Señor_Nada
Member
- Μηνύματα
- 1.722
- Likes
- 9.611
- Ταξίδι-Όνειρο
- Άβυσσος
Η διαδρομή απ'το San Cristobal στην Oaxaca ήταν μία απ'τις πιο ζόρικες διαδρομές που έχω κάνει. Η διάρκεια της ήταν πάνω από 12 ώρες με 3+ ώρες να είναι συνεχείς στροφές! Το στομάχι έφτασε στο στόμα. Στην Oaxaca φτάσαμε βράδυ και ήμουν ένα ερείπιο. Ίσα που είχα το κουράγιο να πάω να φάω κάτι. Εδώ πήρα άλλη μα απόφαση να κόψω κάτι κι αυτό ήταν το Puerto Escondido. Ήθελα να δω Ειρηνικό ωκεανό, αλλά η κούραση σε συνδυασμό με τα σχόλια που διάβαζα στο ίντερνετ ότι εκείνη η διαδρομή είναι ακόμα χειρότερη με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Στην Oaxaca ζούσε ο πολιτισμός των Zapotecas.
Hierve el Agua
Με το που έφτασα στο χόστελ ρώτησα πως θα μπορούσα να πάω σε έναν απ'τους κύριους στόχους μου στην περιοχή το Hierve el Agua. Μου είπε για ένα συγκεκριμένο τουριστικό πακέτο που περιλάμβανε κι άλλα ενδιαφέροντα μέρη. Το κόστος ήταν 200 πέσος, χωρίς κάποιες εισόδους, που θα αναφέρω στην συνέχεια και χωρίς μεσημεριανό. Το λεωφορείο με πήρε απ'το χόστελ και με άφησε εκεί.
Η πρώτη στάση του τουρ είναι ενα δέντρο 2000 ετών στο χωριό Santa Maria del Tule. Είναι το περίφημο Arbol del Tule. Το έβλεπες καθαρά απ'την πλατεία, αλλά αν ήθελες να μπεις στην αυλή στην οποία βρίσκεται μαζί μ'ένα άλλο δέντρο 1000 ετών η είσοδος είναι 10 πέσος. Το δέντρο φυσικά είναι πολύ εντυπωσιακό.
Η πλατεία στην οποία βρίσκεται έχει και το δημαρχείο του χωριού. Πλατεία και δημαρχείο, απλά υπέροχα.
Επόμενη στάση ήταν ένα χωριό Ινδιάνων για να δούμε τα περίφημα εργόχειρα τους. Στην αρχή μας εξήγησαν ότι για τα χρώματα χρησιμοποιούν τις ίδιες αρχαίες τεχνικές των Zapotecas πχ το κόκκινο χρώμα προκύπτει ανακατεύοντας τη σκόνη από ένα ξεραμένο έντομο και νερό. Προσθέτοντας χυμό λεμονιού, το χρώμα αλλάζει και αραιώνοντας ή προσθέτοντας περισσότερη σκόνη ελέγχεις την ένταση του χρώματος. Διάφορα φυτά επίσης δίνουν χρώματα. Εδώ όλα σε παράταξη.
Στο εργαλείο με τον τροχό που φαίνεται στην παραπάνω φώτο φτιάχνουν τις κλωστές από μαλλί προβάτου. Τις οποίες στην συνέχεια τοποθετούν στον αργαλειό.
Απ'ότι είπε ένα έργο σαν το παρακάτω με τα ζώα συνήθως τους παίρνει μήνες να το φτιάξουν. Δεν ξέρω πως το βλέπετε αλλά μου ακούγεται υπερβολικό!
Στην συνέχεια ακολούθησε ένα μεγάλο διάλλειμα, μισάωρο και βάλε για όσους θέλανε να αγοράσουν κάτι. Τιμές; Μπορεί να βρείτε και πιο φθηνά στο Κολωνάκι!
Ήρθε η ώρα του κυριώς πιάτου. Η είσοδος στον χώρο Ηierve el Agua ή 25 πέσος. Γιατί αξίζει να πάει κάποιος εκεί; Σε αυτό το μέρος καταρράκτες με λίγο νερό έχουν δημιουργήσει σταλακτήτες που έχουν πάρει την μορφή καταρράκτη. Οι Μεξικάνοι τους ονομάζουν πετρωμένους καταρράκτες. Υπάρχουν και μικρές φυσικές πισίνες με ζεστό νερό, ενώ οι Μεξικάνοι έχουν φτιάξει και μεγαλύτερες τεχνητές πισίνες. Η θέα από εκεί είναι φοβερή. Επίσης στην περιοχή κόβουν βόλτες κάτι μεγάλα πουλιά σαν γύπες.
Η μία τεχνητή πισίνα είναι στην άκρη του γκρεμού.
Εδώ φαίνεται ο μικρός "καταρράκτης" με τις πισίνες και την καταπληκτική θέα.
Ο μεγάλος καταρράκτης είναι αυτός.
Αν πλησιάσετε ακόμα περισσότερο βλέπετε καθαρά το νερό να πέφτει.
Η απόσταση απ'τον ένα καταρράκτη στον άλλο ήταν σχετικά μεγάλη. Είχαμε σύνολο 45 λεπτά και για να προλάβω να γυρίσω στο λεωφορείο στην συμφωνημένη ώρα, στο τέλος χρειάστηκε και να τρέξω. Το ότι φάγαμε τόση ώρα στο μαγαζί με τα εργόχειρα κι αυτό το καταπληκτικό μέρος το ξεπετάξαμε κάνει το συγκεκριμένο τουρ εντελώς ασόβαρο.
Η επόμενη στάση ήταν για φαΐ. Σταματήσαμε σ'ένα εστιατόριο με μπουφέ που κόστιζε 150 πέσος χωρίς ποτό. Το φαγητό ήταν πολύ καλό. Ειδικά κάτι τηγανητές τυρόπιτες! Είχαν και το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής που είναι κοτόπουλο με σάλτσα mole. Δεν δοκίμασα γιατί η σάλτσα αυτή περιέχει κακάο το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου. Ανήκω σε αυτή την περίεργη σέκτα που δεν τους αρέσει η σοκολάτα! Σοκολάτα παγωτό, σοκολατάκια, τούρτες σοκολατίνες ούτε να τα βλέπω!
Αφού φάγαμε (3 τηγανητές τυρόπιτες στη σειρά εκτός των άλλων, με δυσκολία περπατούσα!) πήγαμε στην επόμενη στάση του τουρ που ήταν το χωριό Mitla για να επισκεφθούμε τον αρχαιλογικό του χώρο. Η είσοδος ήταν έξτρα και όποιος ήθελε έμπαινε. H είσοδος αν δεν κάνω λάθος κόστισε 35 πέσος και είχαμε και ξεναγό. Ο χώρος είναι πολύ μικρός και παρόλη την ξενάγηση σε μισή ώρα τον είχαμε γυρίσει. Το παλάτι είναι αρκετά εντυπωσιακό.
Το τελευταίο κομμάτι του τουρ ήταν επίσκεψη σε παρασκευαστήριο mezcal. H mezcal παρασκεύαζεται απ'το ίδιο φυτό με την τεκίλα (agave), αλλά η διαδικασία παρασκεύης τους είναι διαφορετική. Επίσης η τεκίλα παρασκεύαζεται από ένα είδος agave ενώ η mezcal από περισσότερα. Σε κάποια μέρη όπως η Oaxaca η mezcal είναι πιο διαδεδομένη από την τεκίλα. Αφού μας έδειξαν την διαδικασία μας έδωσαν να δοκιμάσουμε διάφορα είδη mezcal αλλά και άλλων λικέρ. Σε γεύση μου φάνηκε ίδια με τεκίλα, ακόμα και τον συνδυασμό αλάτι, λεμόνι κάνουν. Η μόνη που δεν μου άρεσε ήταν αυτή με το σκουλήκι στο μπουκάλι! Πίστευα ότι δεν θα είχε μεγάλη διαφορά απ'την σκέτη, αλλά έσφαλα. Στην συνέχεια του ταξιδιού μου η mezcal θα ήταν ο λόγος που έχασα κάποια μέρη και που το κεφάλι μου έγινε καζάνι. Ούτε να την μυρίσω από τότε! Αφού τέλειωσε η επίδειξη και οι δοκιμασίες ποτών, μας άφησαν πάλι στο χώρο πάνω από μισή ώρα για αγορές. Επαναλαμβάνω με Hierve el Agua 45 λεπτά αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό!
Hierve el Agua
Με το που έφτασα στο χόστελ ρώτησα πως θα μπορούσα να πάω σε έναν απ'τους κύριους στόχους μου στην περιοχή το Hierve el Agua. Μου είπε για ένα συγκεκριμένο τουριστικό πακέτο που περιλάμβανε κι άλλα ενδιαφέροντα μέρη. Το κόστος ήταν 200 πέσος, χωρίς κάποιες εισόδους, που θα αναφέρω στην συνέχεια και χωρίς μεσημεριανό. Το λεωφορείο με πήρε απ'το χόστελ και με άφησε εκεί.
Η πρώτη στάση του τουρ είναι ενα δέντρο 2000 ετών στο χωριό Santa Maria del Tule. Είναι το περίφημο Arbol del Tule. Το έβλεπες καθαρά απ'την πλατεία, αλλά αν ήθελες να μπεις στην αυλή στην οποία βρίσκεται μαζί μ'ένα άλλο δέντρο 1000 ετών η είσοδος είναι 10 πέσος. Το δέντρο φυσικά είναι πολύ εντυπωσιακό.

Η πλατεία στην οποία βρίσκεται έχει και το δημαρχείο του χωριού. Πλατεία και δημαρχείο, απλά υπέροχα.

Επόμενη στάση ήταν ένα χωριό Ινδιάνων για να δούμε τα περίφημα εργόχειρα τους. Στην αρχή μας εξήγησαν ότι για τα χρώματα χρησιμοποιούν τις ίδιες αρχαίες τεχνικές των Zapotecas πχ το κόκκινο χρώμα προκύπτει ανακατεύοντας τη σκόνη από ένα ξεραμένο έντομο και νερό. Προσθέτοντας χυμό λεμονιού, το χρώμα αλλάζει και αραιώνοντας ή προσθέτοντας περισσότερη σκόνη ελέγχεις την ένταση του χρώματος. Διάφορα φυτά επίσης δίνουν χρώματα. Εδώ όλα σε παράταξη.

Στο εργαλείο με τον τροχό που φαίνεται στην παραπάνω φώτο φτιάχνουν τις κλωστές από μαλλί προβάτου. Τις οποίες στην συνέχεια τοποθετούν στον αργαλειό.

Απ'ότι είπε ένα έργο σαν το παρακάτω με τα ζώα συνήθως τους παίρνει μήνες να το φτιάξουν. Δεν ξέρω πως το βλέπετε αλλά μου ακούγεται υπερβολικό!

Στην συνέχεια ακολούθησε ένα μεγάλο διάλλειμα, μισάωρο και βάλε για όσους θέλανε να αγοράσουν κάτι. Τιμές; Μπορεί να βρείτε και πιο φθηνά στο Κολωνάκι!
Ήρθε η ώρα του κυριώς πιάτου. Η είσοδος στον χώρο Ηierve el Agua ή 25 πέσος. Γιατί αξίζει να πάει κάποιος εκεί; Σε αυτό το μέρος καταρράκτες με λίγο νερό έχουν δημιουργήσει σταλακτήτες που έχουν πάρει την μορφή καταρράκτη. Οι Μεξικάνοι τους ονομάζουν πετρωμένους καταρράκτες. Υπάρχουν και μικρές φυσικές πισίνες με ζεστό νερό, ενώ οι Μεξικάνοι έχουν φτιάξει και μεγαλύτερες τεχνητές πισίνες. Η θέα από εκεί είναι φοβερή. Επίσης στην περιοχή κόβουν βόλτες κάτι μεγάλα πουλιά σαν γύπες.
Η μία τεχνητή πισίνα είναι στην άκρη του γκρεμού.

Εδώ φαίνεται ο μικρός "καταρράκτης" με τις πισίνες και την καταπληκτική θέα.

Ο μεγάλος καταρράκτης είναι αυτός.


Αν πλησιάσετε ακόμα περισσότερο βλέπετε καθαρά το νερό να πέφτει.

Η απόσταση απ'τον ένα καταρράκτη στον άλλο ήταν σχετικά μεγάλη. Είχαμε σύνολο 45 λεπτά και για να προλάβω να γυρίσω στο λεωφορείο στην συμφωνημένη ώρα, στο τέλος χρειάστηκε και να τρέξω. Το ότι φάγαμε τόση ώρα στο μαγαζί με τα εργόχειρα κι αυτό το καταπληκτικό μέρος το ξεπετάξαμε κάνει το συγκεκριμένο τουρ εντελώς ασόβαρο.
Η επόμενη στάση ήταν για φαΐ. Σταματήσαμε σ'ένα εστιατόριο με μπουφέ που κόστιζε 150 πέσος χωρίς ποτό. Το φαγητό ήταν πολύ καλό. Ειδικά κάτι τηγανητές τυρόπιτες! Είχαν και το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής που είναι κοτόπουλο με σάλτσα mole. Δεν δοκίμασα γιατί η σάλτσα αυτή περιέχει κακάο το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου. Ανήκω σε αυτή την περίεργη σέκτα που δεν τους αρέσει η σοκολάτα! Σοκολάτα παγωτό, σοκολατάκια, τούρτες σοκολατίνες ούτε να τα βλέπω!
Αφού φάγαμε (3 τηγανητές τυρόπιτες στη σειρά εκτός των άλλων, με δυσκολία περπατούσα!) πήγαμε στην επόμενη στάση του τουρ που ήταν το χωριό Mitla για να επισκεφθούμε τον αρχαιλογικό του χώρο. Η είσοδος ήταν έξτρα και όποιος ήθελε έμπαινε. H είσοδος αν δεν κάνω λάθος κόστισε 35 πέσος και είχαμε και ξεναγό. Ο χώρος είναι πολύ μικρός και παρόλη την ξενάγηση σε μισή ώρα τον είχαμε γυρίσει. Το παλάτι είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Το τελευταίο κομμάτι του τουρ ήταν επίσκεψη σε παρασκευαστήριο mezcal. H mezcal παρασκεύαζεται απ'το ίδιο φυτό με την τεκίλα (agave), αλλά η διαδικασία παρασκεύης τους είναι διαφορετική. Επίσης η τεκίλα παρασκεύαζεται από ένα είδος agave ενώ η mezcal από περισσότερα. Σε κάποια μέρη όπως η Oaxaca η mezcal είναι πιο διαδεδομένη από την τεκίλα. Αφού μας έδειξαν την διαδικασία μας έδωσαν να δοκιμάσουμε διάφορα είδη mezcal αλλά και άλλων λικέρ. Σε γεύση μου φάνηκε ίδια με τεκίλα, ακόμα και τον συνδυασμό αλάτι, λεμόνι κάνουν. Η μόνη που δεν μου άρεσε ήταν αυτή με το σκουλήκι στο μπουκάλι! Πίστευα ότι δεν θα είχε μεγάλη διαφορά απ'την σκέτη, αλλά έσφαλα. Στην συνέχεια του ταξιδιού μου η mezcal θα ήταν ο λόγος που έχασα κάποια μέρη και που το κεφάλι μου έγινε καζάνι. Ούτε να την μυρίσω από τότε! Αφού τέλειωσε η επίδειξη και οι δοκιμασίες ποτών, μας άφησαν πάλι στο χώρο πάνω από μισή ώρα για αγορές. Επαναλαμβάνω με Hierve el Agua 45 λεπτά αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό!