κάτω από τις ομπρέλες μας, αποφασίσαμε να τσιμπίσουμε κάτι πρόχειρο και να ξεκουραστούμε, με την ελπίδα ότι η βροχή κάποια στιγμή το απόγευμα θα σταματούσε.

Φρούδες ελπίδες. Το απόγευμα η βροχή ήταν ακόμα πιο δυνατή, άρα η ποδαράτη βόλτα δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή. Αποφασίσαμε λοιπόν για να περάσει η ώρα, να πάμε στο Ice Bar (ICEBAR STOCKHOLM by ICEHOTEL - the world’s first permanent ice bar - Nordic Sea Hotel Stockholm), το οποίο βρίσκεται μέσα στο Nordic Sea Hotel και απέναντι από το ξενοδοχείο μας. Αν είναι tourist trap? Φυσικά και είναι. Αλλά, αν σας περισσεύει χρόνος και κάποιες κορώνες ή βρίσκεστε σε μια φάση σαν τη δική μας, έχει σίγουρα την πλάκα του.



Μετά από το ice bar και με τη βροχή να συνεχίζει ακάθεκτη, πήραμε την απόφαση να κάνουμε μια βραδυνή βολτίτσα προς το Sodermalm. Παρά την κακοκαιρία, κυκλοφορούσε αρκετός κόσμος και τα εστιατόρια και μπαράκια ήταν γεμάτα. Κάποια στιγμή όπως περπατάγαμε, η βροχή μου φάνηκε κάπως διαφορετική. Κοίταζα και ξανακοίταζα και δεν τολμούσα να πιστέψω αυτό που νόμιζα ότι συμβαίνει. Μέχρι που άκουσα τον άντρα μου να λέει: «Χιονίζει, ή είναι η ιδέα μου;» Καμία ιδέα μας δεν ήταν. Η βροχή είχε μετατραπεί σε ελαφριά χιονόπτωση.

Μετά λοιπόν και από αυτή την εξέλιξη και αφού η ώρα είχε ήδη περάσει, ο δρόμος μας οδήγησε σε ένα συμπαθητικό εστιατόριο για να πνίξουμε τον πόνο μας στα στέικς και τις μπύρες.

Στο τέλος της βραδιάς, αφού γυρίσαμε στο ξενοδοχείο, ο νυχτερινός ρεσεψιονίστ ο οποίος γνώριζε την καταγωγή μας, μας υποδέχθηκε ζητώντας μας συγγνώμη για τον «ανοιξιάτικο» καιρό τους.
 

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
Όμορφη η Στοκχόλμη, όμορφες και οι φωτογραφίες σου! :) Ενδιαφέρον και το ice bar. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου έχει κολλήσει να πιω ένα ποτάκι σε ένα τέτοιο μπαρ, αν και κρυουλιάρα...:rolleyes: Αναμένουμε τη συνέχεια :)
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Αυτές οι λεπτομέρειες για τον καιρό είναι μαχαιριά στην καρδιά καθώς σε 1 μήνα μετακομίζω στη Στοκχόλμη. Ας επικεντρωθούμε στις αγορές τροφίμων, την κουκλίστικη gamla stan και τα υπέροχα πάρκα!:) Όπως και να'χει ανυπομονώ anny για τη συνέχεια της, όπως πάντα, υπέροχης περιγραφής σου!
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Μετακομίζεις στη Στοκχόλμη?? :shock: Μια χαρά σε βρίσκω.

Τον καιρό μπορεί και να τον συνηθίσεις. Το πολύ φως το καλοκαίρι και το λίγο φως το χειμώνα όμως? Νομίζω ότι αυτό με το λίγο φως είναι το πιο δύσκολο απ'όλα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.158
Μηνύματα
882.399
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom