Ισλανδία Ισλανδία των 7,κρύο,bonus,σπασμένα τζάμια Ρέκιαβικ,τροχαία στη μέση της στέπας και παγωμένοι δρόμοι

popotus

Member
Μηνύματα
60
Likes
407
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική

1. Μπαμ, 2. Hofn, 3,5 Seydisfjordur, 4,6 Hengifoss


Ημέρα 4η : Seydisfjordur-Hofn !!!


Ξημέρωμα λοιπόν στο όμορφο ψαροχώρι του Seydisfjordur και σε ένα από τους πιο όμορφους τόπους διαμονής πού έχω επιλέξει ποτέ και λόγω του θεωρητικά εύκολου σημερινού προγράμματος (στα χαρτιά πάντα ) είπαμε να κάνουμε μια πρωινή βόλτα καιρού επιτρέποντος. Το σημαντικότερο που έχει να αναδείξει είναι το πορθμείο για τα νησιά Φερόες καλοκαιρινός προορισμός για τους Ισλανδούς και εύκολη διέξοδος προς το νότο (εύκολη μια κουβέντα είναι για ταξίδι 15 ωρών). Η περιήγηση στο χωρίο δεν μας παίρνει περισσότερο από 30-40 λεπτά και αναχώρηση για Εγκιλσταδίρ την κοντινή κωμόπολη για ανεφοδιασμό από τα γνωστά μας πια Bonus με σήμα το ροζ γουρουνάκι. Αφού γεμίζουμε τα 2 αυτοκίνητα με τα εφόδια του υπολοίπου μας ταξιδιού για τη λίμνη Lagarfljot και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες Hengifoss!! Αμ δε!! Οταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια μπλα μπλα μπλα..

Ο Ορέστης ζήτα μία ακόμα στάση για να προσθέσει κάτι στον ανεφοδιασμό αλλά δεν εισακούστηκε , ο Διογένης δίνει το τιμόνι στην Άλκηστη η οποία με τη σειρά της δίνει προτεραιότητα σε εμένα να προηγηθώ ενώ το google maps του συνοδηγού Θεμιστοκλή κολλάει και παίρνουμε λάθος κατεύθυνση και την στιγμή που παίρνει πάλι εμπρός προτείνει αναστροφή για να ακολουθήσουμε την σωστή πορεία εγώ βρίσκω ένα άνοιγμα και στα γοργά, ένεκεν ένα τύπου pick up αμάξι έρχεται με ταχύτητα από την ευθεία με όχι και την καλύτερη ορατότητα λόγω διαφορετικού υψόμετρου, περνάω με την διαφορά όμως ότι και η Άλκηστη ακολουθεί την ίδια τακτική....ΜΠΑΜ.!! Τι ακριβώς προσπάθησε να κάνει δεν αποσαφηνίστηκε με ακρίβεια το αποτέλεσμα όμως ήταν..ΜΠΑΜ..!!

Ατύχημα σε ξένη χώρα, και δή στην πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης, δεν μου είχε ξανατύχει και καταλαβαίνετε τι αίσθημα προκαλεί στον καθένα ξεχωριστά και σε όλη την παρέα και τι αναταράξεις φέρνει στο σύνολο της. Οι ευχές/προβλέψεις της κοπέλας από το rent a car για πιθανότητα 40% ατυχήματος βγαίνουν αληθινές και η αγωνία μας για τι ζημιά έχει γίνει σε αμφότερα τα αυτοκίνητα και περισσότερο τι καλύπτει η έξτρα ασφάλεια που είχε κανονίσει από την Αγγλία ο Διογένης έχει φτάσει στο κατακόρυφο!! Ο ολλανδός (!!) υπήκοος που υπέστει το ατύχημα χωρίς σωματικές βλάβες οπώς και τα παιδιά στο δικό μας αμάξι δόξα τω Θεώ υπερβολικά ήρεμος και συνεργάσιμος και ο ισλανδός φίλος του που ήρθε άμεσα για βοήθεια μας έδωσε και λύσεις με τη ζημιά στο δικό μας αμάξι. Ευτυχώς η ζημιά που υπέστη το αυτοκινητό μας δεν μας περιόριζε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας με τα απαραίτητα μερεμέτια στο κοντινότερο συνεργαζόμενο με την εταιρεία ενοικίασης συνεργείο, η αστυνομία που κατέφθασε σε απόλυτη ηρεμία παίρνει καταθέσεις και ολοκληρώνει το έργο αρκετά γρήγορα και εμείς μετά το αρχικό σοκ ξεμουδιάζουμε και αποφασίζουμε στο συνεργείο να προηγηθούμε οι μεν και να ακολουθήσουν οι δεν όταν θα έχουν τελειώσει με τις επιδιορθώσεις.

Δεν θα κάνω συγκρίσεις με την Ελλάδα και την ανάλογη αντιμετώπιση και προσέγγιση παρόμοιου περιστατικού απλά θα μείνω σε 2 πράγματα που μου έκαναν εντύπωση προσωπικά. α) Το πρώτο πράγμα που έκανε ο οδηγός που υπέστη το ατύχημα πέραν του να τσεκάρει ότι ήμασταν όλοι καλά, ήταν να μαζέψει όλα τα κομμάτια από τα 2 αυτοκίνητα που είχαν απλωθεί στον δρόμο για να μην είναι επικίνδυνα για τα επόμενα τροχοφόρα και β) ήρθε μαζί με τον φίλο του να βοηθήσουν να μαζέψουμε λίγο το αμάξι για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας! Να συμπληρώσω ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν οι καλύτερες χωρίς βροχή,πάγο ή ομίχλη και το μόνο επιβαρυντικό ήταν η μικρή ορατότητα του δρόμου όπως προαναφέρθηκε και οι ταχύτητες που αναπτύσσονται σε εκείνο το σημείο του δρόμου πραγματικά στη μέση της στέπας.(κάπου αναφέρθηκε στα σχόλια ότι οι ισλανδοί δεν τρέχουν, εμείς σε όλο το ταξίδι σχηματίσαμε αντίθετη γνώμη).

Το ταξίδι τελικά συνεχίστηκε φτάσαμε στην όμορφη λίμνη στα μέσα αυτής περίπου είναι οι εξίσου εντυπωσιακοί καταρράκτες Hengifoss που αξίζουν από τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις μέχρι εκεί και θα την έλεγα βατή αλλά με κάποιες παγίδες στην πορεία και την καταευχαριστηθήκαμε μάλλον λόγω και της πίεσης που περάσαμε όλο το πρωινό. Η 2η ομάδα ακολουθεί και απολαμβάνει και εκείνη την διαδρομή και σιγά σιγά αφού αρχίζει να σκοτινιάζει παίρνουμε τον δρόμο για το παραθαλάσσιο Hofn!! Φυσικά για να μην κλείσει νορμάλ η ημέρα τα παιδιά του δικού μου αμαξιού άρχισαν να βλέπουν από τις 6:30-7 το απόγευμα οπτασίες ελέω του πρωινού ατυχήματος με το πολικό σέλας. Στη μέση του πουθενά μέσα στο κρύο να σταματάμε και να κοιτάζουμε τον ουρανό με την απορία το τι ακριβώς κοιτάμε. Πολικό σέλας γιοκ!!!

Η άφιξη στο όμορφο airbnb του βροχερού Hofn και το δείπνο με σνίτσελ όπως έλεγε το μενού αποκαθιστά τις ισορροπίες ηρεμεί το σύνολο μας βοηθάει να γεμίσουμε τις μπαταρίες για την αυριανή ημέρα. Η Ισλανδία συνεχίζει να μας εκπλήσσει σε όλα τα επίπεδα!!

ΥΓ 1 : To Hofn όπως και το Seydisfjordur αξίζουν την προσοχή σας ψαροχώρια με θέα στον Ατλαντικό ωκεανό.
ΥΓ 2: Ουδέν κακό αμιγές καλού όπως το πάρει κανείς, στο κρύο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα!!
 
Last edited:

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.187
Likes
8.004
Επόμενο Ταξίδι
Τώρα με τον κορονοϊό....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Καλό ταξίδι παιδιά!
Νομίζω το Σέλας για τα επόμενα 4-5 χρόνια θα είναι πιο δύσκολο να το δούμε, αφού η δραστηριότητα του ήλιου, ακολουθώντας τον ενδεκαετή κύκλο της,έχει αρχίσει και μειώνεται. Αυτό σημαίνει πως όσοι το επιχειρήσουν καλό είναι να έχουν αρκετές μέρες μπροστά τους για να έχουν περισσότερες ευκαιρίες.
Τουλάχιστον αυτά διαβάζω εδώ κι εκεί. Βέβαια πριν λίγο καιρό και ενώ αυτά ήταν γνωστά είχε τρομερές εκρήξεις και το Σέλας ήταν υπέροχο απ' ό,τι διάβασα.
Προχώρα την ιστορία σου. Η Ισλανδία έχει φανατικούς αναγνώστες εδώ στο φόρουμ.
 

duty_free

Member
Μηνύματα
523
Likes
581
Άχ! Η Ισλανδία.
Βαχ!

Εχει κατασταθεί πολύ ενύπνιο, η νήσος αύτη.

Πάντως, οι ευνόητοι λόγοι που μας κάνουν μια Μαρία, Οφηλία ή μια Πουλχερία, Αγγέλα, δεν ξερω... δεν μου φαινονται τόσο ευνόητοι.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.187
Likes
8.004
Επόμενο Ταξίδι
Τώρα με τον κορονοϊό....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Άχ! Η Ισλανδία.
Βαχ!

Εχει κατασταθεί πολύ ενύπνιο, η νήσος αύτη.

Πάντως, οι ευνόητοι λόγοι που μας κάνουν μια Μαρία, Οφηλία ή μια Πουλχερία, Αγγέλα, δεν ξερω... δεν μου φαινονται τόσο ευνόητοι.
Εσύ είσαι η Πουλχερία;
 

popotus

Member
Μηνύματα
60
Likes
407
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Ημέρα 1η : Ρέκιαβικ- Stykkishólmur

Ομαλή η προσγείωση στο αεροδρόμιο Κεφλαβικ, ανώμαλη πάλι για ιθύνοντα νου αυτού του ταξιδιού με έναν ενοχλητικό πόνο στο αυτί κατά την προσγείωση που εξελίχθηκε σε μια ωραιότατη εκκριτική ωτίτιδα που με ταλαιπώρησε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και με μια πρωτόγνωρη εμπειρία με το γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτου που είχαμε κάνει την κράτηση! Αφού άργησαν πέραν της μιας ώρας να μας παραλάβουν από το αεροδρόμιο άρχισαν τα προεόρτια νωρίς νωρίς. Μας πρότειναν/απείλησαν να προτιμήσουμε την μεικτή ασφάλεια που χρέωναν όσο η κράτηση του αυτοκινήτου γιατί η Ισλανδια είναι μια ιδιαίτερη χώρα με δύσκολους δρόμους και καιρικές συνθήκες και η πιθανότητα να έχουμε ατύχημα ήταν στο 40%!! Μαααλιστα!!! Οι ευχές τους προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν τελικά αλλά η κούραση από τις 2 πτήσεις, η καθυστέρηση από το rent a car, οι στιχομυθίες που ακολούθησαν συν η ωταλγία μας εξοντώνουν και η άφιξη στο πρώτο διαμέρισμα που είχαμε επιλέξει ήταν ανακουφιστική τουλάχιστον !!! Κάμποσες ώρες ύπνου και πρωινό ξύπνημα για ανεφοδιασμό από τη σωτηρία αλυσίδα Bonus!! Παρένθεση μας το είχαν συστήσει από Ελλάδα και όντως μας έσωσε οικονομικά. Κάτι σαν τα ελληνικά Lidl πολύ ακριβότερα θα έλεγα. Τα ωράρια λειτουργίας δεν τα σχολιάζω!! Σε ποια άλλη χώρα ανοίγουν τα καταστήματα στις 11;;;

Αφού γεμίσαμε εφόδια και αρχίσαμε να συνηθίζουμε ο ένας τον άλλον μια και είχαμε μπροστά μας ακόμα 6 διανυκτερεύσεις ξεκινάμε για τη πρώτη ημέρα (άνευ πλάνου ) του ταξιδιού με μοναδική σιγουριά να φτάσουμε το απόγευμα στο Stykkishólmur στα βόρεια του νησιού-κράτους λίγο νοτιότερα από τα δυτικά φιόρδ που δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε!! Οι στάσεις μόνο 2 το εθνικό πάρκο Pingvellir με το φημισμένο πρώτο κοινοβούλιο στον κόσμο και επίσης το σημείο που εφάπτονται η ευρωπαϊκη με τη βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα!! Νοερά όλα αυτά γιατί μόνο κάτι καταρράκτες βλέπεις όπως και σε όλη την επικράτεια!! Και στη συνέχεια στο υψηλότερο καταρράκτη της Ισλανδίας με υψόμετρο στα 198μ παρακαλώ τον Glymur!! Εντυπωσιακός αν και με αρκετό περπάτημα για να γίνει ορατός!!

Η Ισλανδια μας δίνει μια ιδέα του κρύο που θα επακολουθήσει, της περίεργης φύσης της πρωτόγνωρη για τα δικά μας δεδομένα, του περπατήματος που χρειάζεται να κανεις για να δεις κάθε πράγμα που αξίζει και τις δυσκολίες που έχει μια ομάδα 7 ατόμων να συνδυάσει τόσα πολλά πράγματα σε τόσο λίγες ώρες!!

Η διαδρομή για το Stykkishólmur γίνεται εξ´ολοκληρου στο σκοτάδι γιατί μετά τις 5:30 το φως της ημέρας μας εγκατέλειπε και η δεύτερη διανυκτέρευση είναι κοντά!! Αφού πάντως κάνουμε μια μικρή στάση για πίτσα ( ωωω ναι..) στην φανταστική τιμή των 50 € για τρεις μαργκεριτα με ένα υλικό πρόσθετο έκαστες!! Αρκετά νόστιμες να ομολογήσω !! Τα δωμάτια 2 για μια και μοναδική φορά σαν μίνι μα πολύ μίνι μεζονέτες σε μια περιοχή που επιφύλασσε μια από τις πιο όμορφες αυγές που έχουμε συναντήσει !!!

ΥΓ 1 Για την 2η ημέρα είπαμε να οργανωθούμε και να βγάλουμε πλάνο ταξιδιού και ώρες αναχώρησης/άφιξης
ΥΓ 2 Όταν συμβουλεύεστε το Google Maps στη συγκεκριμένη χώρα να προσθέτετε πάντα 1,5 με 2 ώρες για να είστε σίγουροι !!
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.187
Likes
8.004
Επόμενο Ταξίδι
Τώρα με τον κορονοϊό....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Από την αρχή της εξιστόρησης μυρίζει περιπέτεια. Εγώ τρομάζω ήδη.
Παιδιά, δεν παίζουμε σε αυτές τις χώρες χειμωνιάτικα. Εγώ, το έχω ξαναγράψει εδώ, τόσο ψηλά γεωγραφικώς δεν πάω μέσα στο χειμώνα. Πρώτον για το κρύο και δεύτερον για το μικρόν της ημέρας.
Σε παρακαλώ, βάλε λίγο χιόνι (φωτογραφικώς) να δούμε. Έχουμε ξαναδεί από άλλους βέβαια, αλλά πάντα μας αρέσει.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.264
Likes
3.451
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Και στη συνέχεια στο υψηλότερο καταρράκτη της Ισλανδίας με υψόμετρο στα 198μ παρακαλώ τον Glymur!! Εντυπωσιακός αν και με αρκετό περπάτημα για να γίνει ορατός!!
Δηλαδή, για τι απόσταση μιλάμε; (είμαι Ισλανδιόπληκτη και θα έχω απορίες)

Και αν θες γράφε μας που είναι τραβηγμένη κάθε φωτογραφία. :)
Έτσι για μπορούμε να ταξιδεύουμε μαζί σου :rolleyes:
 
Μηνύματα
1.757
Likes
5.001
Και στη συνέχεια στο υψηλότερο καταρράκτη της Ισλανδίας με υψόμετρο στα 198μ παρακαλώ τον Glymur!!
Τρομερός ο Glymur, αλλά δυστυχώς για εμάς που τον αγαπάμε, ανακαλύφθηκε άλλος ψηλότερος καταρράκτης πλέον στην Ισλανδία, ο Morsarfoss, (230 μέτρα περίπου) κάπου στον παγετώνα Vatnajokul. :) Βέβαια αυτήν εκρηκτική ροή του Glymur δεν την έχει, τουλάχιστον από τις φωτό που έχω δει.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
1.187
Likes
8.004
Επόμενο Ταξίδι
Τώρα με τον κορονοϊό....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Τρομερός ο Glymur, αλλά δυστυχώς για εμάς που τον αγαπάμε, ανακαλύφθηκε άλλος ψηλότερος καταρράκτης πλέον στην Ισλανδία, ο Morsarfoss, (230 μέτρα περίπου) κάπου στον παγετώνα Vatnajokul. :) Βέβαια αυτήν εκρηκτική ροή του Glymur δεν την έχει, τουλάχιστον από τις φωτό που έχω δει.
Δε μου φαίνεται και τόσο εντυπωσιακός ο Glymur. Δεν πήγα αλλά από τις φωτογραφίες που βλέπω τώρα φαίνεται μικρος σε σχεση με κάποιους άλλους. Οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται κοντα σε δρόμο. Εντάξει, ύψος ίσως εχει αλλά όχι μεγάλη μάζα νερού. Κάνω λάθος;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.696
Μηνύματα
777.923
Μέλη
36.219
Νεότερο μέλος
NickPort

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom