Marios_Gr
Member
Η βασική μου έννοια για το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν το γεγονός ότι η Πολωνία έχει ακόμα το δικός της νόμισμα και άρα θα έμπλεκα με συναλλάγματα και ισοτιμίες. Και το αν θα έπρεπε να μετατρέψω ευρώ σε ζλότι σε ανταλλακτήριο, να σηκώσω από τα εκεί ΑΤΜ ή να χρησιμοποιήσω την χρεωστική μου κάρτα για αυτές τις 5 μέρες. Ενημερώθηκα αρκετά από γνώμες φίλων εδώ μέσα και κατέληξα ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν για αρχή να μετατρέψω ενδεικτικά ένα ποσό 100 ευρώ σε κάποιο ανταλλακτήριο (για να καταλάβω και τον ρυθμό δαπάνης των χρημάτων μου στις εκεί τιμές) και κατόπιν να χρησιμοποιώ τη χρεωστική μου κάρτα (με δεδομένο το σχετικά μικρό ποσό δεν θα συνέφερε να σηκώσω χρήματα από ΑΤΜ, λαμβάνοντας υπόψη την προμήθεια που κράταγε η τράπεζα). Είχα ήδη αλλάξει και 20 ευρώ στην Ελλάδα για το ταξί από το αεροδρόμιο, τα οποία έφτασαν και περίσσεψαν.
Η μικρή μου έρευνα είχε εντοπίσει τα πιο κοντινά αξιόπιστα ανταλλακτήρια στο εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο Złote Tarasy (Χρυσές Ταράτσες!). Πρόκειται για ένα φουτουριστικού σχεδιασμού σύγχρονο εμπορικό κέντρο με κυρίαρχο στοιχείο τη γυάλινη κυμματιστή οροφή του στο κέντρο της πόλης, με όλες τις μεγάλες φίρμες συγκεντρωμένες στα τρία του επίπεδα. Εκεί βρήκα ισοτιμία 4,18 ζλότι για ένα ευρώ (η επίσημη ισοτιμία ήταν στα 4,22), αρκετά συμφέρουσα δηλαδή για ανταλλακτήριο.
Στο δρόμο για εκεί είδα την καθολική εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στην οδό Nowogrodzka ενδοαφεροντα Art Nouveau κτήρια καθώς και αυτό της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, μα κυρίως το σήμα κατατεθέν της Βαρσοβίας, το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης, το ψηλότερο κτήριο της χώρας με τους 42 ορόφους και τα 231 μέτρα ύψος, δώρο του Σοβιετικού καθεστώτος στον Πολωνικό λαό στις αρχές της δεκαετίας του ’50.
Η εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας
Το κτήριο της Αγροτικής Τράπεζας
Το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης
Η μικρή μου έρευνα είχε εντοπίσει τα πιο κοντινά αξιόπιστα ανταλλακτήρια στο εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο Złote Tarasy (Χρυσές Ταράτσες!). Πρόκειται για ένα φουτουριστικού σχεδιασμού σύγχρονο εμπορικό κέντρο με κυρίαρχο στοιχείο τη γυάλινη κυμματιστή οροφή του στο κέντρο της πόλης, με όλες τις μεγάλες φίρμες συγκεντρωμένες στα τρία του επίπεδα. Εκεί βρήκα ισοτιμία 4,18 ζλότι για ένα ευρώ (η επίσημη ισοτιμία ήταν στα 4,22), αρκετά συμφέρουσα δηλαδή για ανταλλακτήριο.
Στο δρόμο για εκεί είδα την καθολική εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στην οδό Nowogrodzka ενδοαφεροντα Art Nouveau κτήρια καθώς και αυτό της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, μα κυρίως το σήμα κατατεθέν της Βαρσοβίας, το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης, το ψηλότερο κτήριο της χώρας με τους 42 ορόφους και τα 231 μέτρα ύψος, δώρο του Σοβιετικού καθεστώτος στον Πολωνικό λαό στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Η εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας
Το κτήριο της Αγροτικής Τράπεζας
Το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης
Last edited: