Ισλανδία Ισλανδία των 7,κρύο,bonus,σπασμένα τζάμια Ρέκιαβικ,τροχαία στη μέση της στέπας και παγωμένοι δρόμοι

popotus

Member
Μηνύματα
60
Likes
390
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική

Gran finale!!

Πέμπτη λοιπόν 1/11 μια βδομάδα αφότου ήρθαμε στην Ισλανδία και ημέρα αναχώρησης για Ελλάδα μέσω ενδιάμεσου σταθμού το Λονδίνο. Το Ρέικιαβικ σκέφτεται να μας αποχαιρετήσει με μια πρωινή χιονόπτωση και η επιχείρηση "Επαναπατρισμός της Κίρκης " ξεκινάει νωρίς το πρωί. Ευτυχώς η πτήση μας ήταν το μεσημεράκι. Αφού έγιναν τα απαραίτητα τηλεφωνήματα σε πρεσβείες και προξενεία και καθότι κυπριακής υπηκοότητας η συμπαθής μας Κίρκη δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την διαδικασία. Φυσικά διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών δεν υπάρχουν ( εννοώ που να δικαιολογούν κάποιο διπλωματικό σώμα στην χώρα ) όποτε μέσω Δανίας και Ηνωμένου Βασίλειου η λύση. Η οποία ευρέθη μεν αλλά με καθυστέρηση δε οπότε η μοναδική λύση η παραμονή στη πρωτεύουσα μια ακόμα ημέρα και αναχώρηση την επόμενη !! Χωρίς να χάνει την διάθεση της και αφού βρίσκουμε και ένα κατάλυμα στο κέντρο της ευχόμαστε καλή τύχη την προμηθευούμε με ότι θα της χρειάζονταν για τις επόμενες 24 ώρες και με το εντυπωσιακό ενοικιαζόμενο αμάξι μας με ένα φανελάκι της Κίρκης αντί για παραθύρου συνεχίζουμε την επιστροφή στο Airbnb μας για να μαζευτούμε και να αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο.


Η χιονόπτωση σταματά και ένα 2ωρο νωρίτερα φτάνουμε στο αεροδρόμιο Κεφλάβικ για να παραδώσουμε και τα αυτοκίνητα μας. Φυσικά ο υπάλληλος δεν πίστευε αυτά που έβλεπε η πρώτη κοπέλα της υποδοχής που μας είχε προφητεύσει(ευχηθεί; γκαντεμιασει; προβλέψει ; ) δυστυχώς έλειπε όπως και ο συμπατριώτης μας από τη Β.Ελλαδα στο τεχνικό μέρος. Να πω οτι τους ευχαρίστησα ή θα τους πρότεινα και άλλου θα πω ψέματα!! Η πιο άτυχης εμπειρία μέχρι στιγμής από rent a car. Όποτε παίδες συμβουλή ψάξτε το λίγο περισσότερο το θέμα αυτοκινήτου σε αυτή τη χώρα όπως επίσης και τα συμβολαία για μεικτή ασφαλεία που προσφέρουν με μια μικρή επιβάρυνση πάντα μέσω Διαδικτύου και αν όντως καλύπτουν αυτό που εννοούμε μικτή ασφάλεια δλδ και το δικό μας σφάλμα σε ένα ατύχημα. Η αντίστοιχη κάλυψη από το τοπικό γραφείο είναι ίση με το ποσό της ενοικίασης(υπερβολή !!!)
Το αεροδρόμιο εύχρηστο και μαζεμένο κάποιες τελευταίες αγορές περισσότερο σε υγρά και αναχώρηση τελικά απόγευμα από τη νησί των παγετώνων για το Λονδίνο.


8 ημέρες γεμάτες συγκινήσεις. Περιπέτεια, εντάσεις, δυσκολιες, γέλιο, κρύο, εντυπωσιακές εικόνες, μεγάλες αποστάσεις, ηφαίστεια, παγετώνες, καταρράκτες πολλοί καταρράκτες και ακρίβεια!!!


Τι κρατάω από το ταξίδι; Χωρίς χρονολογική σειρά όπως μου έρχονται στο μυαλό.
Η ανάβαση στο ηφαίστειο Krafla δίπλα στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και η θέα της παγωμένης λίμνης Viti. Θερμοκρασίες αρκετά υπό του μηδενός σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της χώρας σε λευκό φόντο.
Το άκρως γραφικό ψαροχώρι του Seydisfjordur στα δυτικά του νησιού με το ψιλόβροχο να μας περιμένει και με το καλύτερο Airbnb που είχαμε επιλέξει.
Η εντυπωσιακή διαδρομή στο εθνικό πάρκο Snæfellsjökull και η άκρως εντυπωσιακή μαύρη παραλία Londrangar που συνιστώ να την βάλετε στο gps σας εκεί που είναι ο φάρος και όλο το τοπίο από Ιούλιο Βερν!
Η μυστική θερμοπηγή Hrunamannahreppur κοντά στο Fludir κοντά στην επανομαζόμενη secret lagoon που θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω!!
Και φυσικά ο μεγαλύτερος παγετώνας του κόσμου ο Βατναγιοκούλ!! Με την παγωμένη λίμνη Jokulsarlon να σου κόβει την ανάσα!!

Όπως παρατηρήσατε δεν αναφέρθηκα σε κάποιο από τους δεκάδες καταρράκτες όχι γιατί στερούνται ομορφιάς και αξιοθαυμασμού αλλά γιατί θα είναι στο προγραμμα σας έτσι και αλλιώς και είναι στα highlights του νησιού. Αν και μετά από λίγο αρχίζεις να συνηθίζεις η αλήθεια είναι.

Θα επανέλθω με ένα τελευταίο μήνυμα με όσο περισσότερα tips θα έχω μαζέψει για την Ισλανδια για τους επόμενους ταξιδιώτες. Όπως καταλάβατε άξιζε το κόπο..
 
Last edited:

travelbreak

Member
Μηνύματα
895
Likes
5.432
Επόμενο Ταξίδι
Τώρα με τον κορονοϊό....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Καλό ταξίδι παιδιά!
Νομίζω το Σέλας για τα επόμενα 4-5 χρόνια θα είναι πιο δύσκολο να το δούμε, αφού η δραστηριότητα του ήλιου, ακολουθώντας τον ενδεκαετή κύκλο της,έχει αρχίσει και μειώνεται. Αυτό σημαίνει πως όσοι το επιχειρήσουν καλό είναι να έχουν αρκετές μέρες μπροστά τους για να έχουν περισσότερες ευκαιρίες.
Τουλάχιστον αυτά διαβάζω εδώ κι εκεί. Βέβαια πριν λίγο καιρό και ενώ αυτά ήταν γνωστά είχε τρομερές εκρήξεις και το Σέλας ήταν υπέροχο απ' ό,τι διάβασα.
Προχώρα την ιστορία σου. Η Ισλανδία έχει φανατικούς αναγνώστες εδώ στο φόρουμ.
 

duty_free

Member
Μηνύματα
479
Likes
478
Άχ! Η Ισλανδία.
Βαχ!

Εχει κατασταθεί πολύ ενύπνιο, η νήσος αύτη.

Πάντως, οι ευνόητοι λόγοι που μας κάνουν μια Μαρία, Οφηλία ή μια Πουλχερία, Αγγέλα, δεν ξερω... δεν μου φαινονται τόσο ευνόητοι.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
895
Likes
5.432
Επόμενο Ταξίδι
Τώρα με τον κορονοϊό....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Άχ! Η Ισλανδία.
Βαχ!

Εχει κατασταθεί πολύ ενύπνιο, η νήσος αύτη.

Πάντως, οι ευνόητοι λόγοι που μας κάνουν μια Μαρία, Οφηλία ή μια Πουλχερία, Αγγέλα, δεν ξερω... δεν μου φαινονται τόσο ευνόητοι.
Εσύ είσαι η Πουλχερία;
 

popotus

Member
Μηνύματα
60
Likes
390
Επόμενο Ταξίδι
Νότιος Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Ημέρα 1η : Ρέκιαβικ- Stykkishólmur

Ομαλή η προσγείωση στο αεροδρόμιο Κεφλαβικ, ανώμαλη πάλι για ιθύνοντα νου αυτού του ταξιδιού με έναν ενοχλητικό πόνο στο αυτί κατά την προσγείωση που εξελίχθηκε σε μια ωραιότατη εκκριτική ωτίτιδα που με ταλαιπώρησε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και με μια πρωτόγνωρη εμπειρία με το γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτου που είχαμε κάνει την κράτηση! Αφού άργησαν πέραν της μιας ώρας να μας παραλάβουν από το αεροδρόμιο άρχισαν τα προεόρτια νωρίς νωρίς. Μας πρότειναν/απείλησαν να προτιμήσουμε την μεικτή ασφάλεια που χρέωναν όσο η κράτηση του αυτοκινήτου γιατί η Ισλανδια είναι μια ιδιαίτερη χώρα με δύσκολους δρόμους και καιρικές συνθήκες και η πιθανότητα να έχουμε ατύχημα ήταν στο 40%!! Μαααλιστα!!! Οι ευχές τους προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν τελικά αλλά η κούραση από τις 2 πτήσεις, η καθυστέρηση από το rent a car, οι στιχομυθίες που ακολούθησαν συν η ωταλγία μας εξοντώνουν και η άφιξη στο πρώτο διαμέρισμα που είχαμε επιλέξει ήταν ανακουφιστική τουλάχιστον !!! Κάμποσες ώρες ύπνου και πρωινό ξύπνημα για ανεφοδιασμό από τη σωτηρία αλυσίδα Bonus!! Παρένθεση μας το είχαν συστήσει από Ελλάδα και όντως μας έσωσε οικονομικά. Κάτι σαν τα ελληνικά Lidl πολύ ακριβότερα θα έλεγα. Τα ωράρια λειτουργίας δεν τα σχολιάζω!! Σε ποια άλλη χώρα ανοίγουν τα καταστήματα στις 11;;;

Αφού γεμίσαμε εφόδια και αρχίσαμε να συνηθίζουμε ο ένας τον άλλον μια και είχαμε μπροστά μας ακόμα 6 διανυκτερεύσεις ξεκινάμε για τη πρώτη ημέρα (άνευ πλάνου ) του ταξιδιού με μοναδική σιγουριά να φτάσουμε το απόγευμα στο Stykkishólmur στα βόρεια του νησιού-κράτους λίγο νοτιότερα από τα δυτικά φιόρδ που δεν καταφέραμε να επισκεφθούμε!! Οι στάσεις μόνο 2 το εθνικό πάρκο Pingvellir με το φημισμένο πρώτο κοινοβούλιο στον κόσμο και επίσης το σημείο που εφάπτονται η ευρωπαϊκη με τη βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα!! Νοερά όλα αυτά γιατί μόνο κάτι καταρράκτες βλέπεις όπως και σε όλη την επικράτεια!! Και στη συνέχεια στο υψηλότερο καταρράκτη της Ισλανδίας με υψόμετρο στα 198μ παρακαλώ τον Glymur!! Εντυπωσιακός αν και με αρκετό περπάτημα για να γίνει ορατός!!

Η Ισλανδια μας δίνει μια ιδέα του κρύο που θα επακολουθήσει, της περίεργης φύσης της πρωτόγνωρη για τα δικά μας δεδομένα, του περπατήματος που χρειάζεται να κανεις για να δεις κάθε πράγμα που αξίζει και τις δυσκολίες που έχει μια ομάδα 7 ατόμων να συνδυάσει τόσα πολλά πράγματα σε τόσο λίγες ώρες!!

Η διαδρομή για το Stykkishólmur γίνεται εξ´ολοκληρου στο σκοτάδι γιατί μετά τις 5:30 το φως της ημέρας μας εγκατέλειπε και η δεύτερη διανυκτέρευση είναι κοντά!! Αφού πάντως κάνουμε μια μικρή στάση για πίτσα ( ωωω ναι..) στην φανταστική τιμή των 50 € για τρεις μαργκεριτα με ένα υλικό πρόσθετο έκαστες!! Αρκετά νόστιμες να ομολογήσω !! Τα δωμάτια 2 για μια και μοναδική φορά σαν μίνι μα πολύ μίνι μεζονέτες σε μια περιοχή που επιφύλασσε μια από τις πιο όμορφες αυγές που έχουμε συναντήσει !!!

ΥΓ 1 Για την 2η ημέρα είπαμε να οργανωθούμε και να βγάλουμε πλάνο ταξιδιού και ώρες αναχώρησης/άφιξης
ΥΓ 2 Όταν συμβουλεύεστε το Google Maps στη συγκεκριμένη χώρα να προσθέτετε πάντα 1,5 με 2 ώρες για να είστε σίγουροι !!
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
895
Likes
5.432
Επόμενο Ταξίδι
Τώρα με τον κορονοϊό....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Από την αρχή της εξιστόρησης μυρίζει περιπέτεια. Εγώ τρομάζω ήδη.
Παιδιά, δεν παίζουμε σε αυτές τις χώρες χειμωνιάτικα. Εγώ, το έχω ξαναγράψει εδώ, τόσο ψηλά γεωγραφικώς δεν πάω μέσα στο χειμώνα. Πρώτον για το κρύο και δεύτερον για το μικρόν της ημέρας.
Σε παρακαλώ, βάλε λίγο χιόνι (φωτογραφικώς) να δούμε. Έχουμε ξαναδεί από άλλους βέβαια, αλλά πάντα μας αρέσει.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.229
Likes
3.181
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Και στη συνέχεια στο υψηλότερο καταρράκτη της Ισλανδίας με υψόμετρο στα 198μ παρακαλώ τον Glymur!! Εντυπωσιακός αν και με αρκετό περπάτημα για να γίνει ορατός!!
Δηλαδή, για τι απόσταση μιλάμε; (είμαι Ισλανδιόπληκτη και θα έχω απορίες)

Και αν θες γράφε μας που είναι τραβηγμένη κάθε φωτογραφία. :)
Έτσι για μπορούμε να ταξιδεύουμε μαζί σου :rolleyes:
 
Μηνύματα
1.542
Likes
3.964
Και στη συνέχεια στο υψηλότερο καταρράκτη της Ισλανδίας με υψόμετρο στα 198μ παρακαλώ τον Glymur!!
Τρομερός ο Glymur, αλλά δυστυχώς για εμάς που τον αγαπάμε, ανακαλύφθηκε άλλος ψηλότερος καταρράκτης πλέον στην Ισλανδία, ο Morsarfoss, (230 μέτρα περίπου) κάπου στον παγετώνα Vatnajokul. :) Βέβαια αυτήν εκρηκτική ροή του Glymur δεν την έχει, τουλάχιστον από τις φωτό που έχω δει.
 

travelbreak

Member
Μηνύματα
895
Likes
5.432
Επόμενο Ταξίδι
Τώρα με τον κορονοϊό....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Τρομερός ο Glymur, αλλά δυστυχώς για εμάς που τον αγαπάμε, ανακαλύφθηκε άλλος ψηλότερος καταρράκτης πλέον στην Ισλανδία, ο Morsarfoss, (230 μέτρα περίπου) κάπου στον παγετώνα Vatnajokul. :) Βέβαια αυτήν εκρηκτική ροή του Glymur δεν την έχει, τουλάχιστον από τις φωτό που έχω δει.
Δε μου φαίνεται και τόσο εντυπωσιακός ο Glymur. Δεν πήγα αλλά από τις φωτογραφίες που βλέπω τώρα φαίνεται μικρος σε σχεση με κάποιους άλλους. Οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται κοντα σε δρόμο. Εντάξει, ύψος ίσως εχει αλλά όχι μεγάλη μάζα νερού. Κάνω λάθος;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.887
Μηνύματα
743.875
Μέλη
35.576
Νεότερο μέλος
Anthoula Soulintz

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom