Ηνωμένο Βασίλειο Τέσσερις πτήσεις για τέσσερα Malt. Εδιμβούργο, απόπειρα τέταρτη.

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland


Κεφάλαιο 3 – Good Morning Edinburgh



Καλό – χρυσό το hostel, ωραίο το δωμάτιο, αλλά χωρίς καφέ δε ξεκινάει σωστά η μέρα, οπότε πριν αρχίσω την περιήγηση αλλά και πριν το πρωινό βγήκα προς αναζήτηση ζεστού καφέ, φτάνοντας μέχρι το γειτονικό Abbeyhill και τον Easter Road. Ευτυχώς δεν ταλαιπωρήθηκα πολύ μέχρι να βρω ένα συμπαθέστατο καφέ με πολύ δυνατό espresso, του οποίου τις δύο λίρες έκλαψα λίγο μετά αφού μου τον έριξε ο αέρας στη δεύτερη γουλιά. Δε με πάει ο καφές στις εκδρομές, κακά τα ψέματα…


DSC_5732bc.jpg



Μια ώρα μετά βρισκόμουν και πάλι στο δρόμο, ηλιόλουστο πλέον πρωί Κυριακής, όσο κι αν αυτό είναι κάτι πολύ σχετικό σε τέτοια μέρη μιας και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν σε δευτερόλεπτα. Δεν έκανα πολύ δρόμο, ίσα ίσα πέρασα απέναντι από το hostel και κατευθύνθηκα κάτω από τη γέφυρα και μέσω μιας πολύ όμορφης πέτρινης γειτονιάς προς το πανέμορφο Holyrood Park


DSC_5732c.JPG



Το Εδιμβούργο είναι μια πόλη καταπράσινη, κάτι που φαίνεται με το που φτάνει κάποιος εκεί, με τα πάρκα εντός του αστικού ιστού να έχουν τη τιμητική τους.

To Holyrood Park φιλοξενεί καταπράσινους λόφους, λίμνες και βράχους από βασάλτη, στην εντυπωσιακή έκταση των 650 στρεμμάτων του που αποτελούσε παλαιότερα βασιλικό κυνηγετικό κτήμα. Σήμερα το διασημότερο αξιοθέατο του είναι το κάθισμα του Αρθούρου (Suidhe Artair στα Γαέλικα) ανενεργό ηφαίστειο και σημαντικός πεζοπορικός προορισμός, αποτελώντας και το ψηλότερο σημείο της πόλης.


DSC_5734.JPG



Αρκετοί Σκωτσέζοι βρήκαν την ευκαιρία να βολτάρουν στο τεράστιο πάρκο παρέα με τα ζωάκια τους, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό της ημέρας:


DSC_5735.JPG



DSC_5736.JPG



Εγώ αντιθέτως δεν είχα το χρόνο, οπότε ξεκίνησα ν’ ανηφορίζω την Canongate ,προέκταση του δρόμου της Royal Mile, με το ομώνυμο αξιοθέατο και την εκκλησία Canongate Kirk λίγα μέτρα πιο πάνω:


DSC_5754.JPG



Βρισκόμουν ακριβώς αντίθετα από το σημείο που πρωτοείδα στη πόλη τη χθεσινή μέρα παράλληλα του σιδηροδρομικού σταθμού, φωτογραφίζοντας ασταμάτητα τις όμορφες εικόνες του Εδιμβούργου:


DSC_5757.JPG



Η διαδρομή ήταν παραπάνω από απολαυστική, ανάμεσα σε αρκετό κόσμο και τουριστικά μαγαζάκια σε κάθε πλευρά του δρόμου:


DSC_5761.JPG



DSC_5762.JPG



Σε οποιοδήποτε κάθετο στενό κι αν σταματούσα για φωτογραφία η ιδιαίτερη ομορφιά της πόλης ήταν αποκαλυπτική:


DSC_5765.JPG



Μπήκα στην αρχή της Cockburn για μερικές λήψεις υπό το φως της ημέρας:


DSC_5772.JPG



DSC_5773b.jpg



Και ξαναγύρισα στη Royal mile με κατεύθυνση τον καθεδρικό:


DSC_5776.JPG



Εκεί ήταν και το σημείο που όπως ήταν λογικό ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει ιδιαίτερα, στη πλειοψηφία τους τουρίστες σαν εμένα, το κεντρικότερο ίσως σημείο της παλιάς πόλης:


DSC_5778.JPG



DSC_5779.JPG



Ο καθεδρικός ναός του St Giles' ενοριακή εκκλησία και ορόσημο της παλιάς πόλης αλλά και ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κτήρια ενοριακών εκκλησιών ολόκληρης της Σκωτίας, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 14ο αιώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και τις προσωπικότητες της πόλης:


DSC_5787.JPG



Μια απ’ αυτές είναι και ο «πατέρας του Καπιταλισμού» Adam Smith, άγαλμα του οποίου φιλοξενείται έξωθεν του ναού.

Ήμουν ενθουσιασμένος με την ομορφιά του Εδιμβούργου και δεν είχα δει παρά ελάχιστα, κάνοντας ένα διάλειμμα σκεπτόμενος πως θα συνεχίσω ακούγοντας παραδοσιακή μουσική από γκάιντα:


DSC_5790.JPG



Αποφάσισα να το κόψω αριστερά, βλέποντας τις εικόνες από τις γέφυρες κατευθυνόμενος προς το εθνικό μουσείο:


DSC_5795.JPG



Πέρασα από το Bedlam Theatre, που φιλοξενείται σε παλιό γοτθικό ναό:


DSC_5799.JPG



Κι έφτασα απέναντι, στο άγαλμα του «Greyfriars Bobby» και το ομώνυμο μπαρ:


DSC_5802b.JPG



Ο Greyfriars Bobby, το διάσημο πλέον terrier, έγινε γνωστός στο Εδιμβούργο του 19ου αιώνα για τη πίστη και την αφοσίωση του, φυλώντας για 14 χρόνια τον τάφο του ιδιοκτήτη του. Πολλές ταινίες και βιβλία της Σκωτίας αναφέρονται σ’ αυτή την ιστορία!

Λίγο πιο κάτω έγινε μια ακόμη στάση, σε ένα αξιοθέατο που βρισκόταν επίσης στις σημειώσεις μου, το Greyfriars Kirkyard:


DSC_5815.JPG



Πρόκειται για ακόμα ένα νεκροταφείο διασημοτήτων της Σκωτσέζικης πόλης, που ξεκίνησε να φιλοξενεί τελετές από τον 16ο αιώνα.

Εντός του νεκροταφείου περνάνε τμήματα των τειχών της πόλης, τα οποία χρονολογούνται ακόμη παλαιότερα:


DSC_5817.JPG



Κάθισα λίγο στο πεζούλι να ξεκουραστώ, θαυμάζοντας παράλληλα την απέναντι θέα προς το κάστρο:


DSC_5819.JPG



Και κατευθύνθηκα προς τη πλατεία Grassmarket


DSC_5821.JPG



Η Grassmarket είναι μια από τις πιο παλιές πλατείες του Εδιμβούργου, σε αρκετά πιο χαμηλό επίπεδο από τους τριγύρω δρόμους και ακριβώς κάτω από το κάστρο της πόλης, αποτελούσε γνωστό σημείο πώλησης βοοειδών, αλλά και τόπο εκτελέσεων. Σήμερα φιλοξενεί μερικές από της καλύτερες pub της πόλης, restaurants, αλλά και εμπορικά καταστήματα.

Εγώ βέβαια ανηφόρισα προς τη Victoria street των δύο επιπέδων:


DSC_5822.JPG



Κοντρολάροντας τη παρόρμηση για ποτό και χοιρινό φαγητό:


DSC_5824.JPG



DSC_5831.JPG



Προτίμησα (για λίγο) να σεργιανήσω στη Victoria str ,με τα καταπληκτικά κτήρια και τα καταστήματα του 19ου αιώνα:


DSC_5832.JPG



Ανεβαίνοντας από τα σκαλάκια στο διασημότερο μπαλκόνι της πόλης:


DSC_5837.JPG



DSC_5839.JPG



Ένα μπαλκόνι που μου έδωσε τρομερές αφορμές για λήψεις προς τον υπέροχο αυτό δρόμο.


DSC_5843.JPG



Η ώρα ήταν περασμένη κι εγώ διψούσα, δε το αρνούμαι, έτσι η σκάλα της pub «The Castle arms» που βρέθηκε ξαφνικα μπροστά μου θεωρήθηκε κάτι σαν σημάδι.

Το σκαμπό μπροστά από το bar και η παγωμένη αφράτη ΙΡΑ ήταν λες και με περίμεναν. Βασικά μήπως όντως με περίμεναν;


DSC_5844c.jpg



Ήπια τη μπύρα μου ακούγοντας και σιγοτραγουδώντας το «Can't Stand Losing You» των Police.


Είχα ακόμα χρόνο να προετοιμαστώ για τα καλύτερα που ακολουθούσαν σε μερικά λεπτά…

 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Το Εδιμβούργο το λατρεύω....βασικα λατρεύω όλη τη Σκωτία!!!!! ❤
Αν δεν βαλεις πολλές φώτο δεν θα σου ξαναμιλήσω ;)
Εννοείται οτι θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση από την πιο gothic πόλη που χω δεί! Αξιολάτρευτο Εδιμβούργο. :cool:

Αγαπάμε Εδιμβούργο και Σκωτία εν γένει! 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
Άντε, την επόμενη φορά και Γλασκώβη. 😄
Είχα σημειωμένες τις πληροφορίες σου για τη περίπτωση που πεταγόμουν ως εκεί αλλά δεν έκατσε.
Ωστόσο επειδή πρόσφατα ανέβηκε μόνιμα ένας φίλος για δουλειά στη Γλασκώβη, νομίζω δε θ' αργήσει καθόλου αυτό το ταξίδι. ;)
 

vanda

Member
Μηνύματα
887
Likes
4.250
Επόμενο Ταξίδι
Βρυξέλλες ξανά
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ και Αργεντινή
Πολύ ωραίος τίτλος για ιστορία!

Και φοβερή φωτογραφία που μοιάζει με ζωγραφιά. Πως την έφτιαξες;
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Πολύ ωραίος τίτλος για ιστορία!
Σ' ευχαριστώ πολύ. :) Είναι σημαδιακός και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί.
Και φοβερή φωτογραφία που μοιάζει με ζωγραφιά. Πως την έφτιαξες;
Μέσω μιας εφαρμογής Android που ονομάζεται Cartoon Photo.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Προετοιμασία & σχεδιασμός



Δε ξέρω πόση σημασία έχει να αναφέρω πράγματα σ’ αυτό το κεφάλαιο έτσι όπως κράτησε η όλη προετοιμασία για το ταξίδι, ωστόσο θα επιχειρήσω να το κάνω προσεγγίζοντας το κυρίως με τα τελευταία δεδομένα.

Αρχικά να αναφερθώ στις πτήσεις. Για να φτάσει και να γυρίσει κανείς στο Εδιμβούργο έχοντας αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, χρειάζεται τέσσερις απ’ αυτές, εκτός αν προτιμήσει την απευθείας εποχική της Jet2 που είναι μια καλή περίπτωση αλλά σταθερά ακριβή. Ως εκ τούτου, οι βασικές πτήσεις κλείστηκαν με την Easyjet, έχοντας αρχικά ως ενδιάμεση στάση τη Βιέννη, κατόπιν την Αθήνα και εν τέλει το Βερολίνο με απανωτές όπως καταλαβαίνετε αλλαγές, καταλήγοντας σ’ αυτό μερικούς μήνες πριν ως βολικότερο προορισμό για να κερδίσω ώρες στο Εδιμβούργο, δαπανώντας συνολικά 130€ και για τις τέσσερις πτήσεις.

Χρειαζόταν βέβαια μια διανυκτέρευση στο Βερολίνο (κάτι που σαφώς δε με χαλούσε καθόλου 🤘), όμως όπως διαπίστωσα μετά από ανελέητο ψάξιμο αυτή ήταν μια δύσκολη περίπτωση Ιούνιο μήνα, ειδικότερα για μεμονωμένο ταξιδιώτη όπως εγώ. Κατέληξα λοιπόν στη πιο συμβιβαστική λύση, μένοντας στο αμφιβόλου ποιότητας Hotel Plovdiv το οποίο εν τέλει αποδείχτηκε οκ για μια σύντομη διαμονή, πληρώνοντας αναγκαστικά δίκλινο στα 59€, τιμή στην οποία συμπεριλάμβανε τη παραλαβή από το γειτονικό αεροδρόμιο και το πολύ καλό πρωινό του.

MapHotelBER.jpg


Σε ότι αφορά το Εδιμβούργο τώρα, η πρώτη κράτηση μου προ διετίας ήταν στο πολύ κεντρικό hostel Code-The Court που μου είχε κάνει εντύπωση εξ αρχής.
Βέβαια 2 χρόνια μετά και λαμβάνοντας υπόψιν την πανδημία δεν ήθελα να μείνω σε hostel, αλλά ούτε και να πληρώσω τις εξωφρενικές τιμές του κέντρου του Εδιμβούργου. Έτσι μετά από τις πάντα αξιόπιστες συμβουλές του @panius κατέληξα στα δωμάτια – φοιτητικές εστίες που νοικιάζονται τους θερινούς μήνες σε τουρίστες με το όνομα Destiny Student – Holyrood (brae house), σε πολύ βολική τελικά τοποθεσία & απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το κέντρο της πόλης και τιμή 110£ μέσω της πλατφόρμας του booking.
Στη χρέωση αυτή όμως υπήρχαν πρόσθετα άλλες 100£ οι οποίες δεσμεύτηκαν ως εγγύηση κι επιστράφηκαν στη κάρτα 5 ημέρες μετά, αλλά και (!) χρέωση για πετσέτα.

MapHotelEDI.jpg


Έχοντας λύσει με αρκετό ψάξιμο το θέμα της διαμονής, αναλώθηκα στα περαιτέρω, ψάχνοντας μετακινήσεις και δραστηριότητες για τις ημέρες που θα βρισκόμουν στη πόλη. Αρχικά να πω ότι δε χρειάστηκε για κανένα λόγο τίποτε άλλο πέρα από τα πόδια μου σχετικά με τη μετακίνηση, κάτι που λατρεύω στις πόλεις που επισκέπτομαι, έτσι το μόνο που έκανα ήταν να κατεβάσω την εφαρμογή «Lothian Buses M-Tickets» αγοράζοντας εισιτήριο μετ’ επιστροφής από τ΄ αεροδρόμιο σε κόστος 7,5£ συνολικά.

LothianBuses.jpg


Αναζητώντας τα υπόλοιπα τώρα και προσπαθώντας να αποφύγω τουριστικές παγίδες (κάτι που δε γίνεται), έκανα κράτηση μέσω της σελίδας «www.scotchwhiskyexperience.co.uk» στο gold tour στη τιμή των 32£ προκειμένου να δοκιμάσω όλα τα προσφερόμενα Malt πέρα από το βασικό κέρασμα, τέσσερα τον αριθμό.

experience.jpg


Έκλεισα επίσης και μια ακόμα ωριαία δραστηριότητα στη τιμή των 10£ με ξενάγηση στη πόλη αλλά και τα περίφημα κελάρια (Vaults) του Εδιμβούργου, μέσω της booking και του www.auldreekietours.com ,κάτι που εν τέλει κρίνω ότι άξιζε.

Tour.jpg


Τελειώνοντας, να πω ότι δεν αναλώθηκα στα υπόλοιπα προσφερόμενα πακέτα και αρκετά πιο τουριστικά τύπου ghost tour, bar tour κτλ., όπως ούτε και στο ενδεχόμενο να βγω εκτός πόλης, θεωρώντας σκόπιμο να αφιερώσω μόνο σ’ αυτήν τις δυόμισι συνολικά ημέρες που έβγαιναν καθαρά εκεί. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο βασίστηκα στις πληροφορίες από τα διάφορα νήματα, αλλά και την εξαιρετική ιστορία γι’ ακόμα μια φορά του @gelf ,σημειώνοντας ηλεκτρονικά στο χάρτη ό,τι ήθελα να δω όπως αρέσκομαι να κάνω στις τελευταίες εκδρομές μου:

MapEdi.jpg


Ίσως αν δεν ήμουν μόνος το πρόγραμμα να έβγαινε διαφορετικά, από την άλλη βέβαια ίσως και να είναι μια ευκαιρία να επαναπρογραμματίσω τη Σκωτία τώρα που είδα τι παίζει.;)
 
Last edited:

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
286
Likes
489
Επόμενο Ταξίδι
Είναι τόσο πολλά...
Ταξίδι-Όνειρο
Warwick, NY
Μπράβο ψηλέ, χαίρομαι πολύ που τα κατάφερες, φίλε!!!
Και που δεν τα παράτησες!!
Το Εδιμβούργο ήταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό χωρίς γονείς-οικογένεια. Θυμάμαι ακόμα το απίστευτα πρωτόγνωρο συναίσθημα όταν ξύπνησα πρώτη μέρα στο Εδιμβούργο, κατεβήκαμε κάτω, κοιτάω γύρω μου και λέω: "Ω ρε φίλε, είσαι σε ένα τελείως άλλο μέρος!!!"
Περιμένουμε με ανυπομονησία την ιστορία σου!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

No members online now.

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.723
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom