Italitsa
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Γύρος Αυστρίας
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού
Toulouse
Επιστροφή στην Τουλούζη και αφού παραδίδουμε το αυτοκινητάκι που μας πήγε σε τόσα όμορφα μέρη αυτές τις ημέρες, είμαστε πλέον ελεύθεροι να περπατήσουμε και να χαρούμε την «Ροζ Πόλη»… Η αφετηρία μας τυγχάνει να είναι η πλατεία St. Cyprien μιας και εκεί μας άφησε το λεωφορείο, οπότε περπατώντας την rue de le Republique, οδηγούμαστε στην πανέμορφη Pont Neuf… Το κοκκινωπό χρώμα που τόσο μου άρεσε στο Albi μας ακολουθεί και στην Τουλούζη…
Περνάμε από την Galerie du Chateau d’Eau, την οποία θα επισκεφθώ την επόμενη μέρα και να ‘μαστε, να διασχίζουμε την αγαπημένη μου Pont Neuf… Στεκόμαστε λίγο και χαζεύουμε τον Garonne… Έχει αρχίσει να κατεβαίνει και ο ήλιος χαρίζοντας μας μια υπέροχη αντανάκλαση της γέφυρας και των δέντρων μέσα στο ποτάμι… Δεκάδες φωτογραφίες αφιερωμένες σε αυτό το θέαμα… Tres tres romantique!!
Με βαριά καρδιά αφήνουμε τη γέφυρα για να συνεχίσουμε τη βόλτα μας πριν νυχτώσει για τα καλά… Επόμενη στάση μας το Hotel de Bagis ή Hotel de Clary ή Hotel del Pierre, ένα αναγεννησιακό κτίριο που αποτελεί μια όμορφη «παραφωνία» στην πόλη της Τουλούζης μιας και η πρόσοψη του είναι από πέτρα (γι’ αυτό και del Pierre…), πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το αρχιτεκτονικό στυλ της πόλης… Είναι όμως όμορφο και επιβλητικό κτίριο, δε χωράει αμφιβολία… Το άσχημο είναι ότι ο François de Clary, ένας από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου αυτού και του οποίου ήταν η ιδέα για την πρόσοψη από πέτρα, πέθανε πριν δει το έργο αυτό να ολοκληρώνεται… Η ολοκλήρωση επήλθε με τον επόμενο ιδιοκτήτη…
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας προς την Eglise Notre Dame de la Dalbade, μια γοτθικής αρχιτεκτονικής εκκλησία... Εδώ αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στο καμπαναριό αυτής της εκκλησίας, το οποίο χτίστηκε από τον Nicolas Bachelier (στον οποίο οφείλουμε επίσης την Pont Neufκαι το Hotel d’Assezat που θα δούμε παρακάτω) περί το 1551. Μετά από 300 περίπου χρόνια ξαναχτίστηκε και αποτέλεσε το υψηλότερο σημείο της πόλης μέχρι και το 1926 που έπεσε σκοτώνοντας δυστυχώς ένα ζευγάρι αρτοποιών…
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας ανάμεσα στα πανέμορφα κοκκινωπά σοκάκια (έχω φάει κόλλημα το ξέρω αλλά αγαπώ αυτό το χρώμα στα κτίρια
) ώσπου βγαίνουμε στην κεντρική οδό rue de Metz, όπου συναντάμε το Musee des Augustins… Συνειδητοποιώ ότι ξεχάσαμε να δούμε το Hoteld’Assezatοπότε το σημειώνω για την επόμενη και ξαναμπαίνουμε στα στενάκια (μιας και το μουσείο δεν περίμενε εμάς όπως ήταν φυσικό και επόμενο
) με κατεύθυνση την πλατεία St Etienneμε τον ομώνυμο γοτθικό-ρωμανικό καθεδρικό…
Αφήνουμε πίσω μας τον καθεδρικό και κατευθυνόμαστε προς την πλατεία St Georges και αφού περάσουμε μέσα από την κλειστή αγορά, βγαίνουμε στην place Occitane… Συνεχίζουμε κλασσικά πλέον προς place Wilson και place du Capitol… Αυτή τη φορά μπαίνουμε στην χριστουγεννιάτικη αγορά και με ζεστή σοκολάτα στο χέρι αρχίζουμε να την περιδιαβαίνουμε… Μια «ύποπτη» μυρωδιά μας τραβάει προς το σημείο που ο φίλος μας ψήνει λουκάνικα Τουλούζης σ’ ένα τεράστιο ταψί με συνοδεία σοταρισμένων κρεμμυδακίων…
Δεν το παρακάνουμε όμως γιατί μετά μας περίμενε φαγητό στο εστιατόριο που τόσα είχα ακούσει από την Ευαγγελία μας…
Οπότε με ρέγουλα το λουκανικάκι και αφού κάνουμε λίγες μικρές αγορές πάμε προς το ξενοδοχείο να αφήσουμε τα πράγματα και να ετοιμαστούμε για μαμ…
Έτοιμοι λοιπόν και ο δρόμος μας βγάζει για ακόμη μια φορά στην place du Capitolαπό την οποία αυτή τη φορά θα πάρουμε την rue la Fayette για να καταλήξουμε τελικά στο εστιατόριο au coin de la rue, το οποίο βρίσκεται στη γωνία (όπως λέει και το όνομά του) των rue Pargaminieres και rue Valade… Η ώρα είναι λίγο πριν τις 21:00 και συνειδητοποιούμε ότι πεινάμε τρελάαα!! Βολευόμαστε σε ένα τραπέζι στο όμορφο μαγαζάκι και αρχίζουμε να παραγγέλνουμε…. Και δώστου foie gras και δώστου cassoulet και camembert και πάπιες και σαλάτες και ο χαμός ο ίδιος…
Τώρα που έτρωγα αυτό το cassoulet κατάλαβα ότι το άλλο στην Carcassonne ήταν σαφέστατα κατώτερου επιπέδου… Φάγαμε, σκάσαμε στο φαγητό για την ακρίβεια, πήραμε και την crème brulee μας στο τέλος και ήμασταν κομπλέ… Δοκίμασα και το περιβόητο φουα γκρα και ναι μεν δε με χάλασε ιδιαίτερα αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό… Κάπως έτσι πέρασε το τελευταίο μας βράδυ στην Τουλούζη…. Ηταν γευστικότατο, δε μπορώ να πω.....
Ευχαριστούμε Ευαγγελία και taver, φαγαμε και ήπιαμε και στην υγειά σας...!!
Και ξημερώνει η 12-12-’12… Ή μάλλον εγώ και ο φίλος μου είμαστε ήδη στο δρόμο προτού καλά καλά ξημερώσει για να χαρούμε λίγο ακόμη την πόλη… Στις 10:00 είχαμε προγραμματίσει επίσκεψη στο εργοστάσιο κατασκευής airbus Α380 και θέλαμε να προλάβουμε να δούμε μέχρι τότε κάποια πράγματα γιατί τα χρονικά περιθώρια στένευαν…. Ξεκινάμε τα δυο μας λοιπόν μια βολτίτσα προς το κέντρο και ξαφνικά (τι καλά !!
) αρχίζει να χιονίζειιιι!!
Τα βήματα μας οδηγούν στην Βασιλική του St Sermin και πλέον το χιόνι έχει αφήσει ένα ελαφρύ στρώμα στο δρόμο αλλά και στα αυτοκίνητα, το οποίο βεβαίως εκμεταλλεύομαι και ξαφνικά «Ωχ αγάπη μου, τι είναι αυτό στο κεφάλι σου;;» «Ποιο;;» έρχεται η απάντηση με τρόμο… «Αυτό!!» και μια ωραιότατη μπαλίτσα από χιόνι προσγειώνεται πανηγυρικά στη μουρίτσα του φίλου μου!! Χεχε πανούργο!! 
Τα αντίποινα δεν άργησαν και συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της βόλτας μας με το αποκορύφωμα να συμβαίνει στην Pont St Pierre, όπου είχα στηθεί και τραβούσα μια ωραιότατη φωτογραφία το ποταμάκι μας με την Pont Neuf να αχνοφαίνεται στο βάθος και τότε το έξυπνο αγόρι μου τη θεώρησε κατάλληλη στιγμή να πετάξει όλο το χιόνι της Τουλούζης πάνω μου!!
Τέλος πάντων, το άξιζα και από τη στιγμή που δεν έπαθε κάτι η μηχανή, τη γλίτωσε κι αυτός…
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας βλέποντας και το Hopital de la Grave και στη συνέχεια πάμε πάλι στην αγαπημένη μου γέφυρα, την Pont Neuf ντε!!
Περνάμε από την Galerie du Chateau d’Eau, η οποία την περίοδο εκείνη φιλοξενούσε τις εκθέσεις των Richard Pak και Gael Bonnefon, βλέπουμε ότι ανοίγει στη 13:00 και κάπου εκεί σκεφτόμαστε «Α, ωραία, προλαβαίνουμε να έρθουμε μετά την επίσκεψη στο airbus!!» Και τότε ερχόμαστε ξανά στην πραγματικότητα… «Η επίσκεψη στο airbus!! Τι ώρα είναι;;;» «Δε θέλω να σε στεναχωρήσω», έρχεται η απάντηση «αλλά μάλλον το ξεχνάμε…»…
Ως γνωστόν εγώ άρχισα τα δικά μου ότι αν βιαστούμε θα προλάβουμε κτλ κτλ αλλά απλά δε γινόταν να προλάβουμε… Οπότε το μόνο που μου έμεινε ήταν να ψάχνω τρόπους να αισθανθώ καλύτερα «Εντάξει, σιγά, εξάλλου η ξενάγηση θα ήταν στα γαλλικά, δε θα καταλάβαινα τίποτα και σιγά κιόλας σ’ ένα μπαλκονάκι σ’ έχουν και βλέπεις τη γραμμή παραγωγής, δεν είναι τίποτα σπουδαίο και άλλα τέτοια»… Βέβαια με τίποτα δεν ένιωθα καλύτερα γιατί αν και τα χρήματα που είχαμε δώσει ήταν σχετικά λίγα (30 ευρώ το ζευγάρι) προτιμούσα να τα πιω κρασιά και μπύρες παρά να πάνε έτσι χαμένα…Ασε που ήθελα πολύ να πάω!! Αχ τί να κάνουμε, συμβαίνουν καμιά φορά και αυτά...Τουλάχιστον περάσαμε όμορφα μιας και ήταν το πρώτο μας χιόνι γι'αυτό το χειμώνα... Να σημειώσω εδώ πάντως ότι αν θελήσετε να κάνετε την επίσκεψη πρέπει να έχει προηγηθεί κράτηση (εμείς την κάναμε 10 μέρες πριν, τρομάρα μας!!
), κατά την οποία σας ζητούνται εκτός από ονοματεπώνυμο, αριθμός ταυτότητας, εθνικότητα και ημερομηνία γέννησης… Κανονικό φακέλωμα!! 

Τέλος πάντων αφού το ξεπέρασα, πήγαμε στο ξενοδοχείο να μαζέψουμε τα πράγματά μας για να αφήσουμε τα δωμάτια, ενημερώσαμε και τα παιδιά ότι ακυρώνεται η επίσκεψη (ευτυχώς το πήραν καλύτερα από εμένα
) και αφού είμαστε όλοι έτοιμοι αφήνουμε τα κλειδιά και τα μπαγκάζια μας στον αγαπητό μας ρεσεψιονιστ και βγαίνουμε για την τελευταία μας βόλτα στην Τουλούζη… Λίγα δωράκια για φίλους, επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας (υπέροχος χώρος, πρόκειται για ένα παλιό νερόμυλο), Hoteld’Assezat, καφεδάκι στην place du Capitol και αποχαιρετιστήριο γεύμα στα Subway!! Χαχαχα είπα να μη του το στερήσω!!
Κάποιες τελευταίες εικόνες από Τουλούζη...
Galerie du Chateau d'Eau...
Hotel d'Assezat...
Και κάπως έτσι Τουλούζ καπούτ…...
Φτάνουμε στον σιδηροδρομικό σταθμό απ’ όπου θα παίρναμε το λεωφορείο για το αεροδρόμιο και αποχαιρετάμε την όμορφη, παραμυθένια, «κοκκινωπή» Τουλούζη… Ναι, μου άρεσε πολύ αυτή η πόλη, ναι δεν είδα σχεδόν τίποτα από όλα αυτά που έχει να δεις και ναι θέλω να ξαναπάω οπωσδήποτεεεε…!! 
Επιστροφή στην Τουλούζη και αφού παραδίδουμε το αυτοκινητάκι που μας πήγε σε τόσα όμορφα μέρη αυτές τις ημέρες, είμαστε πλέον ελεύθεροι να περπατήσουμε και να χαρούμε την «Ροζ Πόλη»… Η αφετηρία μας τυγχάνει να είναι η πλατεία St. Cyprien μιας και εκεί μας άφησε το λεωφορείο, οπότε περπατώντας την rue de le Republique, οδηγούμαστε στην πανέμορφη Pont Neuf… Το κοκκινωπό χρώμα που τόσο μου άρεσε στο Albi μας ακολουθεί και στην Τουλούζη…

Με βαριά καρδιά αφήνουμε τη γέφυρα για να συνεχίσουμε τη βόλτα μας πριν νυχτώσει για τα καλά… Επόμενη στάση μας το Hotel de Bagis ή Hotel de Clary ή Hotel del Pierre, ένα αναγεννησιακό κτίριο που αποτελεί μια όμορφη «παραφωνία» στην πόλη της Τουλούζης μιας και η πρόσοψη του είναι από πέτρα (γι’ αυτό και del Pierre…), πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το αρχιτεκτονικό στυλ της πόλης… Είναι όμως όμορφο και επιβλητικό κτίριο, δε χωράει αμφιβολία… Το άσχημο είναι ότι ο François de Clary, ένας από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου αυτού και του οποίου ήταν η ιδέα για την πρόσοψη από πέτρα, πέθανε πριν δει το έργο αυτό να ολοκληρώνεται… Η ολοκλήρωση επήλθε με τον επόμενο ιδιοκτήτη…
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας προς την Eglise Notre Dame de la Dalbade, μια γοτθικής αρχιτεκτονικής εκκλησία... Εδώ αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στο καμπαναριό αυτής της εκκλησίας, το οποίο χτίστηκε από τον Nicolas Bachelier (στον οποίο οφείλουμε επίσης την Pont Neufκαι το Hotel d’Assezat που θα δούμε παρακάτω) περί το 1551. Μετά από 300 περίπου χρόνια ξαναχτίστηκε και αποτέλεσε το υψηλότερο σημείο της πόλης μέχρι και το 1926 που έπεσε σκοτώνοντας δυστυχώς ένα ζευγάρι αρτοποιών…
Συνεχίζουμε τη βόλτα μας ανάμεσα στα πανέμορφα κοκκινωπά σοκάκια (έχω φάει κόλλημα το ξέρω αλλά αγαπώ αυτό το χρώμα στα κτίρια

Αφήνουμε πίσω μας τον καθεδρικό και κατευθυνόμαστε προς την πλατεία St Georges και αφού περάσουμε μέσα από την κλειστή αγορά, βγαίνουμε στην place Occitane… Συνεχίζουμε κλασσικά πλέον προς place Wilson και place du Capitol… Αυτή τη φορά μπαίνουμε στην χριστουγεννιάτικη αγορά και με ζεστή σοκολάτα στο χέρι αρχίζουμε να την περιδιαβαίνουμε… Μια «ύποπτη» μυρωδιά μας τραβάει προς το σημείο που ο φίλος μας ψήνει λουκάνικα Τουλούζης σ’ ένα τεράστιο ταψί με συνοδεία σοταρισμένων κρεμμυδακίων…

Έτοιμοι λοιπόν και ο δρόμος μας βγάζει για ακόμη μια φορά στην place du Capitolαπό την οποία αυτή τη φορά θα πάρουμε την rue la Fayette για να καταλήξουμε τελικά στο εστιατόριο au coin de la rue, το οποίο βρίσκεται στη γωνία (όπως λέει και το όνομά του) των rue Pargaminieres και rue Valade… Η ώρα είναι λίγο πριν τις 21:00 και συνειδητοποιούμε ότι πεινάμε τρελάαα!! Βολευόμαστε σε ένα τραπέζι στο όμορφο μαγαζάκι και αρχίζουμε να παραγγέλνουμε…. Και δώστου foie gras και δώστου cassoulet και camembert και πάπιες και σαλάτες και ο χαμός ο ίδιος…

Και ξημερώνει η 12-12-’12… Ή μάλλον εγώ και ο φίλος μου είμαστε ήδη στο δρόμο προτού καλά καλά ξημερώσει για να χαρούμε λίγο ακόμη την πόλη… Στις 10:00 είχαμε προγραμματίσει επίσκεψη στο εργοστάσιο κατασκευής airbus Α380 και θέλαμε να προλάβουμε να δούμε μέχρι τότε κάποια πράγματα γιατί τα χρονικά περιθώρια στένευαν…. Ξεκινάμε τα δυο μας λοιπόν μια βολτίτσα προς το κέντρο και ξαφνικά (τι καλά !!

Περνάμε από την Galerie du Chateau d’Eau, η οποία την περίοδο εκείνη φιλοξενούσε τις εκθέσεις των Richard Pak και Gael Bonnefon, βλέπουμε ότι ανοίγει στη 13:00 και κάπου εκεί σκεφτόμαστε «Α, ωραία, προλαβαίνουμε να έρθουμε μετά την επίσκεψη στο airbus!!» Και τότε ερχόμαστε ξανά στην πραγματικότητα… «Η επίσκεψη στο airbus!! Τι ώρα είναι;;;» «Δε θέλω να σε στεναχωρήσω», έρχεται η απάντηση «αλλά μάλλον το ξεχνάμε…»…

Τέλος πάντων αφού το ξεπέρασα, πήγαμε στο ξενοδοχείο να μαζέψουμε τα πράγματά μας για να αφήσουμε τα δωμάτια, ενημερώσαμε και τα παιδιά ότι ακυρώνεται η επίσκεψη (ευτυχώς το πήραν καλύτερα από εμένα
Κάποιες τελευταίες εικόνες από Τουλούζη...
Galerie du Chateau d'Eau...
Hotel d'Assezat...
Και κάπως έτσι Τουλούζ καπούτ…...
Attachments
-
154,5 KB Προβολές: 59