Πολωνία Υπό τη σκιά της πολεμοχαρούς γοργόνας.

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566

Ήταν σίγουρα η πιο ζεστή μου μέρα στη Βαρσοβία, αφού ο πάντα ευπρόσδεκτος ήλιος έχει συνήθως και αυτή την παρενέργεια, οπότε μία στάση για ένα κομμάτι σοκολατόπιτα και ένα ποτήρι νερό ήταν επιβεβλημένη για την απρόσκοπτη συνέχεια. Δράττομαι εδώ της ευκαιρίας για να αναφερθώ στην πιο γνωστή και διαδεδομένη αλυσίδα καφέ της πόλης.

Τα Green Nero Cafe (www.greencaffenero.pl/en/) με συνόδευσαν όλες αυτές τις μέρες μου εκεί, από το πρωινό μου, μέχρι ένα καλό σνακ για κάθε άλλη ώρα, όχι μόνο γιατί έχει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και γιατί τα βρίσκεις κυριολεκτικά οπουδήποτε στην πόλη. Σκεφτείτε κάτι σαν την αλυσίδα των δικών μας Everest, αλλά με χώρους καλαίσθητα διαμορφωμένους για να κάθεσαι και να διαβάζεις το βιβλίο σου ή να δουλεύεις στο laptop σου όσο πίνεις τον καφέ σου ή τσιμπάς κάτι, όπως στα Starbucks. Θα βρείτε σάντουιτς, ζεστές τάρτες, γλυκά και ένα βελούδινο καπουτσίνο που ήταν από τα καλύτερα που έχω πιει ποτέ.






 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Η πτήση για Βαρσοβία ήταν πραγματικά τη σωστή ώρα, στις 10 το πρωί. Ούτε πολύ νωρίς ώστε να ταλαιπωρείσαι με βάρβαρα ξυπνήματα, ούτε πολύ αργά ώστε να χάνεις την πρώτη μέρα του ταξιδιού. Η διάρκειά της 3 ώρες παρά 20 λεπτά. Πετάξαμε ήσυχα, φάγαμε και ένα μάλλον μέτριο πρωινό που μας σέρβιραν και στις 11.40 το πρωί, ώρα Πολωνίας, προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο Chopin, ένα από τα δύο που διαθέτει η πρωτεύουσα.

Το αεροδρόμιο έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινά ήδη από πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αν και τότε ακόμα με το όνομα Okęcie. Φυσικά τις επόμενες δεκαετίες υπέστη διαδοχικές ανακαινίσεις και επεκτάσεις ώσπου να πάρει τη σημερινή του μοντέρνα, αν και όχι τόσο ιδιαίτερη αρχιτεκτονικά, μορφή. Το 2001 μετονομάστηκε σε Frédéric Chopin Airport.

Warsaw-Chopin-Airport.jpg


Πήρα τις αποσκευές μου σε ένα εύλογο για το μέγεθος του αεροδρομίου χρονικό διάστημα -ευτυχώς- και κατευθύνθηκα προς την έξοδο για να βρω ταξί για το ξενοδοχείο, μιας και ενώ υπάρχει σύνδεση με το κέντρο της Βαρσοβίας και με τρένο και λεωφορείο, το αεροδρόμιο βρίσκεται μόνο 9 χιλ από αυτό και η μετάβαση εκεί με ταξί κοστίζει λιγότερο από 40 ζλότι, δηλαδή ούτε 10 ευρώ.

Ήδη από την Ελλάδα είχα αιτηθεί στο ξενοδοχείο αν θα μπορούσα να κάνω το chek-in αρκετά νωρίτερα από τις 2 το μεσημέρι που ήταν η προβλεπόμενη ώρα. Ενώ η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσαν να με διαβεβαιώσουν για κάτι τέτοιο και θα το βλέπαμε την ώρα της άφιξής μου, τελικά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το δωμάτιο μου ήταν ήδη έτοιμο.

Το δωμάτιο ήταν ένα αξιοπρεπέστατο σε μέγεθος μονόκλινο, σε μοντέρνο ύφος, με ένα ανετότατο κρεβάτι και μία χωροταξική τσαχπινιά, προφανώς κυρίως για λόγους αίσθησης ευρυχωρίας, παρά λειτουργικότητας. Το ντους του μπάνιου χωριζόταν με μία γυάλινη τζαμαρία από το υπόλοιπο δωμάτιο! Έτσι είχες την προνομιακή ευκαιρία να γλαρώνεις στο κρεβάτι σου στο τέλος μίας κουραστικής μέρας, χαζεύοντας μπαταρίες μπάνιου...

Warsaw, Hotel Mercure Grand 1.JPG


Εδώ θα ήθελα να πω, και πέρα από κάθε διάθεση χιούμορ, ότι η διαμονή και η εξυπηρέτηση στο συγκριμένο ξενοδοχείο ήταν εξαιρετική και ότι το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν ένα κεντρικό κατάλυμα, με ποιοτικές παροχές, αλλά όχι εξωφρενική τιμή.

Μετά το περσινό κάζο με τις ξαφνικές μπόρες της Λουμπλιάνας, αυτή τη φορά είχα σιγουρευτεί ότι είχα πάρει τα μέτρα μου στο εν λόγω θέμα. Παρόλα αυτά, ο καιρός αυτή την πρώτη μέρα φαινόταν πολύ καλύτερος από τις βροχές που προδιέγραφαν τα περισσότερα μετεωρολογικά site. Όχι και η πιο λαμπερή λιακάδα που είχα ποτέ δει, αλλά σίγουρα καιρός άνετος για πεζοπορία και εξερεύνηση μίας άγνωστης πόλης. Άλλαξα ρούχα και ξεκίνησα για την πρώτη μου βόλτα, που είχε όμως μία συγκεκριμένη αποστολή ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια. Να μετατρέψω τα ευρουλάκια μου σε εξωτικά ζλότι Πολωνίας.
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Η βασική μου έννοια για το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν το γεγονός ότι η Πολωνία έχει ακόμα το δικός της νόμισμα και άρα θα έμπλεκα με συναλλάγματα και ισοτιμίες. Και το αν θα έπρεπε να μετατρέψω ευρώ σε ζλότι σε ανταλλακτήριο, να σηκώσω από τα εκεί ΑΤΜ ή να χρησιμοποιήσω την χρεωστική μου κάρτα για αυτές τις 5 μέρες. Ενημερώθηκα αρκετά από γνώμες φίλων εδώ μέσα και κατέληξα ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν για αρχή να μετατρέψω ενδεικτικά ένα ποσό 100 ευρώ σε κάποιο ανταλλακτήριο (για να καταλάβω και τον ρυθμό δαπάνης των χρημάτων μου στις εκεί τιμές) και κατόπιν να χρησιμοποιώ τη χρεωστική μου κάρτα (με δεδομένο το σχετικά μικρό ποσό δεν θα συνέφερε να σηκώσω χρήματα από ΑΤΜ, λαμβάνοντας υπόψη την προμήθεια που κράταγε η τράπεζα). Είχα ήδη αλλάξει και 20 ευρώ στην Ελλάδα για το ταξί από το αεροδρόμιο, τα οποία έφτασαν και περίσσεψαν.

Η μικρή μου έρευνα είχε εντοπίσει τα πιο κοντινά αξιόπιστα ανταλλακτήρια στο εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο Złote Tarasy (Χρυσές Ταράτσες!). Πρόκειται για ένα φουτουριστικού σχεδιασμού σύγχρονο εμπορικό κέντρο με κυρίαρχο στοιχείο τη γυάλινη κυμματιστή οροφή του, στο κέντρο της πόλης, με όλες τις μεγάλες φίρμες συγκεντρωμένες στα τρία του επίπεδα. Εκεί βρήκα ισοτιμία 4,18 ζλότι για ένα ευρώ (η επίσημη ισοτιμία ήταν στα 4,22), δηλαδή αρκετά συμφέρουσα για ανταλλακτήριο.

Warsaw, Złote Tarasy 1.JPG


Warsaw, Złote Tarasy 3.JPG


Warsaw, Złote Tarasy 4.JPG


Warsaw, Złote Tarasy 5.JPG


Στο δρόμο για εκεί είδα την καθολική εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην οδό Nowogrodzka, ενδιαφεροντα Art Nouveau κτήρια, καθώς και αυτό της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, μα κυρίως το σήμα κατατεθέν της Βαρσοβίας, το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης, το ψηλότερο κτήριο της χώρας με τους 42 ορόφους και τα 231 μέτρα ύψος, δώρο του Σοβιετικού καθεστώτος στον Πολωνικό λαό στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Warsaw, Parish of St. Barbara 1.jpg

Η εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας

Warsaw, Parish of St. Barbara 2.JPG


Warsaw, Parish of St. Barbara 3.JPG


Warsaw, Ulica Nowogrodzka 1.JPG


Warsaw, Ulica Nowogrodzka 2.JPG


Warsaw, Ulica Nowogrodzka 4.JPG


Warsaw, Ulica Nowogrodzka 6 (Former State Agricultural Bank Building).JPG

Το κτήριο της Αγροτικής Τράπεζας

Warsaw, Palace of Culture and Science 2.JPG

Το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης

Warsaw, Palace of Culture and Science 5.JPG


Warsaw, Palace of Culture and Science 4.JPG
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Κατευθύνθηκα προς τη σικάτη Nowy Swiat και από εκεί στην αυτοκρατορική Krakowskie Przedmieście (θα σας μιλήσω για αυτές αναλυτικότερα στη συνέχεια) για να φτάσω στην πλατεία του Βασιλικού Κάστρου της Παλιάς Πόλης. Κόσμος πολύς γύρω από την επιβλητική στήλη του Βασιλιά Σίγκμουντ και άλλοι να χαζεύουν το ηλιοβασίλεμα από τον εξώστη της πλατείας προς την άλλη πλευρά του ποταμού Βιστούλα, με το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας να κυριαρχεί στο βάθος.

Warsaw, Old Town 48.JPG


Warsaw, Old Town 36.JPG


Warsaw, Old Town 47.JPG


Αποφάσισα για το δείπνο μου να καθίσω στο εστιατόριο Literatka (www.literatka.com.pl) ακριβώς επάνω στην πλατεία και απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Άννας. Πήρα στήθος κοτόπουλο τυλιγμένο με προσούτο, με γέμιση από τυρί και ντομάτα και γαρνιρισμένο με νιόκι με σπανάκι. Νόστιμο φαγητό, προσεγμένο περιβάλλον, καλό service, ωραία θέα στην κίνηση της περατζάδας της πλατείας και τιμές σχετικά τσιμπημένες, για τα δεδομένα της Πολωνίας πάντα.

photo4jpg.jpg


Και ενώ ο ήλιος έδυε, τα χρώματά του λες και ζωντάνευαν τον Βασιλιά Σίγκμουντ για να καλύψει με τη σκιά του προτεταμένου του σπαθιού την πόλη του, ανάμεσα στο παλάτι του και τη γειτονιά με τα μεγάλα πολύχρωμα κτήρια.

Warsaw, Old Town 44.JPG
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Nowy Świat και Krakowskie Przedmieście

Ένας από τους λόγους που επέλεξα το ξενοδοχείο Mercure Grand ήταν η θέση του κοντά στην οδό Nowy Świat, όπως προείπα. Ένας από τους λόγους που επέλεξα να μην συμπεριλαμβάνεται πρωινό στη διαμονή μου εκεί ήταν επίσης η μικρή απόσταση από τη συγκεκριμένη οδό, με τις πολλές και καλές επιλογές για να έχει κανείς το πρωινό του.

Η ulica Nowy Świat (που θα πει Νέος Κόσμος στα ελληνικά) είναι μία από τις βασικές οδούς της Βαρσοβίας, πολυσύχναστη και τουριστική, αφού αποτελεί ένα από τα ομορφότερα τμήματα της λεγόμενης Βασιλικής Οδού, που ξεκινά από την Πλατεία του Βασιλικού Κάστρου στην Παλιά Πόλη και καταλήγει στην περιοχή Wilanów με το ομώνυμο παλάτι. Πρόκειται για έναν σύντομο σχετικά δρόμο μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, με αφετηρία την Πλατεία Των Τριών Σταυρών και κατάληξη στο σημείο με το άγαλμα του Κοπέρνικου, όπου και αλλάζει στην οδό Krakowskie Przedmieście.

Η ιστορία της οδού ξεκινά από τη μεσαιωνική ακόμα εποχή, όταν χρησιμοποιείτο από τους βασιλιάδες για τα ταξίδι τους προς την Κρακοβία. Πήρε το όνομα «Νέος Κόσμος» κατά τον 17ο αιώνα, όταν η πόλη άρχισε να επεκτείνετε έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης. Όπως και σχεδόν ολόκληρη η πόλη της Βαρσοβίας, η οδός και τα κτήριά της καταστράφηκαν πλήρως από τους Ναζί κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου η οδός φτιάχτηκε από την αρχή, δυστυχώς όχι στην αρχική art nouveau εκδοχή της, η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποδοθεί πάλι, αλλά στο εξίσου ενδιαφέρον νεοκλασικό στυλ που είχε κατά τις αρχές του 19ου αιώνα. Σήμερα φιλοξενεί ενδιαφέροντα μαγαζάκια για φαγητό, καφέ, ποτό, αλλά και ψώνια και ένα γενικότερο σικ, νεανικό και κοσμοπολίτικο στυλ.

Warsaw, Nowy Świat 1.JPG


Warsaw, Nowy Świat 2.JPG


Warsaw, Nowy Świat 6.JPG


Ένα από αυτά, το γαλλικού στυλ μπιστρό-ζαχαροπλαστείο Croque Madame, επέλεξα για να έχω το πρωινό μου, πριν ξεκινήσει η πρωινή μου εξερεύνηση του Βασιλικού Δρόμου και της Παλιάς Πόλης. Το μαγαζάκι αυτό είναι όντως σε ένα πολύ συμπαθητικό γαλλικό ύφος, με πολύ καλή εξυπηρέτηση και νόστιμα πιάτα, και κυρίως, τραπεζάκια πάνω στο πεζοδρόμιο της οδούς και επομένως με θέα σε όλη την ενδιαφέρουσα κίνηση της πόλης που σιγά-σιγά ξυπνούσε. Και επέλεξα να φάω τί άλλο; Το ομώνυμο πιάτο, Croque Madame (φρυγανισμένο ψωμί, με τυρί, καπνιστό ζαμπόν και μπεσαμέλ, με ένα τηγανητό αβγό από επάνω και σαλάτα για συνοδευτικό) και ένα καπουτσίνο. Και τα δύο ήταν εξαιρετικά και σε πολύ καλή τιμή. Σας το συνιστώ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Warsaw, Nowy Świat 3 (Croque Madame Bistro).JPG


Warsaw,Nowy Świat 4 (Croque Madame Bistro).JPG


Warsaw,Nowy Świat 5 (Croque Madame Bistro).jpg
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Το τέλος της Nowy Świat στη μικρή πλατεία με το άγαλμα του Κοπέρνικου σηματοδοτεί και την αρχή της οδού Krakowskie Przedmieście, ενός δρόμου επίσης τουριστικού αλλά με περισσότερο βασιλικό και επιβλητικό ύφος. Πρόκειται για το βορειότερο τμήμα του περίφημου Βασιλικού Δρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη συνεχή διαδοχή κτηρίων υψηλής ιστορικής και αισθητικής αξίας, όπως παλάτια, αρχοντικά και εκκλησίες, ενώ δεν λείπουν και τα καταστήματα, περισσότερο καφέ και ζαχαροπλαστεία, που εντοπίζονται κυρίως στο τελευταίο κομμάτι του δρόμου, προς την πλατεία του Βασιλικού Κάστρου.

Krakowskie Przedmieście σημαίνει «Προάστιο της Κρακοβίας» και δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα για να χρησιμοποιηθεί ως εμπορικός δρόμος. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα χτίστηκαν τα πολλά πολυτελή του κτήρια, κυρίως σε ρυθμό Baroque, ώστε να αποτελέσει την οδική αρτηρία που θα ένωνε το Κάστρο του βασιλεία με το Παλάτι Wilanow, καθιστώντας τον ήδη από τότε τον πιο σημαντικό δρόμο της Βαρσοβίας. Η οδός δεν απέφυγε τη μοίρα της υπόλοιπης πόλης και ισοπεδώθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπόρεσε όμως και αυτή να χτιστεί από τη αρχή μετά το τέλος του πολέμου, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη πιστότητα ως προς την αρχική της μορφή, χάρις στους πίνακες του ζωγράφου Bernardo Belotto που αναπαριστούσαν με μεγάλη λεπτομέρεια τους δρόμους της πόλης κατά τον 18ο αιώνα.

Σήμερα είναι ο πιο περπατημένος και πολυφωτογραφημένος δρόμος της Βαρσοβίας, ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 34.JPG


Ξεκινώντας λοιπόν την περιήγησή μας στην Krakowskie Przedmieście, βλέπουμε κατά σειρά:

· Το χάλκινο άγαλμα του Πολωνού αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου, που δημιουργήθηκε από τον δανοισλανδό γλύπτη Bertel Thorvaldsen το 1830.


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 03 (Nicolaus Copernicus statue 2).JPG


· Τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, σε ρυθμό μπαρόκ, που κατασκευάστηκε μεταξύ του 1679 και 1696 από τον αρχιτέκτονα Józef Szymon Bellotti. Το 1882 εκεί τοποθετήθηκε η τεφροδόχος με την καρδιά του μεγάλου μουσουργού Σοπέν.

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 05 (Church of the Holy Cross).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 08 (Church of the Holy Cross).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 12 (Church of the Holy Cross).JPG


· Το νεοκλασικό παλάτι Tyszkiewicz, η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1792. Τη δυτική του πρόσοψη κοσμούν τέσσερις πέτρινοι Άτλαντες.

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 32 (Tyszkiewicz Palace).JPG


· Το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, με έτος ίδρυσης το 1816, όταν ο τότε διαμελισμός της Πολωνίας αυτονόμησε τη Βαρσοβία από το ως τότε ακαδημαϊκό κέντρο της χώρας, την Κρακοβία. Σήμερα προσφέρει 37 διαφορετικά αντικείμενα σπουδών και φιλοξενεί 18 σχολές στους τομείς των ανθρωπιστικών, τεχνικών και φυσικών επιστημών.

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 16 (The University).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 18 (The University).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 22 (The University).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 24 (The University).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 29 (The University).JPG


· Την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, σε ρυθμό rococo και με διάρκεια κατασκευής σχεδόν 100 χρόνια (1664-1761). Εδώ ο Φρεντερίκ Σοπέν συνήθιζε να παίζει το εκκλησιαστικό όργανο του ναού.

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 35 (Church of St. Joseph of the Visitationists).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 38 (Church of St. Joseph of the Visitationists).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 39 (Church of St. Joseph of the Visitationists).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 41 (Church of St. Joseph of the Visitationists).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 42.JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 43.JPG
 
Last edited:

FILBO

Member
Μηνύματα
152
Likes
941
Το τέλος της Nowy Świat στην μικρή πλατεία με το άγαλμα του Κοπέρνικου σηματοδοτεί και την αρχή της οδού Krakowskie Przedmieście, ενός δρόμου επίσης τουριστικού αλλά με περισσότερο βασιλικό και επιβλητικό ύφος. Πρόκειται για το βορειότερο τμήμα του περίφημου Βασιλικού Δρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη συνεχή διαδοχή κτηρίων υψηλής ιστορικής και αισθητικής αξίας, όπως παλάτια, αρχοντικά και εκκλησίες, ενώ δεν λείπουν και τα καταστήματα, περισσότερο καφέ και ζαχαροπλαστεία, που εντοπίζονται κυρίως στο τελευταίο κομμάτι του δρόμου, προς την πλατεία του Βασιλικού Κάστρου.

Krakowskie Przedmieście σημαίνει «Προάστιο της Κρακοβίας» και δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα για να χρησιμοποιηθεί ως εμπορικός δρόμος. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα χτίστηκαν τα πολλά πολυτελή του κτήρια, κυρίως σε ρυθμό Baroque, ώστε να αποτελέσει την οδική αρτηρία που θα ένωνε το Κάστρο του βασιλεία με το Παλάτι Wilanow, καθιστώντας τον ήδη από τότε τον πιο σημαντικό δρόμο της Βαρσοβίας. Η οδός δεν απέφυγε τη μοίρα της υπόλοιπης πόλης και ισοπεδώθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπόρεσε όμως και αυτή να χτιστεί από τη αρχή μετά το τέλος του πολέμου, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη πιστότητα ως προς την αρχική της μορφή, χάρις στους πίνακες του ζωγράφου Bernardo Belotto που αναπαριστούσαν με μεγάλη λεπτομέρεια τους δρόμους της πόλης κατά τον 18ο αιώνα.

Σήμερα είναι ο πιο περπατημένος και πολυφωτογραφημένος δρόμος της Βαρσοβίας, ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

View attachment 211003

Ξεκινώντας λοιπόν την περιήγησή μας στην Krakowskie Przedmieście, βλέπουμε κατά σειρά:

· Το χάλκινο άγαλμα του Πολωνού αστρονόμου Νικόλαου Κοπέρνικου, που δημιουργήθηκε από τον δανοισλανδό γλύπτη Bertel Thorvaldsen το 1830.


View attachment 210995

· Τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, σε ρυθμό μπαρόκ, που κατασκευάστηκε μεταξύ του 1679 και 1696 από τον αρχιτέκτονα Józef Szymon Bellotti. Το 1882 εκεί τοποθετήθηκε η τεφροδόχος με την καρδιά του μεγάλου μουσουργού Σοπέν.

View attachment 210996

View attachment 210997

View attachment 210998

· Το νεοκλασικό παλάτι Tyszkiewicz, η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1792. Τη δυτική του πρόσοψη κοσμούν τέσσερις πέτρινοι Άτλαντες.

View attachment 211010

· Το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, με έτος ίδρυσης το 1816 όταν ο τότε διαμελισμός της Πολωνίας αυτονόμησε τη Βαρσοβία από το ως τότε ακαδημαϊκό κέντρο της χώρας, την Κρακοβία. Σήμερα προσφέρει 37 διαφορετικά αντικείμενα σπουδών και φιλοξενεί 18 σχολές στους τομείς των ανθρωπιστικών, τεχνικών και φυσικών επιστημών.

View attachment 210999

View attachment 211000

View attachment 211001

View attachment 211011

View attachment 211002

· Την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, σε ρυθμό rococo και με διάρκεια κατασκευής σχεδόν 100 χρόνια (1664-1761). Εδώ ο Φρεντερίκ Σοπέν συνήθιζε να παίζει το εκκλησιαστικό όργανο του ναού.

View attachment 211004

View attachment 211005

View attachment 211006

View attachment 211007

View attachment 211008

View attachment 211009
Πολύ ωραία παρουσίαση και φωτογραφίες !
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Μικρή στάση στη σοκολατερί Wedel για κέικ σοκολάτας με σάλτσα από σμέουρα και συνεχίζουμε τη βόλτα μας στην παραμυθένια Krakowskie Przedmieście.

pysznie_002.jpg


· Το πολυτελές ξενοδοχείο Bristol, που κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις ένα χρόνο και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1901. Με το νέο-αναγεννησιακό του στυλ είναι ακόμα και σήμερα ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα ξενοδοχεία της Πολωνίας. Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα κτίσματα της πόλης που έμειναν ανέπαφα από τη Γερμανική εισβολή.


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 44 (Bristol Hotel).JPG


· Το Προεδρικό Παλάτι, με ηλικία σχεδόν 400 χρόνων και αλλεπάλληλες μετατροπές στο αρχιτεκτονικό του ύφος, που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως κυβερνητικό κτήριο το 1818. Το 1994 έγινε η επίσημη κατοικία του προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατίας. Τον εμπρόσθιο εξωτερικό του χώρο κοσμεί το άγαλμα του πρίγκιπα Józef Poniatowski.


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 46 (Presidential Palace).JPG


· Το μπαρόκ Παλάτι Potocki, ακριβώς απέναντι από το Προεδρικό Παλάτι, το οποίο χτίστηκε ως η κατοικία της ομώνυμης οικογένειας και σήμερα στεγάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομίας της χώρας.

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 52 (Potocki Palace).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 50.JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 51.JPG


· Ο ρωμαιοκαθολικός ναός της Κοίμησης της Παρθένου Μαρίας και του Ιωσήφ, πιο γνωστός ως εκκλησία των Καρμελιτών, με τη χαρακτηριστική νεοκλασική πρόσοψη και τα δύο καμπαναριά σε σχήμα θυμιατού. Έχει διασωθεί στην αρχική του μορφή, αφού υπέστη μόνο μικρές ζημιές κατά τον βομβαρδισμό της πόλης.

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 54 (Carmelite Church).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 56 (Carmelite Church).JPG


· Το μνημείο του Adam Mickiewicz, εθνικού ποιητή της Πολωνίας, αλλά και δραματουργού, δοκιμιογράφου και καθηγητή λογοτεχνία, εμβληματικής μορφής του Πολωνικού Ρομαντισμού, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Cyprian Godebski το 1898.

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 57  (Adam Mickiewicz Monument).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 59 (Adam Mickiewicz Monument).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 63.JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 65.JPG


· Η εκκλησία της Αγίας Άννας σε νεοκλασικό στυλ, μία από τις πιο παλιές και χαρακτηριστικές της πόλης, χτισμένη το 1454. Την πρόσοψή της κοσμούν τα αγάλματα των τεσσάρων Ευαγγελιστών. Ο ιδιαίτερα πλούσιος εσωτερικός της διάκοσμος χαρακτηρίζεται από ένα βαρύ μπαρόκ ύφος, με πολλές νωπογραφίες (frescoes).

Warsaw, Krakowskie Przedmieście 68 (St Anne Church).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 71 (St Anne Church).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 73 (St Anne Church).JPG


Warsaw, Krakowskie Przedmieście 74.JPG
 
Last edited:

Joanna

Member
Μηνύματα
195
Likes
57
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου καθώς και η αναλυτική περιγραφή των όσων είδες στην μέχρι τώρα περιήγηση σου.. περιμένω τη συνέχεια γιατί φεύγω κι εγώ την Δευτέρα για Βαρσοβία - Κρακοβία. Αυτό το γαλλικού στυλ μπιστρό-ζαχαροπλαστείο Croque Madame, παίζει πολύ εδώ στο φόρουμ ! θα το τιμήσω κι εγώ !:bleh:
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου καθώς και η αναλυτική περιγραφή των όσων είδες στην μέχρι τώρα περιήγηση σου.. περιμένω τη συνέχεια γιατί φεύγω κι εγώ την Δευτέρα για Βαρσοβία - Κρακοβία. Αυτό το γαλλικού στυλ μπιστρό-ζαχαροπλαστείο Croque Madame, παίζει πολύ εδώ στο φόρουμ ! θα το τιμήσω κι εγώ !:bleh:
Nα το επισκευτείς, είναι πολύ όμορφο και μέσα για να κάτσεις. Στα πολύ θετικά, για εμένα τουλάχιστον, ότι παρά την πολύ κεντρική του θέση δεν είχε ποτέ πολύ κόσμο.

161091.jpg
 
Last edited:

Joanna

Member
Μηνύματα
195
Likes
57
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
πανέμορφο πραγματικά !

περιμένω τη συνέχεια ! :)
 
Last edited by a moderator:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Ulica Miodowa

Κοντά στο τέλος της Krakowskie Przedmieście και πριν την πλατεία του Βασιλικού Κάστρου ξεκινά η οδός Miodowa, που εκτίνεται μέχρι την πλατεία Krasiński. Πρόκειται μάλλον για τον πιο γλυκό δρόμο της Βαρσοβίας, αφού στα Πολωνικά σημαίνει «δρόμος του μελιού» εξαιτίας των πολλών μαγαζιών με gingerbread που υπήρχαν εκεί κατά τον 16ο αιώνα. Είναι όμως επίσης και ένας δρόμος με πολλά κτήρια με αξιόλογη αρχιτεκτονική και ιστορική διάσταση, που αν και πολύ κεντρικός διαφεύγει της προσοχής πολλών επισκεπτών της πόλης αφού επισκιάζεται από τον γειτονικό Βασιλικό Δρόμο.

Warsaw, Ulica Miodowa 01.JPG


Warsaw, Ulica Miodowa 03.JPG


Ξεκινώντας λοιπόν από την πλατεία του Βασιλικού κάστρου και πηγαίνοντας προς την πλατεία Krasiński, συναντάμε αρχικά το Παλάτι Małachowskich, χτισμένο σε στυλ μπαρόκ κατά το πρώτο μισό του 18ου αιώνα για τον τότε δήμαρχο της Βαρσοβίας. Το 1785 περνά στην ιδιοκτησία της εταιρίας «Roesler & Hurtig» που το μετατρέπει στο πρώτο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Warsaw, Ulica Miodowa 04.JPG


Στη διασταύρωση με την οδό Senatorska βρίσκεται το Παλάτι του Επισκόπου της Κρακοβίας, που αποτέλεσε την κατοικία του Επισκόπου στη Βαρσοβία κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ενώ μετά το 1795, κατά την τρίτη διαίρεση της χώρας, φιλοξένησε τον πρόεδρο της Νότιας Πρωσίας.

Warsaw, Ulica Miodowa 06 (Cracow's Bishop`s Palace).JPG


Warsaw, Ulica Miodowa 07 (Cracow's Bishop`s Palace).JPG


Λίγο πιο κάτω, το Παλάτι Branicki, ένα αρχοντικό του 1740 σε στυλ rococo, ιδιοκτησίας του επιφανούς εκείνη την εποχή Stefan Mikołaj Branicki, με τα περίτεχνα και μυστηριώδη αγάλματα περιμετρικά της στέγης του.

Warsaw, Ulica Miodowa 09 (Branicki Palace).JPG


Warsaw, Ulica Miodowa 12 (Branicki Palace).JPG


Warsaw, Ulica Miodowa 14 (Branicki Palace).JPG


Warsaw, Ulica Miodowa 15 (Branicki Palace).JPG


Στη συνέχεια και για ένα μικρό τμήμα της η ulica Miodowa μετατρέπεται σε οδογέφυρα, από την οποία μπορείς να έχεις θέα στο ύψους 7 μέτρων Μνημείο των Ηρώων της Βαρσοβίας, αφιερωμένο σε όλους αυτούς που πέθαναν στη Βαρσοβία από το 1939 μέχρι το 1945, κατά την αντίσταση στους Γερμανούς.

Warsaw, Ulica Miodowa 17 (Monument to the Heroes of Warsaw).JPG


H Εκκλησία των Καπουτσίνων Μοναχών χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και ο σχετικά λιτός εξωτερικός και εσωτερικός της χώρος δεν σε προϊδεάζει για το πολύτιμο περιεχόμενό της, το «παρεκκλήσι του Βασιλιά» που φιλοξενεί την τεφροδόχο με τις στάχτες του Βασιλεία August II Mocny καθώς και μία σαρκοφάγο με την καρδιά του Jan III Sobieski.

Warsaw, Ulica Miodowa 19 (Capuchin Church).JPG


Warsaw, Ulica Miodowa 20 (Capuchin Church).JPG


Και φτάνουμε στο Παλάτι Pac, χτισμένο στα τέλη του 17ου αιώνα αρχικά σε μπαρόκ αρχιτεκτονικό ρυθμό. Μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας Radziwiłł, κατόπιν πέρασε στην ιδιοκτησία του ευγενούς Ludwik Michał Pac που του έδωσε το σημερινό νεοκλασικό του ύφος. Σήμερα φιλοξενεί το Υπουργείο Υγείας.

Warsaw, Ulica Miodowa 21 (Pac Palace).JPG


Warsaw, Ulica Miodowa 23 (Pac Palace).JPG


Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ο Ορθόδοξος Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Dominic Merlini σε ύφος πολύ διαφορετικό από το τυπικό βυζαντινό των ορθόδοξων ναών, αλλά που να ενσωματώνει το κτήριο στην όλη εικόνα της οδού.

Warsaw, Ulica Miodowa 24 (Orthodox church of the Assumption of the Virgin Mary).JPG


Η Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης Aleksander Zelwerowicz με το χαρακτηριστικό χέρι πάνω από την είσοδό της.

Warsaw, Ulica Miodowa 27 (Aleksander Zelwerowicz Theatre Academy).JPG


Warsaw, Ulica Miodowa 28.JPG


Στο τέλος του δρόμου στέκει ο Καθεδρικός Ναός του Πολωνικού Στρατού. Όλες οι θρησκευτικές εορτές που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας λαμβάνουν χώρα σε αυτή την εκκλησία. Είναι μία από τις εκκλησίες που καταστράφηκαν πλήρως από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, καθώς οι πύργοι της χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήρια και τα κελάρια της ως πρόχειρο νοσοκομείο για τους τραυματίες του πολέμου.

Warsaw, Ulica Miodowa 30 (The Field Cathedral of the Polish Armed Forces).JPG
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.498
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom