kabamarou
Member
Περιεχόμενα
Ήταν γύρω στις 11 και επιταχύναμε τον βηματισμό μας λόγω του ότι σε λίγη ώρα σταματούσαν τα δρομολόγια . Από τον σταθμό Vittorio Emanuele αποβιβαστήκαμε στην στάση flaminio φτάνοντας μπροστά στην μεγαλοπρεπή Piazza del Popolo. Ανεβήκαμε τα σκαλιά που είναι στο πίσω μέρος της πλατείας, βγήκαμε σε ένα αχανές μπαλκόνι και ξαποστάσαμε σε ένα μαρμάρινο παγκάκι. Γίναμε ένα με αυτό και δεν θέλαμε να το αποχωριστούμε. Αγναντεύαμε τον φωτισμένο τρούλο του Αγίου Πέτρου του Βατικανού καθώς και ένα μέρος της νυχτερινής Ρώμης.
Θυμηθήκαμε όμως ότι δεν μπορούσαμε να χαλαρώσουμε και πολύ γιατί έπρεπε να προλάβουμε ένα καφεκοπτείο που έκλεινε στις μία.
Η διαδρομή από εκεί για την piazza di spagna είναι μια ευθεία αρκεί να πας όλο ίσια από την Via del Babuino. Οι ταμπέλες με τις οδούς στην Ρώμη είναι πολύ όμορφες
(Μια τυχαία ταμπέλα)
αλλά δυστυχώς απουσιάζουν από πολλά σημεία. Χρειάστηκε να περάσουμε 3-4 διασταυρώσεις για να βρούμε μια ταμπέλα που να γράφει «Via del Babuino» και να εξακριβώσουμε ότι πηγαίναμε στον σωστό δρόμο. Φτάσαμε στην piazzadispagna βρίσκοντας την διάσημη σκαλινάτα κλειστή με κάγκελα από έξω…
Προφανώς λόγω κάποιων εργασιών συντήρησης. Κατευθυνθήκαμε προς την κεντρική Via del Corso. Βλέποντας τους πανέμορφους ερημικούς δρόμους και όλα τα καταστήματα κλειστά διερωτόμουν κατά πόσο είναι δυνατόν ένα μαγαζί που πουλάει καφέ να λειτουργεί τέτοια ώρα.

To πιο παλιό καφεκοπτείο της Ρώμης και για πολλούς το καλύτερο, βρέθηκε επιτέλους και μάλιστα ανοικτό! Το άρωμα που κατέκλυζε όλο τον χώρο μας πρόσφερε μια μεθυστική μυρωδιά.
Καθισμένοι όπως ήμασταν στο σιντριβάνι φαντάστικα αυτούς που μας βλέπανε ίσως από κάποια άλλη γωνιά του κόσμου από την livecameraπου υπάρχει εκεί. Αμέτρητες φορές πριν τον ερχομό μας εδώ παρατηρούσα μέσα από τον υπολογιστή μου το πλάνο από αυτή την πλατεία ευχόμενος να ήμουν στην θέση αυτών που κοιτούσα και είχε φτάσει επιτέλους η ανατριχιαστική στιγμή που είχα πάρει την σκυτάλη και ανήκα σε αυτούς που θα ήθελαν να είναι στην θέση μου.
Μετά από αυτή την σκέψη ξεκινήσαμε για την fontana di trevi με βήμα αργόσυρτο. Φτάνοντας συναντήσαμε ένα μεγάλο τζάμι να μας χωρίζει από ένα από τα ομορφότερα υπαίθρια έργα τέχνης παγκοσμίως, λόγω της συντήρησης που γινόταν και εδώ αυτή την περίοδο.

Την θαυμάσαμε από όλες τις οπτικές, διάβασα στους υπόλοιπους σχετικές πληροφορίες όπως και σε κάθε άλλο αξιοθέατο άλλο πριν και αναρωτηθήκαμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.
Μετά από τόσες νύχτες ολιγόωρου ύπνου και απόλυτης αγρύπνιας της τελευταίας βραδιάς εμφανίστηκαν δυνάμεις που δεν ήξερα ότι υπάρχουν αλλά και αυτές ένιωθα ότι σωνόντουσαν. Δεν τολμούσα παρόλα αυτά να ξεστομίσω το «Μέχρι εδώ. Φτάνει». Σαν να το θεωρούσα προσβολή της ταξιδιωτικής μου τιμής και περίμενα να το πουν οι άλλοι.
Τελικά το είπαν
Στο αεροδρόμιο του ciampino γύρω στις 02:00 που φτάσαμε είναι κλειστό το κτίριο των αναχωρήσεων και έτσι μαζεύονται όλοι στο κτίριο των αφίξεων που μετατρέπεται για λίγες ώρες σε ένα κοινόβιο με ανθρώπους από πολλές και διαφορετικές χώρες του πλανήτη που έχουν όλοι ένα κοινό όραμα και στόχο. Να γλιτώσουν τα χρήματα του ξενοδοχείου για μία βραδιά!
Παντού υπήρχαν κορμιά ξαπλωμένα στις καρέκλες και στο πάτωμα. Οι πιο οργανωμένοι είχαν υπνόσακους και κουβέρτες ενώ άλλοι κοιμόντουσαν πάνω σε ρούχα απλωμένα. Οι φίλοι μου πρόλαβαν και κατέλαβαν κάτι καρέκλες ενώ εγώ αρκέστηκα να χρησιμοποιήσω το πάτωμα σαν κάθισμα αλλά και σαν κρεβάτι για λίγο με αρνητικές εντυπώσεις. Ο χώρος δεν θερμαινόταν και μια ελαφριά ψύχρα μας σιγοπότιζε. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι επικρατούσε σχετική ησυχία σαν να υπάρχει ένας διεθνής άγραφος κανόνας για τέτοιες καταστάσεις που προσπαθούσαν να τον τηρήσουν σχεδόν όλοι.
Ο νους πλέον υπολειτουργούσε αλλά ευτυχώς μετά από λίγες ώρες μπορέσαμε και βρήκαμε την πύλη αναχώρησης και μπήκαμε στο αεροπλάνο αποχαιρετώντας στις 7 παρά τα ξημερώματα την Ρώμη.
Κάπως έτσι έληξε η 3η για εμένα ημερησία εκδρομή στην πρωτεύουσα της Ιταλίας με 1000 και 1 εικόνες και την γλυκιά υπέρτατη ονειρική αίσθηση που σου δίνει ένα μέρος όταν το ξαναβλέπεις καθώς μπαίνουν μέσα σε ένα σέικερ οι εικόνες από τις προηγούμενες επισκέψεις, οι τωρινές αλλά και αυτές της προσμονής, δημιουργώντας ένα γευστικότατο κοκτέιλ με την γεύση του να μένει μέσα σου για πάντα και να σε κάνει να μην είσαι ποτέ ο ίδιος από εκεί και ύστερα.
Αrrivederci!!!
(Ο τελικός μας περίπατος)

(Η συνολική μας διαδρομή με εξαίρεση το taxi)

Last edited by a moderator: