Ισημερινός Εκουαδορ/ Γκαλαπαγκος νησια της εξελιξης..

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι

Ο πρώτος κάτοικος στα νησιά σκάει μύτη το 1807 και ακούει στο όνομα Patrick Watkins που αποκλεισμένος από φουρτούνες και κακοτυχίες, ποιος ξέρει, έζησε για 2 χρόνια στο νησί isla Santa Maria και κατάφερε να επιζήσει καλλιεργώντας λαχανικά στα εφορα ηφαιστιογενή χώματα πουλώντας τα προϊόντα στα διερχόμενα καράβια η ανταλλάσοντας τα με μπουκάλια ρούμι και ουίσκι που τη γεύση και τη χαλαρωτική επίδραση των γευόταν καθημερινά . Έτσι λοιπόν μια μέρα είδε και απόειδε μην αντέχοντας τη μοναξιά και τύφλα στο μεθύσι κλέβει ένα καράβι με τους 5 σκλάβους λούστρους και βάζει πλώρη για το λιμάνι του Guayaquil όπου φτάνει μόνος του και κανείς ποτέ δεν έμαθε τι απόγιναν οι πέντε σκλάβοι –πλήρωμα…
Αλλά ο πιο διάσημος κάτοικος αυτών των πανέμορφων νησιών είναι ο σε όλους μας γνωστός Charles Darwin που κατέφτασε το 1835 με το Αγγλικό ερευνητικό καράβι Beagle…..Η παραμονή στα Galapagos του Δαρβίνου μπορεί να διήρκησε πέντε εβδομάδες, αρκετές όμως για να δώσουν το χρόνο στο ίδιο και στους κολλητούς του φυσιολάτρες να συλλέξουν η όπως λέει αγριεμένος ο Χαβιέ να απαγάγουν, να θυσιάσουν έως οριστικής εξαφάνισης πολλά ζώα και πουλιά για τις έρευνες τους , των οποίων τα αποτελέσματα είναι γνωστά ως Θεωρία της εξέλιξης… Το περισσότερο καιρό έμεινε στο νησί Isla Salvador δίδοντας περισσότερο ενδιαφέρον στα φυτά και στη βοτανολογία και όχι στις χελώνες τις οποίες καταβρόχθισε με τη παρέα του και τις αφάνισαν από το νησί..
Ποιος ήταν ο Δαρβίνος τώρα? Γεννημένος στο Σριουσμπερυ Αγγλίας το 1809 σε μια οικογένεια εύπορη με πατέρα γιατρό είχε όλες τις προδιαγραφές των καλών σπουδών στα πιο διάσημα σχολεία . Χάνοντας τη μητέρα του στην ηλικία των 8 και μην έχοντας ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το πατέρα του και μην αντέχοντας τους αυστηρούς κανόνες του σχολείου της γενέτειρας του , τον έστειλε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου η άσωτη ζωή , τα ποτά τα ξενύχτια, αντί της συνεχούς μελέτης, δημιούργησαν χρέη και άστατη ζωή μαυρίζοντας σπιλώνοντας το όνομα της οικογένειας και η μεταγραφή σε άλλο πανεπιστήμιο φάνηκε ως η μόνη σωτήρια οδός κατά το πατέρα…, γιατί ο ιός συνέχισε τη άσωτη ζωή και συμπεριφορά και στο θρησκευτικό κολλέγιο του Χριστού στο Κεμπριτζ..Το 1831 αποφοίτησε επιτέλους από την ιερατική σχολή αποδέχτηκε τη χειροτονιαγια να ανταποκριθεί στις οικονομικές του ανάγκες. Έτσι συνέχισε να ζει τη διπλή, κομπλεξική και υποκριτική του ζωή... Στο Κέιμπριτζ, ο Δαρβίνος απέκτησε έναν μέντορα, τον καθηγητή βοτανικής Τζον Στίβενς Χένσλοου, ο οποίος αναγνώρισε στον Δαρβίνο το ‘’ασίγαστο ερευνητικό΄΄ του πνεύμα και του πρότεινε μια θέση φυσιοδίφη στην ερευνητική αποστολή του «Beagle»,με τον κυβερνήτη του, Ρόμπερτ Φιτζρόι, ο όποιος είχε καταφέρει να εξασφαλίσει κεφάλαια για μια πεντάχρονη ερευνητική εκστρατεία στα πέρατα του κόσμου. Ήταν το ταξίδι που θα επέφερε ραγδαίες αλλαγές σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους!.. Τώρα αν ο Δαρβίνος ανήκει στους μεγαλύτερους χειράφετες της ιστορίας, αν δεν είναι ο μεγαλύτερος είναι μια άποψη που στηρίζεται σε πολλά γεγονότα και έχει πολλούς θιασώτες ανάμεσα τους και ο ξεναγός μας Χαβιε, το ότι δε δεν έκανε απολύτως τίποτα ο ίδιος, αλλά ο καλύτερος του φίλος στις ασωτίες και κυνήγια ,επίσης είναι κάτι που κυκλοφορεί ….
Θα μπορούσα να σας αραδιάσω εδώ για τη ζωή το οδοιπορικό και το έργο του πολλά, αλλά θα ήταν αρκετά κουραστικό αν όχι ανιαρό. Γεγονός πάντως είναι πως χάριν αυτού του κυρίου και με τις όποιες πρακτικές ακολουθησε , σήμερα αυτά τα νησιά αποτελούν ένα καλά προστατευόμενο εθνικό πάρκο ,ενώ η UNESCO τα αναγνώρισε ως παγκόσμια κληρονομιά το 1978, ενώ αργότερα, το Δεκέμβριο του2001αναγνωρίστηκε και ο περιβάλλων ωκεανός… Έτσι η απρόβλεπτη ανεξέλεγκτη επιχειρηματική τουριστική ανάπτυξη, ο υπερπληθυσμός, ο ανεξέλεγκτος αριθμός τουριστών να τσαλαπατούν εδώ και εκεί η αλιεία έχουν κρατηθεί πολύ μακριά… …ευτυχώς.. Οσοι τώρα θέλουν να γευτούν, να θαυμάσουν να ζήσουν τη άγρια αυτή ομορφιά και γιατι όχι ,να μελετήσουν σαν άλλοι Δαρβίνοι τη εξέλιξη της ζωής μπορούν αρκεί να ταξιδέψουν ως εδώ και να περιηγηθούν στα νησια..
Υπάρχουν 3 τρόποι να εξερευνήσει κανείς τα νησιά..
Ο πρώτος πιο εύκολος ίσως αλλά χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον είναι να κλείσει διαμονή στα λιγοστά καταλύματα και με βάρκα να εξερευνεί τα γύρω νησάκια επιστρέφοντας το βραδυ στο ξενοδοχείο.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να διανυχτερεύει σε κάθε νησί που τον φέρνει το καράβι και την επομένη βάζει ρότα για άλλο νησί κτλ..
Και ο τρίτος τρόπος είναι η διανυχτερευση πάνω στο καράβι που σε γυροφέρνει από νησί σε νησί κατι σαν κρουαζιέρα δηλαδή..
Αυτό το τρίτο τρόπο επιλέξαμε και εμείς σκεφτόμενοι πως οι προοπτικές να δούμε περισσότερα ζώα, περισσότερα νησιά και να ζήσουμε αυτή τη άγρια απομόνωση , είναι πολύ μεγαλύτερες..Οι άγριες φουρτούνες, τα μανιασμένα κύματα , οι στομαχικές μόνιμες διαταραχές δεν μας απασχόλησαν καθόλου, πλην εμού κυρίως για το τελευταίο… Αχ θεούλη μου τι εβδομάδα παθών θα ζήσω άραγε????να προσεύχομαι? Να κάνω ταξίματα στους αγίους? να μετανοήσω για κάθε πράξη του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος? Τι??.η καλύτερα να χαπακοθω… ? ..το τελευταίο μου φαίνεται πως μου ταιριάζει καλύτερα…..
Το ArcipelIμας υποδέχεται .. Βγάζουμε τα παπούτσια μας τα αφήνουμε στο κατάστρωμα και ξυπόλυτοι με ότι μυρωδιά αναβλύζει από τα ιδρωμένα πόδια μας μπαίνουμε στο σαλόνι-τραπεζαρία-καθιστικό, τρία σε ένα δηλαδή , όπου το προσωπικό με τις πεντακάθαρες κατάλευκες στολές μας προσφέρουν φρέσκο χυμό για wellcome drink…


 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
Επιτέλους και μια διαφορετική ιστορία!!! Πήξαμε στις Ρωμες και τις Ευρώπες!!! Μπράβο Lullu μου!!! Αν και χρωστάς ηδη ιστορία από το τελευταίο ταξιδάκι σου
.. ναι οντως χρωστω και αλλες ιστοριες αλλα σιγα σιγα..τωρα πρεπει να βρω πως θα ανεβασω και φωτογραφιες ..καμμια βοηθεια??????
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Ευχαριστώ από καρδιάς για την άνοιξη στο χειμώνα των ιστοριών.
Αν δεν έχεις αναρτημένες φωτό κάπου αλλού, ώστε να κάνεις αντιγραφή διεύθυνσης εικόνας κι επικόλληση στο κείμενό σου, μάλλον θα περιμένεις αρκετά διότι η γκαλλερύ του φόρουμ είναι σε αναβάθμιση και δεν γίνονται αναρτήσεις. Είμαι κι εγώ στην αναμονή...
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
Ευχαριστώ από καρδιάς για την άνοιξη στο χειμώνα των ιστοριών.
Αν δεν έχεις αναρτημένες φωτό κάπου αλλού, ώστε να κάνεις αντιγραφή διεύθυνσης εικόνας κι επικόλληση στο κείμενό σου, μάλλον θα περιμένεις αρκετά διότι η γκαλλερύ του φόρουμ είναι σε αναβάθμιση και δεν γίνονται αναρτήσεις. Είμαι κι εγώ στην αναμονή...
.. καλε μου φιλε με εσωσες...δηλαδη αν παω στη παλια γκαλερυ θα μπορεσω να παρω τις φωτογραφιες που εχω ανεβασει...οκ..
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
Προσγειώνομαι στο oldMariscalSucreInternationalAirport που έχει αντικατασταθεί πια από το νέο Mariscal το 2013… Η αρχιτεκτονική κατασκευή χρησιμοποιεί μια μίξη μοντέρνων υλικών όπως γυαλί και μπρούντζο που δένουν και δίνουν ένα ωραίο οπτικό αποτέλεσμα… Στον έλεγχο διαβατηρίων εφαρμόζεται η ηλεκτρονική αναμονή (και η ουρά κυλά γρήγορα) ενώ τα χαμογελαστά πρόσωπα των υπαλλήλων σε προδιαθέτουν για μια πράγματι καλή μέρα σε μια χαμογελαστή χώρα….
Έξω με περιμένει ο Πατρίτσιο , πατέρας του ξεναγού που είναι με τα υπόλοιπο γκρουπ στο Baniosκαι Guencaκαι που θα γίνει ο οδηγός μου για τις δυο επόμενες μέρες..
Στο ευρύχωρο τζιπ περισσεύει αρκετός χώρος για να απλωθώ μιας και μόνο εγώ με την ολοκαίνουργια 120 λίτρων eastpack( τι πρόκειται να αγοράσω άραγε?????) είμαι η μόνη επιβάτης …..
Αν και 9 το πρωί η κίνηση και το κυκλοφορικό οργιάζει και εγω αφήνω τη ματιά μου να περιπλανηθεί γύρω μου.. Πρώτη εντύπωση τα ολοκαίνουργια μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και τα τζίπ . Μοντέλα όλων σχεδόν των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών κυκλοφορούν στους ανηφορικούς δρόμους της πόλης παρά του ότι η τιμή αγοράς είναι αρκετά υψηλή όπως μου λέει ο Πατρίτσιο….
ToΚίτο που το πλήρες όνομα του είναι Σαν Φρανσίσκο ντε Κίτο ιδρύθηκε το 1534 από τον Σεμπαστιάν ντε Μπελαλκάσαρ και από το 1830 είναι η πρωτεύουσα της χώρας του Εκουαδόρ η Ισημερινού όπως αποκαλείται τα τελευταία χρόνια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Guayaquilκαι η δεύτερη πιο ορεινη πόλη του κόσμου μετά της LaPazτης Βολιβίας. Τα 7 χιλιόμετρα πλάτος της πόλης ξεκινούν από την λεκάνη του ποταμού Γκουαλαμπάμπα, σκαρφαλώνει στους πρόποδες του ηφαιστείου Πιτσίντσα στα 2.850 μέτρα αλλά περιτριγυρίζεται και από άλλα 12 ηφαίστεια ενεργά.. ω ω ναι ,ναι ενεργά ( βοήθα θεέ μου να μην ξυπνήσει κανένα τις επόμενες μέρες )..
Ένας ελαφρύς αρχικά πονοκέφαλος με επισκέπτεται και εγκαθίσταται μόνιμα σιγά –σιγά αποτελώντας το πρώτο δώρο από το υψόμετρο των 2850 μέτρων… Αυτά παθαίνουν ‘όσοι δεν έχουν συνηθίσει τα ορεινά….
Απολαμβάνω τη διαδρομή εως το ξενοδοχείο .. Τα σύννεφα κατεβαίνουν από τις κορυφές των βουνών , βουτούν προς τα κάτω σαν σε μια ελεύθερη πτώση καταβροχθίζοντας τις κορυφές των πολύχρωμων σπιτιών …Οι ανηφορικοί δρόμοι οδηγούν στις ψηλότερες συνοικίες που με δυσκολία διακρίνονται μέσα από τα σύννεφα..Το νέο Κίτο ξεδιπλώνεται μπροστά μου.. Μεγαθήρια πολυκατοικιών και συγκροτημάτων σε όλα τα χρώματα και αποχρώσεις της ίριδας υψώνονται γύρω μου, σημάδι ίσως ευημερίας ματαιότητας αλλά και κακογουστιάς … Μεγαθήρια που αντικατέστησαν δένδρα, δάση αλλα ΑΔΕΙΑ… ακατοίκητα , μιας και η αγορά τους είναι τσουχτερή για το βαλάντιο των κατοίκων…. Ποιος τα έκτισε και γιατί? Ποιος επενδύει κτίζοντας ακατοίκητα ακίνητα? Ποιος χρηματοδοτεί την ανοικοδόμηση? Μπας και είναι ΦΟΥΣΚΑ??? Στο μυαλό μου έρχεται το ντοκιμαντέρ’ ’οικονομικός δολοφόνος’’ που από αυτή τη χώρα πήρε σάρκα και οστά, σε αυτή τη χώρα εφαρμόστηκε , αυτή τη χώρα βύθισαν στο θάνατο με τη δολοφονία του προέδρου της, αυτής της χώρας τη τύχη είχαν επιφυλάξει και για εμάς…..
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Ευχαριστώ προκαταβολικά για την ιστορία LULLU... Εύχομαι και πραγματικά ελπίζω να καταφέρεις να μας τελειώσεις την ιστορία. Το Εκουαδόρ είναι στην top list μου εδώ και λίγα χρόνια και τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει εξελιχθεί σε εμμονή. Εκτός απο τη προσωπική γεύση που θα πάρω για έναν πολύ πιθανό μου προορισμό, ευχαριστώ για ακόμη μία (είμαι βέβαιος γι'αυτό) καταπληκτική ιστορία!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
ναι ..ναι τζιφος ασε που δεν βρισκω και το κουμπι να το διαγραψω...πρεπει να κανω παλι εντατικα μαθηματα στη νεα λειτουργια του σαιτ....
Μια λύση είναι όπως με διαφώτισαν οι συμφορουμίτες να βαζεις φωτογραφίες από την επιλογή ανέβασμα αρχείου. Θα κάνεις βέβια downsampling στις φωτό σου και πολύ εύκλολα τις βάζεις όπου θες εντός κειμένου όπως έκανα εγώ με την ιστορία που ανάρτησα σήμερα
 

ggonholidays

Member
Μηνύματα
574
Likes
1.164
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Γκαλαπάγκος
Lullu σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την ιστορία! Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι ο ονειρεμένος μου προορισμός!!!!!!!! Περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τη συνέχεια!!!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.208
Likes
5.673
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Κάθε ιστορία σου είναι και ένα νέο παράθυρο στον κόσμο με την ιδιαίτερη ματιά σου. Περιμένω να διαβάσω τις εντυπώσεις σου από Ισημερινό και ιδιαίτερα από τα Galapagos.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
Φτάνω στο ξενοδοχείο Κιτο το πιο παλιό η για να μην πω το πρώτο ξενοδοχείο που χτίστηκε στη πόλη

ψηλά ψηλά στο λόφο πάνω από το Guapuloμε μια θέα που όταν δεν

υπάρχουν σύννεφα που σου κόβει την ανάσα. Η ζέστη και η ταλαιπωρία του ταξιδιού επιβάλουν ένα γρήγορο αναζωογονητικό ντους . Φρεσκοπλυμένη λοιπόν και δροσερή ξεκινώ το μοναχικό περιηγητικό τουρ στη πόλη.

Η πρώτη ματιά μου δίνει την εντύπωση πως είμαι μπροστά σε ένα πανέμορφο πάζλ που όλα τα κομμάτια του έχουν ταχτοποιηθεί σωστά και το αποτέλεσμα είναι μιας πολύχρωμης ζωντανής πόλης..



Η πλατεία του SanFranciscoμε την ομώνυμη εκκλησία-μοναστήρι αποτελεί ένα από τα πολύ σπουδαία σημεία της χώρας. Η πλατεία με τα πολύ όμορφα καλντερίμια με φόντο το ηφαίστειο Pichincha φιλοξενεί το μεγαλύτερο μοναστήρι αποικιακού στυλ που άρχισε να χτίζεται λίγες εβδομάδες μετά τη δημιουργία του Κιτο το 1534 αλλά χρειάστηκαν 70 χρόνια για να αποπερατωθεί αυτός ο θρησκευτικός τόπος.. Εμπνευστής ένας Φραγκεσκάνος μοναχός μισσιοναριος JoedcoRickeο οποίος εκτός του να υπηρετεί το Θεό δίδαξε και τη τεχνική σποράς στους Εκουατοριανούς και φυσικά δεν μπορεί να μην τιμάται η μνήμη του με άγαλμα που στέκεται μπροστά στη είσοδο της εκκλησίας..

Η περιήγηση με φέρνει στη μεγαλύτερη πλατεία , στη καρδιά της παλιά πόλης την PiazzaGrandeη αλλιώς PiazzadelaIndependenciaπου θα πει Πλατεία της Ανεξαρτησίας ..Μια κατάφυτη από φοίνικες πλατεία περιτριγυρισμένη από σπουδαία ιστορικά κτήρια όπως το palaciodelGobiernoη αλλιώς το κυβερνείο, την cathedralπου αν και δεν είναι τόση λαμπερή όσο άλλες εκκλησιές της παλιάς πόλης, εντούτοις στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά θρησκευτικά έργα από διάσημους καλλιτέχνες της σχολής του Κιτο. Πίσω από το κεντρικό βωμό μια επιγραφή δηλώνει το τόπο και το χρόνο που ο πρόεδρος Gabiel GarciaMoreno άφησε τη τελευταία του πνοή πληγωμένος από τη μαχαιριά που έλαβε έξω από το κυβερνείο στις 6 Αυγούστου του 1875… Μαχαιρωμένος λοιπόν ο πρόεδρος κατάφερε να συρθεί μέσα στο ναό όπου απεβίωσε .. και όπως λέμε έπεσε εν ώρα καθήκοντος…

Στη νότια πλευρά της πλατείας στέκεται το PalacioArzobispalπου τώρα χρησιμεύει ως΄΄ μοντέρνο mall΄΄ με πολλά καταστήματα και εστιατόρια.

Λίγο πιο έξω το CentroCulturalMetropolitano , ένα διώροφο κτήριο -μουσείο με εκθέματα σύγχρονης τέχνης αλλά και με αναφορές στη προ Ισπανική κατοχή τέχνη και κουλτούρα..

.. Η πείνα άρχισε να γουργουρίζει το στομάχι μου και δέχτηκα πρόθυμα τη πρόταση του Πατρίτσιου για μια γαστρονομική βουτιά στα τοπικά εστιατόρια της κεντρικής αγοράς.. κάτι σαν τα παλιά πατζαδικα της Λ Αθηνάς αλλά με όχι τόση μυρωδιά και λέρα….Βουτιά λοιπόν σε ένα πιάτο Dorando χοιρινό που το τίμησα δεόντως και καπάκι ένα τεράστιο ποτήρι να μην πω μπιτόνι ανάμεικτο χυμό έτσι να φύγει η κρεατίλα….. Πρώτη διαπίστωση???? Γραμμαριο δεν πρόκειται να χάσω …θα φάμε καλααααα..
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.601
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom