Σερβία πληροφοριες για βελιγραδι

elle81

Member
Μηνύματα
43
Likes
7
Καλησπέρα και πάλι..Ανυπομωνόντας για το ταξιδάκι μας και εν όψη τhς παγωνιάς που έπεσε τις τελευταίες μέρες έψαξα στο διαδίκτυο για τις καιρικές συνθήκες του Βελιγραδίου....Ειλικρινά πάγωσα! Σήμερα πχ. η σχετική υγρασία είναι 100% (τύφλα να έχει η Θεσσαλονίκη δηλαδη) και μέση θερμοκρασία -11C :shock:. Σε περίπου δύο μήνες που θα είαστε εκει εύχομαι να έχουμε πάει πάνω απο τους 0C..ΜΠΡ..ΜΠΡ..ΜΠΡ!!!
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
εννοείται ότι δεν θα έχει αυτό το κρύο. Θα περιμένεις γύρω στους 15 την ημέρα και 10 το βράδι....το λιγότερο, αλλά μπορεί να πάει και στους 20. Για αυτό σου έλεγα...ο Μάρτιος είναι πιο παράξενος μήνας. Σε μία μέρα μπορεί να αλλάξει όλες τις εποχές....και εξαιρτάται από την χρόνια γενικά.
 

elle81

Member
Μηνύματα
43
Likes
7
Το φαντάστηκα! ;Aλλωστε το ίδιο ήταν και στην Κωνσταντινούπολη πρόπερσι τον ίδιο καιρό (βολεύει βλέπεις με την αργία). Γιαυτό και εγω δεν θα χάσω ευκαιρία! Θα παω πρώτα απο Dubai μια βόλτα να ζεσταθώ και να έχω κουράγιο για το επερχόμενο ψύχος...:D Έκατσε έκτατη συμμετοχή σε μινι εκδρομούλα προς Ανατολάς σε καμια 10-15μέρες. Είπε και το έτερον ήμισυ να μην χάσουμε την ευκαιρία τώρα που μπορούμε...(νιόπαντροι χωρίς παιδιά, σκυλιά, δάνειο..) οπότε θα το τολμήσουμε. Παραδόξως είμαι πιο ανυπόμονη για το Βελιγράδι παρα για το Dubai..:bleh:
 

elle81

Member
Μηνύματα
43
Likes
7
Γειά σου Ivana! Φυσικά και πήγαμε! Αφού πέρασα ένα μίνι εγκεφαλικό μόλις τώρα καθώς έφτανα στο τέλος της διήγησης μου και σβήστηκαν ΟΛΑ… με πολλή κουράγιο και νεύρα τσατάλια ξαναρχίζω από τη αρχή!
1η μέρα
Η διαδρομή κατά τον πηγεμό αποδείχτηκε κάπως κουραστική μπορώ να πω καθώς περάσαμε όλη την νύχτα μέσα στο λεωφορείο ώστε να έχουμε 2 μέρες γεμάτες στην διάθεση μας στην πόλη σου..Φτάσαμε αρκετά νωρίς (στις 8 ήμασταν ήδη εκεί). Αφού αφήσαμε τις αποσκευές μας στο ξενοδοχείο επιβιβαστήκαμε ξανά για την πρώτη μας ξενάγηση στην πόλη… η ξεναγός μας η Γέλενα σε πολύ καλά ελληνικά μας εξιστόρησε την ιστορία της πόλης ενώ γυρνούσαμε με το λεωφορείο. Η πρώτη μας στάση έγινε κάτω από το κάστρο της πόλης. Από εκεί ανεβήκαμε με τα πόδια επάνω περνώντας δίπλα από τον ζωολογικό κήπο, τον οποίο δεν πρόλαβα να επισκεφτώ είδαμε ένα υπέροχο σχεδόν νεογέννητο καγκουρό που το είχε αγκαλιά κάποιος φροντιστής του πάρκου. Σταθήκαμε στην είσοδο του κάστρου για τις καθιερωμένες φωτογραφίες και περπατήσαμε έως το μπαλκόνι του κάστρου από όπου βλέπαμε την συμβολή του Σάββα και του Δούναβη. Ωραία θέα! Φυσικά δεκάδες φωτογραφίες εκεί και συνεχίσαμε μέχρι το επιβλητικό άγαλμα του γυμνού άντρα όπου συμβολίζει εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους και η Γέλενα μας είπε την ιστορία ότι δεν το θέλαν να τοποθετηθεί στο κέντρο στης πόλης επειδή ήταν γυμνό! Η σημερινή του θέση λένε ότι είναι καλύτερη και θα συμφωνήσω και εγώ με την άποψη αυτή! Συνεχίσαμε προς τον κεντρικό πεζόδρομο (συγνώμη που δεν γραφώ ονόματα τα θυμάμαι αλλά δεν ξέρω να τα γράφω…) και φτάσαμε στην πλατεία της δημοκρατίας. Απο εκεί στην μποέμικη γειτονιά του Βελιγραδίου με τις γραφικές ταβερνούλες και τις υπέροχες τοιχογραφίες (σχεδόν τρισδιάστατες) σε μερικά κτίρια. Αφού λοιπόν κοντεύαμε να καταρρεύσουμε από τον ποδαρόδρομο μας πήρε το λεωφορείο και περάσαμε το ποτάμι με κατεύθυνση το πολυκατάστημα Usce . Στην εκεί γειτονιά φάγαμε τα καταπληκτικά sise και μπεσκρίτσα…;;;; ; το υπέροχο μπιφτέκι σας τελοσ πάντων με το λάχανο, κρεμμύδι κτλ.. και το αφράτο ψωμάκι (μα τι νόστιμα ψωμιά τελοσπάντων έχετε ; όπου φάγαμε είχαμε να λέμε..). Φτάσαμε ξανά στο Zira Hotel όπου όλοι μας πέσαμε για ύπνο μέχρι το βραδάκι που είχαμε έξοδο… Το Zira είναι νέο ξενοδοχείο (νομίζω ότι το 2009 ή το 2010 τελείωσε) , πάρα πολύ μοντέρνα διακόσμηση , καθαρό, με πολύ καλή εξυπηρέτηση και σίγουρα θα ξαναπήγαινα εκεί… είχε και κάτι μαξιλάρια και παπλώματα άλλο πράγμα! Όνειρο ο ύπνος μας! Το βράδυ είχαμε κλείσει στην μποέμικη γειτονιά μια ταβερνούλα με ζωντανή μουσική (όπως όλες έχουν..) και πολύ νόστιμο φαγητό(τα κρέατα ήταν υπέροχα… μιαμ μιαμ!).
 

elle81

Member
Μηνύματα
43
Likes
7
2η μέρα
Αν και η έγερση από το κρεβάτι ήταν πραγματικός άθλος για όλους μας, τελικά τα καταφέραμε! Η σημερινή μέρα ήταν free και έτσι με ένα ταξάκι βρεθήκαμε το εμπορικό USCE. Με έκπληξη ομολογώ ότι οι τιμές είναι ίδιες με τις δίκες μας σε ρουχισμό (αν και με είχες προειδοποιήσει για αυτό)!Ακριβές με λίγα λόγια, πόσο μάλλον για τους κατοίκους του Βελιγραδίου με μέσο μισθό 400?. Φύγαμε από το USCE με τα πόδια, περάσαμε την γέφυρα και περπατήσαμε έως το πεζόδρομο ξανά. Πρέπει να είχαν κάποια γιορτή και τα παιδάκια ήταν ντυμένα μα όμορφες στολές, οι περισσότερες χειροποίητες (ίσως και αυτό να ήταν η ομορφιά τους). Αφού στείλαμε τους άντρες στην γνωστή γωνιακή καφετέρια στην συμβολή πεζοδρόμου και πλατείας Δημοκρατίας, εμείς επισκεφτήκαμε τα μαγαζιά του πεζόδρομου και φυσικά τα τιμήσαμε…. χαχαχαχαχα. Μετά το καφεδάκι και το shopping therapy αποφασίσαμε να φτάσουμε στον Αγ.Σαββα με τα πόδια οπότε αργά-αργά και με πολύ χάζι φτάσαμε στην εκκλησία. Πραγματικά νομίζω ότι ούτε σε 10 χρόνια δεν θα το έχουν τελειώσει….:( . Με τα πολλά γυρίσαμε στο ξενοδοχείο με έναν ταξιτζή που μας έλεγε ότι έχει φίλους στην Ελλάδα και ποιες έχει επισκεφτεί! Ξεκουραστήκαμε λιγάκι και κατά τις 9 ήμασταν έτοιμοι για την τελευταία μας έξοδο στην πόλη! Φτάσαμε στις όχθες του ποταμού και μπήκαμε στο IGUANA (όχι δεν είναι πλωτό αλλά σε κτίριο) πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ΙΝ μαγαζιά της πόλης με jazz μουσική και καλό φαγητό και ποτό. Τελικά υποκύψαμε στην γκουρμέ κουζίνα που θελαν μερικοί της παρέας και με καλό κρασί αλλά και ένα καταπληκτικό σουφλέ σοκολάτας απολαμβάναμε την ζωντανή μουσική…
3η μερα
Ημέρα αποχώρησης. Μετά από ένα καλό πρωινό αναχωρήσαμε στις 8!Το ταξίδι ευχάριστο και πολύ πιο εύκολα καθώς ταξιδεύαμε μέρα και χαζεύαμε το καταπράσινο τοπίο…
 

elle81

Member
Μηνύματα
43
Likes
7
ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ….
i)Τα κτίρια που θα μας θυμίζουν τις δύσκολες ώρες που έζησε αυτή η πόλη και οι κάτοικοι της..
ii)Τα καταπράσινα μεγάλα πάρκα που σου δίνουν την αίσθηση της αλλαγής των εποχών αλλά και της χαλάρωσης ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, κάτι που εδώ δεν μπορούμε ούτε να το διανοηθούμε ως τμήμα μιας ελληνικής πόλης…
iii)ο τρόπος που οι κάτοικοι της πόλης καταφέρνουν να επιβιώσουν με χαμηλούς μισθούς και υψηλές τιμές στα καταστήματα , αλλά όπως φαίνεται τα πάντα είναι θέμα προτεραιότητας : πρώτα η ειρήνη, η γαλήνη , η υγεία (πόσο δεδομένα φαίνονται όλα αυτά σε εμάς) και έπειτα οι πολυτέλειες της ζωής.
iv)το υπέροχο φαγητό..Ε ναι! Είμαστε κοιλιόδουλοι και όπου πάμε θέλουμε να περνάμε καλά, τρώγοντας καλά!
v) Ευγενικοί άνθρωποι που μπορείς να συνεννοηθείς άψογα μαζί τους και όχι επειδή μιλούν πολύ καλά αγγλικά αλλά επειδή θέλουν να σε βοηθήσουν….
Είναι ένας προορισμός που σίγουρα θα συνιστούσα σε κάποιον να πάει αλλά και που θα ξαναπροτιμήσω και εγώ στο μέλλον.
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
ωραια!! χάρηκα που περάσατε καλά.....δεν φαντασόμουνα ότι θα πηγαίνατε με γκρουπ ....να περνα΄τε πάντα και παντού καλά!

Υ.Γ. 1.Ο μέσος μισθός είναι αρκετά χαμηλότερος από αυτόν που αναφέρεις (που σας τα είπε ο ξεναγός σίγουρα), αν θα είμαστε ειλικρινεις και θα λέμε για πραγματικό μέσο μισθό....και όμως σίγουρα καταλάβατε ότι ο κόσμος δεν υστερεί στο ντυσιμο ή την διασκέδασή του...υπάρχουν ακατανοητοι τρόποι επιβίωσης :haha:...και δεν εννοώ παράνομοι.
2. τώρα, όσον για τις προτεραιότητες.....μ'αρεσε που τα αναφέρεις έτσι...είναι πιο πολύ παροιμία από την πραγματικότητα...αλλά τέλως πάντον να μην μπουμε σε βαριές κουβέντες...εγώ θα έλεγα ότι προτεραιότητα κάθε ενός είναι διασκέδαση (μάλλον για αυτό είναι χαμηλού κόστος) όστε να καταφέρει να πέρασει έλειψη ειρήνης και υγείας (κάτι που είναι πολύ πιο έντωνο μετά τους βομβαρδισμούς και δεν έχει σχέση με άλλα προβλήματα υγείας και αρρώστιες, παρά το καρκίνο, από το οποίο πάσχει πάρα, αλλά πάρα πολεις κόσμος). Καί μάλιστα σε μία χώρα που τα συνηθίζει και περνάει τελευταία 20 χρόνια.

σε ξούρασα τώρα, ε;
φιλάκια!
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Ωραια η ιστορια σου δεν ηξερα οτι γεμισε το Βελιγραδι με πολυκαταστηματα! Πλεσκαβιτσα το λενε το μπιφτεκι που εφαγες!
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
έχει μάλλον 5 χρόνια....αξιοθέατα του καπιταλισμου ...

διστυχώς....ή ευτιχώς....

μέ οράρια μέχρι τις 10 το βράδι και Κυριακές...
...και μάλιστα μισθούς γύρω στα 250 (στην καλύτερη περιπτωση)....αρκετά να αγοράσουν τρι-τέσσερα πράγματα από το μάγαζι...ειρωνειά
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.606
Likes
9.861
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
ξερουμε τωρα τι δρομολογια υπαρχουν Θεσσαλονικη-Βελιγραδι με λεωφορεια;;; στο site των κτελ θεσσαλονικης δεν λεει τιποτα ..
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.191
Μηνύματα
883.462
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom