Klair
Member
- Μηνύματα
- 2.500
- Likes
- 31.329
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Δευτέρα 12 Μαρτίου
Σήμερα βρέχει! Το πρόγραμμα της ημέρας έχει: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Camden Town, επίσκεψη στην Tower Bridge και Shoreditch. Είδαμε την πρόγνωση του καιρού ανά ώρα, για όλη τη μέρα. Μέχρι το μεσημεράκι θα βρέχει. Μετά θα υπάρχουν κάποια δίωρα-τρίωρα διαλείμματα χωρίς βροχή, οπότε θα ξεκινήσουμε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και θα συνεχίσουμε με το Camden Town, αφού την ώρα που υπολογίζουμε να είμαστε εκεί η βροχή θα κάνει διάλειμμα.
Με το metro κατεβήκαμε στον σταθμό South Kensington, ο οποίος απέχει μόλις πέντε λεπτά από την είσοδο του Μουσείου. Το Mουσείο στεγάζει δείγματα σχετικά με τις βιοεπιστήμες και τις γεωεπιστήμες. Η συλλογή αποτελείται από περίπου 80 εκατομμύρια αντικείμενα, τα οποία κατανέμονται σε πέντε κύριες συλλογές: βοτανική, εντομολογία, ορυκτολογία, παλαιοντολογία και ζωολογία. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την ηλικία του οικοδομήματος, πολλές από τις συλλογές έχουν μεγάλη ιστορική καθώς και επιστημονική αξία, όπως διάφορα δείγματα που συνέλεξε ο Κάρολος Δαρβίνος.
Φτάνοντας στην κεντρική είσοδο, η οποία βρίσκεται στην Cromwell Rd., είδαμε μια ουρά η οποία έφτανε έξω στο πεζοδρόμιο. Όλοι με ανοιχτές ομπρέλες περίμεναν υπομονετικά κάτω από τη βροχή να μπουν στο Μουσείο. Εκεί σταθήκαμε και εμείς περιμένοντας, ενώ η ουρά όλο και μεγάλωνε. Μετά από λίγα λεπτά, ένας υπάλληλος βγήκε έξω στο πεζοδρόμιο και μας ενημέρωσε ότι η άλλη είσοδος του Μουσείου, επί της Exhibition Rd., (η οποία βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Victoria και Albert της παρακάτω φωτογραφίας),
δεν έχει καθόλου αναμονή και να πάμε από εκεί. Πράγματι μπήκαμε πολύ γρήγορα. Περνώντας τον έλεγχο, ο υπάλληλος ρώτησε τον σύζυγο: -”Where are you from”? Όταν έλαβε την απάντηση ότι είμαστε Έλληνες, ρώτησε: - “Μαχαίρι, ψαλίδι”? στα ελληνικά και έδειξε το σακίδιο. Βάλαμε όλοι τα γέλια και συνεχίσαμε!
Μια κυλιόμενη σκάλα ανεβάζει τους επισκέπτες στον τελευταίο όροφο, στη Red Zone, όπως αναγράφεται στον χάρτη του Μουσείου.
Η Red Zone περιλαμβάνει τους θησαυρούς της γης, την ανθρώπινη ανάπτυξη, την αρχή της δημιουργίας, τα ηφαίστεια και τους σεισμούς. Πάρα πολύ εντυπωσιακή είναι η πλατφόρμα, πάνω στην οποία ο επισκέπτης ζει την εμπειρία ενός πολύ τρομακτικού σεισμού, ενώ πέφτουν αντικείμενα από διάφορα ράφια που υπάρχουν δίπλα του.
Συνεχίσαμε με την Green Zone, η οποία περιλαμβάνει πουλιά, διάφορα θαλάσσια ερπετοειδή, ορυκτά και άλλα.
Στην Blue Zone είναι οι εντυπωσιακοί δεινόσαυροι και τα θηλαστικά και φυσικά όλα τα σχολεία είναι μαζεμένα εδώ, με τα πιτσιρίκια να ξεφωνίζουν κατενθουσιασμένα στη θέα του τεράστιου δεινόσαυρου, Τ-rex.
Καταλήξαμε στο τέλος της επίσκεψης στην Orange Zone, εδώ που βρίσκεται ο σκελετός της τεράστιας φάλαινας κρεμασμένος από την οροφή.
H τεράστια αυτή αίθουσα είναι πολύ εντυπωσιακή και επιβλητική και εκτός από τη φάλαινα που σίγουρα αποσπά την προσοχή όλων, σε περίοπτη θέση στέκεται και το ολόλευκο άγαλμα του Δαρβίνου.
Μπαίνοντας ο επισκέπτης από την κεντρική είσοδο του Μουσείου, επί της Cromwell Rd., αυτή είναι η πρώτη εντυπωσιακή αίθουσα που θα συναντήσει. Εμείς την είδαμε τελευταία, γιατί από την είσοδο που μπήκαμε, κάναμε όλη τη διαδρομή εντός των αιθουσών με αντίθετη φορά, δηλαδή από τον τελευταίο όροφο προς το ισόγειο. Το Μουσείο φημίζεται και για την αρχιτεκτονική του, γι΄ αυτό πολλές φορές αποκαλείται ως: “Ο Καθεδρικός Ναός της Φύσης”.
Το Λονδίνο, μεταξύ ένα σωρό άλλων υπέροχων πραγμάτων, διαθέτει αυτό το μεγαλοπρεπές και εκπληκτικό Μουσείο, το οποίο είναι εντελώς δωρεάν και κανείς επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί. Στη συνέχεια από τον σταθμό του South Kesington πήραμε το metro με προορισμό το Camden Town. Ο σταθμός του metro βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Camden High Street, οπότε με το που βγαίνεις, μπαίνεις αμέσως στο πνεύμα και το μοναδικό mood της περιοχής.
Όταν φτάσαμε η βροχή έκανε πράγματι το διάλειμμά της. Επιλέξαμε να εξερευνήσουμε την περιοχή του Camden καθημερινή μέρα και όχι Σάββατο ή Κυριακή, για να αποφύγουμε την κοσμοπλημμύρα και να ευχαριστηθούμε καλύτερα και το περπάτημα (χωρίς να μας ποδοπατάνε), αλλά και τα καταστήματα, στα οποία η κίνηση τις καθημερινές είναι αισθητά λιγότερη σε σχέση με το Σαββατοκύριακο.
Το Camden έγινε μια σημαντική θέση κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης των σιδηροδρόμων. Η οικονομική βάση της περιοχής έχει αντικατασταθεί σήμερα από κλάδους υπηρεσιών όπως, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία.
Η περιοχή φιλοξενεί τώρα λαϊκές αγορές και χώρους μουσικής που συνδέονται στενά με την εναλλακτική κουλτούρα. Οι αγορές στο Camden χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 ή αργότερα, εκτός από την αγορά Inverness Street, η οποία για πάνω από έναν αιώνα τροφοδοτούσε την τοπική κοινωνία με τρόφιμα. Σήμερα σε αυτήν την αγορά έχουν μείνει κυρίως πάγκοι με τουριστικά είδη και μάλιστα σήμερα Δευτέρα που βρισκόμαστε εμείς εδώ οι πάγκοι είναι πολύ λίγοι. Πιστεύω ότι τις Κυριακές, που η κίνηση είναι πολύ αυξημένη, πολλαπλασιάζονται και οι πάγκοι και οι πωλητές.
Η αγορά του Camden περιβάλλεται (εκτός από την Inverness Street) και από άλλες διαφορετικές αγορές όπως, η Buck Street market, η Stables Market, η Camden Lock Village και η Electric Ballroom.
Οι αγορές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο για τους τουρίστες και περιλαμβάνουν από ρούχα, βιβλία, αντίκες μέχρι και τα πιο παράξενα αντικείμενα.
Αν και καθημερινή, ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι αρκετός, και ειδικά όπου υπάρχουν κιόσκια με φαγητό επικρατεί συνωστισμός.
Ένας υπόγειος ποταμός ρέει μέσα από το Camden Town νότια προς τον Tάμεση.
Η διώρυγα του Regent διασχίζει το βόρειο τμήμα της περιοχής. Φτάσαμε στο κανάλι του Regent, το οποίο περνά από το βόρειο άκρο του Camden και είναι δημοφιλές ιδίως το καλοκαίρι, για τις διαδρομές με τα πλοιάρια κατά μήκος του καναλιού.
Πολλά από τα κιγκλιδώματα στις γέφυρες δείχνουν βαθιά σημάδια από τα σχοινιά ρυμούλκησης των φορτηγίδων, που γίνονταν από άλογα μέχρι το 1950, ενώ μπορεί κάποιος να δει ακόμα ράμπες στην όχθη του ποταμού, που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τα άλογα που έπεσαν στο κανάλι τρομαγμένα από τον θόρυβο του τρένου.
Η καλύτερη αγορά για μένα είναι η Stables Market.
Είναι δαιδαλώδης, με πολλά-πολλά μαγαζιά, με ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου, και πλούσια σε ποικιλομορφία ανθρώπων. Μαγαζιά με εκκεντρικά, vintage αλλά και καθημερινά ρούχα, retro δισκάδικα, μαγαζιά με αξεσουάρ, με συλλεκτικά αντικείμενα, με αντίκες, με κοσμήματα, με έργα τέχνης, με δερμάτινα είδη, αλλά και σουβενίρ.
Πραγματικά ζαλίζεσαι από την ποικιλία και το πλήθος των εμπορευμάτων που είναι απλωμένα παντού! Μέσα, έξω, σε πάγκους, σε τοίχους, σε καλάθια, σε κρεμάστρες, σε ράφια και εννοείται ότι δεν λείπουν τα φαγάδικα όλων των ειδών. Ό,τι κουζίνα επιθυμίσεις, θα τη βρεις εδώ!
Πολλά καταστήματα της Stables Market αρχικά αποτελούσαν στάβλους για τα άλογα και αρκετά έχουν κρατήσει κάποια χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής, όπως για παράδειγμα κάποιες υπέροχες πόρτες, αλλά και περίτεχνα σκαλιστά στέγαστρα πάνω από αυτές.
Ένας πραγματικός λαβύρινθος, με στοές, υπόγεια καταστήματα, στενά περάσματα…..
δε θέλω καν να φανταστώ, τί μπορεί να συμβαίνει εδώ τις Κυριακές. Το πιθανότερο είναι, όλοι αυτοί οι στενοί διάδρομοι να είναι απροσπέλαστοι και ο κόσμος να είναι στην κυριολεξία σφηνωμένος, χωρίς να μπορεί να κάνει βήμα, ούτε μπρος ούτε πίσω. Ευτυχώς λοιπόν, που τη Δευτέρα που είμαστε εμείς εδώ, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ήρεμα και ομαλά, μπορώντας να ξετρυπώσουμε και τα πιο χωμένα μαγαζάκια και να απολαύσουμε αυτόν τον μοναδικό και τόσο εναλλακτικό χώρο.
Εννοείται πως καθίσαμε έξω στην πλατεία και δοκιμάσαμε street food. Μάλιστα υπάρχει και ελληνικό σουβλατζίδικο με αρκετά τσιμπημένες τιμές στα σουβλάκια του.
Και αγαπημένη Street Art στους δρόμους του Camden.
Πήραμε το metro από τον Camden Town Station και κατεβήκαμε στον σταθμό Tower Hill. Περπατήσαμε κατά μήκος του τείχους του Πύργου του Λονδίνου, επί της οδού Tower Hill, παρατηρώντας κηπουρικές εργασίες στο καταπράσινο γρασίδι που περιβάλλει το τείχος. Ένα μεγάλο τμήμα ήταν σκαμμένο, ενώ πουλιά σκάλιζαν το οργωμένο χώμα ψάχνοντας για τροφή.
Στρίψαμε δεξιά και αντικρίσαμε για ακόμη μια φορά το σύμβολο του Λονδίνου, την κινητή γέφυρα Tower Bridge.
Τα εισιτήρια για την επίσκεψη στους Πύργους και την έκθεση (με φωτογραφίες και προβολές για την ιστορία της γέφυρας), τα είχαμε κλείσει εξαργυρώνοντας μίλια της British Airways. Στην είσοδο δείξαμε την κράτηση, πήραμε τα εισιτήρια και μπήκαμε μαζί με ένα group Αμερικανών στο ασανσέρ, το οποίο με τη συνοδεία μιας ξεναγού, μας ανέβασε πρώτα στον βόρειο Πύργο, στις πεζογέφυρες με το γυάλινο δάπεδο, οι οποίες ενώνουν τους δύο Πύργους σε ύψος 34 μέτρων πάνω από τον δρόμο.
Κατά τη διάρκεια της ανόδου με το ασανσέρ η ξεναγός μας ενημέρωσε πως να κινηθούμε μέσα στους Πύργους. Μας είπε, ότι μπορούμε να περπατήσουμε και στις δύο πεζογέφυρες, έχοντας πανοραμική θέα με φόντο το δυτικό και το ανατολικό Λονδίνο.
Στη συνέχεια θα έπρεπε να κατεβούμε σιγά-σιγά με τις σκάλες, για να συναντήσουμε την έκθεση φωτογραφίας αλλά και video, με αφηγήσεις για την κατασκευή της γέφυρας και την ιστορία της. Μας εξήγησε επίσης, ότι όταν τελειώσουμε την περιήγησή μας και την κάθοδό μας με τις σκάλες, θα ξανασυναντηθούμε σε κάποιο σημείο του Πύργου, για να μας κατεβάσει με το ασανσέρ έξω στον δρόμο, ώστε να συνεχίσουμε προς το νότιο άκρο της γέφυρας, όπου βρίσκεται ο υπόγειος χώρος με το Βικτωριανό μηχανοστάσιο.
TIP: κρατήστε το εισιτήριο γιατί θα σας ζητηθεί ξανά για την είσοδό σας στο μηχανοστάσιο.
Tο 1872 το Kοινοβούλιο της Αγγλίας εξέτασε ένα νομοσχέδιο, στο οποίο επρόκειτο να εγκριθεί η κατασκευή αυτής της γέφυρας. Παρά τις ενστάσεις, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο. Ο αρχιτέκτονας Horace Jones πρότεινε, η γέφυρα να είναι Γοτθικού ρυθμού και κρεμαστή, ώστε να παρέχει ελεύθερη διέλευση στα πλοία. Αυτό το χαρακτηριστικό πολλοί το θεωρούσαν εντελώς πρωτοποριακό. Ο Jones είχε κάνει πολλά ταξίδια και οι μικρές κρεμαστές γέφυρες που ενώνουν τα κανάλια στην Ολλανδία, του έδωσαν την ιδέα της ανυψωμένης γέφυρας με αντίβαρα. Τα τεράστια φύλλα της γέφυρας, που ανοίγουν προς τα πάνω, ζυγίζουν 1.200 τόνους το καθένα. Η υδραυλική ενέργεια ήταν εκείνη που σήκωνε τα φύλλα με τα αντίβαρα. Το νερό λοιπόν χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία της γέφυρας.
Κάτω από το νότιο άκρο της γέφυρας ήταν εγκατεστημένοι τέσσερις καυστήρες, οι οποίοι τροφοδοτούμενοι με γαιάνθρακα παρήγαγαν ατμό και έθεταν σε κίνηση δύο τεράστιες αντλίες.
Αυτές στη συνέχεια απελευθέρωναν νερό με πολύ μεγάλη πίεση, το οποίο αποθηκευόταν σε μεγάλους συσσωρευτές. Αυτοί οι συσσωρευτές τροφοδοτούσαν συνολικά 8 μηχανές, οι οποίες έθεταν σε λειτουργία τα αντίβαρα. Τα φύλλα άνοιγαν προς τα πάνω σε μόλις ένα λεπτό. Στις μέρες μας, ο ηλεκτρισμός έχει αντικαταστήσει τον ατμό.
Σε προηγούμενο κεφάλαιο ανέφερα ότι σταθήκαμε πολύ τυχεροί και είδαμε τη γέφυρα να ανοίγει για τη διέλευση ενός ιστιοφόρου και στη συνέχεια να κλείνει.
Το εισιτήριο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό (9,80 λίρες), οπότε είναι μια εμπειρία προσιτή οικονομικά, αλλά και πολύ εντυπωσιακή, οπτικά και ιστορικά.
Homepage | Tower Bridge
Tελευταίος προορισμός για βόλτα και φαγητό για σήμερα είναι το Shoreditch, μια περιοχή στο East End, της οποίας οι δρόμοι αποτελούν οπτική έμπνευση, αφού εδώ υπάρχει συγκεντρωμένη μεγάλη ποικιλία από αγαπημένα graffities.
H περιοχή επίσης είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο για διασκέδαση, αφού διαθέτει κινηματογράφους, εστιατόρια αλλά και πολύ ιδιαίτερα bar, όπως για παράδειγμα το Bounce Ping Pong, που προσφέρει πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία, αφού είναι ένα bar γεμάτο με τραπέζια ping pong, που άνοιξε το 2015 προσφέροντας επίσης brunch τις Κυριακές.
Εδώ υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα clubs, όπως το Cargo,
αλλά και το πρώτο pop-up εμπορικό κέντρο το BoxPark, το οποίο φιλοξενεί δημοφιλή καταστήματα με ποικίλα πιάτα από όλο τον κόσμο, αλλά και parties με διάφορους djs.
To Shoreditch αποτελεί την πιο hip γειτονιά και περιλαμβάνει τις συνοικίες Ηoxton και Haggerston, ενώ μια πιθανή προέλευση για το όνομα είναι το “Sewer Ditch”, το οποίο αναφέρεται σε μια αποχέτευση ή ένα υδάτινο ρυάκι, που έρρεε στην κάποτε πλούσια συνοικία. Ιστορικά το Shoreditch ήταν πάντα γνωστό για την ψυχαγωγία του. Κάποτε για τους οίκους ανοχής και τα θέατρα και τώρα για τα νυχτερινά κέντρα και bar.
Νύχτωσε όμως και η βροχή ξανάρχισε! Ήμασταν πλέον πολύ κουρασμένοι και αναζητήσαμε την Old Spitalfields Market, μια κλειστή αγορά με ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ αλλά και φαγητό. Όταν φτάσαμε εκεί, ο χώρος ήταν υπoφωτισμένος, σχεδόν σκοτεινός, τα μαγαζιά κλειστά και επικρατούσε ερημιά. Mόνο μια creperie ήταν ανοιχτή. Καθίσαμε για λίγο έξω, στις καρέκλες του μαγαζιού, για να ανασυνταχθούμε και να ψάξουμε άλλη λύση για φαγητό. Καταλήξαμε στο DF Μexico, στην Hanbury Street.
DF TACOS
Όταν καθίσαμε στο τραπέζι μας το μαγαζί ήταν σχεδόν άδειο. Μέσα σε μισή ώρα όμως γέμισε ασφυκτικά, λες και όλοι μαζί είχαν δώσει ραντεβού, να βρεθούν εδώ την ίδια ώρα. Το φαγητό καλό και αρκετά οικονομικό, όμως κάπου εδώ…... άρχισα να μη νιώθω καλά. Ρίγη, κρυάδες και απίστευτη εξάντληση! Χάλια μαύρα! Η συσσωρευμένη κούραση, η υγρασία και ο σημερινός βροχερός καιρός με κατέβαλαν. Ή μήπως τσίμπησα κάποιον Λονδρέζικο ιό? Ήταν από εκείνες τις στιγμές που λες: -“Αχ να υπήρχε ένα κουμπί, να το πατήσω και να βρεθώ στο δωμάτιό μου”!
Στηθήκαμε στη στάση, ενώ η βροχή εξακολουθούσε να πέφτει και πήραμε το λεωφορείο μέχρι τον Aldgate Station και στη συνέχεια με το metro φτάσαμε στο ξενοδοχείο. Έκανα ένα πολύ ζεστό μπάνιο και ξάπλωσα. Έβαλα θερμόμετρο και είχα ανεβάσει πυρετό! Χαπακώθηκα και κοιμήθηκα με την ελπίδα, ότι την επόμενη και τελευταία μας μέρα στο Λονδίνο, θα είμαι καλά! Και να μην ήμουν, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω στο κρεβάτι μέχρι την ώρα αναχώρησης για το αεροδρόμιο. Είχαμε να εξερευνήσουμε τη γειτονιά μας, το Notting Hill, και να πάμε στην Little Venice ακόμα!!
Σήμερα βρέχει! Το πρόγραμμα της ημέρας έχει: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Camden Town, επίσκεψη στην Tower Bridge και Shoreditch. Είδαμε την πρόγνωση του καιρού ανά ώρα, για όλη τη μέρα. Μέχρι το μεσημεράκι θα βρέχει. Μετά θα υπάρχουν κάποια δίωρα-τρίωρα διαλείμματα χωρίς βροχή, οπότε θα ξεκινήσουμε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και θα συνεχίσουμε με το Camden Town, αφού την ώρα που υπολογίζουμε να είμαστε εκεί η βροχή θα κάνει διάλειμμα.
Με το metro κατεβήκαμε στον σταθμό South Kensington, ο οποίος απέχει μόλις πέντε λεπτά από την είσοδο του Μουσείου. Το Mουσείο στεγάζει δείγματα σχετικά με τις βιοεπιστήμες και τις γεωεπιστήμες. Η συλλογή αποτελείται από περίπου 80 εκατομμύρια αντικείμενα, τα οποία κατανέμονται σε πέντε κύριες συλλογές: βοτανική, εντομολογία, ορυκτολογία, παλαιοντολογία και ζωολογία. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την ηλικία του οικοδομήματος, πολλές από τις συλλογές έχουν μεγάλη ιστορική καθώς και επιστημονική αξία, όπως διάφορα δείγματα που συνέλεξε ο Κάρολος Δαρβίνος.



Φτάνοντας στην κεντρική είσοδο, η οποία βρίσκεται στην Cromwell Rd., είδαμε μια ουρά η οποία έφτανε έξω στο πεζοδρόμιο. Όλοι με ανοιχτές ομπρέλες περίμεναν υπομονετικά κάτω από τη βροχή να μπουν στο Μουσείο. Εκεί σταθήκαμε και εμείς περιμένοντας, ενώ η ουρά όλο και μεγάλωνε. Μετά από λίγα λεπτά, ένας υπάλληλος βγήκε έξω στο πεζοδρόμιο και μας ενημέρωσε ότι η άλλη είσοδος του Μουσείου, επί της Exhibition Rd., (η οποία βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Victoria και Albert της παρακάτω φωτογραφίας),

δεν έχει καθόλου αναμονή και να πάμε από εκεί. Πράγματι μπήκαμε πολύ γρήγορα. Περνώντας τον έλεγχο, ο υπάλληλος ρώτησε τον σύζυγο: -”Where are you from”? Όταν έλαβε την απάντηση ότι είμαστε Έλληνες, ρώτησε: - “Μαχαίρι, ψαλίδι”? στα ελληνικά και έδειξε το σακίδιο. Βάλαμε όλοι τα γέλια και συνεχίσαμε!
Μια κυλιόμενη σκάλα ανεβάζει τους επισκέπτες στον τελευταίο όροφο, στη Red Zone, όπως αναγράφεται στον χάρτη του Μουσείου.


Η Red Zone περιλαμβάνει τους θησαυρούς της γης, την ανθρώπινη ανάπτυξη, την αρχή της δημιουργίας, τα ηφαίστεια και τους σεισμούς. Πάρα πολύ εντυπωσιακή είναι η πλατφόρμα, πάνω στην οποία ο επισκέπτης ζει την εμπειρία ενός πολύ τρομακτικού σεισμού, ενώ πέφτουν αντικείμενα από διάφορα ράφια που υπάρχουν δίπλα του.
Συνεχίσαμε με την Green Zone, η οποία περιλαμβάνει πουλιά, διάφορα θαλάσσια ερπετοειδή, ορυκτά και άλλα.







Στην Blue Zone είναι οι εντυπωσιακοί δεινόσαυροι και τα θηλαστικά και φυσικά όλα τα σχολεία είναι μαζεμένα εδώ, με τα πιτσιρίκια να ξεφωνίζουν κατενθουσιασμένα στη θέα του τεράστιου δεινόσαυρου, Τ-rex.





Καταλήξαμε στο τέλος της επίσκεψης στην Orange Zone, εδώ που βρίσκεται ο σκελετός της τεράστιας φάλαινας κρεμασμένος από την οροφή.



H τεράστια αυτή αίθουσα είναι πολύ εντυπωσιακή και επιβλητική και εκτός από τη φάλαινα που σίγουρα αποσπά την προσοχή όλων, σε περίοπτη θέση στέκεται και το ολόλευκο άγαλμα του Δαρβίνου.

Μπαίνοντας ο επισκέπτης από την κεντρική είσοδο του Μουσείου, επί της Cromwell Rd., αυτή είναι η πρώτη εντυπωσιακή αίθουσα που θα συναντήσει. Εμείς την είδαμε τελευταία, γιατί από την είσοδο που μπήκαμε, κάναμε όλη τη διαδρομή εντός των αιθουσών με αντίθετη φορά, δηλαδή από τον τελευταίο όροφο προς το ισόγειο. Το Μουσείο φημίζεται και για την αρχιτεκτονική του, γι΄ αυτό πολλές φορές αποκαλείται ως: “Ο Καθεδρικός Ναός της Φύσης”.


Το Λονδίνο, μεταξύ ένα σωρό άλλων υπέροχων πραγμάτων, διαθέτει αυτό το μεγαλοπρεπές και εκπληκτικό Μουσείο, το οποίο είναι εντελώς δωρεάν και κανείς επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί. Στη συνέχεια από τον σταθμό του South Kesington πήραμε το metro με προορισμό το Camden Town. Ο σταθμός του metro βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Camden High Street, οπότε με το που βγαίνεις, μπαίνεις αμέσως στο πνεύμα και το μοναδικό mood της περιοχής.


Όταν φτάσαμε η βροχή έκανε πράγματι το διάλειμμά της. Επιλέξαμε να εξερευνήσουμε την περιοχή του Camden καθημερινή μέρα και όχι Σάββατο ή Κυριακή, για να αποφύγουμε την κοσμοπλημμύρα και να ευχαριστηθούμε καλύτερα και το περπάτημα (χωρίς να μας ποδοπατάνε), αλλά και τα καταστήματα, στα οποία η κίνηση τις καθημερινές είναι αισθητά λιγότερη σε σχέση με το Σαββατοκύριακο.
Το Camden έγινε μια σημαντική θέση κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης των σιδηροδρόμων. Η οικονομική βάση της περιοχής έχει αντικατασταθεί σήμερα από κλάδους υπηρεσιών όπως, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία.


Η περιοχή φιλοξενεί τώρα λαϊκές αγορές και χώρους μουσικής που συνδέονται στενά με την εναλλακτική κουλτούρα. Οι αγορές στο Camden χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970 ή αργότερα, εκτός από την αγορά Inverness Street, η οποία για πάνω από έναν αιώνα τροφοδοτούσε την τοπική κοινωνία με τρόφιμα. Σήμερα σε αυτήν την αγορά έχουν μείνει κυρίως πάγκοι με τουριστικά είδη και μάλιστα σήμερα Δευτέρα που βρισκόμαστε εμείς εδώ οι πάγκοι είναι πολύ λίγοι. Πιστεύω ότι τις Κυριακές, που η κίνηση είναι πολύ αυξημένη, πολλαπλασιάζονται και οι πάγκοι και οι πωλητές.

Η αγορά του Camden περιβάλλεται (εκτός από την Inverness Street) και από άλλες διαφορετικές αγορές όπως, η Buck Street market, η Stables Market, η Camden Lock Village και η Electric Ballroom.






Οι αγορές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο για τους τουρίστες και περιλαμβάνουν από ρούχα, βιβλία, αντίκες μέχρι και τα πιο παράξενα αντικείμενα.


Αν και καθημερινή, ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι αρκετός, και ειδικά όπου υπάρχουν κιόσκια με φαγητό επικρατεί συνωστισμός.



Ένας υπόγειος ποταμός ρέει μέσα από το Camden Town νότια προς τον Tάμεση.

Η διώρυγα του Regent διασχίζει το βόρειο τμήμα της περιοχής. Φτάσαμε στο κανάλι του Regent, το οποίο περνά από το βόρειο άκρο του Camden και είναι δημοφιλές ιδίως το καλοκαίρι, για τις διαδρομές με τα πλοιάρια κατά μήκος του καναλιού.

Πολλά από τα κιγκλιδώματα στις γέφυρες δείχνουν βαθιά σημάδια από τα σχοινιά ρυμούλκησης των φορτηγίδων, που γίνονταν από άλογα μέχρι το 1950, ενώ μπορεί κάποιος να δει ακόμα ράμπες στην όχθη του ποταμού, που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τα άλογα που έπεσαν στο κανάλι τρομαγμένα από τον θόρυβο του τρένου.



Η καλύτερη αγορά για μένα είναι η Stables Market.


Είναι δαιδαλώδης, με πολλά-πολλά μαγαζιά, με ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου, και πλούσια σε ποικιλομορφία ανθρώπων. Μαγαζιά με εκκεντρικά, vintage αλλά και καθημερινά ρούχα, retro δισκάδικα, μαγαζιά με αξεσουάρ, με συλλεκτικά αντικείμενα, με αντίκες, με κοσμήματα, με έργα τέχνης, με δερμάτινα είδη, αλλά και σουβενίρ.




Πραγματικά ζαλίζεσαι από την ποικιλία και το πλήθος των εμπορευμάτων που είναι απλωμένα παντού! Μέσα, έξω, σε πάγκους, σε τοίχους, σε καλάθια, σε κρεμάστρες, σε ράφια και εννοείται ότι δεν λείπουν τα φαγάδικα όλων των ειδών. Ό,τι κουζίνα επιθυμίσεις, θα τη βρεις εδώ!


Πολλά καταστήματα της Stables Market αρχικά αποτελούσαν στάβλους για τα άλογα και αρκετά έχουν κρατήσει κάποια χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής, όπως για παράδειγμα κάποιες υπέροχες πόρτες, αλλά και περίτεχνα σκαλιστά στέγαστρα πάνω από αυτές.



Ένας πραγματικός λαβύρινθος, με στοές, υπόγεια καταστήματα, στενά περάσματα…..


δε θέλω καν να φανταστώ, τί μπορεί να συμβαίνει εδώ τις Κυριακές. Το πιθανότερο είναι, όλοι αυτοί οι στενοί διάδρομοι να είναι απροσπέλαστοι και ο κόσμος να είναι στην κυριολεξία σφηνωμένος, χωρίς να μπορεί να κάνει βήμα, ούτε μπρος ούτε πίσω. Ευτυχώς λοιπόν, που τη Δευτέρα που είμαστε εμείς εδώ, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ήρεμα και ομαλά, μπορώντας να ξετρυπώσουμε και τα πιο χωμένα μαγαζάκια και να απολαύσουμε αυτόν τον μοναδικό και τόσο εναλλακτικό χώρο.
Εννοείται πως καθίσαμε έξω στην πλατεία και δοκιμάσαμε street food. Μάλιστα υπάρχει και ελληνικό σουβλατζίδικο με αρκετά τσιμπημένες τιμές στα σουβλάκια του.


Και αγαπημένη Street Art στους δρόμους του Camden.



Πήραμε το metro από τον Camden Town Station και κατεβήκαμε στον σταθμό Tower Hill. Περπατήσαμε κατά μήκος του τείχους του Πύργου του Λονδίνου, επί της οδού Tower Hill, παρατηρώντας κηπουρικές εργασίες στο καταπράσινο γρασίδι που περιβάλλει το τείχος. Ένα μεγάλο τμήμα ήταν σκαμμένο, ενώ πουλιά σκάλιζαν το οργωμένο χώμα ψάχνοντας για τροφή.


Στρίψαμε δεξιά και αντικρίσαμε για ακόμη μια φορά το σύμβολο του Λονδίνου, την κινητή γέφυρα Tower Bridge.


Τα εισιτήρια για την επίσκεψη στους Πύργους και την έκθεση (με φωτογραφίες και προβολές για την ιστορία της γέφυρας), τα είχαμε κλείσει εξαργυρώνοντας μίλια της British Airways. Στην είσοδο δείξαμε την κράτηση, πήραμε τα εισιτήρια και μπήκαμε μαζί με ένα group Αμερικανών στο ασανσέρ, το οποίο με τη συνοδεία μιας ξεναγού, μας ανέβασε πρώτα στον βόρειο Πύργο, στις πεζογέφυρες με το γυάλινο δάπεδο, οι οποίες ενώνουν τους δύο Πύργους σε ύψος 34 μέτρων πάνω από τον δρόμο.





Κατά τη διάρκεια της ανόδου με το ασανσέρ η ξεναγός μας ενημέρωσε πως να κινηθούμε μέσα στους Πύργους. Μας είπε, ότι μπορούμε να περπατήσουμε και στις δύο πεζογέφυρες, έχοντας πανοραμική θέα με φόντο το δυτικό και το ανατολικό Λονδίνο.




Στη συνέχεια θα έπρεπε να κατεβούμε σιγά-σιγά με τις σκάλες, για να συναντήσουμε την έκθεση φωτογραφίας αλλά και video, με αφηγήσεις για την κατασκευή της γέφυρας και την ιστορία της. Μας εξήγησε επίσης, ότι όταν τελειώσουμε την περιήγησή μας και την κάθοδό μας με τις σκάλες, θα ξανασυναντηθούμε σε κάποιο σημείο του Πύργου, για να μας κατεβάσει με το ασανσέρ έξω στον δρόμο, ώστε να συνεχίσουμε προς το νότιο άκρο της γέφυρας, όπου βρίσκεται ο υπόγειος χώρος με το Βικτωριανό μηχανοστάσιο.
TIP: κρατήστε το εισιτήριο γιατί θα σας ζητηθεί ξανά για την είσοδό σας στο μηχανοστάσιο.
Tο 1872 το Kοινοβούλιο της Αγγλίας εξέτασε ένα νομοσχέδιο, στο οποίο επρόκειτο να εγκριθεί η κατασκευή αυτής της γέφυρας. Παρά τις ενστάσεις, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο. Ο αρχιτέκτονας Horace Jones πρότεινε, η γέφυρα να είναι Γοτθικού ρυθμού και κρεμαστή, ώστε να παρέχει ελεύθερη διέλευση στα πλοία. Αυτό το χαρακτηριστικό πολλοί το θεωρούσαν εντελώς πρωτοποριακό. Ο Jones είχε κάνει πολλά ταξίδια και οι μικρές κρεμαστές γέφυρες που ενώνουν τα κανάλια στην Ολλανδία, του έδωσαν την ιδέα της ανυψωμένης γέφυρας με αντίβαρα. Τα τεράστια φύλλα της γέφυρας, που ανοίγουν προς τα πάνω, ζυγίζουν 1.200 τόνους το καθένα. Η υδραυλική ενέργεια ήταν εκείνη που σήκωνε τα φύλλα με τα αντίβαρα. Το νερό λοιπόν χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία της γέφυρας.
Κάτω από το νότιο άκρο της γέφυρας ήταν εγκατεστημένοι τέσσερις καυστήρες, οι οποίοι τροφοδοτούμενοι με γαιάνθρακα παρήγαγαν ατμό και έθεταν σε κίνηση δύο τεράστιες αντλίες.


Αυτές στη συνέχεια απελευθέρωναν νερό με πολύ μεγάλη πίεση, το οποίο αποθηκευόταν σε μεγάλους συσσωρευτές. Αυτοί οι συσσωρευτές τροφοδοτούσαν συνολικά 8 μηχανές, οι οποίες έθεταν σε λειτουργία τα αντίβαρα. Τα φύλλα άνοιγαν προς τα πάνω σε μόλις ένα λεπτό. Στις μέρες μας, ο ηλεκτρισμός έχει αντικαταστήσει τον ατμό.



Σε προηγούμενο κεφάλαιο ανέφερα ότι σταθήκαμε πολύ τυχεροί και είδαμε τη γέφυρα να ανοίγει για τη διέλευση ενός ιστιοφόρου και στη συνέχεια να κλείνει.

Το εισιτήριο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό (9,80 λίρες), οπότε είναι μια εμπειρία προσιτή οικονομικά, αλλά και πολύ εντυπωσιακή, οπτικά και ιστορικά.
Homepage | Tower Bridge
Tελευταίος προορισμός για βόλτα και φαγητό για σήμερα είναι το Shoreditch, μια περιοχή στο East End, της οποίας οι δρόμοι αποτελούν οπτική έμπνευση, αφού εδώ υπάρχει συγκεντρωμένη μεγάλη ποικιλία από αγαπημένα graffities.








H περιοχή επίσης είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο για διασκέδαση, αφού διαθέτει κινηματογράφους, εστιατόρια αλλά και πολύ ιδιαίτερα bar, όπως για παράδειγμα το Bounce Ping Pong, που προσφέρει πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία, αφού είναι ένα bar γεμάτο με τραπέζια ping pong, που άνοιξε το 2015 προσφέροντας επίσης brunch τις Κυριακές.

Εδώ υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα clubs, όπως το Cargo,


αλλά και το πρώτο pop-up εμπορικό κέντρο το BoxPark, το οποίο φιλοξενεί δημοφιλή καταστήματα με ποικίλα πιάτα από όλο τον κόσμο, αλλά και parties με διάφορους djs.


To Shoreditch αποτελεί την πιο hip γειτονιά και περιλαμβάνει τις συνοικίες Ηoxton και Haggerston, ενώ μια πιθανή προέλευση για το όνομα είναι το “Sewer Ditch”, το οποίο αναφέρεται σε μια αποχέτευση ή ένα υδάτινο ρυάκι, που έρρεε στην κάποτε πλούσια συνοικία. Ιστορικά το Shoreditch ήταν πάντα γνωστό για την ψυχαγωγία του. Κάποτε για τους οίκους ανοχής και τα θέατρα και τώρα για τα νυχτερινά κέντρα και bar.

Νύχτωσε όμως και η βροχή ξανάρχισε! Ήμασταν πλέον πολύ κουρασμένοι και αναζητήσαμε την Old Spitalfields Market, μια κλειστή αγορά με ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ αλλά και φαγητό. Όταν φτάσαμε εκεί, ο χώρος ήταν υπoφωτισμένος, σχεδόν σκοτεινός, τα μαγαζιά κλειστά και επικρατούσε ερημιά. Mόνο μια creperie ήταν ανοιχτή. Καθίσαμε για λίγο έξω, στις καρέκλες του μαγαζιού, για να ανασυνταχθούμε και να ψάξουμε άλλη λύση για φαγητό. Καταλήξαμε στο DF Μexico, στην Hanbury Street.
DF TACOS
Όταν καθίσαμε στο τραπέζι μας το μαγαζί ήταν σχεδόν άδειο. Μέσα σε μισή ώρα όμως γέμισε ασφυκτικά, λες και όλοι μαζί είχαν δώσει ραντεβού, να βρεθούν εδώ την ίδια ώρα. Το φαγητό καλό και αρκετά οικονομικό, όμως κάπου εδώ…... άρχισα να μη νιώθω καλά. Ρίγη, κρυάδες και απίστευτη εξάντληση! Χάλια μαύρα! Η συσσωρευμένη κούραση, η υγρασία και ο σημερινός βροχερός καιρός με κατέβαλαν. Ή μήπως τσίμπησα κάποιον Λονδρέζικο ιό? Ήταν από εκείνες τις στιγμές που λες: -“Αχ να υπήρχε ένα κουμπί, να το πατήσω και να βρεθώ στο δωμάτιό μου”!
Στηθήκαμε στη στάση, ενώ η βροχή εξακολουθούσε να πέφτει και πήραμε το λεωφορείο μέχρι τον Aldgate Station και στη συνέχεια με το metro φτάσαμε στο ξενοδοχείο. Έκανα ένα πολύ ζεστό μπάνιο και ξάπλωσα. Έβαλα θερμόμετρο και είχα ανεβάσει πυρετό! Χαπακώθηκα και κοιμήθηκα με την ελπίδα, ότι την επόμενη και τελευταία μας μέρα στο Λονδίνο, θα είμαι καλά! Και να μην ήμουν, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω στο κρεβάτι μέχρι την ώρα αναχώρησης για το αεροδρόμιο. Είχαμε να εξερευνήσουμε τη γειτονιά μας, το Notting Hill, και να πάμε στην Little Venice ακόμα!!
Last edited: